sosy - 72234 przepisów (strona:1289/4816)

Kalafiorowa zapiekanka 154

pyszne sycące i na ogół da się je dość szybko przygotować wykorzystując przeróżne składniki znajdujące się akurat w domu. Dziś zapiekanka kalafiorowa z makaronem i sosem beszamelowym, czyli szybki i niedrogi pomysł na obiad lub kolację. Wypróbujcie :) Składniki potrzebne do przygotowania zapiekanki kalafiorowej. 1 średniej wielkości kalafior, 250g makaronu, garść płatków migdałowych, 25g masła(...)długo aż będą już miękkie, odcedzam je i przekładam do miski. Makaron gotuję w sposób zgodny z instrukcja na opakowaniu, odcedzam i dodaję do kalafiora. Przygotowuję sos: Ser żółty ścieram na tarce o grubych oczkach. W rondlu rozpuszczam masło i dodaję do niego mąkę, mieszam przez chwilę intensywnie rozprowadzając wszystkie grudki i jeszcze

Gotuj Się Kto Może
Kurczak w cieście francuskim 102

przygotowania kurczaka w cieście francuskim: 1 podwójny filet z kurczaka lub kawałek fileta z indyka, 1 arkusz ciasta francuskiego, 1 kulka mozarelli, 1 jajko, 2 łyżki sosu sojowego, łyżeczka posiekanego rozmarynu, sól i pieprz do smaku. Sposób przygotowania kurczaka w cieście francuskim: Mięso płuczę i osączam papierowym ręcznikiem. Każdy filet z kurczaka(...)kroję wzdłuż na 2 duże plastry, rozbijam delikatnie, oprószam niewielką ilością soli i pieprzu, wkładam do miseczki, zalewam sosem sojowym i posypuję rozmarynem po czym mieszam aby każda cześć mięsa była pokryta sosem, odstawiam na minimum godzinę do lodówki. Przygotowanie mięsa Mozarellę ścieram na tarce o grubych oczkach lub rozrywam rękami. Rozkładam

Gotuj Się Kto Może
Zapiekanka brokułowa 82

ciepło. Dziś proponuję zapiekankę brokułową na bazie makaronu. Palce lizać ;) Spróbujcie koniecznie :) Składniki potrzebne do przygotowania zapiekanki brokułowej: Podstawa zapiekanki: 1 brokuł, 250g makaronu, 200g boczku. Sos: 1 szklanka mleka, 1 łyżka masła, 1 kopiasta łyżka mąki, 125g sera feta, gałka muszkatołowa, sól i pieprz do smaku. Sposób przygotowania zapiekanki brokułowej: Brokuły płuczę, dzielę(...)masło, dodaję mąkę mieszam i podsmażam przez minutkę a następnie dodaję mleko partiami ciągle mieszając. Dodaję pokruszoną fetę i mieszam aż do powstania jednolitego gęstego sosu, doprawiam do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. W naczyniu żaroodpornym łączę ze sobą makaron, brokuły i boczek, zalewam sosem, delikatnie mieszam i zapiekam

Gotuj Się Kto Może
Sałatka z komosą, jarmużem i ciecierzycą 206

ugotowanej komosy ryżowej, 1 puszka ciecierzycy, 2 niewielkie pomidory, 2 laski selera naciowego, kawałek (około 1/3) ogórka, 2 garści liści jarmużu, sól i pieprz do smaku  Składniki na sos: 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżeczka miodu, 1 łyżeczka musztardy, 1 łyżka octu balsamicznego, 2 niewielki ząbki czosnku. Sposób przygotowania sałatki z komosy, jarmużu i ciecierzycy: Ugotowaną komosę ryżową(...)kroję w kostkę, pomidora kroję w kostkę, selera kroję na kawałeczki o grubości około 0,5 cm. Mieszam wszystkie składniki. W kubku mieszam wszystkie składniki sosu z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaję sos do sałatki, mieszam, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Sałatka z komosy, jarmużu i ciecierzycy gotowa

Gotuj Się Kto Może
Lasagne 126

pieprz, gałka muszkatołowa majeranek,oregano,bazylia,papryka,czosnek Na patelni przesmażamy mięsko doprawiamy sola, pieprzem, bazylią, majerankiem, oregano, czosnkiem i papryką. Następnie dodajemy pomidory w puszcze i chwilkę dusimy. Sos mięsny mamy gotowy. Teraz pora na beszamel, w rondelku rozpuszczamy 2 łyżki masła i dodajemy 2 łyżki mąki - mieszamy trzepaczką, a następnie do powstałej papki dodajemy stopniowo partiami mleko. Powinna(...)powstać konsystencja gęstej śmietany. Na koniec beszamel doprawiamy sola pieprzem i gałką muszkatołową.  Gdy sosy mamy gotowe można układać wszystko w naczyniu żaroodpornym. W moim przypadku z tych proporcji w naczyniu żaroodpornym, które mamy idealnie wchodzi 3 warstwy. Na dół naczynia wylewam troszeczkę beszamelu aby makaron nie przywarł do naczynia i kolejno 1/3 surowe płaty makaronu

Smacznie Pysznie Kalorycznie
PIZZA GRZYBOWA W KSZTAŁCIE LODÓW 122

składniki. CIASTO: 300 g mąki pszennej 50 g mąki kukurydzianej 30 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru szczypta soli 2 łyżki oleju rzepakowego 1 szklanka wody FARSZ: 1 opakowanie sosu grzybowego WINIARY 300 ml bulionu papryka 10 g. kurek kabanos cebula kukurydza ser żółty natka pietruszki sól pieprz oregano W misce mieszamy mąkę pszenną i kukurydzianą z solą. W drugiej(...)zalewamy gorącym bulionem i odstawiamy na 1 minut. Przyprawiamy solą, pieprzem i oregano.Następnie gotujemy grzyby przez 5 minut w bulionie. Grzyby odcedzamy od bulionu. Następnie do bulionu dodajemy sos grzybowy WINIARY i przygotowujemy go zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Paprykę, cebulę kroimy w kostkę. Ser ścieramy na tarce. Kabanosa kroimy w plastry. Do rożków dodajemy pokrojonego kabanosa a następnie

Kuchnia w oparach
TOSTY W KLIMACIE JESIENNYM 110

mnie to na przywitanie powiedział, że "Przecież obiecałaś". Przygotowałam więc szybkie muffiny tostowe w klimacie jesiennym. Składniki: 6 kromek pieczywa tostowego 6 plastrów szynki ulubionej garść kurek 1 op. sosu grzybowego WINIARY 1 cebula starty ser sól pieprz bazylia olej rzepakowy  Cebulę kroimy w kostkę i szklimy. Dodajemy oczyszczone grzyby i podsmażamy. Przyprawiamy. Sos WINIARY przygotowujemy wg opakowania. Dolewamy(...)grzybów i dusimy do uzyskania miękkości. Chleb tostowy rozwałkujemy wałkiem. Wykładamy nim formy do muffinów. Na to wykładamy szynkę. Na sam spód dodajemy ser a na to grzyby w sosie. Posypujemy pieprzem. Pieczemy ok 10-15 minut w temp 180 st. Przed podaniem posypujemy bazylią Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl

Kuchnia w oparach
LODY POMIDOROWE Z KARMELEM POMIDOROWYM 120

łyżki ketchupu z piekła rodem KOTLIN 3 żółtka 1/2 szklanki śmietanki 36% 1/4 szklanki cukru 3 żółtka 5 szklanek mleka sok z 1/2 cytryny 45 ml likieru cytrynowego SOS KARMELOWY POMIDOROWY: 1/4 szklanki wody 1 pomidor żółty lub czerwony 1 szklanka cukru Przygotowujemy lody: Żółtka ucieramy z cukrem. Pomału dolewamy oliwę. W garnku podgrzewamy mleko, śmietankę i ketchup z piekła(...)powstał lód. Przygotowujemy karmel: Pomidora przecieramy przez sito. Gotujemy wodę z cukrem do postania jasnego karmelu. Zdejmujemy z ognia i dodajemy 1/2 szklanki puree z pomidora. Jak sos się skrystalizuje wstawiamy znów na ogień i mieszamy do momentu kiedy grudki rozpuszczą się. Studzimy sos i podajemy z lodami. Możemy zetrzeć dodatkowo odrobinę parmezanu

Kuchnia w oparach
Makaron tagliatelle z cieciorką i pieczarkami 228

porcje) cebula 2-3 ząbki czosnku ok. 200 g makaronu tagliatelle ok. 400 g pieczarek puszka cieciorki 400 g (lub wcześniej ugotowanej) wiązka natki pietruszki 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 3 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz, tymianek masło do podsmażenia Pokrojoną drobno cebulę podsmażamy na maśle, dorzucamy czosnek, a następnie umyte i pokrojone w kostkę pieczarki. Kiedy już zaczną mięknąć(...)podlać sosem sojowym i dalej dusić. Pod koniec dołożyć cieciorkę, doprawić solą, pieprzem, tymiankiem i pozwolić by smaki sobą przeszły. Wmieszać jogurt i poszatkowaną natkę pietruszki. Makaron ugotować al dente, wymieszać z sosem. Smacznego

Nie do chrzanu!
Zrazy schabowe z białą kiełbasą w sosie piwno-miodowym 155

Wykonane ze schabu z cienką, białą kiełbasą i ogórkiem kiszonym, uduszone w aromatycznym sosie piwnym z dodatkiem miodu.  Różne smaki, które harmonijnie się uzupełniają dając doskonały kawałek mięsa na niedzielny obiad.  Łatwe i szybkie w wykonaniu. Polecam 😊 Składniki - na dwa zrazy 2 kawałki schabu 2 cienkie, białe kiełbaski 2 średnie ogórki kiszone sól, pieprz, tymianek, estragon 1/2 szkl(...)wzdłuż ogórka kiszonego i zwinąć ciasno w rulonik. Spiąć wykałaczkami.  Zwinięte zrazy obsmażyć na złoto na rozgrzanym smalcu. Po obsmażeniu podlać 1/2 szkl wody i 1/2 szkl piwa. Sos doprawić tymiankiem, estragonem, solą i pieprzem. Dusić pod przykryciem do momentu aż większość płynu wyparuje, wtedy dodać miód. Kiedy cały płyn wyparuje a resztka zacznie się mocno pienić, podlać

Ze smakiem bez glutenu
Bigos z kiszonej kapusty 185

bigos, czy fasolka. Coś co możemy ugotować dziś i jeść przez kilka dni. Niżej przedstawiam propozycję takiego obiadu, przygotowanego z kwaśnej kapusty z kiełbasą, łopatką i wołowiną w sosie własnym. Składniki 2 kg kapusty kiszonej 500 gram łopatki wieprzowej 2 pętka kiełbasy  1 puszka wołowiny w sosie własnym 1 cebula 3 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego  olej(...)ugotowanej kapusty. Teraz na tej samej patelni, na rozgrzanym oleju smażymy mięso z łopatki. Usmażone i miękkie mięso również dodajemy do kapusty.  Zostaje nam jeszcze wołowina w sosie własnym. Mięso wyjmujemy z puszki, kroimy w grubszą kostkę lub kawałki i dodajemy do kapusty i pozostałych mięs. Ponownie doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do bigosu. Mieszamy dokładnie i dusimy

Życie zaczyna się w kuchni
Tołpyga w sosie chrzanowym ze szpinakiem 170

Pyszna tołpyga  z chrzanem i szpinakiem na szybki obiad. Rybę można podać z ryżem, grzankami. Sos jest obłędny. Lubię takie obiady w jednym naczyniu zapiekane. Nawet na zimno ryba jest dobra. 40 dkg filetu z tołpygi 250 g szpinaku baby sól, pieprz przyprawa do ryb 2 ząbki czosnku olej czosnkowy sos: 1 cebula 3 łyżeczki chrzanu tartego(...)zapiekania. Na szpinaku układam kawałki ryby. Na patelni przesmażam cebule na oleju, dodaję wino i redukuję, dolewam śmietany i chwile podgrzewam. Na końcu dodaję chrzan, doprawiam, solą, pieprzem. Sos wylewam na rybę. Piekarnik nagrzewam do temperatury 200 stopni góra dół, wstawiam naczynie i zmniejszam do temperatury 170 stopni. Piekę 15 minut. Przed podaniem posypuję koperkiem, i pokrojonymi pomidorami suszonymi

wesoła kuchnia
MAKARONOWE NACHOSY Z DIPEM SEROWYM 114

Osączamy na ręczniku papierowym. Posypujemy przygotowaną panierką. Dip:  Masło wkładamy do garnka, gdy zacznie się rozpuszczać dodajemy mąkę, intensywnie mieszamy. Dodajemy mleko w trzech porcjach ciągle mieszając. Jeśli sos jest zbyt intensywnie rozgrzany, zdejmujemy ze źródła ciepła, lekko studzimy po czym ponownie grzejemy. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Ser ścieramy na grubych oczkach. Dodajemy do gorącego sosu. Mieszamy(...)uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Ilość dodanego sera jest uzależniona od preferencji, czy chcemy uzyskać sos bardziej gęsty i ciągnący czy rzadki

Słodki Zakątek
Sałatka z rukolą, wędzonym łososiem i mozzarellą + film 194

wędzonym łososiem i mozzarellą z dodatkiem pomidorów i papryki to świetne połączenie smaków. Błyskawiczna w przygotowaniu i smakowita przekąska w sam raz dla niespodziewanych gości. Smak sałatki dodatkowo podkreśla sos musztardowy-miodowy.     składniki na 2 porcje 100 g rukoli 10-12 pomidorków papryczkowych lub koktajlowych 1 czerwona papryka 125 g sera mozzarella 125 g wędzonego łososia(...)sos 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka miodu 2 łyżki musztardy 1 łyżeczka soku z cytryny czarny pieprz sól przepis Do małej miseczki wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy musztardę, miód oraz sok z cytryny, całość doprawiamy szczyptą soli oraz czarnym pieprzem i wszystko dokładnie mieszamy. Umyte pomidorki papryczkowe lub koktajlowe przekrawamy na pół. Ser mozzarella kroimy w większą kostkę

Smakowite Dania

Proponowane wyszukiwania