Letnia, chrupiąca i błyskawiczna w przygotowaniu sałatka z mozzarellą, kalarepą i pomidorami z dodatkiem grzanek i sosu czosnkowego to pyszna propozycja na każdą okazję do pracy, na śniadanie czy kolację, może również stanowić ciekawy dodatek do potraw z grilla. składniki na 4 porcje 150 g mixu sałat 10-12 pomidorków papryczkowych lub koktajlowych 1 kalarepa 2 ogórki małosolne(...)pęczek szczypiorku z dymki grzanki sos 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 1 ząbek czosnku czarny pieprz sól przepis Do małej miseczki wlewamy jogurt, dodajemy majonez i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, całość doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem i wszystko dokładnie mieszamy. W dużej misce umieszczamy mix sałat. Umyte pomidorki papryczkowe lub koktajlowe kroimy na mniejsze cząstki
Smakowite Daniawspominałam, po wyjęciu jest w całości nie rozpada się na części tak jak makaronowe. Moi stali czytelnicy pewnie zauważyli, że zapiekanki spod mojej ręki nie są zalewane sosami, beszamelami itp. Ten, kto liczy kalorie, pomija takie elementy, ale móc je zastąpić czymś bardziej pożywniejszym. Co innego zalać sosem pomidorowym a co innego sosem beszamelowym prawda? :) Wartość odżywcza: 906 kcal
Zdrowie i pysznie na talerzuSkładniki: 2 kg ziemniaków 2 cebule 1 jajo 3 łyżki mąki pszennej ole do smażenia sól i pieprz ziołowy na sos: jogurt naturalny 2 ząbki zmiażdżonego czosnku pół pęczka koperku ponadto: szynka parmeńska Przygotowanie: ziemniaki umyj, obierz i zetrzyj na tarce na drobnych oczkach lub użyj specjalnego robota do ścierania ziemniaków cebulę obierz i zetrzyj na tarce jak ziemniaki połącz(...)ziemniaki z cebulą dodaj jaja, mąkę, sól i pieprz wszystko dokładnie wymieszaj smaż na mocno rozgrzanym tłuszczu z każdej strony sos: połącz wszystkie składniki następnie: ułóż placki na talerzu posmaruj sosem połóż na wierzch plastry szynki parmeńskiej Smacznego
Oka w rosole czyli KaFka gotujeSzparagi w boczku z żółtym serem to świetne danie na romantyczną kolację. Nie wymaga od nas wielkich umiejętności kulinarnych i co ważne przygotujemy je maksymalnie w
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Tosty w niefrancuskim wydaniu, czyli moczone jedynie w jajku i zaserwowane w wytrawnej (a nie jak w oryginale, na słodko) wersji: z truskawkami, listkami bazylii oraz skropione słodkim sosem balsamicznym. Główne składniki zazwyczaj mamy w domu- chleb i jajka, potem kilka chwil smażenia i mamy prostą i ciekawą propozycję na śniadanie, kolację, tudzież imprezę 🙂 Śmiało można wykorzystać czerstwe pieczywo(...)potem zafundować sobie z nich owe tosty 😊 2 porcje: * chleb/bułka- około 8 kromek * jajko- 2 szt. * truskawki- po 5-6 szt. * świeża bazylia- garść * słodki sos balsamiczny- do polania * masło klarowane- do smażenia Kromki chleba zamoczyć w jajku i smażyć z dwóch stron na rozgrzanym maśle klarowanym. Podawać z plasterkami truskawek, listkami bazylii i skropić sosem balsamicznym. Smacznego
Kraina Miodem Płynącabardzo posmakowało. Polecam wypróbować. Składniki: Na pulpety: * 50 dkg dowolnego mięsa mielonego * 3 łyżki bułki tartej * 1 jajko * 1 mała cebula * 3-4 ząbki czosnku * przyprawy sól, pieprz Na sos: * 300 ml przecieru pomidorowego * 1/2 małego słoiczka koncentratu pomidorowego * 3/4 szklanki wody * 1/2 łyżeczki papryki ostrej * 1 łyżeczka papryki słodkiej * sól do smaku * 4 ząbki czosnku * warzywa: marchewka, brokuł, kalafior(...)masę. Uformowałam pulpety. 2. Do garnka wlałam przecier, wodę i koncentrat pomidorowy. Przecisnęłam czosnek, dodałam papryki i sól. Wszystko zagotowałam. 3. Do naczynia do zapiekania przesypałam kaszę i zalałam sosem. Na wierzch wyłożyłam pulpety. W wolne miejsca powciskałam warzywa nie do końca je zanurzając w sosie. 4. Wszystko przykryłam folią aluminiową i zapiekałam 40 minut. Po tym czasie zdjęłam folię
Pieprzyć z Fantazjąmożna zrobić je w innej formie niż z ryżem i mięsem mielonym. Zapraszam na gołąbki z "ruskim" farszem, czyli ziemniakami, twarogiem i boczkiem. Można polać je dowolnym sosem . 1 główka młodej kapusty 1 kg ziemniaków 1/2 kg twarogu 150g boczku 2 cebule 3 ząbki czosnku 500 ml bulionu warzywnego sól, pieprz 2 łyżki masła 1. Cebulę(...)naczyniu żaroodpornym wysmarowanym obficie masłem. 4. Gołąbki zalewamy obficie bulionem, pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 1,5 h. Co jakiś czas podlewamy gołąbki bulionem. Podajemy z ulubionym sosem, np. pieczarkowym lub jemy bez sosu
Szefowa kuchnimoim przypadku bywa długo trwało zanim wprowadziłam ten pomysł w życie. A takie szparagi to sama pychota, bo możemy je upiec owinięte w szynkę, z sosem itp. Ta dzisiejsza warjacja pochodzi sprzed jakiś 2 tygodni i w tym czasie meczyłam ludziska różnymi wersjami, ale ta zdecydowanie wygrywa. Nie najleży może do najchudszych i delikatniejszych i chyba jest rodzajem „comfort(...)formy) Przygotowanie: Nagrzejcie piekarnik do 180 stopni. Szparagom odetnijcie końców, możecie je też trochę obrać, ale poszłam na łatwiznę. Umyjcie je i ułużcie w natłuszczonej formie do zapiekania. Przygotujcie sos – rozmieszajcie serek i ajwar, dodajcie odrobinę wody aby otrzymać pożądaną konsystencję. Rozłóżcie sos na szparagach, podlejcie odrobiną wody i zapiekajcie ok. 30 minut (końcówki szaparagów powinny być miękkie). Smacznego
Szybko Tanio Smaczniekapusty 1 woreczek kaszy bulgur (lub tradycyjnie woreczek białego ryżu) 500g mięsa mielonego np. z łopatki Cebula Łyżka oleju Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, majeranek, oregano Na sos: 2 szklanki bulionu (można zastąpić wodą) 500ml przecieru pomidorowego z kartonika 3 łyżki mąki pszennej Przyprawy: świeżo mielony pieprz, świeżo mielona sól, słodka papryka, oregano Koperek Nastawiamy duży garnek(...)wywar z gołąbków, dodajemy przecier pomidorowy oraz przyprawy. Stawiamy na ogniu i zaczynamy powoli gotować. W pół szklance zimnej wody rozprowadzamy mąkę. Dodajemy do niej stopniowo po łyżce ciepłego sosu. Kiedy temperatura się wyrówna wlewamy rozczyn do sosu i mieszamy. Gotujemy kilka minut. Całość przelewamy do garnka z gołąbkami i gotujemy jeszcze kilkanaście minut. Gołąbki podajemy ciepłe, możemy je obsypać
Kolizje Smakówjakoś super, ale za to wszystko nadrabia smakiem. Pierwszy raz jadłam ją na urodzinach chrześnicy, bardzo nam posmakowała, chciałam przepis powtórzyć i znalazłam na blogu tutaj . Troszkę zmodyfikowała tylko sos, dałam mniej majonezu i powiem Wam szczerze, że ilość, którą dałam w zupełności wystarczy. Polecam, jeśli lubicie takie połączenia, to sałatka na pewno bardzo Wam posmakuje :-) Ja od razu robiłam(...)porcję, bo z jednej wychodzi sałatki nie dużo. Miłego dnia :-) Składniki: 1 brokuł 1 czerwona cebula 300 g wędzonego boczku 100 g pestek dyni 100 g pestek słonecznika Sos: 2 łyżki octu winnego 2 łyżki cukru 3 łyżki majonezu 1. Brokuła myjemy, dzielimy na małe różyczki i gotujemy. Odcedzamy, studzimy. 2. Na patelni bez dodatku tłuszczu podsmażamy pokrojony
kruche babeczkióki sezon na szparagi jeszcze trwa, należy się Wam jeszcze jedna szparagowa propozycja — cudownie zielona i pyszna sałatka z serem feta, roszponką, świeżymi ziołami i sosem chimichurri ! Wprost stworzona na letnie grillowanie na świeżym powietrzu! Chrupiące szparagi cudownie komponują się z argentyńskim dressingiem, który pasuje również do wszelkich dań z grilla. Wypróbujcie koniecznie! Ten pyszny sezon trzeba wykorzystać(...)osób 1 pęczek szparagów garść ulubionej sałaty. np. roszponki garść listków kolendry garść listków oregano garść rzeżuchy 100 g sera feta kilka bratków do dekoracji (opcjonalnie) kilka łyżek sosu chimichurri ( z tego przepisu ) sól * PRZYGOTOWANIE Zagotowuj wodę z odrobiną soli. Szparagom odetnij końcówki. Jeśli są grubsze (powyżej 1 cm), przetnij je na pół. Szparagi wrzuć na wrzątek i gotuj przez
Food Squaregłówki młodej kapusty 2 szklanki kaszy jaglanej 500 g mięsa mielonego z indyka 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko pęczek koperku 1 łyżeczka majeranku 1 łyżka sosu sojowego sól, pieprz 1 drobiowa kostka bulionowa 500 ml soku pomidorowego Wykonanie: Kaszę jaglaną przepłukujemy kilkakrotnie na sitku pod bieżącą wodą, a następnie przelewamy wrzątkiem. Przenosimy do garnka, zalewamy 3 szklankami(...)Cebulę oraz czosnek obieramy i drobno siekamy za pomocą noża lub w rozdrabniaczu. Mięso mielone przenosimy do miski, dodajemy cebulę z czosnkiem, jajko oraz przyprawy: sól, pieprz, sos sojowy i majeranek. Wyrabiamy dokładnie mięso i na końcu dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną oraz posiekany koperek. Dokładnie mieszamy. Młodą kapustę umieszczamy w garnku i zalewamy wrzątkiem. Trzymamy w wodzie około
Kuchnia MagdaLenydziecko niestety nie może spożywać glutenu. Była zachwycona prostotą i smakiem Dziś polecam nasze bananowo-ryżowe placuszki bezglutenowe również Wam. Najlepiej smakują podane ze świeżymi owocami lub polane domowym sosem owocowym. Dziś jednak postawiłam na wersję najprostszą. Placuszki oprószyłam trzcinowym cukrem pudrem. I… moje dzieci były zachwycone. Polecam i Wam. Do przygotowania placuszków użyłam mąki ryżowej Incola(...)Incola 3/4 szklanki jogurtu naturalnego (nie za rzadkiego) 1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia (bezglutenowego) 1 jajko 1 łyżka oleju + odrobina do smażenia do podania: świeże owoce, domowy sos owocowy lub trzcinowy cukier puder Przygotowanie: Do miski przekładamy obranego banana, dodajemy szklankę mąki ryżowej, jogurt naturalny, łyżeczkę bezglutenowego proszku do pieczenia (lub sodę), wbijamy całe jajko, dodajemy olej
Słodkie okruszkiogromną popularnością i liczę na to, że ta Wam również zasmakuje :) Składniki: - 3 jajka ugotowane na twardo - 250g twarogu (użyłam półtłustego) - 3 łyżki jogurtu naturalnego - 1 puszka tuńczyka w sosie własnym - 0,5 średniej cebuli - 1-2 ogórki kiszone/małosolne/konserwowe - szczypiorek - sól, pieprz Sposób przygotowania w Tefal Companion: Jajka obieramy ze skorupki. Ogórka kroimy w drobną kosteczkę. Tuńczyk osączamy(...)sosu. Do misy miksera umieszczamy ostrze tnące Ultrablade i wkładamy cebulę. Zakładamy koszyczek do gotowania na parze. Ustawiamy obroty: 10 czas: 30 sekund. Zeskrobujemy cebulę ze ścianek miksera i dodajemy: jajka, twaróg, tuńczyk, jogurt naturalny i sól i pieprz. Ustawiamy obroty: 10 czas : 2 minuty. Do gotowej pasty dodajemy pokrojonego ogórka i dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku. Przed
CookYourself