łyżki maki - do obtaczania pulpetów przed smażeniem PRZYPRAWY: 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu SOS: 1 pęczek świeżego koperku - duży 2 kostki bulionu pieczarkowego z maślaną nutą 1 śmietana 18% [400ml] 3-4 łyżki mąki pszennej Czerstwą bułkę namoczyć na godzinę w mleku. Cebulę(...)rodku. W litrze gorącej wody rozpuścić kostki bulionowe. Śmietanę rozmieszać z 3-4 łyżkami maki, zahartować gorącym bulionem i dodać do reszty płynu. Doprowadzić do wrzenia. Sos powinien być średnio-gęsty, w razie potrzeby dodać jeszcze mąki. Do sosu dołożyć posiekany drobno wieży koperek i wrzucić podsmażone klopsiki. Gotować wszystko razem na małym ogniu ok 20 min. od czasu
Grunt to przepis!Pulpeciki z indyka w sosie dyniowym z dodatkiem kurkumy. Pyszne były, posmakują i dzieciom i dorosłym, sezon na dynię w pełni więc trzeba korzystać :-) Jako dodatek u mnie była kasza orkiszowa, ale możecie zrobić z czym tylko lubicie np. ziemniakami, czy ryżem :-) Miłego dnia :-) Składniki na pulpeciki: 500 g mięsa mielonego z indyka (może być inne) 1 czerstwa bułka kajzerka(...)jajko 1/2 łyżeczki papryki słodkiej natka pietruszki sól pieprz Sos: 700 ml buliony warzywnego lub drobiowego 1,5 szklanki startej dyni Hokkaido kurkuma 1 łyżka mąki ziemniaczanej około 1/3 szklanki śmietany 30% sól pieprz suszona bazylia 1. Bułkę kajzerkę moczymy w wodzie, żeby zmiękła. Do miski dajemy mięso, jajko, przyprawy, namoczoną i odciśniętą kajzerkę oraz posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy dokładnie
kruche babeczkizupą stanowiły idealne jej dopełnienia. Danie drugie, czyli łosoś z teriyaki - tu użyliśmy resztek, czyli okrawków różnych warzyw, które często pozostają w lodówce. Warzywa zostały wykorzystane do przygotowania sosu teriyaki. Ugotowane w sosie sojowym kawałki buraczka, cebuli, papryki, czosnku nadały sosowi bogatego smaku. A same warzywa stanowiły idealne dopełnienie dania. Deser, czyli bread pudding - namoczone w mleku z gotowania
kolorowotorcikowoCzęsto przyrządzam makarony różnymi sosami, tym razem postanowiłam zrobić sos mięsny z dodatkiem warzyw, wyszedł bardzo smaczny, polecam. Składniki: 0,5 kilograma makaronu spaghetti 0,5 kilograma mięsa mielonego 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera Kawałek pora 1 duża cebula 4 łyżki koncentratu pomidorowego Sól, pieprz Olej do smażenia Sposób przygotowania: Mięso mielone podsmażamy na rozgrzanym oleju, dodajemy drobno posiekana(...)momentu aż warzywa i mięso zmiękną. Dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, podajemy z przygotowanym sosem
Bajeczna KuchniaSkładniki: 600 g szynki bez kości pokrojonej na porcje Marynata: 3 łyżki oleju suszony majeranek szczypta chilli słodka mielona papryka pieprz Do sosu: 2 ząbki czosnku 1 cebula sól, pieprz liść laurowy ziele angielskie kminek 2 łyżki musztardy chrzanowej 2 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżki koncentratu pomidorowego bulion mąka, zimna woda i śmietana do zagęszczenia Sposób wykonania: 1. Składniki(...)wody. 3. Gdy mięso będzie miękkie, dodać kminek, obie musztardy i koncentrat pomidorowy. W osobnej misce wymieszać 1 łyżkę śmietany, 1 łyżkę mąki i odrobinę zimnej wody. Wlać do sosu, wymieszać i gotować chwilkę, aż sos zgęstnieje. Na koniec doprawić solą i pieprzem. 4. Podawać wedle uznania, u nas to ziemniaki i sałatka z czerwonej kapusty ( KLIK ). Smacznego
Kuchnia domowa Animięsa mielonego 4 ząbki czosnku 2 łyżki mąki ziemniaczanej przyprawa do mięsa mielonego 3-4 spore ziemniaki 2 pomidory 2 średnie cebule ok. 20 plasterków salami sól, zioła prowansalskie Sos pomidorowy: puszka pomidorów 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki pikantnego keczupu 0,5 łyżeczki cukru 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz(...)zdjęciu powyżej poukładać pionowo, naprzemiennie kotleciki, ziemniaki, cebulę, pomidory oraz salami. Warzywa posypać ziołami prowansalskimi. Piec ok. 50 minut w temperaturze 190 stopni C. W międzyczasie przygotować sos pomidorowy. Do wysokiego naczynia wrzucić pomidory z puszki, koncentrat, keczup, cukier, słodką paprykę w proszku, zioła, sól oraz pieprz i wszystko dokładnie zblendować. Na koniec dodać wodę. Po podanym wyżej czasie
Simply Foodbyło warto? Niekoniecznie. Wolałabym kupić sprawdzoną wołowinę, ale warto było spróbować, chociaż smak niczym się nie wyróżnia, trudno mi nawet go do czegoś porównać. Zobaczcie też: Chimmichurri – ostry sos do mięs Rostbef smażony i sałatka ze szpinakiem, serem kozim i gruszką Przepis na stek z kangura z sałatką ze szpinaku Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania: 30 minut (nie licząc(...)łyżki octu winnego 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 ziarna ziela angielskiego 1 liść laurowy sól i pieprz - dopiero używamy po usmażeniu kawałek folii aluminiowej na sałatkę: szpinak, pomidory, gorgonzola; sos do sałatki: 1 łyżka miodu, 1 łyżka musztardy, 5 łyżek oliwy z oliwek Przepis 1 Mięso z kangura marynujemy w mieszance 3 łyżek oliwy z oliwek, 3 łyżek octu winnego
Kuchnia Bazyliimakaron Lubella pióra 1/2 opakowania szpinak świeży 250 g. czosnek 3 ząbki masło 2 łyżki sól, pieprz świeżo mielony do oprószenia ryby + do doprawienia sosu wg. gustu śmietanka kremówka 30 % 250 ml. serek topiony 1 trójkąt smak śmietankowy lub ziołowy ser mozzarella starta na tarce 4 łyżki Rybę dzielimy na mniejsze kawałki. Oprószamy solą i pieprzem(...)patelni. Czosnek obieramy i siekamy. Wrzucamy na patelnie z masełkiem po dorszu. Przysmażamy, dodajemy szpinak. Kiedy szpinak zmięknie wlewamy śmietankę. Dodajemy serek topiony i na średnim ogniu dusimy, aż sos zacznie wrzeć. Doprawiamy solą i pieprzem według gustu. Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Przecedzamy, przelewamy zimną wodą i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Na makaronie układamy kawałki ryby. Polewamy
Kuchnia Pauletteskuchni, zwłaszcza podczas okresu, w którym kazano jeść ciastka oraz cydr typowy dla obu stron kanału La Manche. Drożdże do jedzenia nie są najsmaczniejsze, ale w postaci past czy sosów zyskują na wartości. Tym bardziej, że są bogate w witaminy grupy B i cynk. Jedyny warunek, żeby nie słodzić za dużo. Podobno jeszcze uspokajają i wpływają bardzo dobrze na skórę(...)Dodając do sosu drożdżowego soku jabłkowego uzyskujemy smak podobny do cydru. Składniki: - pół paczki makaronu Lubella pióra pełne ziarno - kostka drożdży - cebula - małe pieczarki - sok jabłkowy Wykonanie: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Pieczarki myjemy, kroimy i podsmażamy z drobno pokrojoną cebulą. Dodajemy pokruszone drożdże i smażymy aż się rozpuszczą. Podlewamy trochę sokiem jabłkowym. Tak przygotowany sos podajemy
Kryzysowa Książka KucharskaKasza gryczana z gotowaną marchewką muśniętą cebulką oraz świeży mix sałat z sosem czosnkowym. Macie ochotę na smaczny, szybki, a w dodatku zdrowy obiad? Potrzebne Ci będą (składniki dla dwóch porcji): - woreczek kaszy gryczanej; - 6 dużych marchewek; - 1 cebula; - sałata lodowa (6 liści); - rukola (garść lub dwie lub więcej :) ); - jeden średni ogórek; - garść natki pietruszki ; - 1 średni pomidor; - łyżka oliwy(...)wycedzam ją i łącze z zeszkloną cebulką (zazwyczaj gotuję marchewki większą ilość, gdyż taka marchewka jest dobra na zimno jako przekąska np. na kolację.) Następnie do ukończenia sałatki przygotowuję sos czosnkowy, mianowicie: jogurt naturalny łącze z posiekanymi ząbkami czosnku i posypuję bazylią. Ugotowaną kaszę nakładam na talerze i przykrywam potrawką z marchewki, a sałatkę polewam 2 łyżkami sosu czosnkowego! Gotowe
MintTastesię Piccadilly. Zamówiliśmy tam: jagnięcinę z sałatką grecką, ryżem oraz pieczonymi ziemniakami (tak-dla mnie też było zdziwieniem, że do ryżu jeszcze pieczone ziemniaki) oraz makaron z kurczakiem w sosie śmietanowym - uwaga - nie była to śmietana taka jak u Nas - gęsta i biała - nawet nie potrafię tego opisać - było to coś w rodzaju delikatnego sosiku jednocześnie nie tłustego i prawie(...)lecz nie przypadły mi one do gustu. Moim faworytem były warzywa podawane na gorąco tzw. leczo z cukinii, bakłażanów, pomidorów oraz pieczone ziemniaczki. Ziemniaki świetnie smakowały z popularnym tam sosem tzatziki. Typowym, greckim daniem, które było oferowane w każdej restauracji i tawernie na wyspie była Musaka - mielone mięso z warzywami, a dokładniej przewaga bakłażanów w formie warstwowej zapiekanki z sosem
MintTastedusić się w winie ok. 8-10 minut na średnim ogniu. Gdy już większa część wina wyparuje, nasze krewetki są już gotowe – po usmażeniu i uduszeniu powstał pyszny naturalny sos, w którym możemy również moczyć sobie nasze krewetki, dlatego tak jak widać na zdjęciu – krewetki są podane w sosie, który wytworzył się dzięki oliwie i białym winie. Do krewetek polecam(...)sos czosnkowy i obowiązkowo wspomniane, chrupiące i ciepłe pieczywko z masłem czosnkowym. Polecam popijać do krewetek białe, wytrawne wino Fern Ridge Sauvignon Blanc 2013, które doskonale komponuje się i smakuje z krewetkami. SMACZNEGO
MintTasteProsty, szybki i banalny obiad, a jednak zapomniany, że może być tak smaczny! Wystarczy dodać odpowiednie składniki, a kwintesencją wykończenia i smaku będzie pyszny sos! Sałatka z kurczakiem - błyskawiczny obiad Składniki: - 150g kurczaka; - 1/2 opakowania mix sałat z rukolą; - 1 pomidor; - 2 łyżki kukurydzy; - 1/3 papryki; - 5 sztuk papryczek jalapenos; - 1/4 cukini; - 1 plasterek białej mozarelli; - 2 łyżki parmezanu(...)Przyprawy do kurczaka: - przyprawa węgierska; - pieprz ziołowy; - pieprz chili cayenne; - 2 łyżki oliwy czosnkowej. Sos: - 1 łyżeczka musztardy franuskiej; - 1 łyżeczka miodu; - 1 łyżeczka octu jabłkowego; - 2 łyżki oliwy czosnkowej; - szczypta soli i pieprzu; - posiakana natka pietruszki-łyżeczka; - szczypta oregano. Sposób przygotowania: - kurczaka marynujemy czyli doprawiamy przyprawami podanymi wyżej i smarujemy oliwą czosnkową następnie po 5 minutach grillujemy
MintTasteosób): - 2 małe buraki; - mix sałat (1 opakowanie); - garść rukoli; - 100g sera feta; - 1/2 gruszki; - 4 plastry czerwonej cebuli; - garść pomidorków koktajlowych; - 2 ząbki czosnku. Składniki na sos: - 2 łyżki oliwy; - 2 łyżki wody; - 1 łyżeczka musztardy; - 1 łyżeczka miodu; - 1 łyżka octu jabłkowego; - sól, pieprz; - oregano. Sposób przygotowania: - buraka obieramy i kroimy na cienkie plastry, następnie grillujemy na patelni(...)wraz z plastrami czerwonej cebuli; - mis sałat układamy na talerzu, posypujemy rukolą, dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe oraz pokrojony ser feta; - składniki na sos łączymy ze sobą, a następnie polewamy sosem sałatkę; - na samym wierzchu układamy plasterki gruszki, grillowanego buraka oraz cebulę. SMACZNEGO
MintTasteMakaron w sosie z dynią i soczewicą Danie aromatyczne dzięki odpowiednio dobranym przyprawom, typowo jesienne i oczywiście proste w przygotowaniu, a zarazem przepyszne! Przepis polecam (nie tylko!) dla osób będących na diecie wegetariańskiej i również dla tych, którzy dbają o szczupłą sylwetkę - makaron pełne ziarno z żytem oprócz porcji minerałów i białka zawiera cenny dla naszego organizmu błonnik. Składniki (porcja(...)szczyptę chili; - w między czasie makaron świdry pełne ziarno ugotować według instrukcji na opakowaniu; - ugotowany makaron odcedzić, przelać lekko zimną wodą i polać oliwą; - na porcji makaronu dodać gotowy sos z dyni i soczewicy, udekorować natką pietruszki. Pozostałą część sosu można zawekować w słoiczki - tak jak ja to zrobiłam. W ten sposób kolejny obiad za jakiś czas będzie błyskawicznie
MintTaste