dopiero czytając nową książkę Sarah Britton “Naturalnie i zdrowo”. Takie połączenie jest przepyszne, soczyste i sycące. Upieczoną fetę można podawać z sałatą a w sezonie z fasolką szparagową. Składniki sosu warzywnego można dowolnie modyfikować dodając swoje ulubione składniki i regulując stopień ostrości. Można też wykorzystać resztki sosu i warzyw, które zostały nam z poprzedniego posiłku, więc to idealny przepis zero(...)opakowanie sera feta (najlepiej twardej greckiej) 10 czarnych oliwek bez pestek garstka kaparów odsączonych pół puszki pomidorów krojonych ok 200 g 2 łyżki oliwy pół łyżeczki tabasco lub innego sosu chili ząbek czosnku (opcjonalnie) przetarty przez praskę po dużej szczypcie zataru i pieprzu papryka czerwona – oczyszczona z nasion szczypiorek do dekoracji po upieczeniu Przepis na fetę pieczoną z warzywami
Ugotowane pozamiataneprzekrojone na pół. Smażyć jeszcze chwilkę. Wlać wodę i wymieszać. Dodać oczyszczoną i pokrojoną na mniejsze kawałki fasolkę oraz kukurydzę. Chili oczyścić z nasionek i pokroić drobno, dodać do sosu. Gotować 5 minut, doprawić solą do smaku. Wlać mleczko kokosowe, dodać połowę posiekanej natki pietruszki i gotować na małym ogniu kolejne 5-8 minut. Sprawdzić smak w razie potrzeby doprawić(...)Można zagęścić sos łyżeczką mąki ziemniaczanej wymieszanej w małej ilości wody. Następnie wlać do gotującego się sosu i zagotować. Wymieszać. Obsypać danie pozostałą natką pietruszki. Podawać z ryżem lub makaronem. Smacznego
Kuchnia Pokoleńserze, nabiale i korzeniach” pisze jak używać parmezan: „ Parmezan użyć można na dania mięsne i postne, który utrzeć trzeba, i mięso lub ryby wprzód ugotować w ukropie lub zaprawie, sos i mięso trzeba mniej solić, ponieważ od parmezanu słoności nabierze .” Jednak dopiero w XIX wieku parmezan stał się w miarę powszechny mimo wysokiej ceny. Proponuję przepis na budyń z ryżu(...)grzybów suszonych, 80 g masła, 40 g startego parmezanu* (użyłam Parmigiano Reggiano DOP - CHNP**), 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki, 6 jajek, sól, cukier, masło do wysmarowania formy, sos: 20 g mąki, 30 g masła, sok z cytryny, Ryż umyć, wspypać do garnka z grubym dnem, włożyć 40 g masła, wlać 300 ml wody, wsypać 1/2 łyżeczki soli. Garnek przykryć
królestwo garówpodwójna pierś z kurczaka lub 3 mniejsze, pojedyncze filety Sól i pieprz do smaku Marynata ½ szklanki masła orzechowego 1 łyżeczka curry lub pasty curry ½ puszki mleka kokosowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka soku z limonki lub cytryny Olej do smażenia Ryż z kalafiora Mała główka kalafiora Szczypta kminu rzymskiego Szczypta curry Kilka łyżek posiekanej natki pietruszki lub kolendry Sól(...)pieprz do smaku Olej do smażenia Przygotowanie: Krok 1 Przełóż ½ szklanki masła orzechowego do rondelka, dodaj łyżeczkę curry, ½ puszki mleka kokosowego i po łyżce sosu sojowego i soku z limonki. Podgrzewaj na wolnym ogniu mieszając, aż składniki połączą się w gładki krem. Uważaj, żeby marynata się nie zagotowała! Przełóż masę do głębokiej misy. Ostudź. Krok 2 W międzyczasie przygotuj ryż
Niedzielny kucharzRoladki drobiowe z warzywami i mozzarellą Mięciutkie, rozpływające się w ustach roladki z kurczaka, wypełnione warzywnym farszem i zanurzone w aromatycznym sosie to świetny pomysł na smaczny i niebanalny obiad. Polecam! Składniki: 3 pojedyncze filety z kurczaka pół niewielkiej cukinii pół czerwonej papryki pół żółtej papryki 1 kulka sera mozzarella z zalewy kilka suszonych grzybków Przyprawy: sól, pieprz(...)całość zalewamy wodą lub bulionem, dodajemy suszone grzybki, rozmaryn oraz liście laurowe i ziele angielskie *** *** Mięso dusimy pod przykryciem, na małym ogniu przez około pół godziny *** *** Następnie do powstałego sosu dodajemy łyżeczkę koncentratu pomidorowego, mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką. Jeśli na koniec sos nie jest gęsty, można dodać łyżeczkę mąki
Blog z Apetytemszkodliwych substancji, gdyż przeciwutleniacze z marynat tworzą warstwę ochronną na produkcie. Co powinna więc zawierać dobra marynata? Przede wszystkim coś kwaśnego np. ocet winny albo kefir, jogurt naturalny czy sos sojowy. Do tego olej np. z pestek winogron czy oliwa z oliwek, no i oczywiście przyprawy i zioła. Nie przesadzaj też z solą! Na bazie ziół i jogurtu naturalnego przygotuj(...)aromatyczne sosy. Menu na grill – przepisy na dania Szaszłyki Składniki: czerwona i żółta papryka cukinia cebula 10 średnich pieczarek przyprawy ziołowe i pieprz 3 łyżki oliwy z oliwek pierś kurczaka lub indyka Przygotowanie: Umyte warzywa pokrój na cząstki, mięso na małe kawałki. Nabijaj warzywa i mięso na patyczki do szaszłyków, skrop je olejem i posyp przyprawami i ziołami. Grilluj, przekręcając
Strefa Zdrowego Żywieniaporcje: 1 kg fasolki szparagowej 1 łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka uprażonego sezamu 1 łyżka czarnuszki 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżka miodu 2 żabki czosnku 3 łyżki sosu sojowego kiełki do ozdoby Fasolce obciąć końcówki i gotować w osolonej wodzie, aż fasolka będzie al dente. Pokroić drobno czosnek i wrzucić na patelnię. Odczekać parę minut i dodać miód. Wymieszać(...)odczekać 1-2 minuty. Wrzucić ugotowaną fasolkę i wymieszać z zawartością patelni. Wlać ocet ryżowy i sos sojowy. Wymieszać i poczekać, aż prawie cały sos sojowy wyparuje. Posypać sezamem i czarnuszką i jeszcze raz wymieszać porządnie. Podawać posypane kiełkami. 1 porcja zawiera ok.: 140 kcal 7,7 g białka 5,4 g tłuszczu 26 g węglowodanów Smacznego
Katarzyna Skórska - dietetyk klinicznygłówki białej kapusty 1 woreczek ryżu 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 jajko 3-4 łyżki bułki tartej mąka pszenna do panierowania olej do smażenia majeranek sól, pieprz sos 1 puszka pomidorów 300 ml bulionu 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 cebula 2 ząbki czosnku majeranek sól, pieprz Wykonanie: Ryż ugotować w osolonej wodzie na półtwardo. Kapustę drobno poszatkować, posolić(...)doprawić majerankiem, solą i pieprzem. Z farszu zwilżonymi dłońmi formujemy gołąbki, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Przekładam do naczynia żaroodpornego. Sos: Cebulę razem z czosnkiem zeszklić. Dodać pomidory oraz koncentrat pomidorowy, chwilę całość poddusić. Następnie wlać bulion i doprawić do smaku majerankiem, solą i pieprzem. Tak przygotowanym sosem zalać gołąbki, wstawić
magiczna kuchnia KasiUdka z kurczaka to swietny surowiec na prosty i szybki obiad. Tym razem wykorzystałam udka bez skóry i kości. Po obsmażeniu na patelni zalałam mięso sosem pomidorowo-paprykowym (ostatni słoik z zimowych zapasów - po przepis zapraszam tutaj ) i upiekłam w piekarniku. Pracy niewiele, a obiadek przepyszny. Skladniki: 9 udek z kurczaka bez kości i skóry sól, pieprz słodka(...)papryka kurkuma oregano suszone/świeże sos paprykowo-pomidorowy ( z tego przepisu) 1 cebula 2 łyżki mąki tłuszcz do smażenia Wykonanie: udka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć od środka solą, pieprzem, papryką, kurkumą i posypać oregano. Złożyć na pół i obtoczyć w mące obsmażyć udka na rozgrzanym tłuszczu, następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego na tej samej patelni zeszklić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!całe menu za 115 zł dla dwóch osób, które możecie przygotować w 1,5 godziny wygląda tak: Poniedziałek: Buddha bowl z serem haloumi Wtorek: Chiński makaron na wynos w sosie z masła orzechowego Środa: Sycylijska pasta z kalafiorem, rodzynkami i orzechami Czwartek: Szaszłyki z ryżem z kalafiora Piątek: Toskański kurczak w sosie śmietanowym z pomidorami i szpinakiem Przepisy na poszczególne(...)możecie liczyć na nas! W tym tygodniu mega łatwymi daniami z menu są makaron z masłem orzechowym, wymagający tylko ugotowania makaronu chińskiego, co zajmuje 5 minut, wymieszania składników sosu i podgrzania w mikrofali – 2 minuty. Równie nieskomplikowany jest przepis na Buddha bowl. Cała robota to usmażenie sera haloumi – równie dobrze można użyć tofu lub krewetek. Podstawę misy stanowi
Niedzielny kucharzdwudziestolecia - co i jak jadano". Smaker podesłał więc korzystamy. Składniki 1 duży kabaczek ( ok. 1 kg ) 200 g pieczarek 1 cebula 100 g ryżu 2 łyżki masła sól pieprz Sos ; 5 pomidorów 1 łyżka mąki 1 łyżka masła sól pieprz Przygotowanie Z kabaczka odciąłem wzdłuż pasek szerokości 2 palców. Łyżką usunąłem ziarna i część miąższu, przygotowując miejsce na farsz. Obrałem(...)wcześniej częścią kabaczka. Obwiązałem nićmi. Ułożyłem kabaczek w naczyniu żaroodpornym, podlałem wodą, polałem łyżką rozpuszczonego masła. Wstawiłem do rozgrzanego piekarnika, zapiekałem około 45 minut w temperaturze 180 stopni C. Sos : pomidory sparzyłem, zdjąłem skórkę. Pokroiłem na ćwiartki. Na patelni rozgrzałem masło, włożyłem pomidory, dusiłem, aż się rozpadły. Zaprawiłem pulpę pomidorową mąką. Doprawiłem solą i pieprzem. Gotowy kabaczek pokroiłem na grube
R'n'G Kitchenwrzucacie na dobrze rozpalony grill i smażycie ok 10- 15 min, do zrumienienia mięsa. Druga: z mięsem postępujecie tak jak w pierwszej opcji, ale robicie do niego sos. Ja robiłam ostatnio musztardowo-miodowy. 0,5 l śmietany do zup i sosów (12 lub 18) podgrzewacie w małym garnuszku. Dodajemy do niej łyżkę miodu, 2-3 łyżki jakiejś ostrej musztardy(...)łyżkę musztardy francuskiej. Wszystko mieszamy ze sobą i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeżeli będzie za mało musztardowy dodajcie jej więcej. Sos do schabu możecie podać na ciepło lub na zimno. Trzecia: Pokrojone kawałki schabu obtaczacie w swoich ulubionych przyprawach lub w tym samym zestawie którym przyprawialiście schab przed pieczeniem. Z tak doprawionymi kawałkami postępujemy tak samo
Kulinarna Patilogiasezamowe gofry są najbardziej chrupiącymi goframi, jakie do tej pory udało mi się zrobić. Pełne wartościowego białka i witamin, a przede wszystkim pyszne! W duecie ze śliwką, sosem z jagód goji i sosem jogurtowym stworzyły idealny zestaw na śniadanie. Bez wątpienia po takim posiłku mogę stwierdzić, że śniadanie daje moc :) CHRUPIĄCE GOFRY SEZAMOWE (PROTEINOWE I WEGAŃSKIE) | przepis(...)również bardzo ciężkie (jeden jak dwa zwykłe gofry), co także może zwiększyć ryzyko pokruszenia się gofra podczas wyciągania. + jogurt sojowy naturalny z ekstraktem z wanilii burbońskiej świeże śliwki sos owocowy Smacznego
Poranek na słodkowarzyw. Znajdziecie tu kapustę czerwoną, pomidory, cukinię. Całość moim zdaniem prezentuje się bosko no i nie ma szans na nudę. Wszystkie składniki na 2 porcje: Składniki na cieciorkę w sosie pomidorowym: łyżeczka oleju rzepakowego 200g cieciorki z puszki 200g pomidorów z puszki połowa czerwonej cebuli oregano, sól, pieprz, papryka słodka Składniki na cukinię: 3 małe cukinie łyżeczka oleju rzepakowego sól(...)siemie lniane ryż brązowy Sposób przygotowania: Na oleju podsmaż posiekaną cebulę a następnie czosnek. Dodaj pomidory i gotuj na wolnym ogniu. Dodaj przyprawy a następnie cieciorkę. W czasie przygotowania sosu pomidorowego, pokrój cukinię w plasterki. Posól, popieprz i odstaw na 5 minut. Następnie podsmaż na oleju aż zmięknie. Ryż ugotuj Kapustę zetrzyj na tarce na grubych oczkach lub posiekaj. Dodaj
wysmienityPrzepis na bułki do burgerów już znacie Dzisiaj przedstawiam fishburgera , czyli panierowany kotlet rybny, sałata lodowa, pomidor, ogórek, kiełki i sos curry. To alternatywa dla burgera mięsnego np. na piątek. Kotleciki można przygotować dzień wcześniej i podgrzać przed złożeniem burgera. Można iść na łatwiznę i użyć kupnych bułek, ale polecam upiec je własnoręcznie. W kupnych zazwyczaj jest cała tablica Mendelejewa(...)pietruszki sól pieprz 1 łyżka oleju + 1 łyżka masła (do smażenia) Panierka: bułka tarta 2 jajka Dodatkowo: 7 bułek do burgerów sałata lodowa pomidor ogórek kiełki (np. jarmuż, rzodkiewka) sos curry „Winiary” w butelce Przygotowanie: Kotleciki: Bułkę namoczyć w mleku, odcisnąć i przełożyć do miseczki. Szalotkę posiekać, zeszklić na maśle i dołożyć do bułki. Dodać posiekaną rybę, natkę
Oryginalny smak