wino - 10075 przepisów (strona:24/672)

Hiszpańska sangria w wersji klasycznej 190

wodą, ziołami i przyprawami, aby pozbyć się znajdujących w wodzie bakterii, a także zabić nieprzyjemny smak ówczesnego wina. Ja oczywiście nie polecam Wam dodawać do sangrii kiepskiego wina. Wybierzcie to ze średniej półki, lekkie, owocowe i koniecznie wytrawne - ze słodkiego czy półsłodkiego powstanie Wam nieprzyjemny ulepek. Hiszpańska sangria w wersji klasycznej (na czerwonym winie) Składniki(...)brązowego (ja zastąpiłam stewią, można sięgnąć też po inne słodziki, np. syrop klonowy) 3 łyżki ciepłej wody laska cynamonu lub szczypta mielonego cynamonu 1 butelka (750 ml) czerwonego, wytrawnego wina  80 ml mocnego alkoholu, np. rumu lub koniaku (można pominąć) schłodzona woda gazowana do dopełnienia (około szklanki) Przygotowanie klasycznej sangrii: Cytrusy dobrze wyszoruj i sparz ich skórkę. Wyciśnij

Chilli Czosnek i Oliwa
Martini z winem musującym na Dzień Matki 174

potrzebujemy: – 12 cl martini bianco – kostki lodu – wino musujące Do shakera dodajemy kostki lodu, martini i mieszamy. Przelewamy do szklanek typu ‚long drink’ i uzupełniamy winem musującym. Ewentualnie dodajemy kostki lodu. Ozdabiamy truskawkami

Szybko Tanio Smacznie
Dorada królewska w sosie z białego wina z tymiankiem 176

Michałowicach, w kierunku Warszawy. Stacja Winiarska Michałowice to rodzinna firma powstała z pasji do tego co z winogron najlepsze :) W domu na Wichrowym Wzgórzu kryje się niewielka rozlewnia win sprowadzanych od naszych południowych sąsiadów: Słowacji, Węgier i Macedonii. Najlepsze w tym wszystkim jest to, że wybierając się do Stacji Winiarskiej po wino, możecie je najpierw skosztować przed zakupem(...)sklepie nie mogliśmy się oprzeć świeżej doradzie królewskiej. Wcale nie żałujemy zmiany zdania co do głównego bohatera naszego obiadu ;) Było pysznie, szybko w przygotowaniu, a sos na bazie wina wyszedł znakomity. Samo wino pite do posiłku wspaniale podkreślało smak ryby i przyjemnie chłodziło :) SKŁADNIKI: Na obiad lub kolację dla dwóch osób. 2 świeże dorady królewskie (wypatroszone) 2 łyżki

W kuchni Katie
Bigos 246

świeżej białej kapusty 2 średnie cebule (po 120g) 250g średnio przerośniętego wędzonego boczku 200g wędzonej polędwicy wieprzowej 200g pieczonej szynki lub schabu 200g kiełbasy jałowcowej 250ml (pół)wytrawnego czerwonego wina 50ml wzmacnianego czerwonego słodkiego wina (np. porto) 250ml bulionu mięsnego 100g suszonych śliwek 20g suszonych grzybów leśnych 8 ziaren jałowca 8 ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe(...)łyżki smalcu, rozgrzewamy i wrzucamy kiszoną kapustę. Podsmażamy dość intensywnie przez ok. 5 minut często mieszając. Przekładamy do garnka. Do składników w garnku dolewamy bulion i część wina oraz dodajemy grzyby, śliwki i przyprawy: liście laurowe, nieco mielonego czarnego pieprzu, kminek oraz lekko rozbite w moździerzu ziele angielskie i jałowiec. Wszystko dokładnie mieszamy i zaczynamy podgrzewać. Bigos dusimy

Kulinarna Pokusa
Soczyste piersi z kaczki w przyprawach i czerwonym winie 172

niedzielny obiad przygotowałam piersi z kaczki w przyprawach i czerwonym winie. Zaraz pewnie ktoś zacznie krzyczeć, że wino nie jest dla dzieci. Zgadza się.  Pamiętajcie jednak że wino pod wpływem temperatury traci swoje %, a pozostaje smak i aromat. Więc i najmniejsze dzieci mogą jeść potrawy na nim przygotowane.     Składniki:   2 piersi(...)Piersi z kaczki nacieramy oliwą z oliwek i przyprawami. Odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc (lub choćby 2 godziny). Następnego dnia do naczynia żaroodpornego wlewamy szklankę czerwonego wina. Tak żeby pierś z kaczki była w winie, a skórka na wierzchu. Dzięki temu pierś będzie soczysta, a skórka idealnie chrupiąca i rumiana. Pieczemy w tem. 180 stopni około

Lili w kuchni
Ciasto z kremem i gruszkami w winnej galaretce 383

Kakaowy biszkopt, a na nim krem budyniowy na bazie śmietanki kremówki z ziarenkami prawdziwej wanilii. Całość wieńczą gruszki gotowane i zatopione w galaretce z białego wina. Ciasto jest delikatne o przyjemnym owocowym smaku z nutą wanilii. GRUSZKI W WINIE: 2 szklanki wina białego wytrawnego 1/2 szklanki wody 4-5 goździków 3 gruszki słodkie, twarde 3 łyżeczki żelatyny(...)brzegach wcisnąć wiśnie. Po odsączeniu gruszek, wina powinno zostać 400ml. Jeżeli jest mniej dolać przegotowaną wodę. Odlać 1/2 szklanki płynu i rozpuścić w nim żelatynę. Połączyć z resztą wina. Kiedy zacznie tężeć, zalać gruszki. Odstawić do lodówki. Smacznego :) Kategoria: A-Z SŁODKO , Biszkopty i ciasta biszkoptowe , Ciasta czekoladowe , Ciasta przekładańce , Ciasta z kremem , Ciasta z owocami Tagged: budyń

https:KKuchniaMniam
Portugalska kolacja 211

jeden z najbardziej znanych w Portugalii producent win i oliwy z oliwek. Kolacja odbyła się z okazji Tygodnia Portugalskiego „Flavoursof Portugal” . Wstępem do niej była komentowana degustacja win, którą prowadził winemaker Esporão Luis Patrão, który dobierał również wina do kolacji. Niby jedna kolacja, a jednak nie zupełnie... Obaj szefowie przedstawili swoje menu, które miał o ze sobą(...)niedźwiedzi (Pedro) - Esporão Reserva white 2014- danie piękne wizualnie i smakowo polędwica wołowa / bagna cauda (sos na bazie anchois i oliwy) / czekolada / topinambur (Martin) – Esporão Reserva red 2012/11/10 (trzy wina z kolejnych roczników) - polędwica i Martin...nic więcej nie potrzeba, mięso idealne i zawsze ma ochotę się na więcej deser jałowcowy jogurt / leśne owoce / musli (Pedro) – świetnie zrównoważone smaki

królestwo garów
Francuskie wina na twoim stole – kolejna francuska selekcja Lidla 134

najbliższego poniedziałku (29 czerwca 2015) w sklepach Lidl pojawi się kolejna już selekcja win francuskich. W ramach tej oferty dostępnych będzie 31 win (13 białych, 2 różowe, 13 czerwonych i 3 słodkie ) Część z nich mieliśmy okazję spróbować podczas degustacji zorganizowanej w ramach II zlotu blogosfery. Poniżej te, które zwróciły naszą uwagę i do których chętnie wrócimy. Alsace(...)lekko schłodzone do 16 stopni. Côtes du Rhone AOP Cellier du Delta 2012 (14,99 zł) jeżyny, borówki, wiśnie , papryka, wanilia. Niska kwasowość i niezłe taniny. Bardzo przyzwoite proste wino. Cena zdecydowanie zachęca do zakupów. Fronsac AOP Château Saint Remy 2011 (24,99 zł) pachnie przyjemnie czerwonymi owocami ( malinami, jeżynami) wanilią i ziołami. W ustach przyjemna delikatna kwasowość przyjemne

królestwo garów
Wino we mgle 115

wchodzimy do sklepu z winami, mniej więcej wiemy co wybrać, nawet gdy nie ma win, które znamy czy lubimy. Mamy swoje pewniaki. Szczep, kraj, region... Mniej więcej wiemy z czym wychodzimy ze sklepu, wiemy czego możemy spodziewać się w środku. Ale co zrobić gdy odwrócimy sytuację. Gdy nie widać etykiety, gdy tylko mieliśmy możliwość spróbowania, czy na pewno(...)Majewicz oraz Andrzej Strzelczyk (dwaj sommelierzy – jedni z najlepszych w Polsce), i jak tu przy nich cokolwiek powiedzieć? Strach paraliżuje wszystkie zmysły ;) Z przyjemnością patrzyłam i słuchałam opowieści o winie, które być powinno w kieliszkach, a nie zawsze było... czasem było co innego.... szczególnie, gdy niektóre wina zostały dobrane... troszkę „złośliwie” ;) Więcej o winach i co było

królestwo garów
Mule w białym winie 201

Mule w białym winie znajdują się w czołówce moich ulubionych dań. Są delikatne, nieprzegadane, czuć w nich powiew  morskiej bryzy  i aromat wina . Przepis na te mule poznałem w Brukseli , która słynie z najlepszych restauracji, podających je na każdym kroku. Moje mule bazują na klasycznym francuskim przepisie na mule po marynarsku ( m oules à la marinière(...)wszystkie muszle będą już otwarte, wsyp posiekaną pietruszkę i ostatni raz potrząśnij garnkiem. Mule posyp świeżym tymiankiem i podawaj od razu z belgijskimi frytami  z przepisu poniżej . Lampka wina też będzie jak znalazł

Food Square
TU i TAM nr 20. Pralinki pełne niespodzianek. 190

miły i wymowny gest. Na każdą okazję i bez okazji. Zapraszamy na pralinki! Do A mber z Kuchennymi drzwiami i do mnie - do Kucharni . Częstujcie się bez poczucia winy. NIE-SPO-DZIAN-KA. 1 słowo. 4 sylaby.  13 liter.  I radość, której nie da się przeliczyć.  Uwielbiam. Uwielbia to słowo. Uwielbiam być jego początkiem. Uwielbiam być jego(...)dziwiło, bo uwielbiam zagryzać czerwone wino kosteczką czekolady. Z tym większą radością przeczytałam post mojej imienniczki, Anny-Marii (klik) , który zainspirował mnie do przygotowanie pralinek z winem. Smakują cudownie - smak wina pozostaje echem, odbija się na podniebieniu, zostaje tam na dłużej, a potem stapia z aksamitem czekolady.  Maliny i różowy pieprz to duet idealny, jeśli owinąć

KUCHARNIA
Grzane wino z suszonymi figami 195

Grzaniec jest świetnym pomysłem na jesienny lub zimowy wieczór, szczególnie w okresie świątecznym. Uwielbiam siedzieć z kubkiem grzanego wino lub piwa, zagryzać(...)pierniczkami i oglądać przy tym jakiś świąteczny film jak Love Actually lub Listy do M., o których pisałam TUTAJ . W dzisiejszym poście przedstawię Wam mój przepis na grzane wino. Dodaję do niego suszone figi, których słodki smak jest lekko wyczuwalny w napoju. Jeżeli szukacie czegoś ostrzejszego i bardziej wyrazistego możecie dodać suszone śliwki lub rodzynki. Ja mojego grzanego wina

Sagneska - gotowanie i lifestyle
Konfitura wiśniowa z czerwonym winem 191

czerwonego wina sok z jednej cytryny 2-5 goździków 4-5 sztuk ziaren ziela angielskiego Przygotowanie : Umyte i wydrylowane wiśnie zasypać cukrem, dodać sok z cytryny, zalać winem i odstawić na noc do lodówki Następnego dnia zagotować, odstawić do ostygnięcia, a po tym czasie wyjąć owoce na sito, a do soku dodać utłuczone w moździerzu goździki i ziele, zagotować

Proste Potrawy
Kruchy placek ze śliwkami i winem 178

śliwek* 100 ml wina półwytrawnego ( różowe lub czerwone )* 1/2 szklanki cukru* 2 budynie śmietankowe lub waniliowe* 1/3 szklanki wody Śliwki umyć, wypestkować. Przełożyć do garnka, zasypać cukrem, zalać winem i gotować 5 minut.W zimnej wodzie rozprowadzić proszek budyniowy - wlać na wrzące śliwki - zagotować. Owoce odstawić do ostygnięcia.Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wykleić nim tortownicę/blachę, formując

kolorowotorcikowo
Czekoladowa panna cotta, gruszki i kasztany 167

lodowki na minimum 3 godziny.Podajemy z gruszkami gotowanymi w winie.By wyciagnac panna cotte z kokijek wkladamy je na chwile do goracej wody, potrzasamy lekko i wykladamy na talerzyki.gruszki w winie - skladniki3 gruszki - dojrzale ale niezbyt miekkie200 ml czerwonego wina wytrawnego50ml wodylaska wanilii30g cukruwykonanie:Wino, wode, cukier i przecieta na pol laske wanilii wkladamy do dosc szerokiego garnka(...)kroimy na pol i wycinamy gniazda nasienne.Wkladamy do gotujacego sie wina i na malym ogniu gotujemy okolo 15 minut. Polewamy gruszki od czasu do czasu winem by nabraly ladnego koloru i aromatu wina. Gdy juz beda miekkie zdejmujemy z gazu i pozostawiamy w syropie jeszcze na 5 minut.Po tym czasie wykladamy na talerzyki.Mozemy podac je w towarzyswie panna

Przysmaki Karolki

Proponowane wyszukiwania