mogłabym gotować codziennie i każdemu (kogo lubię). Jakiś czas temu zrobiłam kurczaka w podobnym sosie i postanowiłam to samo zrobić z rybą. Wyszło dokładnie tak jak chciałam. My się chyba trochę w d poprzewracało, bo usłyszałam właśnie: "dobre, ale sos taki zwyczajny". Chociaż w sumie lepiej to, niż: "lepsze byłoby z krową". Składniki: 250 g polędwicy z dorsza 10 czarnych(...)kostkę cebulę i rozdrobniony czosnek, smażymy do zrumienienia. Wlewamy pomidory, dodajemy oregano, mieloną paprykę, cukier, ocet, sól, pieprz, oliwki, gotujemy na wolnym ogniu około 5 minut. Dorsza zanurzamy w sosie, patelnię przykrywamy pokrywką i całość gotujemy około 7 minut. Pod koniec dodajemy liście bazylii. Przed podaniem można jeszcze skropić odrobiną oliwy extra virgin
Kardamonovykokosowe i pomidory, zagotuj. Wsyp kurczaka do garnka i dodaj kolendrę. Dopraw do smaku sola, pieprzem i sokiem limonkowym. Gotuj przez około 30 minu, bez przykrycia, do czasu, aż sos zgęstnieje, a kurczak będzie ugotowany. Podawaj z ryżem, posypane ewentualnie dodatkowa kolendra. Moje uwagi: * Sporo osób zostawiło komentarze pod oryginalnym wpisem, generalnie nie polecajac przepisu, ale także polecajac sposoby(...)poprawienie smaku dania - warto poczytać; * Moje wyszło ok, ale nie fantastyczne; rzeczywiście przy smakowaniu sosu ma się wrażenie, że 'czegoś tu brakuje'; mnie smakowało, ale dzieciom średnio; * Warto by było poeksperymentować używajac powyższego przepisu, jako bazy - może dodatkowe warzywa? Albo podgotowane słodkie ziemniaki?; * Zjedliśmy z chińskim makaronem ryżowym, który nadał się idealnie do pojadania nadmiaru sosu
Lejdi of the housedrożdży 8 g soli – 1 łyżeczka 4 g oliwy – 1 łyżka 200 ml ciepłej wody Uwaga: zamiast dwóch rodzajów mąki możesz użyć mąki tortowej typ 450. Sos: Polecamy sos według przepisu Marcelli Hazan . Jest bardzo prosty i robi się sam:) Możesz też po prostu zmiksować w blenderze pomidory z puszki z ząbkiem czosnku, dwiema łyżkami oliwy i odrobiną soli(...)zrobić znajdziesz tutaj ). Krok 5 Gotowe ciasto przełóż na łopatę do pizzy, jeśli ją masz, a jeśli nie na płaski talerz, albo cienką deskę do krojenia. Posmaruj placek sosem pomidorowym, wyłóż na nim ulubiony farsz, dodaj ser i przełóż delikatnie na rozgrzany kamień, foremkę lub tackę wyciągniętą z pieca. Wstaw do piekarnika i piecz przez 4-5 minut, jeśli ciasto
Niedzielny kucharzwielu potraw. Raz możemy zrobić spaghetti po bolońsku, innym razem napełnić takim farszem naleśniki, a następnie zapiec je w piekarniku, jeszcze kiedy indziej, do takiej patelni z mięsem i sosem dodać surowy makaron i poddusić – otrzymamy wówczas pyszne danie jednogarnkowe. Tym razem chciałabym podzielić się z Wami przepisem na zapiekankę mięsno-ziemniaczaną. Jeśli mamy ugotowane w mundurkach ziemniaki(...)wody, mieszam, przelewam do drugiej puszki, zbieram wszystko to, co zostało na jej ściankach i wlewam na patelnię) . Gotujemy na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając, do momentu aż sos pomidorowy wyraźnie się zredukuje. Doprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawą do mięsa mielonego. Posypujemy posiekaną natką pietruszki. Wystudzone ziemniaki obieramy i kroimy na plasterki. Wykładamy nimi dno wysmarowanego masłem naczynia
Smaki Na TalerzuWiększość osób tego typu sos przygotowuje na bazie śmietany, a wystarczy jeden prosty trik na jego uzdrowienie - użyj jogurtu greckiego oraz serka śmietankowego. Gwarantuję, że nie straci nic na smaku i nawet Twój uparty partner i dzieci się do niego przekonają. Najczęstszym problemem w przejściu na zdrowe tory jest rozwiązanie trudności związanych z przygotowaniem posiłków dla siebie oraz dla pozostałej(...)popieprz do smaku. Na koniec dodaj jogurt naturalny i serek śmietankowy. Gotuj chwilę na wolnym ogniu do połączenia składników. Uważaj, aby się nie zważyło. Ugotowany makaron wymieszaj z sosem. *osoby z nietolerancją glutenu powinny użyć makaronu bezglutenowego Rada: w wersji bezmięsnej zamiast drobiu użyj ugotowanej cieciorki, sos będzie równie smaczny Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówjacyś amatorzy łososia? To było pytanie retoryczne. Wiem, że są! Stąd dzisiaj nowy przepis na tą pyszną rybę. Pieczony łosoś w sosie teriyaki z czerwoną komosą ryżową na pesto z jarmużu. Nie dość, że ładnie prezentuje się na talerzu, to jeszcze obłędnie smakuje. W przepisie wykorzystałam dzwonki z łososia, które wizualnie świetnie się komponują z rustykalnym pesto z jakże ostatnio(...)uzyskałam tak bogaty i pełny smak. Jako dodatek węglowodanowy wybrałam komosę ryżową o interesującej, czerwonej barwie. Składniki na 2 porcje : 2 dzwonka łososia norweskiego (po ok. 120g) 3 łyżki sosu teriyaki 1 łyżka ziaren białego sezamu 100g czerwonej komosy ryżowej (inna nazwa to quinoa) Pesto : 2 garście liści jarmużu (same liście, bez łykowatych łodyg) 40g orzechów nerkowca niewielki ząbek czosnku
Dietologduży seler lub rzepy 4 ugotowane ziemniaki w mundurkach 4 jabłka 4 kiszone ogórki 1 cebula 1 duża marchewka 1 pietruszka 1 puszka kukurydzy 1 puszka groszku sól pieprz Sos: ************************** 1majonez 4 łyżki oleju 1 łyżka musztardy 2 łyżeczki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka Vegety ****************************** 1. Ziemniaki i warzywa ugotować , obrać i pokroić do miski w kosteczkę(...)jabłka obrać ,posiekać w drobną kostkę i też dodać do miski. 3.Dodać pokrojone w kostkę ogórki kiszone , wymieszać.Przyprawic lekko solą i pieprzem. 4.Przygotować sos : wszystkie składniki sosu wymieszać ze sobą , polać sałatkę , dobrze wszystko razem przemieszać, przybrać według gustu i wstawić do lodówki .Najlepsza jest na drugi dzień.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiKuchnia francuska Składniki pół główki sałaty masłowej pół główki sałaty karbowanej garść liści rukoli 2 pomidory 1 czerwona cebula 100 g koziego sera z czosnkiem 1 łyżka posiekanej natki Sos : 6 łyżek oliwy 2 łyżki soku z cytryny musztarda sól pieprz Grzanki : 4 czerstwe kromki bułki 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy Przygotowanie Sok z cytryny wymieszałem ze szczyptą soli(...)całkowicie się rozpuściła. Ciągle mieszając wlałem oliwę. Sos doprawiłem do smaku musztardą i pieprzem. Sałaty i ukolę opłukałem, dokładnie osuszyłem. Liście porwałem na kawałki. Umyte pomidory pokroiłem na cząstki, obraną cebulę w cienkie talarki. Kozi ser podzieliłem na małe kawałki. Tak przygotowane składniki włożyłem do miski z sosem, posypałem natką i delikatnie wymieszałem. Czerstwe kromki bułki natarłem z obydwu stron
R'n'G Kitchensuchej kaszy kuskus 2 duże garści (ok. 50 g) jarmużu 1/2 granatu 2 mandarynki 2 plastry (ok 50 g) sera feta garść orzechów włoskich 1 łyżka oliwy Sos: 3 łyżki oliwy 1 łyżka musztardy miodowej 1 łyżka octu balsamicznego Przygotowanie: 1) Przygotować kaszę kuskus wg instrukcji na opakowaniu (odmierzoną porcję kaszy wsypać do miseczki, zalać wrzącą, lekko osoloną wodą(...)talerze. 4) Na kaszy z jarmużem ułożyć kawałki mandarynki i posypać ziarnami granatu. 5) Na wierzch pokruszyć ser feta oraz lekko podprażone na suchej patelni orzechy włoskie. 6) Przygotować sos: oliwę dokładnie wymieszać z musztardą miodową oraz octem balasamicznym (można użyć w tym celu słoiczka). 7) Gotową sałatkę podawać skropioną przygotowanym sosem. Artykuł Zimowa sałatka z mandarynką, granatem i jarmużem
Fitsweet.mePolędwiczka wieprzowa z pieczarkami w sosie winnym W temacie mięso, a dokładniej wieprzowina to w dzisiejszym moim menu znalazła się polędwiczka, prosta, szybka w przygotowaniu, delikatna w smaku z odrobiną ulubionych ziół i dodatków. Kluczowa jest jakość mięsa, jego świeżość oraz pochodzenie. Dokładne oczyszczenie polędwicy z tłuszczu oraz błon zagwarantuje nam wysokiej jakości danie. Na dzisiaj będzie to polędwiczka(...)sosie winnym. Zapraszam. Proporcje dla dwóch osób. Składniki: 300 g świeżej polędwiczki 300 g pieczarek 1 szalotka 200 ml białego wytrawnego wina 200 ml śmietanki 30% sól i pieprz 1 gałązka rozmarynu 1 garść posiekanej natki pietruszki 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła 1 łyżka musztardy dijon Wykonanie: Polędwiczkę umyć, osuszyć, oczyścić z błon, pokroić na grube plastry
Wino Francja Kuchniamiłośników Bloody Mary! Polecam! Składniki (4 porcje) galaretki 10g żelatyny - użyłam żelatyny w listkach 350 ml soku pomidorowego 80 ml wódki sok z 1/2 cytryny 1/2 łyżki sosu Worcestershire 1/2 łyżeczki sosu Tabasco Pasta z wędzonego łososia ok 250g ziemniaków, obranych, pokrojonych w dużą kostkę 2 - 3 łyżki oliwy 1 łyżka kaparów 1 ząbek czosnku, posiekany(...)podgrzać na małym ogniu. Żelatynę odcisnąć i dodać do soku pomidorowego, mieszać aż żelatyna się rozpuści. Zdjąć garnuszek z ognia i dodać wódkę, sok z cytryny, sosy Worcestershire i tabasco. Przestudzić a następnie rozlać do foremek. Wstawić do lodówki. Po ok 3 godzinach galaretka powinna stężeć. Pasta z łososia Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, do miękkości
Stare Garyoctu winnego (białego) lub jabłkowego – 4 łyżki oliwy z oliwek – 2 łyżeczki cukru – do podania: pita, tortilla, frytki, krążki czerwonej cebuli, hummus, plastry pomidora, inne – sos: przepis na pikantny sos pomidorowy – sos czosnkowy: jogurt grecki, czosnek, sól Przygotuj 2 lub 4 patyczki do szaszłyków, z zależności od ich długości. Patyczki namocz. Piersi z kurczaka pokrój
nietylkopasta.plprzyprawy typu vegeta – możesz użyć po prostu soli 1 łyżeczka czosnku suszonego 0,5 łyżeczki suszonej papryki chilli 1 łyżka miodu płynnego 1 łyżka ostrej musztardy zasmażka do sosu: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki pszennej Przygotowanie: mięso umyj, osusz, włóż do miski, w której będzie się marynować połącz ze sobą składniki marynaty i zalej nimi kurczaka, wymieszaj dokładnie(...)duś na małym ogniu pod przykrycie przez godzinę przed końcem gotowanie, na patelni rozpuść 2 łyżki masła, dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj, do tak przygotowane masy wlej 3 chochle sos z mięsa i dokładnie wymieszaj, możesz użyć miksera, w zasmażce z sosem nie ma być grudek tak przygotowaną zawartość patelni dodaj do garnka, zamieszaj gotowe! moje inne dania z drobiu
Oka w rosole czyli KaFka gotujektórych możemy s kosztować w większości meksykańskich restauracj i w Europie. Miejscowe restauracje , niezależnie od pory dnia , podają na przystawkę własnoręcznie robione nachos z dipami w iście meksykańskim stylu. Sos pomidorowy zawiera świeże pomidory, cebulę, ostrą paprykę i moją ulubioną kolendrę. Meksykanie to również mistrzowie w przyrządzaniu guacamole . Nigdzie indziej nie zjecie równie pysznego awokado . Ciężkie i pożywne śniadanie składające(...)uczta i początek kulinarnej podróży w Meksyku , na którą możecie się wybrać z biurem podróży Rainbow . Warto spróbować papadzules czyli tortill i z jajkiem na twardo poda wanej z sosem z pestek dyni. Innym lokalnym smakołykiem jest mała smażona tortilla nadziewana sałatą, kurczakiem, pomidorami i czerwoną cebulą. P opularną potrawą jest także queso relleno czyli żółty ser nadziewany mielonym mięsem
codojedzeniaburaczek czerwony średniej wielkości 1 pojedyncza pierś z kurczaka około 300g 40g orzechów włoskich (jedna garść) 80 – 100g sera typu feta Oliwa z oliwek Sól Przyprawa gyros sos: 4 łyżki oliwy 2-3 łyżki soku z cytryny 1 płaska łyżka miodu Sałatka z kurczakiem, pieczonym burakiem i fetą Przygotowanie: Buraka czerwonego myjemy, obieramy ze skórki, skrapiamy oliwą, lekko oprószamy(...)prażymy na patelni, na małym ogniu przez 2-3 minuty. Należy uważać, aby się nie przypaliły ponieważ będą gorzkie. Z odmierzonej ilości oliwy, soku z cytryny i miodu przygotowujemy sos do polania po sałatce. Kiedy wszystkie składniki mamy przygotowane, nakładamy na talerze najpierw rukolę, potem plastry buraka, następnie usmażonego kurczaka i kawałki sera typu feta, całość obsypujemy prażonymi orzechami
Księga-Smaku