robiłam co mogłam. Na obiad była pyszna polędwica z dzika marynowana całą noc w czerwonym winie, podsmażona z boczniakami królewskimi, a następnie duszona w marynacie. Powstał pyszny sos, do tego plasterki trufli, a wszystko podane z kolorową quinoą i sałatką z ugotowanych buraczków zamarynowanych razem z cebulką w soku z kiszonych buraków. Kolejny raz kilka doskonałych składników stworzyło pyszne(...)maśle, podczas smażenia dodajemy plasteri boczniaków. Grzyby powinny się zrumienić, wtedy je wyjmujemy, a polędwiczki zalewamy marynatą, posypujemy pieprzem i majerankiem i dusimy około 10 - 15 minut pod przykryciem. Sos powinien się w tym czasie zredukować do objętości 2 - 3 łyżek. Wyjmujemy polędwiczki, żeby chwilę odpoczęły. Na talerze nakładamy quinoę, i sałatkę z buraczków (należy je chwilę wcześniej odsączyć
Quinoa Raz!Soczyste, ziołowe, aromatyczne w sosie miodowo-musztardowym. Lekko chrupiące z zewnątrz, soczyste w środku. Piekłam je pod przykryciem, polewając od czasu do czasu powstającym coraz bardziej aromatycznym sosem. Idealne na obiad, do ziemniaków, ryżu, kasz. Nawet nie potrzeba żadnej surówki / sałatki. Ale ja zawsze jakieś warzywo dodaję. Polecam mizerię, buraczki, colesław. Ale wierzę, że sprytnie i smacznie dobierzecie sobie(...)słodkiej łyżeczka suszonego czosnku (lub 1 duży rozgnieciony świeży ząbek) sól, pieprz Przygotowanie: Mięso układam w naczyniu żaroodpornym, mieszamy wszystkie przyprawy z musztardą i miodem. Polewamy mięso olejem, wodą, sosem miodowo-musztardowym z przyprawami, mieszamy dokładnie rękoma, tak by przyprawy znalazły się na każdej części mięsa. Najlepiej odkładamy na noc. Jeśli nie macie czasu odstawcie chociaż na godzinę do lodówki
Zasmakuj Kuchniczas. Podczas warsztatów, niemalże w oka mgnieniu wyczarowaliśmy przepyszną świąteczną zupę - krem z grzybów jesienny krem z dyni, nieco podobny do mojej zupy krem z dyni z mlekiem kokosowym sos żurawinowy - idealny dodatek do pasztetów, mięs i serów wigilijne ś ledzie marynowane z imbirem i śliwki w czekoladzie Mały, ale wielki - chciałoby się powiedzieć o robocie Kohersen Mycook po stworzeniu(...)urządzenia nadal mnie zaskakują, pomimo, że używam go już od dość dawna. Niedowiarków zapraszam do obejrzenia fotorelacji z warsztatów :) sernik z białą czekoladą przygotowany w Kohersen Mycook śledzie w sosie curry Ps. Info dla niewtajemniczonych Wielofunkcyjny robot kuchenny Kohersen Mycook to wykorzystujące technologię indukcji urządzenie typu All in One (wszystko w jednym). Z takich urządzeń korzystają też szefowie kuchni
Kulinaria - potrawy z różnych stron światanich, które już lada moment przestaną być dostępne, czyli bakłażana oraz cukinię. Do tego postanowiłam dołożyć świeżego pomidora i aby ożywić całość złocistą, słodką kukurydzę. Dno naczynia posmarowałam sosem pomidorowym, który w połączeniu w rozpływającym się serem mozzarella stworzył super sos, którym polałam kawałki zapiekanki. Spróbujcie koniecznie ! Składniki: 2 małe bakłażany, pokrojone w plastry 1 duża cukinia, pokrojona w plastry(...)duże jędrne pomidory, pokrojone w plastry 1 kulka sera mozzarella, pokrojona w plastry 3 łyżki kukurydzy 2 łyżki suszonego oregano, szczypta soli, szczypta pieprzu 3 łyżki oliwy sos pomidorowy: mały słoiczek przecieru pomidorowego, ząbek czosnku, pół posiekanej małej cebuli Przygotowanie: Bakłażana oraz cukinię przekładamy do miski, dolewamy olej, dodajemy sól, pieprz oraz oregano. Dokładnie mieszamy. Przecier pomidorowy mieszamy z przeciśniętym
Życie ze smakiembyło zaskoczenie! A Wy - zaskoczeni? Składniki: 200g kaszy gryczanej 1 duża cebula 2 ząbki czosnku pół papryki czerwonej pół papryki zielonej 2 pomidory 1 papryczka chili 1 szkl. sosu pomidorowego (250ml) 250g sera wegańskiego sól pieprz tłuszcz do smażenia Przygotowanie: Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na niewielkiej ilości tłuszczu podsmażamy cebulę, następnie dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę plus papryczkę(...)pieprzem. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. 2/3 sera dodajemy do kaszy i dobrze mieszamy, a 1/3 zostawiamy. Naczynie żaroodporne natłuszczamy i przekładamy kaszę, na wierzchu polewamy sosem pomidorowym. Nożem lub widelcem nakłuwamy kilka razy naszą zapiekankę aby sos wpłynął do środka. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 25 minut. Po 25 min. posypujemy zapiekankę resztą sera
Dieta Rozdzielna i ZdrowiePyszne faszerowane bataty, tym razem dodałam do nich pistacje, chili, suszone pomidory, oliwki i salami. Do tego sos czosnkowy. Mniam, mam nadzieję, że tak lubicie :-) Miłego dnia kochani :-) Składniki 3 porcje: 3 większe bataty sól 2 papryczki chili garść pistacji oliwki zielone kulki mozzarelli (ja dałam 6 sztuk) kilka suszonych pomidorów kilka plasterków salami Sos czosnkowy: 2-3 ząbki czosnku(...)miski do pokrojonych batatów, mieszamy. Tak przygotowany farsz nakładamy na wydrążone bataty. 4. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni i zapiekamy nafaszerowane bataty około 15 minut. Po upieczeniu podajemy z sosem czosnkowym ( czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę do miski, dodajemy jogurt, majonez, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy). Smacznego :-) #myAmbition Dla wszystkich czytelników bloga 10% zniżka na produkty Ambition - hasło ZDROWA-JESIEŃ
kruche babeczkikolację. Składniki: 100 -150 g pieczarek 1 mała papryka 1 cebula 3 szklanki płatków kukurydzianych klasycznych Lubella 3 jajka 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Paprykę myjemy, usuwamy nasiona i kroimy w kostkę(...)patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i podsmażamy do zeszklenia. Następnie dodajemy paprykę, a na końcu pieczarki. Smażymy do momentu, aż cała woda z pieczarek wyparuje. Przyprawiamy sosem sojowym, solą, pieprzem oraz ziołami prowansalskimi. Lekko studzimy. W misce rozbełtujemy jajka, dodajemy mleko, mąkę i dokładnie mieszamy aby nie powstały grudki. Następnie dodajemy płatki kukurydziane i całość mieszamy, aby wszystkie namokły
Kuchnia MagdaLenySkładniki podstawowe: opakowanie spodu do pizzy (400 g), opakowanie mozzarelli, kilka plasterków salami, 15 pomidorków koktajlowych, 3-4 plastry sera żółtego, susz z natki pietruszki Cykoria. Składniki sosu: 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego, 2 łyżeczki mascarpone, zioła prowansalskie, szczypta pieprzu chili cayenne. Przygotowanie: Składniki sosu dokładnie mieszam. Ciasto rozkładam, większym kieliszkiem wycinam kółka, pozostałe wałkuję, ponownie wycinam kółka(...)wykorzystania całego. Salami, ser żółty i mozzarellę kroję na mniejsze kawałki, pomidorki w plasterki. Ciasto rozkładam na blaszce, smaruję sosem, następnie układam składniki: ser, salami, mozzarellę i pomidorki. Wierzch posypuję suszoną natką. Zapiekam w 200 stopniach (z termoobiegiem) przez 10-15 minut (aż ładnie się zarumieni
JejKuchniapalcami wybierać i jeść :) Ta, taka jest, wygląda kolorowo, same fajne składniki. Sałatka do pracy garść mieszanek sałatowych 1 łyżka pestek ze słonecznika 1 pomidor kilka świeżych śliwek ** Sos do sałatki 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka musztardy 1/2 łyżeczki soku z cytryny pieprz do smaku Do naszego pudełeczka wkładamy sałaty, dodajemy słonecznik ( można go podprażyć przez(...)sałaty. Śliwki przekrawamy nożem dookoła pestki, pestkę wyjmujemy a śliwkę kroimy na cztery części, przekładamy do miseczki. W małym słoiczku mieszamy musztardę z oliwą, gdy się połączą dolewamy sos z cytryny i doprawiamy pieprzem do smaku. Zakręcamy słoiczek i gotowe ! W pracy na sałatę wylewamy sos i mieszamy, sałatka gotowa. Ja sałatkę zjadłam w towarzystwie pieczonego udźca
Kuchnia na wzgórzukażdy wyobraża sobie połączenie mięsa z owocem, szczególnie faceci… Jeżeli lubicie takie połączenia smakowe, musicie wypróbować także sałatkę z kurczakiem i pomarańczami . Swoją sałatkę podałam polaną sosem balsamico, ale oczywiście Wy możecie skropić ją ulubionym sosem czy oliwą z oliwek. Smacznego! Dajcie znać jak wyszła Przepis na sałatkę z granatem i kurczakiem Drukuj przepis Porcji: 1 porcja Czas gotowania(...)marynaty: pół łyżeczki słodkiej papryki, pół łyżeczki ostrej papryki, pół łyżeczki ziół prowansalskich, szczypta soli i pieprzu, łyżka oleju rzepakowego 2 garście sałaty garść parmezanu garść owoców granatu sos balsamiczny lub oliwa z oliwek do polania sałatki Przepis 1 Pierś kurczaka marynujemy w oleju i przyprawach, odstawiamy na kilkanaście minut. Następnie grillujemy z obu stron na patelni grillowej do mocnego
Kuchnia Bazyliisolą oraz pieprzem. Dłonie smarujemy np. olejem i z mięsa formujemy małe klopsiki. Smażymy z każdej strony na rumiano, na rozgrzanym tłuszczu. Po usmażeniu przekładamy na talerz. składniki na sos: ok. 300 ml przecieru pomidorowego lub 4 świeże pomidory, obrane ze skórki 4 – 5 łyżek natki selera lub pietruszki 3 – 4 ząbki czosnku 1 cebula 2 łyżki oliwy(...)Przekładamy go do garnka, dodajemy 2 łyżki oleju lub oliwy, mieszamy. Dodajemy ok. 40 g startego sera i mieszamy. Makaron wykładamy na talerze, nakładamy po 4-5 pulpecików, polewamy sosem, posypujemy startym serem i posiekana natką. Możemy również cały makaron wymieszać z sosem, nakładać na talerze i podawać z pulpecikami, serem i natką. LubelLOVE Inspiracje – LUBELLA I SPOSÓB NA JESIEŃ
Domowy Smak Jedzeniaplastrami boczku. Obsmażone na rumiano, a następnie długo duszone w bulionie z cebulką i czosnkiem. Po ugotowaniu powinny być kruche, mięciutkie i bardzo delikatne. Zanurzone w pysznym, naturalnym sosie pieczeniowym. Najczęściej podaję je z kaszą gryczaną lub jęczmienną. Czasem także z ziemniaczanym puree lub kopytkami . SKŁADNIKI / 6 porcji 6 plastrów/ ok 600 g wołowiny (rostbefu, ligawy, udźca) przyprawy(...)garnka z roladkami. Przykrywamy pokrywką, redukujemy płomień i gotujemy około 2 godziny, aż mięso będzie delikatne i kruche. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Opcjonalnie można wyjąć roladki, a sos zblendować lub zagęścić go 1-2 łyżeczki mąki roztartymi z kilkoma łyżkami zimnej wody lub mleka. Po dodaniu mąki sos należy ponownie zagotować. Podajemy z kaszą lub ziemniakami
cool and mintyminut Składniki: – 300 g wołowiny na gulasz – 1 cebula – pół czerwonej papryki – 1 szklanka passaty pomidorowej – 1 szklanka białego wina – 1 łyżka sosu tabasco – woda – 0,5 kg ziemniaków – 1-2 jajka – 3-4 łyżki mąki pszennej – sól, pieprz – olej do smażenia – 1-2 łyżki śmietany(...)pieprz do smaku oraz Tabasco, jeśli przypraw będzie za mało możesz zawsze doprawić jeszcze pod koniec duszenia. Przykryj danie pokrywką i na niewielkim ogniu duś danie. Uwaga – sos będzie parował, dlatego co 10-15 minut trzeba dodać trochę wody. Duś mięso aż stanie się miękkie, około 1,5 h. Ostatnim razem zamiast wody wlej resztę białego wina
nietylkopasta.ploregano. Mieszamy dokładnie składniki i formujemy klopsiki wielkości wiśni. Na patelni rozgrzewamy resztę oliwy i zrumieniamy klopsiki ze wszystkich stron. wlewamy passatę i 200 ml wody, doprowadzamy sos do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut. Pod koniec doprawiamy solą i pieprzem (i ewentualnie cukrem). W międzyczasie gotujemy makaron al dente. Podajemy makaron z sosem
Moje Kuchenne Rewelacjeminut. Zapraszam! #lubelloveinspiracje #lubella #lubellaisposóbnajesień Składniki: 1/2 opakowania makaronu spaghetti Lubella szczypta soli 1 łyżeczka oliwy 6 dojrzałych pomidorów /(lub) pomidory w puszce - 2 puszki tuńczyk w sosie własnym - 1 puszka 1/2 cebuli 2 łyżki octu winnego z czerwonego wina oliwa 20 listków świeżej bazylii + bazylia do ozdoby natka pietruszki sól pieprz garść tartego parmezanu Wykonanie: Makaron ugotować(...)obieramy je i kroimy w kostkę. Pomidory dusić ok 10 minut. Po tym czasie dodać tuńczyka, posiekaną natkę pietruszki i bazylię. Dusić jeszcze 5 minut. Gotowy sos przyprawić solą i pieprzem. Makaron polać sosem, posypać serem i ozdobić świeżą bazylią. Smacznego
Trufelkowo