wino - 10075 przepisów (strona:23/672)

Beaujolais nouveau 169

Francji (i jak się okazuje) na całym świecie (W Japonii również!) ma swoje święto Beaujolais nouveau, czyli młode wino pochodzące z rejonu Beaujolais niedaleko Lyon. Jak wiadomo, aby wino było aromatyczne i naprawdę wyjątkowe, musi poleżakować kilka lat. Ze względu na krótki i przyspieszony czas fermentacji, to jest cierpkie i często ma bardziej fioletową barwę.  Wczoraj(...)przyciągnęła wielu obcokrajowców, a atmosfera panująca w namiocie, mimo ścisku, była bardzo sympatyczna. Powiem Wam tak: wino zbliża ludzi :D  Wg Francuzów jest to najgorsze, niedobre wino, a wydarzenie to to nic innego jak idealna okazja, aby lekko zaszumiało w głowie w gronie znajomych ;)  Po godzinie mieliśmy dość, a przez napływający tłum, opuściliśmy namiot

Kitchens Alphabet
Mój kulinarny pamiętnik z Toskanii - Kuchnia toskańska 214

wyboru do koloru. My do Polski przywieźliśmy kilogram sera semifresco oraz kawałek z peperoncino. Oczywiście przed zakupem sery można spróbować. Albo zamówić w restauracji wybór serów i lampkę wina...Nawiasem mówiąc Pienza to miejsce szczególne nie tylko z uwagi na niesamowite sery. Jest tam po prostu pięknie! Wystarczy spojrzeć:Prosciutto, salame, finocchionaMiłośnicy mięsa także nie powinni być zawiedzeni toskańską(...)Montalcino (z leżącego nieopodal miasteczka Montalcino). W czasie zwiedzania fortecy w Montalcino, skusiłam się na małą degustację w miejscowej enotece. Miłośnicy win słodkich powinni skosztować wymienianego już wina deserowego Vin Santo, zaś mocnych alkoholi (jak nasze chłopaki) grappy, tzw. wódki z winogron, będącej destylatem przefermentowanych wytłoków i pestek winogron.  ***Ufff, jak widzicie, o toskańskiej kuchni można mówić

Chilli Czosnek i Oliwa
Marmolada z gruszek z winem 189

Składniki: 2 kg gruszek, 1/2 szklanki wytrawnego białego wina, 2 cytryny, 1 1/2 szklanki cukru, laska wanilii, szczypta cynamonu, 2 łyżki brandy(winiaku lub rumu), Przygotowanie: Gruszki myjemy, obieramy usuwamy gniazda nasienne, kroimy i wrzucamy do dużego płaskiego rondla. Dodajemy wino i sok z 1/2 cytryny. Gotujemy ok 30 min. mieszając aż gruszki będą miękkie. Owoce miksujemy, dodajemy

Anioły w kuchni
Jabłka smażone w cieście z winem - deser 208

może mały, nietypowy deser...Składniki : 100 g mąki około 125 ml wina różowego półwytrawnego 1 jajko 4-5 jabłek  olej do smażenia cukier puder(...)posypania jabłek, cynamon, sok z cytryny pół szklanki listków mięty i melisy Przygotowanie: Obrane jabłka kroimy w plastry, wydrążamy środek, kropimy sokiem z cytryny, posypujemy cynamonem  Do wina dosypujemy mąkę, szczyptę soli, pokrojone zioła i żółtko - miksujemy Białko ubijamy na pianę i łączymy z resztą ciasta Plastry jabłka maczamy w ciście i smażymy na oleju na złoto

Proste Potrawy
Boeuf Bourguignon 212

moim zdaniem jedna z najsmaczniejszych potraw przyrządzanych z wołowiny. Czerwone wino (powinno być to rodem z Burgundii, ale ja osobiście uważam, że nada się każde dobre, czerwone, wytrawne wino), użyte do marynowania mięsa i warzyw, powoduje, że nie tylko składniki te cudownie przechodzą jego aromatem ale też kruszeją. Długotrwała obróbka termiczna zaś powoduje, że mięso wręcz rozpływa się(...)większe kroimy na pół) - 250 g cebulek koktajlowych - duży garnek z grubym dnem (najlepiej garnek żeliwny) - sznurek kuchenny - 2 większe miski Wołowinę wkładamy do miski i zalewamy połową czerwonego wina. W drugiej misce układamy cebulę, marchewkę i czosnek. Zalewamy pozostałym winem. Oba naczynia przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny. Po upływie 2 godzin wyjmujemy

W mojej holenderskiej kuchni
Modra kapusta z winem i śliwkami suszonym 195

zagościłam na moim stole. Jest to pewniak jeśli chodzi o wszelkie proszone obiady. Idealna do wszelkiego rodzaju mięs. Naprawdę polecam. Modra kapusta z winem i śliwkami suszonymi Składniki 1/3 główki czerwonej kapust 100 ml czerwonego wina (u mnie pół wytrawne) 1 mała czerwona cebuli ½ jabłka 3 śliwki suszone 50 g boczku 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka octu(...)winnego sól i pieprz  Przygotowanie: Kapustę czerwoną szatkujemy i płuczemy pod zimną wodą. Przekładamy do garnka, zalewamy winem i dusimy około 10-15 minut na małym ogniu. Cebulę, boczek i śliwki  kroimy w drobną kosteczkę. Jabłko obieramy i również kroimy w kostkę. Na patelni podsmażamy boczek. Następnie dodajemy jabłko, cebulę, i śliwki. Smażymy około

Mania Gotowania
Kotlety schabowe duszone w kapuście kiszonej na winie 252

kapuście kiszonej na winie Rozgrzewające danie na zimowe wieczory!  Gwarantowana satysfakcja i ocieplenie :) Składniki: 4 świeże kotlety schabowe 1 kg kapusty kiszonej  500 ml wina Riesling z Alzacji 2 łyżki smalcu gęsiego  1 łyżka miodu sól i pieprz  2 liście laurowe kilka ziaren jałowca  czerwony pieprz do przyozdobienia  Wykonanie: Kapustę(...)kiszoną przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać, liście laurowe, jałowiec i jedną łyżkę smalcu gęsiego oraz miodu, zalać winem (około 300 ml), przyprawić solą i pieprzem do smaku. Piec pod przykryciem około 40 minut w piecu nagrzanym do 200 stopni. Na patelni rozgrzać tłuszcz gęsi i obsmażyć kotlety oprószone solą i pierzem z obydwu stron. Do uduszonej kapusty z winem dodać

Wino Francja Kuchnia
Kotlety schabowe duszone w kapuście kiszonej na winie 183

kapuście kiszonej na winie Rozgrzewające danie na zimowe wieczory!  Gwarantowana satysfakcja i ocieplenie :) Składniki: 4 świeże kotlety schabowe 1 kg kapusty kiszonej  500 ml wina Riesling z Alzacji 2 łyżki smalcu gęsiego  1 łyżka miodu sól i pieprz  2 liście laurowe kilka ziaren jałowca  czerwony pieprz do przyozdobienia  Wykonanie: Kapustę(...)kiszoną przełożyć do naczynia żaroodpornego, dodać, liście laurowe, jałowiec i jedną łyżkę smalcu gęsiego oraz miodu, zalać winem (około 300 ml), przyprawić solą i pieprzem do smaku. Piec pod przykryciem około 40 minut w piecu nagrzanym do 200 stopni. Na patelni rozgrzać tłuszcz gęsi i obsmażyć kotlety oprószone solą i pierzem z obydwu stron. Do uduszonej kapusty z winem dodać

Wino Francja Kuchnia
Kotlety jagnięce w sosie winnym podane z grillowanymi szparagami, pieczonymi ziemniakami oraz zielonym groszkiem 181

delikatne kotleciki jagnięce.  Okres świat jest idealnym czasem do podawania dań niecodziennych.  Można nią również zaskoczyć na kolacji we dwoje, czy na uroczystościach jubileuszowych przy doborze dobrego wina. Jagnięcina wbrew pozorom nie jest wymagająca. Odpowiednio przyprawiona i podana z dobrymi dodatkami komponuje się wspaniale i smakuje idealnie. Zapraszam. Proporcje dla dwóch osób. Składniki:   6 kotletów jagnięcych(...)łyżka sosu Worcestershire sól morska pieprz  1 szczypta zmielonego kuminu 1 szczypta zmielonych ziaren kolendry kilka łyżek oliwy  2 plastry masła  150 ml czerwonego wytrawnego wina 1 łyżka ciemnego octu balsamicznego Wykonanie: Kotlety jagnięce umyć, osuszyć. Przygotować marynatę. Ząbki czosnku posiekać lub rozetrzeć w moździerzu, dodać posiekany rozmaryn (1 gałązka), 1 łyżkę sosu Worcestershire, 3 łyżki

Wino Francja Kuchnia
Szparagi marynowane na zimę 150

zawijamy w szynkę i grillujemy na patelni. Polecam szparagi marynowane w słoikach przygotować od razu w dniu zakupu. Jak zaprawić szparagi w słoiku? Szparagi marynowane w zalewie z białego wina. Składniki: 4 pęczki świeżych zielonych cienkich szparagów po 500 g 1 litr białego wytrawnego wina 2 szklanki wody (250 ml szklanka) 1 łyżka cukru 2 łyżki soli morskiej(...)każdego słoika: ząbek czosnku, liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego, 1/2 łyżeczki gorczycy, oraz ziarna pieprzu, wyparzone słoiki Jak przygotować szparagi marynowane w zalewie z białego wina . Wino, wodę, cukier i sól zagotowujemy w garnku. Szparagi przycinamy do wysokości słoików. Do każdego słoja kładziemy pokrojony ząbek czosnku, przyprawy, wkładamy szparagi dosyć ciasno główkami do góry i wlewamy gorącą

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jak dobrać wino do pizzy? 183

pizzy, w którym zdecydowanie dominuje smak pomidorów, a pomidory to warzywa (a właściwie owoce, ale już nie bądźmy drobiazgowi) o wysokim poziomie kwasowości. W tym przypadku znakomicie sprawdzą się wina białe, o wysokiej kasowości, z wyraźnymi aromatami cytrusowymi i zaznaczoną mineralnością, jak np. sauvignon blanc (Marlborough) czy chardonnay z chłodnego klimatu (np. Chablis). Dobrze będzie również pasował gruner vetliner(...)lubi tanin ani alkoholu – pizze mięsne Jeśli nie wierzycie mi na słowo, przeprowadźcie eksperyment w domu, gdyż w restauracji zwyczajnie szkoda, szczególnie jak ma się w rękach naprawdę dobre wino. A mianowicie przepijcie papryczkę chili np.cabernet sauvignon. Od razu mówię – nie warto. Odczucie cierpkości, goryczy, kwasu, a przede wszystkim prawdziwego pożaru w ustach gwarantowane. No, chyba, że mamy

Kate's Kitchen
Bocksbeutel - historia frankońskiej butelki 160

rozpoznawczym było, i na zawsze pozostanie, specyficzne „opakowanie” – bocksbeutel, brzuchata butelka spłaszczona po bokach. Istnieją dwie teorie dotyczące pochodzenia nazwy bocksbeutel. Według pierwszej wywodzi się ona od bukłaku na wino wykonanego z koźlej skóry, druga teoria głosi, że jest to nawiązanie do sakiewek w których noszono modlitewniki. Dlaczego we Frankonii była używana butelka akurat w takim kształcie(...)przypominającą kształtem bocksbeutel. Bocksbeutel jest używana we Frankonii do butelkowania wina od co najmniej XVIII wieku.  W 1726 roku Rada Miejska w Würzburgu zdecydowała, że jedynie najlepsze wina  z winnicy Stein (istniejącej od VIII wieku), mogą być butelkowane w bocksbeutel. Butelka bocksbeutel jest więc, także dzisiaj, znakiem rozpoznawczym win wysokiej jakości. Pod koniec 2015 frankońska

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
BIGOS STAROPOLSKI Z WINEM 198

poddatny na szybkie psucie, dlatego najlepiej jeżeli będziemy gotowali tą potrawę przez kilka dni - wielokrotnie schładzany i odgrzewany bigos jest jeszcze lepszy niż świeży. Jak zrobić bigos staropolski z winem - najlepszy(...)wypróbowany przepis, składniki przygotowanie. Oto składniki i przyprawy na bigos staropolski z winem. SKŁADNIKI: 2-2,5kg kiszonej kapusty 1/2 główki świe ż ej kapusty - poszatkowana kilka kapel uszy suszonych grzybów 3 marchewki 2 pietruszki 1/2 selera 4 duże cebule 60g słoniny niepełna szklanka czerwonego, słodkiego (ważne!) wina np.: porto 3 liście laurowe po kilka ziaren ziela angielskiego

Moja Książka Kucharska
Szarlotka z ajerkoniakiem wg Siostry Anastazji 246

pomimo tego, że zdecydowałam się na takie znane i lubiane przez nas, w masie trochę mnie ten smak drażnił. Myślę sobie, że jeśli ponownie będę przygotowywać to ciasto, to wino zastąpię albo większą ilością soku, albo po prostu wodą. A może lepsze byłoby wino półsłodkie?? Jeśli macie jakieś doświadczenie w wypiekach z dodatkiem wina, podzielcie się opinią(...)żółtka 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 op. cukru wanilinowego 1 łyżka kwaśnej śmietany – opcjonalnie Masa jabłkowa: 4-5 jabłek Masa budyniowa: 2 szkl. białego wina 2 szkl. soku jabłkowego 3 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru Masa śmietanowa: 500 ml śmietanki 30% lub 36% cukier puder do smaku 1/2 – 1 szkl. ajerkoniaku (ja wylałam

Smaki Na Talerzu
Pieczona karkówka w winie Grażynki :) 319

inną niż wszystkie poprzednie, bo będzie zapiekana w winie. Samo przygotowanie zajmie nam niewiele czasu, jednak musimy przeznaczyć ok. 2 h na jej upieczenie. Składniki na karkówkę w winie: sporej wielkości karkówka sól czosnek pieprz 2 średnie cebule 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina Pieczona karkówka – przepis Karkówkę nacieramy przyprawami: pieprzem, solą i czosnkiem. Cebulę kroimy(...)plasterki. Karkówkę razem z cebulą wkładamy do torebki do pieczenia (ewentualnie rękawa) i dodajemy 1 szklankę czerwonego wytrawnego wina. Torebkę (rękaw do pieczenia) szczelnie zamykamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 2 godziny. 15 minut przed końcem pieczenia przecinamy torebkę do pieczenia, aby mięso delikatnie się przypiekło. Karkówka pieczona w winie , to świetna propozycja

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!