wino - 10075 przepisów (strona:20/672)

Karkówka w sosie grzybowym 132

cayenne 2 kostki sosu pieczeniowego 2 łyżki oleju 40 g suszonych grzybów 0,75 l wrzątku (jeśli będzie za mało jak u mnie to dolewamy szklankę wody) 1 szklanka wina do zamarynowania karkówki mąka ziemniaczana do obtoczenia 2- 3 łyżki oleju do smażenia mięsa Dzień wcześniej karkówkę kroimy w kostkę wkładamy do pojemnika i zalewamy 1 szklanką wina(...)obtaczamy dokładnie w mące ziemniaczanej. Na rozgrzanej patelni dokładnie obsmażamy mięso. Jak mięso się już przyrumieni dolewamy wino z zalewy dokładnie mieszamy i smażymy na większym ogniu aż wino się zredukuje. Gotowe mięso łączymy z cebulą i dokładnie mieszamy chwilę razem smażąc. Dolewamy grzyby (jeśli jest więcej mięsa dolewamy jeszcze szklankę wody. Dorzucamy ziela angielskie, pieprz i liście

Piekielna Kuchnia Pati
Kolacja w ProVita 128

wieczorem...a wieczorem zostaliśmy zaproszeni na kolację, do której wina dobierała i o nich opowiadała Monika Wojtysiak, importer win niemieckich i właścicielka restauracji Jung&Lecker. Wspominam kolację w Hotelu Wellness Provita , która była zwieńczeniem pracowitego dnia . W kuchni wszystko dopinał Wiktor Ignaczak – zastępca szefa kuchni,  z nami przy stole siedział i degustował szef kuchni Piotr Buryło(...)emulsją szczypiorkową, sos jagodowy i owoce kaparowca i Steinmühle , Osthofener Weissburgunder. Tatar z łososia bałtyckiego, z emulsją szczypiorkową, sosem jagodowym i owocem kaparowca wymagał nieco dłuższego zastanowienia w doborze wina: sama ryba dość tłusta, ale delikatna w smaku połączona z wyrazistym szczypiorkiem i słonawym owocem kaparowca aż prosiła się o stosunkowo delikatne acz wyraziste wino. Pomimo towarzystwa sosu

królestwo garów
Szparagi i wino 116

pikantnym sosem rouille; - szparagi z flambirowaną wątróbką i truskawkami; - tagliatelle ze szparagami, krewetkami i chili. My również czynnie uczestniczyliśmy w ich powstawaniu. Jan Czyż zaproponował nam sześć bardzo różnych win. - Vilacetinho Vinho Verde DOC (27 zł) – świeże, z delikatnymi aromatami cytrusowymi, orzeźwiające. - St. Just Yves Lambert Blanc Saumur AOC (46 zł) – dominują aromaty kandyzowanych owoców, cytrusów. Pełne, dobrze zbalansowane(...)amatorów takich połączeń. Tagliatelle ze szparagami, krewetkami i chili dobrze łączyło się Vinoho Verde jak również z chenin blanc. Pinot Noir jest winem bardzo smacznym ale chyba jednak zbyt ciężkim jak do zaproponowanych dań. Tak naprawdę wybór wina zależy od sposobu przygotowania, dodatków, przypraw. Na zakończenie spotkania szef kuchni Łukasz Żuchowski zaserwował nam deser: lody chałwowe z aromatyzowaną

królestwo garów
Szarlotka z białym winem 188

ubić. Dodać do mąki z margaryną i wyrobić ciasto. Jabłka: 2 kg jabłek, polecam szarą renetę Jabłka obrać, przekroić na połówki, wyciąć gniazda nasienne Masa z białym winem: 2 szklanki białego wina 2 szklanki soku jabłkowego szczypta cynamonu 4 jasne budynie, (najlepiej bez cukru) Na soku jabłkowym i winie ugotować budynie. Przygotowanie ciasta: Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia

Apetyczna babeczka
PASZTET Z GĘSIEJ WĄTRÓBKI Z WINEM 193

tego przepisu. Inspiracją był ten przepis a także przepis na pasztet z "Wyśmienitej kuchni francuskiej". Składniki: - 500g wątróbki gęsiej foie gras (do kupienia m.in. w Makro) - 250ml białego wytrawnego wina - 1 duża cebula - 2 ząbki czosnku - sól, pieprz do smaku - 1 łyżeczka masła (można pominąć) - świeży lub suszony tymianek (dałam 1/2 łyżeczki suchego) - 1-2 łyżeczki oleju kokosowego bezzapachowego(...)rozgrzać olej kokosowy i lekko przyrumienić na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Po kilku minutach dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku i mieszając chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy kawałki wątróbki, zagotowujemy, dolewamy wino, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy całość ok.20 minut. Ilość płynów trochę się zredukuje. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, solą i tymiankiem. Ja dodałam jeszcze łyżeczkę masła ale nie jest

Smaczne Zdrowe
Zupa cebulowa na czerwonym winie 173

Zupa cebulowa na czerwonym winie Na dziś winna i bardzo aromatyczna zupa cebulowa na czerwonym winie, która postawi na nogi każdego grypowicza i jak sądzę zadowoli niejedno uśpione zimowym snem podniebienie. Odgoni wszelkie zimowe dolegliwości, powodzie, zamiecie śnieżne i przywoła upragnioną wiosnę, wiosnę w Paryżu? :)  Czekam z utęsknieniem na jej pierwsze symptomy. Proporcje dla dwóch osób: Składniki(...)duże cebule 4 gałązki tymianku 4 liście laurowe 250 ml czerwonego wytrawnego wina 300 ml bulionu wołowego  1/2 bagietki 100 g sera Comté 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka oliwy 2 łyżki masła sól i pieprz do smaku Wykonanie: Pokrojoną cebulę w piórka przełożyć do rozgrzanego tłuszczu, dodać tymianek, liście laurowe, zrumienić całość, oprószyć solą i pieprzem, podsypać

Wino Francja Kuchnia
Noga z indyka duszona w winie 147

Przepis na kolejne proste i smaczne danie, tym razem z indykiem w roli głównej, którego efektem jest delikatne i rozpływające się w ustach mięsko z indyka duszone w winie. Noga z indyka duszona w winie Składniki (dla 3-4osób): noga z indyka ok. 1,2kg 1 szklanka białego wina półwytrawnego 1 szklanka bulionu drobiowego(...)cebula 2 marchewki 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka suszonego rozmarynu Sól pieprz 3 łyżki oliwy z oliwek Noga z indyka duszona w winie – przepis Przygotowanie: Nogę z indyka oczyszczamy, płuczemy, osuszamy, następnie skrapiamy oliwą z oliwek i obsypujemy solą, pieprzem, papryką w proszku i rozmarynem. Pozostawiamy na co najmniej godzinę do zamarynowania

Księga-Smaku
Skrzydełka duszone w winie – przepis 168

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Skrzydełka duszone w winie Doskonały przepis na skrzydełka w innym wydaniu, czyli skrzydełka duszone w winie. Tak prosty przepis a efekty…palce lizać. Skrzydełka duszone w winie: Składniki: 1kg skrzydełek z kurczaka Oliwa z oliwek Szczypta papryki chili w proszku 2 ząbki czosnku 200ml bulionu drobiowego 200ml białego wina półwytrawnego 1 cebula ½ papryki(...)czerwonej ½ papryki zielonej 1 pomidor ½ łyżeczki suszonego rozmarynu Sól Pieprz Skrzydełka duszone w winie Przygotowanie: Skrzydełka oczyszczamy, myjemy, odcinamy lotki i dzielimy na mniejsze części. Oprószamy solą, pieprzem, szczyptą papryki chili w proszku i skrapiamy oliwą z oliwek. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy, do której dodajemy dwa rozgniecione ząbki czosnku, następnie dodajemy skrzydełka, które obsmażamy na złoty

Księga-Smaku
Terrina z jeżyn w winie muscat i jogurtu greckiego 116

ulubionym sposobem na przemycenie owoców są terriny na białym winie. Lekkie, orzeźwiające i wprawiające w dobry nastrój. ;) Tym razem, przygotowując terrinę, zatopiłem w niej jeżyny w słodkim musującym winie muscat. Dolną warstwę zrobiłem zaś z jogurtu greckiego aromatyzowanego cytryną. Ten prosty deser robi się w kilka chwil, a później wystarczy poczekać, aż galaretka stężeje. Taka terrina wygląda(...)tylko efektownie, ale i świetnie smakuje! Gorąco polecam ją na upalne sierpniowe dni! * SKŁADNIKI na formę o średnicy 28 cm (z otworem) 500 ml wina muscat (lub innego słodkiego białego wina musującego) 500 g jogurtu greckiego 400 g jeżyn 3 łyżki cukru pudru skórka otarta z 1 cytryny 6 łyżeczek żelatyny * PRZYGOTOWANIE Trzy łyżeczki żelatyny wsyp do garnuszka

Food Square
La Maldita i miniserniczki na zimno na Dzień Mamy 107

więc mają szansę załapać się na dosyć niskie temperatury, co wydobędzie z nich fajną głębię. La Maldita. Dobrewina.pl. Zdjęcie: Kate’s Kitchen A co ja myślę o samym winie? Ma przepiękną, poziomkową barwę. W pierwszym nosie wyczuwalne są truskawki. Takie czerwone, soczyste, słodkie i dojrzałe. Następnie, w miarę nabierania powietrza wyczuwalne stają się nuty wiosennych kwiatów, malin(...)pełne, jak lubię, ale też i sporo brakuje mu do pewnej lekkości. Świetnie za to smakuje bardzo mocno schłodzone, co przy temperaturach ostatnio nam towarzyszących jest niewątpliwym plusem. To wino sprawdzi się również doskonale podczas przyjęć w ogrodzie jako aperitif lub przyjemne dopełnienie (nadal mocno schłodzone) do drobiu z grilla – ach, aż oczami wyobraźni widzę taką grillowaną kurczaczą nóżkę

Kate's Kitchen
Pierś z kaczki w winie i pomarańczach 142

pomarańczach jest za mało. Pierś z kaczki będzie idealną przekąską do czerwonego wina lub wykwintnym mięsem na uroczysty obiad czy kolację. W marynacie przebywa 24 godziny więc aromat wina jest kluczowy dla jej smaku, polecam dobre domowe wina do marynaty!. Za każdym razem mięso będzie miało nieco inny smak w zależności od jakości wina i gatunku(...)jabłek oraz pomarańczy. Składniki: - 2 piersi z kaczki - sok z 1 pomarańczy - 1 szklanka czerwonego wina, u mnie porzeczkowe - 2 łyżki miodu jeśli wino jest wytrawne lub 1 łyżka jeśli wino jest słodkie - imbir - gwiazdka anyżu - laska cynamonu - 2 ziarna kardamonu - sól - pieprz Dodatkowo: - 1 pomarańcza - 1 jabłko - olej Po przyprawy i dodatki zapraszam na stronę

Apetyczna babeczka
Krewetki w bialym winie 130

family:Mangal; mso-font-kerning:1.5pt; mso-fareast-language:ZH-CN; mso-bidi-language:HI;} Krewetki w białym winie Przedstawiam królewski przepis na krewetki duszone w białym winie – są idealne na uroczystą i romantyczną kolację, tym bardziej, że krewetki przecież są słynnym afrodyzjakiem. :) Do krewetek polecam gorące pieczywo z masłem czosnkowym, rukolę i białe wytrawne wino(...)patelnię z oliwą. Doprawiam solą morską, pieprzem białym i cayenne oraz wrzucam wyciśnięty i rozdrobniony czosnek. Wszystko podsmażam ok. 2-3 minuty, a następnie zalewam białym winem. Krewetki muszą dusić się w winie ok. 8-10 minut na średnim ogniu. Gdy już większa część wina wyparuje, nasze krewetki są już gotowe – po usmażeniu i uduszeniu powstał pyszny naturalny

MintTaste
Tokaj - dlaczego warto tam zajrzeć 189

dłoń i przenosimy się na Węgry... Winnice Rakoczi i fontanna Bachusa Główna ulica im. Rakoczego Tokaj - dlaczego warto tam zajrzeć Tokaj to miasto, region i pyszne wina. Wina znane już od wieków w całej Europie, Ludwik XIV nazywał je winem królów - królem win, car Piotr Wielki i caryca Katarzyna II traktowali tokajskie wina jako trunek(...)afrodyzjak. Polscy królowie również się nim rozkoszowali mówiąc, że " nie ma wina nad węgrzyna !" Winnice skupiają się wokół wulkanicznej Łysej Góry, gdzie panuje specyficzny, który ułatwia rozwijanie się szlachetnej pleśni. W 2002 roku Tokaj znalazł się na liście światowego dziedzictwa Unesco. Tokaj wita nas pochmurną pogodą... Planujemy tu przenocować i następnego dnia ruszyć w kierunku Budapesztu z przystankiem

Kulinarne przygody Gatity
Gruszki piernikowe w winie 134

zwłaszcza że można go zrobić wcześniej. Na Święta i tak nie zabraknie nam roboty, więc nie zaszkodzi skorzystać z tego ułatwienia. Kolejna wspaniała rzecz, jeśli chodzi o gruszki w winie, to że produktem ubocznym jest bardzo dobre grzane wino, z którym możemy podać nasz deser.   Składniki: 4 twarde gruszki (np. konferencje) obrane i przekrojone na pół(...)małym ogniu i odstawiamy na kilka godzin, żeby gruszki wchłonęły winny kolor. Najlepiej przygotować je poprzedniego wieczoru. Przed podaniem podgrzewamy garnek z winem i gruszkami, ale nie gotujemy. Podajemy z kulką lodów, listkiem mięty i kubkiem grzanego wina, w którym gotowały się gruszki. Artykuł Gruszki piernikowe w winie pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane

Ugotowane pozamiatane
Muscadet na gorące dni 105

czekając na mecz próbujemy Domaine Gandais Muscadet Sèvre et Maine Sur Lie La Grande Réserve 2014. Wino od kilku dni chłodziło się w lodówce co jest absolutnie konieczne. Wino o delikatnej słomkowej barwie. Dominują w nim przyjemne aromaty jabłkowe, cytrynowe, limonkowe, wyczujemy również brzoskwinię. Lekkie nuty drożdżowe to pozostałość po fakcie, że wino po fermentacji pozostawało jakiś(...)czas na osadzie z drożdży. W ustach odnajdziemy również aromaty owoców cytrusowych i jabłek. Przyjemnie kwaskowe, ale jednocześnie dość słodkie. Wino jest świeże i orzeźwiające. Dobrze schłodzone idealne na taki gorący dzień jak dziś. Można je pić samo jako aperitif, ale równie dobrze sprawdzi się rybami , owocami morza, można spróbować do sushi lub lekkich letnich sałatek. Byłoby dobrym uzupełnieniem

królestwo garów

Proponowane wyszukiwania