rondelku roztapiamy , dwie łyżki masła , z mąką i tartą gałką muszkatołową , ciągle mieszając . Jak powstanie gładka masa , zaczynamy powoli dolewać mleko , ciągle mieszając , aż do uzyskania ,średnio ,gęstego sosu . Nie musicie wlewać całego mleka ,tylko tyle ile potrzeba . Doprawiamy sos solą i pieprzem do smaku , odstawiamy do wystudzenia . W miseczce roztrzepujemy jajka . Ciasto na tartę , wyjmujemy z lodówki , rozwałkowujemy(...)około 15 minut . Wyjmujemy ,odstawiamy do przestudzenia . Zdejmujemy groch . Na tak przygotowany spód , wykładamy kurczaka , szpinak ( tak jak Wam pasuje ;). Dekorujemy fetą i cukinią pokrojoną w cieniutkie półksiężyce . Zalewamy sosem , połączonym z roztrzepanymi jajkami .Zapiekamy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 C , przez około 45 minut ( trzeba kontrolować czas pieczenia , bo wysokość formy, ma na niego wpływ , im wyższa
Ogrodnik w podróżysolą i pieprzem do smaku. W drugim naczyniu ułóż kawałki cukinii,bakłażana i jedną paprykę pokrojoną w paski. Następnie polej nią jeszcze gorące warzywa. Odstaw na 1 godzinę. Przygotuj sos z grillowanej papryki. Paprykę pozbaw skórki i gniazda. Pokrój i przełóż do malaksera. Dodaj drobno pokrojony czosnek, włoskie orzechy, suszone pomidory i oliwę. Zmiksuj sos. Następnie wymieszaj z utartym serem(...)dopraw solą. Przystąp do montowania kanapki. Przekrój bułki na pół. Bułki można lekko podpiec. Posmaruj każdą połówkę sosem. Na dolnej połówce bułki ułóż lekko podgrzane lub zimne marynowane warzywa , pokrojone w cienkie paski ser feta. Na wierzchu połóż sałatę i przykryj drugą połówką bułki. Przekrój bułki na pół. Smacznego! The post Marynowane warzywa z feta i pesto appeared
codojedzeniamasła 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 marchewka 1 pietruszka gruby plaster selera 1/2 główki młodej kapusty 1 szklanka gorącego bulionu lub wody z 2 łyżkami sosu sojowego 200 g zielonej soczewicy z puszki 5 łyżek śmietanki 30% przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano,1/2 łyżeczki suszonego lubczyku i majeranku WYKONANIE Cebulę kroimy(...)pietruszkę i seler. Smażymy przez kolejne 2 minuty. Dorzucamy kapustę, doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i pozostałymi przyprawami. Smażymy, mieszając przez 1 minutę. Dolewamy gorący bulion lub wodę z sosem sojowym, zagotowujemy i przykrywamy pokrywką. Gotujemy 10 minut na małym ogniu. Zdejmujemy pokrywkę, dodajemy odsączoną soczewicę i śmietankę 30%. Gotujemy 5 minut lub dłużej, aż większość płynu odparuje. Próbujemy
cool and mintyDzień dobry :-) W takie gorąco trzeba sobie jakoś radzić z jedzeniem. Przygotować coś na szybko, ostatnio były wrapy z kurczakiem, papryką, sałatką i do tego sos czosnkowy. Smakowały wszystkim, robi się je szybko, do środka można dać to co się lubi :-) Miłego dnia :-) Składniki na 6 sztuk: 6 gotowych placków tortilli 2 - 3 filety z kurczaka papryka czerwona jakaś sałatka(...)rukola 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól pieprz olej do smażenia Sos: 150 g jogurtu typu greckiego 3 łyżki majonezu 2 - 3 ząbki czosnku sól pieprz oregano 1. Filety myjemy, kroimy w grubsze paski i podsmażamy na oleju, dodajemy słodką paprykę, sól i pieprz. Paprykę kroimy również w paski, sałatkę myjemy. 2. Do miseczki dajemy jogurt, majonez, przepuszczony przez praskę
kruche babeczkiziarenek ryżu. Ten sam makaron w kuchni włoskiej znany jest pod nazwą orzo. W kuchni śródziemnomorskiej wykorzystywany jest do przyrządzania sałatek, pilawu, nadziewania warzyw i zapiekanek, ponieważ świetnie wchłania sos, nie zmienia kształtu i nie zlepia się. Zapraszam na makaronową sałatkę grecką, z pomidorkami koktajlowymi, ogórkiem, czarnymi oliwkami, kaparami z dodatkiem pysznego sosu jogurtowego z fetą. Danie jest pyszne(...)jogurt grecki zmiksować z pokruszoną fetą i obranym, posiekanym ząbkiem czosnku. Doprawić zmielonym pieprzem makaron odcedzić, przelać zimną wodą. na dużym talerzu ułożyć warzywa i makaron. Polać przygotowanym sosem i posypać natką pietruszki i chili
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!też będzie pyszna, byle piwo było zimne. Klasyczna chelada to zimne piwo, sok z limonki i sól (np. jako dekoracja brzegu szklanki). Ja dodaję też przyprawy np, odrobinę sosu worcestershire, sojowego i tabasco, ale nie na tyle, żeby całość była pikantna ja w klasycznej micheladzie. Moim ulubionym barem w Warszawie jest Bar Pacyfik. Między innymi dlatego, że podają tu kilka(...)wariantów tego pysznego napoju na lato. Składniki chaledy dobrze schłodzone jasne piwo sok wyciśnięty i skórka starta z limonki po chluście sosu worcestershire, sojowego i tabasco kilka kostek lodu (opcjonalnie) sól do dekoracji rąbka szklanki (opcjonalnie) Przygotowanie chelady: Do szklanki wlać so, skórkę z limonki i sosy. Dodać kilka kostek lodu. Zalać piwem. Podawać od razu. 2. Espresso tonik
Ugotowane pozamiatanepszennej + do podsypywania 1 żółtko 3 łyżki oleju 1 szkl. gorącej wody Farsz serowy 600 g. twarogu 2 żółtka 2 łyżeczki cukru z wanilią 2 łyżki cukru pudru Sos malinowo-rozmarynowy 500 g. malin 3-4 łyżki cukru brązowego 2 sporo gałązki rozmarynu Twaróg zmiel w maszynce jeden raz (ja dokładnie zmiksowałam go blenderem). Dodaj do niego żółtka, cukier(...)Pogotuj jeszcze chwilę, zdejmij garnek z ognia i przykryj pokrywką. Odstaw na 15 minut. Z malin wyjmij rozmaryn a owoce przetrzyj przez sito (pozbędziesz się w ten sposób pesteczek). Sos jest gotowy. Mąkę przesiej na stolnicę. Zrób w niej zagłębienie i wlej w nie olej. Dodaj żółtko i wymieszaj trochę szerokim nożem. Wlewaj po trochę bardzo gorącej (ale nie wrzącej
Delicious Placekurczak (ok. 2 kg.) 1 główka czosnku 1 czerwona cebula 2 szkl. czerwonego wytrawnego wina po kilka gałązek świeżego rozmarynu i tymianku sól świeżo mielony czarny pieprz 1/2 cytryny Sos winny: wino+soki z kurczaka po pieczeniu 1 łyżka miodu 1 łyżka cukru sporo świeżo mielonego pieprzu 1 łyżka zimnej wody 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Kurczaka dokładnie umyj pod zimną(...)wino i płyn z kurczaka do rondelka, postaw na ogniu i gotuj, aż połowa odparuje. Dodaj miód i cukier, dopraw pieprzem. W łyżce wody rozpuść mąkę i wlej do sosu, wmieszaj i doprowadź do zagotowania. Kurczaka podawaj z sosem winnym oraz ulubionym puree ziemniaczanym (np. z dodatkiem chrzanu - ugotowane ziemniaki, sól, pieprz, łyżka masła, łyżka chrzanu ze słoiczka). Ingredients
Delicious Placejakie jadłam i robiłam. Świetnie sprawdzi się na letnią, ciepłą pogodą, bo najlepiej smakuje na zimno :) Słodka waniliowa warstwa zrobiona z płatków ryżowych świetnie łączy się z lekko kwaskowatym sosem, a raczej dżemem z malin i nasion chia oraz kawałkami gorzkiej czekolady. Ten deser można też zjeść na ciepło np. na śniadanie, ale ja zdecydowanie polecam wersje schłodzoną. Wtedy płatki(...)zastygają i bardzo mocno gęstnieją. Dżem również w takiej wersji jest dużo smaczniejszy, a z czekolady robi się świetna chrupiąca skorupka :) Należy pamiętać, żeby czekoladę położyć na jeszcze ciepły sos malinowy, żeby zdążyła się rozpuścić, a dopiero kiedy deser przestygnie wsadzić go do lodówki. Bardzo polecam wypróbować. Składniki: 1 szklanka mleka roślinnego 1/2 szklanki płatków ryżowych ksylitol, miód lub stewia
Healthy food explorerwodą. Dodać także śmiatanę oraz sok z cytryny. Całosć zblednować na jednolitą masę. Do miski włożyć tartą marchew, kalarepę, pozostałe rodzynki oraz krojoną zieloną cebulkę. Warzywa zalać przygotowanym sosem i bardzo dokładnie wymieszać. Schłodzić w lodówce. Surówka z marchewki i kalarepy O czym warto pamiętać przygotowując surówkę z marchewki. Surówkę możemy przygotować dzień wcześniej a zalać sosem dopiero w dzień(...)serwowania. Surówka zalana sosem w lodówce może śmiało leżec dwa nawet trzy dni. Zamiast cebulki możemy użyć świeżej natki pietruszki. Lubisz surówki? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Surówkę z czerwonej kapusty . The post Surówka z marchewki i kalarepy appeared first on MeCooks
mecooksgotuję. Wodę w której będę gotowała kalafior, delikatnie solę. Do gotującej wody wkładam kalafior i od momentu włożenia gotuję około 5 minut. Następnie odcedzam i odstawiam do przestudzenia. Przygotowanie sosu: Do miseczki wybijam jajka, dodaję 3 kopiaste łyżki śmietany, roztopione i przestudzone masło, doprawiam przyprawami i dokładnie mieszam. Umytą i osuszoną zieleninę drobno kroję, dodaję do sosu i mieszam. Końcowe(...)przygotowanie: W naczyniu żaroodpornym układam różyczki kalafiora, górę posypuję częścią sera (około 1/3 sera), polewam sosem i górę posypuję pozostałym serem. Tak przygotowany kalafior wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180°C, na drugą od dołu półkę i zapiekam około 35 minut, tak aby góra ładnie się zrumieniła. Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół. Kalafior jest gotowy, życzę smacznego. Pozdrawiam
Uwaga Babcia GotujeDrożdżowe rożki z kabanosem. Idealne na przyjęcie lub piknik. Smaczne zarówno same, jak i w towarzystwie domowych sosów. Ja najczęściej podaję je z sosem czosnkowym. Drożdżowe rożki z kabanosem są naprawdę proste w przygotowaniu. U mnie to hit każdego spotkania, przyjęcia czy pikniku. Często przygotowuję je również od tak, gdy mamy ochotę na coś dobrego. Rożki można zjeść zarówno(...)ustawieniach grzanie góra-dół, a potem włączam termoobieg. Pieczemy do uzyskania ładnego złoto-brązowego koloru rożków, u mnie trwa to około 20-25 minut. Podajemy same lub z ulubionymi sosami np. czosnkowym. Smaczne zarówno na ciepło, jak i zimno. S macznego
Słodkie okruszkijest bardzo prosty i szybki w wykonaniu. Porcja na 2 osoby Składniki: 170 g cukinii 100 g wędzonego boczku 150 g makaronu spaghetti 50 g tartego parmezanu sos 2 żółtka 3 łyżko śmietany 30% 1 łyżka serka mascarpone 1 łyżka masła sól i pieprz do smaku Przygotowanie: cukinię należy zetrzeć na tarce i odsączyć ręcznikiem papierowym. Makaron(...)doprawiając solą i pierzem i smażymy wszystko ok 3 minut. Odcedzony makaron razem z kilkoma łyżkami wody z makaronu, dodajemy na patelnię do cukinii oraz boczku. Wszystko polewamy sosem ( wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą) na koniec posypując parmezanem. Smacznego
Niezły MłynekFasolka w innej odsłonie. Sos boloński, a zamiast spaghetti fasolka. Składniki 500 g żółtej fasolki szparagowej 150 g wędzonego boczku 1 duża słodka cebula 2 ząbki czosnku 500 g pomidorów 1 duża marchewka 200 g małych pieczarek 2 łodygi selera naciowego 250 ml bulionu warzywnego sól pieprz cukier suszona bazylia, oregano, tymianek parmezan świeże oregano Przygotowanie W garnku z grubym(...)Dusiłem ok. 5 minut, dodałem pokrojone pomidory bez skórki i pestek, oprószyłem cukrem. Dusiłem, aż pomidory się rozpadły. Wlałem bulion, doprawiłem przyprawami i dalej dusiłem bez przykrycia, aż sos zgęstniał. Ugotowałem fasolkę w lekko osolonym i ocukrzonym wrzątku. Odcedziłem. Ułożyłem na talerzu, polałem sosem, posypałem startym parmezanem i listkami oregano
R'n'G Kitchendzieci . Idealny szybki obiad , który nie wygoni od stołu nikogo, a nawet sprawi ,że na niejednej twarzy zagości błogi uśmiech . Polecam . Składniki : 0,5 kg polędwiczek drobiowych 3 łyżki sosu sojowego ,jasnego 1 łyżka słodkiej ,mielonej papryki posypka: 2 szklanki, zwykłych ,kukurydzianych, płatków śniadaniowych 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 2 łyżki słodkiej,mielonej papryki 1 łyżka granulowanego(...)łyżka soli ciasto : 2 szklanki mąki pszennej piwo , najlepiej słodka warka ( jedno ) szczypta soli do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Polędwiczki , płukamy , osuszamy ręcznikiem papierowym , wkładamy do miski i zalewamy sosem sojowym , wymieszanym ze słodką papryką . Mieszamy , odstawiamy na noc lub przynajmniej na godzinę . W misce mieszamy składniki na ciasto , dolewając piwo do momentu , aż uzyskamy gęste ciasto naleśnikowe . Piwo dolewajcie
Ogrodnik w podróży