sosy - 72234 przepisów (strona:1278/4816)

ZUPA TAJSKA Z KREWETKAMI 331

imbiru 1 limonka 1 papryczka chilli ( ja użyłam pół żółtej i pół czerwonej) 1 duży ząbek czosnku 2 łyżeczki sproszkowanej trawy cytrynowe 2 łyżki past Tom Yum 2 łyżki sosu ostrygowego lub rybnego 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka kurkumy ok 10-15 krewetek 1/2 opakowania makaronu ryżowego świeża natka kolendry lub pietruszki PRZYGOTOWANIE: Wodę wlewamy do garnka i wrzucamy(...)garnka wszystkie pozostałe składniki i wyciśnięty sok z limonki. Całość gotujemy kilkanaście minut. Jeśli zupa wyda Ci się, zbyt mało słona, dodaj do niej, jeszcze jedną lub dwie łyżki sosu sojowego. Kilka minut przed końcem gotowania, wrzucamy do zupy oczyszczone i opłukane krewetki, gotujemy je dosłownie 4-5 minut. Zupę podajemy z ugotowanym wcześniej, według przepisu na opakowaniu, makaronem ryżowym

Jemy i nie tyjemy. Kuchnia według Sylwii
Pieczone skrzydełka w sosie chrzanowym 121

tygodnie na maksa wypełnione pracą zawodową, więc ratować trzeba się daniami na szybko. Tym razem, pod lupę wzięliśmy skrzydełka z kurczaka, do tego sos chrzanowy…bagietka plus…i danie gotowe. Składniki 1 kg skrzydełek kurczaka 2 łyżki sosu chrzanowego sól, pieprz Przygotowanie Skrzydełka oczyszczamy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Oprószamy solą i pieprzem. Dodajemy sos chrzanowy, mieszamy. Skrzydełka układamy w naczyniu żaroodpornym

R'n'G Kitchen
Curry pieczarkowe 153

curry z pieczarek każdemu przypadnie do gustu.  Jeżeli interesują Was potrawy z pieczarek na sposób indyjski polecam curry z pieczarek i zielonego groszku  lub  pieczarki w sosie kokosowym .  A po inne pieczarkowe przepisy zajrzyjcie do Ani lub Ani .  Curry pieczarkowe Składniki:  0,5 łyżeczki kminu rzymskiego kilka ziaren czarnego pieprzu 4 ziarna zielonego kardamonu(...)przez około 10 minut.  W tym czasie obrać pieczarki i pokroić je na ćwiartki, jeżeli macie bardzo drobne pieczarki, możecie wrzucić je w całości.  Pieczarki dodać do sosu pomidorowego, wymieszać, przykryć i dusić przez około 10 minut. Pod koniec gotowania odkryć, aby sos nieco odparował.  Podawać natychmiast przybrane świeżą kolendrą. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Zdrowa miska o każdej porze dnia 155

tłuszcze. Ja lubię dodawać do nich nasiona chia i konopi. Wtedy wiem, że kotlety warzywne są naprawdę zdrowe i sycące! Oczywiście do tak pysznych kotletów nie może zabraknąć pysznego sosu, u mnie niezawodny sos romesco. Warzywne kotlety z ciecierzycy i cukinii Składniki: na 8 kotletów 250 g ugotowanej ciecierzycy 200 g cukinii 2 łyżki nasion chia 2 łyżki łuskanych pestek(...)smaku 1 łyżeczka prażonych i zgniecionych nasion kminu rzymskiego ½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu olej kokosowy do smażenia Do podania coleslaw z 200 g czerwonej kapusty, 1 marchewki, octu i oliwy sos romesco, tutaj przepis quinoa pieczony kalafior sałata, dymka, chili, opcjonalnie Cukinię pokrój w kostkę i pokrój drobno w malakserze. Dodaj nasiona chia, lekko posól i odstaw na 30 minut. Chia

codojedzenia
SAŁATKA Z JAJKAMI PRZEPIÓRCZYMI 170

tuńczykiem - doskonała zarówno na obiad jak i śniadanie. Polecam, wyszła pyszna. Składniki : 10 jajek przepiórczych  kilka pomidorków koktajlowych  spora garść mieszanki sałat  puszka tuńczyka w sosie własnym  kilka oliwek zielonych bądź czarnych  Sos winegret: 4 łyżki oliwy z oliwek ( ewentualnie olej roślinny) 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka musztardy  sól i pieprz  Jajeczka(...)Ugotowane jajka przeciąć na pół. Pomidorki koktajlowe umyć,osuszyć i przeciąć na pół. Tuńczyka osaczyć z zalewy. Oliwki pokroić na plasterki. Wszystkie składniki sałatki ułożyć na talerzu. Składniki na sos dokładnie ze sobą połączyć i skropić sałatkę, posypać świeżo zmielonym pieprzem

Niespełnione zdolności kulinarne
Surówka z kukurydzą 174

konserwowej smakuje wyśmienicie. Idealna jako dodatek do obiadu. Polecam Składniki: 1 mała sałata rzymska 1/2 zielonego średniego ogórka 1/3 pęczka rzodkiewek 8 pomidorków koktajlowych 3 łyżki kukurydzy z puszki sos: 3 łyżki oleju bazyliowego 1 łyżka soku z cytryny sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Warzywa myjemy i osuszamy. Sałatę rwiemy na mniejsze części i przekładamy do miski. Ogórek obieramy(...)skórki i kroimy w półplasterki, dokładamy do sałaty. Rzodkiewki również kroimy w półplasterki a pomidorki na połówki, dodajemy do pozostałych składników. Mieszamy i dodajemy kukurydzę. Ponownie mieszamy. Sos: składniki na sos mieszamy razem i polewamy nim sałatkę bezpośrednio przed podaniem. Smacznego Przepis na 3 porcje

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Filet z indyka z farszem drobiowo-pieczarkowym 154

wiadomo, że przesuszonego mięsa nikt nie lubi. U nas pojawił się na obiad przez dwa dni z rzędu (to na prawdę duża porcja), raz solo, a raz z sosem pieczarkowym. Wersja z sosem podbiła moje serce i myślę, że sos powinien zawsze tu towarzyszyć;) Polecam na odświętny obiad:) 1 pierś z indyka (u mnie 1,2 kg) 1 duża pojedyncza

Smaki Na Talerzu
Deserowy serniczek z sosem kajmakowym i bananem 177

Deserowy serniczek z sosem kajmakowym i bananem.  Uwielbiam desery w szklankach za ich prostotę, smak i szybkość w przygotowaniu. Często przygotowuję je na spotkania z przyjaciółką lub od tak, gdy mam ochotę na słodką chwilę relaksu. Dziś polecam Wam pyszny deserowy serniczek z sosem kajmakowym i bananem. Bardzo prosty w przygotowaniu i naprawdę pyszny. Polecam.  Składniki: 5 łyżek(...)sokiem z pomarańczy. Próbujemy. Na dno pucharka / szklanki wysypujemy groszek ptysiowy, nakładamy naszą serową masę. Następnie układamy plasterki banana. Masę kajmakową podgrzewamy z niewielką ilością mleka, mieszamy. Powstałym sosem polewamy nasz deser. Zdobimy kleksem z nadzienia malinowego, plasterkiem banana i groszkiem ptysiowym. Deser można podać od razu lub schłodzić w lodówce. Smacznego

Słodkie okruszki
Filet z indyka faszerowany mielonym mięsem z piersi kurczaka i pieczarkami 261

wiadomo, że przesuszonego mięsa nikt nie lubi. U nas pojawił się na obiad przez dwa dni z rzędu (to na prawdę duża porcja), raz solo, a raz z sosem pieczarkowym. Wersja z sosem podbiła moje serce i myślę, że sos powinien zawsze tu towarzyszyć;) Polecam na odświętny obiad:) 1 pierś z indyka (u mnie 1,2 kg) 1 duża pojedyncza

Smaki Na Talerzu
Bezglutenowa tortilla z kurczakiem 173

postawiłam na tradycyję – kurczak i warzywa, ale równie dobrze możecie dodać inne, ulubione dodatki, np. odchudzone kotlety z feta i pesto , a do tego awokado, warzywa i sos Kombinacji jest wiele, sami musicie znaleźć swój ulubiony smak Bezglutenowa tortilla z kurczakiem Przepis na 3 porcje 80 g mąki gryczanej 40 g mąki ryżowej 30 g mąki jaglanej jajko(...)wody gazowanej + pierś kurczaka (gotowana, duszona lub smażona) + szpinak/sałata + kukurydza + pomidorki koktajlowe + sos czosnkowy Przygotuj ciasto jak na naleśniki: do miski przesiej mąkę gryczaną, ryżową i jaglaną, dodaj jajko, szczyptę soli oraz wodę gazowaną. Miksuj, aż do uzyskania jednolitego ciasta. Powinno być gęstsze niż ciasto na zwykłe naleśniki. Na rozgrzaną patelnię wylewaj niewielką ilość ciasta, tak aby pokryła całą

365 dni dookoła kuchni
Makaron ze szpinakiem i łososiem 131

zdjęciach makaron wyda się banalny i w sumie taki jest w przygotowaniu. Nie jest jednak banalny w smaku, kilka dodatków powoduje wyjątkowość tego dania. Sos jest niesamowicie kremowy dzięki dodatkowi orzechów nerkowca. A do tego to niesamowicie zdrowe danie. A jeśli chcesz dodatkowo potraktować to danie wyjątkowo, zrób domowy makaron z mojego pysznego przepisu na domowy makaron . Jeśli lubicie makarony(...)ugotuj według przepisu na opakowaniu, powinien być al dente. Czosnek pokrój w plasterki. Na oliwie podsmaż czosnek, a następnie dodaj pokrojony w kawałeczki ser pleśniowy i śmietanę. Dodaj do sosu nieco wody, najlepiej tej z gotującego się makaronu. Duś aż ser się rozpuści. Powinien mieć konsystencję rzadszej śmietany. Ze szpinaku usuń ogonki, a łososia pokrój w mniejsze kawałki. Do sosu

nietylkopasta.pl
Polędwiczka wieprzowa z pieczarkami w sosie winnym 163

Polędwiczka wieprzowa z pieczarkami w sosie winnym W temacie mięso, a dokładniej wieprzowina to w dzisiejszym moim menu znalazła się polędwiczka, prosta, szybka w przygotowaniu, delikatna w smaku z odrobiną ulubionych ziół i dodatków. Kluczowa jest jakość mięsa, jego świeżość oraz pochodzenie.  Dokładne oczyszczenie polędwicy z tłuszczu oraz błon zagwarantuje nam wysokiej jakości danie. Na dzisiaj będzie to polędwiczka(...)sosie winnym. Zapraszam. Proporcje dla dwóch osób. Składniki: 300 g świeżej polędwiczki  300 g pieczarek 1 szalotka 200 ml białego wytrawnego wina 200 ml śmietanki 30% sól i pieprz 1 gałązka rozmarynu 1 garść posiekanej natki pietruszki 1 łyżka oliwy  1 łyżka masła 1 łyżka musztardy dijon Wykonanie: Polędwiczkę umyć, osuszyć, oczyścić z błon, pokroić na grube plastry

Wino Francja Kuchnia
Farfalle z kurczakiem i groszkiem w kremowym sosie z sera Roquefort oraz białego wina 173

Farfalle z kurczakiem i groszkiem w kremowym sosie z sera Roquefort oraz białego wina Proporcje dla dwóch osób: Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka 1 szalotka 2 ząbki czosnku 1 ostra papryczka (u mnie suszona) 1 garść młodego groszku (u mnie mrożony) 150 g sera Roquefort 100 ml białego wytrawnego wina 100 g śmietanki kremówki 1 szczypta soli morskiej(...)dorzucić papryczkę, smażyć minutkę, dodać pokrojone na małe kawałki mięso, podsmażyć całość, podlać winem, zdeklasować, a następnie dodać ser oraz śmietanę. Całość dusić do momentu rozpuszczenia się sera, zredukowania sosu, około kilku minut.  Ugotować w osolonej wodzie farfalle al dente (jak na opakowaniu), pod koniec gotowania się makaronu dorzucić groszek na około minutę przed końcem, przecedzić i odrazu dodać

Wino Francja Kuchnia
Puszysty placek z cebulą i szynką 119

Idealna przegryzka na piknik! Doskonałe, bardzo puszyste ciasto, które uzyskuje naprawdę świetny smak dzięki nasączeniu go sosem jajecznym oraz wspaniałym dodatkom. Podsmażona cebula z szynką to nadzienie idealne. Smakuje wybornie w każdym zestawieniu. Spróbujcie i nie martwcie się, że wychodzi duża blacha, bo znika w mig! Potrzebujemy: Ciasto: 350 g mąki pszennej 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru(...)łyżeczka soli 80 g roztopionego masła 300 ml ciepłego mleka Sos: 2 jajka 1 łyżka jogurtu greckiego sól, pieprz Dodatki: 4 czerwone cebule 200 g szynki wędzonej Maestro Henryk Kania 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka cukru sól, pieprz Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku z dodatkiem cukru. Do miski wsypujemy mąkę i mieszamy ją z solą. Dodajemy do nich

MamaOskarka