wino z jabłek Dla niektórych wino to kojarzy się z tanim produktem, który w minionej epoce był substytutem ( a w pewnych kręgach nadal jest), zastępującym gronowe wina. Osobiście uważam, że takie podejście jest niezwykle krzywdzące, dla jabłek z których przecież w świecie słynie nasz kraj. Jeżeli bowiem, do wyrobu naszego wina, użyjemy dobrego rodzaju jabłek(...)burzliwej fermentacji, trwający z reguły 2-3 tygodnie. W tym czasie nastaw zacznie się klarować, a na jego dnie pojawi się osad. Po pierwszym tygodniu, po raz pierwszy dosładzamy wino. W tym celu ściągamy z balonu nieco moszczu, mieszamy go z częścią pozostałego cukru ( ilość cukru pozostałą do dodania dzielimy na dwie, trzy części) i całość wlewamy z powrotem
Miód i pieprzogólnie pozostałości okresu tureckiego panowania. Wszyscy jadą na wino! Niejedna osoba pewnie słyszała o Byczej Krwi (Egri Bikaver). Sporo osób także utożsamia to miasto z deserowym winem Tokaj - choć miasto Tokaj znajduje się nieco dalej, to również wino o tej nazwie można kupić w Egerze. Niemniej jednak, warto to miejsce odwiedzić przede(...)wyśmienitych, nieskomercjalizowanych win, które zdobywają rozmaite nagrody, wyróżnienia na europejskich konkursach... Podróż standardowo zaczynamy od rozglądania się za miejscem, gdzie po 7-godzinnej podróży można napić się lokalnego wina i zjeść co nie co. Po drodze wiele miejsc kusi swoimi malutkimi wystawami, tematycznie bliskimi winu. Wiadomo, kto nie ryzykuje, ten nie ma i nie wie czy miejsce, które
Right Behind The Kitchenrodziny Frescobaldich. Podczas lunchu prasowego zaprezentowane zostały nam cztery, a w zasadzie 6 dań (dwa dania wegetariańskie i nie były to sałatki) z nowego menu. Do dań podane zostały wina, które dobrał i przedstawił Tomasz Józefik (kierownik ds Kluczowych Klientów Gastronomii / HORECA Key Account). Na dobry początek otrzymaliśmy wypiekany w restauracyjnej kuchni chleb focaccia wraz z szynką parmeńską(...)włoskimi dodatkami (kapary, suszone pomidory...) oraz z karczochami. Nic dodać, nic ująć. Karczochy idealnie pasowały, duży plus za użycie produktu sezonowego. Do tatara wino REMOLE Toscana. Niezwykłe wino, ekonomicznie przyjazne i oferujące połączenie stylu włoskich win ze szczepu Sangiovese oraz odmian europejskich w tym Caberneta, Merlota oraz Syrah. Tatar potrzebuje wina tęgiego, dlatego też mile
królestwo garówjest tym czego człowiekowi naprawdę potrzeba. Rozgrzeje, pocieszy, poprawi humor. Odpowiednio dobrane do potraw, podkreślą ich smak , idealne jako towarzysz imprezy czy pikniku. Chciałabym Wam dziś przedstawić recenzję win które miałam okazję wypróbować, na pierwszy rzut poszło wino El Sol (Ambra) Jeśli szukasz najlepszego, półsłodkiego różowego wina, to El SolRose przypadnie Tobie(...)sera feta, gouda i pleśniowych, przyciąga wzrok żywymi refleksami. Podawaj schłodzone do temperatury 6°C. To propozycja dla osób pełnych pozytywnej energii i optymizmu. Czyli coś dla mnie! To wino polecam! Drugim winem jest: MIONETTO PROSECCO D.O.C. TREVISO (Vinpol) Włoskie wino musujące z regionu Treviso, białe, bardzo wytrawne
Wanilia i Kardamongorzkiej czekolady marki Goplana roztopionej w kąpieli wodnej 2 łyżki śmietany 36%-ubitej na sztywno- do pistacji garść pistacji zmielonej w młynku do kawy na proszek-bardzo drobno łyżeczka wina, które zostanie z duszenia gruszek połączyć z 2 łyżkami śmietany ubitej na sztywno plus łyżeczka wina do polania dwie szczypty chilli w proszku 2 paseczki suszonej bądź(...)schłodzoną bitą śmietanę położyć po jednej stronie gruszki, położyć na niej chipsa czekoladowego i posypać delikatnie pistacjowym proszkiem 4. mocno schłodzoną ś mietanę z winem położyć po drugiej stronie i polać odrobiną wina, w którym dusiły się gruszki i dekorować papryczką chilli. Smacznego :) Zobacz także
KreatywnePinyNormal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband
Qlinarnie i QlinarnieBył to najbardziej emocjonujący czwartek w moim życiu, no może poza porodami ale one nie były w czwartek :) Córcia ma za sobą pierwszy występ w przedstawieniu
Dzieje kuchennej WiewióryPod wczorajszym postem w jednym z komentarzy ABily zasugerowała, ze fajnie by było gdybym napisała co kiedy gotuję i czym się sugerowałam wybierając np. środę na
Dzieje kuchennej WiewióryNie samymi świętami człowiek żyje... dlatego postanowiłam zrobić dzisiaj przerwę i wrócić do codziennych dań. A że udało mi się ostatnio kupić w bardzo dobrej cenie
Bernika - moj kulinarny pamietnikdość, że z dodatkiem czerwonego wina, to jeszcze z kasztanami! Oj, wiedziałam, że muszę taką zrobić. Wyszła bajeczna. Pełna chrupiących kasztanów i orzechów, z dodatkiem wina, które nie jest wyczuwalne w smaku, ale nadaje jej specyficzny kolor i sprawia, że staje się towarem nieco ekskluzywnym. Bo kto to słyszał, żeby na śniadanie jeść pieczywo z dodatkiem wina(...)oliwy z orzechów włoskichDrożdże wymieszać z 2 łyżkami wody, resztę wody wymieszać z olejem i winem.Mąkę przesiać do dużej miski, wymieszać z solą. Wlać drożdże i wodę z winem, zagnieść gładkie ciasto (może się lekko lepić). Wsypać niezbyt drobno posiekane orzechy, połączyć. Odsatwić do wyrośnięcia na 1 godzinę.Po tym czasie uformować z ciasta okrągł grubości
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSzybki obiad, ale kolacja na poziomie. - Szykuje się mała impreza... zadzwonił i powiedział mój mąż - dodając że wpadnie do nas 3 znajomych. A tu tak
Malinowe Pocałunki