wino - 10075 przepisów (strona:34/672)

Warsztaty z Malmą „O makaronach i winach”. 144

warsztatach „ O makaronach i winach ” z Malmą. Warsztaty odbyły się w restauracji Superiore w Warszawie przy ul. Pięknej 28/34. Na warsztatach miałam możliwość poznać sztukę doboru win włoskich do potraw makaronowych. Wino i makaron to dla mnie połączenie idealne. Do czasu udziału w warsztatach nie miałam jednak zbyt dużej wiedzy w tym temacie. O winach w sposób interesujący opowiadał Pan Krzysztof Celmer, a o makaronach kilka słów powiedziała Anna Moryto. Warsztat był bardzo ciekawy, do tego pyszne wina i makarony. Jednym słowem – niebo ! Spotkanie wspominam bardzo miło. Restauracja Superiore to miejsce warte odwiedzenia. Spędzicie tu miło czas, dobrze zjecie i spróbujecie dobrych win Ps. Autorem zdjęć jest Marcin Firmanty. Marcinie

Moja pasja smaku
Pieczony kurczak po portugalsku? 177

bariera językowa nie pozwoliła ustalić, cóż to za wino. Reszty musiałam domyśleć się sama. Próbowałam, próbowałam i się udało :) uzyskać bardzo podobny smak. Sekretem jest długie pieczenie, wino półwytrawne (początkowo próbowałam z porto, bo obok hotelu była winiarnia, w której można było degustować porto) i coś jeszcze... Składniki (na 1-2 porcje): udko kurczaka podzielone na pałkę(...)białego wina półwytrawnego sól pieprz 4 łyżki oliwy (do smażenia, nie extra virgin) sok z małej słodkiej pomarańczy Rano kurczaka marynujemy w misce: polewamy 100 ml wina, potem oliwą, a na koniec obsypujemy solą i pieprzem. Przykrywamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki. Po południu kurczaka z cieczą z marynaty przelewamy na blachę, układając kurczaka na jednym

Weekendy w domu i ogrodzie
Łopatka duszona w winie 188

Łopatka duszona w winie Może nie będzie to odkrywcze danie , ale przyda się jak zaliczy się wpadkę z czerwonym winem.. Jak to się zaczęło , ano od zakupów oczywiście , wpadłam do jakiejś winiarni , z myślą ,że na weekend kupię sobie butelczynę ,pysznego, wytrawnego winka . Wszystko w sumie normalnie i powinno się udać , ale po powrocie do domu i otwarciu(...)się ze smakiem zje " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : 1,5 kg łopatki wieprzowej -chudej tzw. odtłuszczonej 1 butelka czerwonego wytrawnego wina ( bez jednej lampki ) 2 średnie cebule 1 duża marchew lub dwie mniejsze 1 korzeń pietruszki świeże zioła : 2-3 gałązki – szałwii , tymianku , rozmarynu , liścia laurowego kilka kulek ziela angielskiego 5 jagód

Ogrodnik w podróży
Zakynthos, w poszukiwaniu smaków świata - część 1 149

miasto. Można znaleźć kilka fajnych punktów widokowych :) WARTO KUPIĆ Winnica u Solomona Wino, oliwę z oliwek i oliwki :) Trio złożone z lokalnych produktów to takie greckie must have :) Wino miałam przyjemność kosztować w winnicy u Solomona. Co ważne dla Greków wino to nie alkohol :) Może dlatego piją je w tak dużych ilościach, a większość gospodarstw robi wina(...)chlebem polanym właśnie oliwą i posypanym oregano. Nie uwierzycie jak taka prosta przekąska, z dobrej jakości oliwą i świeżym oregano smakuje wybornie :) Zobaczcie jak wygląda taka grecka winiarnia. Wino Melitis, białe, półsłodkie - Mój faworyt pośród 15 degustowanych smaków i aromatów :) Po degustacji 15 rodzajów win, uśmiech od razu większy :D CIĄG DALSZY NASTĄPI ... W kolejnej części posta

Mój Smak na Życie
Szafranowe risotto z bobem, groszkiem i szynką 254

sklejał. Ryżu na risotto nie płuczemy przed gotowaniem, żeby nie zmyć z jego powierzchni skrobi - jest ona potrzebna do zagęszczenia sosu. Risotto trzeba co chwilę mieszać i stopniowo dolewać wino, a potem gor ą cy bulion. Kolejną porcję płynu dodajemy, gdy poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż. Groszek cukrowy i bób do przygotowywania naszego risotto należy ugotować osobno. Osobiście jestem(...)wystarczą dwie łyżki) i odstawić. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oliwie. Dodać suchy, niepłukany ryż i podsmażać przez 2 minuty. Gdy ryż zrobi się szklisty, wlać pierwszą porcje wina (tyle, by ledwie przykryć ryż) i mieszać. Gdy ryż wchłonie wino, wlać kolejną jego porcję. Gdy całe wino zostanie wchłonięte, stopniowo dodawać gorący bulion - kolejne porcje wlewać

W SMAK
"Wino i sery" - finał akcji 122

środę czyli 30 listopada  w sklepie Winarium w Warszawie miał miejsce finał zakończonej niedawno akcji Durszlaka „Wino i sery” połączony z degustacją. Organizatorami byli Candia ( Świat serów ), Winarium   i Durszlak.pl . W spotkaniu uczestniczyły blogerki biorące udział w akcji oraz przedstawiciele organizatorów.  Ogłoszono również zwyciężczynię konkursu. Została  nią Monika, autorka bloga Gotujebolubi.blox.pl , za przepis na Spaghetti(...)sympatycznej autorki bloga o tym samym tytule, siedzącej obok mnie, także blogerki z krótkim stażem. Mam nadzieje, że jeszcze kiedyś się spotkamy na podobnych imprezach. Degustacja obejmowała sześć gatunków win: - włoskie Atelie, Prosecco Doc – białe półwytrawne wino musujące - francuskie Sancerre Blanc, Chauvignol – białe wytrawne wino o cytrusowym aromacie - urugwajskie Don Pascual, blanc de noirs – różowe - hiszpańskie

Wiem co jem
Weekend z grillem #4 - Karkówka wytrawna 159

jajecznym delikatnym kremowym sosem. WYTRAWNA KARKÓWKA Z GRILLA (4 porcje) 2 cebule 4 plastry karkówki Przyprawy: sól, pieprz, curry, słodka mielona papryka, przyprawa grillowa, ziele angielskie, rozmaryn czerwone wytrawne wino Ziele angielskie miażdżymy w moździerzu i łączymy z resztą przypraw (z curry ostrożnie, nie za dużo. Za to rozmarynu sobie nie żałujmy). Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Połowę(...)chcemy, zeszklić na patelni i podawać do mięsa. Ja wiem, że do grilla idealnie pasuje piwo, ale ta karkówka świetnie wchodzi, gdy jest popijana kieliszkiem dobrego czerwonego wytrawnego wina. Im dłużej mięso będzie w lodówce tym będzie bardziej wytrawne. Nasze leżało 3 dni i miało intensywny posmak wina. Bardzo specyficzny smak. Mi bardzo smakowało, takiego mięsa jeszcze

Marder&Marder Manufacture
Jajka w koszulkach w sosie meurette 139

kursu kuchni francuskiej. Sos jest z pieczarek, boczku i czerwonego wina. I jeszcze paru innych pysznych rzeczy :) A mianowicie: Na 4 osoby: 4 jajka 1 szklanka czerwonego wina wytrawnego 200 g boczku pokrojonego w kostkę 1 szalotka 100 g pieczarek 1 listek laurowy 2 ząbki czosnku pół pęczka natki pietruszki 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka octu(...)białego wina Na początek informacja: z pieczarek będą nam potrzebne tylko kapelusze. Nóżki możemy wykorzystać do czegoś innego, np. na zupę. Na patelni podsmażamy boczek aż się zrumieni. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy na bok. Na tej samej patelni podsmażamy drobno posiekaną szalotkę. Po kilku chwilach dodajemy też pokrojone na ósemki pieczarki, zmiażdżony bokiem noża czosnek razem z łupinką

Marder&Marder Manufacture
Risotto po mediolańsku ze smażonym kurczakiem 270

jako takiego jest mało zróżnicowany. Zazwyczaj wygląda mniej więcej tak, że odpowiednią do tego odmianę kleistego ryżu mieszamy z zeszkloną na maśle lub oliwie cebulą, a następnie zalewamy stopniowo winem i bulionem. Ważne jest częste mieszanie składników. W ten sposób po ok. 20 minutach otrzymujemy miękki, ale nie rozgotowany ryż o intensywnym smaku. To oczywiście tylko pewna podstawa, na której(...)border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-61 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Na maśle szklimy cebulę, do której dodamy ryż Ryż najpierw zalewamy winem... ...a potem stopniowo bulionem Kurczaka smażymy na maśle z dodatkiem wina Gotowe risotto na patelni Risotto po mediolańsku ze smażonym kurczakiem Risotto po mediolańsku - zbliżenie Post Risotto po mediolańsku ze smażonym kurczakiem pojawił się

Kulinarna Pokusa
Świąteczne przepisy od laureatów konkursu Zgotuj sobie sukces! 208

podzielić na mini porcje. Smażyć w głębokim tłuszczu. Doprawić do smaku solą. 4. Czerwoną kapustę drobno szatkować i zblanszować w wodzie z solą i cukrem, zakwaszając octem z białego wina- odcedzić i hartować. Następnie przygotować złoty karmel ze smażyć na nim blanszowaną kapustę i dodać porto. Gdy wino odparuje dodać soku z czarnej porzeczki i ugotować do miękkości(...)cukinii z sosem beurre blanc (Piotr Archiciński i Marcin Krzesiński) Składniki: Pstrąg: 150 g filetu z pstrąga, masło klarowane, sól Sos beurre blanc: cebula, ocet winny biały, białe wytrawne wino, ziele angielskie, liść laurowy, sól, śmietanka 36%, masło Cukinia: cukinia zielona i żółta, czosnek, cebula, masło klarowane Chipsy z ziemniaka: słodkie ziemniaki, sól, olej, szałwia Puree z selera: seler

Plate of Joy
Jesiotr w galarecie, 148

biszkoptów, 100 gram rodzynek, 2 jajka, sól, gałka muszkatołowa, 100 ml białego wytrawnego wina, 3 cebule, 300 g rodzynek, sok z cytryny około łyżki, 300 ml wina białego wytrawnego, 2 białka, sól, żelatyna na około 0,6 litra płynu, cukier Rodzynki zalać winem, zagotować i odstawić. Jesiotra wypatroszyć (mój jesiotr ważył 2,5 kg), wyjąć kręgosłup, skrzela, umyć(...)zszywaliśmy. Płyn przecedzić do garnka, doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, cukrem i ewentualnie winem. Białka rozmącić i wlać do wywaru, mieszając zgotować. Przecedzić, Powinniśmy otrzymać klarowny płyn – około 600 ml. O ile jest go za mało dolać wody lub wina. Rozpuścić żelatynę w niewielkie ilości wody a następnie dodać do wywaru i zamieszać. Nie gotować. Rybę

królestwo garów
Klopsy w pikantnym sosie z winem i korniszonami czyli Niedzielne Mielenie odc.29 181

Kultywujemy tradycję niedzielnego mielonego. Nie jest to taki mielony jak za czasów mojej mamy (mój ojciec mawiał, że mama ma mistrzostwo w tej dziedzinie) ale robię

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zwyczajne steki z grilla w niezwyczajnym wydaniu. Steki z sosem czekoladowym 187

oliwek sól i świeżo zmielony pieprz do smaku 1 łyżeczka masła pikantny sos czekoladowy: 2 łyżeczki masła lub oliwy z oliwek 2 łyżeczki zmielonej szalotki lub cebuli ¼ szklanki wina porto ¼ szklanki bulionu wołowego 1 łyżka stołowa octu balsamicznego 30 gram posiekanej gorzkiej czekolady (70% kakao) opcjonalnie sos tabasco lub chrzan do smaku Przygotowanie: Steka przygotować do grillowania, natrzeć(...)sosem czekoladowym Składniki: do marynaty: ¼ szklanki Whiskey ¼ szklanki sosu sojowego 1 łyżka sosu Worcestershire 1 łyżka musztardy Dijon 2 łyżki cebuli w proszku do sosu: 2 szklanki czerwonego wina 2 łyżki gorzkiej czekolady drobno posiekanej 1 łyżka brązowego cukru pozostałe składniki: ulubione steki 4 szt Przygotowanie: Wszystkie składniki marynaty dobrze wymieszać. Steki marynować w przygotowanej marynacie przez co najmniej

naRuszcie
Rozgrzewający napój z % na chłodny czas, czyli moja wersja grzańca :) 96

receptury, czyli wszystko dodane co lubię :) Wersja sprawdza się praktycznie do różnego wina. Robiłam już na czerwonym winie półsłodkim, wytrawnym (dodałam odrobinę cukru), jak i na białym winie z jabłek :) Zawsze wyszły pyszne :) A oto przepis na 1 szklankę: 250 ml wina (czerwone lub białe) 1 laska cynamonu 4 goździki szczypta suszonego imbiru * ewentualnie cukier(...)rondelka i podgrzewamy. Gdy jest już gorące, wlewamy do szklanki bądź kubka i dodajemy cynamon, imbir i goździki. Jeśli ktoś chce dodać cukier, najlepiej rozmieszać go jeszcze jak wino jest w rondelku. No i to cała filozofia :) Pozdrawiam wszystkich :) R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot = "1319547379"; google

Smakowy Raj
Risotto z groszkiem cukrowym i szynką parmeńską 156

sklejał. Ryżu na risotto nie płuczemy przed gotowaniem, aby nie zmyć z jego powierzchni skrobii, która jest potrzebna do zagęszczenia sosu. Risotto trzeba co chwilę mieszać i stopniowo dolewać wino, a potem bulion. Kolejną porcję płynu dodajemy, gdy poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż. Składniki (dla 2 osób): 1 szklanka ryżu (użyłem arborio) 1 łyżka klarowanego masła 1 łyżka oliwy(...)dodatkiem oliwy z oliwek. Pod koniec dodać posiekany czosnek. Dodać suchy, niepłukany ryż i podsmażać przez około 2 minuty na średnim ogniu. Gdy zrobi się szklisty, wlać pierwszy kieliszek wina i mieszać. Gdy ryż wchłonie wino, wlać drugi kieliszek. Gdy całe wino zostanie wchłonięte, stopniowo dodawać gorący bulion - kolejną łyżkę wazową wlewamy, gdy poprzednia zostanie wchłonięta

W SMAK

Proponowane wyszukiwania