sosy - 72234 przepisów (strona:1299/4816)

Sałatka z pęczakiem z brokułem 159

Szybka, smaczna i zdrowa! Smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Składniki: – 1 szklanka pęczaku – 1 brokuł – sól, pieprz do smaku Sos – 4 łyżki oliwy – 1 łyżeczka musztardy – sok z 1/2 cytryny – 2 ząbki czosnku – sól, pieprz do smaku   Wykonanie: – Ugotować kaszę(...)minut, odcedzić i przelać zimną wodą. – Ugotować brokuł w posolonej wodzie – ok. 7 minut, odcedzić i pokroić na mniejsze kawałki. – Wymieszać składniki sosu z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, doprawić. – Wymieszać sałatkę z sosem i odstawić do lodówki na godzinę

To co kocham
Domowe sposoby na ketchup 203

ketchup do słoiczków i pasteryzuj około 10 minut. Ketchup z cukinii ma konsystencję gęstą, możemy stosować go jako dip do dań gilowych albo świetnie się nadaje jako baza do sosów. ZOBACZ jak zrobić szybki sos czosnkowy Ketchup z pomidorów – składniki 4 kg pomidorów, 2 łyżki soli, 2 łyżki cukru, zioła suszone, Ketchup z pomidorów – przepis Drugi pomysł

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Odrywane bułeczki z nadzieniem bolognese 147

Pyszne, odrywane bułeczki drożdżowe z nadzieniem bolognese na bazie mięsa mielonego. Idealne na spotkania ze znajomymi lub imprezy. Podzielne i smaczne. Ze słodko- kwaśnym sosem lub barbecue będą smakowały idealnie. Z tego co mi się zdaje to jako pierwsze zniknęły ze stołu w Sylwestrową noc. Składniki (na około 40 sztuk bułeczek czyli dwa takie okrągłe placki): Ciasto drożdżowe Tajemnica mojego(...)oliwek  1/2 szklanki bulionu 3 łyżki koncentratu pomidorowego szczypta soli, chili, cukru, bazylii i oregano  Dodatkowo: 400 gram tartej mozzarelli  jajko do posmarowania wierzchu bułeczek  sos słodko- kwaśny lub barbecue do podania  Na oliwie smażę posiekaną cebulę, czosnek i paprykę. Dodaję mięso oraz przyprawy (bez cukru i soli) i całość rumienię na oliwie przez kilka

Mango Papaja
Sabji z ziemniaków i dyni oraz "Na ścieżkach złudzeń" 175

smaku. Składnikami obowiązkowymi są ziemniaki i aromatyczne przyprawy charakterystyczne dla kuchni Wschodu. Składniki (na 2 porcje): ok. pół kg dyni 2 duże ziemniaki olej do smażenia pół słoika sosu warzywnego lub pomidorowego łyżka nasion kolendry szczypta cynamonu pół łyżeczki kozieradki łyżeczka kurkumy łyżeczka imbiru pół łyżeczki ostrej papryki w proszku natka kolendry Dynię i ziemniaki oczyścić i ewentualnie obrać. Podzielić(...)minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. Kolendrę utłuc w moździerzu na proszek. W garnku z grubym dnem podgrzać łyżkę oleju i podgrzać na nim przyprawy. Wlać sos warzywny lub pomidorowy i go podgrzać. Warzywa pokroić na mniejsze kawałki takie na jeden kęs i wrzucić do sosu. Danie podawać z dużą ilością natki kolendry. 1/2018 Okładka książki "Na ścieżkach

Weekendy w domu i ogrodzie
Pizzerinki z ciasta francuskiego 289

kawałki, które układamy na papierze do pieczenie. Pizzerinki z ciasta francuskiego wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 150-180 stopni i pieczemy przez około 15min. Do przekąsek doskonale pasuje sos czosnkowy. Smacznego. pizzerinki z ciasta francuskiego Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Śledzie z suszonymi śliwkami i cebulą Śledzie w sosie musztardowym Sos czosnkowy Artykuł Pizzerinki z ciasta francuskiego

Księga-Smaku
Stek z tuńczyka 158

można przygotować sobie takie pyszności :) . Stek smażymy krótko, wszystko zależy jaka jest jego grubość. Musi on być w środku lekko różowy tak aby nie był suchy. Podałam go z sosem na bazie śmietany. Domownicy zachwyceni, a stek znikał w ekspresowym tempie. Polecam! Składniki: 4 steki z tuńczyka o grubości około 2 cm oliwa sól pieprz sok z 1/2 cytryny(...)około 10-15 minut. Rozgrzać patelnię grillową i smażyć steki po trzy minuty z każdej strony. Zdjąć z patelni i odstawić na chwilkę. Podawać posypany kolorowym pieprzem i z sosem. Sos 200 g śmietany (dałam 18%) 1  łyżka ketchupu 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki bazylii sól pieprz Śmietanę wymieszać z ketchupem, z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, bazylią. Całość doprawić

O kuchni z uczuciem
Stek z tuńczyka z sosem musztardowo-pietruszkowym 151

Niektóre ryby są tak chude, i zwarte, że wystarczy tylko prosty sos by wyczarować pyszne danie. Soczyste pieczone rybie mięso w towarzystwie musztardy przypadnie do gustu każdemu. Składniki (4 porcje) -4 steki tuńczyka -1 mała cebula -1 ząbek czosnku -1/2 pęczka natki pietruszki -3 łyżeczki wyrazistej mustardy -1 łyżeczka białego octu winnego -100 ml bulionu -200 ml słodkiej śmietanki(...)czosnek. Dodać bulion, ocet, musztardę, sól i pierz. Podgotować na małym ogniu ok. 5 minut. Dodać śmietankę, podgotować kolejne 5 minut. Pietruszkę umyć, oczyścić, drobno posiekać. Dodać do sosu, wymieszać i zagotować. Jeżeli sos zbyt rzadki można jeszcze odparować przez chwilę. Podawać z ziemniakami, frytkami lub ulubioną kaszą. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 301,6 kcal Tłuszcz: 19,7g Białko

Zielona Kuchnia
Zapiekanka pasterska w kokilkach 325

przykrywała i dusić około 15 minut, aż zmiękną. Kiedy woda odparuje, dodać mięso mielone i stale mieszając wlać przecier pomidorowy oraz rozgniecione ząbki czosnku. Przyprawić i dusić, aż sos zgęstnieje. Na końcu dodać mrożony groszek i wymieszać. Patelnię zdjąć z ognia po około 3 minutach. Sos mięsny przełożyć do kokilek i przygotować puree ziemniaczane. Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę(...)utłuc tłuczkiem. Połączyć z kremówką oraz przyprawami. Masę ziemniaczaną przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką dużej gwiazdy i wycisnąć do kokilek z sosem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 *C i piec przez około 30 min. Podawać na gorąco. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania bez glutenu , Mięsa , Na specjalne okazje , Obiad , Obiad Świąteczny , Zapiekanki Tagged: kremówka , marchewka , przecier pomidorowy

https:KKuchniaMniam
Pulled pork, długo pieczona wieprzowina 150

czyli jedzeniem, które wyszło wprost  na ulicę. Jednym z typowych dań tego kulinarnego trendu są ciepłe kanapki z pulled pork, czyli z postrzępioną długo pieczona wieprzowiną z dodatkiem sosów i warzyw. Taki pyszne danie możemy także przygotować sobie sami w domu. Zobaczcie jakie to proste! A może przyda się Wam do sylwestrowego menu ? Zapraszam po przepis. Pulled pork(...)soli kamiennej niejodowanej Marynata BBQ:  3 ząbki rozgniecionego czosnku 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 łyżeczka chili 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżka sosu Worchester 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki sosu sojowego 1/2 szklanki brązowego cukru Wykonanie: W letniej wodzie rozpuszczamy sól. Gdy solanka całkowicie przestygnie wkładamy do niej mięso. Powinno ono być

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka na Sylwestra 210

Sałatka z makaronem ryżowym, brokułem, prażonym słonecznikiem i sosem jogurtowo - czosnkowym to moja propozycja na szybkie przygotowanie przystawki Sylwestrowej. SKŁADNIKI szklanka makaronu ryżowego 1 mały brokuł 1/2 puszki kukurydzy 1/2 szklanki ziaren słonecznika 10 dag. sera żółtego Na sos 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 2- ząbki czosnku WYKONANIE  Makaron wsypujemy na gotującą się wodę. Po zagotowaniu zostawiamy(...)rozgotował. Dzielimy na drobne różyczki. Dodajemy do makaronu. Wsypujemy osączoną z wody kukurydzę i ser pokrojony w kostkę. Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni, dodajemy do sałatki. Składniki sosu łączymy ze sobą ( oczywiście czosnek wyciskamy przez praskę). Łączymy ze składnikami sałatki. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Dorsz pod pierzynką (w sosie musztardowym) 203

obsmażyć na patelni na odrobinie masełka. Jak tylko dymka zmięknie, ale nie zbrązowieje rozłożyć na rybie. Pomidorki koktajlowe przekroić na pół i porozrzucać po całej powierzchni naczynia. Przygotowanie sosu – na patelnię dodać dwie łyżki masła i roztopić. Dodać mąkę i szybko wymieszać, wlać wywar warzywny. Dodać musztardę, mieszając zagotować. Dodać serek, podgrzewać aż serek się roztopi. Doprawić do smaku(...)solą i pieprzem ziołowym. Polać sosem przygotowane ryby.Obsypać posiekanym koperkiem. Zostawić trochę koperku do dekoracji. Pieczenie – wstawić formę do nagrzanego piekarnika do 220 C i piec 20 minut. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Przepisy sylwestrowe. 15 pysznych pomysłów. 866

panierce Imprezowa sałatka makaronowa z serem i mieszanką meksykańską Imprezowa sałatka śledziowa Kolorowa sałatka z kabanosem   Cebulowe przekąski imprezowe Francuskie poduszeczki nadziane pieczarkami Paprykowe chipsy z tortilli Domowy sos czosnkowy Prosta pizza sylwestrowa i szybki sos chrzanowy Pomidorki z serem i sosem czosnkowo-ziołowym Kolorowa sałatka z cieciorką Drożdżowe zawijane bułeczki czosnkowe

Słodkie okruszki
Sałatka śledziowa z fasolą, ogórkiem konserwowym i papryką 132

płatów śledziowych w oleju 1 cebula strąk żółtej papryki strąk czerwonej małej papryki 5 średnich ogórków konserwowanych 2 łyżki kaparów 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki oliwy pieprz Sos: czubata łyżka musztardy 4 łyżki oliwy tymianek, szczypta       Przygotowanie Śledzie osączyłem, pokroiłem w paski. Cebulę pokroiłem w kostkę, paprykę w paski, a ogórki w pół plasterki. Wymieszałem(...)fasolą, kaparami, słonecznikiem uprażonym na suchej patelni, dodałem natkę pietruszki. Sos : połączyłem musztardę, oliwę, 3 łyżki wody, roztarty tymianek. Sosem polałem sałatkę, wymieszałem, doprawiłem. Przełożyłem do salaterki, posypałem natką pietruszki

R'n'G Kitchen
Makaronowa sałatka owocowa 206

makaronową sałatkę owocową. Ciemny, czekoladowy makaron idealnie zgrał się tutaj z pysznymi owocami. Słodkie maliny i banany oraz mango, kwaśne kiwi i orzeźwiające mandarynki, a całość polana jogutrowo-miodowym sosem. Pysznie jest:) Sałatkę można rozbudować o owoce jakie tylko lubicie, posypać je na koniec prażonymi orzechami, płatkami migdałowymi, albo wmieszać do sosu garść rodzynek. Nie zapomnijcie też dodać cukru(...)czekoladą 2 małe banany 1 puszka mandarynek lub kilka świeżych owoców (ja świeżych jeść nie mogę, więc u mnie takie z puszki) 2 kiwi świeże maliny 1/2 mango Sos: 5-6 łyżek jogurtu greckiego (niezbyt gęstego) 1 łyżka miodu opcjonalnie – szczypta cynamonu Makaron gotujemy według instrukcji podanej na opakowaniu (wodę dosładzamy cukrem). Odcedzamy. Przelewamy 1 łyżką oliwy z oliwek

Smaki Na Talerzu
ŚLEDZIE Z POREM I SUSZONYMI ŚLIWKAMI 124

MINUT ( + 3 GODZINY MOCZENIE ŚLEDZI ORAZ KILKA GODZIN CHŁODZENIE) ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 15 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 10 Składniki podstawowe: 400 g filetów śledziowych z matiasa. Składniki na sos: opakowanie przecieru pomidorowego (200 g), większy por, 15 suszonych śliwek, 3 łyżki oleju, 3 łyżki wody, przyprawy: sól, pieprz, cukier, szczypta cynamonu, szczypta gałki muszkatołowej, łyżeczka curry, płaska łyżeczka majeranku. Przygotowanie(...)kroję w kawałki. Pora kroję w cienkie paseczki, szklę na rozgrzanym oleju z dodatkiem soli pod przykryciem. Do pora dodaję pokrojone śliwki, przecier pomidorowy, wodę i przyprawy. Dokładnie mieszam. Sos gotuję przez kilka minut na niedużym ogniu. W razie potrzeby doprawiam do smaku. W szklanym naczyniu lub słoiku układam na przemian warstwę śledzi i gorącego sosu. Odkładam do przestudzenia

JejKuchnia