Kolejny przepis na pesto tym razem w kolorze zielonym. Wystarczy wrzucić składniki do blendera, sos dodać do ugotowanego, ulubionego makaronu i obiad gotowy :) Przepis pochodzi z blogu Kuchnia na obcasach Składniki (wystarczy na 3 porcje makaronu) : pół pęczka świeżej bazylii (2 garście) 2 łyżki płatków migdałowych (ja dodałam orzechów nerkowca(...)cytryny, oliwę z oliwek oraz trochę soli i pieprzu i całość ucieraj i mieszaj. Rozetrzeć dokładnie na papkę, dolewając po trochu oleju z pestek winogron, tak na wyczucie, by sos był gesty, ale też lekko płynny. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowy sos możemy przechowywać dość długo w lodówce w słoiczku i użyć kiedy
cucinareserca i żółądki. Przepis znaleziony na blogu Przy kuchennym stole Składniki : 250 g makaronu kolorowego świdry 4 jajka ugotowane na twardo 1 brokuł 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1/2 główki sałaty lodowej 6-7 pomidorków koktajlowych sól na sos : 1 mały kubek gęstego jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu(...)sałatę porwać na małe kawałki, a tuńczyka osączyć i widelcem podzielić na kawałki. Wszystkie składniki delikatnie wymieszać w misce, ewentualnie lekko posolić. Z podanych składników przygotować sos, polać nim sałatkę, a potem delikatnie i niedokładnie wymieszać z nim sałatkę. Smacznego:) Polecam wykrawaczki do ciastek W sobotę planuję z synem piec ciastka dinozaury
cucinareUwielbiam odejście od rutyny ziemniaczanej na rzecz kaszy! Niepalona kasza gryczana ma łagodny orzechowy smak, a ugotowana w odpowiedni sposób jest sypka i pyszna. Dodajemy do niej pyszny sos z piersi kurczaka i szpinaku i jesteśmy w niebie! :) Potrzebujemy: 1 łyżka oliwy 1 cebula 1 ząbek czosnku 100 g kaszy gryczanej , u mnie ze sklepu BioIndygo(...)szklanki wrzątku 200 g piersi z kurczaka 100 g szpinaku 1 łyżeczki suszonego oregano 2 łyżki sosu sojowego 200 ml śmietanki 30% sól, pieprz natka pietruszki Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy. Dodajemy do niej pokrojoną w kostkę cebulkę oraz drobno posiekany czosnek. Chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę, doprawiamy suszonym oregano. Podsmażamy całość
MamaOskarkaświetnie nadaje się jako jeden ze składników mieszanych pyszności. Do tego dużo świeżych ziół i dip jogurtowy z pikantną srirachą. Kęs delikatnego kotlecika z chrupiącą otoczką z kleksem jogurtowego sosu i sałaty polanej dobrą oliwą to absolutna wspaniałość z lekko greckim tłem. Może to właśnie dlatego podczas jedzenia wydaje się, jakby kubeczki smakowe tańczyły właśnie Zorbę smakowitości...? ;) Ogromnie polecam(...)łyżki posiekanej mięty 2 łyżki posiekanej kolendry/ natki pietruszki 2-4 łyżki bułki tartej sól i pieprz do smaku olej do smażenia Do tego: 4 łyżki greckiego jogurtu naturalnego sos sriracha lub inny pikantny liście sałaty rzodkiewki oliwa z oliwek sól i pieprz do smaku Sposób przyrządzenia: 1. Marchewki obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. 2. Cukinię dokładnie
Kuchnia w Słońcu SkąpanaPropozycja na dzisiejszy obiad to przepyszne, tanie, syte kotlety ziemniaczane z kremowym sosem pieczarkowym :). Porcja dla 4-5 osób :). Składniki na kotlety: 1,5 kg ugotowanych ziemniaków 2 jajka 2 łyżki masła 1 szklanka mąki pszennej ( jeśli ciasto nam się przykleja do rąk możemy podsypać jej więcej ) 5 łyżek mąki ziemniaczanej vegeta i pieprz do smaku 1/3 pęczka posiekanej natki(...)pietruszki ser zółty Panierka do kotletów: 2-3 jajka odrobina wody bułka tarta sól i pieprz tłuszcz do smażenia Składniki na sos : ok 400 gram pieczarek 1 średnia cebula 2/3 pęczka natki pietruszki 2 ząbki czosnku 200 gram śmietany 12% ok 250 ml bulionu Przygotowanie kotletów: Obrane ziemniaki gotujemy osolone do miękkości. Odlewamy, dodajemy 2 łyżki masła i gnieciemy
Studencka Michanadziać je np. takim farszem. Składniki 6 plastrów karkówki ( ok. 350 g ) Marynata : pół torebki przyprawy do gyrosa 200 ml oleju słonecznikowego 2 łyżki musztardy 3 ząbki czosnku Sos : 1/3 szklanki musztardy 2/3 szklanki jogurtu 3 łyżeczki majonezu szczypta czosnku granulowanego Dodatki : pomidorki koktajlowe sałata lodowa ser kozi 2 szalotki ogórek Przygotowanie Marynata: wymieszałem olej z musztardą i przyprawą(...)pojemniku do lodówki na 3 godziny. Po wyjęciu pokroiłem mięso w cienkie paski. Smażyłem na patelni bez dodatku oleju. Olej z marynaty w zupełności wystarcza. Odsączyłem na papierowym ręczniku. Sos- dokładnie wymieszałem wszystkie składniki. Farsz- ogórka pokroiłem w pół plasterki, pomidorki na połówki, ser w kostkę, cebulę w plasterki, sałatę porwałem na małe kawałki. Pitę, wcześniej podgrzaną wypełniłem farszem, dodałem
R'n'G Kitchenużyć ciecierzycy z puszki) po około pół łyżeczki soli i pieprzu 400 g jogurtu naturalnego około 100 ml wody z ciecierzycy - (ilość zależy od tego jak gęsty chcemy uzyskać sos) 3 ząbki czosnku drobno posiekane pół łyżeczki kminu rzymskiego lub papryki Aleppo (opisałam ją tutaj - Papryka Aleppo - co to jest ) 2-3 łyżki soku z cytryny(...)miski. Orzeszki piniowe lub migdały uprażyć na maśle ghee i odłożyć na bok. Na około 5 minut przed podaniem do miski z uprażoną pitą dodać ugotowaną cieciorkę. Przygotować sos z jogurtu, pasty tahini, wody z ciecierzycy i czosnku.podgrzewając i cały czas mieszając wszystkie składniki na niewielkim ogniu, ale nie doprowadzając do wrzenia. Gotowy sos wlać do miski z pitą
Cztery FajeryMasło Klarowane + Olej Kokosowy 300g 42,86 zł Dodaj do koszyka Oslov. – Curry Premium 100g 3,09 zł Dodaj do koszyka Kiełbaski w sosie curry Ciekawy pomysł na szybkie danie prosto z Australii. Ja osobiście lubię je spożywać jako niskowęglowodanowe śniadanie, ale sprawdzi się również o innych porach dnia i z różnymi dodatkami(...)zeszklą. Dodaj przyprawę curry, ketchup, bulion lub wodę i wszystko razem wymieszaj. Wymieszaj mąkę z tapioki z zimną wodą w szklance i wlej na patelnie cały czas mieszając. Gdy sos zgęstnieje dodaj kiełbaski i duś jeszcze przez chwilę. Dopraw solą i pieprzem i podawaj na stół. The post Kiełbaski w sosie curry appeared first on Oslov
Oslov.patelnię pokrywką, żeby ser zdążył nabrać ciepła i lekko się rozpuścić. Na sałacie układamy po plastrze odgrzanego klopsa z serem i plasterki chrupiącego bekonu. Pora na porządny chlust sosu BBQ. plastry pikli i szczyt bułki. Podajemy od razu. Na drugi dzień nasze cheeseburgery zjedliśmy z oscypkiem – kolejność odgrzewania i składania wszystkich elementów zostaje bez zmian, ale sam ser trzeba(...)się źle ale ma jedną ogromną wadę – w czasie podgrzewania przestaje być jednolity, od cheddara oddziela się tłuszcz który wsiąka i w bułkę, i w kotleta, i rozrzedza resztę sosów, a całości dodaje odczuwalnego ciężaru i nieprzyjemnego tłustego posmaku. Mój komentator nie wziął pod uwagę jednego – cheddar to naprawdę kruchy ser i nie ma opcji, żeby go pokroić w plasterki
Karo in the Kitchensię powtarzam, ale nie wnikam w wojnę opinii na temat zawartości żelaza w szpinaku. Po prostu lubię te zielone liście. Z mascarpone, boczkiem i orzechami włoskimi tworzy naprawdę smakowity sos, a podany z cieniutkim makaronem cappellini smakuje jeszcze lepiej. I co też niemało ważne - danie przygotujecie w niecałe 15 minut. To się nazywa pomysł na szybki obiad;) Makaron ze szpinakiem(...)oliwie. Dodać pokrojony w kostkę boczek i suszone pomidory, smażyć aż boczek się zrumieni. Dodać opłukany szpinak, smażyć aż szpinak zwiędnie. Dodać mascarpone, wymieszać. Doprawić do smaku. Jeśli sos będzie za gęsty, rozrzedzić odrobiną wody z gotowania makaronu. W międzyczasie ugotować makaron al dente. Odcedzić, wymieszać z sosem. Wyłożyć na talerze, posypać serem i orzechami. Smacznego
Obiad gotowysuchej kaszy kuskus 2 duże garści (ok. 50 g) jarmużu 1/2 granatu 2 mandarynki 2 plastry (ok 50 g) sera feta garść orzechów włoskich 1 łyżka oliwy Sos: 3 łyżki oliwy 1 łyżka musztardy miodowej 1 łyżka octu balsamicznego Przygotowanie: 1) Przygotować kaszę kuskus wg instrukcji na opakowaniu (odmierzoną porcję kaszy wsypać do miseczki, zalać wrzącą, lekko osoloną wodą(...)talerze. 4) Na kaszy z jarmużem ułożyć kawałki mandarynki i posypać ziarnami granatu. 5) Na wierzch pokruszyć ser feta oraz lekko podprażone na suchej patelni orzechy włoskie. 6) Przygotować sos: oliwę dokładnie wymieszać z musztardą miodową oraz octem balasamicznym (można użyć w tym celu słoiczka). 7) Gotową sałatkę podawać skropioną przygotowanym sosem. Artykuł Zimowa sałatka z mandarynką, granatem i jarmużem
Fitsweet.meSkładniki (2 porcje): Sałatka: 1/4 szklanki (ok. 50 g) suchej zielonej soczewicy 2 garści świeżego szpinaku baby 1 jabłko kawałek ogórka 1 większa łody selera naciowego 1 kulka mozzarelli Sos: 4 łyżki soku z pomarańczy 2-3 łyżki oleju 1 łyżka drobno posiekanej mięty sól himalajska świeżo mielony pieprz Przygotowanie: 1) Ugotować soczewicę wg instrukcji na opakowaniu i wystudzić(...)delikatnie osuszyć i ułożyć na talerzach. 3) Dodać ugotowaną, wystudzoną soczewicę, pokrojonego w kostkę ogórka, jabłko oraz seler naciowy. 4) Na koniec dodać pokrojoną w kostkę mozzarellę. 5) Przygotować sos: olej dokładnie wymieszać z sokiem z pomarańczy, świeżą miętą, solą i świeżo mielonym pieprzem (można użyć w tym celu słoiczka). 6) Gotową sałatkę podawać skropioną przygotowanym sosem. Artykuł Pożywna sałatka
Fitsweet.mesuchej komosy ryżowej 2 garści fasolki szparagowej żółtej lub zielonej 1/2 zielonego ogórka 10 pomidorków koktajlowych 6 rzodkiewek 2 plastry (ok. 50 g) sera typu feta Sos: 3 łyżki oliwy lub oleju 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka miodu 1 łyżka posiekanej świeżej mięty sól himalajska świeżo mielony pieprz Przygotowanie: 1) Komosę ryżową ugotować wg przepisu na opakowaniu(...)hartujemy). 3) Na talerze nałożyć przygotowaną komosę ryżową, następnie ułożyć fasolkę szparagową. 4) Dodać pokrojone pomidorki, rzodkiewki oraz ogórka. 5) Na koniec, na wierzch pokruszyć ser feta. 6) Przygotować sos: oliwę/olej dokładnie wymieszać z sokiem z cytryny, miodem, posiekaną miętą oraz solą i pieprzem (można użyć w tym celu słoiczka). 7) Gotową sałatkę podawać skropioną (tuż przed podaniem) przygotowanym
Fitsweet.megłówka kapusty coolwarp (za moja zapłaciłam 2 zł) około 400 g mięsa mielonego ( u mnie wołowo-wieprzowe) 1 torebka ryżu 1/2 główki sporej cebuli sól, pieprz, papryka słodka Na sos: 3-4 łyżki śmietanki słodkiej 30 % 3-4 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/2 łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 liście laurowe 4-5 kulek ziela angielskiego sól, pieprz, słodka(...)gorącą wodą z bulionu. Wlewamy, zagotowujemy całość, doprawiamy do smaku. Jeśli jest dla nas za rzadki, mieszamy w odrobinie wody, mąkę ziemniaczaną i wlewamy ją do sosu, zagotowujemy i gotowe. 9. Zalewamy nasze gołąbki w formie tak aby sos przykrył ich prawie w całości. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stop i pieczemy przez około 90 minut. gotowe
Gotowanie...to proste !