bananów mina mi zrzedła. Lubię banany na surowo, ale jakoś nie przepadam za ich smakiem w potrawach na gorąco. Ale podjęłam wyzwanie i od razu powiem, że ten pikantny sos z bananów mnie zauroczył. Jest po prostu pyszny! Świetnie smakuje jako dodatek do wszelkiego rodzaju mięs i warzyw pieczonych, smażonych czy grillowanych. Ja wykorzystałam go do grillowanych krewetek(...)przechować kilka dni w lodówce. Jeśli Wam przypadnie do gustu to możecie zrobić go więcej, z wielokrotnej ilości składników, przełożyć do małych słoiczków i zapasteryzować. Ostry i aromatyczny sos będzie doskonałym dodatkiem do pieczonych mięs lub warzyw ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzakurczakiem i porem – składniki 1 średniej wielkości por 1 pierś z kurczaka łyżka masła woreczek kaszy gryczanej sól puszka groszku zielonego 2 marchewki 300 ml bulionu 3 łyżki sosu sojowego suszony tymianek Kaszotto z kurczakiem i porem – przepis Na łyżce masła przesmażamy pokrojonego w cienkie półplasterki pora. Jak będzie już miękki dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka. Podczas smażenia(...)marchewkę pokrojoną w półplasterki (kostkę) i smażymy wszystko razem przez kolejne 3 minuty. Następnie zalewamy wszystko bulionem i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 10 minut. Dodajemy groszek, sos sojowy i całość dusimy jeszcze przez ok. 3-4 minuty. Kaszotto jest gotowe. Danie proste, zdrowe i bardzo szybkie w przygotowaniu. Smacznego! Post Kaszotto z kurczakiem i porem pojawił się
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Śledzie białe Jasia to aromatyczne rybki schowane pod pierzynką ze słodkiej cebuli i rodzynek zalane czosnkowym sosem. Przepis na białe śledzie Jasia pochodzi z zeszytu mojej mamy Ewy, teściowej. Tak przyrządzone śledziki goszczą na naszym stole raczej zimą. Zdecydowanie kojarzą mi się z Wigilią kiedy to ” ryba ma swoje 5 minut”. Śledzie mają intensywny smak dzięki(...)Save Recipe Print Ingredients 5-6 płatków śledziowych 2 średnie cebule 3 łyżki cukru ZALEWA 2 szklanki wody 3/4 szklanki octu 10% 2 łyżki cukru ziele angielskie, liść laurowy SOS CZOSNKOWY mały jogurt naturalny 2 łyżki śmietany 2 łyżki majonezu 100 g rodzynek 2-3 ząbki czosnku koperek Instructions Wszystkie składniki na zalewę umieszczamy w garnku i doprowadzamy do wrzenia
Rusty Forktuńczyka oraz awokado! Do przygotowania porcji dla 3-4 osób potrzebujemy: - 1 opakowanie mix sałat - 1 puszkę tuńczyka - 1 awokado - kilka pomidorków koktajlowych - 4 jajka - pęczek szczypiorku Do przygotowaniu sosu potrzebujemy: - 5-6 łyżek oliwy z oliwek - sok z połowy cytryny - 1 łyżeczkę musztardy Dijon - 1 łyżeczkę miodu - sól i pieprz do smaku 1. Jajka gotujemy na twardo, czyli przez(...)momentu zagotowania wody. 2. W małej miseczce łączymy wszystkie składniki sosu. 3. Do dużej miski przekładamy mix sałat, pokrojone w kostkę awokado, pomidorki koktajlowe oraz odsączonego i rozdrobnionego tuńczyka. 4. Całość polewamy wcześniej przygotowanym sosem i delikatnie mieszamy. 5. Sałatkę przekładamy na talerz, dodajemy połówki ugotowanych jajek oraz posiekany szczypiorek. 6. Na koniec wszystko oprószamy szczyptą soli i świeżo zmielonego
Bez Cebuliwodę w większym garnku i do wrzątku wrzucamy cząstki brokuła - blanszujemy. 3. Blanszowany brokuł dzielimy na cząstki i wrzucamy do smażących się pieczarek z kukurydzą, dodajemy bazylię. 4. Przygotowujemy sos tahini - 3 łyżki tahini wlewamy do filiżanki, wyciskamy 1/2 cytryny, odrobinę solimy i słodzimy, mieszamy i sos gotowy. 5. Czas na kaszę jaglaną. Przed ugotowaniem należy ją dokładnie wypłukać(...)wchłonie całą wodę i będzie wyglądać jak na zdjęciu obok. 6. Nakładamy na talerz kaszę, a następnie pieczarki z brokułem, na to układamy przekrojone pomidorki koktajlowe i skrapiamy sosem tahini. Smacznego
Kawa z mlekiemPolecam mój sos warzywny do makaronu, oczywiście bezglutenowego. To bardzo smaczne, lekkostrawne i zdrowe danie, jednocześnie nietrudne w przygotowaniu. Zapraszam. Składniki: 250 g makaronu bezglutenowego 1 cebula 2 marchewki 3 ząbki czosnku 1 pietruszka (korzeń) 250 g pieczarek 1 cukinia garść mrożonego groszku 1 mały brokuł 1 puszka pomidorów 500 ml sosu pomidorowego 2 papryki (np. żółta i czerwona) oliwa(...)pokrojone w cząstki i smażymy całość. 2. Następnie dodajemy blanszowany brokuł, nadal smażymy całość. 3. Następnie dodajemy pokrojone w paseczki papryki. 4. Następnie dodajemy pomidory z puszki i wlewamy sos pomidorowy. Przyprawiamy szczyptą cukru i podanymi wyżej przyprawami. W międzyczasie gotujemy makaron bezglutenowy. 5. Teraz czas na dodanie śmietanki, która łagodzi kwaśność pomidorów i zagęszcza całość. 6. Na koniec
Kawa z mlekiemtylko podgrzać 😉 Składniki: kilkanaście sztuk makaronu penne rigate około 250 g mięsa mielonego (u mnie karkówka) 2-3 ząbki czosnku 1 cebula pieprz ziołowy oregano sól puszka pomidorów w sosie własnym 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego szczypta cukru kilka kulek mozzarelli olej Wykonanie: Makaron gotujemy al'dente. Odcedzamy i przelewamy zimną wodą, aby nam się nie posklejał. Na rozgrzanym oleju(...)oregano. Na koniec dodajemy koncentrat pomidorowy i do smaku odrobinę pikantnego ketchupu. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem. Makaron nadziewamy mięsem mielonym i układamy w naczyniu. Pomidory w sosie własnym blendujemy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, szczyptą cukru (albo ulubionymi ziołami). Powstałym sosem zalewamy makaron. Na górze układamy kawałki mozzarelli. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni
Walijskie Pichceniemąki pszennej 1 łyżeczka soli 2 łyżki oliwy z oliwek czarny sezam Nadzienie (2 placki): 8 cienkich białych kiełbasek Maestro Henryk Kania 12 plastrów wędzonego boczku 4 łyżki sosu pomidorowego, u mnie brusketta 300 g sera żółtego Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru. W misce mieszamy mąkę z solą. Dodajemy oliwę i rozpuszczone drożdże. Wyrabiamy elastyczne ciasto. Odstawiamy(...)Każdą z ukrytych kiełbasek przecinamy na mniej więcej 3 części. i okręcamy je wokół własnej osi, aby po upieczeniu dobrze się odrywały od reszty. Środek placka smarujemy 2 łyżkami sosu pomidorowego, układamy na sosie 1/4 startego sera, na nim 6 plastrów boczku, posypujemy całość ponownie 1/4 sera. Pamiętajmy, że z przepisu wychodzą 2 placki. Brzeg placka z kawałkami kiełbasek posypujemy
MamaOskarkaMojego męża naszło na kurki, kupił gdzieś mrożone i nic tylko kurki i kurki. No to zrobiliśmy polędwiczki w sosie kurkowym. Wyszły pyszne, do tego pieczone ziemniaczki z miętą. Powiem Wam, że fajnie takie ziemniaczki smakują :-) Miłego dnia Wam życzę :-) Składniki: polędwiczka wieprzowa 1 opakowanie mrożonych kurek około 150 ml śmietany 30% 100 ml białego wytrawnego wina 1 cebula(...)sos sojowy sól pieprz masło klarowane do smażenia natka pietruszki Ziemniaczki: 6 średnich ziemniaków sól pieprz suszona mięta bazylia olej lub oliwa 1. Ziemniaki obieramy i możemy podgotować (jeśli podgotowane, to po odcedzeniu studzimy, kroimy w ćwiartki) lub pokroić w ćwiartki. Następnie do pokrojonych ziemniaków dodajemy suszoną miętę i bazylię, oprószamy solą i pieprzem i skraplamy olejem lub oliwą. Jeśli
kruche babeczkiszynki 1 żółtko 2 czubate łyżki pokruszonych krakersów np. paprykowych lub cebulowych lub bułki tartej sól, pieprz, kurkuma do smaku szczypta domowego warzywka suszonego olej/oliwa do smażenia Sos śmietanowo jajeczny: 1/2 szkl śmietanki 30 % 1 jajko łyżka sera żółtego startego na tarce 1. Ziemniaki wraz z marchewką, dokładnie myjemy i podgotowujemy przez około 15-20 minut. Następnie odcedzamy(...)odrobinie oliwy/oleju. 3. W śmietance roztrzepujemy jajko i mieszamy razem z serem żółtym. 4. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, układamy pierwszą warstwę ziemniaków pokrojonych w grubsze plasterki, polewamy połową sosu. Następnie układamy kolejną warstwę zmieników, na to plasterki lub paski marchewki razem z groszkiem. Na koniec wykładamy nasze klopsiki. Całość zalewamy resztą sosu. Pieczemy w 190 stop. przez około 30 minut
Gotowanie...to proste !się je z połączenia mąki pszennej, mleka, ziemniaków i drożdży, ja postawiłam na wersję kompletnie inną, poszalałam trochę! A co! Dodałam dynię, przyprawy korzenne a całość podałam z sosem śmietanowym z kolendrą! Idealne danie na obiad czy kolację, zaskoczy Was smakiem, kolorem i aromatem. Petarda! SKŁADNIKI: - 750ml oleju Wielkopolskiego do smażenia - 2 szklanki mąki pszennej - 1/3 szklanki puree(...)składników, wyrób elastyczne ciasto, odstaw na 15 minut. Z ciasta robimy gruby wałek, odkrwamy spore części wałkujemy na cienkie placki i wrzucamy na gorący olej, smażymy na złoty kolor. Sos śmietanowy: - 3 łyżki śmietanki 18% - 3 łyżki jogurtu greckiego - 2 łyżki mleka - 1/2 ząbka czosnku - 1/3 pęczka kolendry - sól W/w składniki wymieszaj i odstaw na 5 godzin. Placki podajemy gorące
SMYKWKUCHNIsułtańsku będzie świetną decyzją. Składniki : 0,5 kg śledzi solonych (matiasów) 200 ml przecieru pomidorowego 50 gr rodzynek sułtańskich 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 średnie cebule pół łyżeczki sosu tabasco ew. przecieru z chilli sok z cytryny sól i cukier olej rzepakowy Przygotowanie: Śledzie wymoczyć ale nie dłużej niż 30 minut, osuszamy i skrapiamy sokiem z cytryny. Rodzynki zalewamy(...)mają tylko lekko zmięknąć. Cebulę kroimy na półplasterki i szklimy na patelni na oleju rzepakowym, do zeszklonej cebuli dodajemy koncentrat pomidorowy, łyżkę koncentratu (można nieco później dołożyć), pół łyżeczki sosu tabasco oraz rodzynki. Wszystko wymieszać, zagotować i dusić ok 5-7 minut.Doprawić solą i cukrem po czym ostudzić. Płaty śledziowe kroimy w ok 2 cm kawałki i przekładamy
Mechanik w kuchniwłoszczyzny gotuję bulion, a z mięsa formuję większą porcję pulpetów. Gotuję pulpety w bulionie, dzielę je na porcje i zamrażam wraz z bulionem. Potem robię do pulpetów różne sosy w zależności od tego na jaki mam ochotę i podaję np. z ziemniakami, kaszą, makaronem lub ryżem. Podaję Wam przepis podstawowy na pulpety drobiowe. Składniki na pulpety drobiowe, 20 sztuk(...)drobiowych. Formujemy duże kulki i obtaczamy je w mące. Gotujemy we wrzącym bulionie ok. 15 minut. Wyjmujemy pulpety łyżką cedzakową. Takie pulpety będą bazą do przygotowania ich w różnych sosach. Na zdjęciu poniżej są pulpety w sosie cytrynowym. The post Pulpety drobiowe appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięCzasem brakuje mi pomysłów na obiad, czasem składników, a innym razem czasu. Dlatego dziś danie, które przygotowałam z pomocą Pomysłu na... Winiary. Tak powstały Klopsiki w sosie bolońskim z pełnoziarnistym makaronem . Składniki: - 500 g mięsa mielonego (u mnie z łopatki wieprzowej) - 1 opakowanie Winiary Pomysł na... Klopsiki w sosie bolońskim - 1 puszka krojonych pomidorów - 1 mała cebula dodatki: - makaron pełnoziarnisty(...)cebulę oraz resztę przyprawy. Wszystko dokładnie mieszam. Z mięsa robię małe klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Wrzucam je do woreczka, który znalazłam w opakowaniu z przyprawą. Całość zalewam powstałym pomidorowym sosem. Zamykam worek specjalnym zamknięciem i przekładam do naczynia żaroodpornego. Tak przygotowane klopsiki wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika: 190 °C Czas pieczenia: 35 minut W czasie pieczenia gotuję makaron
Kuchnia co dniaPapryczki faszerowane to klasyczne jesienne danie. Niezwykle proste w przygotowaniu a podane z sosem pomidorowym robi dobrze kubkom smakowym. Składniki na papryczki: 7-8 średnich papryczek żółtych 250 gr mięsa mielonego 100 gr ryżu 1 jajko sól pieprz papryka słodka wędzona / opc. ostra gotowy bulion ewentualnie kostka rosołowa Przygotowanie : Papryczki płuczemy w wodzie i wycinamy z nich szypułkę razem(...)zalewamy ciepłym bulionem. Całość stawiamy na piec i zagotowujemy. Później zmniejszamy ogień i dusimy do miękkości papryki (sprawdzamy to wykałaczką). Papryczki faszerowane mięsem mielonym podajemy na ciepło polane sosem pomidorowym. Przepis na sos pomidorowy << Kliknij
Mechanik w kuchni