Można do przygotowania sorbetu wykorzystać owoce mrożone. Tym razem zamiast soku z cytryny przygotowałam syrop na winie, które podniosło wg mnie walory smakowe sorbetu. Idealny Sorbet truskawkowy z winem: 3 szklanki słodkich truskawek 4 łyżki cukru 100 ml białe wino półsłodkie, czekolada do dekoracji Cukier wsypujemy do rondelka, zalewamy białym winem i gotujemy cały czas mieszając, aż cukier(...)mniej więcej co godzinę). Sorbet wykładamy na talerzyki, obok można go podać np. z bitą śmietaną, udekorować świeżymi truskawkami, ja podałam z listkami mięty. The post Sorbet truskawkowy z winem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięudział. Na owej degustacji otrzymaliśmy kilka ciekawych przepisów z użyciem wina i postanowiliśmy je przetestować. Z małymi modyfikacjami powstały te oto babeczki z białym winem, udekorowane kremem z mascarpone, również z dodatkiem białego wina. Babeczki są słodkie i delikatne, rozpływają się w ustach. To nasza kolejna propozycja na nadchodzące Walentynki.Może chcesz zrobić niespodziankę swojej Ukochanej i upiec(...)niej takie słodycze? Wystarczy, że zaserwujesz je z winem, które jest również słodkie i delikatne, a wieczór walentynkowy będzie bardzo miły, nie tylko dla podniebienia :-)Zapraszam!Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćinnych uśmiechem zarażać.Każdą porę roku, na swój indywidualny sposób.Zapach kwiatów, promienie słońca i gonić motyle. Czule troszczyć się o innych. I spełniać ich marzenia.Rozmowy przy lampce domowego wina. Dawać, nie brać.I.. gotować. Spędzać w kuchni przyjemne chwile, otoczonaaromatami, smakami.. A potem dobrze zjeść.Na przykład taką świąteczną pieczeń... wymyśloną na prędko!Lubię wymyślać(...)Marzyć i kombinować. ŚWIĄTECZNA KARKÓWKA W WINOGRONACH I WINIE.(przepis autorski;)ładny kawałek karkówki (ok. 600g)duża cebulaszklanka połówek winogron czerwonychszklanka czerwonego wina wytrawnegosól, pieprz,dużo majerankułyżka masłaKarkówkę ładnie oprawiłam, natarłam solą, pieprzem i majerankiem, zostawiłamna pół godziny w lodówce. Cebulę pokroiłam w półplasterki. Zeszkliłam na maśle.Chwileczkę podsmażyłam z obu stron karkówkę. Po czym wlałam wino
W kuchni Karmel-itkiwarto zaopatrzyć się w miejscowe pyszności na wynos. Jeśli przyjedziemy autobusem z dworca kolejowego, to najbliżej mamy do Café Gundel na Hauptstraße 212, blisko placu Kornmarkt. Dostaniemy tu miejscowe wino, precle, Kurfürstenkugeln, czyli nadziewane kule z ciasta w różnych smakach, orzeszki w otoczce cukrowej, Plafsterstein czyli tortowe ciastka biszkoptowe w kształcie kostek brukowych, oraz tradycyjne wiśniowe ciasto Kirschenjockel. Miejscowi(...)Schnitzelbank na Bauamtsgasse 7. Kiedyś był to zakład produkujący beczki dla miejscowych winiarzy. Właściciele doszli jednak do wniosku, że wolą sprzedawać wino i miejscowe dania. Wybór lokalnych win jest duży, porcje ogromne a ceny sprzyjają temu, żeby mogła tu przyjść na randkę miejscowa brać studencka. Jakie lokalne potrawy je się w Heidelbergu? Oprócz klasyków kuchni niemieckiej
Ugotowane pozamiatanesuszu. Nie będę ukrywać, ja taki styl po prostu lubię. Jest on nieoczywisty, ma w sobie coś zdecydowanie więcej niż tylko sztampowe: „fajny musiak na upalny wieczór”. To wino prosi się o kompana w postaci posiłku. Faktycznie latem mogą to być potrawy z grilla, a zimą z kolei bardzo wyraźnie widzę je w towarzystwie np. kociołka gulaszowego (z jagnięciną(...)ognia. Albo do palonego bakłażana z orzechami. Kępa Wiślicka, Brut 2015 Odmiana: 70% Seyval Blanc i 30% Hibernal. Wino przejrzyste, o ładnym średnio cytrynowym kolorze i intensywnym, bardzo interesującym nosie, w którym znajdziemy bogactwo aromatów bardzo dojrzałych żółtych owoców jak brzoskwinie czy morele. Dzięki leżakowaniu w akacjowej beczce zarówno w nosie jak i w ustach ta słodka akacja jest
Kate's KitchenMule w białym winie to najbardziej klasyczny przepis na te owoce morza. Odpowiedniej ich przygotowanie sprawi, że będą delikatne w smaku, soczyste(...)wilgotne. Tym razem przygotujemy jest delikatnie na ostro. Sprawdźcie co jest Wam potrzebne do ich przygotowania. Składniki śwież mule (ok. 1 kg) 1 papryczka chilli oliwa 150 ml białego wina natka pietruszki Mule w białym winie – przepis Mule trzeba dokładnie wyszorować i umyć. Te które są otwarte – wyrzucamy bo są popsute. Wkładamy je do garnka, dodajemy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!minut. Zobaczcie jak przygotować mule w winie. Najlepiej smakują podawane ze świeżą bagietką, zaraz po ugotowaniu. Składniki 1 kg świeżyć muli (koniecznie świeżych) 150 ml białego wina odrobina oliwy natka pietruszki ząbek czosnku Mule w winie – przepis Mule dokładnie myjemy. Jeśli jakieś są otwarte od razu je wyrzucamy. Umyte wkładamy do garnka, dodajemy przeciśnięty przez praskę(...)czosnek, odrobinę oliwy i białe wino. Mule gotujemy pod przykryciem ok. 3-4 minut. W tym czasie powinny się otworzyć, ale tak krótki czas gotowania sprawi, że będą bardzo soczyste i wilgotne. Mule przekładamy na półmisek i posypujemy posiekaną natką pietruszki. Smacznego! Artykuł Mule w winie pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!kupażem trzech szczepów: negroamaro, primitivo oraz sangiovese. Passo, to po włosku krok. Jakie są więc te 3 kroki? – część winogron stosowana w produkcji tego wina jest przejrzała – część wina dojrzewa w drewnie – całość jest wielokrotnie przepompowywana w zimnych zbiornikach w celu uzyskania maksymalnej ekstrakcji smaku. Jak wspomniałam wyżej, na tę etykietę składają się trzy szczepy winorośli: 1. Negroamaro(...)najczęściej uprawiana we Włoszech odmiana winorośli. Interesujące jest pochodzenie nazwy tego szczepu, a mianowicie pochodzi ona łacińskiego sanguis Jovis, co oznacza krew Jowisza. I coś w tym jest, gdyż wina z tej odmiany lubią być „gęste” w kolorze…hmm, no krwi, ale jakiej już mówić nie będę ;). Wywodzi się ona z dwóch odmian: iliegiolo i calabrese montenuovo – pierwsza
Kate's Kitchennosie jak i w ustach znajdziemy tu dużo aromatów owocowych. Dominujące to agrest, gruszka, jabłko oraz owoce cytrusowe. Dość duża ilość cukru resztkowego (7g/l) pozwalałoby zakwalifikować ją do win półwytrawnych, choć producent określa ją jako wytrawną. Z drugiej strony spora ilość kwasu (6g/l) powoduje, że nie jest nudna. Spory alkohol 12,5% absolutnie nie dominuje. Mus z pstrąga(...)wieku. Kameduli na Srebrnej Górze winnicę założyli w XVII wieku i w szczątkowej formie przetrwała za murami klasztornymi do dziś. Wprawdzie Ojcowie i Bracia dziś już wina nie robią, zadowalają się tylko sokami. Ostatnie wino powstało tu w 1995 roku i zrobił je nieżyjący już, ostatni wincerz brat Doroteusz. Od tamtej pory obowiązuje prohibicja, braciom nie wolno produkować
królestwo garówOpis grzane wino z owocami: Grzane wino z owocami – nie ma nic lepszego na zimne czy mroźne wieczory. Uwielbiam spędzać wieczory po kocem i z herbatą czy grzanym winem w ręce. Zazwyczaj staram się nie korzystać z gotowców kupowanych w sklepach, ale samemu przyrządzać aromatyczne wino. Moja ulubiona wersja, to ta z dużą ilością cytrusów. Składniki(...)umiarkowanym ogniu przez około 5 minut aż wino będzie gorące. Następnie potrzymać jeszcze na minimalnym ogniu przez około 4 minuty. Przez cały czas nie zagotowywać. Gotowe, gorące wino przelewamy do kieliszków i podajemy. Artykuł Grzane wino z owocami pochodzi z serwisu Przepisy kulinarne, przepisy na obiad - FoodMagazine.pl
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnewpisu. A oprócz tego mam dla Was piękne ikonografiki, smakowity przepis z winem w roli głównej, a także informacje o konkursie konsumenckim , w którym są do wygrania rewelacyjne warsztaty kulinarne i nie tylko! Zapraszam, czytajcie! Te piękne ikonografiki pokazują jak doskonale można połączyć różne gatunki wina z poszczególnymi produktami. Mam nadzieję, że okażą się Wam przydatne i wykorzystacie(...)smakowite połączenia w swojej kuchni. Dziś, do przygotowania mojej sałatki wykorzystałam wino Casillero del Diablo Sauvignon Blanc, wino wytrawne białe. Posiada ono aromaty cytrusów, gruszki i limonki, dlatego doszłam do wniosku, że będzie idealnie pasowało do lekkiej sałatki z czerwoną pomarańczą i grillowaną piersią z kurczaka. Moja sałatka skrywa w sobie także aromatyczną gruszkę ugotowaną w białym winie
Kulinarne przygody Gatitynapiszcie w komentarzach czy Wam smakowało – jestem ciekawa! Do przygotowania 4 porcji potrzebujemy: – 1 dynię Hokkaido – 500 ml wody – ok 200 ml białego, wytrawnego wina – kilka gałązek rozmarynu – sól, pieprz – dużo świeżej natki pietruszki – nasiona lnu/sezamu Dynię umyć, wydrążyć środek, pokroić na drobne kawałki. Ugotować w 500 ml wody z dodatkiem(...)wina, rozmarynu i przypraw. Gotować na małym ogniu ok 30 minut do miękkości po czym całość zmiksować. Na wierzchu udekorować pietruszką i nasionkami
Szybko Tanio Smaczniebiałostocczyźnie), makaron Trofie białe w truflowym sosie śmietankowym z pieczonymi pomidorami... Pomysłodawcą i dyrektorem projektu jest Paweł Anders. Przy restauracjach Winestone, powstały sklepy WINESHOP, w których oprócz wina można kupić oliwy, oliwki, czekolady... Zaletą karty dań w restauracjach Winestone jest wkładka informująca o zawartości alergenów w poszczególnych daniach. Miałam przyjemność przekonać się o tym podczas(...)weekendu, który spędziłam w hotelu Mercure Gdynia Centrum . Tam na zaproszenie Dyrektora generalnego Marka Przeorskiego, miałam możliwość spróbowaniu kilku propozycji z menu. Uczestniczyłam również w kolacji połączonej z degustacją win w Hotelu Mercure Gdańsk Posejdon. Wina do kolacji dobrał Paweł Anders. Restauracje Winestone otwarte są nie tylko dla osób nocujących w hotelach, może do nich zajrzeć każdy
królestwo garówRoquette. Posiada prawie 4000 hektarów ziemi w Alentejo, oraz 400 hektarów północno-zachodnim regionie Douro. Jest jednym z największych producentów wina w tych regionach. Produkuje 10 milionów litrów wina rocznie, około 75% to wina czerwone. Wytwarza wina we wszystkich kategoriach cenowych od prostych win supermarketowych po wieloszczepowe długo starzone wina Private Selection. Esporão(...)Maioral Atlantika miałam przyjemność uczestniczyć w lunchu " Taste of Esporão'' przygotowanym przez Miguela Vaz. Oczywiście do przygotowania serwowanych dań została użyta oliwa Esporão a do nich mieliśmy przyjemność pić wina z winnicy Esporão . Zaczęliśmy od Cappucino z zielonego groszku - wspaniałe. Następnie otrzymaliśmy jajecznicę ze szparagami i grzybami. W Polsce jajecznica jest raczej potrawą śniadaniową, natomiast w Portugalii traktowana jest
królestwo garówzapach unoszący się w domu, w czasie wykonywania był piękny i on już nastrajał bardziej optymistycznie. Dziękuję koleżance za dobre rady odnośnie przygotowania. Zapraszam do wypróbowania:) Składniki: - różowe wino (wersja delikatniejsza) lub czerwone wino (wersja trochę mocniejsza), tu użyte pół słodkie; - łyżeczka cukru wanilinowego; -szczypta gałki muszkatołowej; - szczypta imbiru; - szczypta cynamonu; - 5-6 goździków; – 1,5 pomarańczy(...)Wykonanie: Wino wlać do garnka, dodać cukier wanilinowy, gałkę muszkatołową, imbir, cynamon, goździki oraz pokrojone cienkie plastry pomarańczy. Można trochę „podziubać” pomarańcze widelcem, żeby puściły sok. Podgrzać, ale NIE dopuścić do zagotowania. Na koniec można przecedzić. Polecam function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp
dom-agi.pl