pizze: opakowanie kulek mozzarelli 1 cebula pokrojona w piórka kilka czarnych oliwek pokrojonych w plasterki suszone pomidory – 6 sztuk pokrojonych w kostkę żółty tarty ser – do woli Sos: 400 g puszka pomidorów krojonych zioła prowansalskie, bazylia, lubczyk, ostra papryka szczypta cukru, pieprzu i soli – wszystkie składniki na sos połącz w miseczce, wymieszaj, możesz je zmiksować lub zostawić kawałeczki(...)dwie części, dwie kule i rozłóż na blachach (uprzednio posmarowanych delikatnie oliwą z oliwek, robię to pędzelkiem) rozcierając dłońmi na boki tworząc cienką pizzę. Na ciasto wykładaj: sos pomidorowy, tarty ser i resztę składników. Jak już ułożysz wszystkie składniki posyp jedną pizzę dodatkowo mieloną roztartą w dłoniach bazylią, a drugą ziołami prowansalskimi (opcjonalnie). Piecz na środkowej półce piekarnika w temp
Zasmakuj Kuchnikochamy eksperymenty <3 Kluski z selera? Dlaczego nie? Sos grochowy? Uwierzcie, wyszedł wyśmienity <3 Składniki 1 duży seler korzeniowy (ok 1 kg) około 250 g mąki ziemniaczanej 200 g grochu zielonego (połówki) 200 g pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 2-3 młode marchewki 200 g boczku wędzonego 2 łyżki oleju sól, pieprz Przygotowanie Seler obieramy, kroimy(...)blendujemy na jednolitą masę. Pieczarki kroimy na plasterki, marchewki w krążki, cebulę i czosnek siekamy. Boczek kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki smażymy na rozgrzanym tłuszczu, dodajemy do sosu i podgrzewamy. W razie potrzeby sos rozrzedzamy lub redukujemy, w zależności od preferencji kulinarnych. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem
R'n'G KitchenMakaron z sosem „serowym” to jeden z moich, bardzo udanych, eksperymentów kulinarnych. Taki obiad robi się w ekspresowym tempie, a dzieciaki zajadają się nim ze smakiem. „Ser” z ziemniaka jest fantastycznie ciągnący i w smaku przypomina prawdziwy ser. Takie danie można podać dziecku, które skończyło 12. miesiąc życia. 200 g makaronu (np. świderki) 2 średnie cebule(...)zeszkli. Następnie dodajemy pieczarki i podsmażamy. Do warzyw dodajemy 5 łyżek „sera” z ziemniaka i mieszamy do uzyskania kremowej konsystencji. Makaron nakładamy na talerze i polewamy sosem pieczarkowym. Gotowe
Dieta bez mlekaCześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na burgery z czerwonych buraków i soczewicy podane z bazyliowo-majonezowym sosem. Do przygotowania 8 porcji potrzebujemy: - 2 ugotowane, czerwone buraki - 1 puszkę soczewicy (400 g/240 g po odsączeniu) - 6 czubatych łyżek mąki - 3 łyżki prażonego słonecznika - po 1 łyżeczce mielonego czosnku oraz kolendry - szczyptę chili - sól i świeżo mielony pieprz do smaku - olej do smażenia(...)przygotowania sosu potrzebujemy: - 2-3 łyżki gotowego bazyliowego pesto - 2 łyżki majonezu 1. Ugotowane i obrane buraki ścieramy na tarce o dużych oczkach. 2. Do buraków dodajemy odsączoną soczewicę, mąkę, słonecznik oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy. 3. Masę przekładamy porcjami na rozgrzany tłuszcz, formując kotlety i smażymy z obu stron do zrumienienia. 4. Usmażone kotlety odsączamy na papierowym ręczniku
Bez Cebuliząbki czosnku sól i pieprz *** Brokuła dzielimy na różyczki, wrzucamy na lekko osolony wrzątek i gotujemy przez 6 minut. Odcedzamy i studzimy *** *** W miseczce mieszamy składniki sosu: majonez, jogurt, przeciśnięty czosnek oraz po szczypcie soli i pieprzu ( ważne aby za dużo nie solić gdyż ser feta jest bardzo słony) *** *** Pomidory, cebulę i rzodkiewki kroimy na kawałki. W misce(...)układamy połowę warzyw: brokuły, pomidory, rzodkiewki, cebulę i odsączoną z zalewy kukurydzę *** *** Całość zalewamy połową sosu. Ser feta kroimy w kostkę lub kruszymy. Połowę sera wykładamy na sałatkę *** *** Następnie wykładamy drugą część warzyw *** *** Całość zalewamy resztą sosu. Na sałatkę wykładamy drugą część sera i całość posypujemy łuskanym słonecznikiem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: SAŁATKA ZIEMNIACZANA DO GRILLA PRZEPIS TUTAJ GRILLOWANE POLĘDWICZKI
Blog z ApetytemDzień dobry :-) Tydzień zaczynamy od przepisu na pyszną tartę z tuńczykiem, bakłażanem, pomidorkami koktajlowymi, oliwkami, mozzarellą. Do tego sos pomidorowy z dodatkiem ajwaru. Tarta pyszna, nam smakowałam bardzo, mam nadzieję, że i Wam przypadnie do gustu :-) Składniki na ciasto: 230 g mąki pszennej 150 g masła jajko 2 - 3 łyżki zimniej wody 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki oregano lub bazylii(...)rozgrzewamy masło, cebulę kroimy w piórka, czosnek przepuszczamy przez praskę. Wrzucamy oba składniki na rozgrzane masło. Jak cebula się zeszkli dodajemy passatę i ajwar. Chwilkę zostawiamy jeszcze na gazie, sos nam powinien trochę zgęstnieć. Odstawiamy. 3. Pomidorki kroimy na połówki, tak samo oliwki. Tuńczyka odsączamy na sitku, następnie przed wyłożeniem jeszcze trochę odciskamy z zalewy. 4. Na podpieczony spód wykładamy
kruche babeczkiFrytki upiekłam a mięso usmażyłam na minimalnej ilości tłuszczu. Do tego sos czosnkowy na bazie jogurtu i dużo warzyw. Pycha! Przepis na 2 porcje. 250 g filetów z kurczaka 500g ziemniaków, najlepiej odmiana do pieczenia 1/3 główki sałaty lodowej 1 ogórek 1 duży pomidor 1 papryka 1 cebula 100g sera feta dobrej jakości ketchup przyprawa(...)kebab/gyros olej sól Sos czosnkowy: 250ml jogurtu greckiego 3 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz 1. Ziemniaki obieramy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na cienkie frytki. Wlewamy 1 łyżeczkę oleju, solimy. Pieczemy w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem przez około 15-20 minut. 2. Filet z kurczaka drobno siekamy, dodajemy 1 łyżeczkę oleju, posypujemy przyprawą
Szefowa kuchnitygodnie na maksa wypełnione pracą zawodową, więc ratować trzeba się daniami na szybko. Tym razem, pod lupę wzięliśmy skrzydełka z kurczaka, do tego sos chrzanowy…bagietka plus…i danie gotowe. Składniki 1 kg skrzydełek kurczaka 2 łyżki sosu chrzanowego sól, pieprz Przygotowanie Skrzydełka oczyszczamy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Oprószamy solą i pieprzem. Dodajemy sos chrzanowy, mieszamy. Skrzydełka układamy w naczyniu żaroodpornym
R'n'G Kitchencurry z pieczarek każdemu przypadnie do gustu. Jeżeli interesują Was potrawy z pieczarek na sposób indyjski polecam curry z pieczarek i zielonego groszku lub pieczarki w sosie kokosowym . A po inne pieczarkowe przepisy zajrzyjcie do Ani lub Ani . Curry pieczarkowe Składniki: 0,5 łyżeczki kminu rzymskiego kilka ziaren czarnego pieprzu 4 ziarna zielonego kardamonu(...)przez około 10 minut. W tym czasie obrać pieczarki i pokroić je na ćwiartki, jeżeli macie bardzo drobne pieczarki, możecie wrzucić je w całości. Pieczarki dodać do sosu pomidorowego, wymieszać, przykryć i dusić przez około 10 minut. Pod koniec gotowania odkryć, aby sos nieco odparował. Podawać natychmiast przybrane świeżą kolendrą. Smacznego
Codzienne Gotowanietłuszcze. Ja lubię dodawać do nich nasiona chia i konopi. Wtedy wiem, że kotlety warzywne są naprawdę zdrowe i sycące! Oczywiście do tak pysznych kotletów nie może zabraknąć pysznego sosu, u mnie niezawodny sos romesco. Warzywne kotlety z ciecierzycy i cukinii Składniki: na 8 kotletów 250 g ugotowanej ciecierzycy 200 g cukinii 2 łyżki nasion chia 2 łyżki łuskanych pestek(...)smaku 1 łyżeczka prażonych i zgniecionych nasion kminu rzymskiego ½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu olej kokosowy do smażenia Do podania coleslaw z 200 g czerwonej kapusty, 1 marchewki, octu i oliwy sos romesco, tutaj przepis quinoa pieczony kalafior sałata, dymka, chili, opcjonalnie Cukinię pokrój w kostkę i pokrój drobno w malakserze. Dodaj nasiona chia, lekko posól i odstaw na 30 minut. Chia
codojedzeniatuńczykiem - doskonała zarówno na obiad jak i śniadanie. Polecam, wyszła pyszna. Składniki : 10 jajek przepiórczych kilka pomidorków koktajlowych spora garść mieszanki sałat puszka tuńczyka w sosie własnym kilka oliwek zielonych bądź czarnych Sos winegret: 4 łyżki oliwy z oliwek ( ewentualnie olej roślinny) 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka musztardy sól i pieprz Jajeczka(...)Ugotowane jajka przeciąć na pół. Pomidorki koktajlowe umyć,osuszyć i przeciąć na pół. Tuńczyka osaczyć z zalewy. Oliwki pokroić na plasterki. Wszystkie składniki sałatki ułożyć na talerzu. Składniki na sos dokładnie ze sobą połączyć i skropić sałatkę, posypać świeżo zmielonym pieprzem
Niespełnione zdolności kulinarnewiadomo, że przesuszonego mięsa nikt nie lubi. U nas pojawił się na obiad przez dwa dni z rzędu (to na prawdę duża porcja), raz solo, a raz z sosem pieczarkowym. Wersja z sosem podbiła moje serce i myślę, że sos powinien zawsze tu towarzyszyć;) Polecam na odświętny obiad:) 1 pierś z indyka (u mnie 1,2 kg) 1 duża pojedyncza
Smaki Na TalerzuDeserowy serniczek z sosem kajmakowym i bananem. Uwielbiam desery w szklankach za ich prostotę, smak i szybkość w przygotowaniu. Często przygotowuję je na spotkania z przyjaciółką lub od tak, gdy mam ochotę na słodką chwilę relaksu. Dziś polecam Wam pyszny deserowy serniczek z sosem kajmakowym i bananem. Bardzo prosty w przygotowaniu i naprawdę pyszny. Polecam. Składniki: 5 łyżek(...)sokiem z pomarańczy. Próbujemy. Na dno pucharka / szklanki wysypujemy groszek ptysiowy, nakładamy naszą serową masę. Następnie układamy plasterki banana. Masę kajmakową podgrzewamy z niewielką ilością mleka, mieszamy. Powstałym sosem polewamy nasz deser. Zdobimy kleksem z nadzienia malinowego, plasterkiem banana i groszkiem ptysiowym. Deser można podać od razu lub schłodzić w lodówce. Smacznego
Słodkie okruszkiwiadomo, że przesuszonego mięsa nikt nie lubi. U nas pojawił się na obiad przez dwa dni z rzędu (to na prawdę duża porcja), raz solo, a raz z sosem pieczarkowym. Wersja z sosem podbiła moje serce i myślę, że sos powinien zawsze tu towarzyszyć;) Polecam na odświętny obiad:) 1 pierś z indyka (u mnie 1,2 kg) 1 duża pojedyncza
Smaki Na Talerzu