aromatyczną tarte z gruszkami. Cały urok i smak tarty, zawarty jest w grzańcowych gruszkach, nasączonych czerwonym winem, rozgrzewającymi przyprawami i lekką nutą pomarańczy. Pomysł na to cudo z tej strony. Zapraszam serdecznie! Przygotowanie gruszek (wieczorem dnia pierwszego) Składniki: 750 ml czerwonego wina 4 dość twarde gruszki 2 łyżeczki przyprawy do grzańca( u mnie drobno pokruszone: kora cynamonu, goździki(...)biologiczna( skórka i sok) Do garnka wlewamy wino, cukier, przyprawy, skórkę i sok z pomarańczy. Doprowadzamy do wrzenia. Obieramy gruszki ze skórki, zostawiamy ogonki i zanurzamy w gorącym winie. Gruszki powinny być całkowicie przykryte winem, tylko wtedy uzyskamy jednolity kolor(mozna obciążyć mniejszą przykrywką). Gruszki gotujemy na malutkim gazie ok 10 min, zestawiamy z gazu i pozostawiamy
Mia Cucina Sofietapodzielić, bo jak pewnie część z Was wie, dzięki niemu wygrałam świetny blender z końcówkami do siekania :-). Muffinki mają całkiem inny aromat, powiedziałabym nawet, że nieco orzechowy, dzięki dodatkowi wina, porzeczki nadają nieco kwaskowości, te 2 składniki razem tworzą całkiem ciekawe połączenie. Może się skusicie? Zapraszam! Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćwinem Propozycja świątecznego obiadu i nie tylko, unikatowy zakup - kogucik żółty , upieczony, aromatyczny, przepyszny z chrupiącą skórką, pachnący ziołami, masłem i cytryną, podlany w trakcie pieczenia miodem i winem tworzy danie godne uroczystego obiadu czy też kolacji. Kogut może być naturalnie zastąpiony innym drobiem i najlepiej z wolnego i ekologicznego chowu. Jest to moje autorskie danie inspirowane kuchnią francuską. Składniki(...)kogucik żółty) 3 szalotki 3 ząbki czosnku 1 cytryna kilka gałązek suszonego tymianku i rozmarynu sól morska pieprz papryka słodka kurkuma pieprz cayenne 100 ml czerwonego wytrawnego wina 2 łyżki miodu 100 g masła Wykonanie: Kogucika umyć, osuszyć, wypełnić przekrojoną na pól szalotką, 2 ząbkami czosnku, kilkoma kawałkami masła, gałązkami tymianku i rozmarynu, kilkoma ćwiartkami cytryny
Wino Francja Kuchniaprzepiórek , zajmują mało miejsca , ale są naprawdę intratne Składniki na 5 osób : 20 szt przepiórek ( po cztery na osobę , można mniej ale cztery dają poczuć mięsko ) 1 szklanka , białego wina półsłodkiego ( ja używam ,własnej produkcji ryżowego , jest idealne- niedługo zamieszczę przepis i nową zakładkę „wina domowej produkcji ” ) 1 kostka masła 2 łyżeczki czosnku granulowanego sól, pieprz(...)idealne tuszki . Cóż , jak wyszło , tak wyszło , osuszamy nasze przepiórki, papierowym ręcznikiem i obsmażamy na złoty kolor na patelni , przekładając ostrożnie do brytfanki . Doprawiamy solą , czosnkiem granulowanym i podlewamy winem, na wierzchu każdej, kładziemy dość gruby, plaster masła , szczelnie zamykamy pokrywką . Dusimy , pieczemy około 60 minut w temperaturze 170 C . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Po tym czasie , zlewamy z brytfanki powstały
Ogrodnik w podróżycynamonem duszona w miodzie na białym winie z serem Roquefort Proporcje dla dwóch osób: Składniki: 2 dojrzałe gruszki 3 łyżki miodu 100 ml białego wytrawnego wina 100 g sera Roquefort 2 łyżki ziaren granatu do ozdoby Wykonanie: Gruszki(...)umyć, osuszyć, obrać ze skórki, podzielić na ćwiartki. Na patelni rozpuścić miód, dorzucić przygotowane gruszki, oprószyć je cynamonem, chwilę smażyć, podlać winem, dodać ser, pod przykryciem dusić około 3-4 minuty aż ser się roztopi. Przed podaniem udekorować ziarnami granatu. Podawać na ciepło
Wino Francja Kuchniacynamonem duszona w miodzie na białym winie z serem Roquefort Proporcje dla dwóch osób: Składniki: 2 dojrzałe gruszki 3 łyżki miodu 100 ml białego wytrawnego wina 100 g sera Roquefort 2 łyżki ziaren granatu do ozdoby Wykonanie: Gruszki(...)umyć, osuszyć, obrać ze skórki, podzielić na ćwiartki. Na patelni rozpuścić miód, dorzucić przygotowane gruszki, oprószyć je cynamonem, chwilę smażyć, podlać winem, dodać ser, pod przykryciem dusić około 3-4 minuty aż ser się roztopi. Przed podaniem udekorować ziarnami granatu. Podawać na ciepło
Wino Francja KuchniaZapraszam. Składniki: 250 g makaronu spaghetti 300 g świeżych muli 150 g świeżych krewetek 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1 gałązka tymianku 1 liść laurowy 250 ml białego wytrawnego wina 100 ml śmietany kremówki 1 pęczek świeżej pietruszki 20 g masła pieprz Wykonanie: Mule należy dobrze opłukać, oczyścić, otwarte odrzucić. Masło rozgrzać w przygotowanym garnku, dodać posiekaną szalotkę(...)czosnkiem, tymianek, liść laurowy, delikatnie zrumienić, wlać wino, zdeklasować, dodać mule, krewetki, przemieszać, gotować pod przykryciem około 5 minut. Po tym czasie oprószyć delikatnie świeżo zmielonym pieprzem, dodać śmietankę, gotować pod przykryciem jakieś 2 minutki, na koniec zasypać posiekaną natką pietruszki. W tym samym czasie w osobnym garnku ugotować w lekko osolonej wodzie makaron typu spaghetti tak jak jest
Wino Francja KuchniaZapraszam. Składniki: 250 g makaronu spaghetti 300 g świeżych muli 150 g świeżych krewetek 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1 gałązka tymianku 1 liść laurowy 250 ml białego wytrawnego wina 100 ml śmietany kremówki 1 pęczek świeżej pietruszki 20 g masła pieprz Wykonanie: Mule należy dobrze opłukać, oczyścić, otwarte odrzucić. Masło rozgrzać w przygotowanym garnku, dodać posiekaną szalotkę(...)czosnkiem, tymianek, liść laurowy, delikatnie zrumienić, wlać wino, zdeklasować, dodać mule, krewetki, przemieszać, gotować pod przykryciem około 5 minut. Po tym czasie oprószyć delikatnie świeżo zmielonym pieprzem, dodać śmietankę, gotować pod przykryciem jakieś 2 minutki, na koniec zasypać posiekaną natką pietruszki. W tym samym czasie w osobnym garnku ugotować w lekko osolonej wodzie makaron typu spaghetti tak jak jest
Wino Francja Kuchniamarchew (u mnie bio) 2 młode ziemniaki 1-2 szalotki 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 1/2 cytryny 1-2 łyżki oliwy extra virgin 150 ml białego wytrawnego wina około 1/2 litra wody 1 łyżeczka soli morskiej 1 szczypta białego pieprzu 1 szczypta gałki muszkatołowej 1 szczypta kurkumy 2 gałązki tymianku oraz natki pietruszki ziarna czarnuszki(...)kostkę. W przygotowanym garnku rozgrzać jedną łyżkę oliwy wraz z masłem, dorzucić posiekaną szalotkę, czosnek oraz tymianek, a następnie dodać przygotowane warzywa, przyprawić reszt ą przypraw, całość przyrumienić, podlać winem, odparować, dodać świeżo wyciśnięty sok z cytryny oraz wodę. Gotować pod przykryciem około 30 minut. Na koniec kiedy warzywa będą już miękkie całość zmiksować blenderem. Do tego kremu można
Wino Francja KuchniaSmażony łosoś podany z pieczoną marchewką, groszkiem i szalotkowym sosem winnym Kochany łosoś, zawsze mile widziany na moim stole. Usmażony na maśle, podany z szalotkowym sosem na białym winie. Polecam. Miłego, słonecznego weekendu ! Składniki: 2 filety z łososia bez skóry 250 g młodej marchewki 2 gałązki rozmarynu 1 cytryna 1 garść rozmrożonego zielonego groszku 2 szalotki(...)maśle ( 2 plastry) po około 2 minutki na jednej stronie, do zrumienienia się. Posiekaną szalotkę i czosnek wrzucić do rozgrzanego masła (2 plastry), zrumienić, oprószyć solą i pieprzem, podlać winem, wycisnąć sok z polówki cytryny, zredukować, zblendować lub przetrzeć przez sito. Na talerzu ułożyć usmażoną rybę, kilka upieczonych kawałków marchewki z rozmarynem, ozdobić zielonym groszkiem, sosem szalotkowym oraz plastrami
Wino Francja Kuchniacały kurczak 4 szalotki 2 ząbki czosnku 4 marchewki 4 liście laurowe 2 gałązki tymianku 1 gałązka rozmarynu 200 g pieczarek 200 g boczku 1/2 l czerwonego wytrawnego wina ( Côtes du Rhône-Villages) 25 ml koniaku 4 marchewki 1 łyżka mąki 100 g masła 2 łyżki oliwy sól morska pieprz świeżo zmielony Wykonanie: Kurczaka podzielić na części(...)dodać posiekany czosnek, pokrojoną marchew, liście laurowe, tymianek, rozmaryn, oprószyć solą i pieprzem oraz mąką. Na osobnej patelni przesmażyć na maśle szalotkę z pieczarkami, przełożyć do kurczaka. Całość zalać winem. Dusić na małym ogniu 1 godzinę. Serwować z purée ziemniaczanym. Bon appétit
Wino Francja Kuchniastracił, dosłownie, głowę. Więzienny kucharz, ujęty szlachetnością jeńca, przyrządził mu w przeddzień egzekucji danie zrobione na bazie skromnych składników jakie miał pod ręką: resztek kurczaka sosu sojowego, wina i cukru. Dzisiaj Wen Taixiang jest jednym z ważniejszych, chińskich bohaterów narodowych, symbolem wierności i patriotyzmu. Przepis na kurczaka three-cup pochodzi z serwisu cooking.nyt.com Zmiękczające właściwości sody Na koniec jedna(...)uwaga: jeśli nie macie w domu wina ryżowego, a pewnie nie macie, możecie je zastąpić białym, gronowym winem wytrawnym. I jeszcze jedno, najlepiej do tego dania nadają się udka z kurczaka. Filet też da radę, ale nie będzie tak soczysty. Jeśli chcecie, żeby udka były bardzo delikatny przed smażeniem obtoczcie mięso w łyżce sody oczyszczonej. Po 10 minutach trzeba
Niedzielny kucharzdanie świąteczne lub na specjalny niedzielny posiłek z rodziną. Mięso należy ugotować wcześniej. Jeśli dodamy do niego włoszczyznę, od razu mamy gotowy do podania rosół. Samo przygotowanie gęsiny w winie zajmie nam maksymalnie 15 minut. Takie danie spokojnie może zjeść mama karmiąca piersią, gdyż podczas gotowania alkohol wyparuje z wina. 0,5 kg gęsiny szklanka wina czerwonego(...)łyżeczki tymianku 2 owoce jałowca (opcjonalnie) ok. 3 łyżki zalewy z brzoskwiń 0,5 łyżeczki soli Ugotowaną wcześniej gęsinę kroimy na mniejsze kawałki. Na patelnię wlewamy szklankę czerwonego wina. Doprawiamy je majerankiem, tymiankiem, owocami jałowca oraz solą. Dodajemy 4 połówki brzoskwiń pokrojone w paski (ja wykorzystuję brzoskwinie z puszki) oraz gęsinę. Całość zagotowujemy i zmniejszamy ogień. Gotujemy razem przez
Dieta bez mlekaMalvazija rosną obok uznanych na świecie Merlot lub Pinot Grigio. Długa tradycja uprawy winorośli pozwoliła licznym pokoleniom winiarzy na wykrycie idealnego miejsca dla określonej odmiany i konkretnego stylu win. Winnice Agrolaguna położone są na 600 hektarach i z powodzeniem uprawia się w nich takie odmiany jak: Malvazija, Teran i Borgonja, a także znane na całym świecie Chardonnay, Pinot Bianco(...)Grigio, Cabernet Sauvignon, Merlot, Muscat Blanc i Rose. Omawiane wino jest kupażem 4 szczepów: Terana + Syrah + Cabernet Sauvignon z moim ulubionym Cabernet Frank. Kolor: przejrzysty, niezbyt intensywny z łososiowymi refleksami. Nos: przyjemny, o niskiej intensywności. Dopiero po dłuższej chwili pojawiają się aromaty czarnych oraz czerwonych owoców, takich jak czarna porzeczka, jeżyna, poziomka, czy gotowana truskawka. Do tego z czasem
Kate's Kitchen