sosy - 72234 przepisów (strona:1251/4816)

Spolszczony „Gyros” w bułce 149

smaku olej do smażenia bułki : 0,5 kg mąki 1 szklanka bardzo ciepłej wody ( 220 ml ) 1/2 szklanki oliwy z oliwek 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka cukru sos czosnkowy : 3 łyżki gęstego jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu 1 łyżka granulowanego czosnku 1 płaska łyżeczka cukru 1 łyżeczka – najlepiej świeżo zmielonego pieprzu sól do smaku dodatkowo : ketchup ognisty(...)mały ,świeży ogórek 1 pomidor 1/2 główki sałaty lodowej 1 czerwona cebula Wszystko z listy sos , mieszamy ze sobą w miseczce i odstawiamy na godzinkę ,żeby się przegryzło .Składniki na bułki umieszczamy w maszynie do wyrabiania ciasta . Wyrabiamy tak długo aż masa będzie jednolita i sprężysta . Formujemy podłużne płaskie bułki , wysokie na 1 cm , gdyż bardzo wyrosną . Pieczemy w piekarniku

Ogrodnik w podróży
Kanapka „Tatarska” 121

wołowego ( można zrobić samemu , ale kanapka ma być szybka więc gotowiec jest ok ) 2 plastry sera Maasdamer 1 czerwona cebula 1 korniszon 2 listki sałaty rzymskiej 1 łyżka majonezowego sosu amerykańskiego 1 łyżeczka sosu BBQ 2 ostre papryczki marynowane sól , pieprz do smaku 2 kromki chleba żytniego 2 czarne oliwki 2 wykałaczki   Jeden kawałek chleba, grubo smarujemy tatarem , oczywiście(...)zużywamy całego opakowania , resztę zostawcie na następną Następnie smarujemy sosem tatarskim i BBQ, prószymy siekaną cebulą z ogórkiem . Solimy , obficie pieprzymy , układamy pokrojone ostre papryczki , sałatę ,ser i zamykamy drugim kawałkiem chleba . Spinamy wykałaczkami żeby się nie rozjeżdżała , przekrawamy na dwie części , a końce wykałaczki zabezpieczamy oliwką Smacznego ! Artykuł Kanapka „Tatarska” pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Sałatka z brokułem i wędzonym łososiem + film 174

polecam wielbicielom brokułów i łososia.   składniki na 2-3 porcje 1 brokuł ( 500 g ) 120 g wędzonego łososia 150 g kukurydzy z puszki 4 jajka ugotowane na twardo sos 3- 4 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu greckiego naturalnego pęczek posiekanego koperku czarny pieprz sól przepis W małej miseczce umieszczamy majonez oraz jogurt, dodajemy posiekany koperek i wszystko razem łączymy(...)Sos doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem i dokładnie mieszamy. Umytego brokuła dzielimy na mniejsze różyczki a następnie gotujemy na parze około 5-7 minut, po czym studzimy. Ugotowane, wystudzone i obrane ze skorupek jajka kroimy w ćwiartki. Wędzonego łososia kroimy na niewielkie kawałki ale niezbyt małe. Na płaskich talerzach układamy wystudzone różyczki brokuła, na wierzchu umieszczamy ćwiartki jajek oraz kawałki

Smakowite Dania
LConcept 13 Kraków 123

pieczoną dynią i orzechami laskowymi oraz tortellini z kaczką w bulionie. Zakochuję się niezwykle rzadko, ale te dania są warte tego słowa. Delikatne ciasto, idealnie doprawione farsze, maślany sos i pyszny aromatyczny bulion. Fantastyczne! Dzięki szerokiemu wyborowi win na kieliszki do delikatnych pierożków dyniowych idealnie spasowało nam Soave Classico Otto 2017, a do ciut cięższych tortellini z kaczką Lange Nebbiolo(...)pieczoną dynią i tortellini z kaczką w bulionie Przy drugim podejściu zabraliśmy przyjaciół, poszaleliśmy nieco bardziej i w ten oto sposób miałam okazję spróbować znakomicie przyrządzonego dorsza z sosem bearnaise, papardelle z ragout wołowymi serem pecorino czy krakowera z zasmażaną kapustą. Łakomstwo zmusiło mnie (tak, zmusiło, starałam się oprzeć, ale poległam w tej nierównej walce) również do spróbowania babki

Kate's Kitchen
Kuchnia ze smakiem: aromatyczne i pełne smaku przyprawy Knorr cz. 2 103

razem zaczynamy od wizyty w Ameryce Północnej.  Gorczyca z Kanady Gorczyca lubi chłodny klimat dlatego rejony Kanady są idealne do jej uprawy. W kuchni wykorzystywana jest do marynat, sosów, mięs czy wędlin a nawet kiszonych i konserwowych ogórków czy kapusty. Ma lekko ostry smak. Kminek z Polski Nasze rodzime ziemie sprzyjają uprawie kminku – Polska jest jednym z czołowych liderów(...)wbrew nazwie wywodzą się z Meksyku skąd przywędrowały do Europy. Dzięki zawartości olejków eterycznych mają bardzo intensywny zapach i jednocześnie ostry i gorzki smak. Często stosowany do zup czy sosów. Liść laurowy z Turcji Dorastające w ciepłym klimacie liście laurowe charakteryzują się wyrazistym aromatem i oraz smakiem. Są wykorzystywane głównie do zup sosów, marynat czy pasztetów. Wizytą w Turcji zakończyliśmy

Health-Fit-Life
Szarpana wieprzowina (Pulled Pork) 144

pieczona w niskiej temperaturze. Mięso po upieczeniu staje się miękkie i soczyste, przy pomocy dwóch widelców rozrywa się je na kawałki i podaje np. w formie kanapek z ulubionymi sosami i dodatkami.  Składniki: 1 kg łopatki wieprzowej duża cebula 2 łyki musztardy (yellow mustard ewentualnie dijon) 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki brązowego cukru czubata łyżeczka soli łyżeczka świeżo mielonego(...)przykryć i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 4 godziny, po tym czasie przełożyć mięso do innego naczynia i rozdzielić ("poszarpać") widelcem na małe kawałki. Można je polać niewielką ilością sosu z pieczeni lub wymieszać z sosem

wyzwania kuchenne
Grillowane kotlety mielone z pieczarkami – prosty przepis na obiad 221

prosty przepis na obiad. Dziś polecam Wam troszku inne kotlety mielone. Moja rodzina bardzo lubi tą wersję. Tak przygotowane kotlety najczęściej podaję na obiad. Dziś wersja z kopytkami, sosem i surówką. Grillowane kotlety mielone z pieczarkami możecie również podać do tradycyjnych lub pieczonych ziemniaków itd. Idealnie się również sprawdzą jako składnik domowych hamburgerów. Spróbujcie. Kotlety możecie przygotować na patelni grillowej(...)tartej pół łyżeczki soli 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 jajko olej do podsmażenia cebuli i pieczarek Propozycja podania: kopytka, surówka z białej kapusty i sos Przygotowanie: Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę z pieczarkami. Do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy podsmażone pieczarki z cebulą, wbijamy jajko

Słodkie okruszki
Grzanki z łososiem, pomidorem i jajkiem w koszulce oraz sosem miodowo- musztardowym 109

dwie bułeczki pszenne, grahamki lub maślane  dwa, trzy jajka  100 gram wędzonego łososia  1 pomidor malinowy  1 szalotka  masło do smażenia  oregano  sos miodowo- musztardowy: łyżka musztardy francuskiej, łyżka miodu, dwie łyżki oliwy z oliwek, szczypta soli i pieprzu  Bułki przekrój wzdłuż na pół i grilluj na patelni do tego przeznaczonej przez(...)następnie do gotującej się wody, tworząc wcześniej w garnku wir lub nie. Gotuj jajko maksymalnie dwie minuty. Na maśle podsmaż szalotkę, drobno posiekanego pomidora i łososia. Dopraw pieprzem. Składniki sosu dokładnie wymieszaj. Na zgrillowane pieczywo nałóż podsmażonego łososia z pomidorem, jajko w koszulce a wierzch polej sosem. Udekoruj oregano.  Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Soczysta pierś z kurczaka Ketjap Manis 164

też czasami ma duże znaczenie , szczególnie w środku tygodnia , kiedy czasu na wszystko brak . Składniki na 3 osoby : 3 pojedyńcze filety z piersi kurczaka 4 łyżki ciemnego , słodkiego sosu sojowego Ketjap Manis 1 łyżeczka suszonego, mielonego czosnku 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka chilli 1 łyżeczka oleju sezamowego sól do smaku Piersi z kurczaka płukamy , oczyszczamy z pozostałości tłuszczu . Osuszamy papierowym(...)ręcznikiem , przekładamy do miski . Dodajemy do nich słodki sos sojowy , chilli , czosnek,cukier,olej sezamowy i sól do smaku . Całość mieszamy dokładnie , tak żeby mięso pokryło się marynata . Odstawiamy na godzinę . Smażymy na patelni na średnim ogniu , co jakiś czas obracając mięso i polewając marynatą w której się moczyło . Mięso jest gotowe jak przy dotknięciu grubszej części , jest sprężyste

Ogrodnik w podróży
Tarta z porem 204

oraz: 1 por (biała część) 1/2 zielonej papryki 1 średnia marchewka 1 łyżka smalcu ze skwarkami od Rolnik 1/2 łyżeczki soli, pieprzu, czosnku suszonego 2 łyżka startego żółtego sera sos: 1/2 szkl śmietanki 18% 2 jajka szczypta soli i pieprzu 2 łyżki tartego żółtego sera(do posypania) forma do tarty o śred. 26 cm Przygotowanie: Ciasto: z podanych składników zagniatamy(...)przesmażamy na nim por z marchewką i papryką (ok. 3-4 min), następnie zdejmujemy z gazu i przyprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem, mieszamy. Następnie posypujemy serem i mieszamy, odstawiamy. Sos: jajka mieszamy razem ze śmietanką oraz przyprawami ( najlepiej widelcem albo w słoiku), odstawiamy. Ciasto na tartę Przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy np. kaszą gryczaną. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Quinoa z grzybami nameko, czerwoną cebulą i sosem sojowym 247

natki pietruszki na wierzch. Pochłonęłam natychmiast po zrobieniu zdjęć ;)  Składniki: 2 szklanki ugotowanej białej quinoy 3 garście grzybów nameko 2 czerwone cebulki dowolny tłuszcz do podsmażenia natka pietruszki sos sojowy bezglutenowy pieprz Wykonanie: Cebule obieramy i kroimy w ćwierćplasterki, podduszamy na klarowanym maśle, aż się zeszkli, dodajemy grzyby i dusimy, w międzyczasie podlewamy delikatnie wodą i sosem sojowym (sosu

Quinoa Raz!
Jaglanka z sosem Tahini i granatem 173

kaszy jaglanej, 250 ml mleka (krowiego lub kokosowego), 250 ml mleka kokosowego, 1 łyżka cukru trzcinowego. Sos Tahini: 1 łyżka pasty tahini, 2 łyżki syropu klonowego, 1 łyżka soku z cytryny. Dodatkowo: pestki z 1/2 owocu granatu. Nie masz pomysłu na śniadanie? Może pyszna jaglanka z mlekiem kokosowym, pastą sezamową Tahini, syropem klonowym serwowana z pestkami granatu? Kaszę jaglaną(...)średnim ogniu. Przykryć, zmniejszyć ogień do minimum i gotować do miękkości przez około 15 minut. Garnek otworzyć, dolać resztę mleka kokosowego, wymieszać i odstawić z ognia. Wymieszać składniki sosu Tahini. Wyłuskać nasiona z granatu i dodać je do sosu. Podawać z jaglanką. Źródło: kwestiasmaku.com linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site

Świat Domowej Kuchni
ZUPA MEKSYKAŃSKA 138

serowymi, z kopytkami i kluskami śląskimi też się zdarzyło;) pycha, słowo daję!:) Zupa meksykańska to zupa z mięsem mielonym, paprykami, oliwkami, kukurydzą i czerwoną fasolą – wszystko to w sosie pomidorowym z dużą ilością ziół. Uwielbiam gotować tę zupę a najlepsza jest na drugi czy trzeci dzień, podobnie jak z bigosem. Takiej zupy powstaje cały duży rodzinny i kilkudniowy garnek(...)pokrojone w kostkę papryki, trwa to kilka minut często mieszam. Po kilku minutach gdy papryka lekko zmięknie dodaję pokrojone w kostkę świeże pomidory. Papryki wrzucam wraz z powstałym sosem do dużego garnka, dodaję puszki z warzywami wraz z sosami – kukurydzę i fasolę. Dodaję pomidory z puszki. Oliwki odsączam z zalewy, kroję na pół i wrzucam do zupy. Dodaję przesmażone

Zasmakuj Kuchni
Leczo z indykiem i pieczarkami 206

kosmetyków i suplementów diety. Składniki: 600-700 g piersi z indyka 1,5 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka sosu sojowego 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 papryka zielona 250 g pieczarek 1 zielona cukinia 500-700 ml bulionu mięsnego lub warzywnego 2 łyżeczki suszonych pomidorów 2 łyżki przecieru(...)pomidorowego sól pieprz kolorowy Przygotowanie: Pierś z indyka pokroić w kostkę. Wymieszać z sosem sojowym i przyprawą do kurczaka. Odłożyć na około godzinę do lodówki. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek w pasterki. Papryki pokroić w większą kostkę. Cukinię i pieczarki w półplasterki. Na patelni rozgrzać olej lekko zeszklić cebulę i pod koniec dodać czosnek. Dodać indyka i podsmażyć ze wszystkich

Ala piecze i gotuje
Przepiórcze jajka po szkocku 154

polecam Składniki : 20 jaj przepiórczych 1 jajko kurze , małe 0,5 kg łopatki wieprzowej 1 cebula 2 -3 strąki papryczek chilli w różnych kolorach 1 ząbek czosnku 1 łyżka sosu worcester sól do smaku maka pszenna do obtoczenia Jajka przepiórki gotujemy . Czyli wrzucamy na wrzątek , czekamy 3 minuty , zlewamy i zalewamy zimną wodą na następne 3 minuty . Obieramy ze skorupek(...)przyjemna czynność . Mięso z łopatki mielimy maszynką o drobnych oczkach dwukrotnie . Mieląc mięso od razu przepuszczamy przez maszynkę również papryczki chilli , obraną cebulę i czosnek . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dodajemy sos worcester , jajko , sól do smaku i porządnie wyrabiamy przez dłuższy czas , aż do uzyskania jednolitej masy . Układamy na dłoni łyżkę mielonego i owijamy nim gotowane jajko przepiórcze formując zgrabne kulki

Ogrodnik w podróży

Proponowane wyszukiwania