sosy - 72234 przepisów (strona:1291/4816)

Dorsz po katalońsku 126

Kolejna propozycja z cyklu podróży po Europie. Mały przystanek w Katalonii, gdzie akurat mieszkam. Pyszny delikatny dorsz w sosie z warzywami. Serwowany z jajkiem z powodzeniem może pojawić się także na Wielkanocnym stole. Składniki (4 porcje) -600 g dorsza -2 cebule -5 pomidorów -250 g groszku (używam mrożonego) -4 karczochy -500 g ziemniaków -3 jajka -1 szkl. białego wina(...)dodać listek laurowy. Poddusić kilka minut do zredukowania. Dodać około 1,5 szklanki wody. Gotować 5 minut. Ziemniaki obrać i pokroć w kostkę. Do gotującego się na średnim ogniu sosu dodać rybę, karczochy, ziemniaki, groszek. Dusić około 30 minut w zależności od miękkości ziemniaków czy oczkiwanej gęstości sosu. Doprawić solą i pieprzem według uznania. Pozostałe dwa jajka ugotować na twardo

Zielona Kuchnia
Szparagi z makaronem w maślanym sosie 198

Pyszne, wiosenne danie. Mega prosta i szybka pasta w aksamitnym, lekkim sosie z pociętymi na kawałki szparagami. Do zrobienia w 15 minut. Sezon na szparagi czas zacząć! Już pojawiły się w sklepach, wybór jest jeszcze mały, ceny wysokie, ale oprzeć im się nie sposób. „Zachwyt mój wzmógł się wobec szparagów, nasyconych ultramaryną i różowością, a których pręt, delikatnie pocętkowany fioletem(...)niego masło, a gdy się roztopu, wrzuć na tłuszcz szparagi, zamieszaj, po czym dodaj makaron, zamieszaj, wlej wodę spod makaronu jaką zatrzymałeś, mieszaj, żeby woda z masłem utworzyły aksamitny sos. Wsyp parmezan i posiekaną zieleninę, przypraw pieprzem. Wymieszaj i podawaj. Artykuł Szparagi z makaronem w maślanym sosie pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
PIKANTNY KURCZAK W SOSIE Z CZERWONEGO WINA 119

Perfekcyjnie przygotowany kurczak Czujecie ten niepowtarzalny aromat? :) Jeśli zastanawiacie się, co tak pięknie pachnie, koniecznie zobaczcie przepis na udka z kurczaka duszone w sosie z czerwonego wina ze śliwkami . Pyszny i aromatyczny kurczak - 100% niepowtarzalnego smaku. SKŁADNIKI: 8 pałek kurczaka lub 4 udka 2 plastry (około 15 dag) wędzonego boczku 8 małych pieczarek, przekrojonych wzdłuż na połówki szklanka czerwonego wytrawnego(...)Następnie dodajemy je do rondla z udkami, zalewamy tłuszczem ze smażenia oraz winem, dodajemy suszone śliwki, szczelnie przykrywamy i dusimy na niewielkim ogniu, aż mięso będzie miękkie a powstały sos gęsty i aromatyczny. Krok 4. Porcje mięsa układamy na wygrzanym półmisku, przybieramy przepołowionymi śliwkami lub cząstkami mandarynek, całość zalewamy gorącym sosem, przybieramy zieleniną. Danie podajemy z ryżem, rukolą lub sałatą

Moja Książka Kucharska
SAŁATKA WIOSENNA 171

moją Mamę przed laty został przyjęty od pierwszej degustacji. Sałatka wiosenna, bo tak została nazwana, jest prosta w wykonaniu, nie wymaga wyszukanych składników. Połączenie użytych w niej produktów i sosu powoduje, że ma naprawdę wyjątkowy smak, który mnie się kojarzy ze śniadaniem wielkanocnym. Nie ma oczywiście przeciwwskazań, aby ją jeść częściej niż tylko raz w roku SKŁADNIKI: 2 ogórki zielone(...)pęczek rzodkiewek 4 jajka ugotowane na twardo ½ puszki groszku zielonego 1 pęczek cebulki dymki lub szczypiorku SOS: 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu Sól, pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: 1.Ogórki obieramy ze skórki, przecinamy wzdłuż, następnie na połowę i kroimy na półplasterki. 2. Rzodkiewki myjemy i kroimy tak jak ogórki. 3. Jajka kroimy w grubą kostkę. 4. Zieloną

Marcepanowa kuchnia
Jajka z sosem jogurtowo ogórkowym 186

Wielkanoc lada dzień więc warto pomyśleć nad świątecznym menu. Proponuję na niedzielne śniadanie prosty ale jakże pyszny sos ogórkowo jogurtowy do jajek. Czas przygotowania i ilość porcji 15 minut, 4-5 porcji. Produkty 4 jajka, 1 ogórek, pęczek szczypiorku, 3 łyżki jogurty greckiego, sól . Reklama (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Jajka ugotuj na twardo. Ogórka umyj i obierz, a następnie pokrój(...)posiekaj. Warzywa przerzuć do miski, dodaj 3 łyżki jogurtu greckiego. Dopraw solą i wszystko dokładnie wymieszaj. Jajka obierz i przekrój wzdłuż na pół. Ułóż je na półmisku i zalej sosem. Udekoruj szczypiorkiem lub pietruszką i postaw na Wielkanocny stół ;). Sos najlepiej przygotować zaraz przed śniadaniem. Spróbuj także: Jajko w szynce jajko szynka brokuły Wiem co jem - Jajka klasyfikacja jajek Jajecznica

Fit&Fast Kitchen
Sałatka brokułowa w sosie czosnkowym 136

Smaczna i szybka sałatka brokułowa z serem feta, pomidorkami koktajlowymi i prażonym słonecznikiem, a to wszystko skąpane w sosie czosnkowym. Koniecznie spróbujcie 💙💚 Składniki: brokuł 500 g, pomidorki koktajlowe  ser feta 3/4 opakowania, słonecznik 1/4 szklanki, sos: majonez 7 łyżek, jogurt naturalny 7 łyżek, czosnek 2 ząbki, sok z cytryny do smaku, sól i pieprz do smaku, zioła prowansalskie(...)jogurtem naturalnym, wyciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z cytryny i przyprawiamy do smaku. Ser feta kroimy w kostkę, a pomidorki przekrawamy na pół. W półmisku układamy brokuły, ser, zalewamy sosem. Na wierzch układamy pomidorki koktajlowe. Słonecznik prażymy na suchej patelni, odstawiamy do ostygnięcia, a następnie posypujemy wierzch sałatki

kulinarne odsłony pati
Sałatka jajeczna z wędzonym pstrągiem 216

Trochę inne jajeczka w sosie ogórkowym będą niewątpliwą ozdobą wielkanocnego stołu. Zaskakują smakiem, bo nikt nie spodziewa się pstrągowych jajeczek. Składniki: Jajeczka – 5 gotowanych żółtek – mały wędzony filet z pstrąga – sok z 1/2 cytryny – 1 łyżeczka chrzanu – 1 łyżeczka majonezu – sól, pieprz do smaku – 1/4 łyżeczki papryki słodkiej(...)Sos ogórkowy – 5 gotowanych białek – 1 ogórek zielony – 3 łyżki śmietany gęstej 18% – 1 łyżka majonezu – sól, pieprz do smaku – koperek   Wykonanie: – Żółtka zetrzeć na tarce i wymieszać z chrzanem, majonezem i sokiem z cytryny. – Dodać drobno posiekany filet pstrąga i wymieszać

To co kocham
Kurczak w chrzanowym sosie 171

Składniki filet z kurczaka 200 ml śmietany 12% słoiczek chrzanu 3 ząbki czosnku 300 ml bulionu sól, pieprz, estragon ciemny sos sojowy Przygotowanie Mięso pokroić w dowolne kawałki, przyprawić solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, szczyptą estragonu i kilkoma kroplami sosu sojowego - wymieszać i odstawić na 30 min. Następnie usmażyć na rozgrzanym oleju na mocny brązowy kolor. Do gorącego bulionu(...)wódki. Trzymać na ogniu do zagotowania i gotowe.. Kilka plasterków wędzonego boczku podsmażyć razem z połową posiekanej cebuli. Wmieszać do ugotowanych ziemniaków. Połączyć składniki dodać świeży szpinak w sosie vinegret i obiad gotowy. Smacznego

Gaździnka warzy
Sos chrzanowy na zimno 231

Idealnie kremowy i super smaczny.. najlepszy przepis na sos chrzanowy na zimno . Sos ten podaję do jajek gotowanych. Polewam nim sałatki, mięsa pieczone i ryby. To najlepszy sos, jaki można zrobić na Wielkanoc.  Jeśli zaś szukasz super sposobu na pieczony schab, to koniecznie sprawdź mój przepis na schab karkowy pieczony , który szykuję tylko z czterech składników

AniaGotuje.pl
Sałatka z brokułem, pieczarkami i jajkiem 136

święta. Składniki : * pół ugotowanego brokuła  * 3 jajka * 5-6 pieczarek * łyżka masła  * 5-6 plastrów dobrej szynki * rzeżucha * 2 łyżki majonezu * sól, pieprz * ząbek czosnku Przygotowanie : Przygotować sos z majonezu, czosnku i przypraw. Brokuł rozgnieść widelcem i dodać łyżkę sosu. Pieczarki zetrzeć na tarce i przesmażyć na łyżce masła z dodatkiem soli. Jajka zatrzeć na tarce o drobnych(...)oczkach i dodać łyżkę sosu. Szynkę pokroić w kostkę. W szklance układać warstwy sałatki. Całość posypać rzeżuchą i ozdobić listkiem bazylii

Magiczne Życie Marty
Naleśniki z warzywami i boczkiem pod beszamelem / Pancakes with vegetables and bacon under bechamel sauce 166

mold 450 g warzywa na patelnię Hortex / 450 g vegetables on frying pan Hortex 6 sztuk naleśników / 6 pieces of pancakes 150 g boczku  / 150 g bacon sos beszamelowy / 1/2 juice with lemon 100 g sera parmezan / 100 g parmesan cheese   Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 30 min, pieczenie: 20 min, ilość porcji: 6   Najpierw podsmażamy boczek(...)przyprawiłam je tylko szczyptą soli, czarnego pieprzu oraz ostrej papryki. Potem do warzyw dodajemy usmażony boczek i dokładnie mieszamy. Parmezan trzeba zetrzeć na tarce. Nie będę podawać przepisu na sos beszamelowy, podam tylko przyprawy jakimi go przyprawiłam: 1 goździk, 1 liść laurowy, sok z połowy cytryny, szczypta soli, szczypta białego pieprzu, szczypta gałki muszkatołowej oraz garść startego sera. Jak już

Projekty ze smakiem
Gulasz z wołowiny 130

pokrojoną w kostkę paprykę oraz marchewkę pokrojoną w półplasterki. Całość duszę jeszcze pół godziny. Po koniec gotowania do szklanki nalewam wodę oraz dodaje śmietaną i mieszam. Dodaje kilka łyżek sosu do szklanki dla zahartowania śmietany. Następnie wlewam powoli do sosu cały czas mieszając aby śmietana się nie zważyła. Doprawiam solą, pieprzem, papryką wędzoną oraz ostrą. Gdy sos się zagotuję wyłączam

Kulinarne przygody
Pasta z wędzonych szprotek 290

razem z ośćmi i kręgosłupami, bez problemu się rozdrobnią. Szalotki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Odcedzamy z oleju polówki pomidorów, dodajemy twarogowy serek, skórkę otartą z cytryny i pikantny sos. Wszystko razem blendujemy przez 3-4 minuty na wysokich obrotach blendera. Przekładamy do miseczki i schładzamy. Pasta – jeśli chcecie jej używać do ozdobnego nadziewania jaj – powinna być lekko schłodzona. Lepiej(...)stylu! Ugotowany makaron (najlepiej domowe, szerokie wstążki ) przekładamy do głębokiej patelni z niewielkim dodatkiem wody po gotowaniu makaronu, dodajemy do smaku odpowiednią ilość pasty ze szprotek i mieszamy, aż sos całkowicie oblepi makaron. Podajemy ze świeżymi pomidorami – sparzonymi, obranymi ze skórki i pokrojonymi na ósemki – mocno posypane grubo zmielonym kolorowym pieprzem i świeżą bazylią. SKŁADNIKI 200g szprotek wędzonych (po oczyszczeniu

Karo in the Kitchen
Sznycle z indyka z puree ziemniaczanym i salsą meksykańską 142

curry (na czubek łyżeczki) olej do smażenia puree: ugotowane, utłuczone ziemniaki plus mleko salsa meksykańska: opakowanie mieszanki meksykańskiej od Hortex 200 m przecieru pomidorowego z domowej spiżarni 5 łyżek sosu słodko kwaśnego z domowej spiżarni 5 łyżek sosu chili z domowej spiżarni łyżka świeżego kopru u mnie w postaci mrożonej 5 łyżek oleju Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości(...)bułką tartą. Smażymy na złoty kolor. Na patelni rozgrzewamy 5 łyżek oleju, wsypujemy zamrożoną mieszankę meksykańską. Smażymy do miękkości warzyw, doprawiamy solą, pieprzem, koperkiem. Zalewamy pomidorami, wymieszanymi z sosem chili i słodko kwaśnym

Życie zaczyna się w kuchni
Bulion warzywny 467

Bulion warzywny – czyli po prostu wywar z jarzyn, zwany też bulionem jarzynowym – sam w sobie szału może nie robi, jednak stanowi świetną bazę do zup, sosów itp. ;-) Przepis na niego pojawił się już 5 lat temu na blogu, na samym początku jego istnienia, aczkolwiek zdjęcia nie grzeszyły jakością, a sam bulion zły nie był, ale postanowiłam go jeszcze(...)śliwkowy – ok. 80g) 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 2 ziarna ziela angielskiego 1 pęczek natki pietruszki 1 łyżeczka ziaren pieprzu 2 kawałki suszonych grzybów (ewentualnie 1 łyżka sosu sojowego) 2 ząbki czosnku 2 litry wody sól do smaku opcjonalnie mielony pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Bulion warzywny – Wykonanie: Marchewkę, pietruszkę, korzeń selera oraz ząbki czosnku obrać

Kulinarne Przeboje

Proponowane wyszukiwania