naszym stole. Melchmus z wetami bardzo przypadł nam do gustu, jest to jedna z najsmaczniejszych wersji tego popularnego deseru. Mój dzisiejszy wariant, ze względy na dodatek białego wytrawnego wina Cono Sur Bicicleta Gewürztraminer 2017 przeznaczony jest raczej dla dorosłych. Przepis został również dostosowany do przygotowania w robocie wielofunkcyjnym Kohersen Mycook Na samym dole strony zamieściłam oryginalny przepis Macieja Nowickiego(...)budyń bez mąki ziemniaczanej i bez mąki pszennej. Do swojej wersji wprowadziłam kilka modyfikacji, Przepis na melchmus z wetami - składniki: 750 ml mleka 300 ml wytrawnego białego wina 150 g cukru na karmel 6 żółtek 5 lub 6 płaskich łyżeczek (60-70 gramów) skrobi ziemniaczanej w zależności od tego jak gęsty ma być deser
Kulinaria - potrawy z różnych stron światanaszym rynku spotkałam trzy rodzaje octu, jeśli chodzi o jego moc, 4, 6 i 10 procentowy. Śliwki w zalewie octowej z czerwonym winem 1,8 kg śliwek węgierek, 1 butelka lekkiego czerwonego lub białego francuskiego wina, / wybrałam wino czerwone /, 500ml octu 10%, 900g cukru, 2 -3 torebki goździków, tyle użyłam do tej ilości śliwek. 3-4 sztuki cynamonu(...)laskach. Śliwki czyścimy z barwy x), nakłuwamy w kilku miejscach goździkami / 2-4 goździków na jedną śliwkę / i układamy w naczyniu glinianym, emaliowanym lub szklanym. Do garnka wlewamy wino, ocet i wsypujemy cukier. Gotujemy do chwili, aż syrop stanie się klarowny, 2 -3 minuty. Zalewamy śliwki ciepłym syropem i pozostawiamy na 24 godziny. Na drugi dzień, zlewamy syrop, chwilę
Leśny Zakąteksztuki) 1 łyżka oleju 2 łyżki masła 3-4 łyżki mąki pszennej kilka gałązek świeżego tymianku sól pieprz Sos śliwkowy: 100g suszonych śliwek 250g śliwek węgierek 250ml czerwonego wina wytrawnego 1 cebula 1 ząbek czosnku kilka gałązek świeżego tymianku sól pieprz Wykonanie: 1. Suszone śliwki pokroić w paski, zalać winem i odstawić aby napęczniały. Po tym czasie śliwki(...)samej patelni co smażyło się mięso podsmażyć drobno posiekaną cebulę z czosnkiem. Gdy cebula zrobi się szklista dodać śliwki węgierki, chwilę smażyć, następnie dodać namoczone suszone śliwki, wino i troszkę posiekanego świeżego tymianku. Całość smażyć aż do uzyskania konsystencji sosu i zredukować. Na końcu jeżeli jest taka potrzeba doprawić do smaku solą i pieprzem. 5. Gotowe polędwiczki podawać polane
Szalona Kuchnia Ewelinypięknych, dużych kieliszków. Przez kilka dobrych lat stały zupełnie nieużywane. W końcu postanowiłam z nich korzystać. Wyjęłam je z serwantki i zaczęłam używać. Przygotowywałam w nich alkoholowe koktajle, podawałam wino lub serwowałam szybkie desery czy słodkie galaretki, które fantazyjnie prezentowały się w pękatych kielichach. Pierwszy stłukł się jeszcze tego samego wieczoru podczas wycierania. Szkło okazało się tak kruche(...)kieliszka. Za pomocą słomki bardzo delikatnie mieszamy zawartość kieliszków. Plasterki limonki możemy wykorzystać do udekorowania koktajlu. Smacznego! * Jeżeli nie przepadasz za kwaskowatym smakiem marakui, możesz z niej zrezygnować. Wtedy wino będzie słodsze i mniej cierpkie. *Pamiętaj, aby do koktajlu użyć dojrzałych brzoskwiń. To gwarantuje ładny kolor napoju oraz słodycz w smaku. Oto wybrane przeze mnie propozycje kieliszków
Raj dla Podniebieniaprzepyszna przystawka z warzyw, które teraz są w sezonie - pomidorów, cukinii i bakłażanów (sprawdzą się też pieczarki). Faszeruje się je bułką tartą wymieszaną z czosnkiem, pietruszką, oliwą i białym winem. Prawdziwa pochwała prostej kuchni. Przyznam szczerze, że nie udało mi się znaleźć informacji na temat tego dania w Internecie czy posiadanych książkach kucharskich. Jedynie, że jako " alla romagnola " określane(...)istotne. " Alla romagnola " - tak właśnie nazwał to danie szef kuchni prowadzący nasze warsztaty, tłumacząc mi jednocześnie, że chodzi tu o posypkę z bułki tartej, czosnku, pietruszki, oliwy i wina, którą możemy posypać różnego rodzaju warzywa. To on w końcu jest tu szefem, więc ja się słucham :) Dzisiejsze danie przypomina mi równie smaczną francuską potrawę - pieczone pomidory po prowansalsku , składającą
Chilli Czosnek i OliwaScroll down for recipe in English. Składniki: 1 świeży patroszony kurczak (ok. 2 kg.) 1 główka czosnku 1 czerwona cebula 2 szkl. czerwonego wytrawnego wina po kilka gałązek świeżego rozmarynu i tymianku sól świeżo mielony czarny pieprz 1/2 cytryny Sos winny: wino+soki z kurczaka po pieczeniu 1 łyżka miodu 1 łyżka cukru sporo świeżo mielonego pieprzu(...)gałązki tymianku i rozmarynu, przeciętą na pół główkę czosnku wraz z łupinką oraz połówkę cebuli, również w łupince. Resztę gałązek, połówkę czosnku i cebuli ułóż obok kurczaka. Całość zalej winem. Wstaw do piekarnika nagrzanego wcześniej do 200°C. Po około 20 minutach przykryj naczynie folią aluminiową. Co jakiś czas polewaj kurczaka winem, w którym się piecze. Godzinę później zdejmij folię
Delicious Placeprzybywam do Was, coby tę gorąc trochę uprzyjemnić, dodając do niego długie nitki spaghetti, trochę czerwonego pesto, kilka zakręconych i soczystych krewetek, a potem zwieńczyć całość moim ulubionym różowym winem! :) Zapowiada się zacnie i powiewa włoską swobodą pełną słońca, prawda? :D Kiedy pierwszy raz ujrzałam ten przepis w podarowanej mi najnowszej książce Jamie'go Olivera (" 5 składników" ), właśnie to poczułam(...)którym pyszni się spaghetti z krewetkami! Felicità! :) Spaghetti z krewetkami, czerwonym pesto i różowym winem n a 4 porcje Potrzebujesz: 250g krewetek tygrysich 2 łyżki oliwy z oliwek 4 ząbki czosnku 2 czubate łyżki czerwonego pesto (dałam 4) 300g makronu spaghetti 150ml różowego wina półsłodkiego sól i pieprz do smaku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki (opcjonalnie) Sposób przyrządzenia
Kuchnia w Słońcu SkąpanaGruzja – jak pamiętacie z ostatniego wpisu o Tbilisi , zwiedzanie zakończyliśmy suprą, czyli jedną wielką biesiadą, podczas której wino lało się strumieniami, a na dobitkę(...)postanowiliśmy podegustować chachę (czyt. czacza). Już wyjaśniam cóż to takiego jest. Otóż jest to destylat z tego, co pozostało z fermentowania wina w kvevri (gliniane naczynie do produkcji wina – o tym innym razem), czyli z wytłoków. Cudo ma zwykle moc ok. 40-50%, a niektóre mogą przekraczać nawet i 60%. Nie wiem, ile voltów miało to przez
Kate's KitchenRolę kwaśnego czynnika zamiast cytryny czy innego cytrusa, jak to jest zazwyczaj, pełni tu jednak wytrawne wino – tylko lekko kwaskowate, które marynacie nadaje bardzo przyjemny, kwiatowy aromat. Wino świetnie pasuje do cięższego, ziemnego posmaku, który daje obecny w marynacie cynamon. Polecamy Wam tę łatwą do zrobienia glazurę o niecodziennym aromacie. Przepis wzięliśmy od Florence Fabricat . Składniki(...)kawałki schabu lub karkówki Glazura: 1/2 szklanki białego wytrawnego wina 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu ostrygowego 5 łyżek miodu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Krok 1 Wlej do rondla wino, sosy sojowy i ostrygowy, dodaj miód, paprykę i cynamon. Wymieszaj składniki. Dodaj 2 łyżki wody. Zagotuj, a następnie gotuj
Niedzielny kucharzrazem nie "to co się nawinie to do gulaszu", tylko faktycznie gulasz z dodatkiem wina :) Przepis ten podpatrzyłam wieki temu w jednym z pierwszych programów Anny Olson na kanale Kuchnia+ . Nawet nie pamiętam dokładnej nazwy programu, a tym bardziej odcinka. Autorka gulasz przygotowywała z mięsa wołowego, ja z kolei zastąpiłam go mięsem wieprzowym - choć z wołowego ten gulasz również(...)ząbki czosnku 6 marchewek - duże 2 szkl. bulionu rosołowego - ja używam zamrożonego w porcjach, wcześniej ugotowanego rosołu 2 łyżki octu winnego 1 szkl. czerwonego wina - wytrawne lub półwytrawne 1 liść laurowy kilka ziaren pieprzu 2 ziela angielskie sól, pieprz czarny, tymianek - do smaku 2 łyżki oleju - do zamarynowania
Grunt to przepis!Bitki wieprzowe w białym winie to wykwintne a równocześnie proste w wykonaniu danie. Ile razy zdarzyło się Wam przygotowanie obiadu lub kolacji w ostatniej chwili z różnych powodów? Nie potrzeba rozklepywać mięsa jak to się robi do kotletów schabowych co daje nam spora przewagę czasową. Podczas duszenia mięsa można sobie przygotować surówkę lub jakiś duszone warzywka(...)Przepisy tutaj http://zielonacukinka.blogspot.it/p/smaczne-i-zdrowe.html (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI plastry schabu bez kości ((około 0,5 cm ) średnia cebula lub por mąka 2 szklanki białego wytrawnego wina olej z oliwek łyżka masła sól pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mięso opłukać natrzeć solą i pieprzem . Pokroić cebulę, oprószyć schab mąką i podsmażyć po 1,5 minuty z każdej strony
zielonacukinkaKiedy na dworze zimno, a wieczory są długie, to grzane wino jest miłym i smacznym akcentem na zimowe wieczory. Nie tylko poprawia nastrój, ale również przyjemnie rozgrzewa. SKŁADNIKI 2 pomarańcze 1/2 cytryny 2 gwiazdki anyżu 1 laska cynamonu 7 goździków duża szczypta mielonego kardamonu 1 l wina czerwonego słodkiego lub półsłodkiego 2 łyżki miodu WYKONANIE Z pomarańczy obrać(...)kardamon i goździki, po czym zagotować. Gotować kilka minut, następnie przelać przez sitko do dużego garnka, wlać wino, dodać miód i podgrzać do pożądanej temperatury. Należy uważać by wino się nie zagotowało. Podawać od razu
Passions hobbies lifeNajprostsze, najszybsze i najlepsze danie do wieczornej lampki wina. Albo dwóch. Ewentualnie butelki. Choć z pozoru małże mogą(...)wydawać się skopmlikowane i trudne, to nic bardziej mylnego. Tyle w nich filozofii co w kotlecie schabowym. Składniki: - 1 kg świeżych małży - puszka pomidorów krojonych - 100 ml białego, wytrawnego wina - 2 ząbki czosnku - średnia cebula - dwie łyżki oliwy - pęczek natki pietruszki - sól morska, grubo mielony pieprz - bagietka do podania Małże płuczemy pod wodą, ostrym nożem zeskrobujemy nalot z muszli
Cook&Loveziarenek ziela angielskiego 8 ziarenek czarnego pieprzu łyżka suszonego lubczyku pęczek natki pietruszki pieprz sól Galaretka winno-żurawinowa: 1 szklanka suszonej żurawiny (u mnie Helio Natura ) 1 szklanka wina czerwonego półwytrawnego 2 szklanki wody cukier do smaku (u mnie około 3-4 łyżki) 25 g żelatyny w proszku Dodatkowo: smalec do wysmarowania formy Warzywa obieramy. W dużym garnku zagotowujemy(...)warzywa wyciągamy i pozostawiamy do wystudzenia. Przestudzone mięso oddzielamy od kości. Wątróbkę oczyszczamy i obsmażamy z każdej strony na niewielkiej ilości tłuszczu. Podsmażoną zalewamy winem i smażymy na średnim ogniu około 15 minut do wyparowania wina. Czerstwą bułkę moczymy w zimnym wywarze pozostałym z gotowania mięsa i warzyw. Dobrze namoczoną bułkę wyciskamy z nadmiaru płynu. Za pomocą maszynki
PatiGotuje