starty na beszamel ser, który zapieczony nabiera lekko chrupiącej skórki. Dzisiaj pod takim beszamelem zapiekłam faszerowane bakłażany, które swoją drogą również bardzo lubię. Z grilla zastępują mi mięso a sos grecki na bazie pieczonego bakłażana jest po prostu fenomenalnie pyszny. Jaki ser do zapiekania? Można w ostateczności wziąć zwykły żółty. Stopi się pięknie ale żółte sery nie zapiekają się(...)Podprażać ją w rondelku mieszając przez 1-2 minuty. Dodać do masy mleko i dalej podgrzewać jednocześnie energicznie mieszając trzepaczką by rozbić grudki. Zmniejszyć ogień i dalej podgrzewać aby sos beszamelowy zgęstniał. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Sos powinien być tak gęsty by po nałożeniu na farsz nie spływał z niego. Napełnić połówki bakłażanów farszem mięsnym i umieścić
Sztuka gotowania w/g SamiryDoprawić do smaku. Bakłażany umyć i wydrążyć pestki. Osolić i lekko obsypać pieprzem. Do dołka w bakłażanach nałożyć podpieczony farsz. Do naczynia żaroodpornego naczynia włożyć tak przygotowane bakłażany. Przygotowanie sosu – na patelnię wylać oliwę, dodać posiekane ząbki czosnku i smażyć chwilkę. Wlać pomidory z puszki, dodać zioła. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotować sos tak długo aż woda(...)pomidorów lekko wyparuje. Tak przygotowany sos wylać do żaroodpornego naczynia. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 C i piec pod przykryciem 45 minut. kilka minut przed końcem pieczenia obsypać potartym serem, już nie zamykać. Podawać z ugotowanym ryżem. Smacznego
Kuchnia Pokoleńorzechowym risotto https://frosch.blogspot.com/2015/11/dynia-faszerowana-orzechowym-risotto.html Dyniowe curry z kuczaka i cukinii https://frosch.blogspot.com/2015/10/dyniowe-curry-z-kurczaka.html Flammkuchen z dynią i mięsem mielonym https://frosch.blogspot.com/2015/03/zimowy-flammkuchen-z-dynia-i-miesem.html Schab duszony w sosie dyniowo- jabłkowym z majerankiem https://frosch.blogspot.com/2014/10/schab-duszony-w-sosie-dyniowo-jabkowym.html Makaron z dynią w sosie z gorgonzoli https://frosch.blogspot.com/2014/09/kurbis-gorgonzola-pasta-makaron-z-dynia.html Dynia faszerowana kszą gryczaną i pieczarkami w sosie pomidorow - kokosowym
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Seler obieramy i kroimy na kilka mniejszych kawałków. Czemu akurat te warzywa? Seler i por mają mocno mineralny smak który dobrze zrównoważy słoność i pikantny smak tej zupy. Wlewamy sos sojowy (najpierw tylko 7 łyżek – jeśli ramen będzie wymagał więcej, dodajcie je już po ugotowaniu zupy, żeby nie było zbyt słono kiedy część odparuje) i zimną wodę. Nie dodajemy(...)zupę przez 2-2,5 godziny. Po tym czasie przecedzamy zawartość garnka przez gęste sito i pozbywamy się wygotowanego mięsa i dodatków. Próbujemy – jeśli potrzeba, dodajemy do zupy pozostały sos sojowy. Podajemy ramen gorący, ze świeżo ugotowanym grubym makaronem, posypany szczypiorem, prażonym sezamem i orzeszkami. Jeśli zostało Wam z poprzedniego dnia mięso tego pieczonego kurczaka, również warto dodać
Karo in the KitchenPizza na cieście z mąki kokosowej Ciasto do pizzy: 1/3 szklanki mąki kokosowej pół szklanki sera tartego łyżeczka granulowanego czosnku łyżeczka granulowanej cebuli pół łyżeczki soli 4 jajka Sos do pizzy: 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 3 łyżeczki ketchupu, łyżka oliwy, pół łyżki soli, bazylii i oregano. Dodatki: salami lub pepperoni, pół szklanki sera tartego. Tu możesz dostać wszystkie niezbędne przyprawy(...)łyżkę lub dwie. Ciasto rozkładamy na blasze. Układamy je w prostokąt, lub okrąg, kto co woli. Wkładamy je do piekarnika na 15 minut. Gdy ciasto się piecze przygotowujemy sos na spód łącząc wszystkie składniki, w tym pół łyżeczki soli, pół łyżeczki bazylii i pół łyżeczki oregano. Wyciągamy nasz spód do pizzy z pieca i rozcieramy na nim sos. Dodatkowo układamy
Kuchennyviral.plzastąpmy go łagodną gorgonzolą. Też powinno się udać. Polecam ! inspiracja Delicious Magazine składniki ( 2 porcje) 250 g czerwonej cykorii 60 g obranych włoskich orzechów łyżka natki pietruszki - posiekana sos: 50 g sera Stilton 2 łyżki jogurtu 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka oliwy + dodatkowa do polania sól, pieprz przygotowanie Cykorię porozdzielać na listki, w zależności od wielkości, podzielić(...)mniejsze kawałki. Ułożyć na półmisku, posypać posiekaną pietruszką. Przygotować sos. W niedużej miseczce rozgnieść widelcem ser, dodać śmietanę i sok z cytryny. Mieszać, rozgniatając, tak długo aż będzie gładki. Dodać łyżkę oliwy, wymieszać i doprawić pieprzem i solą. Sosem polać cykorię, posypać sałatkę orzechami, skropić oliwą . Podawać. Smacznego
Stare Garyjajka 125 g sera mozzarella pół łyżeczki ziół prowansalskich 1/4 łyżeczki suszonego oregano 1/4 łyżeczka suszonej bazylii pół łyżeczki papryki słodkiej pół łyżeczki curry sól do smaku Składniki na sos: 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich pół łyżeczki czosnku granulowanego 1 łyżeczka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego Składniki dodatkowe mogą być dowolne, taki jak lubicie, np. pieczarki(...)zarumienienia). Ser mozzarella (ten który ma być na wierzchu pizzy) odsączyć z zalewy. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach lub pokroić w plasterki. Oliwki przekroić na połówki. Przygotować sos: koncentrat pomidorowy wymieszać z oliwą z oliwek (lub olejem rzepakowym), dodać zioła prowansalskie oraz czosnek, wymieszać. Podpieczony spód pizzy posmarować wyżej przygotowanym sosem, poukładać plasterki mozzarelli oraz kawałki oliwek. Wstawić ponownie
Kulinarne PrzebojePyszny makaron z sosem ze śmietanki i świeżego pomidora. Z małymi kurkami, świeżą bazylią i parmezanem. Szybki do przygotowania. Idealny na lunch lub lekki obiad po pracy. SKŁADNIKI / 2 PORCJE 130 g makaronu, np. penne 1 pomidor malinowy 250 g kurek 1 cebula 2 ząbki czosnku 25 g masła 1 łyżka oliwy 1/4 szklanki białego wina(...)pomidora, doprawiamy solą i i pieprzem do smaku. Smażymy bez przykrycia, przez 2 minuty, aż większość płynu odparuje. Dolewamy śmietankę i gotujemy 2-3 minuty, aż sos lekko zgęstnieje. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku (np odrobiną sosu sojowego). Dodajemy makaron i dokładnie mieszamy. Przed podaniem posypujemy parmezanem, dekorujemy listkami bazylii i oprószamy świeżo zmielonym czarnym
cool and mintyprzygotowane polędwiczki wieprzowe w towarzystwie surówek czy gotowanych warzyw stanowią doskonałe danie samo w sobie, ale są też dla mnie bazą do wielu innych przepisów jak np. polędwiczki w sosie grzybowym, koperkowym, śmietanowym, curry, szpinakowym itp. którymi będę dzielić się z Wami. Dzięki sosom można ponadto doskonale podbić tłuszcz by uzyskać odpowiednie makro. Składniki – polędwiczk i wieprzowe(...)wyjdą twarde i suche. Prawidłowo przygotowane polędwiczki wieprzowe po przekrojeniu powinny puścić sok (musi być przeźroczysty a nie krwisty). Polędwiczki wieprzowe podaję z surówkami, gotowanymi warzywami i różnego rodzaju sosami jak grzybowy, koperkowy, śmietanowy, curry, szpinakowy itp. by podbić makro tłuszczem dodanym ponieważ same polędwiczki to oczywiście chude mięso. Smacznego! — BTW całości: 530 g, 814 kcal
Ola la LCHFkapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem sałatkę z cykorii z kiszonym burakiem surówkę z kiszonej kapusty z granatem surówkę z kapusty z marchewką i jabłkiem spaghetti z cukinii z sosem pomidorowym kalafior w pikantnym sosie pomidorowym wegańską kalafiornicę frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora grillowaną cukinię z warzywami po grecku zakwas z buraków sok z kiszonych buraków(...)sokiem z cytryny i kilkoma łyżkami soku powstałego podczas pieczenia papryki. Przyprawiamy i mieszamy. Na dużym talerzu układamy upieczoną paprykę, posypujemy ją pokrojoną cebulą i ogórkiem. Polewamy przygotowanym sosem i ozdabiamy listkami bazylii
Kulinarne przygody Gatitysię więc osobom, które wolę zdrowsze zamienniki. Składniki: 2 garście roszponki 1 1/2 szkl. makaronu Arc Pol pełnoziarnistego świderki 1 papryka 1 mała puszka kukurydzy 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 60 g sera twarogowego śmietankowego 1/2 szkl. pestek slonecznika sól pieprz DRESSING: 3 łyżki oleju rzepakowego 3 łyżki oleju z ostropestu 1 ząbek czosnku 1 łyżka octu jabłkowego(...)łyżka soku z cytryny Przygotowujemy dressing: Czosnek przecisnąć przez praskę. Dolać olej rzepakowy, olej z ostropestu, ocet jabłkowy oraz sok z cytryny. Mieszać aż powstanie kremowy sos. Przygotowujemy kule twarogowo-tuńczykowe: Tuńczyka odsączyć z sosu własnego. W misce wymieszać serek twarogowy, tuńczyka, sól, pieprz oraz pestki słonecznika. Z farszu utworzyć małe kule. Przygotowujemy sałatkę: Makaron Arc Pol pełnoziarnisty świderki ugotować
Kuchnia w oparachzwiedzie jego diabelski wygląd – to bardzo przyjemny, rozgrzewający poziom ostrości połączony z soczystym i kruchym aromatycznym mięsem. Gochujang to bardzo popularna koreańska pasta – świetnie nadaje się do sosów, marynat, gulaszy i przyprawiania zup czy sałatek. Jej smak jest bardzo rozbudowany, to nie tylko paląca ostrość, ale też słodycz i słoność – ostra pasta to połączenie fermentowanej soi, fermentowanego kleistego ryżu, imbiru(...)marynaty mieszamy w miseczce – zaczynamy od przeciśniętych przez praskę ząbków czosnku i startego na najdrobniejszych oczkach tarki imbiru. Dodajemy do nich sól i pieprz, dodajemy miód. Wlewamy ocet ryżowy, sos sojowy i dodajemy pastę Gochujang. Dokładnie mieszamy marynatę do uzyskania w miarę jednolitej konsystencji. Smarujemy powstałą marynatą dokładnie całego kurczaka – w środku i na zewnątrz, po skórce, a także kręgosłup
Karo in the Kitchentrochę podobieństwa, to pasta z białej fasoli jest zdecydowanie mniej kaloryczna i bardziej kremowa w smaku. Na kanapkach sprawdza się wyśmienicie. Nie trzeba nic więcej do nich dodawać. Dodatek sosu sojowego sprawia, że pasty z fasoli nie trzeba w ogóle dosalać. pół puszki fasoli białej łyżeczka majeranku łyżeczka sosu sojowego 3 łyżki wody 1/2 cebuli 1/2 jabłka 1 liść(...)dodajemy jabłko i smażymy razem na małym ogniu przez kilka minut. Na koniec wyjmujemy przyprawy i odstawiamy do przestygnięcia. Fasolę bez zalewy blendujemy z dodatkiem 3 łyżek wody, łyżeczki sosu sojowego i łyżeczki majeranku. Do pasty z fasoli dodajemy podsmażoną cebulkę z jabłkiem i mieszamy. Gotowe
Dieta bez mlekaSkładniki: 1/2 szklanki kaszy pęczak 1 puszka tuńczyka (w sosie własnym) 1 puszka fasolki czerwonej 1 czerwona papryka 1 mała czerwona cebula 1/2 pęczka natki pietruszki 1 krótki ogórek 2 łyżki octu winnego 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki musztardy sarepskiej sól ziołowa, pieprz Sposób wykonania: Kaszę gotujemy na sypko (zgodnie z przepisem na opakowaniu) a następnie przelewamy(...)sitku zimną wodą. Cebulę, paprykę oraz ogórka (nieobranego) kroimy w małą kostkę. Do warzyw dodajemy odsączonego z sosu tuńczyka oraz fasolkę. Ocet mieszamy z oliwą i musztardą. Sałatkę posypujemy poszatkowaną natką pietruszki, polewamy sosem, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy
Qchnia po prostu