wyparowuje podczas gotowania. Ten sos możemy przygotować z wyprzedzeniem i przechowywać go w lodówce (w takim wypadku należy pominąć masło). A masło dodać do podgrzanego sosu. Składniki: 750 ml wina porto ½ szklanki octu balsamicznego250 gram suszonej żurawiny 1 szalotka lub 1 mała cebula bardzo drobno posiekana½ łyżeczki suszonego tymianku 2 łyżki masła¼ łyżeczki soli kuchennej1/8 łyżeczki mielonego białego pieprzuskórka(...)jeśli mamy świeży, to przed podaniem sosu wyłowić go z niegobiałego pieprzu – jest nie widoczny w konsystencji sosu – ale jeśli nie mamy możemy śmiało go zastąpić czarnymSos żurawinowy z winem porto do mięs z grilla is a post from: naRuszcie.plThe post Sos żurawinowy z winem porto do mięs z grilla appeared first on naRuszcie.pl
naRuszcieprzepis z serwisu Seriouseats.com , modyfikując go trochę. W składzie panierki jest wódka, którą możecie pominąć, aczkolwiek alkohiol bardzo ładnie zmiękcza mięso. Jest też wino wytrawne (w oryginale chińskie wino ryżowe), którego też nie musicie dodawać jeśli nie macie wina w domu. Panierka będzie też dobra bez obydwu alkoholi. W chrupiącym kurczaku w pomarańczach świetny jest sposób robienia(...)kwaśnym . Składniki: 0,5 piersi z kurczaka 1/2 szklanki oleju Kilka łyżek sezamu Posiekany szczypior Panierka 1 jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki wytrawnego wina 2 łyżki wódki ¼ łyżeczki sody Sos Sok z jednej pomarańczy Skórka starta z jednej pomarańczy 1 starty ząbek czosnku 1 łyżka tartego imbiru 2 łyżki cukru brązowego lub białego
Niedzielny kucharzrównież umieścić po lewej stronie od widelców. Szkło: W prawym górnym rogu ustawiamy kieliszki w kolejności od strony lewej do prawej: szampan (toast), czerwone wino (danie główne), białe wino (np. ryby), wino lub wódka (do przystawek), szklanka do wody. Jest to ustawienie ogólne, które modyfikujemy zgodnie z planowanym pairingiem win i jedzenia. Kieliszki do alkoholi, które(...)zmieniając całkowicie aromat i smak serwowanego trunku, który przecież z pieczołowitością dobieraliśmy do dań. O ogólnych zasadach doboru trunku do potrawy możecie poczytać TUTAJ , a o dokładnych temperaturach serwowania win TUTAJ . Prawda, że proste? Bon appetit
Kate's Kitchenmuszę Was zapewnić jest pyszna. Lista składników oraz błyskawiczny przepis znajdują się poniżej… Składniki 10 pomidorków koktajlowych 1kg muli (świeżych) 2 ząbki czosnku oliwa 100 ml białego wina odrobina rozmarynu Przepis na mule z pomidorkami koktajlowymi Mule dokładnie myjemy i wkładamy do garnka. Dodajemy odrobinę oliwy, przeciśnięty przez praskę czosnek, wino, rozmaryn i pokrojone na połówki pomidorki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!napój alkoholowy, destylat wina. Produkowany jest on z białych winogron, tylko i wyłącznie w rejonie Cognac we Francji, stąd jego nazwa. Koniak powstaje w czasie dwukrotnej destylacji wina. Następnie destylaty trafiają do dębowych beczek i są poddawane starzeniu od minimum 3 lata do nawet kilkudziesięciu lat. Koniak charakteryzuje się piękną, bursztynową barwą oraz bogatym smakiem i aromatem(...)propozycja dla osób lubiących raczej słodkie drinki, z dodatkiem bąbelków. Znajdziemy tu połączenie słodkiego banana z półsłodkim winem musującym oraz wodą gazowaną. Nie jest to jednak drink przesłodzony. Przygotowany specjalnie pod kobiety. Składniki: 80 ml koniaku 1 duży banan 100 ml wina musującego półsłodkiego 80 ml wody mineralnej gazowanej plasterki banana świeży tymianek lód kruszony Wykonanie: Banana obieramy
Kuchnia MagdaLenykruszon z owocami suszonymi. Jednak zamiast gruszek proponuję morele – są pyszne i stanowią czasem większą atrakcję niż sam napój. Oczywiście nie jest to przysmak dla dzieci ;) Owoce suszone zalane winem, muszą kilka godzin postać, aby wino nabrało ich smaku. Proponowany kruszon będzie lekkim napojem alkoholowym. 2 butelki wina białego wytrawnego, spora garść suszonych moreli, spora garść suszonych śliwek(...)spora garść suszonych jabłek, butelka wody gazowanej, Do zamykanego słoika włożyć owoce, zalać winem. Słoik zakręcić, odstawić na kilkanaście godzin, od czasu do czasu wstrząsać. Przed podaniem napój przecedzić przelewając kruszon do dzbanka lub karafki. Oczywiście moreli i śliwek nie wyrzucamy – podajemy je oddzielnie, na pewno znajdą się na nie amatorzy. Kruszon nalewać do szklanek, uzupełniać mocno schłodzoną wodą gazowaną
królestwo garówGruyère są najwłaściwszymi w tym przypadku.Wszystko tak naprawdę zależy od tego co zawiera nasza spiżarka. Zapraszam! Przepisy do mojej zupy cebulowej poniżej: Francuska zupa cebulowa Zupa cebulowa na czerwonym winie Bon appétit
Wino Francja Kuchniajest on duszony na czerwonym winie, aczkolwiek wedle uznania możecie pominąć wino tak jak ja, ale też nic nie stoi na przeszkodzie, by zwykłą wodę podmienić na wino (lub np. bulion mięsny bądź warzywny). Najważniejszym jednak sekretem udanego sosu jest jego długie gotowanie. Włosi czasami duszą sos nawet 4 godziny! Ja z reguły jednak ograniczam się(...)cukier. Wymieszać. Całość dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 60 minut. W razie potrzeby w trakcie duszenia można dolać jeszcze 50 ml wody. Zamiast wody możecie użyć czerwonego wina lub bulionu (warzywnego bądź mięsnego). Na koniec duszenia doprawić sos do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Makaron spaghetti ugotować według przepisu na opakowaniu. Odcedzić na durszlaku. Przełożyć makaron
Kulinarne Przebojesurowe żółtka 1-2 łyżki miodu gryczanego 1 łyżka cukru Kilka goździków Solidna szczypta cynamonu lub kawałek kory Opcjonalnie: 1 pomarańcza Przygotowanie: Żółtka wraz z cukrem ucieramy na pianę. Wino przelewamy do garnka, dodajemy goździki i cynamon i podgrzewamy, ale nie doprowadzamy do wrzenia i nie gotujemy. Zdejmujemy z ognia i dodajemy miód. Wyjmujemy goździki i korę cynamonową. Gorące(...)wino powoli wlewamy do żółtek z cukrem cały czas ubijając trzepaczką lub mikserem tak, aby całość nie zwarzyła się. Naczynie z naszym grzańcem umieszczamy w np. misce lub innym garnku wypełnionym gorącą wodą i jeszcze chwilę ubijamy. Rozlewamy do kubeczków lub odpowiednich szklanek i od razu podajemy. Można serwować z plasterkiem pomarańczy. To cudo rozgrzewa nawet moje lodowate serce
Kate's Kitchengulaszowa Rosół z kaczki Ekspresowy czerwony barszcz na zakwasie Żurek na domowym zakwasie Zupa czosnkowa z ziołowymi grzankami Czerwony barszcz wigilijny na zakwasie Na ciepło Pierś z kaczki w winie i żurawinie Królik w białym winie i czosnku Polędwiczki wieprzowe sous-vide Pierś z kaczki z jabłkami według Okrasy Krokiety z mięsem Biała kielbasa pieczona z cebulą(...)białym winie Bigos II Warzywne chili Chili con carne w wersji light Bigos Krokiety z pieczarkami Na słodko Ciasta Ciasto pomarańczowo-czekoladowe Ciasto marchewkowe z białą polewą i orzechami pekan Pepparkakor, szwedzkie pierniczki imbirowe Świąteczne ciasteczka cynamonowe Świąteczne ciasteczka z kremem czekoladowym Ciasto korzenne Keks piernikowy Ciasto śnieżny puch z limonką Donaty (donuts) z piekarnika Szwedzkie bułeczki kardamonowe Bułeczki
Kulinarne przygody Gatitypięknej zieleni i inspirując się kuchnią włoską postanowiłam przygotować Foglie d'ulivo agli spinaci, podwójnie szpinakowe w połączeniu z francuskim serem Roquefort, na białym wytrawnym winie jako danie główne. Zapraszam na danie w którym francuskiego wytrawnego roqueforta zamieniam na włoską gorgonzolę. Przepis tutaj . Buon appetito
Wino Francja KuchniaZaczynamy weekend zapachem goździków i cynamonu w grzanym białym winie. W połączeniu z sokiem pomarańczowym tworzą aromatyczny drink, którego rozgrzewające moce są niezbędne w te chłodne dni. Miłe towarzystwo do książki i koca. Idealny obrońca przed zewnętrzną grozą. Grzane białe wino Składniki na 2 porcje 500 ml wytrawnego białego wina 3 mandarynki 2 laski […] Artykuł Grzane(...)białe wino pochodzi z serwisu Pink Envelope
Pink Envelopeoliva, mleka zamiast wody, białego wina lub aromatycznych ziół. Dziś chciałam podzielić się z Wami przepisem na aromatyczne grissini z dodatkiem białego wina, czarnych oliwek i rozmarynu. W ten sposób chrupiące grissini zyskują niepowtarzalny smak i aromat. Wielbicielom grissini chciałam przypomnieć mój wcześniejszy przepis na taralli(...)winem i nasionami kopru włoskiego , pochodzące z południowej części Włoch, z Apulii . Mam nadzieje, że spodobają si ę Wam moje włoskie przepisy. Byłabym wdzięczna za Wasze komentarze, porady, pomysły; może macie swój ulubiony przepis, który chcecie, żeby pojawił si ę na blogu. Dajcie znać , pozdrawiam ;):) SKŁADNIKI
La grande e la piccola cuocadanie z ochotą i powiem że zauroczyło mnie smakiem i łatwością zrobienia, mimo iż trochę czasu i miłości trzeba mu poświęcić. Do przygotowania dania należy użyć dobrego, czerwonego wina, takiego które potem będzie nam też towarzyszyło przy konsumpcji. Ja użyłam wina własnej produkcji z czarnej porzeczki, pół wytrawnego. Użyłam także bio makaronu penne rigate razowego. Zapraszam do gotowania(...)Makaron po umbryjsku gotowany w czerwonym winie. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniepewnością się przyda. A więc składniki, których potrzebujemy to: Krewetki: ok. 400g mrożonych krewetek, czosnek, wyciśnięty sok z 1 cytryny, sól, pieprz, zioła prowansalskie, bazylia, oregano, 250ml białego wina, oliwa z oliwek, Grzanki: kilka kromek pieczywa, masło, czosnek, zioła prowansalskie, Sos: 1 jogurt naturalny (200g), 2 łyżki majonezu, szczypiorek, sól, pieprz Od czego zaczynamy? Na rozgrzaną patelnię wlewam(...)szczypiorek. Wszystko dokładnie mieszam. Krewetki wyjmuję z sosu winnego i kładę na talerz. Grzanki są pyszne i chrupiące. Sos delikatny - idealnie komponuje się z całym daniem :) Krewetki w białym winie Krewetki w białym winie
Przepis na Dzień Dobrypięknej zieleni i inspirując się kuchnią włoską postanowiłam przygotować Foglie d'ulivo agli spinaci, podwójnie szpinakowe w połączeniu z francuskim serem Roquefort, na białym wytrawnym winie jako danie główne. Zapraszam na danie w którym francuskiego wytrawnego roqueforta zamieniam na włoską gorgonzolę. Przepis tutaj . Buon appetito
Wino Francja Kuchnianapój alkoholowy, destylat wina. Produkowany jest on z białych winogron, tylko i wyłącznie w rejonie Cognac we Francji, stąd jego nazwa. Koniak powstaje w czasie dwukrotnej destylacji wina. Następnie destylaty trafiają do dębowych beczek i są poddawane starzeniu od minimum 3 lata do nawet kilkudziesięciu lat. Koniak charakteryzuje się piękną, bursztynową barwą oraz bogatym smakiem i aromatem(...)propozycja dla osób lubiących raczej słodkie drinki, z dodatkiem bąbelków. Znajdziemy tu połączenie słodkiego banana z półsłodkim winem musującym oraz wodą gazowaną. Nie jest to jednak drink przesłodzony. Przygotowany specjalnie pod kobiety. Składniki: 80 ml koniaku 1 duży banan 100 ml wina musującego półsłodkiego 80 ml wody mineralnej gazowanej plasterki banana świeży tymianek lód kruszony Wykonanie: Banana obieramy
Kuchnia MagdaLenyprzepis, jest po prostu super. Schab w białym winie na patelni (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI 1/2 kg schabu bez kosci mąka sól olej z oliwek szklankę białego wytrawnego wina SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Schab pokroić w cienkie plastry, około pół centymetra ( nie rozklepywać ) Obtoczyć każdy plaster w mące Na dużej patelni rozgrzać olej z oliwek (6 łyżek lub wiecej ) podrumienić(...)adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jeśli mamy dużo kawałków, podrumienione kawałki odkładać na talerzyk aż do zużycia całego mięsa. Wszystkie kawałki umieścić razem na patelni, dosolić do smaku i zalać białym winem. Odparować przez około 30 sekund poczym wyłączyć gaz i przykryć przykrywką.Odczekać dwie minuty i serwować. SMACZNEGO
zielonacukinkadziś ciasto z gruszkami:) Składniki : 4 gruszki + 350 ml wina czerwonego + 4 goździki +laska cynamonu(...)duże jajka 20 dag cukru 25 dag mąki 25 dag masła 1 łyżka kakao 1 łyżka proszku do pieczenia Przygotowanie : Obrane gruszki pokroić w ósemki i włożyć do wina z goździkami i cynamonem- chwilę gotować, potem wyjąć z wina, wystudzić Miękkie masło, cukier miksować na krem, dodawać po jednym jajku i nadal miksować Mąkę zmieszać z kakao
Proste Potrawyjogurtu naturalnego • 100 g drobnego cukru trzcinowego • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny • 20 g żelatyny Galaretka z wina: • 450 g mieszanych mrożonych owoców • 300 ml czerwonego wina • 6 łyżek wody • 50 g brązowego cukru trzcinowego • 20 g żelatyny Przygotowanie : Spód: Jajka ogrzać w temperaturze pokojowej. Na dno formy o wymiarach około 20 x 25 cm położyć wycięty(...)gotującą się wodą i mieszać aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Gdy masa zacznie już tężeć wyłożyć ją na przygotowany spód. Włożyć do lodówki do całkowitego stężenia. Galaretka z wina: Wino wlać do rondelka, dodać wodę i cukier trzcinowy, zagotować. Po 2 minutach gotowania odstawić z ognia i dodać żelatynę uprzednio rozpuszczoną w kilku łyżkach gorącego wina. Dokładnie
KUCHNIA POLSKAchili dodajemy drobno pokrojone szalotki i smażymy chwilę razem, aż zmiękną. Przeciskamy do rondla ząbki czosnku i smażymy razem 30-40 sekund mieszając, aż czosnek straci surowy zapach. Wlewamy wino i wkładamy do rondla pomidorki. Nie przykrywamy, gotujemy na małym ogniu przez 7-8 minut do czasu, aż pomidorki zmiękną, ale nie będą się rozpadać, a część wina odparuje. Do sosu dodajemy skórkę otartą z cytryny, mieszamy i próbujemy – solimy i pieprzymy do smaku. Jeśli sos jest za kwaśny, bo kwaskowate było i wino, i pomidorki – dodajemy łyżeczkę miodu. Jeśli za słodki – łyżeczkę soku z cytryny. Jeśli sos jest ‘akurat’ możecie śmiało dodać i sok z cytryny, i miód – dla wzmocnienia smaku. Bazylię kroimy
Karo in the Kitchenwymaga o połowę mniej pracy. Za panierkę służy tu prosta mieszanka mąki i parmezanu. Charakteru i szyku potrawie nadaje lekki sos z kaparów i wina. Jeśli nie macie wina pod ręką dodajcie trochę masła na patelnię, albo bulionu i doprawcie odrobiną soku z cytryny. Piccata to metoda przygotowania różnych mięs, nie tylko drobiu, ale też cielęciny oraz(...)łyżki parmezanu startego 4 łyżki oleju 2 łyżki masła 4 łyżki kaparów 2 łyżki siekanej pietruszka lub szczypioru 2 łyżki soku z cytryny lub 1/3 szklanki białego wytrawnego wina (wino, nie ma co kryć jest znacznie lepsze) Sól i pieprz Przygotowanie: Krok 1 Przekrój wzdłuż każdy filet kurczaka na dwa cieńsze kotlety. Możesz delikatnie rozbić je tłuczkiem. Krok
Niedzielny kucharzstarte na tarce 1 cebula, starta na tarce 1 puszka 400 g krojonych pomidorów 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 duża łyżka koncentratu pomidorowego 3/4 szklanki czerwonego, wytrawnego wina łyżeczka suszonego oregano 5 łyżek mleka cukier, sól, pieprz olej roślinny do smażenia ugotowany makaron do podania starty ser do podania Przygotowanie: Rozgrzej dużą patelnię z kilkoma łyżkami oleju(...)uruchom program P1 Slow cook na 3 minuty. Następnie dodaj czosnek i mięso, dopraw oregano i uruchom program P1 Slow cook na 5 minut. Po tym czasie dodaj wino i ponownie uruchom program P1 Slow cook na 3 minuty lub aż wino w większości odparuje.. Dodaj łyżkę koncentratu pomidorowego, pomidory z puszki i uruchom program P2 Slow
karmelowydowolnym kolorze, i zielona -ozdobne żółte sianko -klej na gorąco -taśma przylepna Każdą czekoladkę ferrero obtaczam żółtym siankiem (najpierw daję na nią trochę kleju na gorąco i obtaczam. Wino obklejam bibułą, tak by nie przyklejać czekoladek bezpośrednio do butelki. Następnie przyklejam czekoladki do wina klejem na gorąco. Kolejnym etapem jest przygotowanie liści naszego ananasa. Musimy wyciąć(...)bibuły najpierw małe, i potem coraz większe. Przyklejamy je do wina taśmą. Na koniec całość wykańczamy zieloną wstążką-by zakryć zakończenie liści i całość ozdabiamy kokardą i gotowe :) Bardzo pięknie prezentuje się na żywo, zdjęcia nie oddają jego pełnego uroku :) Polecam gorąco-na pewno każdy ucieszy się z takiego prezentu :) Wszystkiego najpiękniejszego dla Wszystkich
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokupodudzi z kurczaka 15 dkg grzybów leśnych 12,5 dkg surowego boczku 2 łyżki oleju słonecznikowego 1,5 łyżeczki soli 1/8 łyżeczki pieprzu 200 ml wytrawnego białego wina 200 ml wody 2 średnie białe cebule 100 ml śmietany słodkiej natka pietruszki do posypania Pieczone podudzia z kurczaka Jak przygotować podudzia z kurczaka. Boczek pokroić w kostkę. Włożyć na patelnię(...)minut. Po wyjęciu z piekarnika posypać świeżo krojoną natką pietruszki. Pieczone podudzia z kurczaka O czym warto pamiętać przygotowując podudzia z grzybami. Grzyby leśne zastąpić możemy pieczarkami. Zamiast wina wytrawnego można użyć wino półsłodkie. Podudzia zaserwowałam ze szpinakowymi ziemniakami. Fajnie sprawdzą się z nimi również ryż, kasza czy słodkie ziemniaki. Lubisz mięso z kurczaka? Jeśli tak to koniecznie
mecookspowoli przypalać dołożyć przeciśnięty przez praskę czosnek oraz papryczkę chili. Smażyć kika sekund po czym wlać białe wino. Nie zmniejszajać ognia gotować całość nieustannie mieszając, do momentu aż wino wyparuje. Po wyparowaniu wina zmniejszyć ogień, dodać mrożony groszek i zacząć stopniowo dolewać wodę bądź bulion warzywny. Woda, którą dolewamy powinna być wrząca. Gotować risotto, mieszajać cały czas(...)risotto z owocami morza. Krewetki, których użyłam były krewetkami królewskimi. Użyłam krewetek surowych, mrożonych. Śmietankę zastąpić możemy serkiem mascarpone. Nie dodawałam Parmezanu ale możecie go dodać jeśli chcecie. Użyłam wina białego półsłodkiego. Bardzo ważnym elementem risotto jest ryż. Koniecznie użyjcie właściwego ryżu czyli Arborio. Lubisz owoce morza? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na Sałatkę z paluszkami krabowymi The post Risotto
mecookspodobają, a krótkie menu świadczy o tym, że zjemy tu tylko świeże produkty. Oczywiście nie sposób zapomnieć o serwowanych tu winach: "Kuchnia włoska nie może istnieć bez włoskiego wina. A win mamy wybór niemały: czerwone, różowe, białe; lekkie i intensywniejsze – dopasujemy je umiejętnie do każdego posiłku. Nasza duma: przechowujemy butelki we własnej winniczce, umieszczonej w starym kanale(...)samochodowym. Nie zamykamy jej przed gośćmi: butelkę trunku może do stolika przynieść kelner, ale można po nią zejść samemu do piwniczki. Są w niej półki z wieloma gatunkami win, opisane tak, by nasi goście mogli dość łatwo wybrać to, na które mają dziś ochotę. Dobra wiadomość: nie trzeba wypić całej butelki od razu. Na prośbę gości korkujemy wino
Kulinarne przygody Gatityabsolutnie każdą ilość i nigdy przenigdy nie odmówi dokładki, a ja jako łasuch lubię sobie sprawiać przyjemność jedzeniem. Ten makaron w kremowym sosie z szalotek, czosnku, wytrawnego białego wina i śmietanki tortowej naprawdę jest do zrobienia w 10 minut! Szykujemy sobie garnek do gotowania makaronu i szeroki, głęboki rondel lub patelnię w którym przygotujemy sos i wymieszamy(...)ziołami. Popijamy pozostałym winem, nic nie może się zmarnować! SKŁADNIKI 2 duże albo 3 mniejsze porcje 230g suchego makaronu bucatini albo bavette 1 czerstwa pszenna mała bułka 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki masła 2 małe szalotki 1 liść laurowy 1 garść listków pietruszki i świeżego estragonu 4-5 ząbków czosnku 150ml białego półwytrawnego wina (sauvignon blanc) 100ml
Karo in the Kitchengulaszowa Rosół z kaczki Ekspresowy czerwony barszcz na zakwasie Żurek na domowym zakwasie Zupa czosnkowa z ziołowymi grzankami Czerwony barszcz wigilijny na zakwasie Na ciepło Pierś z kaczki w winie i żurawinie Królik w białym winie i czosnku Polędwiczki wieprzowe sous-vide Pierś z kaczki z jabłkami według Okrasy Krokiety z mięsem Biała kielbasa pieczona z cebulą(...)białym winie Bigos II Warzywne chili Chili con carne w wersji light Bigos Krokiety z pieczarkami Na słodko Ciasta Ciasto pomarańczowo-czekoladowe Ciasto marchewkowe z białą polewą i orzechami pekan Pepparkakor, szwedzkie pierniczki imbirowe Świąteczne ciasteczka cynamonowe Świąteczne ciasteczka z kremem czekoladowym Ciasto korzenne Keks piernikowy Ciasto śnieżny puch z limonką Donaty (donuts) z piekarnika Szwedzkie bułeczki kardamonowe Bułeczki
Kulinarne przygody Gatity. Ten przysmak miał być wymyślony na początku XVI wieku przez hiszpańskiego księdza padre Pasquale Baylon, który przebywając w Turynie, przygotował lek na przeziębienie skomponowany z żółtek, cukru i wina. Początkowo nazwany „Sanbajon”, deser zmienił z czasem nazwę na „zabaione”, i zyskał popularność na całym świecie. Moja jesienna wersja tego deseru to gruszki zapiekane pod zabaione i posypane(...)delikatny, koniecznie spróbujcie! #cukier trzcinowy,#syrop trzcinowy,#diamant Porcja dla 6 osób Przygotowanie: 15 min. Gotowanie: 20 min. Składniki na krem zabaione: ● 6 żółtek jajek ● 300 ml białego słodkiego wina typu muscat ● 80 g cukru trzcinowego Diamant Dry Demerara Pozostałe składniki: ● 6 gruszek (typu williams) ● 20 g cukru trzcinowego Diamant Dry Demerara ● 25 g masła ● ½ cytryny ● ok. 6 łyżek
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskałask, choć dla niektórych jest to temat bardzo delikatny. Dziś zapraszam Was na bardzo prosty przepis na królika - i według mnie najsmaczniejszy - z dużą ilością czosnku i białym winem. Ja udusiłam go w żeliwnym garnku, ale można go też upiec w piekarniku. Tak naprawdę to robi się sam. Zapraszam 😊. Polacy coraz częściej zaczynają dbać o swoją dietę i kontrolować(...)królika ? Dokładnie te same potrawy, co z każdego innego rodzaju mięsa. Możemy z niego zrobić potrawkę, udusić w śmietanie lub z warzywami, usmażyć lub upiec w białym winie. Pyszny będzie też pasztet z królika. Królik w białym winie i czosnku Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 3 półtuszki królika 1 duża główka czosnku 1 szklanka białego wytrawnego
Kulinarne przygody Gatitylazanii z dynią Author: Cooking for Emily Serves: 5 Ingredients ⅔ szklanki zielonej soczewicy 2 łyzki oleju 1 cebula 2 marchewki 3 ząbki czosnku opcjonalnie: pół kieliszka białego wina 2 puszki krojonych pomidorów 1 łyżeczka mieszanki włoskich ziół ( albo suszone bazylia i oregano) 1 łyżeczka brązowego cukru sól, pieprz świeża bazylia Instructions Soczewicę przepłukać, zalać zimną wodą i zagotować(...)patelni rozgrzać olej, dodać cebulę, chwilę podsmażyć aż się zeszkli, dodać marchew i czosnek. Smażyć na wolnym ogniu, mieszając ok 14 minut, następnie dolać wino i mieszać aż wino się zredukuje. Jak nie dodajecie wina to przejść od razu do pomidorów. Na patelnię dodać dwie puszki pomidorów, każdą puszkę przepłukać niewielką ilością ody i dodać na patelnię
Cooking for EmilyHiszpanii do wina. Skąd taka nazwa? Tapa – to po hiszpańsku pokrywka, przykrywka. Bardzo dawno temu, w XII wieku, król Alfons X Mądry, zarządził aby w oberżach do wina, zawsze podawano przekąskę, aby zapobiec upijaniu się gości. Przekąską tą, którą przeważnie był kawałek szynki, chorizo lub ser przykrywano dzbanek z winem, co chroniło je przed natrętnymi muchami(...)napojem. Królowi pomysł się bardzo spodobał i poprosił o następny puchar, również przykryty... Która historia jest prawdziwa? Teraz tego nie rozsądzimy. Przyjmuje się, że wzwyczaj nakrywania naczyń z winem wywodzi się z Andaluzji, a skoro tak, to będąc w Hiszpanii, a zwłaszcza w stolicy Andaluzji Sewilli, nie sposób nie zjeść kilku tapas
królestwo garówgęsi 3 fioletowe ziemniaki 1/4 niewielkiej główki czerwonej kapusty garść jeżyn 1 mała cebula 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany olej Wielkopolski rzepakowy do smażenia 250 ml czerwonego wytrawnego wina łyżka owoców granatu 4 ząbki czarnego czosnku 2 gałązki rozmarynu tymianek majeranek kumin świeżo zmielony kolorowy pieprz sól Wykonanie: Z piersi odcinamy nadmiar skóry i odkładamy do lodówki (przygotujemy(...)niej później chicharrony) pozostałą na mięsie skórę nacinamy w kratkę. Pierś okładamy rozmarynem, zalewamy 150 ml czerwonego wina i wkładamy na noc do lodówki. Rano wyjmujemy, odsączamy z marynaty (rozmaryn zostawiamy) i osuszamy ręcznikiem. Mięso zostawiamy, aby nabrało temperatury pokojowej. Następnie nacieramy sola, pieprzem, tymiankiem, majerankiem, obkładamy rozmarynem i plasterkami czarnego czosnku. Pakujemy próżniowo i "gotujemy" w 58 stopniach
Quinoa Raz!swojemu, wg własnego pomysłu i receptury. Potrawa jest dosyć kontrowersyjna w smaku i mam świadomość, ze nie każdemu może takie połączenie smaków pasować (no bo jak to?! Zupa z wina?), jednak uważam, że jest to coś, czego koniecznie trzeba spróbować. Gwiazdą w tym daniu jest oczywiście Riesling. Koniecznie wybierajcie tego wytrawnego, wysokiej jakości. W razie potrzeby poproście kogoś(...)ogromną ilość tłuszczu choćby ze śmietanki. Generalnie przy przygotowaniu tej zupy panuje zasada, że wina powinno być 2 razy mniej, niż bulionu (czyli: 1 litr bulionu, ½ litra wina, itd. Ja zrobiłam na 2 litrach ponieważ spodziewałam się gości). Dodałam butelkę wina i zagotowałam. Następnie, cały czas intensywnie mieszając dodałam śmietankę z żółtkami. Przyprawiłam świeżo startą gałką muszkatołową
Kate's Kitchenzupy powinno pić się wino? Jeśli lubi się wino, to oczywiście. I jeśli jest to zupa z dyni. Na warsztatach, które prowadziła Agata Wojda, Niemiecki Instytut Wina polecił do tej zupy oczywiście rieslingi: Riesling Hochgewachs (Feinherb) z 2015 z winnicy Weingut Erbeldinger w Hesji i Wiltinger Riesling Kabinett (Alte Reben) z 2013 z St Urbans(...)zupki zaczął się mój zgubny nałóg łączenia dyni z anansem i z białym winem. Chyba się uzależniłam od tego połączenia. Robię już nawet curry z dynią i ananasem . Ale najpierw przepis od którego wszystko się zaczęło: Składniki: kilo dyni pokrojonej w kostkę (garść odkładamy do podania) 75 g masła puszka mleka kokosowego szklanka bulionu łyżka pasty curry 2 łyżki
Ugotowane pozamiatanezostał niczym zakłócony, a tylko podbity dzięki dodatkowi białego wina i tymianku. Mówię Wam - coś wspaniałego! Do tego lekka, zielona sałata z winegretem i kieliszek dobrego białego wina. Idealny zestaw na romantyczną kolację w pierwszą miesięcznicę ślubu. Tarta z kurkami, tymiankiem i białym winem Składniki: (na formę do tarty o średnicy 26 cm) spód: 100 g mąki orkiszowej(...)białko nadzienie: 400 g kurek 1 cebula 2 łyżki masła 3 jajka 200 ml śmietany kremówki (38%) 50 g twardego, wędzonego sera 3 gałazki tymianku 100 ml białego wytrawnego wina sól pieprz Mąki, sól, masło, jajko i żółtko umieścić w malakserze, zmiksować. Po łyżce dodawać wody, aż ciasto nabierze odpowiedniej konsystencji. Ciasto rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia
Pożeraczka, czyli raz adobrzegrzybów leśnych-u mnie prawdziwki i czerwone kozaki 4 szalotki 3 ząbki czosnku ½ ostrej papryki chili ½ łyżeczki startej skórki cytrynowej ¾ szklanki śmietany kremówki 150 ml białego pół wytrawnego wina 2 łyżki masła Szczypta suszonego rozmarynu Szczypta suszonego tymianku Pęczek świeżej natki pietruszki do posypania Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Tarty parmezan do posypania Cebulę(...)szerokiej patelni rozpuścić masło, dodać posiekany czosnek, szalotkę oraz paprykę, chwilę zeszklić, dodać pokrojone grzyby, wlać wino, dodać skórkę z cytryny, dusić 10 minut , mieszając aż wino odparuje, doprawić solą oraz pieprzem do smaku, wlać śmietankę o temp pokojowej , odparować , trzymać na małym ogniu aż sos zgęstnieje, doprawić do smaku suszonym tymiankiem i rozmarynem . Zestawić z ognia. Makaron
Wanilia i KardamonWykonanie: Gruszki umyj, obierz ze skóry, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w półksiężyce. Włóż je do głębokiej miski, zalej czerwonym winem, dodaj goździki. Odstaw na 2-3 godziny, aby gruszki się napiły, a jak! Z resztą wina zrób, co uważasz ... :) Rozwałkuj ciasto, wytnij okręgi dopasowane do wielkości kokilek, jakie posiadasz. Z reszty ciasta zrób jesienne ozdoby, u mnie(...)listki. Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 stopni, program góra/dół. Na dnie kokilek ułóż gruszki nasączone winem. Posyp je cynamonem i cukrem. Następnie przykryj gruszki okręgiem z ciasta kruchego. Udekoruj wierzch. Wstaw do piekarnika, piecz około 30 minut, aż wierzch pięknie się zarumieni. Do pieczenia wykorzystałam miseczki ceramiczne zamiast mało oryginalnych kokilek. Myślę, że to ciekawa
Garniec Magaliegalaretki truskawkowej 1/2 szklanki różowego wina 7-8 truskawek do dekoracji: bita śmietana, owoce Wykonanie: Truskawki pokroić na kawałki, przełożyć do naczynia, zalać winem, Schłodzić w lodówce ok.1h. Po schłodzeniu truskawki odcedzić z wina. Galaretkę rozpuścić w 400ml gorącej wody, dobrze wymieszać, do lekko przestudzonej wlać 100ml wina, w którym moczyły się truskawki. Przelać do pucharków, odstawić(...)całkowitego wystudzenia. Kawałki truskawek powrzucać do chłodnej już galaretki. Schłodzić w lodówce, aby stężała. Przed podaniem udekorować dowolnie, np. bitą śmietaną lub owocami. Artykuł Galaretka truskawkowa z różowym winem pochodzi z serwisu Raj dla Podniebienia
Raj dla Podniebieniaszklanka grzybów pokrojonych w grube plasterki lub ćwiartki(4-5 pieczarek) 200 g szparagów, z przyciętymi zdrewniałymi końcami, pokrojone na trzy części, łodygi i czubki oddzielnie ¼ szklanki czerwonego wytrawnego wina 1 garść pomidorków koktajlowych, pokrojonych na połówki 1 łyżka kaparów, odsączonych z zalewy 1 garść szpinaku baby 1 ½ szklanki ulubionego sosu pomidorowego, domowego lub ze sklepu ½ szklanki bulionu drobiowego(...)patelni włóż cebulę, czosnek, chilli, oregano, paprykę, łodygi szparagów (nie czubki) i grzyby i przypraw je solą i pieprzem. Podsmażaj przez 4-5 minut, aż warzywa lekko zmiękną, dodaj wino i gotuj zdrapując podsmażone drobinki z dna patelni przez 2-3 minuty, aż wino prawie odparuje. Dodaj pomidorki, kapary, szparagi (czubki), sos pomidorowy i bulion drobiowy i dokładnie
karmelowybagietki i kieliszkiem czerwonego wytrawnego wina, to niebo w gębie 😍. Terrina z wątróbki Czas przygotowania: 30 minut + czas oczekiwania Składniki: 400 g wątróbki cielęcej 100 ml czerwonego wina 100 ml bulionu 50 ml śmietanki 1 łyżeczka żelatyny 1 żółtko 1 cebula 1 łyżka oliwy z oliwek 5 łyżek masła sól pieprz Wykonanie: Wątróbkę kroimy na cienkie plasterki(...)zalewamy 50 ml czerwonego wina, solimy i pieprzymy i odstawiamy do lodówki na 2 godziny. Cebulę kroimy w kostkę i smażmy na rozgrzanej oliwie z dodatkiem 2 łyżek masła. W między czasie wątróbkę odcedzamy z wina. Gdy cebula będzie szklista dorzucamy do niej wątróbkę, zwiększamy ogień i smażymy. Gdy płyn odparuje dodajemy pozostałe wino
Kulinarne przygody Gatitylimonki (około 3 na 3 cm, ewentualnie można zastąpić skórką cytryny) kilka plasterków papryki pepperoni garść świeżych listków bazylii i kolendry 2 łyżki klarowanego masła 250 ml białego wytrawnego wina świeżo zmielony pieprz sól Wykonanie: Jajka miksujemy z 3 łyżkami serka Apetina Pomidory i Bazylia, dodajemy zioła, czarną quinoę, spirulunę i dokładnie łączymy składniki. Cały czas mieszając, stopniowo dodajemy(...)kiszoną limonkę i dusimy około 5 minut cały czas mieszając. Po tym czasie dorzucamy pokrojony w plasterki czosnek, chwilę dusimy razem z fenkułem, a następnie dolewamy 100 ml białego wina i dusimy kolejne 10 minut. Wino powinno odparować, wtedy dodajemy małże, oliwki i przecięte na pół pomidorki, doprawiamy pieprzem, zalewamy pozostałym winem i dusimy pod przykryciem
Quinoa Raz!Zeszły weekend spędziliśmy u mojej mamy na wsi. Co oznacza min. siedzenie przy kominku, popijanie domowego wina, chodzenie na spacery, zabawy z psem oraz gotowanie. U mojej mamy zwykle jest zimniej o kilka stopni niż w Warszawie, mróz szczypał w policzki, a dym z kominów opalanych węglem – w nosy. Zrobiliśmy sobie spacer do lasu, pochodziliśmy też trochę(...)słodkiego, czerwonego wina Serves: 6 Ingredients 3 łyżki oleju/smalcu 2 cebule 1 kg mięsa wieprzowego (np. łopatka) 3 łyżki mąki ½ łyżeczki słodkiej papryki słodkiej papryki 1 szklanka słodkiego wina 1 szklanka pęczaku 150 g śliwki suszonej 2 szklanki wody ½ łyżeczki soli ⅓ łyżeczki pieprzu Instructions Cebulę posiekać w drobne kawałki. Mięso pokroić w kawałki jak na gulasz, obtoczyć
Cooking for Emilymogą być mrożone) 50 ml 100% soku wiśniowego 1 plaster podwędzanego boczku 3 łyżki smalcu kolorowy pieprz sól Wykonanie: Jeleninę oczyszczamy z błon i marynujemy na noc w winie. Następnie wyjmujemy z lodówki 2 godziny przed przyrządzaniem, aby nabrała temperatury pokojowej. Odsączamy z wina, osuszamy papierowym ręcznikiem i obsmażamy na smalcu ze wszystkich stron tak, aby zamknąć(...)jałowcem, przekładamy do woreczka do pieczenia, dodajemy pół cebuli (można pokroić na mniejsze kawałki), przekrojony na pół ząbek czosnku, rozmaryn, tymianek, śliwkę, na wierzchu kładziemy plaster boczku, dolewamy zredukowane wino. Zamykamy woreczek, nakłuwamy go (według instrukcji na opakowaniu) i tak zapakowane mięso wkładamy do piekarnika na 18-20 minut. Parę minut przed końcem pieczenia rozcinamy woreczek. Po upieczeniu
Quinoa Raz!suszonej moreli 2 łyżki oleju 1 łyżeczka masła 100 ml wytrawnego białego wina (2 kieliszki) 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki pieprzu Przygotowanie: Połowę moreli namoczyć w winie przez około 30 minut. Polędwiczkę umyć i osuszyć. Wyciąć nożem jak najdłuższy otwór i nafaszerować mięso namoczonymi morelami (nie wylewając wina). Obtoczyć polędwiczkę w soli(...)moreli. Krok po kroku: 1. Namoczyć morele 2. Osuszyć mięso 3. Naciąć mięso 4. Nafaszerować mięso morelami 5. Usmażyć mięso 6. Podsmażyć na maśle morele 7. Zlać wino do moreli i dusić chwilę Pobierz wersję do druku: Pobierz Polędwiczka wieprzowa faszerowana suszoną morelą Artykuł Polędwiczka wieprzowa faszerowana suszoną morelą pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl
KuchniaWeDwoje.plfasolą i pomidorami. Dopełni smak potraw z jajkiem i warzywami np. kapusty, szpinaku, cebulki, czy brokuła. Ponadto wchodzi w skład marokańskiej przyprawy "radel hamout". Dodawana jest także do grzanego wina, ponczu. Gałkę należy zetrzeć tuz przed dodaniem do ciasta. Starta gałka szybko traci zapachowe wartości. Źródło: internet Goździki - uprawiane są w Brazylii, Indiach Zachodnich, Madagaskarze, Sri Lance Zanzibarze(...)zimowych dań m.in. potraw z grzybów, mięa wieprzowego, drobiu, baraniny, dziczyzny, czy marynowanych śledzi. Doprawia się nimi pasztety. Pasuje do deserów, kompotów, ciast, sosów owocowych, likierów, ponczu, grzanego wina i piwa. Razem z cebulą i liściem kalarepy poprawiają smak kapusty kiszonej. Źródło: internet Imbir - pochodzi z Indii i Chin. Dostępny jest w postaci proszku lub w postaci świeżych kawałków
Ciastka - domowe słodkościsuszonego • 100 ml winiaku lub brandy • 1/3 szklanki czerwonego wina • 100 g masła • 2 łyżki masła klarowanego Galaretka jabłkowa • 4 łyżki jabłek prażonych ze słoika • 3/4 szklanki wina czerwonego • sól, pieprz, cukier brązowy do smaku • 1 łyżeczka żelatyny Wykonanie: • Wątróbkę pokroić drobno, szalotkę i czosnek w kostkę. • Cebulę i czosnek zeszklić(...)Gotową masę przetrzeć przez metalowe sitko. • Małe miseczki wyłożyć folią spożywczą i wlać do 3/4 wysokości masę, wstawić do lodówki do stężenia. • Jabłka i wino zagotować, przyprawić szczyptą cukru brązowego, solą i pieprzem. • Zelatynę namoczyć w odrobinie zimnej wody, po spęcznieniu dodać do jabłek i dokładnie roztrzepać, aż się
To co kochamcebuli kilka gałązek tymianku (możesz zastąpić go otartym z paczki) ok 400 ml białego wina półwytrawnego (możesz zastąpić je cydrem, ale mi bardziej smakuje wersja na winie) dwie kopiaste łyżki mąki około 50g masła (generalnie spora ilość udko z kurczaka sól, pieprz w ziarnach, cukier, liście laurowe, ziele angielskie ser (najlepiej Gruyere, ae może być też zwykły żółty(...)koloru. Nie odchodź od garnka – musisz cały czas mieszać! Po około 2 minutach wlej całe wino. Zamieszaj raz i zostaw na parę minut. Możesz zwiększyć ogień – wino musi się zagotować, a cały alkohol musi wyparować. Jak wino skurczy się o 1/3, dolej około 300 ml bulionu, który wcześniej ugotowałeś. Kuraka nie wrzucaj – nnie będzie
manslogblogMule w winie, mejillones a la marinera Czas przygotowania: 20 minut Składniki: 1,5 kg żywych muli 1 cebula 3 listki laurowe sól morska 200 ml białego wytrawnego wina 1/2 pęczka natki pietruszki 1 łyżka mąki pszennej oliwa do smażenia Wykonanie: Mule myjemy, usuwamy wszystkie nieczystości. Wyrzucamy te mule, które są otwarte i po postukanie nie zamkną się(...)zachowując bulion. Bulion przecedzamy. Zamknięte mule wyrzucamy, resztę przekładamy do garnka. Na patelni przesmażamy posiekaną cebulę, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy. Wlewamy 1/2 szklanki bulionu i 200 ml białego wina, oprószamy mąką. Przez 5 minut wszystko razem gotujemy, aż sos lekko zgęstnieje. Sos wlewamy do garnka z mulami, mieszamy i gotujemy przez minutę. Od razu podajemy
Kulinarne przygody GatityWarszawie. To był wspaniały wieczór, nie tylko ze względu na smaczne jedzenie, dobre wino i świetne towarzystwo, ale także miłe przyjęcie przez właściciela, który chętnie nawiązywał do serwowanych win i spożywanych posiłków. La Vinotheque wygląda bardziej, jak sklep z winami, niżeli restauracja, która serwuję naprawdę smaczne jedzenie, dlatego wchodząc do winebaru spodziewałam się jedynie dobrych(...)win oraz przekąsek w postaci deski serów oraz mięs. A jednak… zostałyśmy mile zaskoczone. Po raz kolejny utwierdziłam się w przekonaniu, że nie można oceniać miejsca po wyglądzie. Dania, których mieliśmy okazję spróbować: Jako „czekadełko” otrzymaliśmy talerz serów z konfiturą cebulową (przepyszna!) i grissini oraz talerz wędlin – kocham takie przekąski. Tatar z tuńczyka podany był
Kuchnia Bazyliibiałym winie z mnóstwem owoców! Wybierzcie te, które lubicie najbardziej i zalejcie je jakimś dobrym winem. Świetnie sprawdzi się tutaj muscat albo tokaj. Terrinę szczególnie polecam na gorące dni! ;) * SKŁADNIKI na formę o średnicy 28 cm 500 ml białego wina (słodkie lub półsłodkie będzie najlepszym wyborem) 1-3 łyżek cukru 4 łyżeczki żelatyny 2 nektaryny 300 g borówek(...)amerykańskich 300 g białych winogron 300 g malin 200 g jeżyn 100 g czerwonych porzeczek * PRZYGOTOWANIE Do rondelka wlej wino, wsyp cukier, zagotuj i zestaw z ognia. Żelatynę wsyp do garnuszka, wlej 4 łyżki zimnej wody i wymieszaj, odstaw na kilka chwil do napęcznienia. Następnie wlej część gorącego wina i rozprowadź w nim żelatynę. Połącz z resztą płynu
Food SquareWino Monte Santi to słodkie deserowe wino dla kobiet. Kochają je także mężczyźni. Wspaniale komponuje się z owocami, ciastami a także bez dodatków. Będzie miłym upominkiem na babski wieczór. "Wina gronowe z dodatkiem soku z innych owoców są dedykowane głównie młodemu pokoleniu (20–35 lat), w tym przede wszystkim kobietom. Będąc połączeniem wysokiej jakości wina(...)podczas swobodnych spotkań w plenerze, jak i jako element celebracji wyjątkowych okazji. Można je pić do posiłku, deseru, ale nie tylko – wspaniale smakują jako aperitif czy solo. Kolejnym atutem win aromatyzowanych jest ich dostępność cenowa." Podane do deseru smakuje wybornie. Każdy deser w towarzystwie Monte Santi będzie królewskim deserem. Przepis na deser
Gotowanie jest łatweoprószyć solą, pieprzem, skropić oliwą i cytryną, lekko przemieszać, ułożyć na przygotowanych liściach sałaty. Przyozdobić szczypiorkiem oraz plastrami cytryny. Podawać z bagietką oraz ulubionym schłodzonym białym wytrawnym winem jak i winem musującym na przystawkę. Smacznego
Wino Francja Kuchniaporcje): 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 ziemniak 2 łyżki oliwy z oliwek 750 ml bulionu drobiowego (mój z indyka) 400 gram pomidorów z puszki 1 lampka czerwonego, wytrawnego wina 1 marchewka szczypta soli i pieprzu 1/3 porcji pulled beef z tego przepisu: Składniki i przygotowanie pulled beef: 1 kg wołowiny np. pręga lub goleń 500 ml czerwonego, wytrawnego(...)wina 800 ml bulionu wołowego 3 marchewki 1 seler 3 ziela angielskie 4 liście laurowe po 1 łyżeczce: wędzonej papryki, majeranku, soli szczypta chili Wołowinę myję, osuszam i nacieram przyprawami. Umieszczam w naczyniu żaroodpornym razem z obranymi i pokrojonymi warzywami. Wlewam wino oraz połowę bulionu, wrzucam przyprawy. Piekarnik nastawiam na 140 stopni i umieszczam
Mango Papajaryżu na osobę bulion warzywny – około 4 litrów, jeśli zostanie można wykorzystać do zup lub zamrozić dwie szalotki ząbek czosnku 3 łyżki oliwy pęczek szparagów zielonych 100 ml białego wina (można pominąć) ½ szklanki drobno posiekanych, suszonych pomidorów pęczek drobno posiekanej pietruszki dwie łyżki zimnego masła ¾ szklanki startego parmezanu sól, pieprz. Na początku dobrze jest wszystko przygotować, żeby w trakcie(...)twardych końcówek, odcinamy główki, a łodygi kroimy na mniejsze kawałki. Ścieramy parmezan do miseczki. Szykujemy wino, pomidory i pietruszkę. Podczas gotowania musimy pamiętać o kilku zasadach: bulion i wino muszą być ciepłe, w przeciwnym razie zahartują nam ziarna ryżu i nie będzie on chłonął płynu, zaś masło dodawane pod koniec musi być bardzo zimne, żeby zrobiło jedwabistą konsystencję
ladykitchenryżu do risotto Uncle Ben’s 2 średnie piersi z kurczaka ok. 350-400g filetów z dorsza bez skóry 500 ml bulionu warzywnego, ewentulnie drobiowego 375 ml wina białego 4 łyżki oliwy z oliwek 1 duża cebula 1 papryka czerwona 1/2 papryki zielonej 3-4 ząbki czosnku 1 puszka pomidorów pokrojonych ok. 250-300 g groszku zielonego(...)bulionu i wina, dodajemy kolejną. W ten sposób (dodając bulion i wino i mieszając) gotujemy ryż przez około 15-20 minut. Ryż powinien wchłonąć cały bulion i wino, ale pozostać „luźny”. Do przygotowanego aromatycznego ryżu dodajemy dorsza i krótko (ok. 3 min) podsmażamy. Następnie dodajemy podsmażone wcześniej: kurczaka, średnie krewetki, duże krewetki (zostawiamy kilka
Pociąg Do Kuchniminutach przełóżcie je na drugą stronę. Mięso uwalnia wodę i będzie tak robić jeszcze przez około 20 minut. Tak długo, jak się to dzieje, jest za wcześnie na dodawanie wina. O obecności wody świadczą brązowe bąble na dnie garnka (...) Gdy mięso jest brązowe i chrupiące z wierzchu, cebula wydaje się lekko przypalona, a bąbli jest coraz mnie, zwiększcie ogień(...)polejcie kilkoma kroplami wina każdy kawałek mięsa (...)Powtórzcie tę czynność po minucie lub dwóch, aż w ten sposób wlejecie do garnka całą szklankę wina. (...) do ciemnego sosu widocznego między kawałkami mięsa wciśnijcie po trosze pasty pomidorowej z tubki. Pasta powinna połączyć się z sosem, rozetrzyjcie ją. Minęło 45 minut. (...) Zmiksujcie pomidory z 3 puszek blenderem ręcznym
Z Kuchni Do Kuchnistoły, gdzie uczestnicy warsztatów zjadają to, co przygotują. Tym razem niczego nie gotowaliśmy. To był dzień degustacji serów i win. Oprócz półmiska z kawałkami serów i kieliszków do wina, stały na stole gigantyczne oliwki, bagietka i focaccia. Nie było obawy, że wyjdziemy stamtąd głodni. Marco opowiadał nam o serach, których próbowaliśmy. Do serów podawano nam odpowiednie gatunki wina. Z każdym kawałkiem sera i każdym kieliszkiem wina, atmosfera stawała się coraz bardziej swobodna. Czuliśmy się chyba bardziej jak na imprezie u dobrych znajomych, niż jak na warsztatach. Zresztą, poprzednie warsztaty, w których brałam udziały podobnie wyglądały jeśli chodzi o atmosferę. To niewątpliwie zasługa gospodarzy. W kuchni włoskiej zakochałam się. Poznajemy się jednak dopiero, więc nie uważam się
Codzienna kuchnia niecodziennadente. I oczywiście szybka konsumpcja, ponieważ tego typu dania nie mogą czekać. Zapewniam, że nie muszą, gdyż nie zdążą ;) Propozycje na inne dania z mulami : Mule w białym winie ; mule i krewetki ; mule w sosie curry . Składniki: 500 g mrożonych muli bez skorupek 500 g makaronu Conchiglie 2 szalotki 4 ząbki czosnku 200 ml cydru
Wino Francja KuchniaCzas gotowania 1 hr Czas całkowity 1 hr 25 min Składniki 300 g mielonej wołowiny 25 g włoskiej pancetty lub boczku 250 g makaronu tripoline * 125 ml czerwonego wina 250 ml bulionu wołowego 1 papryczka chili ** 2 łodygi selera naciowego 1 puszka pomidorów pelati 1 duża cebula 1 marchew 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki rozmarynu(...)Oryginalna jego wersja rzadko dociera do zagranicznych odbiorców. Większość eksportowanego Lambrusco to jego odmiana amabile, czyli półsłodka. Tymczasem w tym regionie zdecydowanie przeważa wersja całkowicie wytrawna. Można zastąpić włoskim winem Lena di Mezzo lub Feudo Arancio - składniki powinny być jak najlepszej jakości. Zadbajmy o dobry kawałek świeżego mięsa i zmielmy go samodzielnie w domu. Wino również nie może być
Wędrówki po kuchnipokroić na malutkie kawałeczki, przełożyć do miseczki. Dodać posiekane kapary, kolendrę, oprószyć solą, pieprzem. Skropić oliwą, sokiem z cytryny oraz sosem sojowym. Delikatnie całość przemieszać. Podawać na pieczywie. Proponowane wino do tego dania to oczywiście Champagne (szampan) albo Riesling jak również pochodzące z Burgundii Ladoix Blanc
Wino Francja KuchniaDzisiaj powstał kolejny koktajl, tym razem jednak dla dorosłych, bo z białym winem alzackim, to moje ulubione ostatnio. Wyszedł bardzo smaczny, z wyczuwalną nutką wina. Na blogu nazbierało się już sporo koktajlowych przepisów za cały rok, jest w czym wybierać, a moja głowa wciąż pełna nowych pomysłów na przepisy. Koktajl owocowy z białym winem i miodem Składniki(...)porcja 1 banan 2 kiwi białe półwytrawne wino 1/2 łyżeczki płatków owsianych miód Przygotowanie: Do blendera kielichowego przekładamy obrane i podzielone na mnijesze kawałki owoce, wlewamy białe wino i miksujemy na gładką masę. Jeśli jest zbyt gęsta dodajemy więcej wina, na koniec dodajemy do smaku miód. Podajemy zaraz po przygotowaniu, posypane płatkami owsianymi
Moja smaczna kuchniaOstry sos chili Postanowiliśmy powrócić do starego zwyczaju prezentowania najpopularniejszych przepisów z zeszłego miesiąca. Za nami pierwszy miesiąc 2016 roku. W co klikaliście najchętniej? Miejsce 1: Wino z pomarańczy W styczniu sezon na cytrusy był w pełni. Nic dziwnego, że promocyjne ceny w marketach kusiły do niekonwencjonalnego wykorzystania owoców. Jakieś kilka butelek w naszej piwniczce jeszcze się znajdzie. Miejsce(...)wyrosły nam piekielnie ostre papryczki, trzymane w doniczce na parapecie. Nie wymagały wiele pracy wokół siebie. Sos przez zimę wykorzystujemy jako dodatek do wielu dań czy przekąsek. Miejsce 3: Wino z ryżu i rodzynek Kolejne potwierdzenie, że robienie swoich win jest nad Wisła bardzo popularne. W sezonie zimowym, gdy nie mamy dostępu do świeżych owoców z działki trzeba
Jakugotujesz.plróżne małe danka i przekąski, które świetnie komponują się z alkoholem, szczególnie winem. W dzisiejszym wpisie zgromadziłam je w jednym miejscu, aby ułatwić Wam ułożenie imprezowego menu. Moje "Tapas Party" to nie tylko dania kuchni hiszpańskiej. "Tapasami" potocznie nazywamy z Mężem różne małe zakąski do wina, niezależnie od krajów ich pochodzenia. Od czasu do czasu organizujemy sobie "wieczory(...)wakacje do krajów południowej Europy, takie "tapas menu" zastępuję nam często śniadanie, obiad i kolację ;) Idziemy na targ czy do miejscowego sklepu, kupujemy lokalne sery, owoce, warzywa i wino. Wychodzi taniej niż wyjście do restauracji, a jedzenie tych przysmaków na tarasie apartamentu ma w sobie wiele uroku. Moja propozycja imprezowego menu jest właśnie inspirowana taką niezobowiązującą letnią atmosferą
Chilli Czosnek i OliwaMięso jak wbijecie patyczek musi być mięciutkie, nie może się wylewać też żadna krew. Ponadto kaczka lubi takie przyprawy jak rozmaryn, czosnek, owoce takie jak: cytryna, pomarańcz, jabłko, i wino, ja używam różnych: różowego lekko musującego, białego wytrawnego, cydru i wina z polskich winogron lekko różowego. Do kaczki też warto dodać dodatki w postaci miodu, czy octu. Macie(...)Kaczkę smażymy na gorącej patelni skórą do dna. Na złoty kolor, obracamy na drugą stronę. Dodajemy pokrojone w ósemki jabłka i rozmaryn. Dodajemy sok z cytryny, pomarańczy i wino, redukujemy sos (czyli dusimy na małym ogniu aby wino odparowało). Kaczkę przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu przez godzinę. Co jakiś czas pamiętaj aby kaczkę obracać. Podajemy
SMYKWKUCHNIorzechów włoskich. Jeżeli macie taką opcję można, a nawet warto przygotować to danie dzień wcześniej. Całość nabierze mocniejszego smaku. Oczywiście wskazane jest też mieć w zapasie nieco więcej wina. Podobno lampka wina wypita podczas gotowania również wpływa na ostateczny smak potrawy. ;) Składniki na 4-6 porcji: 800 g jagnięciny 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 kwaskowate jabłka(...)szara reneta, ligol 2 łyżki słodkiej mielonej papryki 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki ½ łyżeczki tymianku ¾ łyżeczki kuminu ½ łyżeczki pieprzu kajeńskiego (opcjonalnie) 200 ml białego półwytrawnego wina 400-500 ml bulionu z jagnięciny, drobiowego lub warzywnego ¼ łyżeczki mielonego cynamonu skórka z ½ cytryny 1 łyżeczka miodu 125 g suszonych moreli kilka gałązek mięty 50 g zmielonych orzechów włoskich 50 g prażonych
Pełny talerzkuchnię, znacznie wzrosła ilość spożywanego ryżu, makaronów, czy wszelkiego rodzaju kasz. Risotto, jest jedną z tradycyjnych włoskich potraw. Zwykle przyrządza się je z ryżu podsmażonego na tłuszczu, z dodatkiem wina i odpowiednich dodatków nadających mu smak. Dzisiaj risotto obecne jest chyba w każdym domu, w każdym zakątku świata. Zastanawiałem się tylko, jak urozmaicić zwykłe risotto, żeby wyglądało mega smakowicie(...)smakuje dokładnie tak, jeśli nie lepiej, niż wygląda. I uwierzcie – to nic trudnego. Składniki: 1/3 szklanki ryżu do risotto 1 łyżka oliwy z oliwek 1/3 szklanki białego wina 600ml bulionu warzywnego 1 łyżka masła 1 mała cebula 2 polędwiczki z indyka łyżka sosu sojowego łyżka oleju lub oliwy z oliwek szczypta cukru kilka kropel octu 300g jarmużu świeżego
Jacob Tastesobszczekać kogo się da? Przepraszam bardzo, ale to nie jest MOJA wina, że czyjeś życie jest mało atrakcyjne, pozbawione radości czy spełnienia. To nie jest MOJA wina, że ktoś się nudzi, że jest sfrustrowany brakiem sensu w życiu. Moje życie jest w miarę spokojne, robię to, co kocham. Otaczam się tymi, na których mogę liczyć(...)Pamiętaj jednak, że to TWOJE postrzeganie świata, a życie, jakie prowadzisz zależy w znacznej mierze od Ciebie, nie mścij się więc na innych, bo to nie ich wina. Zamiast siedzieć na kanapie, zrzędzić, użalać się nad sobą i obwiniać cały świat o swoje niepowodzenia, rusz się! Weź swoje życie w swoje ręce
Codzienna kuchnia niecodziennaosób) 300 g filetu z łososia sól świeżo zmielony pieprz oliwa do smażenia Składniki sos z kaparów i białego wina 2 łyżki masła 1/3 szklanki białego wina 4-5 łyżek kaparów 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki Składniki na soczewicę 1/2 szklanki czarnej soczewicy 2 ząbki posiekanego czosnku 3 łyżki oliwy 1 łyżeczka syropu klonowego (lub miodu(...)dodajemy natkę z pietruszki i smażymy jeszcze chwilę. Podajemy na talerzu, na którym jest rozłożona soczewica kładziemy na niej kawałki łososia. Całość polewamy sosem z kaparów i wina. Jako dodatek proponuje grzani z pesto paprykowym i pesto z pietruszki z Lidla
Piekielna Kuchnia Patipostanowienie świąteczne i był grzaniec, z bakaliami! Zazwyczaj preferuję wina schłodzone, grzane wino w połączeniu z domowej roboty keksem to zgrany smakowo duet świąteczny, spróbujcie koniecznie! Grzane wino z bakaliami Składniki: 750 ml czerwonego, półsłodkiego wina 250 g bakalii 4 - 5 łyżek brązowego cukru 1 łyżeczka suszonych goździków pomarańcza Przygotowanie: Bakalie z goździkami przekładamy do garnka(...)wlewamy wino. Całość gotujemy pod przykryciem przez 10 minut. Przelewamy do szklanek, podajemy z ćwiartką plasterka pomarańczy
Moja smaczna kuchniaKarp „lubi” towarzystwo rozmaitych korzennych warzyw, masła, a także smaków kwaśnych i cytrusów. Podobnież i koper włoski (fenkuł) dobrze czuje się w winie, cytrusach, maśle czy winie. Pokazywaliśmy to już swego czasu przy okazji przepisu na kotlety schabowe z koprem włoskim , gdzie fenkuł i pomarańcze odgrywały jedne z głównych ról. Stąd, warto połączyć z fenkułem i pomarańczami również(...)osób) 500g karpia (najlepiej w formie przepołowionych dzwonek) 1 duża bulwa kopru włoskiego (400g) 1 duża cebula (150g+) 1 średnia słodka pomarańcza (350g) 125ml (pół)wytrawnego białego wina 125ml soku z pomarańczy 1 płaska łyżeczka kolorowego pieprzu 1 płaska łyżeczka owoców kolendry 1/2 łyżeczki nasion kopru włoskiego 1 łyżeczka soli 3 łyżeczki cukru 2 łyżki masła kilka łyżek oliwy
Kulinarna PokusaCebulowa Składniki: - skrzydełko - ok pół kg cebuli - 2 kostki rosołowe Knorr - pół szklanki białego wytrawnego wina - dwie łyżki masła - tymianek - sól, cukier, pieprz do smaku - jako dodatki: jasne pieczywo może być troszkę czerstwe - ser żółty do posypania Zrobiłam ją po raz pierwszy jako eksperyment i nie żałuję wcale bo smakowała bosko. Mój(...)kostki rosołowe Knorr 6 szt. cena 2,50 zł nam potrzebne są tylko 2 szt., wino pół szklanki koszt ok. 1 zł jeśli kupimy wino za ok. 10 zł. Pieczywo koszt ok. 0,20 zł kilka kromek. Ser żółty koszt ok. 2,50 zł potrzebna na 4 osoby ćwiartka kostki. Przygotowanie: Skrzydełko myję, wkładam do garnka
Tanio smacznie i prostoroladki z kurczaka: SKŁADNIKI: - 2 szt filetu z piersi kurczaka - 6 świeżych szparagów - 1 łyżka oliwy z oliwek - 1 łyżeczka masła - parmezan starty (ilość według uznania) - chlust białego wina - sól himalajska - ząbek czosnku - kilka listków bazylii - 1/ łyżeczki soku z limonki WYKONANIE: Na oliwie i maśle zeszklij szparagi i czosnek przez około 3-4 minuty, podlej winem, duś(...)razowy Ugotuj według instrukcji na opakowaniu. SOS: - 2 łyżki masła - 2 łyżki oliwy z oliwek - 1/3 część pora zielona - 15 szparagów zielonych (obranych) - 1 duża łyżka miodu - chlust białego wina wytrawnego - 5 łyżek świeżej żurawiny - natka pietruszki - korzeń imbiru - ząbki czosnku (2-3szt) - sól - 2 łyżki śmietanki Na patelni, na oliwie i maśle zeszklij posiekanego pora, czosnek
SMYKWKUCHNIświeżą , robię tak 2-3 razy . Wypłukane śledzie odsączam z wody , osuszam papierowym ręcznikiem i kroję na paseczki o szerokości około 3 cm . Przygotowanie zalewy : Do garnka wlewam wodę , wino dodaję przyprawy : goździki , pieprz , cukier , ziele angielskie . Garnek stawiam na gazie i od momentu zagotowania gotuję 3 minuty na wolnym ogniu pod przykryciem- . Gotową zalewę odstawiam do wystudzenia – śledzie(...)zalewą (razem z przyprawami ) - śledzie powinny być przykryte zalewą . Słoik zakręcam wieczkiem i odstawiam do lodówki na około 48 godzin . Po tym czasie śledzie są gotowe . Śledzie marynowane w winie z cytryną są gotowe , są delikatne w smaku . Życzę smacznego . Pozdrawiam Babcia
Uwaga Babcia GotujePostanowiłam go więc wykorzystać w daniu, które miałam właśnie w planach. W taki też sposób powstał przepyszny gulasz z marynowaną w ziołach i miodzie jagnięcą karkówką, następnie duszoną w winie wraz z batatami i pieczarkami, z dodatkiem czosnku niedźwiedziego, wędzonej papryki i włoskich ziół. Podałam go z makaronem ugotowanym na półtwardo, a całość posypałam mikro ziołami. Danie wyszło przepyszne(...)pokrojone w kosteczkę 100 g pieczarek, pokrojonych w ćwiartki 3 łodygi selera naciowego, drobno posiekane 1 duży batat, obrany i pokrojony w 2 cm kostkę 175 ml wytrawnego czerwonego wina 175 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego 2 łyżeczki wędzonej papryk i kilka obrotów młynka ziół włoskich sól i pieprz do smaku 200-250 g makaronu
karmelowyzawitam do St. Valentino. Chleb i Wino (albo po prostu Valentino?!) - nowej restauracji na obrzeżach Lublina (tym bardziej, że jest tuż obok mnie)... St. Valentino Chleb i Wino w Konopnicy koło Lublina Pierwsze wrażenia Biało, przestronnie, schludnie, kurczę - po prostu ładnie tu. Stoły nienagannie nakryte, zastawa i szkło czyste - jakby zaraz miało przyjść wielu gości na jakąś(...)jasnym, przestronnym miejscu dobrze mi było więc nawet nie odczułem czasu oczekiwania na posiłki. Nazwa i promocja Jak czytam taki rymujący się zlepek słów "Valentino - chleb i wino" przypominają mi się lekcje języka polskiego i podchwytliwe pytanie nauczycielki "co autor miał na myśli?" Szczerze - nie zapytałem, nie wnikam... Oprócz wspomnianej recenzji o tym miejscu znalazłem tylko parę zdjęć
Right Behind The Kitchenczerwonego wina półsłodkiego 1/2 szklanki cukru 1/2 kostki masła 4 białka 100 g rodzynek 50 g orzechów włoskich cynamon mielony Przygotowanie: Mace kruszymy i zalewamy 3/4 butelką wina. Do cukru wsypujemy rodzynki, orzechy i cynamon. Masło roztapiamy, a białka ubijamy. Do naczynia żaroodpornego kładziemy po kolei: nasiąkniętą winem mace, posypujemy ją cukrem z bakaliami, polewamy trzema łyżkami(...)warstwy, tak by na wierzchu było białko. Pieczemy ok. 20 minut aż białko zetnie się i zarumieni. Jeśli w trakcie pieczenie maca zbyt się wysuszy to podlewamy ją winem. Resztę wina chybcem wypijamy, zanim przyjdą goście. Najlepiej smakuje na ciepło
Karczma Honoriettyoraz mają bardzo ciekawy i leciutko słodkawy smak, dzięki marchewce. Kurki przygotowywane są na białym, słodkim winie i o ile w śmietanowym sosie z kurek można było wino pominąć, tak tutaj nie rezygnujcie z jego dodatku- to ono dodaje wyrazistości i charakteru! Wręcz doskonałe zestawienie, które polecam wypróbować :) Kopytka: * ziemniaki- 300 g * marchewka- 250 g * mąka pszenna(...)czubate łyżki do podsypania) * jajko- 1 duże * sól- do smaku Kurki: * kurki- 220 g * cebula- 1 duża * wino białe słodkie- 150 ml * masło- 40 g * olej ryżowy- 2 łyżki * świeży koper posiekany- 2 łyżki * gałka muszkatołowa- 1/4 łyżeczki * sól, pieprz- do smaku Kopytka: Ziemniaki ugotować wraz z marchewką. Ostudzić, a następnie przecisnąć przez praskę lub zmielić w blenderze
Kraina Miodem PłynącaDziś zapraszam na tort inny niż wszystkie, na pewno sprawdzi się na wyjątkowe okazje. To bardzo ciekawe połączenie smaków lekka masa śmietanowo szampańska i krem z fig gotowanych w winie musującym. Tort wymaga trochę pracy, ale jeśli chcecie zaskoczyć swoich bliskich to na prawdę warto spędzić trochę czasu w kuchni. Ja jako, że ciągle uczę się zdobienia tortów masą(...)wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 160-170 st. C przez ok 40 minut do tzw. suchego patyczka. Masa figowa: 30 dag suszonych fig 2 szklanki wina musującego 3 łyżki cukru pudru Figi kroimy drobno i gotujemy w winie aż zaczną się rozpadać, dodajemy cukier puder i miksujemy. Krem: 4 żółtka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka wina
Cynamonowe szczęściebardzo eksperymentalny przepis. Nigdy wcześniej nie robiłam, ani nigdy wcześniej nie jadłam. Dość kontrowersyjna w smaku sałatka, a element kontrowersyjności stanowią oczywiście winne kostki. A dokładniej - zamienione w galaretkę wino hiszpańskie tempranillo z La Manchy. Samo w sobie jest dość cierpkie i trzeba je lubić, zamienione ze stanu ciekłego w stały, staje się jeszcze bardziej wyraziste. Propozycja tylko(...)łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki kremowego ciemnego octu balsamicznego płatki chili sól, pieprz do smaku 1. Płatki żelatyny namoczyć w dwóch łyżkach zimnej wody lub w białego wina, zostawić na 10 minut, żeby napęczniała. Wino lekko podgrzać, jak tylko zacznie parować natychmiast zdjąć z ognia i rozpuścić napęczniałą żelatynę, mieszając wystudzić i wlać do woreczków na lód
Kuchnia Prezydentowejtermin zakończenia konkursu „Gotuj i zwiedzaj winnice Alzacji”. Po długich wahaniach postanowiłam wziąć w nim udział mimo pewnych obiekcji związanych ze sposobem wyboru laureata. Na początek trzeba było zakupić wino. Sklepów z dużym ich wyborem w moim mieście nie jest zbyt wiele, toteż bałam się, że moje zakupy zakończą się fiaskiem. Jakież było moje zdziwienie gdy na pytanie(...)powstała karmelizowana pierś kurczaka na gruszkowym carpaccio z borówkami. Jak dla mnie połączenie doskonałe. Danie jest delikatne, niezbyt aromatyczne, wobec tego nie zakłóca intensywnego i różnorodnego bukietu wina. Wszystko wspaniale się komponuje i uzupełnia. Delikatna gruszka z wyrazistymi tropikalnymi aromatami, a korzenne przyprawy ze słodyczą karmelizowanej piersi. " Czytaj więcej
Wiem co jemjedna rzecz. I kompletnie nie wiem do czego służy, ale jako miłośnik gadżetów chcę to mieć! :) Mianowicie "kieszonkowy tester wieku wina". Nazwa sugerowałaby, że służy do sprawdzania wieku wina. Ale nie, jednak służy do czego innego. Otóż: " tester posiada składaną formę, która bez problemu mieści się w kieszeni garnituru lub damskiej torebce. Produkt wykonano ze specjalnego stopu metali(...)praktyce zanurzając tester w winie przyśpiesza się proces utleniania, a co za tym idzie naturalny przebieg starzenia się wina. W kilkanaście sekund można postarzyć 100 ml wina nawet o jeden rok, nie zmieniając przy tym jego smaku" . Ma ktoś jakiś pomysł po co robić takie coś? I na koniec perełka, moja ukochana firma KAI . A miłuję
Marder&Marder Manufacturezimą królują ciasta czekoladowe, ale o tym chyba wszyscy wiedzą). Tym razem na warsztat wzięłam truskawki w połączeniu z moim ukochanym rabarbarem. Owoce zapiekłam z dodatkiem cukru i czerwonego wina, w związku z czym odpowiednio odparowały, a alkohol z cukrem utworzył pyszny, gęsty sos. Wymieszałam to obłędnie pachnące cudo z klasycznymi lodami waniliowymi, tworząc efekt marmurka. Wygląda to pięknie(...)śmietany kremówki (38%) Truskawki pokroić w ćwiartki, rabarbar w plasterki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypać cukrem, zalać winem. Piec w 170 st. C. przez 40-50 minut, aż owoce będą miękkie, a z wina i cukru utworzy się dość gęsty sos. Ostudzić. Laskę wanilii rozkroić, wyskrobać ziarenka. Całość umieścić w garnuszku, zalać mlekiem, zagotować, przestudzić. Wyjąć
Pożeraczka, czyli raz adobrzektóre powstają głównie ze szczepu winorośli Pinot Noir. I własnie w takim winie należy dusić wołowinę po burgundzku. Oczywiście musi być ono wytrawne i dość taniczne. Duszenie w winie to stara metoda gotowania, dzięki której mięso staje się wystarczająco miękkie, by było zjadliwe. Została opracowana w czasach, gdy wymagało ono naprawdę długiej obróbki, żeby nie było(...)żeby nie trzeba było żuć go godzinami. Także stan uzębienia ludzi był wtedy nieco inny niż dziś... W podobny sposób przygotowuje się inną tradycyjną potrawę francuską - kurczaka w winie (coq au vin). A właściwie nie kurczaka, tylko koguta - bo była to strawa głównie biednych francuskich chłopów, którzy do garnka najczęściej wrzucali właśnie starego, nieprzydatnego już kurom koguta. Nic dziwnego
W SMAKjogurt naturalny i konfitura pomarańczowa Pieczona Rita z bagietką słowiańską i konfiturą z wiśni z kardamomem Gruszka z Goudą Przemkowską w miodzie lawendowym Do serów podane zostały wina: Cava Palau Semi Seco (Hiszpania, Katalonia, półwytrawne) Villemarin Blanc (wytrawne, lekkie, świeże – szczepy: biały terret, biały grenache, biały carignan ) Villemarin Moelleux (słodkie – te same szczepy(...)poprzez zastosowanie niskiej temperatury) Villemarin Rouge (owocowe, soczyste - syrah, grenache, carignan) Extrait de l’Ormarine ( 100% cabernet, 8 mies. w beczce francuskiej) Jak już nie raz pisałam, przy doborze win do potraw każdy powinien polegać na swoim smaku. Oczywiście można podpierać się sprawdzonymi połączeniami, ale próbować warto. Gwiazdą wieczoru była Frontiera Blue Jersey – ale świeciła dużo jaśniej w towarzystwie
królestwo garówTapar – pokrywa, tapa – przykrywka, Upał, słońce, latające muchy pragnące wypić całe nasze wino...jak się od nich odpędzić... co zrobić aby nie wlatywały do kieliszka...? Ktoś, gość czy restaurator? Nieważne. Ważne, ze ktoś przykrył kieliszek kromką chleba. Pomysł się sprawdził i rozpowszechnił. Z czasem na chlebie zaczęły pojawiać się dodatki. Czy tak było i kto pierwszy wymyślił, wprowadził(...)smażyć – około 5 minut, wyjmować na ręcznik papierowy. Konkurs został zainaugurowany w restauracji Sklep i Tapas Bar przy pl. Wilsona w Warszawie, gdzie mieliśmy przyjemność spróbować kilka tapasów, wina, wspaniałej szynki … i win... Krewetki, szynka serrano oraz białe wino wytrawne z oferty Złoto Hiszpanii
królestwo garówsmak ( drożdży) to polecam, ja akurat lubię. Deser jest bardzo ciekawy - w tym pozytywnym znaczeniu słowa „ciekawy”. (Na zdjęciu parfait troszkę roztopione :( ale z mojej winy, zajęłam się rozmową...) Daniom towarzyszyło wino - Villa Maria Private Bin Sauvignon Blanc Marlborough 2013. T o 100% Sauvignon Blanc. W winie tym dominują aromaty i smaki świeżych owoców: cytryny, agrestu, melona oraz(...)aromaty kwiatowe. Wino ma przyjemną kwasowość, jest świeże, owocowe, żywe i bardzo smaczne. Stworzone do dań z ryb , owoców morza, sałatek z kurczakiem i delikatnie przyprawionych dań orientalnych. Z ostrygą tworzyło parę idealną. Wieczór bardzo udany, wspaniała kuchnia, miłe towarzystwo i pyszne wino... Dziękuję Restauracji L’ARC Varsovie za zaproszenie. zdjęcia L`arc i królestwo garów
królestwo garówzłożony z siedmiu degustacyjnych dań oraz degustacji wina. Liczba gości:12 osób 6 lutego 2015 – PIĄTEK – Kolacja Odkryj sekrety wybitnej kuchni Olivera Nasti 7-daniowe menu oraz degustacja wina Godz.: 19:30 Liczba gości: 50 osób 7 lutego 2015 – SOBOTA – Lunch Odkryj sekrety wybitnej kuchni Olivera Nasti 7-daniowe menu oraz degustacja wina Godz.: 12:30 Liczba(...)gości: 50 osób 7 lutego 2015 – SOBOTA – Kolacja Odkryj sekrety wybitnej kuchni Olivera Nasti 7-daniowe menu oraz degustacja wina Godz.: 19:30 Liczba gości: 50 osób 8 lutego 2015 – NIEDZIELA – Lunch Odkryj sekrety wybitnej kuchni Olivera Nasti 7-daniowe menu oraz degustacja wina Godz: 12:30 Liczba gości: 50 osób Rezerwacji możecie dokonać osobiście, telefonicznie bądź poprzez
królestwo garówCourse” postanowiłam dać jej szansę po raz kolejny i nie żałuję:) Soczysty i dobrze doprawiony kurczak z duszoną cykorią w sosie ze słodkim winem Marsala smakował wybornie. Słodkie wino świetnie zbalansowało gorycz cykorii. Ponadto danie to jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, polecam gorąco! Scroll down(...)recipe in English Kurczak z cykorią w sosie z winem Marsala (4 porcje) Składniki: oliwa z oliwek, do smażenia 2 piersi z kurczaka, ze skórą 2 główki cykorii, z odciętym głąbem i przekrojone wzdłuż na pół 4 gałązki tymianku 1 ząbek czosnku, obrany i lekko zgnieciony 1/4 szklanki wina Marsala 3/4 szklanki bulionu z kurczaka 1 łyżka masła sól
karmelowyRisotto z tuńczykiem wyszło niebanalnie, ryż doprawiony był idealnie. Warzywa, wino, ser to składniki podstawowe, ale moje danie było dopiero gotowe, gdy tuńczyka i kiełki dodałam, bo dzięki temu zamierzony, ciekawy smak uzyskałam. Składniki: 1 puszka tuńczyka w oleju słonecznikowym (185 g), 1 duża cebula, 4-6 łyżek oleju rzepakowego Rapso, 1 marchew, 50 g pora, 1 łyżka posiekanego(...)każde ziarenko ryżu odkładnie zostało obtoczone w oleju. Wlewamy wino i energicznym ruchem mieszamy. Dodajemy brokuły podzielone na małe różyczki i rozmaryn. Następnie (jak ryż wchłonie wino) wlewamy część gorącego bulionu. Tylko tyle, żeby ryż został przykryty. Całość podgrzewamy, ciągle mieszając. Stopniowo (nie wszystko na raz) dolewamy gorącego bulionu. Ryż powinien wchłonąć całkowicie bulion, cały czas kontrolujemy
Moniki Smakołykiidealna na chłodniejsze dni lub gdy nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie – zapiekanka jest bowiem świetna do odgrzania na drugi dzień. Cottage Pie wzbogacona o różnorodne warzywa, wino oraz przyprawy jest niezwykle aromatyczna i jest to danie, do którego chce się wracać. Można łatwo eksperymentować z jego smakiem – np. przemycając inne dodatki (mrożony groszek, fasolka szparagowa(...)listonic_content='500 g mielonego mięsa wołowego 2 łyżki oleju rzepakowego (może być aromatyzowany czosnkiem) 2 średnie cebule 2 średnie ząbki czosnku 2 nieduże marchewki 125 ml czerwonego, wytrawnego wina (pół szklanki) 1 szklanka bulionu wołowego (ewentualnie drobiowego) 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego 1 niepełna łyżka suszonych ziół prowansalskich 1 łyżka sosu Worcestershire 3 łyżki świeżego tymianku
Poezja smakumalin na czerwonym winie. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu, niemal bezproblemowe. Jedyne czego potrzebujemy to dobra jakościowo gorzka czekolada o zawartości kakao min. 70 % i wytrawne czerwone wino. Reszta robi się sama! Elegancko, ale prosto i wytwornie :) Ciasto : 250 g mąki pszennej 65 g cukru pudru 150 g zimnego masła 1 jajko 1 łyżka śmietany kremówki(...)malinowa: 350 g malin świeżych lub mrożonych 80 g cukru 150 ml czerwonego wina czerwonego 2 łyżki mąki ziemniaczanej Maliny umieścić w garnku razem z cukrem i częścią wina. Zagotować. Dwie łyżki wina i rozmieszać z mąką. Dodać zawiesinę do malin i gotować, aż frużelina zgęstnieje. Odstawić do ostygnięcia. Na wystudzony kruchy spód wyłożyć frużelinę malinową, wyrównać
Chocolate Muffin BlogKurczak, trochę pijany bo winem polany, cytryną doprawiony, pięknie upieczony, ma mięso soczyste, skórkę chrupiącą do zjadania zachęcającą. Wino, które dodałam do kurczaka, jest wyrobem mojego wujka. Nie znajdziecie go w żadnym sklepie, ale zapraszam ..... http://www.winnica-dolinasanu.pl/ Składniki: 1 duży kurczak, 1 łyżka pieprzu cytrynowego, 1 łyżka pieprzu czarnego świeżo zmielonego, 1 łyżka tymianku (może być(...)podczas pieczenia. Robimy to w tym czasie jak już wierzch będzie przypieczony. Kurczak będzie soczysty i aromatyczny. Idealnie będzie smakował z dodatkami warzywnymi. Jeśli podacie do niego wino to najlepiej to samo którego użyliście do pieczenia. Rada: kurczaka podczas pieczenia można polewać czystym winem, nie za dużo, żeby wystarczyło Wam do posiłku :p Smacznego
Moniki Smakołykibyło opcji, że ich nie kupię. Nie powstrzymał mnie mój przyjaciel Leń. Bo kiedy wdrapałam się na ostatnie piętro okazało się, że nie mam w domu białego wytrawnego wina ......... jak nigdy ponownie ubrałam buty i powędrowałam do sklepu. Zaczęłam przygotowania do obiadu, a w między czasie sms`owałam z synem. JA: Zgadnij co dziś na obiad? ALEX(...)czarnych muszlach. ALEX: Ostrygi? JA: Nie! Małże! ALEX: Aha JA: Będziesz jadł? ALEX: Nie wiem. Ha! I co? I dosłownie ożarliśmy się strasznie! Zjedliśmy 1 kg muli w winie z makaronem spaghetti. Masakra! Jakie to było pyszne! Siedzieliśmy jak te świstaki przy stole i wydłubywaliśmy mięsko z muszli :) Przypomniały mi się jak przygotowałam kiedyś krewetki razem z muszlami, tylko
Blondynka Gotujerazu na 2-3 dni. Składniki na 6-8 porcji: 800 g wołowiny 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku mąka do obtoczenia mięsa 1,5 szklanki czerwonego wytrawnego wina domowy bulion lub gorąca woda z 2-3 łyżkami sosu sojowego jasnego 2 garści suszonych grzybów 3 listki laurowe 5 ziarenek jałowca gałązka rozmarynu sól, pieprz do smaku Wołowinę(...)koniec smażenia dodajemy drobno posiekany czosnek i jeszcze przez chwilę smażymy razem. Następnie na patelnię z cebulą i czosnkiem wlewamy wino i czekamy, aż się zagotuje. Wrzące wino z cebulą i czosnkiem przelewamy do garnka z wołowiną. (wszystkie przyrumienione kawałki z patelni powinny rozpuścić się w winie i trafić do garnka z mięsem). W międzyczasie bulion
Zawsze głodna!czerwone wino Gotowanie czerwonego wina na średnim ogniu powoduje koncentrację jego smaku i nadaje winu konsystencję gęstego syropu. Składniki: 1 łyżka oliwy z oliwek 2 posiekane małe szalotki 1 gałązka świeżego rozmarynu ½ łyżeczki soli koszernej ¼ łyżeczki pieprzu 2 kubki czerwonego wina 1 ½ kubka rosołu wołowego 2 łyżki masła w temperaturze pokojowej 1 łyżka mąki Przygotowanie: Oliwę rozgrzewamy(...)rondelku, dodajemy szalotkę, rozmaryn, sól i pieprz. Całość gotujemy aż szalotka zmięknie. Dodajemy wino i całość gotujemy do uzyskania konsystencji syropu (około 20 minut). Następnie dodajemy bulion i gotujemy następne 20 minut. W międzyczasie w małej misce rozgniatamy masło i mieszamy z mąką. Na palniku w którym gotuje się sos zmniejszamy temperaturę do średniej i dodajemy do sosu mieszankę
naRuszciedodatku wina, zupa wychodzi naprawdę tanio, a smakuje równie dobrze. Ale ja pokusiłam się o klasyczną wersję z procentami (które swoja droga wyparowują podczas gotowania), użyłam białego wytrawnego wina, dzięki czemu zupka zyskała jeszcze bogatszy aromat. Chrupiąca bagietka z czosnkowym masełkiem i rozpływającym się serem genialnie komponują się z całością. No i zupełna niespodzianka to dodatek szynki parmeńskiej(...)skusicie się?:) SKŁADNIKI: 750 ml bulionu wołowego (lub warzywnego, według uznania) 800 g cebuli 3 pełne łyżki masła 3 łyżki oliwy z oliwek 200 ml białego wina wytrawnego 150 g szynki parmeńskiej DODATKOWO: bagietka 50 g masła 1 duży ząbek czosnku sól starty ser żółty (najlepiej o ostrym smaku) WYKONANIE: Cebule obierz z łusek, każdą przekrój
Słodko-Słony Świat Ilonyracji tego, że zima nadchodzi wielkimi krokami, a wszędzie unosi się zapach grzanego wina, aromat cynamonu i goździków. Chciałbym zaprezentować Wam moją sałatkę z gruszkami w czerwonym winie. Zachęcam do przygotowania tego przepisu. Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu. Pozdrawiam :) Czas przygotowania: 30 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 14,00 zł SKŁADNIKI: 2 świeże gruszki(...)szklanka wody świeży rozmaryn 4 goździki szczypta cynamonu 3 łyżeczki cukru PRZYGOTOWANIE gruszek: Gruszki obieramy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniada nasienne. Do garnka wlewamy 2 szklanki czerwonego wina i 1 szklankę wody. Doprawiamy świeżym rozmarynem, 4 goździkami, szczyptą cynamonu i 3 łyżeczkami cukru. Wywar zagotowujemy i zanurzamy w nim nasze wcześniej przygotowane gruszki. Gruszki gotujemy
kulinarnyJaprezentuję opiera się na podobnych smakach. Jako coś ekstra mamy w nim wędzony boczek, bukiet ziół, który dodaje francuskim gulaszom charakteru i czerwone wino. Oczywiście, że musi być wino, bo to danie zawdzięczam Rachel Khoo. Moje modyfikacje są minimalne. W jej książce "Mała paryska kuchnia" jest napisane, żeby przed smażeniem mąki zdjęć z patelni boczek i cebulę(...)zrumienienia i odłożyć na papierowy ręcznik.Na patelnie wrzucić boczek i cebulę i smażyć do zarumienienia boczku. Dodać masło i mąkę i podsmażać ją aż uzyska kolor kakao. Dodać wino i bulion, do sosu dodać odłożone wcześniej klopsiki i dusić 15 minut. Po 10 minutach dodać korniszona i kapary.Podawać z ugotowanym makaronem. Można go wstawić, kiedy do sosu
W kuchni wieczoremkostkę ziemniaki. Gotujemy nie dłużej, jak 15 minut. Do pieczarek dodajemy czosnek, świeżo zmielony pieprz oraz szalotki. Gdy szalotki się zeszklą wlewamy wino marsala, chwilę smażymy, aż wino się zredukuje. Wyjmujemy całe pieczarki, a pozostałość dodajemy do bulionu z ziemniakami. Kroimy ugotowaną w bulionie marchew i również dodajemy do zupy. Wlewamy 400ml mleka kokosowego, doprawiamy, zagotowujemy. Posypujemy posiekaną(...)względu na bardzo bogaty aromat. W tym przypadku, dzięki brązowym pieczarkom, i właśnie tym dodatkom, które się z nimi wspaniale komponują smakowo. Czyli, jak pisałam na wstępie – czosnek, wino marsala i natka pietruszki, to dodatki, które wzniosą Was na wyżyny smakowe. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Zupa pieczarkowa appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko
mojewypiekiinietylkociemnego sosu czekoladowego. Warstwy wylane w odstępach minutowych dekoracyjnie zastygną na gruszkach. Czas przygotowania: 25 minut Porcje: 4 Składniki: 4 twarde gruszki, 1 butelka białego wina półsłodkiego, skórka z 1/2 pomarańczy, kawałek cynamonu, 2 gwiazdki anyżu, miód lub cukier do smaku (ewentualnie), szczypta szafranu lub kurkumy (dla koloru). biały sos z jednej tabliczki białej czekolady(...)Gruszki obrać, ściąć dół z szypułką, żeby równo stały. Włożyć do rondla, gotować do miękkości (ok. 15 minut, sprawdzić wbijając czubek noża w gruszkę). Gruszki najlepiej zostawić w winie na całą noc, nabiorą wówczas intensywnego koloru i smaku. Na talerze rozlać biały sos, postawić gruszki, kilka razy polać ciemnym sosem
SzczyptaSmaQmięsnym, aby pokroiła Wam boczek w cienkie plasterki - zostawcie kilka i owińcie nimi nafaszerowane piesi z kurczaka. Niebo w gębie! A do kurczaka polecamy sos na bazie białego wina i sera pleśniowego - my użyliśmy Lazura. Wiecie, że ser rokpol jest polskim odpowiednikiem francuskiego sera roquefort? Z tą różnicą, że oryginalny francuski roquefort produkowany jest z mleka owczego, natomiast polski(...)blasze do pieczenia (również posmarowanej olejem), po czym wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy przez około 15 - 20 minut.Sos serowy:1. Do niedużego rondelka wlewamy wino i wsypujemy oregano. Odparowujemy połowę objętości wina.2. Następnie dodajemy porwany na mniejsze kawałki ser pleśniowy. 3. Gdy ser się rozpuści dolewamy śmietany. Gotujemy na małym ogniu do czasu
W kuchni Katieczosnek) i skropić oliwą z oliwek. Posypać solą i pieprzem do smaku. Owinąć czosnek folią aluminiową i piec przez 30-35 minut. Ostudzić.Sos z pieczonego czosnku i czerwonego wina:3 szalotki / cebule pokrojone w cienkie plastry½ szklanki czerwonego wina2 ½ szklanki bulionu wołowego2-3 gałązki tymianku2-3 gałązki rozmarynu2 łyżeczki konfitury z czerwonej porzeczki1 pieczona główka czosnku (bez łupin(...)klasycznym ratatouille.Grillowane żeberka z sarny z sosem z czerwonego wina i pieczonego czosnku is a post from: naRuszcie.plThe post Grillowane żeberka z sarny z sosem z czerwonego wina i pieczonego czosnku appeared first on naRuszcie.pl
naRuszcie