Aromatyczny gulasz z wołowiny i soczewicy na winie Porto Składniki: 400 g chudej wołowiny 1 cebula 4 ząbki czosnku 3 marchewki 5 łyżek namoczonej zielonej i czerwonej soczewicy 200 ml wina Porto (typ Ruby) 200 ml wody 2 gałązki świeżego rozmarynu 1/2 łyżeczki zmielonego kuminu rzymskiego 1/2 łyżeczki zmielonych ziaren kolendry 2 łyżki koncentratu pomidorowego(...)rondla. Dolać delikatnie oliwę do patelni, dorzucić wołowinę, podsmażyć, przełożyć do rondla, dodać soczewicę, pokrojoną marchew w słupki, przyprawić solą morską, pieprzem, kuminem, kolendrą, chwilę smażyć, podlać winem Porto, odczekać, następnie wodę (najlepiej jeżeli będzie to bulion wołowy). Dodać koncentrat pomidorowy. Dusić całość 40 minut, przed końcem dodać maizenę dla uzyskania gęstego gulaszu, choć nie jest to konieczne. Podawać
Wino Francja Kuchniaporze roku można jeszcze zbierać głóg, jeśli ptaki lub ktoś inny nas nie ubiegł. "Wino" z niego jest nie tylko napitkiem smacznym, ale i zdrowotnym. Głóg bowiem ma właściwości wspomagające pracę serca i układu krążenia. Składniki : 5 kg obranego głogu 9 l wody 3,5 kg cukru suszone drożdże winiarskie pożywka do drożdży winiarskich Drożdże pracujące w głogu(...)zlewania do butelek po ok. roku od nastawienia. Wino głogowe, które wychodzi z wyżej podanych proporcji jest winem półsłodkim o sporej zawartości alkoholu, więc nie należy z nim przesadzać. Nie kwaśnieje po 24 godzinach, jak w przypadku win gronowych wytrawnych i półwytrawnych. Ma dość gęstą - jak na wino - konsystencję. Kiperzy powiedzieliby, że "nogi modelki" na szkle
Weekendy w domu i ogrodziesię aromatu serów pleśniowych w całej lodówce. Najtrudniejszym chyba zadaniem jest właściwy dobór wina. Do serów łagodnych, miękkich, twarogowych i z porostem białej pleśni najlepiej pasują wina białe z lekką owocową nutą, wina różowe oraz wina musujące i szampan. Z serami z przerostem pleśni niebieskiej dobrze współgrają wina deserowe, a z fetą(...)Beaujolais. Do serów takich jak cheddar lub gouda pasują wina czerwone np. Cabernet i białe wina wytrawne. Składniki - na desce serów powinniśmy uwzględnić od 3 do 6 gatunków sera. W poniższym zestawieniu zdecydowaliśmy się na różnorodność i jest to moim zdaniem najbezpieczniejsze rozwiązanie, jeśli nie zamierzamy całkowicie opróżnić naszego portfela i zarazem sprostać oczekiwaniom smakowym gości :) sery twarde
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawykorzystaniem multicookera, bo super sprawdza się w mojej kuchni. Dziś zapraszam na pierwszy wpis, czyli będzie pieczeń wołowa duszona w winie. W składnikach nie podałam jakie wino powinniśmy dodać, z reguły do czerwonego mięsa dodaje się wino czerwone. Niestety w ostatniej chwili okazało się, że moje czerwone wino wyparowało , więc musiałam dodać białe(...)tylko takie miałam w domu. Zapewniam Was jednak, że białe wino wołowinie nic a nic nie zaszkodziło. jedyna różnica to taka, że sos był jaśniejszy. :-). Pieczeń wołowa z multicookera Czas przygotowania: 1,5 godziny Składniki: ok. 1000 g mięsa wołowego na pieczeń 2 cebule 1 marchewka 1 szklanka wytrawnego wina 3 listki laurowe kilka ziarenek ziela
Kulinarne przygody Gatityniegdyś przez Alessandro na naszym mokotowskim strychu) wiedzą wszyscy, którzy nas kochają. Jakąż miłością zapałaliśmy do Malmy , gdy dostaliśmy zaproszenie do warszawskiej restauracji Superiore na warsztaty O makaronach i winach , tego nie da się wyrazić w słowach! Było nam opowiadane i podawane, co stanowiło miłą odmianę po tygodniach spędzonych w kuchni. Niczym we Włoszech… Mistrzem ceremoni był Krzysztof(...)Celmer i jego zespół. On opowiadał o winach, oni serwowali pyszności. Była pasta z sosem bolognese, pasta z gorgonzolą, szpinakiem i orzechami (nasza ulubiona!) oraz pasta z krewetkami i pomidorkami w sosie winnym. Do pierwszej zostało podane wino Cantine Fina Nero d’Avola Sicilia , do naszej ulubionej – białe wino pochodzące z okolic Etny
GRUBY WAŁEKSiemka Moi kochani! Czas na jakieś słodkości, coś prostego sprawdzonego i starego w mojej interpretacji. Oczywiście mowa o gruszkach w winie z przyprawami i ziołami. Pyszny wykwintny deser, ale również świetny dodatek do sałatek lub dań z czerwonego mięsa. fot. Paweł Bajda ( Recart ) Potrzebne nam: 5-6 gruszek (klapsy są świetne) butelka słodkiego lub półsłodkiego wina goździki, anyż(...)winie. Po około 20 min gotowania obracamy gruszki na bok dodajemy pocięte pomarańcze i mięte. Gotujemy kolejne 10 min i obracamy tak aby reszta gruszki zamoczyła się w winie. To odpowiedni czas na dodanie soku z limonki. Gruszki powinny się jeszcze pogotować około 10 min. Po tym czasie można je wyłączyć i zostawić w winie do ostygnięcia
Kuba GotujeSiemka Moi kochani! Czas na jakieś słodkości, coś prostego sprawdzonego i starego w mojej interpretacji. Oczywiście mowa o gruszkach w winie z przyprawami i ziołami. Pyszny wykwintny deser, ale również świetny dodatek do sałatek lub dań z czerwonego mięsa. fot. Paweł Bajda ( Recart ) Potrzebne nam: 5-6 gruszek (klapsy są świetne) butelka słodkiego lub półsłodkiego wina goździki, anyż(...)winie. Po około 20 min gotowania obracamy gruszki na bok dodajemy pocięte pomarańcze i mięte. Gotujemy kolejne 10 min i obracamy tak aby reszta gruszki zamoczyła się w winie. To odpowiedni czas na dodanie soku z limonki. Gruszki powinny się jeszcze pogotować około 10 min. Po tym czasie można je wyłączyć i zostawić w winie do ostygnięcia
Kuba Gotujelaurowe świeżo mielony czarny pieprz, sól Na purée z selera potrzeba nam: 2 selery 1 łyżka masła 1/2 łyżeczki miodu sól Połowa śliwek musi moczyć się w szklance wina, przynajmniej 3-4 godziny (moje śliwki spędziły w winie całą noc). Resztę można zostawić w opakowaniu. Schab należy dokładnie wymyć i oczyścić, wydrążyć w jego środku dziurę(...)długości, da się to zrobić palcem. W przypadku komplikacji polecam nóż z długim lecz wąskim ostrzem. Do tak przygotowanego otworu wciskamy jak najwięcej śliwek namoczonych w winie i na sam koniec po 2-3 suche przy krańcach mięsa, żeby całe wino ze śliwek zostało w mięsie. Tak przygotowany schab obsypujemy przyprawami, solimy w zależności od stopnia słoności boczku
Kuba Gotujezwanej „dziury w całym”. I już pewien zawód po przejrzeniu menu i karty win. Menu jest relatywnie krótkie i dobrze przemyślane – każdy powinien znaleźć coś dla siebie. Karta win jest zdecydowanie dłuższa. Znajdziemy tu wina praktycznie z każdego liczącego się regionu winiarskiego. Każdy znajdzie tu coś, co lubi i co pasuje do proponowanych dań. Ceny(...)win zaczynają się poniżej 100 zł za butelkę. Duży wybór win w przedziale cenowym 100-150 zł choć oczywiście jest dużo droższych etykiet. Miłym zaskoczeniem są wina sprzedawane na kieliszki. Zaczynając od Voveti Prosecco Brut DOC, Moet & Chandon Brut Imperial po Moet & Chandon Grand Vintage 2004. Wina białe to między innymi
królestwo garówwłożyć gruszki, przykryć garnek i gotować przez 30 minut. Jeśli gruszki nie są w całości znużone w winie należy je obrócić po około 15 minutach. Gruszki zostawić w winie do wystygnięcia. 5. Przygotować krem czekoladowy: Czekoladę podzielić na mniejsze kawałki i rozpuścić na parze. Gdy czekolada ostygnie dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać. 6. Gdy nadzienie(...)stężeje w cieście wyrównać brzegi ciasta na wysokości nadzienia. 7. Ciasto posmarować kremem, na wierzch ułożyć gruszki gotowane w winie
Mama Gotujetalerz. Konfitury w małych miseczkach lub wyłóż podobnie jak ja to robiłam. Wysyp orzechy. Postaw w pobliżu wykałaczki, lub powbijaj po jednej w co drugi kawałeczek sera. I wino, wino przygotuj koniecznie :) Wcześniej oczywiście upewnij się czy Twoja kobieta lubi sery, to chyba oczywiste, ale wolałam wspomnieć. Aby Ci było łatwiej tuż poniżej zrobiłam Ci listę zakupów(...)konfitury Żurawina Kresowa z Gruszką ETERNO ( tak samo jak przy poprzedniej konfiturze, link) wykałaczki czysta, ładna deska, taca lub talerz, ale to pewnie znajdziesz w domu 2 kieliszki do wina, ewentualnie winogrona możesz kupić, ale nie musisz. Tekst jest z przymrużeniem oka ;) Uśmiecham się do Was Panowie najpiękniej jak potrafię. Nie jestem feministką :) Dziewczyno, jeśli własnie dowiedziałaś się
Blondynka Gotujegalaretki), które nie zawierają tłuszczu. Pyszne greckie przekąski: dolmades (faszerowane liście winogron) i gigantes plaki (fasola w sosie pomidorowym). Do tego lekkie wino - retsina. 5. Pij czerwone wino, ale w umiarkowanych ilościach. Ponieważ w diecie śródziemnomorskiej rekomenduje się picie wina, wiele osób myśli, że może bezkarnie wypijać jego spore ilości, bo „tak zaleca dieta”. Jednak(...)jest właściwe myślenie (tak jak dieta ciasteczkowa nie byłaby dobrym pomysłem;P). Dobroczynne działanie wina wiąże się z silnym przeciwutleniaczem o nazwie resweratrol, którego więcej zawiera wino czerwone. Ale wino to również etanol, który truje nasz organizm, oraz puste kalorie. W diecie śródziemnomorskiej rekomenduje się picie wina w umiarkowanych ilościach, czyli do 2 lampek dziennie
Chilli Czosnek i Oliwaaromatyczną tarte z gruszkami. Cały urok i smak tarty, zawarty jest w grzańcowych gruszkach, nasączonych czerwonym winem, rozgrzewającymi przyprawami i lekką nutą pomarańczy. Pomysł na to cudo z tej strony. Zapraszam serdecznie! Przygotowanie gruszek (wieczorem dnia pierwszego) Składniki: 750 ml czerwonego wina 4 dość twarde gruszki 2 łyżeczki przyprawy do grzańca( u mnie drobno pokruszone: kora cynamonu, goździki(...)biologiczna( skórka i sok) Do garnka wlewamy wino, cukier, przyprawy, skórkę i sok z pomarańczy. Doprowadzamy do wrzenia. Obieramy gruszki ze skórki, zostawiamy ogonki i zanurzamy w gorącym winie. Gruszki powinny być całkowicie przykryte winem, tylko wtedy uzyskamy jednolity kolor(mozna obciążyć mniejszą przykrywką). Gruszki gotujemy na malutkim gazie ok 10 min, zestawiamy z gazu i pozostawiamy
Mia Cucina Sofietapodzielić, bo jak pewnie część z Was wie, dzięki niemu wygrałam świetny blender z końcówkami do siekania :-). Muffinki mają całkiem inny aromat, powiedziałabym nawet, że nieco orzechowy, dzięki dodatkowi wina, porzeczki nadają nieco kwaskowości, te 2 składniki razem tworzą całkiem ciekawe połączenie. Może się skusicie? Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćwinem Propozycja świątecznego obiadu i nie tylko, unikatowy zakup - kogucik żółty , upieczony, aromatyczny, przepyszny z chrupiącą skórką, pachnący ziołami, masłem i cytryną, podlany w trakcie pieczenia miodem i winem tworzy danie godne uroczystego obiadu czy też kolacji. Kogut może być naturalnie zastąpiony innym drobiem i najlepiej z wolnego i ekologicznego chowu. Jest to moje autorskie danie inspirowane kuchnią francuską. Składniki(...)kogucik żółty) 3 szalotki 3 ząbki czosnku 1 cytryna kilka gałązek suszonego tymianku i rozmarynu sól morska pieprz papryka słodka kurkuma pieprz cayenne 100 ml czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki miodu 100 g masła Wykonanie: Kogucika umyć, osuszyć, wypełnić przekrojoną na pól szalotką, 2 ząbkami czosnku, kilkoma kawałkami masła, gałązkami tymianku i rozmarynu, kilkoma ćwiartkami cytryny
Wino Francja Kuchnia