sosy - 72234 przepisów (strona:1286/4816)

Bardzo szpinakowa pasta z dodatkiem gorgonzoli i parmezanu 118

nieco grubszy, wyrabiany ręcznie i jego czas gotowania to od 12 do 15 minut, ja ten czas skróciłam, do 10 minut a nawet 9, po czym odcedzony przełożyłam do sosu, dorzuciłam dwie garści parmezanu, można jedną, to tylko kwestia ochoty, chwilę podgotowałam i natychmiast podałam. Pasta wyszła bardzo kremowa i oczywiście smaczna. Zadowoliła nawet najbardziej wybredne podniebienia. Pamiętajmy jednak(...)makaron w sosie kradnie nam wodę, dlatego konsumpcja wraz z delektowaniem się musi odbyć się natychmiast, ponieważ stracimy cenny sos.) Ozdobić danie listkami parmezanu, uprażonymi orzeszkami piniowymi oraz skropić odrobiną szlachetnej oliwy. Buon appetito

Wino Francja Kuchnia
Wtorek: Spaghetti primavera 158

zrobić primaverę zgodnie z oryginałem, czyli z makaronem Naprawdę trudno znaleźć tak napakowane zieleniną i witaminami danie! Jest tu cukinia, brokuł, groszek, fasolka szparagowa, szparagi. Do tego bardzo lekki sos na bazie masła i jogurtu greckiego. To nasze małe odstępstwo od oryginalnego przepisu szefa Sirio Maccione z restauracji Le Cirque w Nowym Jorku, który sos robił na bulionie. Polecamy(...)Zdejmij z patelni. Krok 4 Rozgrzej na patelni 4 łyżki masła, dodaj 2 ząbki czosnku posiekane w plastry. Smaż 2 minuty. Następnie dodaj jogurt, zamieszaj całość. Krok 5 Dodaj sos jogurtowy do makaronu. Wymieszaj. Dodaj warzywa, zetrzyj na wierzch parmezan, posyp posiekaną zieleniną. Smacznego! Szukasz więcej wiosennych dań? Sprawdź przepis na pęczotto primavera . Poznaj nasze wiosenne menu na tydzień

Niedzielny kucharz
Gulasz z meksykańskim chili sin carne 145

dodajemy cała zawartość chili con carne, mieszamy uzupełniamy ewentualnie płyn i dusimy nadal aż mięso będzie miękkie. Na samym końcu przyprawiamy jeszcze ewentualnie do smaku solą lub pieprzem. Ilość sosu zależy od Waszego zapotrzebowania, jeśli za szybko odparuje można dodać jeszcze wody lub bulionu. Ja swojego sosu już nie zagęszczałam bo był akurat ale jeśli płynu daliście więcej możecie zagęścić(...)łyżeczką maki ziemniaczanej rozmieszanej w 1/2 szklanki wody, wlewamy do sosu i chwilę gotujemy.  Życzę smacznego

Sama słodycz i szczypta chili
wolowina z wolnowaru 133

pocięte na kawałki 3-4 li ście laurowe 3-4 ziele angielskie 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 szkl rosołu około 1 kg wołowiny 2 łyżeczki maki ziemniaczanej,lub kukurydzianej sos sojowy Wykonanie 1 papryka pokrojona w kostkę Sma żyć cebulę i seler na oleju na wolnym ogniu, aż zaczną mięknąć - około 5 minut. Dodać marchew, smażyć przez 2 minuty, wymieszać(...)sosem sojowym. Obsmażyć kawałki wołowiny na złoty kolor. Przełożyć wszystko smażone ,paprykę do wolnowaru ,dodać 500 ml gorącej wody, wymieszać i gotować na wolnym przez 8-10 godzin, lub na szybkim programie przez 4 godziny. Pod koniec gotowania doprawić pieprzem ,solą opcjonalnie . Aby zagęścić sos ,wymieszać mąkę ziemniaczana ,lub kukurydziana z odrobina wody , następnie dodać 2 łyżki płynu z wolnowaru

w mojej kuchni
Klopsiki w sosie koperkowym z kaszą gryczaną 153

Moja ulubiona potrawa z dzieciństwa to klopsiki z sosem. Tradycja robienia i jedzenia trwa do dzisiaj :) zarówno w sosie koperkowym jak i pomidorowym. Dzisiaj wersja z sosem koperkowym. Pycha :) Składniki - 40 dag mięsa mielonego wieprzowego ( z łopatki ) - 1 średnia cebula - 1 jajko - 1 bułka sucha ( kajzerka) - 3 łyżki bułki tartej - pęczek koperku - pieprz, sól - litr bulionu drobiowego - ziele angielskie, liść

Różne smaki w kuchni
Klopsiki w sosie koperkowym z kaszą gryczaną 193

Moja ulubiona potrawa z dzieciństwa to klopsiki z sosem. Tradycja robienia i jedzenia trwa do dzisiaj :) zarówno w sosie koperkowym jak i pomidorowym. Dzisiaj wersja z sosem koperkowym. Pycha :) Składniki - 40 dag mięsa mielonego wieprzowego ( z łopatki ) - 1 średnia cebula - 1 jajko - 1 bułka sucha ( kajzerka) - 3 łyżki bułki tartej - pęczek koperku - pieprz, sól - litr bulionu drobiowego - ziele angielskie, liść

Różne smaki w kuchni
Spaghetti primavera, czyli pyszna wiosenna pasta 169

zrobić primaverę zgodnie z oryginałem, czyli z makaronem Naprawdę trudno znaleźć tak napakowane zieleniną i witaminami danie! Jest tu cukinia, brokuł, groszek, fasolka szparagowa, szparagi. Do tego bardzo lekki sos na bazie masła i jogurtu greckiego. To nasze małe odstępstwo od oryginalnego przepisu szefa Sirio Maccione z restauracji Le Cirque w Nowym Jorku, który sos robił na bulionie. Polecamy(...)Zdejmij z patelni. Krok 4 Rozgrzej na patelni 4 łyżki masła, dodaj 2 ząbki czosnku posiekane w plastry. Smaż 2 minuty. Następnie dodaj jogurt, zamieszaj całość. Krok 5 Dodaj sos jogurtowy do makaronu. Wymieszaj. Dodaj warzywa, zetrzyj na wierzch parmezan, posyp posiekaną zieleniną. Smacznego! Szukasz więcej wiosennych dań? Sprawdź przepis na pęczotto primavera . Poznaj nasze wiosenne menu na tydzień

Niedzielny kucharz
Zapiekanka ryżowa z sosem serowym i brokułami... 292

zawsze poszukuję w mierę sprawnych i smacznych przepisów na kreatywne pozbycie się ewentualnych resztek, sympatyczna zapiekanka  z bloga  Spend with pennies   zainteresowała mnie od razu. Prosty sos beszamelowo-serowy, ogólnie dostępne brokuły i resztkowy ryż. Obiad gotowy w mgnieniu oka. :) Wystarczy tylko pamiętać, żeby ugotować więcej ryżu poprzedniego dnia, lub wcześnie rano. Wtedy całość można złożyć wcześniej(...)Rozgrzej masło w sporym garnku i usmaż cebulę, aż będzie miękka i przeźroczysta. Wmieszaj makę i pieprz smaż kolejne 2 minuty. Stopniowo wlewaj mleko, cały czas ubijajac. Gotuj, aż sos będzie gęsty. Zdejmij z ognia i wmieszaj serek kremowy i 1 1/2 szklanki sera żółtego. Ewentualnie dosól do smaku - tu ostrożnie, ser jest już mocno słony. W międzyczasie wrzuć brokuła

Lejdi of the house
Frittata ze szparagami i sosem chimichurri 113

koszulce, albo właśnie w formie omletu. To takie proste i pyszne danie! Jednak żeby nie było nudno, to w dzisiejszym przepisie proponuję Wam do frittaty podać obłędny argentyński sos chimichurri i posypać całość migdałami. To będzie śniadanie, o którym będziecie marzyć od razu po przebudzeniu. ;) PS. Frittata to również świetny pomysł na ekspresowy lunch! * SKŁADNIKI dla 1 osoby kilka szparagów(...)jajka 30 g parmezanu 1 łyżka płatków migdałów 1 łyżka sosu chimichurri ( z tego przepisu ) 1 łyżeczka klarowanego masła sól, pieprz * PRZYGOTOWANIE Zagotowuj wodę z odrobiną soli. Szparagom odetnij końcówki. Jeśli są grubsze (powyżej 1 cm), przetnij je na pół. Szparagi wrzuć na wrzątek i gotuj przez 3-5 minut, aż staną się  al dente . Następnie odcedź

Food Square
Makaron z kurczakiem teriyaki i warzywami 564

smażyć kolejną minutę. Dodać pokrojona w kostkę paprykę oraz podzielonego na różyczki brokuła. Smażyć kolejne 3 minuty. Pod koniec dodać kukurydzę. Dodać makaron i smażyć jeszcze 1 minutę. Sos teriyaki: 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu ryżowego 2 łyżki wody 1 łyżka syropu klonowego 1/2 łyżki imbiru (użyłam sproszkowanego) 1 starty ząbek czosnku 1 łyżka oleju sezamowego Wszystkie składniki(...)sos wymieszać. Wlać na patelnię do makaronu. Podsmażyć chwilę. Podawać z podprażonym sezamem

Moja Galeria Smaku
Szybka pizza na suchych drożdżach 274

wyposażenia piekarnika.   Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 płaska łyżeczka suchych drożdży 2 łyżeczki oleju 3/4 szklanki letniej wody szczypta soli 1 płaska łyżeczka cukru   + dodatkowo: sos pomidorowy do posmarowania ciasta, ulubiony farsz do pizzy, ser żółty     *** Do szklanki z letnią wodą dodajemy drożdże, sól, cukier oraz olej i mieszamy. Mąkę przesiewamy, robimy wgłębienie i wlewamy(...)ciasto rozwałkowujemy na grubość około 0,5 cm. Blaszkę od piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, który następnie smarujemy olejem. Ciasto przekładamy na blaszkę *** *** Ciasto smarujemy z wierzchu cienką warstwą sosu pomidorowego lub ketchupu *** *** Na sos wykładamy ulubione dodatki. U mnie są to składniki znalezione podczas tak zwanego sprzątania lodówki, czyli: szynka, smażone kawałki kurczaka, papryka, cukinia. Całość posypujemy startym

Blog z Apetytem
Spaghetti z bakłażanem w sosie pomidorowym 131

Spaghetti z bakłażanem w sosie pomidorowym Temat kulinarny na dziś to bakłażan, oberżyna, gruszka miłosna w oryginale Psianka podłużna (Solanum melongena). Sprawdza się jako danie główne, na przystawkę, jako dodatek do dań czy pasta do smarowania. Kilka przepisów prezentowałam u siebie na blogu na które zapraszam: Bakłażan po prowansalsku , Bakłażan pieczony z Pecorino Romano i Mozzarellą(...)Zapiekany bakłażan z cukinią, ziołami, parmezanem i mozzarellą w czosnkowym sosie pomidorowym , Lasagne z bakłażanem w odchudzonej wersji ,  Bakłażan zapiekany z kozim serem , Kawior z bakłażana,  Ratatouille z białą fasolą , Roladki z bakłażana nadziewane kozim serem, świeżą bazylią i suszonymi pomidorami , Roladki z bakłażana nadziewane białym serem , Roladki z bakłażana i sera

Wino Francja Kuchnia
Sałatka ze szparagami i jajkiem 227

obierz. Na talerzu połóż rukolę oraz ugotowane szparagi. Na szparagach połóż jaja ugotowane na miękko, które przekrój najpierw wzdłuż. Z oliwy, przeciśniętego przez praskę czosnku i musztardy dijon przygotuj sos. Jeśli sos nie będzie chciał się połączyć dodaj odrobinę ciepłej wody (70 st C). Podawaj ciepłe z sosem. SMACZNEGO! Artykuł Sałatka ze szparagami i jajkiem pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog

nietylkopasta.pl
Tajska zupa z łososiem / Thai salmon soup 180

kostkę 1 papryczka chilli, z grubsza posiekana 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka cukru 2 puszki x 400 ml mleka kokosowego 3 szklanki bulionu drobiowego 2 łyżki sosu rybnego ½ czerwonej papryki, pokrojonej w cienkie plasterki 3 średnie ziemniaki, obrane i pokrojone w kostkę 3 łyżki masła orzechowego 100 g boczniaków, pokrojonych w cienkie plasterki 2 łyżki świeżej kolendry, posiekanej(...)kokosowego w średnim rondlu na średnim ogniu, włóż pastę i smaż przez 5 minut często mieszając. Dodaj cukier, zamieszaj i podgrzewaj jeszcze minutę. Dodaj mleko kokosowe, bulion drobiowy i sos rybny, wymieszaj, przykryj, doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz ogień i gotuj przez 10 minut mieszając od czasu do czasu. Dodaj warzywa i gotuj kolejne 15 minut aż zmiękną. Dodaj

karmelowy
Kociołek meksykański – długi weekend 194

karkówki lub łopatki wieprzowej , dość chudej 2 cebule 1 marchew , godnej wielkości 2-3 łodygi selera naciowego 1 żółta papryka grubościenna 1 słoik , białej , drobnej , fasolki w sosie pomidorowym ( ja używam własnej , ale może być puszka Heinz ) 1 puszka fasolki czerwonej 1 puszka kukurydzy ( mała lub 1/2 zwykłej ) 4 – 5 średnich ziemniaków 2 strąki świeżego chilli ( zielone i czerwone(...)dodajemy pokrojoną w piórka cebulę , smażymy , jak się zezłoci , dokładamy mięso i przysmażamy . Chwilkę to trwa , wiadomo Kiedy w powietrzu unosi się już niebiański zapach pieczystego , dodajemy fasolkę z sosem pomidorowym, pomidory z puszki i pokrojoną w kostkę marchew , zalewamy 1 l wody , solimy do smaku . Szczelnie przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu 1,5 godziny , a my , możemy iść

Ogrodnik w podróży

Proponowane wyszukiwania