wino - 10075 przepisów (strona:19/672)

Kurczak po myśliwsku w pomidorach 126

dodatkiem papryki, oliwek i czerwonego lub białego wytrawnego wina. Nie ma jednej wersji pollo alla cacciatore, ale niezależnie od wybranych dodatków (grzyby, oliwki, plasterki marchewki) i rodzaju wina, w efekcie końcowym zawsze otrzymamy smaczne, pożywne danie, które możemy podać z makaronem, ryżem, ziemniakami puree lub pieczywem. Kurczak po myśliwsku sprawdzi się jako niezbyt pracochłonny obiad, ale równie dobrze(...)myśliwsku z pieczarkami i pomidorami to także idealne rozwiązanie dla użytkowników wolnowarów i miłośników sloow food. Duszony w niskiej temperaturze smakuje rewelacyjnie. Przygotowany z dodatkiem wytrawnego czerwonego lub białego wina kurczak po myśliwsku w pomidorach będzie wyśmienity także następnego dnia. W ten sam sposób można także przygotować królika. Nasza dzisiejsza wersja kurczaka alla cacciatore powstała z dodatkiem chilijskiego wytrawnego

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kurczak zapiekany w winie z winogronami i pieczarkami 157

obieramy ,kroimy i dodajemy do kurczaka , całość zalewamy winem , zakrywamy folią i wstawiamy na noc do lodówki . Następnego dnia , kurczaka wyławiamy z marynaty . Solimy , pieprzymy obficie , obtaczamy w mące i obsmażamy na maśle . Przekładamy do kamionkowego garnka ( lub innego naczynia do zapiekania z pokrywą ) . Na patelnię po smażeniu kurczaka , wlewamy trochę wina z zalewy , doprowadzamy(...)wrzenia i przelewamy całość do kurczaka . Pieczarki i wyłowioną z zalewy cebulę , także podsmażamy na maśle i dodajemy kurczaka . Tak samo winem z zalewy, zbieramy z patelni smaki i przelewamy do garnka . Dorzucamy pokrojonego selera , winogrona , marchewkę , resztę wina z zalewy . Doprawiamy cukrem , solą do smaku , wkładamy listki laurowe , szczelnie zamykamy . Pieczemy w nagrzanym piekarniku 2 godziny, w temperaturze

Ogrodnik w podróży
Najlepsze napoje chłodzące na upały – Top 9 224

kubka z kostkami lodu wlewamy tonik do ¾ wysokości kubka. Na to wlewamy espresso – może być gorące prosto z ekspresu, bo całość zostanie schłodzona przez lód. 3. Różowe wino Rose łączą najlepsze cechy białych i czerwonych win. Są codziennym, niedrogim napojem, który dobrze pasuje do jedzenia. To dobry pomysł dla osób, które tak jak ja, zwykle piją wino czerwone, ale szukają odmiany w upalne dni. Wino różowe dobrze pasuje do dań z grilla, łososia czy pierś z kurczaka. Więcej o różowych winach na lato tutaj 4. Koktajl truskawkowy Absolutna klasyka. Bez smoothie truskawkowego po prostu nie ma lata. Mogłabym się nim żywić przez cały czerwiec i niczego by mi nie brakowało. Składniki koktajlu truskawkowego: pół

Ugotowane pozamiatane
Zupa cebulowa na czerwonym winie 192

Zupa cebulowa na czerwonym winie Na dziś winna i bardzo aromatyczna zupa cebulowa na czerwonym winie, która postawi na nogi każdego grypowicza i jak sądzę zadowoli niejedno uśpione zimowym snem podniebienie. Odgoni wszelkie zimowe dolegliwości, powodzie, zamiecie śnieżne i przywoła upragnioną wiosnę, wiosnę w Paryżu? :)  Czekam z utęsknieniem na jej pierwsze symptomy. Proporcje dla dwóch osób: Składniki(...)duże cebule 4 gałązki tymianku 4 liście laurowe 250 ml czerwonego wytrawnego wina 300 ml bulionu wołowego  1/2 bagietki 100 g sera Comté 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka oliwy 2 łyżki masła sól i pieprz do smaku Wykonanie: Pokrojoną cebulę w piórka przełożyć do rozgrzanego tłuszczu, dodać tymianek, liście laurowe, zrumienić całość, oprószyć solą i pieprzem, podsypać

Wino Francja Kuchnia
Willowglen i zupa chrzanowa 134

Wino Zapytacie: a cóż w dziale Wielkanoc robi wino? Ano moi Drodzy jest i sprawdza się zwykle znakomicie, ponieważ dobre wino jest idealnym wykończeniem, taką przysłowiową wisienką na torcie, dla każdej biesiady, a wielkanocne posiłki myślę, że można spokojnie określić tym mianem. Tym razem dzięki dobrewina.pl w moje ręce wpadło półwytrawne wino białe z australijskiej winnicy(...)Willowglen, region Nowa Południowa Walia. Jest to kupaż bardzo popularnych i wdzięcznych szczepów, a mianowicie gewurtztraminera oraz rieslinga. Wino o ładnym, słomkowym kolorze, dzięki czemu ślicznie prezentuje się w kryształowych kieliszkach. W nosie niezwykle uderzające, oszałamiające wręcz aromaty kwiatów dzikiej róży i piżma, co zawdzięcza terpenom z gewurtztraminerowej skórki. Po chwili odpoczynku na powietrzu pojawiają się aromaty kwiatowe

Kate's Kitchen
Enoteka Pergamin – ostatni przystanek na tej edycji Fine Diningowej mapy 182

przez chwilę pożałowałam, że rzuciłam palenie, gdyż oczami wyobraźni bardzo wyraźnie widziałam siebie siedzącą w głębokim fotelu z cygarem (lub choćby cygaretką) w jednej ręce i lampką wyśmienitego wina w drugiej (albo Bourbona). No, ale zejdźmy na ziemię. Po przekroczeniu restauracyjnego progu przemiła Pani kelnerka poprowadziła nas do części piwnicznej. Tym razem nie zaproponowano aperitifu, jednak dosyć szybko pojawiło(...)taki namierzyć Jak wspominałam wcześniej ja do tego dania delektowałam się Cabernet Cortis, Srebrna Góra, 2015 podczas gdy M degustował Chablis, Christian Moreau, 2015. Cortis jak Cortis – znane mi wino, więc niespodzianki nie było, natomiast Chablis to po prostu średnio moja bajka. Zwyczajnie nijakie. Pate z zająca / chips z domowego chleba / konfitura z porzeczek – pyszna rzecz. Pasztet mógłby być

Kate's Kitchen
Spotkanie w warszawskiej La Vinotheque Vine Bar 179

Zapraszam na relację z pysznego spotkania blogerów kulinarnych, które odbyło się pod koniec września w warszawskiej La Vinotheque Wine Bar. Było dobre jedzenie, rewelacyjne wina i super atmosfera ! 30 września wraz z grupą blogerów kulinarnych odwiedziliśmy warszawską Wolę, a dokładnie ul. Grzybowską 61, przy której(...)mieści się hotel Hilton. Ale to nie Hilton był celem naszej wizyty, a La Vinotheque Wine Bar, mieszcząca się w hotelowym pasażu. Niepozorne z daleka, przypominające raczej sklep z winami, miejsce okazało się być pyszną restauracją z rewelacyjnymi winami. Przemiły właściciel tego miejsca,  Pan Mirek z pasją i uczuciem opowiadał nam o rożnych rodzajach

Kulinarne przygody Gatity
Mule w sosie pomidorowym na białym winie z warzywami 181

organizowania takich dań, pozwalają zbliżyć się do Morza , zapachem, smakiem i jego niepowtarzalnym klimatem. Składniki: około 1 i 1/2 kg żywych muli (u mnie szkockie) 250 ml białego wytrawnego wina 500 ml sosu pomidorowego (typu passata) 1 cytryna 4 ząbki czosnku 4 łodyszki selera naciowego  1 marchew pęczek cebulki dymki  1 pęczek świeżej natki pietruszki  sól(...)minut.  Przed podaniem dobrze je przemieszać, zamknięte mule odrzucić (są niejadalne!), podsypać posiekaną natką pietruszki. Podawać ze schłodzonym białym wytrawnym winem oraz świeżą bagietką. Na inne danie ze świeżymi mulami zapraszam tutaj:  Mule w białym winie  Smacznego

Wino Francja Kuchnia
Omleciki z truskawkami i Monte Santi 271

Wina gronowe z dodatkiem soku z innych owoców są dedykowane głównie młodemu pokoleniu, - po wypiciu zapewniam że nie tylko, w tym przede wszystkim kobietom. Będąc połączeniem wysokiej jakości wina z sokami, świetnie orzeźwiają latem, a ich uniwersalność sprawia, że sprawdzają się zarówno podczas swobodnych spotkań w plenerze, jak i jako element celebracji wyjątkowych okazji. Można je pić(...)posiłku, deseru, ale nie tylko – wspaniale smakują jako aperitif czy solo. Kolejnym atutem win aromatyzowanych jest ich dostępność cenowa. Takie wina produkowane są min. przez firmę Jantoń, która stworzyła 3 rodzaje tych pysznych win: "original", jeżyna i poziomka. Wino smakuje wybornie więc polecam z czystym sercem, tym bardziej że kosztuje nie tak dużo. Teraz

Moje Małe Czarowanie
Camembert marynowany w białym winie z salsą truskawkową 196

Camembert marynowany w białym winie z salsą truskawkową Camembert marynowany w białym winie z salsą truskawkową.   Camembert marynowany w winie robi się aksamitny. Pyszny, wieczorową porą w towarzystwie ukochanego, czy znajomych z kieliszkiem schłodzonego białego wina Chardonnay wprost ze Stacji Winiarskiej .  Przepis ten powstał w ramach współpracy ze Stacją Winiarską Michałowice, która mieści się(...)Krakowa, w drodze na Warszawę. W pięknym drewnianym domku, gdzie przemili właściciele sprzedają cudowne wino, ale więcej o tym miejscu możecie przeczytać tu .  Ser marynowany w białym winie z salsą truskawkową Ser Camembert 200 ml białego wina Chardonnay Ser camembert wyciągamy z opakowania odcinamy górną skórkę, przekładamy do szklanego naczynia zalewamy winem i odstawiamy do lodówki

Kuchnia na wzgórzu
Najlepsze wina w jednym miejscu, przygotowujemy menu dla kibica 126

forma dla zabieganych. Asortyment sklepu jest niewielki i taki pozostanie – za to wina będą się dość często zmieniać (wszystkie dostępne są na zasadzie wyprzedaży, do wyczerpania zapasów).  Wina najchętniej sprzedawane są pełnymi kartonami, tj. po 6 sztuk (lub wielokrotność 6), ale nie jest to warunek konieczny. Przy zakupach powyżej 150zł gwarantowana jest darmowa dostawa, a paczki(...)ofertę na stronie, która jest bardzo przejrzysta, a każde wino opisane, łącznie z tym, do czego najlepiej pasuje. Skorzystałam z oferty wyprzedażowej, bardzo atrakcyjnej cenowo. Wybrałam moje ulubione wino musujące Montegrande Prosecco DOC w bardzo atrakcyjnej cenie, które najczęściej kojarzy się z popularnym drinkiem Bellini. W koszyku zakupowym znalazło się także wino z Chile Picadora Sauvignon Blanc

Moja smaczna kuchnia
Karkówka w sosie grzybowym 147

cayenne 2 kostki sosu pieczeniowego 2 łyżki oleju 40 g suszonych grzybów 0,75 l wrzątku (jeśli będzie za mało jak u mnie to dolewamy szklankę wody) 1 szklanka wina do zamarynowania karkówki mąka ziemniaczana do obtoczenia 2- 3 łyżki oleju do smażenia mięsa Dzień wcześniej karkówkę kroimy w kostkę wkładamy do pojemnika i zalewamy 1 szklanką wina(...)obtaczamy dokładnie w mące ziemniaczanej. Na rozgrzanej patelni dokładnie obsmażamy mięso. Jak mięso się już przyrumieni dolewamy wino z zalewy dokładnie mieszamy i smażymy na większym ogniu aż wino się zredukuje. Gotowe mięso łączymy z cebulą i dokładnie mieszamy chwilę razem smażąc. Dolewamy grzyby (jeśli jest więcej mięsa dolewamy jeszcze szklankę wody. Dorzucamy ziela angielskie, pieprz i liście

Piekielna Kuchnia Pati
Kolacja w ProVita 141

wieczorem...a wieczorem zostaliśmy zaproszeni na kolację, do której wina dobierała i o nich opowiadała Monika Wojtysiak, importer win niemieckich i właścicielka restauracji Jung&Lecker. Wspominam kolację w Hotelu Wellness Provita , która była zwieńczeniem pracowitego dnia . W kuchni wszystko dopinał Wiktor Ignaczak – zastępca szefa kuchni,  z nami przy stole siedział i degustował szef kuchni Piotr Buryło(...)emulsją szczypiorkową, sos jagodowy i owoce kaparowca i Steinmühle , Osthofener Weissburgunder. Tatar z łososia bałtyckiego, z emulsją szczypiorkową, sosem jagodowym i owocem kaparowca wymagał nieco dłuższego zastanowienia w doborze wina: sama ryba dość tłusta, ale delikatna w smaku połączona z wyrazistym szczypiorkiem i słonawym owocem kaparowca aż prosiła się o stosunkowo delikatne acz wyraziste wino. Pomimo towarzystwa sosu

królestwo garów
Szparagi i wino 132

pikantnym sosem rouille; - szparagi z flambirowaną wątróbką i truskawkami; - tagliatelle ze szparagami, krewetkami i chili. My również czynnie uczestniczyliśmy w ich powstawaniu. Jan Czyż zaproponował nam sześć bardzo różnych win. - Vilacetinho Vinho Verde DOC (27 zł) – świeże, z delikatnymi aromatami cytrusowymi, orzeźwiające. - St. Just Yves Lambert Blanc Saumur AOC (46 zł) – dominują aromaty kandyzowanych owoców, cytrusów. Pełne, dobrze zbalansowane(...)amatorów takich połączeń. Tagliatelle ze szparagami, krewetkami i chili dobrze łączyło się Vinoho Verde jak również z chenin blanc. Pinot Noir jest winem bardzo smacznym ale chyba jednak zbyt ciężkim jak do zaproponowanych dań. Tak naprawdę wybór wina zależy od sposobu przygotowania, dodatków, przypraw. Na zakończenie spotkania szef kuchni Łukasz Żuchowski zaserwował nam deser: lody chałwowe z aromatyzowaną

królestwo garów
Szarlotka z białym winem 204

ubić. Dodać do mąki z margaryną i wyrobić ciasto. Jabłka: 2 kg jabłek, polecam szarą renetę Jabłka obrać, przekroić na połówki, wyciąć gniazda nasienne Masa z białym winem: 2 szklanki białego wina 2 szklanki soku jabłkowego szczypta cynamonu 4 jasne budynie, (najlepiej bez cukru) Na soku jabłkowym i winie ugotować budynie. Przygotowanie ciasta: Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia

Apetyczna babeczka