tego przepisu. Inspiracją był ten przepis a także przepis na pasztet z "Wyśmienitej kuchni francuskiej". Składniki: - 500g wątróbki gęsiej foie gras (do kupienia m.in. w Makro) - 250ml białego wytrawnego wina - 1 duża cebula - 2 ząbki czosnku - sól, pieprz do smaku - 1 łyżeczka masła (można pominąć) - świeży lub suszony tymianek (dałam 1/2 łyżeczki suchego) - 1-2 łyżeczki oleju kokosowego bezzapachowego(...)rozgrzać olej kokosowy i lekko przyrumienić na nim pokrojoną w kostkę cebulę. Po kilku minutach dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku i mieszając chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy kawałki wątróbki, zagotowujemy, dolewamy wino, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy całość ok.20 minut. Ilość płynów trochę się zredukuje. Doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, solą i tymiankiem. Ja dodałam jeszcze łyżeczkę masła ale nie jest
Smaczne ZdroweZupa cebulowa na czerwonym winie Na dziś winna i bardzo aromatyczna zupa cebulowa na czerwonym winie, która postawi na nogi każdego grypowicza i jak sądzę zadowoli niejedno uśpione zimowym snem podniebienie. Odgoni wszelkie zimowe dolegliwości, powodzie, zamiecie śnieżne i przywoła upragnioną wiosnę, wiosnę w Paryżu? :) Czekam z utęsknieniem na jej pierwsze symptomy. Proporcje dla dwóch osób: Składniki(...)duże cebule 4 gałązki tymianku 4 liście laurowe 250 ml czerwonego wytrawnego wina 300 ml bulionu wołowego 1/2 bagietki 100 g sera Comté 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka oliwy 2 łyżki masła sól i pieprz do smaku Wykonanie: Pokrojoną cebulę w piórka przełożyć do rozgrzanego tłuszczu, dodać tymianek, liście laurowe, zrumienić całość, oprószyć solą i pieprzem, podsypać
Wino Francja KuchniaPrzepis na kolejne proste i smaczne danie, tym razem z indykiem w roli głównej, którego efektem jest delikatne i rozpływające się w ustach mięsko z indyka duszone w winie. Noga z indyka duszona w winie Składniki (dla 3-4osób): noga z indyka ok. 1,2kg 1 szklanka białego wina półwytrawnego 1 szklanka bulionu drobiowego(...)cebula 2 marchewki 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka suszonego rozmarynu Sól pieprz 3 łyżki oliwy z oliwek Noga z indyka duszona w winie – przepis Przygotowanie: Nogę z indyka oczyszczamy, płuczemy, osuszamy, następnie skrapiamy oliwą z oliwek i obsypujemy solą, pieprzem, papryką w proszku i rozmarynem. Pozostawiamy na co najmniej godzinę do zamarynowania
Księga-Smakuadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Skrzydełka duszone w winie Doskonały przepis na skrzydełka w innym wydaniu, czyli skrzydełka duszone w winie. Tak prosty przepis a efekty…palce lizać. Skrzydełka duszone w winie: Składniki: 1kg skrzydełek z kurczaka Oliwa z oliwek Szczypta papryki chili w proszku 2 ząbki czosnku 200ml bulionu drobiowego 200ml białego wina półwytrawnego 1 cebula ½ papryki(...)czerwonej ½ papryki zielonej 1 pomidor ½ łyżeczki suszonego rozmarynu Sól Pieprz Skrzydełka duszone w winie Przygotowanie: Skrzydełka oczyszczamy, myjemy, odcinamy lotki i dzielimy na mniejsze części. Oprószamy solą, pieprzem, szczyptą papryki chili w proszku i skrapiamy oliwą z oliwek. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy, do której dodajemy dwa rozgniecione ząbki czosnku, następnie dodajemy skrzydełka, które obsmażamy na złoty
Księga-Smakuulubionym sposobem na przemycenie owoców są terriny na białym winie. Lekkie, orzeźwiające i wprawiające w dobry nastrój. ;) Tym razem, przygotowując terrinę, zatopiłem w niej jeżyny w słodkim musującym winie muscat. Dolną warstwę zrobiłem zaś z jogurtu greckiego aromatyzowanego cytryną. Ten prosty deser robi się w kilka chwil, a później wystarczy poczekać, aż galaretka stężeje. Taka terrina wygląda(...)tylko efektownie, ale i świetnie smakuje! Gorąco polecam ją na upalne sierpniowe dni! * SKŁADNIKI na formę o średnicy 28 cm (z otworem) 500 ml wina muscat (lub innego słodkiego białego wina musującego) 500 g jogurtu greckiego 400 g jeżyn 3 łyżki cukru pudru skórka otarta z 1 cytryny 6 łyżeczek żelatyny * PRZYGOTOWANIE Trzy łyżeczki żelatyny wsyp do garnuszka
Food Squarewięc mają szansę załapać się na dosyć niskie temperatury, co wydobędzie z nich fajną głębię. La Maldita. Dobrewina.pl. Zdjęcie: Kate’s Kitchen A co ja myślę o samym winie? Ma przepiękną, poziomkową barwę. W pierwszym nosie wyczuwalne są truskawki. Takie czerwone, soczyste, słodkie i dojrzałe. Następnie, w miarę nabierania powietrza wyczuwalne stają się nuty wiosennych kwiatów, malin(...)pełne, jak lubię, ale też i sporo brakuje mu do pewnej lekkości. Świetnie za to smakuje bardzo mocno schłodzone, co przy temperaturach ostatnio nam towarzyszących jest niewątpliwym plusem. To wino sprawdzi się również doskonale podczas przyjęć w ogrodzie jako aperitif lub przyjemne dopełnienie (nadal mocno schłodzone) do drobiu z grilla – ach, aż oczami wyobraźni widzę taką grillowaną kurczaczą nóżkę
Kate's Kitchenpomarańczach jest za mało. Pierś z kaczki będzie idealną przekąską do czerwonego wina lub wykwintnym mięsem na uroczysty obiad czy kolację. W marynacie przebywa 24 godziny więc aromat wina jest kluczowy dla jej smaku, polecam dobre domowe wina do marynaty!. Za każdym razem mięso będzie miało nieco inny smak w zależności od jakości wina i gatunku(...)jabłek oraz pomarańczy. Składniki: - 2 piersi z kaczki - sok z 1 pomarańczy - 1 szklanka czerwonego wina, u mnie porzeczkowe - 2 łyżki miodu jeśli wino jest wytrawne lub 1 łyżka jeśli wino jest słodkie - imbir - gwiazdka anyżu - laska cynamonu - 2 ziarna kardamonu - sól - pieprz Dodatkowo: - 1 pomarańcza - 1 jabłko - olej Po przyprawy i dodatki zapraszam na stronę
Apetyczna babeczkafamily:Mangal; mso-font-kerning:1.5pt; mso-fareast-language:ZH-CN; mso-bidi-language:HI;} Krewetki w białym winie Przedstawiam królewski przepis na krewetki duszone w białym winie – są idealne na uroczystą i romantyczną kolację, tym bardziej, że krewetki przecież są słynnym afrodyzjakiem. :) Do krewetek polecam gorące pieczywo z masłem czosnkowym, rukolę i białe wytrawne wino(...)patelnię z oliwą. Doprawiam solą morską, pieprzem białym i cayenne oraz wrzucam wyciśnięty i rozdrobniony czosnek. Wszystko podsmażam ok. 2-3 minuty, a następnie zalewam białym winem. Krewetki muszą dusić się w winie ok. 8-10 minut na średnim ogniu. Gdy już większa część wina wyparuje, nasze krewetki są już gotowe – po usmażeniu i uduszeniu powstał pyszny naturalny
MintTastedłoń i przenosimy się na Węgry... Winnice Rakoczi i fontanna Bachusa Główna ulica im. Rakoczego Tokaj - dlaczego warto tam zajrzeć Tokaj to miasto, region i pyszne wina. Wina znane już od wieków w całej Europie, Ludwik XIV nazywał je winem królów - królem win, car Piotr Wielki i caryca Katarzyna II traktowali tokajskie wina jako trunek(...)afrodyzjak. Polscy królowie również się nim rozkoszowali mówiąc, że " nie ma wina nad węgrzyna !" Winnice skupiają się wokół wulkanicznej Łysej Góry, gdzie panuje specyficzny, który ułatwia rozwijanie się szlachetnej pleśni. W 2002 roku Tokaj znalazł się na liście światowego dziedzictwa Unesco. Tokaj wita nas pochmurną pogodą... Planujemy tu przenocować i następnego dnia ruszyć w kierunku Budapesztu z przystankiem
Kulinarne przygody Gatityzwłaszcza że można go zrobić wcześniej. Na Święta i tak nie zabraknie nam roboty, więc nie zaszkodzi skorzystać z tego ułatwienia. Kolejna wspaniała rzecz, jeśli chodzi o gruszki w winie, to że produktem ubocznym jest bardzo dobre grzane wino, z którym możemy podać nasz deser. Składniki: 4 twarde gruszki (np. konferencje) obrane i przekrojone na pół(...)małym ogniu i odstawiamy na kilka godzin, żeby gruszki wchłonęły winny kolor. Najlepiej przygotować je poprzedniego wieczoru. Przed podaniem podgrzewamy garnek z winem i gruszkami, ale nie gotujemy. Podajemy z kulką lodów, listkiem mięty i kubkiem grzanego wina, w którym gotowały się gruszki. Artykuł Gruszki piernikowe w winie pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane
Ugotowane pozamiataneczekając na mecz próbujemy Domaine Gandais Muscadet Sèvre et Maine Sur Lie La Grande Réserve 2014. Wino od kilku dni chłodziło się w lodówce co jest absolutnie konieczne. Wino o delikatnej słomkowej barwie. Dominują w nim przyjemne aromaty jabłkowe, cytrynowe, limonkowe, wyczujemy również brzoskwinię. Lekkie nuty drożdżowe to pozostałość po fakcie, że wino po fermentacji pozostawało jakiś(...)czas na osadzie z drożdży. W ustach odnajdziemy również aromaty owoców cytrusowych i jabłek. Przyjemnie kwaskowe, ale jednocześnie dość słodkie. Wino jest świeże i orzeźwiające. Dobrze schłodzone idealne na taki gorący dzień jak dziś. Można je pić samo jako aperitif, ale równie dobrze sprawdzi się rybami , owocami morza, można spróbować do sushi lub lekkich letnich sałatek. Byłoby dobrym uzupełnieniem
królestwo garówczerwonego i zdecydowałam się na czosnek, tymianek i świeżo mielony pieprz. Składniki na 4 osoby: 2 polędwiczki z dzika 2 niewielkie schaby z dzika 2 łyżki masła 100ml białego wina 2 łyżki gęstej śmietany Marynata: 300ml białego, wytrawnego wina 3 ząbki czosnku tymianek sól świeżo mielony pieprz Sposób wykonania: Dzień wcześniej przygotowujemy marynatę i zalewamy nią polędwiczki(...)wykwintne, mięso rozpływa się w ustach i zachwyca nasze podniebienie. Obiad jest w brew pozorom lekki i przyjemny. Jeśli dziczyzna kojarzy się Wam tylko z czerwonym winem to oczywiście lampka czerwonego, wytrawnego wina jest wskazana i zalecana do tego dania. Jarzębina lub żurawina też będą idealnie pasować. Smacznego
Kuchnia Pani WiosnyWino .. makaron .. czyli spotkanie Malma Wino, makaron czyli spotkanie Malma .. o tak, takie zaproszenie dostałam na spotkanie które już jakiś czas temu odbyło się w warszawskiej restauracji Superiore . Tym razem nie gotowaliśmy nic, a nic tylko słuchaliśmy o winie i jedliśmy perfekcyjnie przygotowane makarony. A z ciekawostek o winie czy wiecie, że wysokiej(...)jakości wino musujące zawiera 15 mln (!) bąbelków ? według pana prowadzącego spotkanie są tacy ludzie na tym świecie którzy to policzyli ! szacun ;) Wino białe podawać powinniśmy lekko schłodzone, czerwone za to w temperaturze pokojowej. Ale co tam wina ;) jednym z dań które zostało nam podane a ja się w nim zakochałam od razu to było Spaghetti
Kuchnia na wzgórzucisza, gdy wszyscy pałaszują i słychać tylko lekkie westchnienia i pomrukiwania zachwytu ;) Składniki: duszenie ośmiornicy 1 ośmiornica (ok. 1 kg), najlepiej mrożona 4 łyżki oliwy 4 łyżki białego wina 4 łyżki czerwonego wina 3-4 ząbki czosnku 2-3 liście laurowe sól, pieprz kilka gałązek świeżego tymianku 1/2 limonki 1/2 cebuli kilka gałązek świeżego majeranku grillowanie ośmiornicy(...)łyżki brązowego cukru 2-3 łyżki słodkiej papryki 2-3 ząbki czosnku dodatki 1 burak 1 korzeń topinamburu sól, pieprz, suszone zioła (rozmaryn, tymianek) 100 ml białego wina 1 białko 1-2 łyżki cukru białego, najlepiej drobnego do wypieków 1/2 cytryny dojrzałe awokado sałata/ baby szpinak/ roszponka/ miks sałat – wedle uznana winegret (1 łyżka soku z cytryny
Pociąg Do Kuchnidobrze i zdrowo pojeść w towarzystwie i jakby mogli, to by jedli warzywa, warzywa,warzywa...I jedzą. Bo to kochają. Na ich stołach nie może zabraknąć dobrego wina. Wina dodają również...do tego pysznego dania! Składniki -cukinia baby im mniejsza/młodsza tym lepsza -papryka długa, słodka, jędrna, soczysta -bazylia listki -szalotka lub różowa cebula -biała kiełbasa- będzie trudno(...)dajemy ,albo pikantnej oliwy kilka kropel ,albo szczyptę ostrej papryczki.Najlepiej sobie samemu zrobić, tak po sycylijsku, ale o tym kiedy indziej...bo już zaczynam skakać po Regionach...! Dodajemy szklaneczkę wina i...dusimy ,niech wino lekko odparuje. Dodajemy pokrojoną parykę i aromatyzujemy ją szalotką i kiełbasą. Delikatnie dusimy. Ale ma się nie rozciapać. Jakby rzec- ma być al dente
Z Kuchni Do Kuchni