wino - 10075 przepisów (strona:19/672)

Sałatka z pomysłem i winem 251

blogu do ponownej realizacji, a najbliższa już na sylwestra. Składniki :1 brokuł (z możliwie niedużym trzonem)500 g pieczarekpół szklanki kaszy pęczak1 średnia cebula4 jajka1 łyżka majonezu50-70 ml wina białego półwytrawnego łyżka masłasól, pieprzPrzygotowanie :Z brokuła odcinam trzon a resztę możliwie drobno szatkuję. Poszatkowany brokuł wrzucam na kilka minut do gotującej się osolonej wody a gdy jest już(...)zależnie od wielkości kroję je na pół, na "4" lub najmniejsze zostawiam w całości. Do smażącej się cebuli wlewam wino, mieszam, dodaję pieczarki i przez chwilę mieszam. Kiedy wino w większości odparuje pozostawiając swój smak przekładam pieczarki do misy z brokułem i pęczakiem i wstępnie mieszam.Z ugotowanych na twardo jaj wyciągam żółtka i tylko białko pokrojone w kosteczkę

Mechanik w kuchni
Bodil. I ciasto z czerwonym winem 149

łyżeczki proszku do pieczenia1/4 łyżeczki soli1/2 łyżeczki cynamonuMasło utrzeć z cukrami na puszystą masę. Wbić jajko, potem żółtko, dokładnie miksując po każdym dodaniu. Cały czas ucierając, wlewać wąskim strumieniem wino wymieszane z ekstraktem. Masa będzie wyglądała na zważoną - nie należy się tym przejmować.Mąkę i kakao przesiać, wymieszać dokładnie z sodą, proszkiem, solą i cynamonem. Partiami dodawać do masy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tarta cytrynowa z winem 199

czasie zdejmujemy obciążenie i papier, pieczemy jeszcze 15 minut - aż spód stanie się złocisty.KREM CYTRYNOWY Z WINEM:* sok i skórka z 1,5 cytryny* białe wino ( około 1/2 szklanki )* 130 g masła* 1 1/2 szklanki cukru * 5 jajek(...)żelatyny Żelatynę  zalewamy odrobiną zimnej wody, tak by płyn przykrył proszek.  Cytryny dokładnie myjemy i sparzamy wrzątkiem. Ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Sok przelewamy do szklanki, uzupełniamy winem, do poziomu 3/4 szklanki. Sok i wino oraz cukier doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy masło - mieszamy, do momentu rozpuszczenia tłuszczu.Jaja roztrzepujemy rózgą. Pod gotującym się sokiem zmniejszamy płomień

kolorowotorcikowo
Kurczak po myśliwsku w pomidorach 106

dodatkiem papryki, oliwek i czerwonego lub białego wytrawnego wina. Nie ma jednej wersji pollo alla cacciatore, ale niezależnie od wybranych dodatków (grzyby, oliwki, plasterki marchewki) i rodzaju wina, w efekcie końcowym zawsze otrzymamy smaczne, pożywne danie, które możemy podać z makaronem, ryżem, ziemniakami puree lub pieczywem. Kurczak po myśliwsku sprawdzi się jako niezbyt pracochłonny obiad, ale równie dobrze(...)myśliwsku z pieczarkami i pomidorami to także idealne rozwiązanie dla użytkowników wolnowarów i miłośników sloow food. Duszony w niskiej temperaturze smakuje rewelacyjnie. Przygotowany z dodatkiem wytrawnego czerwonego lub białego wina kurczak po myśliwsku w pomidorach będzie wyśmienity także następnego dnia. W ten sam sposób można także przygotować królika. Nasza dzisiejsza wersja kurczaka alla cacciatore powstała z dodatkiem chilijskiego wytrawnego

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kurczak zapiekany w winie z winogronami i pieczarkami 141

obieramy ,kroimy i dodajemy do kurczaka , całość zalewamy winem , zakrywamy folią i wstawiamy na noc do lodówki . Następnego dnia , kurczaka wyławiamy z marynaty . Solimy , pieprzymy obficie , obtaczamy w mące i obsmażamy na maśle . Przekładamy do kamionkowego garnka ( lub innego naczynia do zapiekania z pokrywą ) . Na patelnię po smażeniu kurczaka , wlewamy trochę wina z zalewy , doprowadzamy(...)wrzenia i przelewamy całość do kurczaka . Pieczarki i wyłowioną z zalewy cebulę , także podsmażamy na maśle i dodajemy kurczaka . Tak samo winem z zalewy, zbieramy z patelni smaki i przelewamy do garnka . Dorzucamy pokrojonego selera , winogrona , marchewkę , resztę wina z zalewy . Doprawiamy cukrem , solą do smaku , wkładamy listki laurowe , szczelnie zamykamy . Pieczemy w nagrzanym piekarniku 2 godziny, w temperaturze

Ogrodnik w podróży
Najlepsze napoje chłodzące na upały – Top 9 202

kubka z kostkami lodu wlewamy tonik do ¾ wysokości kubka. Na to wlewamy espresso – może być gorące prosto z ekspresu, bo całość zostanie schłodzona przez lód. 3. Różowe wino Rose łączą najlepsze cechy białych i czerwonych win. Są codziennym, niedrogim napojem, który dobrze pasuje do jedzenia. To dobry pomysł dla osób, które tak jak ja, zwykle piją wino czerwone, ale szukają odmiany w upalne dni. Wino różowe dobrze pasuje do dań z grilla, łososia czy pierś z kurczaka. Więcej o różowych winach na lato tutaj 4. Koktajl truskawkowy Absolutna klasyka. Bez smoothie truskawkowego po prostu nie ma lata. Mogłabym się nim żywić przez cały czerwiec i niczego by mi nie brakowało. Składniki koktajlu truskawkowego: pół

Ugotowane pozamiatane
Zupa cebulowa na czerwonym winie 180

Zupa cebulowa na czerwonym winie Na dziś winna i bardzo aromatyczna zupa cebulowa na czerwonym winie, która postawi na nogi każdego grypowicza i jak sądzę zadowoli niejedno uśpione zimowym snem podniebienie. Odgoni wszelkie zimowe dolegliwości, powodzie, zamiecie śnieżne i przywoła upragnioną wiosnę, wiosnę w Paryżu? :)  Czekam z utęsknieniem na jej pierwsze symptomy. Proporcje dla dwóch osób: Składniki(...)duże cebule 4 gałązki tymianku 4 liście laurowe 250 ml czerwonego wytrawnego wina 300 ml bulionu wołowego  1/2 bagietki 100 g sera Comté 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka oliwy 2 łyżki masła sól i pieprz do smaku Wykonanie: Pokrojoną cebulę w piórka przełożyć do rozgrzanego tłuszczu, dodać tymianek, liście laurowe, zrumienić całość, oprószyć solą i pieprzem, podsypać

Wino Francja Kuchnia
Willowglen i zupa chrzanowa 120

Wino Zapytacie: a cóż w dziale Wielkanoc robi wino? Ano moi Drodzy jest i sprawdza się zwykle znakomicie, ponieważ dobre wino jest idealnym wykończeniem, taką przysłowiową wisienką na torcie, dla każdej biesiady, a wielkanocne posiłki myślę, że można spokojnie określić tym mianem. Tym razem dzięki dobrewina.pl w moje ręce wpadło półwytrawne wino białe z australijskiej winnicy(...)Willowglen, region Nowa Południowa Walia. Jest to kupaż bardzo popularnych i wdzięcznych szczepów, a mianowicie gewurtztraminera oraz rieslinga. Wino o ładnym, słomkowym kolorze, dzięki czemu ślicznie prezentuje się w kryształowych kieliszkach. W nosie niezwykle uderzające, oszałamiające wręcz aromaty kwiatów dzikiej róży i piżma, co zawdzięcza terpenom z gewurtztraminerowej skórki. Po chwili odpoczynku na powietrzu pojawiają się aromaty kwiatowe

Kate's Kitchen
Enoteka Pergamin – ostatni przystanek na tej edycji Fine Diningowej mapy 167

przez chwilę pożałowałam, że rzuciłam palenie, gdyż oczami wyobraźni bardzo wyraźnie widziałam siebie siedzącą w głębokim fotelu z cygarem (lub choćby cygaretką) w jednej ręce i lampką wyśmienitego wina w drugiej (albo Bourbona). No, ale zejdźmy na ziemię. Po przekroczeniu restauracyjnego progu przemiła Pani kelnerka poprowadziła nas do części piwnicznej. Tym razem nie zaproponowano aperitifu, jednak dosyć szybko pojawiło(...)taki namierzyć Jak wspominałam wcześniej ja do tego dania delektowałam się Cabernet Cortis, Srebrna Góra, 2015 podczas gdy M degustował Chablis, Christian Moreau, 2015. Cortis jak Cortis – znane mi wino, więc niespodzianki nie było, natomiast Chablis to po prostu średnio moja bajka. Zwyczajnie nijakie. Pate z zająca / chips z domowego chleba / konfitura z porzeczek – pyszna rzecz. Pasztet mógłby być

Kate's Kitchen
Galaretkowa PannaCotta z białą czekoladą, kruszonymi malinami i z mietą 145

płatki żelatyny 100 ml białego wina deserowego lub słodkiego wina 1/2 laski wanilii 50 g cukru 125 g mrożonych malin 250 ml zimnej śmietany kremówki (minim. 2 godz. chłodzona) 100 g białej czekolady małe płatki mięty do dekoracji Wykonanie: Żelatynę zamoczyć w zimnej wodzie Wino postawić na ogniu, dodać do niego wyskrobany miąższ z 1/2 laski wanilii(...)samą laskę również, którą potem należy usunąć. Dodać też cukier i wszystko razem podgrzewać do momentu aż wino prawie zagotuje się, ale nie doprowadzać do wrzenia. Wino zdjąć z ognia i usunąć skórkę z laski wanilii. Żelatynę odcisnąć i rozpuścić w gorącym winie. Najlepiej nie wrzucać żelatyny do ekstremalnie gorących płynów lub np. zalewać bezpośrednio wrzątkiem

Sztuka gotowania w/g Samiry
Spotkanie w warszawskiej La Vinotheque Vine Bar 160

Zapraszam na relację z pysznego spotkania blogerów kulinarnych, które odbyło się pod koniec września w warszawskiej La Vinotheque Wine Bar. Było dobre jedzenie, rewelacyjne wina i super atmosfera ! 30 września wraz z grupą blogerów kulinarnych odwiedziliśmy warszawską Wolę, a dokładnie ul. Grzybowską 61, przy której(...)mieści się hotel Hilton. Ale to nie Hilton był celem naszej wizyty, a La Vinotheque Wine Bar, mieszcząca się w hotelowym pasażu. Niepozorne z daleka, przypominające raczej sklep z winami, miejsce okazało się być pyszną restauracją z rewelacyjnymi winami. Przemiły właściciel tego miejsca,  Pan Mirek z pasją i uczuciem opowiadał nam o rożnych rodzajach

Kulinarne przygody Gatity
Mule w sosie pomidorowym na białym winie z warzywami 164

organizowania takich dań, pozwalają zbliżyć się do Morza , zapachem, smakiem i jego niepowtarzalnym klimatem. Składniki: około 1 i 1/2 kg żywych muli (u mnie szkockie) 250 ml białego wytrawnego wina 500 ml sosu pomidorowego (typu passata) 1 cytryna 4 ząbki czosnku 4 łodyszki selera naciowego  1 marchew pęczek cebulki dymki  1 pęczek świeżej natki pietruszki  sól(...)minut.  Przed podaniem dobrze je przemieszać, zamknięte mule odrzucić (są niejadalne!), podsypać posiekaną natką pietruszki. Podawać ze schłodzonym białym wytrawnym winem oraz świeżą bagietką. Na inne danie ze świeżymi mulami zapraszam tutaj:  Mule w białym winie  Smacznego

Wino Francja Kuchnia
Omleciki z truskawkami i Monte Santi 253

Wina gronowe z dodatkiem soku z innych owoców są dedykowane głównie młodemu pokoleniu, - po wypiciu zapewniam że nie tylko, w tym przede wszystkim kobietom. Będąc połączeniem wysokiej jakości wina z sokami, świetnie orzeźwiają latem, a ich uniwersalność sprawia, że sprawdzają się zarówno podczas swobodnych spotkań w plenerze, jak i jako element celebracji wyjątkowych okazji. Można je pić(...)posiłku, deseru, ale nie tylko – wspaniale smakują jako aperitif czy solo. Kolejnym atutem win aromatyzowanych jest ich dostępność cenowa. Takie wina produkowane są min. przez firmę Jantoń, która stworzyła 3 rodzaje tych pysznych win: "original", jeżyna i poziomka. Wino smakuje wybornie więc polecam z czystym sercem, tym bardziej że kosztuje nie tak dużo. Teraz

Moje Małe Czarowanie
Camembert marynowany w białym winie z salsą truskawkową 183

Camembert marynowany w białym winie z salsą truskawkową Camembert marynowany w białym winie z salsą truskawkową.   Camembert marynowany w winie robi się aksamitny. Pyszny, wieczorową porą w towarzystwie ukochanego, czy znajomych z kieliszkiem schłodzonego białego wina Chardonnay wprost ze Stacji Winiarskiej .  Przepis ten powstał w ramach współpracy ze Stacją Winiarską Michałowice, która mieści się(...)Krakowa, w drodze na Warszawę. W pięknym drewnianym domku, gdzie przemili właściciele sprzedają cudowne wino, ale więcej o tym miejscu możecie przeczytać tu .  Ser marynowany w białym winie z salsą truskawkową Ser Camembert 200 ml białego wina Chardonnay Ser camembert wyciągamy z opakowania odcinamy górną skórkę, przekładamy do szklanego naczynia zalewamy winem i odstawiamy do lodówki

Kuchnia na wzgórzu
Najlepsze wina w jednym miejscu, przygotowujemy menu dla kibica 105

forma dla zabieganych. Asortyment sklepu jest niewielki i taki pozostanie – za to wina będą się dość często zmieniać (wszystkie dostępne są na zasadzie wyprzedaży, do wyczerpania zapasów).  Wina najchętniej sprzedawane są pełnymi kartonami, tj. po 6 sztuk (lub wielokrotność 6), ale nie jest to warunek konieczny. Przy zakupach powyżej 150zł gwarantowana jest darmowa dostawa, a paczki(...)ofertę na stronie, która jest bardzo przejrzysta, a każde wino opisane, łącznie z tym, do czego najlepiej pasuje. Skorzystałam z oferty wyprzedażowej, bardzo atrakcyjnej cenowo. Wybrałam moje ulubione wino musujące Montegrande Prosecco DOC w bardzo atrakcyjnej cenie, które najczęściej kojarzy się z popularnym drinkiem Bellini. W koszyku zakupowym znalazło się także wino z Chile Picadora Sauvignon Blanc

Moja smaczna kuchnia

Proponowane wyszukiwania