słodycz zależy od słodkości jabłka. Jeśli chcecie możecie je więc dosłodzić, choć ja uważam, że im mniej cukru tym lepiej. Dodatkowej słodyczy dodadzą owoce, z którymi podacie placki. Mój sos to tak naprawdę zmiksowane truskawki, a ponieważ są mrożone to i mało słodkie. Dodałam więc cynamon, który bardzo fajnie łagodzi tą kwasowość. Dla mnie idealnie. Placuszki jaglane z jabłkiem składniki(...)sztuk: 0,5 szklanki suchej kaszy jaglanej 2 łyżki mielonych orzechów laskowych 1 jajko 1 małe jabłko 1/4 łyżeczki soli olej kokosowy do smażenia dodatkowo: sos truskawkowy owoce itp. wykonanie: Kaszę jaglana gotujemy według przepisu w posolonej wodzie. Jabłko obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jabłko dodajemy do ugotowanej i przestudzonej kaszy, dokładamy tarte orzechy
Przysmaki Karolkijeśli nie macie pomysłu na obiad lub kolację. Składniki: 4 średnie ziemniaki 2 pojedyncze piersi kurczaka 1 cebula 1 pomidor 1 czerwona papryka 1/2 brokuła 250 g. sera żółtego Sos czosnkowy: 3 ząbki czosnku 1 jogurt naturalny (250 g) 3 łyżki majonezu sól, pieprz Czosnek przecisnąć przez praskę do miseczki. Dodać jogurt i majonez. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać żeby(...)pokroić w plastry, paprykę pokroić w kostkę. Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dno naczynia żaroodpornego wysmarować masłem. Ułożyć warstwę ziemniaków, następnie ułożyć cebulę, plastry pomidora, polać częścią sosu czosnkowego. Następnie ułożyć piersi, na to papryka. Na koniec ułożyć brokuły. Wierzch posypać utartym serem żółtym. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec 20-25 minut. Podałam
Agusiowe smakołykibrokuła wrzątkiem na 2-3 minuty. W tym czasie pokrój cebulę w drobną kostkę i zetrzyj ser chedar. Posiekaj także zurawinę aby była drobna. W miseczce wymieszaj wszystkie składniki sosu: oliwę, miód, ocet, musztardę odrobinę przypraw. Bardzo energicznie pomieszaj aż stworzy się dość gęsta emulsja sosu. W misce lub bezpośrednio na talerzu stwórz sałatkę, mieszając brokuła, kaszę quinoa, ser, cebulę(...)żurawinę. Podawaj z przygotowanym sosem. SMACZNEGO Artykuł Sałatka brokułowa pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże
nietylkopasta.plSZPARAGI W KREMIE Z SEREM DOLCELATTE ❤️ Ach! Jakie to szybkie i proste 😋 😊 Szparagi w delikatnym sosie serowym. Zamiast sera dolcelatte można użyć musztardy diżońskiej (1 łyżka). Szparagi w kremie cytrynowym : w tej wersji ser pomijamy i tuż przed podaniem dodajemy do gorącego kremu skórkę i sok z jednej cytryny. Zobacz jak w domu możesz przygotować fantastyczne szparagi w aksamitnym sosie(...)gotowe. W rondelku rozpuszczamy ser i śmietankę, doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem - zdejmujemy z ognia. Ugotowane szparagi rozkładamy na ogrzanych talerzach, polewamy sosem i gotowe. Smacznego Zobacz pozostałe przepisy na fantastyczną kolacje
Moja Książka KucharskaGOŁĄBKI WE WŁOSKIEJ KAPUŚCIE Jak przygotować przepyszne gołąbki we włoskiej kapuście - sprawdzony przepis krok po kroku. Gołąbki z mięsem, ryżem oraz kaszą, zapiekane w sosie pomidorowym. Liście z włoskiej kapusty zdejmuje się bardzo łatwo, ważne jednak, aby przed nałożeniem farszu, sparzyć je wrzącą wodą. Przycinamy również główny, grubszy nerw - łatwiej wówczas zawinąć gołąbki. Z podanych składników przygotujecie około(...)pokrojony na kawałki, podsmażone 500g mięsa mielonego wieprzowego 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego posiekana natka pietruszki maggi do smaku dodatkowo: plasterki boczku do obkładania gołąbków gałązki pietruszki sos pomidorowy PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Zdejmujemy liście z włoskiej kapusty, parzymy chwilę w gorącej wodzie. Krok 2. Wszystkie składniki farszu mieszamy, kładziemy porcję farszu na każdy liść, zawijamy. Krok 3. Naczynie
Moja Książka KucharskaParuchy czyli drożdżowe bułki na parze u nas zawsze są na słodko. Najlepsze są z truskawkami ale dla odmiany przygotowałam bułeczki-murzynki bo z dodatkiem kakao. Podałam je z sosem waniliowym z jogurtu naturalnego i posypałam startą czekoladą. składniki: 550 g mąki pszennej, u mnie typ 500 2 jajka 250 ml letniego mleka 50 g świeżych drożdży 25 g masła(...)łyżek cukru 3 łyżki kakao oraz sos waniliowy ( jogurt naturalny wynmieszany z cukrem waniliowym do smaku ) starta czekolada do posypania Masło rozpuścić w rondelku i wystudzić. W letnim mleku rozpuścić drożdże. Mąkę wymieszać z kakao. Do miski wbić jajka i dodać cukier, wymieszać. Następnie dodać rozpuszczone drożdże, mąkę wymieszaną z kakao oraz wystudzone roztopione masło. Dobrze wyrobić ciasto. Gotowe ciasto
Monia miesza i gotujeupieczone udka kurczaka 2 upieczone bataty 1 puszka cieciorki 4 garści jarmużu Dresing 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy lub mandarynki 2 łyżki soku z cytryny Łyżeczka sosu sojowego Łyżeczka miodu Ćwierć ząbka czosnku 4 łyżki oliwy Zalewa do kurczaka 1 pomarańcza 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki miodu 3 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Krok 1 Umyj(...)bulwę, możesz wyciągać bataty z pieca. Krok 5 Posiekaj czosnek i rozetrzyj go końcówką noża na desce do krojenia, wrzuć do małego słoiczka. Dodaj sok z pomarańczy i cytryny, sos sojowy i miód. Zakręć wieczko i energicznie potrząsaj słoiczkiem, aż składniki połączą się w jednorodną emulsję. Dodaj oliwę i znów wymieszaj. Krok 6 Teraz baza sałatki. Płuczemy około sześciu liści
Niedzielny kucharzTradycyjne polskie danie w nowej odsłonie – ryba wychodzi pysznie soczysta i lekko kwaskowata dzięki sosowi pomidorowemu. Czas: 40 minut Poziom trudności: średni Szacowana cena potrawy (4 porcje): ok. 40 zł Gołąbki z dorsza wpadły mi w oko od razu jak je tylko zobaczyłem, ale głównie ze względu na sposób podania, czyli w kapuście. Sam przepis – z magazynu Kuchnia – wymagał tuningu(...)liście, po czym wstawiało do pieca też pokropione olejem. Nasza wersja jest inna. Właściwie mamy dwie sesje. W jednej do nadzienia oprócz ryby dodajemy pesto bazyliowe. Gołąbki zaś zalewamy sosem pomidorowym, a na wierzch ścieramy parmezan. Ryba wychodzi pysznie soczysta, pachnąca bazylią i lekko kwaskowata dzięki sosowi pomidorowemu. Jeśli ktoś lubi ryby z pesto, zakocha się w tych rybnych gołąbkach
Niedzielny kucharzSkładniki: 250 g makaronu chińskiego pszennego Czerwona papryka Żółta papryka Cukinia Brokuł 250 g mrożonych krewetek 250 g pomidorków koktajlowych 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki sosu sojowego Pół łyżeczki sosu rybnego Łyżeczka miodu Świeże zioła do posypania (dymka, kolendra lub pietruszka) 3 łyżki suszonej kolendry 3 łyżki oleju rzepakowego Pół limonki lub cytryny Przygotowanie: Krok(...)Przelewamy zimną wodą i odstawiamy. Krok 4 Wyciągamy upieczone warzywa i krewetki z piekarnika. Dodajemy do makaronu i mieszamy (czosnek wyciskamy z łupinek, powinien być jak krem). Następnie przyprawiamy: sosem sojowym, rybnym, sokiem z limonki, miodem, olejem sezamowym. Mieszamy. Dodajemy posiekane zioła. Gotowe! Artykuł Poniedziałek – Stir free, czyli stir fry bez smażenia pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz
Niedzielny kucharzłyżki suszonego oregano 3 łyżki mleka lub wody Sól, pieprz Na surówkę: Ćwiartka średniej wielkości główki kapusty Jabłko Pomarańcza Sok z połowy cytryny 2 łyżki oleju Sól, pieprz Sos : 6 łyżek jogurtu 2 łyżki majonezu 2 łyżki keczupu Przygotowanie: Krok 1 Ziemniaki myjemy i kroimy na frytki, bez obierania ze skórki. Zalewamy zimną wodą i odstawiamy na pół godziny. Krok(...)mniejsze kawałki. Z pozostałej części owocu wyciskamy sok i dodajemy do kapusty. Dodajemy sok z połowy cytryny, dwie łyżki oleju, solimy do smaku, pieprzymy i mieszamy. Krok 5 Przygotowujemy sos: mieszamy jogurt z majonezem, dodajemy keczup i mieszamy. Krok 6 Wyciągamy ryby i frytki z pieca. Podajemy z surówką i sosem. Smacznego! Ryba bez smażenia – też może mieć chrupiącą
Niedzielny kucharzfast food proponujemy wegetariańskie burgery z cieciorki i koziego sera . Przepis pochodzi z programu Karola Okrasy , lekko go tylko zmieniliśmy jeśli chodzi o podanie. Karol Okrasa podał je w sosie pomidorowym. My serwujemy burgery na ciepło, w bułce, z sałatami, kalerpką, marchewką, cukinią, rzepą…. Generalnie ze wszystkimi warzywami jakie są pod ręką. Burger według tego przepisu jest jednym(...)Olej do smażenia 4 bułki z mąki pełnoziarnistej 1 mała cebula Kilka liści sałaty lub garści rukoli, lub poszatkowana kapusta biała albo czerwona, posiekana kalarepka, cukinia itp Kilka łyżek sosu pomidorowego lub keczupu (opcjonalnie) Wegetariańskie burgery z cieciorki i koziego sera – takim daniem naprawdę można się najeść, choć ma zdecydowanie mniej kalorii niż zwykły hamburger. To ulubiony burger Eugeniusza
Niedzielny kucharzPieczemy kurczaka przez pół godziny w temperaturze 180 stopni z termoobiegiem. Potem obniżamy ją do 160 stopni . Po godzinie od rozpoczęcia pieczenia wyciągamy kurczaka z pieca i polewamy wytopionym sosem a następnie przewracamy tuszkę na bok na 15 minut. Po kwadransie kurczaka przewracamy na plecy i polewamy sosem. Po kolejnych 15 minutach przekręcamy znowu na bok, polewamy sosem i pieczemy
Niedzielny kucharztotalna improwizacja z mojej strony i wyszła pysznie! Składniki: opakowanie ulubionego miksu sałat 1 pomidor pół zielonego ogórka garść orzechów ziemnych niesolonych 1 szklanka nieugotowanej kaszy kuskus na sos: 4 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżka ostrej śmietany oraz łyżeczka ulubionej zieleniny Przygotowanie: kaszę ugotuj wg przepisu na opakowaniu do miski przełóż sałaty oraz dodaj pokrojonego pomidora i ogórka orzechy posiekaj(...)drobniejsze kawałki, dodaj do miski połącz składniki sosu do miski dodaj kaszę kuskus oraz sos, wymieszaj gotowe! moje inne przepisy na sałatki znajdziesz tutaj Smacznego
Oka w rosole czyli KaFka gotujepewno ta sałatka stanie się moim imprezowym hitem nr 1:). 250g makaronu ryżowego 300g szynki konserwowej w kawałku 1/2 puszki kukurydzy 1 ogórek szklarniowy lub 3 gruntowe sos czosnkowy: 1 łyżka majonezu, 1 łyżka śmietany 18%, 4 ząbki czosnku, sól, pieprz 1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, studzimy. Kukurydzę odcedzamy z zalewy, szynkę i ogórki kroimy(...)dużą kostkę. 2. Przygotowujemy sos czosnkowy: czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z majonezem, śmietaną, solą i pieprzem. 3. Wszystkie składniki sałatki łączymy ze sobą, wlewamy sos, mieszamy
Szefowa kuchniroladka jest bardzo sycąca – wystarczą około 2 kawałki na osobę (z jednej porcji wychodzi ok. 12-16 kawałków). Ja najbardziej lubię ją na gorąco (można odgrzewać) z sosem tatarskim. Składnikami możemy się bawić – można np. dodać inne zioła, a marchewkę zamienić na kilka pieczarek. Rolada mięsno-serowa: 8 dużych jajek 6 łyżek dobrej jakości majonezu 300 g startego(...)mała marchewka 1 cebula szalotka (lub pół cebuli) 2 czubate łyżki bułki tartej 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 pęczka szczypiorku sól morska świeżo mielony pieprz do podania: ulubiony sos Cheddar ścieramy na tarce jarzynowej (najlepiej o małych oczkach). Sześć jajek ubijamy mikserem wraz z dużą szczyptą soli do czasu, aż wyraźnie zwiększą objętość i będą puszyste. Dodajemy pół łyżeczki słodkiej
Poezja smaku