Szybka, smaczna i zdrowa! Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Składniki: – 1 szklanka pęczaku – 1 brokuł – sól, pieprz do smaku Sos – 4 łyżki oliwy – 1 łyżeczka musztardy – sok z 1/2 cytryny – 2 ząbki czosnku – sól, pieprz do smaku Wykonanie: – Ugotować kaszę(...)minut, odcedzić i przelać zimną wodą. – Ugotować brokuł w posolonej wodzie – ok. 7 minut, odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki. – Wymieszać składniki sosu z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, doprawić. – Wymieszać sałatkę z sosem i odstawić do lodówki na godzinę
To co kochamketchup do słoiczków i pasteryzuj około 10 minut. Ketchup z cukinii ma konsystencję gęstą, możemy stosować go jako dip do dań gilowych albo świetnie się nadaje jako baza do sosów. ZOBACZ jak zrobić szybki sos czosnkowy Ketchup z pomidorów – składniki 4 kg pomidorów, 2 łyżki soli, 2 łyżki cukru, zioła suszone, Ketchup z pomidorów – przepis Drugi pomysł
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Pyszne, odrywane bułeczki drożdżowe z nadzieniem bolognese na bazie mięsa mielonego. Idealne na spotkania ze znajomymi lub imprezy. Podzielne i smaczne. Ze słodko- kwaśnym sosem lub barbecue będą smakowały idealnie. Z tego co mi się zdaje to jako pierwsze zniknęły ze stołu w Sylwestrową noc. Składniki (na około 40 sztuk bułeczek czyli dwa takie okrągłe placki): Ciasto drożdżowe Tajemnica mojego(...)oliwek 1/2 szklanki bulionu 3 łyżki koncentratu pomidorowego szczypta soli, chili, cukru, bazylii i oregano Dodatkowo: 400 gram tartej mozzarelli jajko do posmarowania wierzchu bułeczek sos słodko- kwaśny lub barbecue do podania Na oliwie smażę posiekaną cebulę, czosnek i paprykę. Dodaję mięso oraz przyprawy (bez cukru i soli) i całość rumienię na oliwie przez kilka
Mango Papajasmaku. Składnikami obowiązkowymi są ziemniaki i aromatyczne przyprawy charakterystyczne dla kuchni Wschodu. Składniki (na 2 porcje): ok. pół kg dyni 2 duże ziemniaki olej do smażenia pół słoika sosu warzywnego lub pomidorowego łyżka nasion kolendry szczypta cynamonu pół łyżeczki kozieradki łyżeczka kurkumy łyżeczka imbiru pół łyżeczki ostrej papryki w proszku natka kolendry Dynię i ziemniaki oczyścić i ewentualnie obrać. Podzielić(...)minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Kolendrę utłuc w moździerzu na proszek. W garnku z grubym dnem podgrzać łyżkę oleju i podgrzać na nim przyprawy. Wlać sos warzywny lub pomidorowy i go podgrzać. Warzywa pokroić na mniejsze kawałki takie na jeden kęs i wrzucić do sosu. Danie podawać z dużą ilością natki kolendry. 1/2018 Okładka książki "Na ścieżkach
Weekendy w domu i ogrodziekawałki, które układamy na papierze do pieczenie. Pizzerinki z ciasta francuskiego wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150-180 stopni i pieczemy przez około 15min. Do przekąsek doskonale pasuje sos czosnkowy. Smacznego. pizzerinki z ciasta francuskiego Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Śledzie z suszonymi śliwkami i cebulą Śledzie w sosie musztardowym Sos czosnkowy Artykuł Pizzerinki z ciasta francuskiego
Księga-Smakumożna przygotować sobie takie pyszności :) . Stek smażymy krótko, wszystko zależy jaka jest jego grubość. Musi on być w środku lekko różowy tak aby nie był suchy. Podałam go z sosem na bazie śmietany. Domownicy zachwyceni, a stek znikał w ekspresowym tempie. Polecam! Składniki: 4 steki z tuńczyka o grubości około 2 cm oliwa sól pieprz sok z 1/2 cytryny(...)około 10-15 minut. Rozgrzać patelnię grillową i smażyć steki po trzy minuty z każdej strony. Zdjąć z patelni i odstawić na chwilkę. Podawać posypany kolorowym pieprzem i z sosem. Sos 200 g śmietany (dałam 18%) 1 łyżka ketchupu 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki bazylii sól pieprz Śmietanę wymieszać z ketchupem, z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, bazylią. Całość doprawić
O kuchni z uczuciemNiektóre ryby są tak chude, i zwarte, że wystarczy tylko prosty sos by wyczarować pyszne danie. Soczyste pieczone rybie mięso w towarzystwie musztardy przypadnie do gustu każdemu. Składniki (4 porcje) -4 steki tuńczyka -1 mała cebula -1 ząbek czosnku -1/2 pęczka natki pietruszki -3 łyżeczki wyrazistej mustardy -1 łyżeczka białego octu winnego -100 ml bulionu -200 ml słodkiej śmietanki(...)czosnek. Dodać bulion, ocet, musztardę, sól i pierz. Podgotować na małym ogniu ok. 5 minut. Dodać śmietankę, podgotować kolejne 5 minut. Pietruszkę umyć, oczyścić, drobno posiekać. Dodać do sosu, wymieszać i zagotować. Jeżeli sos zbyt rzadki można jeszcze odparować przez chwilę. Podawać z ziemniakami, frytkami lub ulubioną kaszą. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 301,6 kcal Tłuszcz: 19,7g Białko
Zielona Kuchniaprzykrywała i dusić około 15 minut, aż zmiękną. Kiedy woda odparuje, dodać mięso mielone i stale mieszając wlać przecier pomidorowy oraz rozgniecione ząbki czosnku. Przyprawić i dusić, aż sos zgęstnieje. Na końcu dodać mrożony groszek i wymieszać. Patelnię zdjąć z ognia po około 3 minutach. Sos mięsny przełożyć do kokilek i przygotować puree ziemniaczane. Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę(...)utłuc tłuczkiem. Połączyć z kremówką oraz przyprawami. Masę ziemniaczaną przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką dużej gwiazdy i wycisnąć do kokilek z sosem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 *C i piec przez około 30 min. Podawać na gorąco. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Mięsa , Na specjalne okazje , Obiad , Obiad Świąteczny , Zapiekanki Tagged: kremówka , marchewka , przecier pomidorowy
https:KKuchniaMniamczyli jedzeniem, które wyszło wprost na ulicę. Jednym z typowych dań tego kulinarnego trendu są ciepłe kanapki z pulled pork, czyli z postrzępioną długo pieczona wieprzowiną z dodatkiem sosów i warzyw. Taki pyszne danie możemy także przygotować sobie sami w domu. Zobaczcie jakie to proste! A może przyda się Wam do sylwestrowego menu ? Zapraszam po przepis. Pulled pork(...)soli kamiennej niejodowanej Marynata BBQ: 3 ząbki rozgniecionego czosnku 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 łyżeczka chili 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżka sosu Worchester 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki sosu sojowego 1/2 szklanki brązowego cukru Wykonanie: W letniej wodzie rozpuszczamy sól. Gdy solanka całkowicie przestygnie wkładamy do niej mięso. Powinno ono być
Kulinarne przygody GatitySałatka z makaronem ryżowym, brokułem, prażonym słonecznikiem i sosem jogurtowo - czosnkowym to moja propozycja na szybkie przygotowanie przystawki Sylwestrowej. SKŁADNIKI szklanka makaronu ryżowego 1 mały brokuł 1/2 puszki kukurydzy 1/2 szklanki ziaren słonecznika 10 dag. sera żółtego Na sos 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 2- ząbki czosnku WYKONANIE Makaron wsypujemy na gotującą się wodę. Po zagotowaniu zostawiamy(...)rozgotował. Dzielimy na drobne różyczki. Dodajemy do makaronu. Wsypujemy osączoną z wody kukurydzę i ser pokrojony w kostkę. Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni, dodajemy do sałatki. Składniki sosu łączymy ze sobą ( oczywiście czosnek wyciskamy przez praskę). Łączymy ze składnikami sałatki. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewyobsmażyć na patelni na odrobinie masełka. Jak tylko dymka zmięknie, ale nie zbrązowieje rozłożyć na rybie. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół i porozrzucać po całej powierzchni naczynia. Przygotowanie sosu – na patelnię dodać dwie łyżki masła i roztopić. Dodać mąkę i szybko wymieszać, wlać wywar warzywny. Dodać musztardę, mieszając zagotować. Dodać serek, podgrzewać aż serek się roztopi. Doprawić do smaku(...)solą i pieprzem ziołowym. Polać sosem przygotowane ryby.Obsypać posiekanym koperkiem. Zostawić trochę koperku do dekoracji. Pieczenie – wstawić formę do nagrzanego piekarnika do 220 C i piec 20 minut. Smacznego
Kuchnia Pokoleńpanierce Imprezowa sałatka makaronowa z serem i mieszanką meksykańską Imprezowa sałatka śledziowa Kolorowa sałatka z kabanosem Cebulowe przekąski imprezowe Francuskie poduszeczki nadziane pieczarkami Paprykowe chipsy z tortilli Domowy sos czosnkowy Prosta pizza sylwestrowa i szybki sos chrzanowy Pomidorki z serem i sosem czosnkowo-ziołowym Kolorowa sałatka z cieciorką Drożdżowe zawijane bułeczki czosnkowe
Słodkie okruszkipłatów śledziowych w oleju 1 cebula strąk żółtej papryki strąk czerwonej małej papryki 5 średnich ogórków konserwowanych 2 łyżki kaparów 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki oliwy pieprz Sos: czubata łyżka musztardy 4 łyżki oliwy tymianek, szczypta Przygotowanie Śledzie osączyłem, pokroiłem w paski. Cebulę pokroiłem w kostkę, paprykę w paski, a ogórki w pół plasterki. Wymieszałem(...)fasolą, kaparami, słonecznikiem uprażonym na suchej patelni, dodałem natkę pietruszki. Sos : połączyłem musztardę, oliwę, 3 łyżki wody, roztarty tymianek. Sosem polałem sałatkę, wymieszałem, doprawiłem. Przełożyłem do salaterki, posypałem natką pietruszki
R'n'G Kitchenmakaronową sałatkę owocową. Ciemny, czekoladowy makaron idealnie zgrał się tutaj z pysznymi owocami. Słodkie maliny i banany oraz mango, kwaśne kiwi i orzeźwiające mandarynki, a całość polana jogutrowo-miodowym sosem. Pysznie jest:) Sałatkę można rozbudować o owoce jakie tylko lubicie, posypać je na koniec prażonymi orzechami, płatkami migdałowymi, albo wmieszać do sosu garść rodzynek. Nie zapomnijcie też dodać cukru(...)czekoladą 2 małe banany 1 puszka mandarynek lub kilka świeżych owoców (ja świeżych jeść nie mogę, więc u mnie takie z puszki) 2 kiwi świeże maliny 1/2 mango Sos: 5-6 łyżek jogurtu greckiego (niezbyt gęstego) 1 łyżka miodu opcjonalnie – szczypta cynamonu Makaron gotujemy według instrukcji podanej na opakowaniu (wodę dosładzamy cukrem). Odcedzamy. Przelewamy 1 łyżką oliwy z oliwek
Smaki Na TalerzuMINUT ( + 3 GODZINY MOCZENIE ŚLEDZI ORAZ KILKA GODZIN CHŁODZENIE) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 10 Składniki podstawowe: 400 g filetów śledziowych z matiasa. Składniki na sos: opakowanie przecieru pomidorowego (200 g), większy por, 15 suszonych śliwek, 3 łyżki oleju, 3 łyżki wody, przyprawy: sól, pieprz, cukier, szczypta cynamonu, szczypta gałki muszkatołowej, łyżeczka curry, płaska łyżeczka majeranku. Przygotowanie(...)kroję w kawałki. Pora kroję w cienkie paseczki, szklę na rozgrzanym oleju z dodatkiem soli pod przykryciem. Do pora dodaję pokrojone śliwki, przecier pomidorowy, wodę i przyprawy. Dokładnie mieszam. Sos gotuję przez kilka minut na niedużym ogniu. W razie potrzeby doprawiam do smaku. W szklanym naczyniu lub słoiku układam na przemian warstwę śledzi i gorącego sosu. Odkładam do przestudzenia
JejKuchnia