sosy - 72234 przepisów (strona:1257/4816)

Stir-fry z marynowaną wołowiną czyli obiad w pół godziny 102

łyżki oleju rzepakowego do smażenia pół łyżeczki japońskiej przyprawy shichimi togarashi (przyprawa siedmiu smaków) do dekoracji - cebula dymka (długa cebulka ze szczypiorkiem)  Marynata 1/2 szklanki ciemnego sosu sojowego 1/4 szklanki wody 2-3 łyżki oleju sezamowego (w ostateczności można zastąpić olejem o neutralnym smaku) 1 lub 2 łyżki stołowe przyprawy mirin (tzw. słodka sake lub japońskie wino do gotowania(...)zapałki" pędy bambusa, drobno posiekany imbir i smażę kolejne 2-3 minuty. Dodaję rozmieszaną z wodą mąkę ziemniaczaną i cały czas mieszając gotuję kolejne 2 3 minuty, aż sos zgęstnieje. Podaję z makaronem ryżowym, ryżem lub warzywami (dobrze komponuje się z brokułami). Przed podaniem posypują grubo posiekaną dymką. Uwaga -  znacznie łatwiej pokroić cienko mięso, kiedy jest lekko zamrożone

Cztery Fajery
Kohersen Mycook - więcej niż robot kuchenny 126

się przygotować curry z kurczaka to równie smaczna będzie potrawka z wołowiny, ale na takich zasadach powstaje również węgierski bogracz gulasz i chili con carne. Podobnie było z sosami, pieczywem,   ciastami i napojami. I tak drogą analogii tworzyliśmy kolejne potrawy, dopasowane do naszej diety. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable(...)składniki, ustawić czas i włączyć urządzenie. W ten sposób przygotujemy też bitą śmietanę, kremy do tortów i pianę z białek. Jeśli dodatkowo uruchomimy funkcję podgrzewania możemy przyrządzić ulubione gorące sosy do mięs. Na zdjęciu poniżej domowe masło śmietankowe – według przepisu z książki dołączonej do Kohersen Mycook. W tym miejscu mała ciekawostka - w zależności od użytej śmietany czasy ubijania masła

Cztery Fajery
Fit obiad z wołowiną i makaronem shirataki 119

słodka i papryczka chili, pędy bambusa, grzyby mun, marchewka,  czerwona lub biała cebula, czasami także białą część pora, ale możecie użyć swoich ulubionych) 3 lub 4 łyżki ciemnego sosu sojowego (lub do smaku) 2 łyżki stołowe przyprawy mirin (tzw. słodka sake) pół łyżeczki japońskiej przyprawy siedmiu smaków (tzw. shichimi togarashi) lub 1 czubata łyżeczka przyprawy pięciu smaków pieprz(...)opcjonalnie mielona ostra papryka do smaku Uwaga - znacznie łatwiej pokroić mięso w cienkie plasterki, kiedy jest lekko zamrożone. Nie dodaję do tego dania soli, ponieważ sos sojowy jest dość słony Przygotowanie Mięso umieścić w zamrażarce na 2 - 3 godziny przed krojeniem. Kiedy będzie już lekko zmrożone, pokroić na jak najcieńsze plasterki. Grzyby mun namoczyć przez około 30 minut w gorącej

Cztery Fajery
Proste czerwone curry z kurczaka 219

cienkie półplasterki 2 cm kawałek świeżego obranego imbiru 2 zielone papryczki chili 3-4 liście limonki kafir 2 łyżeczki czerwonej pasty curry 1 łyżka brązowego cukru 1,5 łyżki sosu rybnego 3 łyżki oleju do smażenia  opcjonalnie 1 mała marchewka pokrojona w cienkie plastry Proste czerwone curry z kurczaka - przygotowanie wariant dla tradycjonalistów Na patelni rozgrzewam olej, dodaję czerwoną(...)kostkę piersi kurczaka. Szalotki kroję w bardzo cienkie półplasterki, oczyszczone z nasion papryczki chili w cienkie plasterki, a imbir ścieram na tarce. Do pasty curry dodaję mleko kokosowe, cukier, sos rybny, liście limonki kafir i na niewielkim ogniu gotuję około 10 minut. Następnie dodaję podsmażone mięso z kurczaka pokrojone szalotki, starty imbir oraz papryczki chili i gotuję jeszcze około

Cztery Fajery
Coraz bliżej Święta 152

czas. Podczas warsztatów, niemalże w oka mgnieniu wyczarowaliśmy przepyszną świąteczną zupę - krem z grzybów jesienny krem z dyni, nieco podobny do mojej zupy krem z dyni z mlekiem kokosowym sos żurawinowy - idealny dodatek do pasztetów, mięs i serów wigilijne ś ledzie marynowane z imbirem i śliwki w czekoladzie Mały, ale wielki - chciałoby się powiedzieć o robocie Kohersen Mycook po stworzeniu(...)urządzenia nadal mnie zaskakują, pomimo, że używam go już od dość dawna. Niedowiarków zapraszam do obejrzenia fotorelacji z warsztatów :) sernik z białą czekoladą przygotowany w Kohersen Mycook śledzie w sosie curry Ps. Info dla niewtajemniczonych Wielofunkcyjny robot kuchenny Kohersen Mycook to wykorzystujące technologię indukcji urządzenie typu All in One (wszystko w jednym). Z takich urządzeń korzystają też szefowie kuchni

Cztery Fajery
Wołowina w sosie cytrynowym 144

Piękny grecki wyjazd mogę już tylko wspominać. Wracam więc do tamtych smaków. Dzisiaj przepis na wołowinę z ziemniakami w cytrynowym sosie. Robiłam kiedyś  cytrynowego kurczaka , był świetny, tym razem postanowiłam wykorzystać wołowinę. Gotowałam w szybkowarze co znacznie przyspieszyło cały proces. Powstało sporo pysznego, cytrynowego sosu, można go pod koniec jeszcze zagęścić gdyż jest dosyć rzadki, ja tego nie robiłam(...)powinny być zakryte, jeśli nie są, można dolać nieco wody. Zamknąć szybkowar. Od momentu zagotowania, gotować 20 minut. Otworzyć i trzymać jeszcze parę minut bez pokrywki, aby nieco odparować sos. Posypać natką pietruszki i podawać. Smacznego

Stare Gary
Schab w sosie porowym 199

Dzisiaj przepis na bardzo szybkie i smaczne danie. Schab w sosie porowym.  Mięso jest delikatne, soczyste i miękkie. Mniam! Podawać można z ziemniakami, makaronem, kluskami, ryżem, kaszą. Na blogu w zakładce MIĘSA znajdziecie setki przepisów na dania mięsne z wykorzystaniem różnych gatunków mięsa. Wybór jest bardzo duży i każdy znajdzie tam coś dla siebie. Mięsa pieczone, duszone, smażone, gotowane(...)sosie, w zapiekankach itp. Jeśli przygotujecie coś z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach. Składniki 500 g schabu bez kości 1 por 400 ml śmietany 18% sól, pieprz,papryka słodka papryka ostra 3 łyżki masła klarowanego koperek Schab pokroić w plastry o grubości 5-6 mm i każdy kawałek oprószyć solą, pieprzem i słodką papryką Rozgrzać

O kuchni z uczuciem
Zupa pieczarkowa - szybka w wykonaniu 106

ugotowałam na maśle. Składniki: * 20 dkg pieczarek * 4 ziemniaki * 1 marchew * 1 mała pietruszka * 1/2 szklanki śmietanki 30% * 1 cebula * natka z pietruszki * sól  * pieprz ziołowy * 2 łyżki sosu sojowego * 2 łyżki masła Ziemniaki umyłam i pokroiłam w kostkę. Obraną marchew posiekałam w plasterki i wrzuciłam do garnka razem z ziemniakami i obraną pietruszką (pietruszkę dodałam w całości). Zalałam(...)pieczarki zarumieniły się. Przełożyłam pieczarki z cebulą do garnka z ugotowanymi warzywami i chwilkę jeszcze wszystko podgrzewałam. Kiedy wszystko już było miękkie dolałam śmietankę i przyprawiłam solą, pieprzem i sosem sojowym. Sos sojowy daje fajną bazę smakową do tej zupy. Posypałam przed podaniem natką z pietruszki. To jest właśnie moja pieczarkowa. Szybka w wykonaniu a przy tym pyszna! Smacznego! Lidka

Pieprzyć z Fantazją
Gołąbki z meksykańską nutą 129

smażoną wystudzoną cebulę . Wyrabiamy na gładką masę . Każdy liść kapusty nadziewamy łyżką farszu mięsnego i zwijamy . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Gołąbki obsmażamy na smalcu z obu stron , to wprowadzi do sosu więcej aromatu . Przekładamy do brytfanki wyłożonej siekanym wędzonym boczkiem i liśćmi kapusty . Dodając jeden wyciśnięty praską ząbek czosnku i łyżkę ostrej ,mielonej papryki . Jeśli nie wiążecie(...)czasu pieczenia sprawdzić czy kapusta jest już miękka , każda inaczej się zachowuje . Podczas pieczenia nie gmeramy i nie mieszamy w brytfance Po wyjęciu z piekarnika można odłowić gołąbki, a sos dodatkowo zagęścić mąką . Serwować na gorąco , obficie polane sosem . Warto je przygotować dzień wcześniej gdyż odgrzane smakują najlepiej Smacznego ! Artykuł Gołąbki z meksykańską nutą pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
Grzybowa tarta z fetą 169

ząbki czosnku 1 czerwona cebula na ciasto: 300 g mąki pszennej 150 g zimnego masła  1 jajko szczypta soli pół łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany na sos: 1 mały kubek jogurtu greckiego sól, przeprz 2 łyżki chrzanu Przygotowanie: Suszone grzyby gotujemy do miękkości, następnie dokładnie odcedzamy i studzimy. Do kielicha blendera wkładamy wszystkie składniki tj: 3/4 porcji(...)Dodajemy zimne masło i siekamy nożem do połączenia masła z mąką w niewielkie grudki, dodajemy jajko, śmietanę i szczyptę soli. Zagniatamy ciasto i chłodzimy godzinę w lodówce.  Na sos: wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą, chłodzimy w lodówce. Schłodzone ciasto wałkujemy na podsypanej mąką stolnicy na kształt naszej formy, następnie przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia

Życie zaczyna się w kuchni
Przepisy na placuszki z warzyw 364

Placuszki z warzyw są doskonałe, jako samodzielne danie, a także jako dodatek do mięs, szczególnie tych z sosami. Bardzo lubię je przygotowywać, szczególnie późnym latem czy wczesną jesienią, kiedy trwa sezon na warzywa nadające się na placki. Najczęściej placuszki warzywne podaje z kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym, jednak wspaniale także smakują z sosami mięsnymi, jak chociażby w przepisie Polędwiczki(...)kremowym sosie własnym . Placuszki z warzyw możecie przyprawiać raz mniej, a raz bardziej intensywnie, w zależności od nastroju czy upodobań. Przyznam, że ja oprócz przypraw, do większości placuszków dodaję cebulkę, która nadaje smaku. Aby placki były jak najmniej nasiąknięte tłuszczem, po smażeniu wyłóżcie je na ręcznik papierowy, który pochłonie jego nadmiar. Jeżeli wypróbujecie, któregoś z poniższych przepisów, koniecznie napiszcie

Kuchnia Bazylii
Quesadilla z kurczakiem i warzywami 539

cebula 3 łyżki kukurydzy konserwowej z puszki 1 kulka mozzarelli 15 dag sera żółtego gouda (lub innego) masło olej oliwa z oliwek 1/2 łyżeczki papryki słodkiej czerwonej sól pieprz Sos czosnkowy: jogurt naturalny, majonez, czosnek, sól pieprz Sos pomidorowy, bbq lub po prostu ketchup Filet z kurczaka oczyszczam, kroję w paski, umieszczam w misce, dodaję czerwoną paprykę, sól, pieprz, oliwę(...)serem. Układam kurczaka, paprykę z cebulą, kukurydzę, posypuję mozzarellą z żółtym serem, przyciskam drugą połową naleśnika. Chwilę tak smażę, przyciskam. Kroję quesadillę na 4 części (trójkąciki). Zajadamy mocząc w sosach.   Artykuł Quesadilla z kurczakiem i warzywami pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku

MojaQchnia.pl
Krewetki w sosie cytrynowo czosnkowym 145

Edynburga - dziękuję Yaiza  ;).  Oczywiście najlepsze będą duże, surowe krewetki tygrysie. Surowe krewetki w tym przepisie są o tyle ważne, że sok z nich wyciśnięty dodatkowo wzbogaca smak sosu.  A bułka, w sosie zanurzona, jest fantastyczna. Tak więc warto kupić chociaż kilka sztuk dobrych, surowych krewetek, aby zrobić sobie świetną przystawkę. Polecam ;) składniki (2 porcje) 300 g dużych(...)drugą stronę, smażyć jeszcze 1-2 minuty, aż zmienią kolor. Podczas smażenia delikatnie przyciskać głowę krewetki drewnianą łyżką, w miejscu gdzie głowa przechodzi w tułów. Dzięki temu do sosu dostanie się więcej pysznych soków. Lekko posolić, posypać posiekaną pietruszką  i natychmiast podawać. Smacznego

Stare Gary
Karkówka nadziewana suszonymi śliwkami i czosnkiem 181

Pomysł na niedzielny obiad - duszona karkówka nadziana suszonymi śliwkami i czosnkiem podana z kopytkami i sosem pieczeniowym. Danie proste do przygotowania i bardzo smaczne. Karkówkę przygotowałam w szybkowarze, ale Wy możecie w ten sam sposób przygotować danie, np. w naczyniu żaroodpornym czy w folii do pieczenia. W obu przypadkach należy zwiększyć czas pieczenia mięsa (co najmniej trzykrotnie!).  Składniki(...)upływie czasu, garnek zdjąć z ognia i poczekać, aż samoczynnie opadnie ciśnienie oraz odblokuje się pokrywa od szybkowaru. Gotową karkówkę przełożyć na deskę i pokroić na mniejsze kawałki. Sos posmakować, doprawić i ewentualnie zaciągnąć mąką (w połowie szklanki zimnej wody rozpuścić 2 łyżki mąki pszennej; przygotowaną zawiesinę wlać do gotującego się sosu; całość dokładnie wymieszać i chwilę gotować). *jeżeli

Ugotować

Proponowane wyszukiwania