mięso i smażyć wszystko ok 8 minut na średnim ogniu. Dodać passatę pomidorową i świeżą bazylię. Następnie dodajemy paprykę wędzoną i chilli i wszytko lekko doprawić. Podsmażyć wszystko, aż sos zgęstnieje, doprawić do smaku. Gęsty sos przełożyć do formy do pieczenia. Ugotowane warzywa odcedzić i dodać masło, wszytko zmiksować na gładkie puree, które przekładamy na sos pomidorowy. Zapiekankę pieczemy
Niezły Młynekbabeczki są nie tylko straaasznieee dobre, ale i bardzo proste w przygotowaniu. ;) Wystarczy wybrać swój ulubiony przepis na babeczki ( polecam marchewkowe z tego przepisu ) i udekorować je bitą śmietaną, sosem z czerwonych owoców i żelkowymi gałkami ocznymi. Jeśli szykujecie imprezę w Halloweenowym stylu, to koniecznie musicie skusić się na ten przepis! Jednoczesny zachwyt i przerażenie u gości gwarantowane! :D * SKŁADNIKI(...)szklanki cukru * PRZYGOTOWANIE Do rondelka wsyp owoce i zasyp je cukrem. Gotuj przez ok. 15-20 minut na bardzo małym ogniu. Następnie zmiksuj je blenderem i przecedź przez sitko. Sos owocowy wstaw z powrotem do rondelka i gotuj jeszcze przez chwilę, aż płyn zgęstnieje. Odstaw do wystudzenia. Bitą śmietanę ubij z cukrem pudrem na sztywno. Przełóż ją do rękawa cukierniczego
Food Squaremożna było zaopatrzyć się w składniki. Zaplanowaliśmy też dania na Dzień Zaduszny 1 listopada i Wszystkich Świętych w piątek. W czwartek zjemy mega pyszne spaghetti z krewetkami w sosie maślanym. Danie łatwe i szybkie do robienia, idealne na taki właśnie dzień, kiedy czasu jest mało. Jeśli spodziewacie się gości, możecie śmiało podać ten makaron, bo prezentuje się okazale. W piątek(...)Sałatka Cobb – klasyk amerykańskiej kuchni z 6 składników. Pyszne i niezwykle sycące danie, idealne na lunch. U nas z dressingiem w wersji light. Czwartek: SPAGHETTI Z KREWETKAMI W MAŚLANYM SOSIE Najprostszy i najsmaczniejszy przepis na pastę z owocami morza! Dopóki go nie poznaliśmy, wierzyliśmy, że to danie dobrze smakuje tylko we Włoszech. Krewetki możecie też jeść bez makaronu – ze świeżą
Niedzielny kucharzwątpliwości. Varnishkes z kolei to rodzaj makaronu - farfalle. Sam Nimoy bardzo lubił to danie, natomiast zwykł jadać je trochę inaczej: Danie jest szczególnie smaczne, podawane z pieczonym sosem pieczeniowym. Jeśli chcesz pozostać tradycyjnym wolkańskim wegetarianinem, możesz zrobić brązowy grzybowy sos i użyć go zamiast tamtego. Ostatnio nazbierałem całkiem sporo grzybów, które jak się okazuje, rosną nawet kilkadziesiąt metrów pod powierzchnią(...)Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni z pokrojonymi grzybami. Dodajemy trochę mąki, i mieszamy. Dolewamy powoli wodę, cały czas mieszając, aż zrobi się nam gęsty sos. Kaszę i makaron gotujemy według przepisów na opakowaniu. Wszystko mieszamy i zajadamy ze smakiem :) U+1F596
Kryzysowa Książka Kucharskapowiem szczerze, że sprawdza się na imprezach, wszystkim zawsze smakuje i nikt nie docieka co to jest za makaron! Przygotowałam tę sałatkę z domową wędliną: gotowaną łopatką i sosem czosnkowym, można dodać też kukurydzę i ogórka konserwowego. Składniki w tej sałatce idealne pasują do siebie. Mi bardzo smakowała. Przepisy na sałatki makaronowe: Sałatka z panierowanym kurczakiem sałatka makaronowa sałatka makaronowa(...)osób makaron z zupek chińskich (bez przypraw) ¼ ugotowanego brokuła (gotujemy ok. 5 minut w osolonej wodzie, nie może stracić koloru, ani się rozpadać) 3 plastry gotowanej łopatki Jak zrobić sos czosnkowy: 2 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu greckiego, 1 ząbek czosnku lub ½ łyżeczki czosnku granulowanego, sól i pieprz do smaku, mieszamy wszystkie składniki i schładzamy w lodówce. Przepis na sałatkę
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięskórkę i a w środku są miękkie i delikatne. No, może nie mają tego wyjątkowego zapachu ale jak na ziemniaczki z piekarnika są super! Ja podałam je z sosem czosnkowym ale można je podać do mięs, z ulubioną sałatą. 1 kg małych ziemniaków 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki papryki słodkiej łyżka przyprawy do ziemniaków Blaszkę(...)Mokre ziemniaki obtaczać w mące i układać na blaszce. Piec godzinę w 180 stopniach. Sprawdzić patyczkiem czy są już miękkie. Można podwyższyć temperaturę i wtedy skorupka będzie bardziej przypieczona. Sos czosnkowy: 1/2 szkl majonezu 1/2 szkl gęstego jogurtu naturalnego 1-2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę sól, pieprz Wszystkie składniki sosu wymieszać i odstawić na godzinę
Smakołyki Asibiałym winem. Jest pysznie! Składniki na zupę z dyni i ananasa: kilo dyni pokrojonej w kostkę 75 g masła puszka mleka kokosowego szklanka bulionu łyżka pasty curry 2 łyżki sosu rybnego otarta skórka i sok z limonki sok z cytryny łyżka miodu 1,5 cm kawałek imbiru startego na tarce pół łyżeczki papryki w płatkach pół pęczka kolendry pół świeżego(...)Sałatka z dynią na ciepło Jesień to czas na rozgrzewające dania, więc nawet sałatki można wtedy jeść na ciepło. Większość składników tej sałatki rośnie na mojej działce, wystarczy dodać sos i sałatę. Składniki na sałatkę z dynią: garść roszponki lub miksu sałat jabłko sok z całej cytryny pół małej dyni ze skórką (hokkaido) duża łyżka sezamowej tahini 3 orzechy włoskie
Ugotowane pozamiatanepieprz lub domowa jarzynka szklanka słodkiej śmietanki 18% 1 łyżka mąki 2 łyżki masła Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. W czasie gotowania wody na makaron zacząć przygotowywać sos. Masło stopić w średnim rondelku, wrzucić mąkę i chwilkę smażyć. Wlać szklankę wody i rozprowadzić mąkę za pomocą rózgi. Wlać śmietankę i zagotować. Cukinię zetrzeć na grubej tarce i przełożyć(...)sosu wraz z posiekaną natką. Dodać posiekane drobno ząbki czosnku. Gotować kilka minut, aby cukinia zmiękła. Dodać 3/4 porcji sera Gruyere lub Grana Padano i mieszać, by nie opadł na dno. Dodać zioła do pizzy i doprawić do smaku solą (jarzynką) i pieprzem. Zdjąć z palnika. Makaron odcedzić, przelać do niego sos i dokładnie wymieszać. Makaron wyłożyć na talerze
Czerwień i błękitdłużej. 1 szklanka kaszy kuskus (miara suchej kaszy) 1 opakowanie sera feta 2 czerwone papryki 1 słoik czarnych oliwek 1 puszka kukurydzy 1 pęczek szczypiorku sos: 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz, 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 1. Kaszę kuskus przekładamy do miski, zalewamy wrzątkiem około 1cm nad poziomem kaszy. Studzimy(...)feta, oliwki i paprykę kroimy w kostkę, kukurydzę odcedzamy z zalewy, szczypiorek siekamy. Przygotowujemy sos: mieszamy ze sobą wszystkie składniki. 3. Kaszę mieszamy z warzywami i sosem. Przed podaniem chłodzimy w lodówce
Szefowa kuchniwody 1 marchewka 1 pietruszka 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju 25 g masła 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki dobrego ketchupu 1 łyżka sosu sojowego / można pominąć przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku, po 1 łyżeczce suszonego oregano i lubczyku, 1/2 łyżeczki chili w proszku 1 łyżka posiekanej(...)łyżki oleju i 25 g masła. Dodajemy cebulę i smażymy na średnim ogniu 2 minuty. Dodajemy starte warzywa i smażymy 10 minut, co jakiś czas mieszając. Doprawiamy sosem sojowym i solą (nie za dużo jeśli używamy bulionu) oraz pieprzem, słodką i ostrą papryką, suszonym oregano i lubczykiem. Dolewamy bulion lub wodę, zagotowujemy i przykrywamy pokrywką. Redukujemy płomień
cool and mintybyć wiele. Ja proponuję dzisiaj takie: dwie pojedyncze lub jedna podwójna średniej wielkości pierś z kurczaka, dwie torebki ryżu, jedno opakowanie bukietu warzyw (kalafior, brokuł, marchew) 450g, jedno jajko, sos sojowy, sok z limonki, curry, majeranek, pieprz, czosnek, sos tajski ostry, fix do kuchni chińskiej, olej kokosowy Na patelni rozgrzewam dwie łyżki stołowe oleju. Kurczaka kroję w kostkę. Przyprawiam dwiema(...)łyżkami sosu sojowego, dwiema łyżkami soku z limonki, majerankiem, pieprzem i curry. Tak zamarynowane mięso wrzucam na patelnię i smażę. Następnie dodaję ugotowane wcześniej warzywa. Wszystko mieszam i smażę do momentu aż smaki się połączą. Całość przesuwam na bok patelni i wbijam jajko. Czekam aż delikatnie się podsmaży a następnie mieszam z pozostałymi składnikami. Gdy ryż jest już gotowy, dorzucam
Przepis na Dzień DobryAromatyczne placuszki z dynią na jesienne śniadania czy kolacje. Delikatne, z cytrynową nutą, lekko piekące w język (za sprawą imbiru) z sosem śliwkowym i jogurtem - wspaniałe. Składniki: 1 szklanka puree dyniowego* 1 szklanka mąki ryżowej 1 szklanka mleka (może być roślinne) skórka otarta z jednej cytryny 1/2 łyżeczki imbiru; opcjonalnie, ale warto 1/2 łyżeczki sody 2-3 łyżeczki cukru(...)się wrażenie, że się rozpadną, bo mają za mało mąki. Nie dajcie się zwieść. Trzeba je ostrożnie przewracać i nie dosypywać mąki, bo będą za twarde :). Pozdawać z powidłami, sosem dyniowym, cukrem pudrem, jogurtem, sosem śliwkowym i sałatką owocową. *dynię pokroić na części, piec ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 °C. Miękką zmiksować na gładką masę. Smacznego :). Znajdź
Rodzinka w kuchniśredniej wielkości. Zazwyczaj nadziewam je mielonym mięsem z ryżem, ale tym razem do mięsa dodałam jeszcze kapustę, więc wyszła papryka a'la leniwe gołąbki . Można ją dusić w pomidorowym sosie, można również zapiec w piekarniku. Oba sposoby gwarantują, że danie zniknie z talerza w mig:) Papryka faszerowana mięsem i ryżem Składniki: ok 15-20 sztuk czerwonej papryki średniej wielkości(...)cebula 100g ryżu (np. do risotto albo do gołąbków) 1 jajko 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego sól pieprz 1 marchew sos: 300ml przecieru pomidorowego 1 szklanka bulionu lub wody sól pieprz 2 ząbki czosnku szczypta bazylii kilka ziarenek ziela angielskiego 3 liście laurowe natka pietruszki Kapustę poszatkować
Obiad gotowybyć mrożony) 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili 3 cm korzenia imbiru 2 garście liści młodego szpinaku 3 listki kafiru 1 łyżka oleju kokosowego 1/2 szklanki wody 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka sosu sojowego 1-2 łyżki zielonej pasty curry 1 łyżka cukru trzcinowego 300 ml mleka kokosowego sok z limonki świeże listki kolendry do podania ryż jaśminowy Przygotowanie(...)pastę curry, szalotkę, imbir, chili i czosnek. Po chwili zalewamy mlekiem kokosowym i gotujemy około 7 minut. W razie potrzeby możemy dodać 1/2 szklanki wody. Następnie dodajemy liście kafiru, sos rybny i sojowy, cukier. Na sam koniec dodajemy groszek, cukinię i szpinak. Warzywa powinny "złapać" temperaturę tak, aby pozostały jędrne i nie rozgotowały się. Skrapiamy sokiem z limonki, podajemy
Smakowity Blog Kulinarny