Pyszne, delikatne kotlety z mielonego mięsa drobiowego. U nas w domu wszyscy bardzo je lubimy. Jeśli jeszcze ich nie jedliście to koniecznie spróbujcie. Można je podać z sosem pieczarkowym lub chrzanowym, ale bez sosu również smakują wybornie :) My jedliśmy dziś bez sosu, podane z ziemniaczkami i surówką. Z podanych składników wyszło mi 5 kotletów. Składniki: 2 pojedyncze piersi kurczaka
Agusiowe smakołykigrilla. Surówka jest szybka i prosta w przygotowaniu, a smakiem urzeknie każdego. Nic dziwnego, że jest jedną z najpopularniejszych surówek. Składniki: główka kapusty pekińskiej spora marchew cebula czerwona Sos: 2/3 szklanki majonezu 1/2 szklanki mleka 4 łyżeczki cukru pudru 2 łyżeczki octu winnego - może być również ocet jabłkowy lub zwykły 10% (wtedy dajemy jedną łyżeczkę) sól, pieprz Przygotowanie Kapustę drobno(...)kroimy nożem. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dość drobnych oczkach. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki na sos mieszamy ze sobą. Warzywa przekładamy do dużej miski, zalewamy sosem i dokładnie mieszamy. Surówkę wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aby smaki się „przegryzły”. [caption id="attachment_7362" align="aligncenter" width="1024"] Colesław z kapusty pekińskiej[/caption] Artykuł Colesław
e-PrzepisyKulinarneSkładniki: 200g piersi z kurczaka 150g makaronu (ja użyłam Farfalle) papryka czerwona (ja miałam 100g) 1 mała cebula przyprawy do piersi z kurczaka (lubczyk, pieprz czarny, papryka słodka, sól) Sos: mała śmietana 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka majonezu lubczyk, pieprz czarny Wszystko razem wymieszać. Przygotowanie: 1. Makaron gotujemy tak jak jest napisane na opakowaniu. 2. Piersi z kurczaka kroimy(...)żaroodpornego, następnie kładziemy podsmażoną cebulę wraz z papryką. 5. Smażymy piersi z kurczaka, następnie kładziemy je do naczynia żaroodpornego. 6. Na sam koniec dajemy resztę makaronu. 7. Polewamy całość sosem oraz tarkujemy ser - ilość wedle uznania. W skrócie od dołu: 1/2 ugotowanego makaronu podsmażona cebula wraz z czerwoną papryką piersi z kurczaka reszta makaronu sos ser Wszystko zapiekamy
My World by Dagmara Rekpowiecie na grillowaną cukinię, bakłażana czy ananasa? U nas takie rzeczy trafiają na ruszt. Zobaczcie zresztą sami moje najnowsze danie z grilla – szaszłyki z łososia zamacerowanego w sosie teriyaki w towarzystwie świeżego ananasa i cypryjskiego sera halloumi. Nie musicie po niego jechać na Cypr, ten ser od czasu do czasu pojawia się w Lidlu i na prawdę polecam(...)topi się pod wpływem temperatury, a podczas grillowania powstaje na nim przepyszna, chrupiąca skórka. Składniki na 6 szaszłyków : 300g łososia bez skóry 400g sera halloumi 300g ananasa 30ml sosu teriyaki Przygotować wszystkie składniki na szaszłyki. Łososia umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, oczyścić z ości i zdjąć skórę (jeśli jest ze skórą). Rybę pokroić w grubą kostkę (na 18 części) i przełożyć
Dietologranom i przyspiesza gojenie się ran. W 100 g łososia jest 4,79 g tego kwasu a dzienne zapotrzebowanie to 5 g. Grillowany łosoś jest delikatny, chrupiący a sos czekoladowy nadaje wyjątkowego charakteru ryby Składniki: 2 sztuki łososia 1 łyżka mąki 1 łyżka masła 150 g gorzkiej czekolady 1 łyżka oleju sól do smaku pieprz szczypta chilli(...)bulionu warzywnego sok z 1 cytryny Łososia przyprawiamy solą i pieprzem i chilli. Grillujemy z każdej strony ok 5 minut. Przygotowujemy sos: Masło roztapiamy w garnku. Dodajemy mąkę i mieszamy. Dolewamy bulion warzywny, sok z cytryny i mieszamy. Dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy aż czekolada rozpuści się. Łososia podajemy z sosem oraz rukolą i pomidorami
Kuchnia w oparachruszcie. Ciasto z grilla jest cudownie chrupiące od spodu, a pizza ma lekko dymny posmak i ślady po kratce grilla. Na pizzy z grilla możecie ułożyć dowolne dodatki (sos pomidorowy, mozzarellę i inne składniki), ale ja proponuję Wam bardzo prosty przepis, który nie wymaga sosu pomidorowego i maksymalnie dużo czasu spędzicie na dworze. Na pizzy ułożyłam warzywa - pieczarki portobello , czerwoną(...)cebulę i paprykę. Najpierw je ugrillowałam, dzięki czemu stały się miękkie i słodkawe w smaku. Zamiast pomidorowego sosu wystarczyły pomidorki koktajlowe oraz smakowa, lekko pikantna oliwa do posmarowania ciasta. Dopełnieniem tej kompozycji jest słony ser śródziemnomorski Apetina w bloczku , pokruszyłam go i obsypałam warzywa. Pod wpływem ciepła lekko się rozpuszcza i smakuje genialnie! Ciasto na pizzę z grilla różni się
Chilli Czosnek i OliwaKolejną opcją są wege kotlety na przykład takie na bazie kaszy jaglanej. Warzywa można zmiksować lub posiekać drobno, żeby były wyczuwalne w kotletach Resztki warzyw sprawdzą się także w sosach do makaronu np. pomidorowym Warzywne omlety, frittaty czy babeczki sprawdzą się doskonale jako sposób na wykorzystanie resztek warzyw. U mnie znalazły miejsce w jajeczno-warzywnych mini quiche 2. Resztka(...)wegetariańskich burgerów Potrawki – wystarczy resztki kaszy/ryżu połączyć z passatą pomidorową i warzywami, doprawić do smaku i obiad mamy gotowy w kilka minut Zapiekanki – połączone z warzywami, zalane sosem pomidorowym lub jogurtowym, posypane serem i zapieczone, pycha! Ugotowaną kaszę można połączyć z jajkami i warzywami i stworzyc pożywne śniadanie, możecie zainspirować się moją jajecznicą z kaszą kuskus , każda inna
HealthyCreationsrodziny i przyjaciół. Składniki: - 2 filety z kurczaka - sałata, można pomieszać, ja dałam pól główki sałaty pekińskiej i pół lodowej - kilka małych pomidorów - 1 avokado - sezam - sól - pieprz - olej Sos do sałaty: - 4 łyżki oliwy lub oleju - 1 łyżka oleju winnego lub jabłkowego - sok wyciśnięty z połowy cytryny - 1 łyżka sosu sojowego - szczypta soli, pieprzu, cukru - 1 ząbek czosnku(...)każdej strony. Po zdjęciu z grilla odstawiamy do wystudzenia, a następnie kroimy w plastry. 2. Do dużej miski wkładamy mix zielonej sałaty rozdrobnionej w rękach lub pokrojonej. Przygotowujemy sos łącząc ze sobą wszystkie składniki, czosnek drobno kroimy lub przeciskamy przez praskę. Przygotowanym dressingiem polewamy sałatę. 3. Na wierzchu układamy kawałki kurczaka, pomidory w małych kawałkach i avokado w plasterkach
Apetyczna babeczkasera mozzarella i innych dość istotnych składników, ale… jest smak. Idealna na imprezę – u nas znika w oka mgnieniu w szczególności w towarzystwie domowych sosów np. czosnkowego. Idealna też na szybki obiad lub gdy po prostu macie ochotę na coś dobrego Spróbujcie. Składniki: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej niespełna szklanka ciepłej wody 1 i 1/2 łyżeczki suchych(...)himalajska w młynku Stovit czarny świeżo mielony pieprz kilka pieczarek 1 czerwona papryka kilka plasterków kiełbasy krakowskiej suchej 2 ząbki czosnku ser (polecam mozzarelle, ja dziś niestety nie miałam) sos pomidorowy, passata pomidorowa lub ketchup na spód Przygotowanie: Do miski (u mnie specjalna do ciast drożdżowych – używam takiej) wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, odrobinę oleju (około 2 łyżeczki), wlewamy ciepłą
Słodkie okruszkistartej cebuli. Dodajemy zimny rosół i dokładnie wyrabiamy. Formujemy kotlety i smażymy je na patelni grillowej. Pod koniec grillujemy przekrojone bułki po stronie wewnętrznej lub podpiekamy je w piekarniku. Sos: łączymy ze sobą majonez i ketchup. Na suchej patelni podsmażamy boczek na delikatny brąz. Dół bułki smarujemy sosem po wewnętrznej stronie i układamy kolejno: - umytą(...)krążki cebuli - kotleta - plaster sera - boczek Przykrywamy górną częścią bułki posmarowanej sosem
Pysznie & Piękniedość często. Roztargnienie? Nie sądzę, bo bardzo lubimy kopytka! Żeby nie było nudno, choć kopytka z cebulką na maśle są wyśmienite, postanowiłam przygotować je w doskonałym, lekko pomidorowym, sosie z kiełbasą. Kopytka: 1200 g ugotowanych, przeciśniętych przez praskę wystudzonych ziemniaków 1 szklanka mąki pszennej 1 jajko wrzątek 3 łyżeczki soli Sos: 3 kiełbasy śląskie Henryk Kania 2 małe cebule(...)cebuli. Całość podsmażamy do zarumienienia. Następnie do podsmażonej cebuli i kiełbasy dodajemy koncentrat pomidorowy i kopytka. Całość podgrzewamy, wyłączamy w momencie, kiedy kopytka są dobrze obtoczone w sosie. Podajemy ze szczypiorkiem i pikantną rukwią wodną. Wioleta Gargula
MamaOskarkaprzygotowania potrzebujemy: - mix sałat (ja użyłam mieszankę młodych liści) - pół opakowania sera z zieloną pleśnią - 1 kulkę mozzarelli - tarty parmezan - 250 g pomidorków koktajlowych - 1 puszkę ciecierzycy Do przygotowania sosu winegret potrzebujemy: - 1 łyżkę soku z cytryny - 3 łyżki oliwy z oliwek - sól i sporo świeżo mielonego pieprzu 1. Do miski przekładamy sałatę, poszarpaną kulkę mozzarelli, kawałki sera pleśniowego, odsączoną(...)ciecierzycę i pokrojone na pół pomidorki koktajlowe. 2. W szklance przygotowujemy sos winegret, łącząc wszystkie składniki ze sobą. 3. Sałatkę tuż przed podaniem polewamy sosem winegret, wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy na talerz. 4. Na sałatce układamy kawałki parmezanu i oprószamy jeszcze odrobiną świeżo mielonego pieprzu. SMACZNEGO
Bez Cebuliszybki i łatwy obiad, robię go dosyć często. Tym razem jednak postanowiłam to danie nieco odmienić; do ryżu dodałam sezam, a całe danie doprawiłam na nieco orientalną nutkę sosem rybnym i ostrygowym. I tak oto powstał ryż sezamowy w bukietem warzyw. Pysznie i prosto! Ryż sezamowy w bukietem warzyw Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1 opakowanie bukietu kwiatowego(...)warzyw Poltino 1 cebula 1/2 małej cukinii 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka sosu ostrygowego olej do smażenia pieprz sól do smaku listki kolendry Ryż sezamowy: 1 szklanka ryżu jaśminowego 3 szklanki wody 1 łyżeczka soli 4 łyżki nasion sezamu 4 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki oleju sezamowego 1 łyżeczka masła Wykonanie: Ryż przepłukujemy wodą, gotujemy w lekko osolonej wodzie
Kulinarne przygody Gatitysmakowita propozycja. Jeszcze tylko młode ziemniaki, jajko sadzone lub kawałek mięsa i obiad gotowy. Polecam! składniki 1/2 główki młodej kapusty pęczek koperku 2 łyżki pokrojonego szczypiorku 3 - 4 rzodkiewki sos: 80 ml oliwy 2 łyżki octu winnego 2 starte ząbki czosnku 1/2 łyżeczki soli - lub do smaku 1/2 łyżeczki pieprzu przygotowanie Z kapusty zdjąć wierzchnie liście. Przekroić na pół(...)bardzo cieniutkie paski. Przepłukać na sicie, osączyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Przełożyć do miski. Dodać pokrojony koperek i szczypiorek oraz rzodkiewki pokrojone w słupki. Wymieszać. Do słoiczka włożyć wszystkie składniki sosu, zakręcić i wymieszać, dobrze potrząsając słoikiem. Doprawić sos do smaku i polać nim surówkę. Smacznego
Stare GarySzybka i prosta surówka - doskonały dodatek do obiadu,ale też wspaniała i zdrowa kolacja. Składniki: 2 ogórki 1 pęczek rzodkiewki szczypiorek bądź pietruszka sól,pieprz Sos: 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka soku z cytryny szczypta cukru Ogórki i rzodkiewki umyć i pokroić w mniejszą kostkę. Natkę pietruszki bądź szczypiorek umyć,osuszyć i drobno pokroić. Wszystkie(...)składniki wymieszać w salaterce,oprószyć solą oraz pieprzem. Przygotować sos: oliwę utrzeć z cukrem i sokiem z cytryny. Surówkę polać sosem, wymieszać i odstawić na ok 10 - 15 minut do lodówki
Niespełnione zdolności kulinarne