się winiarsko do północnej części Węgier, do regionu o nazwie Neszmély, a na tapecie mamy wino różowe z winiarni Szöllősi. I co ja na to? Zapraszam do lektury. Wino: Szöllősi Pincészet, Nészmely, Pinot Noir, 2017. Kolor: przejrzysty, średniointensywny z łososiowymi refleksami, ze swoistym jedwabistym połyskiem. Nos: bardzo przyjemny, niezbyt intensywny. Pierwsze skrzypce grają charakterystyczne dla szczepu czerwone owoce(...)ustach znikają nuty gotowanych owoców na rzecz bardzo świeżych, lekko kwaskowych truskawek, czerwonej porzeczki i żurawiny. Charakteru nadają bardzo delikatnie zarysowane taniny. Zdjęcie: Kate’s Kitchen Podsumowanie: wino wytrawne, o średniej (+) kwasowości, lekkiej budowie i średnim finiszu. Bardzo dobrze zbalansowane, o średnim poziomie alkoholu. Zdecydowanie do wypicia od razu, bez potencjału do starzenia. Świeże, przyjemne, lekkie i niezobowiązujące
Kate's Kitchenczekoladowe z dodatkiem czerwonego wina, na nim pianka z czarnych winogron bezpestkowych i pianka z bitej śmietany. Wierzch udekorowałam polewą czekoladową i winogronami. Całość smakuje nieziemsko! Dodatek czerwonego wina podkręca smak ciasta, dzięki czemu smakuje wyjątkowo i oryginalnie. Wszystko współgra doskonale Ciasto winogronowe polecam do nektaru wieloowocowego Hortex, kawy lub herbaty. Składniki: Ciasto czekoladowe: 1 szklanka mąki(...)szklanki cukru 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina 1 jajko 1/4 szklanki oleju 50 g czekolady deserowej 1 łyżeczka ciemnego kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Do nasączenia: około 1/3 szklanki wytrawnego czerwonego wina Pianka winogronowa: 1 kg czarnych winogron bezpestkowych 500 ml śmietany kremówki 30 % 3 łyżki cukru pudru 9 łyżeczek żelatyny Pianka śmietankowa: 500 ml śmietany kremówki
Oryginalny smakGolonki w czerwonym winie, to rarytas dla wielbicieli golonek, ale myślę, że nie tylko. Co innego golonka gotowana, co innego taka smażona w czerwonym winie. Nie trzeba być smakoszem golonek, by rozpływać się w zachwytach nad tym daniem... Wyszły wprost genialne w smaku. I choć był to przepis eksperymentalny (nie było takich w necie), to w pełni zaspokoił(...)nasze oczekiwania, nawet mogę powiedzieć, że zdecydowanie je przewyższył. To, że golonki w czerwonym winie są lepsze niż te w piwie, to już słyszałam ale, że różnica będzie aż tak kolosalna, to było dla nas małe zaskoczenie. Wiem jedno, takie golonki będą u nas na pewno częściej... Danie palce lizać... i to dosłownie, kolagenu w tym daniu pod dostatkiem
Smaczne ZdroweZupa krem z cebuli, z dodatkiem ziemniaków i białego wina wytrawnego. Podana z grzanką z masłem czosnkowym i ziołami. Aromatyczna i rozgrzewająca - idealna na jesienno-zimowe obiady. Dodatek ziemniaków nadaje jej kremowej i aksamitnej konsystencji. Białe wino natomiast wyostrza smak zupy i sprawia, że ma ona niepowtarzalny aromat. Całość dopełnia słodycz cebuli oraz odrobina słodkiej śmietanki. Rewelacja(...)należy gotować osobno, gdyż w zupie nie ugotowałby się, ze względu na obecność kwaśnego środowiska wina. Składniki: 8 dużych cebul 2 ziemniaki 2 ząbki czosnku 100 ml białego wina wytrawnego 100 ml śmietanki 30% ok. 1 litra bulionu sól, pieprz 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej olej do smażenia natka pietruszki Grzanki: 1/2 bagietki 1 łyżka masła 1 ząbek
Kuchnia MagdaLenyczasu na długie i wymyślne gotowanie. Spróbujcie Składniki: – 300g filetów z piersi indyka – 2 duże marchewki – 1 cebula – garść orzechów włoskich – 200ml białego wina wytrawnego – garść drobno posiekanej pietruszki – garść drobno posiekanego koperku – 1 łyżeczka kurkumy – sól i pieprz wg smaku – 1 łyżka ulubionego tłuszczu do smażenia (u mnie(...)jaśminowym a także z kaszą bulgur. Polecam Pierś z indyka z marchewką i orzechami duszona w białym winie Pierś z indyka z marchewką i orzechami duszona w białym winie Pierś z indyka z marchewką i orzechami duszona w białym winie Artykuł Pierś z indyka z marchewką i orzechami duszona w białym winie pochodzi z serwisu Kulinarne
Smaki ArmineWaszych stołach podczas Wigilijnej kolacji? U nas od 4 lat stawiamy na karpia w winie z dodatkiem rodzynek. SKŁADNIKI: - 800 g karpia - 2 szklanki czerwonego wina - garść rodzynek - 2 średniej wielkości marchewki - 2 średniej wielkości cebule - 1 łyżka mąki Zaczynamy od przygotowania karpia, czyli skórowanie i porcjowanie. Następnie wkładamy go do naczynia, zalewamy szklanką czerwonego wina(...)Marchew kroimy w talarki, a cebulę w piórka i razem delikatnie podsmażamy na patelni, na niewielkiej ilości tłuszczu. Następnie dorzucamy garść rodzynek i dolewamy pół szklanki czerwonego wina. Całość smażymy jeszcze chwilę, aby warzywa zyskały aromat, a samo wino odparowało. Naczynie żaroodporne lub brytfannę smarujemy niewielką ilością tłuszczu, układamy karpia, posypujemy mąką, a na samą górę
Związek na patelnilikieru z czarnej porzeczki pochodzącego z Dijon. Na dzień dzisiejszy tylko jedna firma w Dijon (Lejay-Lagoute) ma prawo do produkcji likieru stosowanego do wykonania oryginalnego kiru. Użycie innego wina, niż biały burgund ze wspomnianego powyżej szczepu oraz/lub innego likieru sprawia, że ten koktajl traci prawo do nazwy kir. Sama zresztą nazwa owego drinka pochodzi od nazwiska mera dijon(...)Felixa Kira. We Francji, jeśli drink składa się z innego białego wina i/lub likieru, nosi nazwę „ blanc-cassis ”, czyli „białe wino z czarną porzeczką”. W restauracjach często stosuje się też inne warianty smakowe uzyskiwane za pomocą likieru jeżynowego lub brzoskwiniowego. Obecnie proporcje składników w koktajlu wynoszą ¾ wina i ¼ creme de cassis. Ja dziś mam dla Was przepis
Kate's KitchenZupa krem z cebuli, z dodatkiem ziemniaków i białego wina wytrawnego. Podana z grzanką z masłem czosnkowym i ziołami. Aromatyczna i rozgrzewająca - idealna na jesienno-zimowe obiady. Dodatek ziemniaków nadaje jej kremowej i aksamitnej konsystencji. Białe wino natomiast wyostrza smak zupy i sprawia, że ma ona niepowtarzalny aromat. Całość dopełnia słodycz cebuli oraz odrobina słodkiej śmietanki. Rewelacja(...)należy gotować osobno, gdyż w zupie nie ugotowałby się, ze względu na obecność kwaśnego środowiska wina. Składniki: 8 dużych cebul 2 ziemniaki 2 ząbki czosnku 100 ml białego wina wytrawnego 100 ml śmietanki 30% ok. 1 litra bulionu sól, pieprz 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej olej do smażenia natka pietruszki Grzanki: 1/2 bagietki 1 łyżka masła 1 ząbek
Kuchnia MagdaLenyDosłownie rosną jak na drożdżach. Przy maluchach, zabieganym świecie, pracy… ciężko czasem znaleźć chwilę tylko dla siebie. Jednak w taki dzień warto usiąść razem, powspominać, napić się lamki wina, zjeść coś słodkiego, a potem po prostu wspólnie(...)usiąść na kanapie, przytulić się, przykryć cieplutkim kocykiem i… po prostu być razem. Nam naprawdę nie trzeba wiele. Takie chwile lubimy najbardziej. Mąż z ostatniej delegacji przywiózł francuskie wina. Była okazja by któreś otworzyć i je wypróbować. Ja na tą okazję nabyłam specjalnie dwa wyjątkowe kieliszki do wina ze sklepu MyGifdDNA, idealny prezent dla Pary . Czerwone
Słodkie okruszkiząbek czosnku sól , pieprz do smaku Przepiórki płukamy , dokładnie oczyszczamy z wszelakich zbędnych elementów . Osuszamy papierowym ręcznikiem . Rozcinamy na plecach , rozkładamy zalewamy winem . Odstawiamy na noc lub na przynajmniej 2-3 godziny .Po wyjęciu z wina , osuszamy papierowym ręcznikiem , solimy . Masło , musi być miękkie mieszamy z czosnkiem . Pod skórę na piersiach upychamy kawałki masła . Resztę mieszamy z miodem(...)patelni na maśle podsmażamy posiekane szalotki , aż zmiękną . Dolewamy wino w którym siedziały wcześniej przepiórki . Jak się zacznie gotować , dodajcie masło , miód , wyciśnięty praską czosnek . Mieszając , gotujcie aż wino częściowo odparuje a sos samoistnie się zagęści . Redukcja troszkę trwa . Na koniec blendujemy całość na gładki sos ,doprawiamy solą i pieprzem do smaku . Pieczone przepiórki układamy na talerzu
Ogrodnik w podróżydodawanych skłądników azjatyckich potraw, więc warto go poszukać w azjatyckim sklepie Toko lub zamówić przez internet. Drugim ze składników jest chińskie wino ryżowe, które mozna zastąpić wytrawnym jasnym winem sherry, Nie masz Sherry? Lepiej pominąć ten składnik niż dodawać byle jakie wino "kwach" bo zepsuje smak. I tak jak powyżej: chińskie wino Shaoxing jest bardzo czestym składnikiem(...)smażenia ja dodałam dodatkowo kilka skrawków grubej karbowanej kapusty Wykonanie: Rybę pokroić w pasy a te w mniejsze kawałki "na jeden kęs". Wymieszać kawałki ryby z sosem sojowym, winem, roztrzepanym jajkiem z maka kukurydzianą, solą i pieprzem i wstawić do lodówki do zamarynowania. Paprykę i cebulę pokroić w kawałki na "jeden kęs". Ząbki czosnku zmiażdżyć nożem i pokroić w kawałki
Sztuka gotowania w/g Samiryłyżki żelatyny 1 galaretka truskawkowa 130g ciasteczek typu digestive albo owsianych 2-3 łyżki masła 3 łyżki mocnego alkoholu (wódka, rum, etc) 2,5 szklanki słodkiego białego wina 4 łyżeczki żelatyny* *wino i 4 łyżeczki żelatyny możemy pominąć jeśli użyjemy gotowej przezroczystej galaretki ze sklepu Wykonanie: Galaretkę truskawkową przygotować wg opisu na opakowaniu (rozpuścić w odpowiedniej ilości(...)pół – można je lekko wcisnąć w masę (wtedy truskawki zostaną przykryte galaretką i nie będą więdnąć). Jeśli sami przygotowujecie przezroczystą galaretkę z wina: ok. pół szklanki wina podgrzać (ale nie gotować), rozpuścić żelatynę i dokładnie wymieszać. Wymieszać z resztą winą. Jeśli chcecie, możecie dodać np. łyżkę soku z cytryny, odrobinę cukru etc. Zimną galaretkę z wina
Pociąg Do Kuchniklimatycznym w końcu kwietnia interwencja kulinarna - Zupa z ziemniaków, dużej ilości czosnku oraz przypraw podlana białym winem! Proporcje dla dwóch osób: Składniki: 4 ziemniaki 1 cebula 8 ząbków czosnku 1 łyżeczka suszonego tymianku sól i pieprz do smaku 100 ml białego wytrawnego wina 500 ml wywaru warzywnego 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła 1 spora szczypta gałki muszkatołowej(...)garnku rozgrzać oliwę z masłem, dodać posiekaną cebulą i czosnek, podsmażyć, dodać tymianek, a następnie pokrojone w kostkę ziemniaki, przyprawić resztą przypraw. Całość smażyć do zrumienienia się. Podlać winem, odparować, dolać wywar z warzyw, tak aby przykrył warzywa. Pod przykryciem gotować około 30 minut. Na koniec całość zmiksować na aksamitny krem. Podawać z grzankami lub ulubionym pieczywem. Prosto i smacznie
Wino Francja Kuchniaklimatycznym w końcu kwietnia interwencja kulinarna - Zupa z ziemniaków, dużej ilości czosnku oraz przypraw podlana białym winem! Proporcje dla dwóch osób: Składniki: 4 ziemniaki 1 cebula 8 ząbków czosnku 1 łyżeczka suszonego tymianku sól i pieprz do smaku 100 ml białego wytrawnego wina 500 ml wywaru warzywnego 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła 1 spora szczypta gałki muszkatołowej(...)garnku rozgrzać oliwę z masłem, dodać posiekaną cebulą i czosnek, podsmażyć, dodać tymianek, a następnie pokrojone w kostkę ziemniaki, przyprawić resztą przypraw. Całość smażyć do zrumienienia się. Podlać winem, odparować, dolać wywar z warzyw, tak aby przykrył warzywa. Pod przykryciem gotować około 30 minut. Na koniec całość zmiksować na aksamitny krem. Podawać z grzankami lub ulubionym pieczywem. Prosto i smacznie
Wino Francja Kuchnia