wino - 10075 przepisów (strona:22/672)

Kaczka pieczona w winie z szalotką i kasztanami 181

Kaczka pieczona w winie z szalotką i kasztanami Propozycja świąteczna: kaczka, a dokładnie jej udka, upieczone w winie z iście francuskim dodatkiem w postaci kasztanów.  Jako dodatek świetnie sprawdza się purée z gotowanych ziemniaków oraz groszku.  Zapraszam! Składniki: 2 kacze udka 200 g gotowanych kasztanów 6 szalotek 4 ząbki czosnku 2 gałązki suszonego tymianku(...)gałązki świeżego rozmarynu sól i pieprz 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 1 szczypta słodkiej papryki 200 ml czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki octu balsamicznego  Purée z ziemniaków i młodego groszku: 4 ziemniaki 2 spore garści mrożonego, młodego groszku 1 płaska łyżeczka soli morskiej 1 szczypta gałki muszkatołowej 1 szczypta pieprzu 1 łyżka masła 1 łyżka słodkiej śmietanki

Wino Francja Kuchnia
Kaczka pieczona w winie z szalotką i kasztanami 235

Kaczka pieczona w winie z szalotką i kasztanami Propozycja świąteczna: kaczka, a dokładnie jej udka, upieczone w winie z iście francuskim dodatkiem w postaci kasztanów.  Jako dodatek świetnie sprawdza się purée z gotowanych ziemniaków oraz groszku.  Zapraszam! Składniki: 2 kacze udka 200 g gotowanych kasztanów 6 szalotek 4 ząbki czosnku 2 gałązki suszonego tymianku(...)gałązki świeżego rozmarynu sól i pieprz 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 1 szczypta słodkiej papryki 200 ml czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki octu balsamicznego  Purée z ziemniaków i młodego groszku: 4 ziemniaki 2 spore garści mrożonego, młodego groszku 1 płaska łyżeczka soli morskiej 1 szczypta gałki muszkatołowej 1 szczypta pieprzu 1 łyżka masła 1 łyżka słodkiej śmietanki

Wino Francja Kuchnia
Śródziemnomorskie wino ziołowe 115

następnie w Chorwacji. Dlatego też szczepem, jaki do wykonania tego napoju wybrałam to chorwacki Tribidrag (vel Zinfandel, vel Primitivo), a warto w tym miejscu nadmienić, że charakterystyka i stylistyka win pochodzących z tej odmiany znacznie różni się w zależności od tego, czy pochodzi z Chorwacji, czy też Włoch lub Kalifornii. Dla mnie wyjątkowy to szczep, który genetycznie wywodzi się(...)przekłada się nasze „prymitywne”, a konkretnie oznacza „wcześnie dojrzewające”, to wina z tej odmiany są nieokrzesane i krzepkie i idealnie komponują się z ziołami. Składniki: 2 litry czerwonego wina (Primitivo) 2 spore gałązki rozmarynu 2-3 gałązki tymianku 6-8 listków szałwii 1 kora cynamonu 100 g cukru Przygotowanie: Do dużego szczelnie zamykanego słoja lub butelki wkładamy zioła

Kate's Kitchen
Sangria 133

tego drinka pochodzi od słowa sangre oznaczające krew, ponieważ wykonana jest najczęściej z czerwonego wina. Istnieje również wiele innych wersji tego drinka. Przykładem może być sangria z białego wina lub wina musującego. Mi jednak przypadła do gustu najpopularniejsza – klasyczna wersja. Sangria jest drinkiem niskoalkoholowym. Dla zwolenników mocniejszych trunków istnieje również alternatywa, do której możemy dodać inny alkohol(...)dzbanka wrzucamy pokrojone w plasterki pomarańcze oraz cytrynę. Zielone oraz czerwone jabłko kroimy w kosteczkę i również dodajemy do dzbanka. Wszystko zalewamy czerwonym wytrawnym winem. Następnie czekamy około 2 godzin aż owoce przejdą nam smakiem wina. Następnie opcjonalnie dodajemy około 100 ml alkoholu. Na sam koniec dolewamy Oranginę lub Fantę i całość delikatnie mieszamy. Sangrię podajemy w szklankach

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Uzbekistan – przewodnik kulinarny 101

Przyzwyczajeni do “obiadu” składającego się z wafelka w LOT będziemy zachwyceni jak obfity jest posiłek w uzbeckich liniach lotniczych. Mamy posiłek na ciepło, deser, kanapeczki, przegryzki, bakalie i uzbeckie wino. Miła stewardesa przy wyborze posiłku pyta nas mięso czy kurczak? W klasie biznes jest też “wege” ryba uznawana w tym kraju bez morza za wielki rarytas i rzadka(...)będzie siać zgorszenia siedząc w restauracji z butelką wina. Uzbeckie wino pozytywnie mnie zaskoczyło, bo spodziewałam się, że będzie to jakiś ulep. W sklepach i restauracjach dostaniemy wino produkowane przez monopolistę O’zsharobanoat. W końcu Uzbekistan to jeden z większych producentów winogron a oazy w okolicach Taszkientu, Bagizagan i Samarkandy nadają się na winnice przeznaczone

Ugotowane pozamiatane
Pole Do Popisu warsztaty kulinarne – Mięso&Wino w Katowicach! 159

siebie. Długo się wahałam czy wybrać Tajlandię czy Mięso&Wino – ostatecznie padło na to ostatnie. Lista wydarzeń jest na Facebooku Pole Do Popisu . Warsztaty Mięso&Wino Na warsztatach mieliśmy okazję pracować z łatą wołową, którą przygotowywaliśmy na dwa sposoby – w postaci koreańskiej wersji tataru oraz steka. Nasze menu prezentowało się następująco: MENU: -Yukhoe(...)mówiąc, nawet ta grillowana sałata rzymska świetnie smakowała. Niby taka pierdoła, dodatek, a tak naprawdę aż było mi smutno, gdy zabrakło jej na talerzu. Na koniec degustacja 5 rodzajów win. Chociaż w ogóle się nie znam na winach, to w końcu mogłam porównać ich smaki. Zawsze wydawało mi się, że wszystkie wina smakują podobnie i w końcu

Czynniki pierwsze
Pieczony łosoś z salsą z awokado i pomidorów 122

się łosoś, wystarczy pokroić składniki na salsę i posiłek jest już przygotowany. Do pieczonego łososia świetnie pasuje białe wytrawne wino Home Run Chardonnay z Regionu Lodi w Kalifornii. Wino ma przyjemny owocowy zapach, a w smaku wyczuwalna jest nuta zielonego jabłka i cytryny. Smak jak na wytrawne wino jest bardzo przyjemny bez intensywnego wytrawnego posmaku. Wino podane do łososia delikatnie odświeża kubki smakowe i chętniej sięgamy po następną porcję dania. Do tej pory trudno mi było dobrać do tej ryby odpowiednie wino, a tym razem czułam, że są parą i na pewno nią pozostaną na dłużej. Kalifornijskie wino zostało odznaczone złotym medalem na Międzynarodowym Konkursie Winiarskim Enoexpo 2018, a jego dystrybutorem jest Globus

Kuchcik gotuje
Mule w białym winie 133

Opis mule w białym winie : Mule w białym winie z dodatkiem świeżej pietruszki to bardzo eleganckie danie, które możemy bez problemu przygotować sami w domu. Duża ilość czosnku i pietruszki w istotny sposób wzbogacają smak małży. Mule w białym winie najlepiej podawać z cząstką cytryny. Zawsze dodaję dużo masła i wina, a spowodowane jest(...)uwielbiam maczać kawałek bagietki w tym sosie jedząc małże. Sos zdecydowanie wzbogaca smak dania. Składniki: 1 kg świeżych muli (opcjonalnie mrożonych) 125 ml białego wytrawnego wina 4 ząbki czosnku Pęczek natki pietruszki 50g masła Cząstki cytryny, skórka z cytryny Bagietka do podania Sposób przygotowania: Kupując świeże małże przed przyrządzeniem musimy je najpierw sprawdzić. Zamknięte małże odkładamy

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Filipa18 – recenzja 129

czymkolwiek innym przyprawia o ból zębów. Przystawka super, łupek do kosza. Do tego dania zostało dobrane Prosecco Belstar Spumante DOC – już jak zobaczyłam menu, to na widok tego wina mordka sama mi się uśmiechnęła. Co tu dużo gadać – uwielbiam je nie od wczoraj za świeżość, wyrazistość i wyjątkowo przyjemne bąbelki. Nawet pisząc ten tekst uśmiecham się na samo wspomnienie(...)znów różowy szampan Meteyer Pere & Fils Rose. I to było wino, które prawie wyrwało mnie z butów. Absolutnie oszałamiające, zaskakujące. Pierwszy nos zadziwił mnie dymem. Słowo daję – wino o aromacie tlących się drzew owocowych, lekko wędzarniczym, przywodzące trochę na myśl jesienne mgły unoszące się nad polami. Prowadzący kolację Pan Marcin Zatorski przyrównał ten zapach do przypalonej truskawki

Kate's Kitchen
Superiore Wine Bar – recenzja 136

przytulne, mają większy niż przeciętnie wybór wina, wędliny i sery jak w najlepszych delikatesach, a jeśli chcemy kontynuować zabawę w domu po zamknięciu, możemy kupić sobie butelkę dobrego wina na wynos. Słabszą stroną takich miejsc jest zwykle kuchnia oparta na przystawkach i katowaniu evergreenów kuchni włoskiej. Zupełnie inaczej jest w Superiore Wine Bar. Wchodząc mamy wrażenie przytulności(...)dole. Superiorę ma też porządniejsze menu i to oparte na sezonowych, świeżych produktach. Dba o nie szef Tomasz Kapturkiewicz. Jednocześnie ceny są bardzo przystępne. Możemy napić się dobrego wina z Włoch, Hiszpanii czy Austrii i zjeść coś dobrego, ale bez zadęcia, bo oprócz ośmiorniczek dostaniemy też swojską galaretkę z golonek. Dużym plusem jest też obsługa – serdeczna, na luzie

Ugotowane pozamiatane
Rozgrzewająca korzenna nalewka 110

które przygotowuję samodzielnie w domu. Sporządzone na winie półsłodkim z dodatkiem świeżych aromatycznych przypraw smakuje najlepiej. Zdradzę Wam przepis na wyśmienite rozgrzewające grzane winko według Mojego Osobistego Mistrza Wina Grzanego. :) Przepis na wyjątkowe wino grzane 1 litr półsłodkiego wina czerwonego 1 pomarańcza 2 jabłka cukier brązowy (w razie potrzeby) goździki gwiazdka anyżu kardamon (nie mielony) laska(...)najwięcej aromatu. Wrzucamy kandyzowany imbir, aby dodać nieco rozgrzewających właściwości naszej i tak mocno "grzejącej" i dodającej rumieńców  miksturze. Całość podgrzewamy na małym ogniu do zagotowania. Nie gotujmy wina zbyt długo, gdyż wyparuje z niego cały alkohol. Według uznania, możemy dodać odrobinę brązowego cukru lub miodu. Gotowego grzańca podajemy w wysokich szklankach z grubego szkła lub glinianych garnuszkach

Moja Mama Gotuje
Wołowina po burgundzku 157

używać, gdyż jest ona za chuda i zbyt delikatna, w tym daniu świetnie się sprawdzi pręga lub karczek wołowy. Jeśli chodzi o wino, to różne źródła zalecają dodać wino czerwone francuskie z rejonu Burgundii, ale ja uważam, że każde wino czerwone wytrawne ze średniej półki cenowej będzie dobre. Dodałam bułgarskie, bo akurat takie miałam w zapasach(...)bulionu wołowego lub wody 3 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka rozmarynu 4 łyżki mąki pszennej około 2 łyżeczki soli około 2 łyżeczki pieprzu 500 - 750 ml czerwonego wytrawnego wina 3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 2 łyżki masła olej do smażenia Przygotowanie: Cebule i czosnek obrać, drobno pokroić w kostkę i podsmażyć lekko na odrobinie oleju, zdjąć z patelni

Kuchcik gotuje
Piernik z winem i polewą 254

Piernik z dodatkiem słodkiego wina Monte Santi , który jest aromatyczny i miękki. Pokryty czekoladową galaretką o ciekawym, owocowym posmaku wina. Smaczny piernik, który obowiązkowo(...)należy degustować razem z winem Monte Santi :) Szybki w przygotowaniu, więc można go upiec w ostatniej chwili. 3 jajka 1/3 szklanki cukru 1/3 szklanki miodu 1/3 szklanki oleju rzepakowego 1 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao ciemnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 1 łyżka przyprawy do piernika 1/2 szklanki słodkiego wina Monte Santi POLEWA

https:KKuchniaMniam
Grzane wino 197

wieczór gotowy. Jeśli chcemy się rozgrzeszyć, to warto uświadomić sobie, że czerwone wino pite okazjonalnie działa korzystnie na nasze nerki i serce. No to do dzieła! Grzane wino (grzaniec): 1 butelka czerwongo, wytrawnego wina mniej niż pół szklanki cukru trzcinowego 1 laska cynamonu 4-6 goździków 2 ziela angielskie skórka z wyparzonej wrzątkiem cytryny skórka z wyparzonej(...)angielskie nabite goździkami paski skórki pomarańczowej i cytrynowej. Następnie wyciskamy do środka sok z pomarańczy, wlewamy wino i brandy (lub whisky). Podgrzewamy całość co jakiś czas miesząc. Gdy wino będzie gorące, jest już gotowe (nie doprowadzamy do wrzenia, aby alkohol całkowicie nie wyparował). Przelewamy do żaroodpornych szklanek. Opcjonalnie i dla smaku: możemy udekorować każdą porcję laską cynamonu

Poezja smaku