sosy - 72234 przepisów (strona:1263/4816)

Panna Cotta ze śliwkami i koniakiem 109

zagranicznej strony. Zrobiłam go pierwszy raz, ale i nie ostatni, bo zachwycił gości. Składniki: śmietana kremówka 36% - 500 ml mleko -125 ml 15 g żelatyny cukier 2 łyżki Sos śliwkowy : śliwki - 15 szt koniak -2 łyżki cukier - 3 łyżki woda -3 łyżki Dodatkowo  śliwki do dekoracji Przygotowanie: Żelatynę zalać odrobiną  wody, odstawić do napęcznienia. Do rondla wlać mleko(...)bardzo małym ogniu doprowadzić do podgrzania. Zestawić rondel z ognia, dodać do śmietanki napęczniałą żelatynę, dokładnie wymieszać. Przelać całość do szklanek i odstawić do lodówki na 2 godziny. Sos śliwkowy: Śliwki umyć, osączyć, wypestkować, pokroić w plastry. Przełożyć śliwki do rondla, podlać wodą, dodać cukier i na wolnym ogniu lekko przesmażyć, zdjąć z ognia rondel, dodać koniak, wymieszać. Na zastygniętą

Kuchnia Danusi
Pierogi z serem i jagodami 219

ciepłej wody * 1 całe jajko szczypta soli Nadzienie 500 g twarogu półtłustego 2 żółtka 2-3 łyżki cukru pudru 16 g cukru z prawdziwą wanilią 1 szklanka jagód Sos jogurtowy 6 łyżek jogurtu naturalnego ½ łyżki cukru pudru ⅓ łyżeczka ekstraktu z wanilii Nadzienie Twaróg mielimy. Ja przecisnęłam twaróg raz przez praskę do ziemniaków. Dodajemy oba rodzaje cukru oraz żółtka. Mieszamy(...)połączenia się składników. Na koniec dodajemy jagody i delikatnie mieszamy. Sos jogurtowy Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą. Ciasto Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jajko i sól. Stopniowo wlewamy wodę i zagniatamy gładkie i jednolite ciasto. Owijamy folią spożywczą i odkładamy na 20 -30 minut. Po tym czasie ciasto będzie miękkie i elastyczne. Z tak przygotowanym ciastem możemy zacząć przygodę

Wędrówki po kuchni
Kurczak curry z ananasem 121

dodajemy mięso i smażymy, aż się zarumieni. Następnie dodajemy imbir, miód, czosnek oraz pokrojonego w kostkę ananasa i sok z ananasa. Wszystko razem smażymy, aż sok częściowo odparuje. Gdy sos zostanie częściowo zredukowany, dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i pozostałą ilością curry. Jeśli sos będzie za rzadki, pozostawiamy patelnię jeszcze przez chwilę na ogniu, żeby sos odparował

W kuchni bez szafek
Żeberka pieczone na kiszonej kapuście 134

jednogarnkowe, które pachnie tradycją. Postanowiliśmy odświeżyć i wykorzystać to, co mamy pod ręką. W zasadzie kilka chwil przygotowania, troszkę cierpliwości podczas pieczenia i obiad gotowy. Smak tej potrawy wydobył Sos Madziarów od Folwark , który gorąco polecamy. Lekko ostry smak idealnie komponuje się ze wszystkimi składnikami. Składniki 1 garść suszonych grzybów 600 g ziemniaków 1 duża marchew 800 g żeberek(...)mrożonego groszku 300 g kapusty kiszonej 200 ml sosu madziarów 250 ml bulionu warzywnego sól Przygotowanie Grzyby gotujemy do miękkości (około 30 min), studzimy i kroimy w paski. Ziemniaki obieramy, kroimy na duże kawałki, obgotowujemy 10 min w osolonym wrzątku, odcedzamy. Marchew obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Żeberka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, dzielimy na paski, lekko oprószamy solą

R'n'G Kitchen
Sałatka grecka 156

roku u mnie w domu królują właśnie takie proste, kolorowe dania . Zachęcam do wypróbowania przepisu. Sałatka grecka sałata feta lub ser sałatkowy typu feta oliwki pomidory czerwona cebula ogórek Sos vinegret 100 ml oliwy 2 łyżeczki musztardy ( u mnie francuska ) 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka octu sól, pieprz W misce ukłożyć warstwowo, porwaną na mniejsze kawałki sałatę, pokrojone(...)ogórki, czerwoną cebulę pokrojoną w piórka, oliwki ( czarne pokroiłam w plasterki, a zielone z migdałami zostawiłam całe) i ser sałatkowy, pokrojony w kostkę. W słoiku umieścić wszystkie składniki sosu, zakręcić szczelnie i wymieszać energicznie potrząsając. Gotowy sos przelać na wierzch sałatki. Wymieszać przed podaniem. Sałatka grecka By Published: Total time: Calories per serving: Fat per serving: Ingredients: Thinly-sliced Price

Pieguskowa Kuchnia
Boczniaki alla scaloppine alla pizzaiola 117

tyle pokaźne plony, że zrobiłem takie danie, inspirowane kuchnią włoską. Scaloppine to zazwyczaj płaskie kawałki mięsa obtoczone w mące i usmażone. Ich wersja  alla pizzaiola to z sosem o smaku pizzy. Coś co decyduje o specyficznym zapachu pizzy to oregano. W połączeniu z sosem pomidorowym otrzymujemy to co definiuje jej smak. W Polsce, w latach 80-tych, wykształcił się(...)pomidorowy - oregano Wykonanie: Kapelusze boczniaków myjemy, panierujemy w mące i smażymy. Cebulę kroimy drobno, podsmażamy, dodajemy trochę wody oraz koncentratu i chwilę dusimy. Dodajemy oregano i polewamy tak powstałym sosem usmażone boczniaki

Kryzysowa Książka Kucharska
DESER W STYLU PANA COTTA 191

przygotowania tego deseru był klasyczny włoski deser wykonany ze śmietanki, którą podgrzewa się razem z żelatyną, cukrem i wanilią, a następnie chłodzi w okrągłych foremkach i podaje z sosem owocowym. Któż go nie zna! Ja natomiast wprowadziłam kilka zmian i powstał deser o smaku cytynowo-truskawkowym, coś na wzór pana cotta 😉 Zamiast żelatyny użyłam galaretek o smaku cytrynowym i truskawkowym(...)rozpuszczamy w niej galaretkę truskawkową. Studzimy, a następnie wylewamy na stężałą masę cytrynową. Wkładamy do lodówki do momentu stężenia deseru. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i blendujemy na gładki sos. Schłodzimy. Gotowe desery podajemy z sosem truskawkowym. P.S. Z podanych składników wychodzą 2 desery, jednak są one tak duże, że połowa w zupełności starczy dla 1 osoby. Mamy więc 4 porcje

Kuchnia MagdaLeny
Zapiekana pierś z kurczaka z serem i pomidorami 194

caption id="attachment_7528" align="aligncenter" width="685"] Zapiekana pierś z kurczaka z serem i pomidorami[/caption] Zobacz inne przepisy na pierś z kurczaka: Szybki Kurczak Z Warzywami W Sosie Kapsalon – Wyśmienity Fastfood Curry Z Kalafiorem I Kurczakiem Piersi Z Kurczaka Zapiekane Z Pieczarkami Pierś Z Kurczaka W Cieście Cukiniowym Kurczak W Cieście Naleśnikowym Z Sosem Tzatziki Kurczak W Sosie

e-PrzepisyKulinarne
Królik w sosie śmietanowo koperkowym. 184

Około 40 min. Jeśli jest taka potrzeba doprawiamy jeszcze do smaku. Mięso wyjmujemy, w szklance z kilkoma łyżkami wody mieszamy mąkę aby nie było grudek, wlewamy do wywaru tworząc sos. Następnie dodajemy śmietanę wcześniej wymieszaną z kilkoma łyżkami gorącego sosu, dorzucamy posiekany koperek. mieszamy i wkładamy znów mięso do sosu. Podgrzewamy 2 minuty, odstawiamy. Podajemy z ziemniakami lub z pieczywem

Radość kipiąca uśmiechem.
Smaki Pszczyny 124

widok na Pszczynę. Szefem kuchni jest tu Szymon Bracik, który umiejętnie łączy smak z nowoczesną techniką kulinarną, co nie zdarza się tak często. Szparagi/ jamon gran reserva/ sos holenderski gravlax z troci/ cytrusy/ zielony ogórek dashi/ soba/ przegrzebek jesiotr/ czarna soczewica/ warzywa/ sos beurre blanc kacza pierś/ mango/ biała czekolada truskawka/ mango/ biała czekolada Wodna Wieża, to również pracownia(...)samochodowego uliczce, tuż przy rynku. Co znajdziemy w Punkcie „G”? prostotę, estetykę i smak. Dania piękne podane, bez tak zwanych bajerków. Bronią się smakiem. Tu mieliśmy przyjemnośc jeść: szparagi/ sos kremowy/ szynka/ parmigiano tatar/ łosoś/ pumpernikel/ jajko chłodnik/ botwina/ ogórek/ fenkuł/ granita kaczka/ fasolka/ groszek/ szparagi/ demi/ pancetta/ puree kalafiorowe sandacz/ risotto/ groszek zielony jogurt/ sorbet/ beza i ten gewurztraminer

królestwo garów
Polędwiczki wieprzowe w sosie śmietanowo musztardowym z pieczarkami 188

Bardzo aromatyczne i musztardowe danie na bazie sosu śmietanowo musztardowego z pieczarkami. Czyli pierwsze starcie z polędwiczkami :) Składniki: 400 g polędwiczki wieprzowej 400 g pieczarek 0,5 małego słoiczka musztardy delikatesowej 4 łyżki śmietany 18 % 5 łyżeczek masła pieprz, sól 1/2 cebuli natka pietruszki Wykonanie: Polędwiczkę myjemy i kroimy na plastry ok. 1,5 cm. Rozgrzewamy patelnie z 2 łyżkami(...)zarumienią. Musztardę łączymy z śmietaną dodając ok. 100 ml wody i wszystko razem mieszamy. Ja bardzo często mieszam tego typu składniki w niewielkim słoiczku potrząsając wszystkim. Gotową mieszankę na sos wlewamy na patelnie z mięsem, dodajemy pieczarki i dusimy już mięso do miękkości na nie za dużym ogniu. Gdyby sos okazał się za gęsty można dolać niewielką ilość wody

W Moim Magicznym Domu
Placuszki z wiśniami i sosem jogurtowym. 128

półtorej szklanki mąki tortowej pół szklanki mąki krupczatki 2 jajka 4 łyżki cukru trzcinowego 1 cukier waniliowy pół łyżeczki proszku do pieczenia około 1 szklanka mleka 1 szklanka wydrylowanych Sos: 1 szklanka wydrylowanych wiśni 20 dag jogurtu naturalnego typu greckiego cukier puder do smaku Dodatkowo: olej do smażenia Wykonanie Placuszków z wiśniami: 1. Do miski wbijamy jajka, wsypujemy oba cukry(...)olej i łyżką kładziemy porcje ciasta, smażymy z obu stron po kilka minut do ładnego zrumienienia.  3. Usmażone placuszki osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.  4. Sos: Wiśnie miksujemy blenderem na gładki mus i przekładamy do jogurtu, dodajemy cukru pudru do smaku i dokładnie mieszamy. 5. Placuszki podajemy polane sosem. Smacznego życzę. Rady: Szklanka do odmierzania składników

Izabelawkuchni
10 pomysłów na zdrowe i szybkie sałatki 166

sałatka jest daniem idealnym, szybkim do zrobienia i odpowiednim do zabrania na wynos. Dobrze jest zaopatrzyć się w specjalne opakowanie na wynos, w którym można zabrać osobno sałatkę i sos do niej, umożliwia to polanie sałatki sosem bezpośrednio przed jedzeniem, dzięki czemu liście sałaty będą jędrne, nie zwiędną i nasze danie dłużej zachowa świeżość. Pamiętajcie, że sałatki kupowane w restauracji(...)kurczakiem curry Wartość kaloryczna jednej porcji: 115,4kcal Białko: 9,15g Tłuszcze: 3,9g Węglowodany: 21g 3. Sałatka z mozzarellą, awokado i prażonymi orzechami nerkowca Wartość kaloryczna sałatki z sosem: 271kcal Białko: 15,5g Tłuszcze: 15,75g Węglowodany: 18,7 4. Sałatka z grillowanym serem Wartość kaloryczna sałatki: 277kcal Białko: 13,7g Tłuszcze: 21,4g Węglowodany: 8g 5. Sałatka

Feel Eat
WYKWINTNY BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY 163

duża marchewka 1 duża pietruszka gruby plaster selera 4 ząbki czosnku 1/2 główki dużej młodej kapusty 100 ml wytrawnego białego wina 400 ml bulionu lub wody z 2 łyżkami sosu sojowego 2 listki laurowe 4 kulki ziela angielskiego 1 łyżeczka kminku 4 pomidory malinowe lub 400 rozdrobnionych pomidorów z puszki mały pęczek natki pietruszki mały pęczek koperku 50 ml śmietany(...)listki laurowe, ziele angielskie i kminek. Smażymy przez kolejne 2 minuty. Dodajemy poszatkowaną kapustę i smażymy 3 minuty.  Dolewamy wino i chwilę odparowujemy. Dolewamy bulion lub wodę z sosem sojowym. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem i zagotowujemy. Przykrywamy pokrywką, zmniejszamy płomień do małego i gotujemy 15 minut. W międzyczasie 2 razy mieszamy. Dodajemy pokrojone pomidory lub pomidory

cool and minty
Sałatka z surowego kalafiora z szynką 188

przygotowania 20 min Czas przygotowania 20 min Czas przygotowania 20 min Ingredients 1 średni kalafior 300 g szynki wędzonej * 1 puszka kukurydzy 1 średni por 1 duża papryka pomarańczowa Sos 3 łyżki majonezu ** 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 pęczek świeżego koperku pieprz czarny sól Instructions Kalafiora sparzamy wrzątkiem i dzielimy na różyczki. Ścieramy go na tarce o grubych oczkach. Szynkę(...)kroimy w drobną kostkę (bez skóry). Pora kroimy wzdłuż na cztery części i drobno siekamy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, dodajemy odcedzoną z zalewy kukurydzę. Sos Majonez łączymy z jogurtem. Dodajemy posiekany koperek oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawiamy do smaku przyprawami i mieszamy. Sos dodajemy do sałatki i dokładnie mieszamy, aby składniki się połączyły. Wstawiamy do lodówki, aby sałatka

Wędrówki po kuchni

Proponowane wyszukiwania