sosy - 72234 przepisów (strona:1252/4816)

Wiosenna sałatka obiadowa (z młodymi ziemniakami, ogórkami małosolnymi i kiełbasą) 131

lekkiej sałatki, dlatego nazwałam ją obiadową - jest bardziej treściwa niż niejeden obiad;). 1 kg młodych ziemniaków  400g kiełbasy drobiowej  300g ogórków małosolnych 1 czerwona cebula  Sos: 2 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka miodu 2 łyżeczki oleju 2 ząbki czosnku sól, pieprz olej  1. Ziemniaki skrobiemy, gotujemy i studzimy, kroimy na mniejsze kawałki. Ogórki kroimy w plastry, cebulę(...)kostkę. Kiełbasę kroimy w plastry, podsmażamy na odrobinie oleju. Również studzimy . 2. Przygotowujemy sos: czosnek przeciskamy przez praskę, wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy.  3. W misce umieszczamy ziemniaki, kiełbasę, ogórki i cebulę. Wlewamy sos, wszystko dokładnie mieszamy

Szefowa kuchni
Szaszłyki z kurczaka 142

jaśminowego • 600 g piersi z kurczaka • 3 łyżki oliwy z oliwek • 1 łyżeczka kuminu • 1/2 łyżeczki rozgniecionych nasion kolendry • 1/2 łyżeczki pikantnej papryki • 1 czerwona papryka • 1 żółta papryka Sos : • 5 łyżek gęstego jogurtu naturalnego • 1 ząbek czosnku • sok z 1 małej limonki • 1 łyżeczka płynnego miodu • sól Przygotowanie : Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Oliwę mieszamy z przyprawami(...)mięso i papryki na przemian na namoczone wcześniej w wodzie patyczki do szaszłyków. Solimy szaszłyki przed pieczeniem. Grilujemy po około 5 minut z każdej strony. W czasie pieczenia przygotowujemy sos: mieszamy jogurt z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, miodem i sokiem wyciśniętym z limonki. Gotowe szaszłyki podajemy na ryżu i polewamy sosem jogurtowym

KUCHNIA POLSKA
Surówka kolesław (wegańska) 158

Kolesław to klasyczna sałatka z surowej kapusty i marchewki w pysznym kremowym sosie. W mojej wersji łączę jogurt roślinny z dojrzałym awokado i musztardą, która smakowicie wyostrza smak całej sałatki. Doskonała jako surówka do obiadu i dodatek do potraw z grilla. Polecam Składniki: Warzywa: 250 g białej, najlepiej młodej, kapusty (około 1/4 średniej główki) 150 g czerwonej kapusty (około(...)malutkiej główki) 1 duża marchewka lub dwie małe 2 plastry cebuli 1/4 jabłka Sos: 1 szklanka jogurtu sojowego o smaku naturalnym 1 dojrzałe awokado 1-2 łyżeczki ulubionej musztardy świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny sól i pieprz (do smaku) syrop z agawy lub cukier do smaku (opcjonalnie) Wykonanie: Cebulę, jabłko i marchewkę obieramy i myjemy. Cebulę i jabłko kroimy

Lamarida.pl
Pizza z szynką parmeńską i szparagami 164

zimnej wody 10 g drożdży ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka oliwy 80 g szynki parmeńskiej 100 g mozzarella, sałatkowe kuleczki 200 g szparagów 1 łyżka orzechów piniowych 2 łyżki pomidorowego sosu do pizzy kilka listków świeżej bazylii coleslaw do pizzy, tutaj przepis Jeśli masz zamiar piec pizzę na kamieniu to nagrzej go piekarniku, przynajmniej przez godzinę. Drożdże rozpuść w wodzie(...)odstaw do wyrośnięcia na 50 minut. Odetnij końcówki od szparagów i obgotuj w lekko osolonej wodzie. Odcedź i opłukaj zimną wodą, po czym skrop oliwą. Przygotuj surówkę i sos do pizzy, przepisy dołączone w linkach. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj, u mnie dzisiaj pizza w kształcie elipsy. Posmaruj spód przygotowanym sosem. Ułóż szynkę i szparagi na spodzie i pomiędzy powciskaj kuleczki mozzarella

codojedzenia
Piersi z kurczaka ze szparagami w sosie śmietanowym 155

Pomysł na szybki do przygotowania i bardzo smaczny obiad - smażone piersi z kurczaka podane w sosie śmietanowym wraz z dodatkiem zielonych szparagów. Wszystkie składniki idealnie się ze sobą komponują. Zachęcam do przygotowania! Składniki na 3-4 porcje: 1 duża, podwójna pierś z kurczaka (wagowo co najmniej 0,5 kg) 1 mały pęczek zielonych szparagów 1 szklanka wody + 2 łyżeczki domowej(...)dodatkiem domowej wegety. Chwilę gotować. Na sam koniec dodać podsmażone kawałki piersi z kurczaka, całość zalać śmietaną i posypać odrobiną kurkumy. Lekko wymieszać. Smażyć, aż do lekkiej redukcji sosu. Ewentualnie sos doprawić. Gotowe danie podać, np. z ryżem.   Etapy przygotowywania dania: podsmażanie mięsa, szparagów i wygląd gotowego dania na patelni Pomysł na danie -  STĄD

Ugotować
SOS ZIOŁOWY Z BAZYLIĄ TAJSKĄ 184

Dlaczego ten sos jest taki niesamowity? Bo tak właśnie smakuje - nieziemsko i niesamowicie. A to za sprawą bazylii tajskiej, którą kupiłam na Festiwalu Kwiatów i Sztuki w Zamku Książ w Wałbrzychu. Tak swoją drogą, to polecam wszystkim odwiedzenie tego niesamowitego miejsca! ( KLIK )    Sos ziołowy z bazylią tajską do tych fit nie należy. Zawiera śmietanę, majonez i dużo wspaniałej(...)bazylii. Idealnie nadaje się do grillowanych smakołyków - warzyw, ryb czy mięs, ale także jako dodatek do innych potraw. W jakimś wypasionym burgerze też znalazłby zastosowanie ;) SOS ZIOŁOWY Z BAZYLIĄ TAJSKĄ 1/4 szklanki posiekanych liści bazylii tajskiej 2 łyżki majonezu 200 g śmietany kwaśnej 12 % sól, pieprz cytrynowy do smaku Sposób przygotowania: Wszystkie składniki mieszam ze sobą. Najlepiej smakuje

W kuchni Karmel-itki
Wywar warzywny – baza do zup i sosów (dieta dr Dąbrowskiej) – przepis krok po kroku 277

moim zdaniem bardzo ważną częścią tej diety i warto je przygotowywać, ponieważ są rozgrzewające i pożywne. Proponowany przeze mnie wywar warzywny stanowi doskonałą bazę nie tylko do zup i sosów, ale również do dań duszonych, a jego przygotowanie nie zajmie Wam więcej, niż 30 minut. W dodatku, z pozostałych po jego przecedzeniu warzyw, możemy przygotować warzywne frytki. Mój sposób(...)przygotowujecie? Korzystacie z domowych wywarów, czy wolicie gotowe rozwiązania? Smacznego!   A jeśli szukacie pomysłu na danie obiadowe według diety dr Dąbrowskiej, polecam warzywne gołąbki: Gołąbki warzywne z sosem pomidorowym (dieta dr Dąbrowskiej) – przepis krok po kroku Artykuł Wywar warzywny – baza do zup i sosów (dieta dr Dąbrowskiej) – przepis krok po kroku pochodzi z serwisu Okiem Blondynki by McBlondi

Okiem Blondynki by McBlondi
Śmietankowy deser z borówkami i sosem (najłatwiejszy) 225

Śmietankowy deser z borówkami i sosem (najłatwiejszy). Często mówię, że w „prostocie siła”. Nie wiem jak Wy, ale ja od dziecka uwielbiałam desery na bazie budyniu. Kilka chwil, kilka prostych składników i… już można cieszyć się słodką chwilą relaksu. Pysznie, prosto… i czasem nic więcej nie trzeba. Lubicie takie desery? Składniki: (na 2 porcje) 1 małe(...)opakowanie maślanych herbatników 500 ml zimnego mleka 1 łyżka cukru 1 budyń śmietankowy Cykoria około 1 pełnej łyżki borówek (w sezonie jagód) listki świeżej mięty gęsty sos jagodowy* *przygotowany z mrożonych jagód lub kupny Przygotowanie: Budyń gotujemy według instrukcji (ale dodaję wyłącznie 1 łyżkę cukru). Na dno pucharków / szklanek kruszymy maślane herbatniki, wykładamy porcję budyniu, znów tworzymy warstwę z pokruszonych

Słodkie okruszki
Sałatka warstwowa #MasterTuńczyk 229

tuńczyka. SAŁATKA WARSTWOWA Składniki: 1/2 puszki kukurydzy konserwowej 1 szkl. czarnej soczewicy beluga 1 mała czerwona papryka 3 jajka 1 czerwona cebula 1 puszka t uńczyka w kawałkach Princes sos: 3 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy szczypta soli i pieprzu   Przygotowanie: Kukurydzę odsączamy z soku. Soczewicę gotujemy i studzimy. Jajka gotujemy na twardo i kroimy w kostkę. Cebulę oraz(...)paprykę kroimy w kostkę. Tuńczyka odsączamy z sosu. Składniki układamy warstwami w misce według kolejności: kukurydza, soczewica, papryka czerwona, jajka, czerwona cebula, tuńczyk.  Wierzch sałatki polewamy sosem, który robimy mieszając majonez z musztardą oraz solą i pieprzem. #MasterTuńczyk

Bon appetit mon amie
Faszerowane słodkie ziemniaki – pomysł na mięso mielone 211

Często w domu przygotowuję sos pomidorowy z mięsem mielonym – jest idealne do lasagne, spaghetti czy innych makaronów. Tym razem wykorzystałam go jako farsz do słodkich ziemniaków. Rewelacja, wszystkim domownikom bardzo smakowało. Składniki: 300g mięsa mielonego o niskiej zawartości tłuszczu (ja użyłam 15%) mała cebulka ząbek czosnku sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, bazylia 200g pomidorów z puszki 4 małe słodkie(...)sól, i pieprz, przełóż do rękawa cukierniczego. Na łyżeczce oleju lub oliwy z oliwek podsmaż drobno posiekaną cebulkę a następnie czosnek. Zalej pomidorami i dodaj mięso mielone. Gotuj aż sos się zredukuje. Dopraw do smaku. Tak przygotowanym sosem faszeruj ziemniaki. Na wierzch wyciśnij słodkie pure. Zapiecz w piekarniku (około 15 minut

wysmienity
Placki ziemniaczane na 20 sposobów 362

przepisów :) 1. Placki ziemniaczane z młodą kapustą 2. Placki ziemniaczane z kurczakiem na ostro 3. Placki ziemniaczane z cukinią i tymiankiem 4. Placki ziemniaczane z wkładką z szynki w sosie pieczarkowym 5. Placki ziemniaczane z grzybami leśnymi 6. Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków i szczypiorkiem 7. Placki ziemniaczane z chrzanem 8. Placki ziemniaczane z chili 9. Placki ziemniaczane wiejskie(...)Placki ziemniaczane z rybą 11. Placki ziemniaczane dwudniowe 12. Placki ziemniaczane z sosem czosnkowo- koperkowym 13. Warzywne placki ziemniaczane z pastą rybną 14. Placki ziemniaczane z twarogiem 15. Placki ziemniaczane z sałatką śledziową 16. Placki ziemniaczane z sosem pomidorowym 17. Placki ziemniaczane z kiszoną kapustą 18. Placki ziemniaczane z jabłkami na słodko 19. Placki ziemniaczane z marchewką 20. Placki ziemniaczane

Tradycyjna Kuchnia
Wegańskie kotleciki z fasoli 163

odpowiadają wodorosty. Nasi goście delektując się nimi nie mogą się nadziwić, że te kotleciki nie rozlatują się Taka jest ich niewątpliwa zaleta! Kotleciki te zaserwowane w towarzystwie salsy lub sosu czosnkowego to super przekąska na udaną imprezę . A podane z ziemniaczkami, sosem i ulubioną sałatką stanowią pełnowartościowy i sycący obiad. Polecam! Składniki: 3 arkusze wodorostów nori 220 g białej fasoli(...)bułkę tartą i mieszamy. Formujemy kotleciki dowolnego kształtu i rozmiaru, które to obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju aż zarumienią się z obu stron. Podajemy z sosem czosnkowym , serowym lub domową salsą albo ziemniakami i surówką. Praktyczne rady: Jeśli używacie gotowaną fasolę (nie z puszki) i jest ona troszkę sucha, to polecam dodać do blendera kilka kropel wody

Lamarida.pl
Truskawkowy deser z bezami 166

łyżeczka cukru pudru • 1 szklanka pokruszonych bez (ok.40 g) • 200 ml śmietanki 30 lub 36% • listki mięty do dekoracji Przygotowanie : Garść truskawek miksujemy z łyżeczką cukru pudru - powstaje pyszny sos do naszego deseru. Resztę truskawek - w zależności od wielkości - kroimy na połówki lub ćwiartki. Śmietanę ubijamy i mieszamy z 2/3 szklanki pokruszonych bez. W pucharkach - tworzymy warstwy - najpierw rozlewamy około(...)sosu, następnie kładziemy połowę truskawek, śmietanę i znowu truskawki. Wierzch polewamy resztą sosu, posypujemy pozostałymi bezami i przystrajamy miętą

KUCHNIA POLSKA
Golonka w piwie (metodą sous vide) 249

portfela – natomiast druga część okazuje się być hitem i na dłużej pozostanie  w naszych kuchniach. Jednym z takich kuchennych ułatwia czy, który stał się hitem jest urządzenie do sosu vide. Metoda gotowania sous – vide lub inaczej w opakowaniu próżniowym jest doskonałym sposobem gotowania potraw zachowującym ich lepszą jakość, walory smakowe, a co ważne umożliwiającym utrzymanie precyzyjnej kontroli nad temperaturą(...)blender-żyrafę i w miarę wysoki garnek.  Wtedy możemy się rozkoszować pysznymi daniami, które zachowają wszystkie swoje smaki, ponieważ będą  się  gotować w tak zwanym własnym sosie. Na rynku znajdziemy też inne urządzenia składające się z kwadratowego lub prostokątnego metalowego pojemnika, połączonego z cyrkulatorem. Są one przeznaczone raczej do dużych kuchni, ponieważ zajmuje sporo miejsca

Kulinarne przygody Gatity
Wiosenna przekąska z Tuńczykiem 202

zachwyceni tak szybką i pyszną przystawką.   Dziś zapraszam na przekąski z piekarnika , podawane na małych krążkach wyciętych z tortilli, z nadzieniem z warzyw i tuńczyka Princes z sosem BBQ. Polecam wszystkim :)  Składniki na ok 40 krążków o średnicy 4 cm  ➞5 placków dowolnej Tortilli ja użyłam pszennej  ➞1 puszka tuńczyka Princes ja dałam w oleju(...)kostkę ➞ 2 płaty papryki konserwowej pokrojonej w drobną kostkę ➞ 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę  ➞15 dag tartego sera np. cheedar ➞1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki ➞ 3łyżki sosu BBQ lub Ketchupu  ➞ 2 łyżki jogurtu Naturalnego  ➞ sól i pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: 1. Z tortilii za pomocą małej szklanki wycinamy krążki o średnicy ok 4 cm - wyjdzie

Gotowanie Patki