sosy - 72234 przepisów (strona:1250/4816)

Kasza po wolkańsku 126

wątpliwości. Varnishkes z kolei to rodzaj makaronu - farfalle. Sam Nimoy bardzo lubił to danie, natomiast zwykł jadać je trochę inaczej: Danie jest szczególnie smaczne, podawane z pieczonym sosem pieczeniowym. Jeśli chcesz pozostać tradycyjnym wolkańskim wegetarianinem, możesz zrobić brązowy grzybowy sos i użyć go zamiast tamtego. Ostatnio nazbierałem całkiem sporo grzybów, które jak się okazuje, rosną nawet kilkadziesiąt metrów pod powierzchnią(...)Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni z pokrojonymi grzybami. Dodajemy trochę mąki, i mieszamy. Dolewamy powoli wodę, cały czas mieszając, aż zrobi się nam gęsty sos. Kaszę i makaron gotujemy według przepisów na opakowaniu. Wszystko mieszamy i zajadamy ze smakiem :) U+1F596

Kryzysowa Książka Kucharska
Sałatka z makaronem i brokułami 199

powiem szczerze, że sprawdza się na imprezach, wszystkim zawsze smakuje i nikt nie docieka co to jest za makaron! Przygotowałam tę sałatkę z domową wędliną: gotowaną łopatką i sosem czosnkowym, można dodać też kukurydzę i ogórka konserwowego. Składniki w tej sałatce idealne pasują do siebie. Mi bardzo smakowała. Przepisy na sałatki makaronowe: Sałatka z panierowanym kurczakiem sałatka makaronowa sałatka makaronowa(...)osób makaron z zupek chińskich (bez przypraw) ¼ ugotowanego brokuła (gotujemy ok. 5 minut w osolonej wodzie, nie może stracić koloru, ani się rozpadać) 3 plastry gotowanej łopatki Jak zrobić sos czosnkowy: 2 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu greckiego, 1 ząbek czosnku lub ½ łyżeczki czosnku granulowanego, sól i pieprz do smaku, mieszamy wszystkie składniki i schładzamy w lodówce. Przepis na sałatkę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ziemniaki jak z ogniska 143

skórkę i a w środku są miękkie i delikatne.  No, może nie mają tego wyjątkowego zapachu ale jak na ziemniaczki z piekarnika są super! Ja podałam je z sosem czosnkowym ale można je podać do mięs, z ulubioną sałatą. 1 kg małych ziemniaków 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki papryki słodkiej łyżka przyprawy do ziemniaków Blaszkę(...)Mokre ziemniaki obtaczać w mące i układać na blaszce. Piec godzinę w 180 stopniach. Sprawdzić patyczkiem czy są już miękkie. Można podwyższyć temperaturę i wtedy skorupka będzie bardziej przypieczona. Sos czosnkowy: 1/2 szkl majonezu 1/2 szkl gęstego jogurtu naturalnego 1-2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę sól, pieprz Wszystkie składniki sosu wymieszać i odstawić na godzinę

Smakołyki Asi
Najlepsze przepisy z dynią w roli głownej 173

białym winem. Jest pysznie! Składniki na zupę z dyni i ananasa: kilo dyni pokrojonej w kostkę 75 g masła puszka mleka kokosowego szklanka bulionu łyżka pasty curry 2 łyżki sosu rybnego otarta skórka i sok z limonki sok z cytryny łyżka miodu 1,5 cm kawałek imbiru startego na tarce pół łyżeczki papryki w płatkach pół pęczka kolendry pół świeżego(...)Sałatka z dynią na ciepło Jesień to czas na rozgrzewające dania, więc nawet sałatki można wtedy jeść na ciepło. Większość składników tej sałatki rośnie na mojej działce, wystarczy dodać sos i sałatę. Składniki na sałatkę z dynią: garść roszponki lub miksu sałat jabłko sok z całej cytryny pół małej dyni ze skórką (hokkaido) duża łyżka sezamowej tahini 3 orzechy włoskie

Ugotowane pozamiatane
Spaghetti z sosem serowo-cukiniowym 198

pieprz lub domowa jarzynka szklanka słodkiej śmietanki 18% 1 łyżka mąki 2 łyżki masła Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku. W czasie gotowania wody na makaron zacząć przygotowywać sos. Masło stopić w średnim rondelku, wrzucić mąkę i chwilkę smażyć. Wlać szklankę wody i rozprowadzić mąkę za pomocą rózgi. Wlać śmietankę i zagotować. Cukinię zetrzeć na grubej tarce i przełożyć(...)sosu wraz z posiekaną natką. Dodać posiekane drobno ząbki czosnku. Gotować kilka minut, aby cukinia zmiękła. Dodać 3/4 porcji sera Gruyere lub Grana Padano i mieszać, by nie opadł na dno. Dodać zioła do pizzy i doprawić do smaku solą (jarzynką) i pieprzem. Zdjąć z palnika. Makaron odcedzić, przelać do niego sos i dokładnie wymieszać. Makaron wyłożyć na talerze

Czerwień i błękit
Sałatka z kaszą kuskus, serem feta i oliwkami 180

dłużej.  1 szklanka kaszy kuskus (miara suchej kaszy)  1 opakowanie sera feta 2 czerwone papryki 1 słoik czarnych oliwek 1 puszka kukurydzy 1 pęczek szczypiorku sos: 2 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki oliwy, sól, pieprz, 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 1. Kaszę kuskus przekładamy do miski, zalewamy wrzątkiem około 1cm nad poziomem kaszy. Studzimy(...)feta, oliwki i paprykę kroimy w kostkę, kukurydzę odcedzamy z zalewy, szczypiorek siekamy. Przygotowujemy sos: mieszamy ze sobą wszystkie składniki. 3. Kaszę mieszamy z warzywami i sosem. Przed podaniem chłodzimy w lodówce

Szefowa kuchni
PAPRYKARZ SZCZECŃSKI 165

wody 1 marchewka 1 pietruszka 1 duża cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oleju 25 g  masła 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki dobrego ketchupu  1 łyżka sosu sojowego / można pominąć przyprawy: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku, po 1 łyżeczce suszonego oregano i lubczyku, 1/2 łyżeczki chili w proszku 1 łyżka posiekanej(...)łyżki oleju i 25 g masła. Dodajemy cebulę i smażymy na średnim ogniu 2 minuty. Dodajemy starte warzywa i smażymy 10 minut, co jakiś czas mieszając.  Doprawiamy sosem sojowym i solą (nie za dużo jeśli używamy bulionu) oraz pieprzem, słodką i ostrą papryką, suszonym oregano i lubczykiem.  Dolewamy bulion lub wodę, zagotowujemy i przykrywamy pokrywką. Redukujemy płomień

cool and minty
Chińszczyzna czyli ryż smażony z kurczakiem 139

być wiele. Ja proponuję dzisiaj takie: dwie pojedyncze lub jedna podwójna średniej wielkości pierś z kurczaka, dwie torebki ryżu, jedno opakowanie bukietu warzyw (kalafior, brokuł, marchew) 450g, jedno jajko, sos sojowy, sok z limonki, curry, majeranek, pieprz, czosnek, sos tajski ostry, fix do kuchni chińskiej, olej kokosowy Na patelni rozgrzewam dwie łyżki stołowe oleju. Kurczaka kroję w kostkę. Przyprawiam dwiema(...)łyżkami sosu sojowego, dwiema łyżkami soku z limonki, majerankiem, pieprzem i curry. Tak zamarynowane mięso wrzucam na patelnię i smażę. Następnie dodaję ugotowane wcześniej warzywa. Wszystko mieszam i smażę do momentu aż smaki się połączą. Całość przesuwam na bok patelni i wbijam jajko. Czekam aż delikatnie się podsmaży a następnie mieszam z pozostałymi składnikami. Gdy ryż jest już gotowy, dorzucam

Przepis na Dzień Dobry
Placuszki ryżowe z dynią 167

Aromatyczne placuszki z dynią na jesienne śniadania czy kolacje. Delikatne, z cytrynową nutą, lekko piekące w język (za sprawą imbiru) z sosem śliwkowym i jogurtem - wspaniałe.  Składniki: 1 szklanka puree dyniowego* 1 szklanka mąki ryżowej 1 szklanka mleka (może być roślinne) skórka otarta z jednej cytryny 1/2 łyżeczki imbiru; opcjonalnie, ale warto 1/2 łyżeczki sody 2-3 łyżeczki cukru(...)się wrażenie, że się rozpadną, bo mają za mało mąki. Nie dajcie się zwieść. Trzeba je ostrożnie przewracać i nie dosypywać mąki, bo będą za twarde :). Pozdawać z powidłami, sosem dyniowym, cukrem pudrem, jogurtem, sosem śliwkowym i sałatką owocową. *dynię pokroić na części, piec ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 °C. Miękką zmiksować na gładką masę. Smacznego :). Znajdź

Rodzinka w kuchni
Papryka faszerowana mięsem i ryżem 119

średniej wielkości. Zazwyczaj nadziewam je mielonym mięsem z ryżem, ale tym razem do mięsa dodałam jeszcze kapustę, więc wyszła papryka a'la leniwe gołąbki . Można ją dusić w pomidorowym sosie, można również zapiec w piekarniku. Oba sposoby gwarantują, że danie zniknie z talerza w mig:) Papryka faszerowana mięsem i ryżem Składniki: ok 15-20 sztuk czerwonej papryki średniej wielkości(...)cebula 100g ryżu (np. do risotto albo do gołąbków) 1 jajko 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka pieprzu ziołowego sól pieprz 1 marchew   sos: 300ml przecieru pomidorowego 1 szklanka bulionu lub wody sól pieprz 2 ząbki czosnku    szczypta bazylii kilka ziarenek ziela angielskiego 3 liście laurowe natka pietruszki    Kapustę poszatkować

Obiad gotowy
Zielone curry z kurczakiem i cukinią 158

być mrożony) 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili 3 cm korzenia imbiru 2 garście liści młodego szpinaku 3 listki kafiru 1 łyżka oleju kokosowego 1/2 szklanki wody 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka sosu sojowego 1-2 łyżki zielonej pasty curry 1 łyżka cukru trzcinowego 300 ml mleka kokosowego sok z limonki świeże listki kolendry do podania ryż jaśminowy Przygotowanie(...)pastę curry, szalotkę, imbir, chili i czosnek. Po chwili zalewamy mlekiem kokosowym i gotujemy około 7 minut. W razie potrzeby możemy dodać 1/2 szklanki wody. Następnie dodajemy liście kafiru, sos rybny i sojowy, cukier. Na sam koniec dodajemy groszek, cukinię i szpinak. Warzywa powinny "złapać" temperaturę tak, aby pozostały jędrne i nie rozgotowały się. Skrapiamy sokiem z limonki, podajemy

Smakowity Blog Kulinarny
Pizza z batatów z kurczakiem 124

grama mąki. Spód pizzy zrobicie z surowego batata i płatków owsianych, to naprawdę bardzo proste. Spód wyjdzie pyszny, lekko słodki i chrupiący a dodatki w postaci kurczaka i sosu barbecue genialne. Naprawdę warto zrobić to danie. Polecam Wam także: – mini pizza – pizza na tortilli – pizzę z salami – tu znajdziecie także mój ulubiony przepis na ciasto(...)średniej wielkości batat – 3/4 szklanki płatków owsianych – 1 jajko – pół łyżeczki granulowanej cebuli – pół łyżeczki granulowanego czosnku – 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne – 2 łyżki sosu barbecue – 10 plasterków smażonej lub grillowanej piersi kurczaka – pół czerwonej cebuli – pół szklanki sera mozzarella – świeża kolendra do podania – sól i pieprz Przygotowanie : Do blendera

nietylkopasta.pl
Pikantny rybny burger z puree z groszku i mięty, domowy sos tatarski 124

sól oraz pieprz do smaku i blendujemy całość na gładką masę. Gotowe! Puree możecie odłożyć do miseczki i przechowywać w lodówce kilka dni. Jest aksamitne, odświeżające i absolutnie przepyszne! Sos tatarski: 1 opakowanie jogurtu bałkańskiego lub greckiego (ok. 350g) spora garść małych kaparów z zalewy 3 ogórki konserwowe sok z 0,5 cytryny spory pęczek pietruszki sól i pieprz(...)Doprawiamy solą i pieprzem i blendujemy do pożądanej konsystencji. Możecie zmiksować wszystko na gładko lub zostawić większe kawałki warzyw, tak jak lubicie. Prosto, bez zbędnych kalorii i mega smacznie! Sos można przechowywać w lodówce kilka dni, świetnie sprawdzi się do ryby, na kanapki, jako dodatek do obiadu - pycha! Pikantny rybny burger: 400g filetu rybnego np. z Miruny, Morszczuka

Cooking Monster
Spolszczony „Gyros” w bułce 149

smaku olej do smażenia bułki : 0,5 kg mąki 1 szklanka bardzo ciepłej wody ( 220 ml ) 1/2 szklanki oliwy z oliwek 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka cukru sos czosnkowy : 3 łyżki gęstego jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu 1 łyżka granulowanego czosnku 1 płaska łyżeczka cukru 1 łyżeczka – najlepiej świeżo zmielonego pieprzu sól do smaku dodatkowo : ketchup ognisty(...)mały ,świeży ogórek 1 pomidor 1/2 główki sałaty lodowej 1 czerwona cebula Wszystko z listy sos , mieszamy ze sobą w miseczce i odstawiamy na godzinkę ,żeby się przegryzło .Składniki na bułki umieszczamy w maszynie do wyrabiania ciasta . Wyrabiamy tak długo aż masa będzie jednolita i sprężysta . Formujemy podłużne płaskie bułki , wysokie na 1 cm , gdyż bardzo wyrosną . Pieczemy w piekarniku

Ogrodnik w podróży

Proponowane wyszukiwania