wino - 10075 przepisów (strona:38/672)

Żurawina do mięs 216

Składniki: 3 łyżki suszonej żurawiny czerwone, wytrawne lub półwytrawne wino 5 łyżeczek cukru brązowego (może być biały, ale wówczas 3 łyżeczki) Do małego garnuszka wsypujemy suszoną żurawinę. Zalewamy winem w takiej ilości, żeby żurawinę przykryć. Gdy zacznie się gotować, zmniejszamy ogien na minimum i gotujemy, od czasu do czasu mieszając, aż wino się zredukuje. Po zredukowaniu wina, wlewamy ponownie tyle wina, żeby przykryć żurawinę. Słodzimy.  Całość mieszamy od czasu do czasu i gotujemy ponownie do momentu, aż wino się zredukuje, a żurawina będzie mieć gęstą konsystencję (coś jak marmolada). Podajemy z mięsem, choć do ryby również jest wyśmienita. U mnie z pieczonym łososiem i gotowanymi warzywami. Smacznego

Szczęśliwa kuchnia
Budapeszt – lokalne przysmaki 274

wino Pisząc o węgierskiej kuchni, nie można zapomnieć o węgierskich winach . Jednym z najbardziej popularnych węgierskich win jest Tokaj albo Egri bikavér (Bycza Krew) . Dobre węgierskie wino kupimy w sklepie już za ok. 7-9 PLN. Uważajcie jednak na ceny wina w restauracjach – zazwyczaj podawane ceny w karcie dotyczą 100 ml tego pysznego trunku

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Wino – uprawa winogron 177

temat wina krąży wiele mitów. Poza ceną, długowiecznością i właściwościami dotyczą one samego wytwarzania tego rodzaju alkoholu. Pomimo, że uprawa winogron nie należy do najprostszych to… Powszechnie sądzi się, że winogrona do najlepszych win zbiera się ręcznie. To nieprawda, a mit miał być chyba chwytem marketingowym, bo przecież produkcja ręczna trwa dłużej i wiąże się z większymi(...)winoroślą są niedostępne i strome. Maszyny zastępują pracę wielu ludzi, nie tylko zbierając winogrona, ale także miażdżąc je i przygotowując do dalszej obróbki. Jeśli więc przeczytamy gdzieś, że wino jest drogie, bo winogrona były ręcznie zbierane, potraktujmy to z przymrużeniem oka. Post Wino – uprawa winogron pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Policzki wieprzowe w sosie z czerwonym winem z wolnowaru 327

gotowe, a danie naprawdę jest pyszne.  Policzki wieprzowe w sosie z czerwonym winem 1 kg policzków wieprzowych  20 dkg drobnych pieczarek  1 cebula  2 szalotki 2 ząbki czosnku 2 marchewki 1 dużą pietruszkę 1 niedużego selera  250 ml czerwonego wytrawnego wina 250 ml wody  3 łyżki oleju rzepakowego  5 łyżek masła klarowanego(...)umyte, delikatnie dopraw pieprzem oraz chili i przesmaż.   Wersja na wolnowar : Włącz wolnowar na high i po chwili do misy przełóż warzywa i na wierzchu ułóż policzki zalej winem wraz z połową wody, dopraw pieprzem. Gotuj przez 4 godziny od czasu do czasu mieszając. Wersja na garnek: Do garnka przełóż warzywa, ułóż na nich połóż policzki, zalej wodą

Kuchnia na wzgórzu
Tarta z kremem waniliowym, owocami lata i galaretką z białego wina 190

woce lata utopione w orzeźwiającej galaretce o smaku białego wina na waniliowym kremie  pâtissière spowitym maślanym kruchym ciastem. Tutaj nie ma o czym się rozpisywać, bo ta tarta to deser, który wprost musi pojawić się o tej porze roku na stole. Wybierzcie na straganie swoje ulubione owoce i upieczcie ją jeszcze dziś! * SKŁADNIKI Kruche ciasto: 210 g mąki(...)żółtka 400 ml pełnego mleka 1 laska wanilii 25 g mąki pszennej 25 g mąki ziemniaczanej 70 g cukru 30 g masła w temperaturze pokojowej Galaretka z białego wina: 300 ml słodkiego białego wina 2 łyżki cukru 3 łyżeczki żelatyny Owoce: maliny jeżyny borówki winogrona nektarynki * PRZYGOTOWANIE Kruche ciasto Mąkę wsyp do miski i wymieszaj z solą oraz

Food Square
Żurawina do mięs 223

Składniki: 3 łyżki suszonej żurawiny czerwone, wytrawne lub półwytrawne wino 5 łyżeczek cukru brązowego (może być biały, ale wówczas 3 łyżeczki) Do małego garnuszka wsypujemy suszoną żurawinę. Zalewamy winem w takiej ilości, żeby żurawinę przykryć. Gdy zacznie się gotować, zmniejszamy ogien na minimum i gotujemy, od czasu do czasu mieszając, aż wino się zredukuje. Po zredukowaniu wina, wlewamy ponownie tyle wina, żeby przykryć żurawinę. Słodzimy.  Całość mieszamy od czasu do czasu i gotujemy ponownie do momentu, aż wino się zredukuje, a żurawina będzie mieć gęstą konsystencję (coś jak marmolada). Podajemy z mięsem, choć do ryby również jest wyśmienita. U mnie z pieczonym łososiem i gotowanymi warzywami. Smacznego

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Polpette al sugo 201

peperoncino 2 kromki chleba 1/2 szklanki mleka  2 jajka od szczęśliwych kurek 1 pęczek natki pietruszki 50 g startego parmezanu 1 szczypta gałki muszkatołowej 150 ml czerwonego wytrawnego wina (można zastąpić wodą) 2 łyżki mąki sól morska pieprz oliwa Wykonanie: Mięso umieścić w misce, przyprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową. Zamoczone kromki chleba w mleku (10 minut) odsączyć, dodać(...)każdy oprószyć mąką. Na patelni rozgrzać oliwę (2-3 łyżki), dodać posiekaną szalotkę, ostrą papryczkę, czosnek, liście bazylii, oprószyć salą, pierzem, zeszklić, ułożyć na patelni klosiki, podsmażyć całość, podlać winem, dodać passatę pomidorową, gotować na małym ogniu pod przykryciem 20 minut, kolejne 5 minut bez pokrywki do zgęstnienia sosu. Podawać z makaronem typu spaghetti i chrupiącą świeżą bagietką albo oryginalną

Wino Francja Kuchnia
14 MAJA – ŁÓDZKI FESTIWAL WIN POLSKICH – ŁÓDŹ 236

Już po raz drugi Łódzki Festiwal Win Polskich zaprasza wszystkich wielbicieli tego trunku na imprezę, podczas której będziemy mogli spróbować najlepszych polskich win! Artykuł 14 MAJA – ŁÓDZKI FESTIWAL WIN POLSKICH – ŁÓDŹ pochodzi z serwisu CookMagazine

COOKMAGAZINE
Sos żurawinowy 233

czerwonego wina ! Wersję z czerwonym winem zobaczyłem u znajomych i robiony przez nich sos był naprawdę niesamowity w smaku. Od tego czasu sos z żurawiny robię tylko w taki sposób. Inne przepisy na sosy są TUTAJ. Sos żurawinowy - przepis: Składniki: 300 g świeżej lub mrożonej żurawiny 100 g cukru 250 ml czerwonego wina(...)rondelka wlewamy wino, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5-6 min. Dzięki gotowaniu alkohol wyparuje z wina i pozostanie tylko pyszny aromat i smak. Po tym do wina dodajemy żurawinę, cukier, wodę, sól. Gotujemy na średnim ogniu przez ok. 10 min. Ugotowany sos ubijamy blenderem na gładką konsystencję. Jeżeli chcemy przecedzamy przez drobne sitko (ja pomijam

Kuchnia Łukasza
Przepis na kurczaka w winie 256

przyrządzeniu. Porcja mięsa do ryżu czy ziemniaków. U nas w domu jemy kurczaka przynajmniej raz w tygodniu. Kurczak jest tani i pasuje w wielu potrawach. Pyszny w białym winie. Przepis na kurczaka Składniki: na 4 6 porcji 4 duże piersi z kurczaka ze skórką 2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku sólo i pieprz do smaku 5 łyżek masła(...)drobno pokrojony czosnek. Smaż przez 2 minuty, po czym dodaj wino. Smaż jeszcze przez 5 minut. Podaj kurczaka z ryżem lub ziemniakami. The post Przepis na kurczaka w winie appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Pintade à la provençale, czyli perliczka po prowansalsku z białym winem i warzywami 155

ziół prowansalskich wprost rozpływa się w ustach. Do tego duża ilość pysznych warzyw, których słodycz nabrana podczas pieczenia zostaje przełamana sokiem z cytryny. Danie obowiązkowo podajemy z lampką wina użytego do pieczenia, np. Chardonnay, które spowoduje, że znajdziemy się w niebie. Tym przepisem pragnę Wam pokazać, że drób to nie tylko kurczak, choć jego również możemy przygotować(...)Perliczka: 1 perliczka (ok. 1,2 kg) 1 cukinia 3 marchewki 3 pietruszki ½ selera 2 czerwone cebule 1 główka czosnku 1 cytryna kiść pomidorków koktajlowych 1 butelka białego wytrawnego wina kilka gałązek świeżego tymianku kilka gałązek świeżego rozmarynu oliwa z oliwek 1 łyżeczka ziół prowansalskich świeżo mielony czarny pieprz sól morska Brukselka pod kruszonką: 70 dag brukselki 2 łyżki

Food Square
Królik pieczony w winie 177

Moje przepisy na pieczone króliki cieszą się sporą oglądalnością, zatem na Nowy Rok proponuję świąteczne wydanie tego zdrowego mięsa. Przy doborze wina kierujcie się zasadą, że ma to być wino, które wlejecie sobie do kieliszków i wypijecie. Nie warto(...)kupować taniego i okropnego w smaku wina, bo królik przejdzie jego smakiem i nie będziecie chcieli go potem zjeść.   Składniki : tusza królicza ok. 300 ml białego półwytrawnego wina sól pieprz czarny papryka słodka w proszku suszony czosnek 4 łyżki oliwy Królika pociąć na kawałki i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Polać oliwą. Posypać go przyprawami, przykryć i wstawić

Weekendy w domu i ogrodzie
Prosty i szybki grzaniec 183

Grzane wino Wino na ciepło w takiej wersji smakuje mi najbardziej. Nie jest bardzo słodkie, na pewno nie tak jak to, które można dostać na straganach bożonarodzeniowych. Nie użyłam goździków ani imbiru, a dzięki skorzystaniu z wina półsłodkiego, dodałam jedynie odrobinę miodu. Pyszne, świąteczne aromaty… Poziom trudności:       łatwe Czas przygotowania(...)minut Ilość porcji:                 2 -4 Składniki: ©       butelka półsłodkiego wina ©       1 łyżeczka mielonego cynamonu (+kora, jeśli mamy) ©       1/2 łyżeczki mielonego kardamonu ©       kawałek gwiazdki anyżu

Bazując na smaku
Domowy grzaniec galicyjski 284

Lubicie grzańca?  Zimowym wieczorem, po nartach, długiej wycieczce? W weekend z przyjaciółmi? Możecie go sami przygotować - zapraszam po przepis na grzane wino z mocno korzenną nutą :) SKŁADNIKI 750 ml czerwonego, wytrawnego wina 3/4 szklanki wody 3/4 szklanki cukru 1 laska cynamonu 1 pomarańcza 10 goździków szczypta ziaren kminku szczypta ziaren kolendry 1 listek laurowy ziarnko ziela angielskiego(...)wody. Nabijamy skórki goździkami i wrzucamy je do garnka razem z resztą przypraw. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut od czasu do czasu mieszając. Dolewamy wino i podgrzewamy, aż zacznie mocno parować, uważając jednocześnie by go nie zagotować! Przecedzamy grzaniec przez sito. Rozlewamy do specjalnych glinianek, kubków lub szklanek (uwaga- zwykłe szklanki muszą być nagrzane

Moje Kuchenne Rewelacje
Szczypta Hiszpanii - Terremolinos, Ronda, Malaga (Andaluzja) 192

balkonu, na zewnątrz wiatr i chłód - nie zachęcało do kapieli W „naszym” mieszkanku było sympatycznie, przytulnie – atmosfera sprzyjała alkoholizowaniu się hiszpańskim winem, zajadaniem świeżymi omułkami gotowanymi na białym winie z masłem, czosnkiem i pietruszką. Standardowo i nieodłączną „przegryzką” były wyśmienite oliwki, półtwarde sery i oczywiście pachnące plastry szynki serrano. W supermarketach (najbardziej chyba popularnym jest Mercadona ) można kupić wstępnie(...)mają gdzieś, że wnętrze nie było odświeżane od kilku dobrych lat. To sprawia, że koncentrujesz się na jedzeniu. Klimat sprawia, że w pamięci pozostaje smak paelli, zapach szynki, goryczka wina i zielonych oliwek oraz nieszczęsnego białego pieczywa… I wiecie co? Nawet człowiek nie chce wyszukanej kuchni tam smakować w restauracjach typu „ą” „ę”– im prościej podane jedzenie i mniej

Right Behind The Kitchen

Proponowane wyszukiwania