jednak po spróbowaniu tego dania, złego słowa powiedzieć nie mogę. Składniki: 1 lub 2 steki z rostbefu wołowego (zależy dla ilu osób), 8-10 cebulek szalotek, pół szklanki wina czerwonego wytrawnego - może być ciut więcej, któż to wie ile dał, w końcu w butli lał i nie odmierzał, ale ważne, że nie przegiął :) oliwa z oliwek do smażenia, pieprz(...)minuty. Po obsmażeniu stek zdejmujemy z patelni, żeby „odpoczął”. Teraz można przyprawić solą. W tym czasie do szalotek z tłuszczem po smażeniu mięsa dodajemy łyżkę masła oraz wino (resztę wina wypijamy do posiłku albo w oczekiwaniu na posiłek :) i cukier. Gotujemy dopóki szalotki nie staną się miękkie, a na końcu doprawiamy solą i pieprzem. W tym czasie stek
Delicious Titbitszwracacie uwagę, jak kupić wino przeznaczone na uroczysty obiad lub romantyczną kolację? Krąży kilka poglądów, które przeważnie, niestety, mijają się z prawdą i sprawiają, że kupimy wino, z którego bynajmniej nie będziemy zadowoleni. Krąży zatem opinia, że drogie wino musi być dobre. Owszem, są takie, których cena jest wysoka, bo duże są koszty pracy lub produkcji. Błędne(...)tradycja sięga czasów starożytnego Rzymu. Tymczasem dobre wino to takie, które nam przypada do gustu. Możemy zetknąć się z sytuacją, w której w najlepszej intencji kupimy drogie wino i okaże się, że wcale nam nie smakuje. Prawdą jest natomiast opinia, zgodnie z którą warto kupić wino z korkiem. Takie wino może po prostu dłużej leżakować. Stare
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!przed rozpoczęciem matur, nie wiem czy to dobry znak ale sezon wiosenno - letnich imprez należy uznać za rozpoczęty. Wineonline wprowadza na rynek wina z regionu Castilla la Mancha. Wina w sam raz na wiosenne i letnie imprezy. Marqués de Castilla Airén – wino w 100% ze szczepu Airén. Nie jest to szczep szczególnie ceniony. Masowo uprawiany w Hiszpanii(...)Przyjazne. Pić zdecydowanie schłodzone do owoców morza, sałatek, kurczaka w lekkich sosach. Marques de Castilla Sauvignon Blanc Chardonnay Blend dwóch popularnych szczepów. Efekt to aromatyczne, sympatyczne nieskomplikowane wino. Pachnie cytrusami, morelami agrestem. Jest świeże i soczyste z lekką nieagresywną kwasowością. Schłodzone idealne na letnie dni. Dobrze skomponuje się z większością ryb, owocami morza i serami. Marques
królestwo garówzwanym szampanem. Na pewno wiecie, że nazwa "szampan" zarezerwowana jest tylko dla wina produkowanego w Szampanii, regionie w północno-wschodniej Francji, zaś wszystkie pozostałe trunki powinniśmy nazywać winami musującymi.Przyznam Wam, że nie miałam dotąd okazji spróbować prawdziwego szampana. Jestem ciekawa, czy naprawdę jest wart swojej ceny. Wiele Sylwestrów za czasów studenckich spędziłam z nieśmiertelnymi "Igristojami", jednak(...)kilku lat sięgam po wina musujące z naturalnej fermentacji, które nie rujnują mojej kieszeni i są naprawdę pyszne :) I tak się składa, że wytwarza się je w krajach śródziemnomorskich. Dziś chciałam Wam trochę o nich opowiedzieć. Przygotowałam dla Was również pomysły na drinki z wykorzystaniem "szampana". Zapraszam!Cremant (Francja)Jeżeli chcielibyście spróbować wina najbardziej zbliżonego do prawdziwego szampana
Chilli Czosnek i OliwaSKŁADNIKI 500 g żeberek z prosiaka cebula marchew seler szklanka białego wytrawnego wina oliwa z oliwek listek laurowy sól do smaku ziarenka pieprzu SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Pokroić części prosiaka na kawałki. Podsmażyć na bardzo silnym ogniu razem z oliw ą z oliwek, cebulą , marchewką i selerem. Gdy żeberka się zarumienią(...)dodać białe wino i przez chwile odparowac alkohol. Dodać nalewke wody ( gorącej aby nie przerwać gotowania ) sól, pieprz do smaku, listek laurowy i dusić pod przykryciem na malym ogniu przez około 30 minut. Zdjąć przykrycie, odparowac ewentualny sos jesli chcemy aby żeberka były chrupiące. Dla zwolenników sosu zaciągnąć łyżką mąki. Podawać na gorąco np. z brokułami
zielonacukinkaużyłam wina półwytrawnego, włoskiego CelebroSkładniki na marynatę : około 3 cm świeżego imbiru 4 ząbki przeciśniętego czosnku 6 łyżek sosu sojowego cebula łyżeczka mielonej gorczycy pół szklanki czerwonego wina wytrawnego Celebro łyżka oleju sezamowego 6 łyżek octu jabłkowego te składniki starczają na zamarynowanie około 1 kg mięsa wieprzowego - u mnie łopatki Przygotowanie: Wszystkie składniki prócz cebuli połączyć(...)pokrojoną cebulę. Piekłam w temp. 200 stopni C przez 95 min. Dodatkiem był sos jabłkowy. Po ostudzeniu mięso było kruche i apetyczne :)Podane do obiadu smakowało wyśmienicie z winem Celebro www.facebook.com/KlubCelebro
Proste Potrawytruskawki i czekolada to najlepsze połączenie to gruszka z czekoladą zdecydowanie będzie na drugim miejscu. Zresztą spróbujcie i oceńcie sami:) Składniki na dwa desery 500 ml czerwonego wytrawnego wina 1/2 laski cynamonu 1 laska wanilii 150 g cukru pół tabliczki czekolady deserowej garść migdałów dwie gruszki Wykonanie: Gruszki do deseru muszą być twarde w innym wypadku rozpadną(...)wanilię. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie, wkładamy do garnka gruszki i doprowadzamy do wrzenia. Co jakiś czas gruszki należy obracać tak aby były one z każdej strony równo nasączone winem i przyprawami. Po zawrzeniu zmniejszamy ogień i gotujemy gruszki przez 20 do 30 minut, tak aby były miękkie ale nie rozpadały się. Ugotowane owoce wyciągamy cedzakiem na talerz
ciastkarnia na kruchym spodziewiana różowego półsłodkiego Celebro2 łyżki miodu1 łyżka cukru trzcinowego3 łyżki płatków migdałowych1 łyżka skórki pomarańczowej kandyzowanejWykonanie:Brzoskwinie przekroić na pół, wyjąć pestkę. Łyżeczką wydrążyć nieco miąższu.Miód rozpuścić w winie. Migdały, skórkę pomarańczową i cukier połączyć. Napełnić bakaliami połówki brzoskwiń.Umieścić owoce w naczyniu do zapiekania, polać winem.Piec w 180 stopniach około 15-20 minut.Do deseru polecam kieliszek(...)wina francuskiego różowego półsłodkiego Celebro. Smacznego
kolorowotorcikowoGulasz na winie z fasolka to kolejny przykład ze dobry gulasz można zrobić z wszystkiego co się nam nawinie. Tym razem użyłam resztki fasolki, która zalegała w lodowce, marchewki, świeżych ziół i wytrawnego, czerwonego wina. Pewnie gdybym miała wołowinę zamiast wieprzowej łopatki byłby to istny cymes, ale i tak wyszło pysznie. Wierzcie na słowo. Smacznego. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikWątróbka po raz kolejny. Tym razem w odsłonie jesiennej z jabłkami i winem. Smażona w ten sposób to idealne danie na obiad lub kolację. Delikatna, przesiąknięta aromatami wina i kwaskowatych jabłek podana z ciemnym chlebem i lampka wina to miły akcent na jesienny posiłek. Życzę smacznego. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikChłodne, zimowe wieczory uwielbiam spędzać w domu, pod ciepłym kocykiem oglądając ulubiony ( najchętniej komedie romantyczne! ) film i popijając ulubione wino. A jak jest wino – to musi być też coś pysznego do tego wina. Ostatnio w moje ręce trafiło kilka Win Casillero del Diablo i to właśnie jedno z nich wybrałam na ten wieczór i przygotowałam(...)mocno czekoladowe przełamane kwasowością malin i delikatnością sera. Taki prawdziwy czekoladowy obłęd! Z całą pewnością zrobi furorę zarówno smakiem, jak i wyglądem! Koniecznie spróbujcie! Ps. ja zdecydowałam się na Wino Casillero del Diablo Carmenere – czerwone, wytrawne, z aromatem leśnych owoców, kawy, śliwek,czarnych jagód oraz przypraw. Mimo, iż panuje przekonanie, że wytrawne, czerwone wina są tylko
Ostra na SłodkoJesteście zainteresowani, to zapraszam do kuchni. Do przygotowania sałatki potrzebujemy: 250 g roszponki opakowanie pomidorków koktajlowych (ok 200 g) 1/2 zielonego ogórka, obranego ze skórki 1/2 filiżanki wytrawnego białego wina 3 łyżki oliwy z oliwek szczyptę pieprzu cytrynowego 2 łyżeczki musztardy 2 łyżeczki miodureszta składników jest dowolna: kawałek szynki (pokrojonej w kostkę, podsmażonej na suchej patelni) kawałki sera(...)pokrojonego ogórka (tak jak Wam pasuje). Jeżeli chcecie dodać mięso/szynkę, polecam w tym momencie „wrzucić” na patelnię. Teraz możemy przygotować dressing – w naczyniu umieszczamy wino, musztardę, miód, oliwę oraz pieprz i całość mieszamy. Gotową sałatę posypujemy podpieczonym mięsem i polewamy dressingiem (można go lekko podgrzać, smakuje wtedy wybornie
Szybko Tanio Smacznieznalazłam ten wspaniały przepis. W oryginale kurczak ale do zastąpienia indykiem. Danie smakowało nawet Synciowi choć on jadł bez pieczarek. Zapraszam :)Kurczak z pieczarkami, w sosie z białego wina sos:30 g masła30 g mąki450 ml bulionu warzywnego lub drobiowego125 ml białego wina4 łyżki
Dzieje kuchennej Wiewióryziaren kolendry, lekko rozgniecionych1 laska cynamonu, przełamana na pół3 listki laurowe1 łyżeczka soli (opcjonalnie)Glazura:50 g cukru trzcinowego - użyłam cukier trzcinowy nierafinowany Dry Demerara drobny (Diamant)50 ml wina Madeira - użyłam Izidro Madeira Fine Rich (Justino's Madeira Wines)10 ml octu balsamicznego60 g miodugarść goździkówCukier, ocet, wino oraz miód umieścić w rondelku, wymieszać, doprowadzić do wrzenia
Delicious Titbits