sosy - 72234 przepisów (strona:1264/4816)

Feta pieczona z warzywami 137

dopiero czytając nową książkę Sarah Britton “Naturalnie i zdrowo”. Takie połączenie jest przepyszne, soczyste i sycące. Upieczoną fetę można podawać z sałatą a w sezonie z fasolką szparagową. Składniki sosu warzywnego można dowolnie modyfikować dodając swoje ulubione składniki i regulując stopień ostrości. Można też wykorzystać resztki sosu i warzyw, które zostały nam z poprzedniego posiłku, więc to idealny przepis zero(...)opakowanie sera feta (najlepiej twardej greckiej) 10 czarnych oliwek bez pestek garstka kaparów odsączonych pół puszki pomidorów krojonych ok 200 g 2 łyżki oliwy pół łyżeczki tabasco lub innego sosu chili ząbek czosnku (opcjonalnie) przetarty przez praskę po dużej szczypcie zataru i pieprzu papryka czerwona – oczyszczona z nasion szczypiorek do dekoracji po upieczeniu Przepis na fetę pieczoną z warzywami

Ugotowane pozamiatane
Curry z kurczaka 148

przekrojone na pół. Smażyć jeszcze chwilkę. Wlać wodę i wymieszać. Dodać oczyszczoną i pokrojoną na mniejsze kawałki fasolkę oraz kukurydzę. Chili oczyścić z nasionek i pokroić drobno, dodać do sosu. Gotować 5 minut, doprawić solą do smaku. Wlać mleczko kokosowe, dodać połowę posiekanej natki pietruszki i gotować na małym ogniu kolejne 5-8 minut. Sprawdzić smak w razie potrzeby doprawić(...)Można zagęścić sos łyżeczką mąki ziemniaczanej wymieszanej w małej ilości wody. Następnie wlać do gotującego się sosu i zagotować. Wymieszać. Obsypać danie pozostałą natką pietruszki. Podawać z ryżem lub makaronem. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Budyń z ryżu z grzybami 140

serze, nabiale i korzeniach” pisze jak używać parmezan: „ Parmezan użyć można na dania mięsne i postne, który utrzeć trzeba, i mięso lub ryby wprzód ugotować w ukropie lub zaprawie, sos i mięso trzeba mniej solić, ponieważ od parmezanu słoności nabierze .” Jednak dopiero w XIX wieku parmezan stał się w miarę powszechny mimo wysokiej ceny. Proponuję przepis na budyń z ryżu(...)grzybów suszonych, 80 g masła, 40 g startego parmezanu* (użyłam Parmigiano Reggiano DOP -  CHNP**), 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki, 6 jajek, sól, cukier, masło do wysmarowania formy, sos: 20 g mąki, 30 g masła, sok z cytryny, Ryż umyć, wspypać do garnka z grubym dnem, włożyć 40 g masła, wlać 300 ml wody, wsypać 1/2 łyżeczki soli. Garnek przykryć

królestwo garów
Czwartek: Szaszłyki w sosie z masła orzechowego z ryżem z kalafiora 159

podwójna pierś z kurczaka lub 3 mniejsze, pojedyncze filety Sól i pieprz do smaku Marynata ½ szklanki masła orzechowego 1 łyżeczka curry lub pasty curry ½ puszki mleka kokosowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka soku z limonki lub cytryny Olej do smażenia Ryż z kalafiora Mała główka kalafiora Szczypta kminu rzymskiego Szczypta curry Kilka łyżek posiekanej natki pietruszki lub kolendry Sól(...)pieprz do smaku Olej do smażenia Przygotowanie: Krok 1 Przełóż ½ szklanki masła orzechowego do rondelka, dodaj łyżeczkę curry, ½ puszki mleka kokosowego i po łyżce sosu sojowego i soku z limonki. Podgrzewaj na wolnym ogniu mieszając, aż składniki połączą się w gładki krem. Uważaj, żeby marynata się nie zagotowała! Przełóż masę do głębokiej misy. Ostudź. Krok 2 W międzyczasie przygotuj ryż

Niedzielny kucharz
Roladki drobiowe z warzywami i mozzarellą 149

Roladki drobiowe z warzywami i mozzarellą Mięciutkie, rozpływające się w ustach roladki z kurczaka, wypełnione warzywnym farszem i zanurzone w aromatycznym sosie to świetny pomysł na smaczny i niebanalny obiad. Polecam!     Składniki: 3 pojedyncze filety z kurczaka pół niewielkiej cukinii pół czerwonej papryki pół żółtej papryki 1 kulka sera mozzarella z zalewy kilka suszonych grzybków Przyprawy: sól, pieprz(...)całość zalewamy wodą lub bulionem, dodajemy suszone grzybki, rozmaryn oraz liście laurowe i ziele angielskie *** *** Mięso dusimy pod przykryciem, na małym ogniu przez około pół godziny *** *** Następnie do powstałego sosu dodajemy łyżeczkę koncentratu pomidorowego, mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką. Jeśli na koniec sos nie jest gęsty, można dodać łyżeczkę mąki

Blog z Apetytem
Grillowanie – bezpiecznie, zdrowo i smaczne 130

szkodliwych substancji, gdyż przeciwutleniacze z marynat tworzą warstwę ochronną na produkcie. Co powinna więc zawierać dobra marynata? Przede wszystkim coś kwaśnego np. ocet winny albo kefir, jogurt naturalny czy sos sojowy. Do tego olej np. z pestek winogron czy oliwa z oliwek, no i oczywiście przyprawy i zioła. Nie przesadzaj też z solą! Na bazie ziół i jogurtu naturalnego przygotuj(...)aromatyczne sosy. Menu na grill – przepisy na dania Szaszłyki Składniki: czerwona i żółta papryka cukinia cebula 10 średnich pieczarek przyprawy ziołowe i pieprz 3 łyżki oliwy z oliwek pierś kurczaka lub indyka Przygotowanie: Umyte warzywa pokrój na cząstki, mięso na małe kawałki. Nabijaj warzywa i mięso na patyczki do szaszłyków, skrop je olejem i posyp przyprawami i ziołami. Grilluj, przekręcając

Strefa Zdrowego Żywienia
Fasolka szparagowa posypana ziarenkami 115

porcje: 1 kg fasolki szparagowej 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka uprażonego sezamu 1 łyżka czarnuszki 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżka miodu 2 żabki czosnku 3 łyżki sosu sojowego kiełki do ozdoby Fasolce obciąć końcówki i gotować w osolonej wodzie, aż fasolka będzie al dente. Pokroić drobno czosnek i wrzucić na patelnię. Odczekać parę minut i dodać miód. Wymieszać(...)odczekać 1-2 minuty. Wrzucić ugotowaną fasolkę i wymieszać z zawartością patelni. Wlać ocet ryżowy i sos sojowy. Wymieszać i poczekać, aż prawie cały sos sojowy wyparuje. Posypać sezamem i czarnuszką i jeszcze raz wymieszać porządnie. Podawać posypane kiełkami. 1 porcja zawiera ok.: 140 kcal 7,7 g białka 5,4 g tłuszczu 26 g węglowodanów Smacznego

Katarzyna Skórska - dietetyk kliniczny
Pieczone gołąbki bez zawijania 285

główki białej kapusty 1 woreczek ryżu 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 jajko 3-4 łyżki bułki tartej mąka pszenna do panierowania olej do smażenia majeranek sól, pieprz sos 1 puszka pomidorów 300 ml bulionu 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 cebula 2 ząbki czosnku majeranek sól, pieprz Wykonanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie na półtwardo. Kapustę drobno poszatkować, posolić(...)doprawić majerankiem, solą i pieprzem. Z farszu zwilżonymi dłońmi formujemy gołąbki, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Przekładam do naczynia żaroodpornego.  Sos: Cebulę razem z czosnkiem zeszklić. Dodać pomidory oraz koncentrat pomidorowy, chwilę całość poddusić. Następnie wlać bulion i doprawić do smaku majerankiem, solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem zalać gołąbki, wstawić

magiczna kuchnia Kasi
Udka kurczaka pieczone w sosie pomidorowo-paprykowym 412

Udka z kurczaka to swietny surowiec na prosty i szybki obiad. Tym razem wykorzystałam udka bez skóry i kości. Po obsmażeniu na patelni zalałam mięso sosem pomidorowo-paprykowym (ostatni słoik z zimowych zapasów - po przepis zapraszam  tutaj )  i upiekłam w piekarniku. Pracy niewiele, a obiadek przepyszny. Skladniki: 9 udek z kurczaka bez kości i skóry sól, pieprz słodka(...)papryka kurkuma oregano suszone/świeże sos paprykowo-pomidorowy (  z tego  przepisu) 1 cebula 2 łyżki mąki tłuszcz do smażenia Wykonanie: udka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć od środka solą, pieprzem, papryką, kurkumą i posypać oregano. Złożyć na pół i obtoczyć w mące obsmażyć udka na rozgrzanym tłuszczu, następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego  na tej samej patelni zeszklić

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Menu na tydzień: 115 zł dla dwóch osób 155

całe menu za 115 zł dla dwóch osób, które możecie przygotować w 1,5 godziny wygląda tak: Poniedziałek: Buddha bowl z serem haloumi Wtorek: Chiński makaron na wynos w sosie z masła orzechowego Środa: Sycylijska pasta z kalafiorem, rodzynkami i orzechami Czwartek: Szaszłyki z ryżem z kalafiora Piątek: Toskański kurczak w sosie śmietanowym z pomidorami i szpinakiem Przepisy na poszczególne(...)możecie liczyć na nas! W tym tygodniu mega łatwymi daniami z menu są makaron z masłem orzechowym, wymagający tylko ugotowania makaronu chińskiego, co zajmuje 5 minut, wymieszania składników sosu i podgrzania w mikrofali – 2 minuty. Równie nieskomplikowany jest przepis na Buddha bowl. Cała robota to usmażenie sera haloumi – równie dobrze można użyć tofu lub krewetek. Podstawę misy stanowi

Niedzielny kucharz
Kabaczek faszerowany z sosem pomidorowym 90

dwudziestolecia - co i jak jadano". Smaker podesłał więc korzystamy. Składniki 1 duży kabaczek ( ok. 1 kg ) 200 g pieczarek 1 cebula 100 g ryżu 2 łyżki masła sól pieprz Sos ; 5 pomidorów 1 łyżka mąki 1 łyżka masła sól pieprz Przygotowanie Z kabaczka odciąłem wzdłuż pasek szerokości 2 palców. Łyżką usunąłem ziarna i część miąższu, przygotowując miejsce na farsz. Obrałem(...)wcześniej częścią kabaczka. Obwiązałem nićmi. Ułożyłem kabaczek w naczyniu żaroodpornym, podlałem wodą, polałem łyżką rozpuszczonego masła. Wstawiłem do rozgrzanego piekarnika, zapiekałem około 45 minut w temperaturze 180 stopni C. Sos : pomidory sparzyłem, zdjąłem skórkę. Pokroiłem na ćwiartki. Na patelni rozgrzałem masło, włożyłem pomidory, dusiłem, aż się rozpadły. Zaprawiłem pulpę pomidorową mąką. Doprawiłem solą i pieprzem. Gotowy kabaczek pokroiłem na grube

R'n'G Kitchen
Soczysty schab z grilla 224

wrzucacie na dobrze rozpalony grill i smażycie ok 10- 15 min, do zrumienienia mięsa. Druga: z mięsem postępujecie tak jak w pierwszej opcji, ale robicie do niego sos. Ja robiłam ostatnio musztardowo-miodowy. 0,5 l śmietany do zup i sosów (12 lub 18) podgrzewacie w małym garnuszku. Dodajemy do niej łyżkę miodu, 2-3 łyżki jakiejś ostrej musztardy(...)łyżkę musztardy francuskiej. Wszystko mieszamy ze sobą i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeżeli będzie za mało musztardowy dodajcie jej więcej. Sos do schabu możecie podać na ciepło lub na zimno. Trzecia: Pokrojone kawałki schabu obtaczacie w swoich ulubionych przyprawach lub w tym samym zestawie którym przyprawialiście schab przed pieczeniem. Z tak doprawionymi kawałkami postępujemy tak samo

Kulinarna Patilogia
WEGAŃSKIE GOFRY SEZAMOWE #mpm #właczgoscinnosc 139

sezamowe gofry są najbardziej chrupiącymi goframi, jakie do tej pory udało mi się zrobić.  Pełne wartościowego białka i witamin, a przede wszystkim pyszne!  W duecie ze śliwką, sosem z jagód goji i sosem jogurtowym stworzyły idealny zestaw na śniadanie.  Bez wątpienia po takim posiłku mogę stwierdzić, że śniadanie daje moc :) CHRUPIĄCE GOFRY SEZAMOWE (PROTEINOWE I WEGAŃSKIE) | przepis(...)również bardzo ciężkie (jeden jak dwa zwykłe gofry), co także może zwiększyć ryzyko pokruszenia się gofra podczas wyciągania. + jogurt sojowy naturalny z ekstraktem z wanilii burbońskiej  świeże śliwki sos owocowy Smacznego

Poranek na słodko
Mix wegetariański – pełnowartościowy posiłek z wykorzystaniem wielu warzyw. 158

warzyw. Znajdziecie tu kapustę czerwoną, pomidory, cukinię. Całość moim zdaniem prezentuje się bosko no i nie ma szans na nudę. Wszystkie składniki na 2 porcje: Składniki na cieciorkę w sosie pomidorowym: łyżeczka oleju rzepakowego 200g cieciorki z puszki 200g pomidorów z puszki połowa czerwonej cebuli oregano, sól, pieprz, papryka słodka Składniki na cukinię: 3 małe cukinie łyżeczka oleju rzepakowego sól(...)siemie lniane ryż brązowy Sposób przygotowania: Na oleju podsmaż posiekaną cebulę a następnie czosnek. Dodaj pomidory i gotuj na wolnym ogniu. Dodaj przyprawy a następnie cieciorkę. W czasie przygotowania sosu pomidorowego, pokrój cukinię w plasterki. Posól, popieprz i odstaw na 5 minut. Następnie podsmaż na oleju aż zmięknie. Ryż ugotuj Kapustę zetrzyj na tarce na grubych oczkach lub posiekaj. Dodaj

wysmienity
Burger rybny (fishburger) 112

Przepis na bułki do burgerów już znacie Dzisiaj przedstawiam fishburgera , czyli panierowany kotlet rybny, sałata lodowa, pomidor, ogórek, kiełki i sos curry. To alternatywa dla burgera mięsnego np. na piątek. Kotleciki można przygotować dzień wcześniej i podgrzać przed złożeniem burgera. Można iść na łatwiznę i użyć kupnych bułek, ale polecam upiec je własnoręcznie. W kupnych zazwyczaj jest cała tablica Mendelejewa(...)pietruszki sól pieprz 1 łyżka oleju + 1 łyżka masła (do smażenia) Panierka: bułka tarta 2 jajka Dodatkowo: 7 bułek do burgerów sałata lodowa pomidor ogórek kiełki (np. jarmuż, rzodkiewka) sos curry „Winiary” w butelce Przygotowanie: Kotleciki: Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć i przełożyć do miseczki. Szalotkę posiekać, zeszklić na maśle i dołożyć do bułki. Dodać posiekaną rybę, natkę

Oryginalny smak

Proponowane wyszukiwania