pochodzi z blogu With A Blast i niesamowicie wymiata. Prosty, szybki przepis zagości na stałe w waszej kuchni. Składniki 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju 2 łyżki sosu sojowego 5 filetów z kurczaka 1/2 szklanki ketchupu 1,5 szklanki coca-cola 1 strąk zielonej papryki sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4(...)Posiekaną cebulę wrzucamy na rozgrzany tłuszcz, szklimy. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę filety z kurczaka, przeciśnięty przez praskę czosnek i sos sojowy, obsmażamy przez chwilę. Do kurczaka dodajemy ketchup, składniki dokładnie łączymy, zalewamy Coca-Cola. Dusimy bez przykrycia przez kwadrans, dodajemy pokrojoną paprykę (tak jak lubimy), sos redukujemy do pożądanej konsystencji. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ulubionym
R'n'G Kitchenłyżeczka octu balsamicznego Fasolkę oczyśćcie i ugotujcie do miękkości (ja wody już nie soliłam). W tym czasie opłuczcie czerwoną fasolę, pokrójcie cebulę, natkę pietruszki oraz suszone pomidory. Przygotujcie sos: olej lniany, ocet balsamiczny wymieszajcie wraz przyprawami, ziołomi. Dodajcie przeciśnięty przez praskę czosnek Odstawcie na chwilę na bok do przygryzienia. Gdy będzie miękka to przelejcie ją zimną wodą i odcedzcie. Sałatkę(...)możecie przygotować na dwa sposoby: 1) wrzucićcie pokrojoną fasolkę i resztę składników do miski. Dodajcie sos i wymieszajcie. 2) Przestudzoną fasolkę ułóżcie na talerzu a na niej sos wymieszany z czerwoną fasolą i pomidorami. Smacznego
Szybko Tanio Smaczniełyżeczka cukru 2 łyżki oliwy z oliwek na sos: szklanka passaty pomidorowej łyżka suszonego oregano łyżka oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku(...)minut, aż ciasto będzie elastyczne. Przełożyć do miski, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na godzinę do podrośnięcia. Piekarnić nastawić na 250 stopni C. W małej miseczce wymieszać składniki sosu, ewentualnie doprawić do smaku. Gdy ciasto już podrośnie, wyjąć je z miski i podzielić na 4 części, uformować z nich kule. Każdą wyłożyć na blaszki nasmarowane oliwą, rozprowadzić
wyzwania kuchennePRZYGOTOWANIA: 15 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 10 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 7 Składniki podstawowe: 7 jajek, 1/2 średniego ogórka małosolnego, 2 średniej wielkości rzodkiewki, duża garść posiekanego szczypiorku. Składniki na sos czosnkowy: 5 łyżeczek majonezu, 2-3 łyżeczki jogurtu naturalnego lub śmietany, szczypta cukru, pieprz czarny mielony Cykoria, sól, odrobina słodkiej papryki, zioła prowansalskie, 3 większe ząbki czosnku. Przygotowanie: Przygotowuję(...)sos: czosnek rozgniatam nożem i bardzo drobno siekam. Majonez łączę z jogurtem, czosnkiem i przyprawami, dokładnie mieszam. W razie potrzeby doprawiam do smaku według własnego gustu. Odstawiam do lodówki. Ogórka i rzodkiewkę kroję w bardzo drobną kosteczkę. Ogórki przekładam na małe sitko. Jajka gotuję na twardo, obieram, przekrawam na pół i układam na talerzu. Ugotowane i ostudzone jajka polewam przygotowanym
JejKuchniaUwaga, danie pikantne! Błyskawiczny przepis na makaron z krewetkami w sosie sojowo-miodowo-oliwkowo-pikantnym, czyli coś idealnie na szybki obiadek, dla dorosłych ;) Składniki: * makaron penne lub świderki * 200g krewetek (najlepiej szarych, które nie są jeszcze ugotowane. Jeśli chodzi o rozmiar, to wybór jest Wasz) * łyżeczka sosu sojowego * łyżeczka miodu * około 10 zielonych oliwek * 2 piklowane zielone papryczki chilli * sól(...)lekko podsmażamy krewetki. Pamiętajmy, aby ogień nie był zbyt duży, oraz abyśmy nie smażyli krewetek zbyt długo, najlepiej około 5 minut maksimum, aż będą różowe. Do krewetek dodajemy sos sojowy, miód oraz przyprawy. Oliwki i papryczki kroimy na bardzo drobną kostkę i dodajemy do krewetek. Całość mieszamy z makaronem. Danie gotowe, a zajęło nam to maksimum 15 minut
Klasyka Gotowanianasz kalafior. Nasze główne warzywo w daniu blanszujemy do 10 minut. Kalafior nie może być rozgotowany, ani za surowy – taki al dente. Gdy gotujemy kalafior zabieramy się za sos. Łączymy jogurt, majonez i wyciśnięte ząbki czosnku. Po wymieszaniu odstawiamy na chwilę nasz sos – niech się trochę przegryzie. Siekamy koper i wyciągamy z wody kalafior. Nasze warzywo kroimy(...)mniejsze elementy i wrzucamy do miski. Musimy odczekać, by kalafior nieco wystygł. Następnie dosypujemy koper i wlewamy nasz sos. Całość mieszamy. Gotowe. Smacznego. Koszt: 9 zł (porcja dla czterech osób) Przygotowanie: 30 minut Sałatka z kalafiorem do grilla Sałatka z kalafiorem do grilla Sałatka z kalafiorem do grilla Artykuł Sałatka z kalafiorem do grilla pochodzi z serwisu KuchennyViral.pl
Kuchennyviral.plmleka 1/2 łyżeczki soli 3 łyżki oleju 3 jajka M Farsz: 300g mięsa mielonego 2 marchewki 1 cebula 1 puszka pomidorów 3 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, bazylia, oregano Sos beszamelowy: 1 łyżka masła 1 łyżka mąki 1 szklanka mleka 100g żółtego sera sól, pieprz, czosnek granulowany, 1. Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy do połączenia składników. Smażymy(...)pomidorowy. 3. Na całej powierzchni naleśników rozsmarowujemy farsz. Zwijamy naleśniki, każdy kroimy na 5 części. Uładamy w naczyniu żaroodpornym, u mnie była to forma do tarty. 4. Przygotowujemy sos beszamelowy: w garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, mieszamy. Zalewamy mlekiem, dodajemy przyprawy. Zagotowujemy. Do sosu dodajemy ser, zalewamy nim naleśniki. 5. Zapiekamy przez około 20 minut 180 stopniach z termoobiegiem
Szefowa kuchniadsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pizzerinki z ciasta francuskiego. Mini pizzerinki – Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego – 300g 1 kulka mozzarelli (ok. 150g po odsączeniu) sos pomidorowy (np. wg tego przepisu – Sos pomidorowy do pizzy ) lub po prostu na szybko: ketchup ;) – ok. 8 łyżek 250g pomidorków koktajlowych * kilka czarnych oliwek (ok. 75g) * kilka listków(...)Mozzarellę odsączyć z serwatki, pokroić w plasterki. Rozwinąć ciasto francuskie, podzielić na 8 prostokątów. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia, poukładać na nim ciasto francuskie. Każdy kawałek posmarować sosem pomidorowym lub ketchupem. Poukładać plasterki mozzarelli, pomidorki koktajlowe i oliwki. Wstawić pizzerinki do piekarnika i piec całość w 220 st.C przez ok. 12-15 minut (do czasu zarumienienia się brzegów
Kulinarne Przebojefilety z kurczaka 2 szklanki mocnego bulionu 300 g szparagów zielonych 300 g winogron ciemnych bezpestkowych 40 g płatków migdałów 2 duże cebule dymki 50 g szpinaku świeżego Sos 250 g jogurtu greckiego 2 łyżki mleka 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka musztardy 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka świeżego koperku pieprz czarny sól Instructions Filety z kurczaka kroimy(...)szybko umieszczamy w wodzie z lodem, by nie utraciły swojego koloru. Do kurczaka dodajemy umyte winogrona, pokrojone na większe kawałki szparagi, szpinak i posiekany szczypiorek razem z cebulką. Sos Do jogurtu greckiego dodajemy mleko, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, posiekany koper i pozostałe składniki. Mieszamy dokładnie. Gotowy sos dodajemy do sałatki i delikatnie mieszamy. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy
Wędrówki po kuchniSmaczna rolada z ziemniaków, a w niej zawinięta ulubiona ryba. Coś w rodzaju wielkiego knedla pokrojonego w plasterki i podanego z sosem porowym. 700g ziemniaków ugotowanych 3 łyżki kaszy manny 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 25g masła rozpuszczonego sól morska NADZIENIE: 500g filetów z dorady lub innej ryby 2 łyżki soku z cytryny pieprz cytrynowy(...)łyżki natki pietruszki sól morska SOS: 1 por oliwa z oliwek 200ml wina białego wytrawnego 1 łyżka musztardy delikatesowej 1 szklanka śmietanki 30% sól morska pieprz kolorowy Pora pokroić w piórka i obsmażyć na oliwie z oliwek. Wlać wino i zredukować. Dołożyć musztardę i chwilę jeszcze smażyć. Wlać śmietankę i przyprawić. Rybę ugotować na parze. Pokroić nożem na niezbyt drobne
https:KKuchniaMniamzeszklić cebulkę oraz czosnek. Po kilku minutach wlewamy wino. Dodajemy pomidory, doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem i chilli. Gotujemy na małym ogniu przez kilka minut, aż powstanie gęsty sos. Zdejmujemy z ognia. Do szerokiego garnka wlewamy 4 łyżki wody, wkładamy mule i na dużym ogniu podgrzewamy pod przykryciem aż mule się otworzą, przez około 4 minuty.Odsączamy(...)sitku. Muszle otwarte przekładamy do patelni z sosem, mieszamy, posypujemy posiekaną natką pietruszki i przekładamy na talerze. Makaron można wrzucić do sosu jeszcze przed dodaniem muli lub nakładać bezpośrednio na talerz. Pamiętaj aby przed gotowaniem muli, wyrzucić muszle otwarte, które nie chcą się zamknąć gdy postukamy nimi o blat stołu. Nie używamy też muli z uszkodzoną skorupką. Po ugotowaniu ponownie
KuchcikoweLoveSkładniki (na 2 porcje): 300g cukinii 1 duże jajko 1 kopiasta łyżka mąki sól pieprz ziołowy 1 łyżeczka czarnuszki 2 łyżki posiekanej natki pietruszki gałązka mięty olej do smażenia sos jogurtowy: 150ml jogurtu greckiego 1 ząbek czosnku sól pieprz świeżo mielony sok z cytryny do smaku (ok 1 łyżki) 2 łyżki posiekanego koperku Do przygotowania placków lepiej wybrać młodą(...)rumiano z każdej strony. Smażenie na małym ogniu sprawia, że cukinia jest dobrze wysmażona, a placki nie są surowe w środku. Po usmażeniu osączyć na papierowym ręczniku. Składniki sosu wymieszać. Placki podawać z sosem jogurtowym. Smacznego
Obiad gotowysklepu ;) Tak też było z tymi placuszkami, które jedliśmy w sobotę. Połączenie zdecydowanych smaków, jak chorizo i oliwki ze słonością dobrego żółtego sera. Serwować je można z różnymi sosami, jednak nam najbardziej smakują z ostrymi. Tym razem była to klasyczna salsa meksykańska, na którą przepis pojawi się na blogu niedługo. Taki sos można także dostać gotowy w sklepach. Składniki(...)rozgrzać olej. Na gorący tłuszcz kłaść masę łyżką. Smażyć z obu stron aż będą rumiane. Podawać gorące z klasyczną meksykańską salsą. Wartość energetyczna (1 porcja - ok. 4 placki - bez sosu) Energia: 687,2 kcal Tłuszcz: 47,6g Białko: 26,2g Węglowodany: 38,2g Smacznego
Zielona KuchniaSajgonki to popularne danie kuchni chińskiej oraz kuchni krajów Azji Południowo- Wschodniej. Małe krokieciki smażone na głębokim tłuszczu podawane z sosem. Moja propozycja dzisiejsza to sajgonki z warzywami, które świetnie się sprawdzą na szybki obiad czy przystawkę w czasie imprezy. Składniki: 10 arkuszy papieru ryżowego 100 g makaronu ryżowego 2 marchewki 1 czerwona papryka(...)słoika pędów bambusa 1 cebula 4-5 łyżek sosu sojowego olej do smażenia Wykonanie: Warzywa umyć, obrać. Cebulę pokroić w półksiężyce, paprykę w paseczki. Pędy bambusa osączyć i pokroić na mniejsze kawałki. Marchewkę zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Na patelni rozgrzać tłuszcz i usmażyć warzywa. Makaron przygotować zgodnie z instrukcja na opakowaniu. Do makaronu dodać warzywa oraz
magiczna kuchnia Kasiząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 1 cebula, pokrojona w plasterki 3 papryczki chili, drobno posiekane 1/4 szklanki czerwonej pasty curry 1×400 g puszka mleka kokosowego 2 łyżki sosu rybnego (opcjonalnie) 200 g dyni, obranej i pokrojonej w małą kostkę 200 g fasolki szparagowej, z przyciętymi końcami i pokrojonej na 2 cm kawałki 2 łyżki cukru brązowego 1 szklanka(...)kolejną minutę. Dodaj pastę curry i smaż mieszając przez około 2 minuty. Wlej mleko kokosowe, wymieszaj, napełnij wodą połowę puszki po mleku, wlej do patelni i ponownie wymieszaj. Dodaj sos rybny, dynię i fasolkę szparagową i gotuj pod przykryciem aż warzywa będą prawie miękkie, przez około 15 do 20 minut. Następnie dodaj kawałki ananasa i cukier i dopraw solą
karmelowy