sosy - 72234 przepisów (strona:1289/4816)

Klopsiki drobiowe w sosie koperkowym 207

łyżki maki - do obtaczania pulpetów przed smażeniem PRZYPRAWY: 1 płaska łyżeczka soli 1 płaska łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu SOS: 1 pęczek œświeżego koperku - duży 2 kostki bulionu pieczarkowego z maślaną nutą 1 śœmietana 18% [400ml] 3-4 łyżki mąki pszennej Czerstwą bułkę namoczyć na godzinę w mleku. Cebulę(...)rodku. W litrze gorącej wody rozpuśœcić kostki bulionowe. ŒŚmietanę rozmieszać z 3-4 łyżkami maki, zahartować gorącym bulionem i dodać do reszty płynu. Doprowadzić do wrzenia. Sos powinien być średnio-gęsty, w razie potrzeby dodać jeszcze mąki. Do sosu dołożyć posiekany drobno œwieży koperek i wrzucić podsmażone klopsiki. Gotować wszystko razem na małym ogniu ok 20 min. od czasu

Grunt to przepis!
Pulpeciki drobiowe w sosie dyniowym 206

Pulpeciki z indyka w sosie dyniowym z dodatkiem kurkumy. Pyszne były, posmakują i dzieciom i dorosłym, sezon na dynię w pełni więc trzeba korzystać :-) Jako dodatek u mnie była kasza orkiszowa, ale możecie zrobić z czym tylko lubicie np. ziemniakami, czy ryżem :-) Miłego dnia :-) Składniki na pulpeciki: 500 g mięsa mielonego z indyka (może być inne) 1 czerstwa bułka kajzerka(...)jajko 1/2 łyżeczki papryki słodkiej natka pietruszki sól pieprz Sos: 700 ml buliony warzywnego lub drobiowego 1,5 szklanki startej dyni Hokkaido kurkuma 1 łyżka mąki ziemniaczanej około 1/3 szklanki śmietany 30% sól pieprz suszona bazylia 1. Bułkę kajzerkę moczymy w wodzie, żeby zmiękła. Do miski dajemy mięso, jajko, przyprawy, namoczoną i odciśniętą kajzerkę oraz posiekaną natkę pietruszki. Mieszamy dokładnie

kruche babeczki
Nie marnuj jedzenia - poznaj Taste&Share 190

zupą stanowiły idealne jej dopełnienia. Danie drugie, czyli łosoś z teriyaki - tu użyliśmy resztek, czyli okrawków różnych warzyw, które często pozostają w lodówce.  Warzywa zostały wykorzystane do przygotowania sosu teriyaki. Ugotowane w sosie sojowym kawałki buraczka, cebuli, papryki, czosnku nadały sosowi bogatego smaku. A same warzywa stanowiły idealne dopełnienie dania. Deser, czyli bread pudding - namoczone w mleku z gotowania

kolorowotorcikowo
Spaghetti z sosem mięsno-warzywny 208

Często przyrządzam makarony różnymi sosami, tym razem postanowiłam zrobić sos mięsny z dodatkiem warzyw, wyszedł bardzo smaczny, polecam. Składniki: 0,5 kilograma makaronu spaghetti 0,5 kilograma mięsa mielonego 2 marchewki 1 pietruszka Kawałek selera Kawałek pora 1 duża cebula 4 łyżki koncentratu pomidorowego Sól, pieprz Olej do smażenia Sposób przygotowania: Mięso mielone podsmażamy na rozgrzanym oleju, dodajemy drobno posiekana(...)momentu aż warzywa i mięso zmiękną.  Dodajemy koncentrat pomidorowy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, słodką i ostrą papryką. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu, podajemy z przygotowanym sosem

Bajeczna Kuchnia
Szynka w sosie pomidorowo-musztardowym 149

Składniki: 600 g szynki bez kości pokrojonej na porcje Marynata: 3 łyżki oleju suszony majeranek szczypta chilli słodka mielona papryka pieprz Do sosu: 2 ząbki czosnku 1 cebula sól, pieprz liść laurowy ziele angielskie kminek 2 łyżki musztardy chrzanowej 2 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżki koncentratu pomidorowego bulion  mąka, zimna woda i śmietana do zagęszczenia Sposób wykonania: 1. Składniki(...)wody. 3. Gdy mięso będzie miękkie, dodać kminek, obie musztardy i koncentrat pomidorowy. W osobnej misce wymieszać 1 łyżkę śmietany, 1 łyżkę mąki i odrobinę zimnej wody. Wlać do sosu, wymieszać i gotować chwilkę, aż sos zgęstnieje. Na koniec doprawić solą i pieprzem. 4. Podawać wedle uznania, u nas to ziemniaki i sałatka z czerwonej kapusty ( KLIK ). Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Kotleciki mielone zapiekane z ziemniakami pod pomidorową pierzynką 65894

mięsa mielonego 4 ząbki czosnku 2 łyżki mąki ziemniaczanej przyprawa do mięsa mielonego 3-4 spore ziemniaki 2 pomidory 2 średnie cebule ok. 20 plasterków salami sól, zioła prowansalskie Sos pomidorowy: puszka pomidorów 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki pikantnego keczupu 0,5 łyżeczki cukru 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz(...)zdjęciu powyżej poukładać pionowo, naprzemiennie kotleciki, ziemniaki, cebulę, pomidory oraz salami. Warzywa posypać ziołami prowansalskimi. Piec ok. 50 minut w temperaturze 190 stopni C.   W międzyczasie przygotować sos pomidorowy. Do wysokiego naczynia wrzucić pomidory z puszki, koncentrat, keczup, cukier, słodką paprykę w proszku, zioła, sól oraz pieprz i wszystko dokładnie zblendować. Na koniec dodać wodę. Po podanym wyżej czasie

Simply Food
Stek z kangura z sałatką ze szpinaku 191

było warto? Niekoniecznie. Wolałabym kupić sprawdzoną wołowinę, ale warto było spróbować, chociaż smak niczym się nie wyróżnia, trudno mi nawet go do czegoś porównać. Zobaczcie też: Chimmichurri – ostry sos do mięs Rostbef smażony i sałatka ze szpinakiem, serem kozim i gruszką Przepis na stek z kangura z sałatką ze szpinaku Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania: 30 minut (nie licząc(...)łyżki octu winnego 1 łyżeczka słodkiej papryki 2 ziarna ziela angielskiego 1 liść laurowy sól i pieprz - dopiero używamy po usmażeniu kawałek folii aluminiowej na sałatkę: szpinak, pomidory, gorgonzola; sos do sałatki: 1 łyżka miodu, 1 łyżka musztardy, 5 łyżek oliwy z oliwek Przepis 1 Mięso z kangura marynujemy w mieszance 3 łyżek oliwy z oliwek, 3 łyżek octu winnego

Kuchnia Bazylii
SZPINAKOWA ZAPIEKANKA RYBNA Z LUBELLĄ 319

makaron Lubella pióra 1/2 opakowania  szpinak świeży 250 g.  czosnek 3 ząbki masło 2 łyżki sól, pieprz świeżo mielony do oprószenia ryby + do doprawienia sosu wg. gustu śmietanka kremówka 30 % 250 ml. serek topiony 1 trójkąt smak śmietankowy lub ziołowy ser mozzarella starta na tarce 4 łyżki  Rybę dzielimy na mniejsze kawałki. Oprószamy solą i pieprzem(...)patelni. Czosnek obieramy i siekamy. Wrzucamy na patelnie z masełkiem po dorszu. Przysmażamy, dodajemy szpinak. Kiedy szpinak zmięknie wlewamy śmietankę. Dodajemy serek topiony i na średnim ogniu dusimy, aż sos zacznie wrzeć. Doprawiamy solą i pieprzem według gustu.  Makaron gotujemy według wskazówek na opakowaniu. Przecedzamy, przelewamy zimną wodą i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Na makaronie układamy kawałki ryby. Polewamy

Kuchnia Paulettes
Makaron z pieczarkami w sosie drożdżowo-cydrowym 176

kuchni, zwłaszcza podczas okresu, w którym kazano jeść ciastka oraz cydr typowy dla obu stron kanału La Manche. Drożdże do jedzenia nie są najsmaczniejsze, ale w postaci past czy sosów zyskują na wartości. Tym bardziej, że są bogate w witaminy grupy B i cynk. Jedyny warunek, żeby nie słodzić za dużo. Podobno jeszcze uspokajają i wpływają bardzo dobrze na skórę(...)Dodając do sosu drożdżowego soku jabłkowego uzyskujemy smak podobny do cydru. Składniki: - pół paczki makaronu Lubella pióra pełne ziarno - kostka drożdży - cebula - małe pieczarki - sok jabłkowy Wykonanie: Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. Pieczarki myjemy, kroimy i podsmażamy z drobno pokrojoną cebulą. Dodajemy pokruszone drożdże i smażymy aż się rozpuszczą. Podlewamy trochę sokiem jabłkowym.  Tak przygotowany sos podajemy

Kryzysowa Książka Kucharska
Zdrowe, szybkie, wegetariańskie danie 177

Kasza gryczana z gotowaną marchewką muśniętą cebulką oraz świeży mix sałat z sosem czosnkowym. Macie ochotę na smaczny, szybki, a w dodatku zdrowy obiad? Potrzebne Ci będą (składniki dla dwóch porcji): - woreczek kaszy gryczanej; - 6 dużych marchewek; - 1 cebula; - sałata lodowa (6 liści); - rukola (garść lub dwie lub więcej :) ); - jeden średni ogórek; - garść natki pietruszki ; - 1 średni pomidor; - łyżka oliwy(...)wycedzam ją i łącze z zeszkloną cebulką (zazwyczaj gotuję marchewki większą ilość, gdyż taka marchewka jest dobra na zimno jako przekąska np. na kolację.) Następnie do ukończenia sałatki przygotowuję sos czosnkowy, mianowicie: jogurt naturalny łącze z posiekanymi ząbkami czosnku i posypuję bazylią. Ugotowaną kaszę nakładam na talerze i przykrywam potrawką z marchewki, a sałatkę polewam 2 łyżkami sosu czosnkowego! Gotowe

MintTaste
Cud na Ziemi - wyspa Zakynthos 170

się Piccadilly. Zamówiliśmy tam: jagnięcinę z sałatką grecką, ryżem oraz pieczonymi ziemniakami (tak-dla mnie też było zdziwieniem, że do ryżu jeszcze pieczone ziemniaki) oraz makaron z kurczakiem w sosie śmietanowym - uwaga - nie była to śmietana taka jak u Nas - gęsta i biała - nawet nie potrafię tego opisać - było to coś w rodzaju delikatnego sosiku jednocześnie nie tłustego i prawie(...)lecz nie przypadły mi one do gustu. Moim faworytem były warzywa podawane na gorąco tzw. leczo z cukinii, bakłażanów, pomidorów oraz pieczone ziemniaczki. Ziemniaki świetnie smakowały z popularnym tam sosem tzatziki. Typowym, greckim daniem, które było oferowane w każdej restauracji i tawernie na wyspie była Musaka - mielone mięso z warzywami, a dokładniej przewaga bakłażanów w formie warstwowej zapiekanki z sosem

MintTaste
Krewetki w bialym winie 148

dusić się w winie ok. 8-10 minut na średnim ogniu. Gdy już większa część wina wyparuje, nasze krewetki są już gotowe – po usmażeniu i uduszeniu powstał pyszny naturalny sos, w którym możemy również moczyć sobie nasze krewetki, dlatego tak jak widać na zdjęciu – krewetki są podane w sosie, który wytworzył się dzięki oliwie i białym winie. Do krewetek polecam(...)sos czosnkowy i obowiązkowo wspomniane, chrupiące i ciepłe pieczywko z masłem czosnkowym. Polecam popijać do krewetek białe, wytrawne wino Fern Ridge Sauvignon Blanc 2013, które doskonale komponuje się i smakuje z krewetkami. SMACZNEGO

MintTaste
Obiad w 15 minut - sałatka z kurczakiem 248

Prosty, szybki i banalny obiad, a jednak zapomniany, że może być tak smaczny!  Wystarczy dodać odpowiednie składniki, a kwintesencją wykończenia i smaku będzie pyszny sos! Sałatka z kurczakiem - błyskawiczny obiad Składniki: - 150g kurczaka; - 1/2 opakowania mix sałat z rukolą; - 1 pomidor; - 2 łyżki kukurydzy; - 1/3 papryki; - 5 sztuk papryczek jalapenos; - 1/4 cukini; - 1 plasterek białej mozarelli; - 2 łyżki parmezanu(...)Przyprawy do kurczaka: - przyprawa węgierska; - pieprz ziołowy; - pieprz chili cayenne; - 2 łyżki oliwy czosnkowej. Sos: - 1 łyżeczka musztardy franuskiej; - 1 łyżeczka miodu; - 1 łyżeczka octu jabłkowego; - 2 łyżki oliwy czosnkowej; - szczypta soli i pieprzu; - posiakana natka pietruszki-łyżeczka; - szczypta oregano.  Sposób przygotowania: - kurczaka marynujemy czyli doprawiamy przyprawami podanymi wyżej i smarujemy oliwą czosnkową następnie po 5 minutach grillujemy

MintTaste
Sałatka z pieczonym burakiem i gruszką 164

osób): - 2 małe buraki; - mix sałat (1 opakowanie); - garść rukoli; - 100g sera feta; - 1/2 gruszki; - 4 plastry czerwonej cebuli; - garść pomidorków koktajlowych; - 2 ząbki czosnku. Składniki na sos: - 2 łyżki oliwy; - 2 łyżki wody; - 1 łyżeczka musztardy; - 1 łyżeczka miodu; - 1 łyżka octu jabłkowego; - sól, pieprz; - oregano. Sposób przygotowania: - buraka obieramy i kroimy na cienkie plastry, następnie grillujemy na patelni(...)wraz z plastrami czerwonej cebuli; - mis sałat układamy na talerzu, posypujemy rukolą, dodajemy pokrojone pomidorki koktajlowe oraz pokrojony ser feta; - składniki na sos łączymy ze sobą, a następnie polewamy sosem sałatkę; - na samym wierzchu układamy plasterki gruszki, grillowanego buraka oraz cebulę. SMACZNEGO

MintTaste
Makaron w sosie z dynią i soczewicą 164

Makaron w sosie z dynią i soczewicą Danie aromatyczne dzięki odpowiednio dobranym przyprawom, typowo jesienne i oczywiście proste w przygotowaniu, a zarazem przepyszne! Przepis polecam (nie tylko!) dla osób będących na diecie wegetariańskiej i również dla tych, którzy dbają o szczupłą sylwetkę - makaron pełne ziarno z żytem oprócz porcji minerałów i białka zawiera cenny dla naszego organizmu błonnik. Składniki (porcja(...)szczyptę chili; - w między czasie makaron świdry pełne ziarno ugotować według instrukcji na opakowaniu; - ugotowany makaron odcedzić, przelać lekko zimną wodą i polać oliwą; - na porcji makaronu dodać gotowy sos z dyni i soczewicy, udekorować natką pietruszki. Pozostałą część sosu można zawekować w słoiczki - tak jak ja to zrobiłam.  W ten sposób kolejny obiad za jakiś czas będzie błyskawicznie

MintTaste