sosy - 72234 przepisów (strona:1243/4816)

ROLADKI Z BAKŁAŻANA Z MIĘSEM MIELONYM 127

caponacie czy pisto albo innej warzywnej kombinacji. Tym razem postanowiłam wypróbować pomysł, który podsunęła mi znajoma. A mianowicie zawinąć w bakłażana mielone mięso i upiec. Dorobiłam do tego jeszcze sos ze świeżych pomidorów i danie gotowe :) Składniki: duży bakłażan 300 g mielonego mięsa z indyka 2 cebule 2 ząbki czosnku bazylia, oregano, świeży tymianek, pieprz, sól, cukier 500 g pomidorów(...)oliwie podsmażamy cebulę, czosnek z przyprawami, dodajemy obrane ze skórki pomidory i dusimy aż powstanie sos. Mięso doprawiamy tak jak lubimy - ja dodałam mieszankę grecką, którą kupiłam na bazarze. Bakłażana kroimy w plastry posypujemy solą i zostawiamy, żeby puścił sok. Następnie osuszamy je, skrapiamy oliwą i smażymy z dwóch stron.  Zawijamy w nie mięso, układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy

Cytryna&Co.
Krem z marchewki z mlekiem kokosowym i czerwoną pastą curry 132

wołowiny najczęściej, w wersji wege - warzywny) 4-5 marchewek 2 ziemniaki (robiłam też wersję z batatami) 1 cm imbiru płaska łyżka czerwonej pasty curry szklanka mleka kokosowego 2 łyżki sosu ostrygowego 2 łyżki sosu sojowego można też zamiast dodawać sosów, po prostu posolić Dodatki: pestki słonecznika i dyni (namoczone lub prażone ze szczyptą soli himalajskiej i kokosowego cukru), oleje

Cytryna&Co.
Dorsz z ryżem w sosie tandoori 124

Rzadko korzystam z gotowych sosów i innych produktów, ale czasami mi się zdarza – pod warunkiem, że mają dobry skład. Te z Pataks są świetne, bo nie zawierają sztucznych dodatków i smakują naprawdę dobrze. Tym razem wykorzystałam pomidorowy sos Tandorii tej firmy w nieco mniej konwencjonalny sposób Read More Artykuł Dorsz z ryżem w sosie tandoori pochodzi

Flymetothespoon
MACZANKA KRAKOWSKA 136

wygląda na pierwszy rzut oka. Jednak od tradycyjnego burgera różni się znacząco zawartością w bułce, no i z pewnością nie jest podawana z ketchupem, majonezem lub innym sosem znanym z burgerów. Poza tym, potrzeba dużo więcej czasu, aby ją przygotować. Obecnie nazywana jest prababką burgera, gdyż w Krakowie była już znana w XVIIwieku. Prawdopodobnie było to ulubione danie krakowskich dorożkarzy(...)jest ta maczanka? Przekrojona bułka, polana sosem pozostałym po pieczeniu mięsa, nadziana na bogato - pieczoną karkówką z dodatkiem kminku, przysmażonymi pieczarkami z cebulą oraz kiszonym ogórkiem. Typowo polskie smaki przy których amerykański hamburger może się schować 😉 Jest naprawdę znakomita! Karkówka marynuje się najpierw przez kilkanaście godzin, a następnie piecze w bulionie, dzięki temu jest tak soczysta, krucha i delikatna

Kuchnia MagdaLeny
Schabowe w sosie śmietanowo- miodowym na ostro. 121

patelni. Na patelnię wrzucić 1 łyżkę masła, roztopić. Rozłożyć plastry mięsa i smażyć po 2 minuty z każdej strony. Następnie zdjąć z patelni. Ponownie dodać masło, dodać miód, sos chili, podgrzewać aż się wszystko roztopi. Teraz obtoczyć mięso w powstałym sosie. Mięso położyć na dnie żaroodpornego naczynia. Doprawić solą i pieprzem z obydwu stron. Na patelnię wlać śmietanę, wrzucić tymianek(...)paprykę słodką, paprykę ostrą, doprawić do smaku solą i delikatnie pieprzem. Wymieszać dokładnie. Na mięsie rozłożyć podpieczone pieczarki z cebulką. Następnie wlać sos . Rozłożyć marchewki i jarmuż. Wstawić naczynie do piekarnika nagrzanego do 200 C i piec 15 minut. Naczynie musi być przykryte. Podawać z ziemniakami lub makaronem. Ryż też pasuje idealnie. Polecam danie bardzo smaczne

Kuchnia Pokoleń
Sałatka z pieczonych warzyw z fetą 159

Pyszna,całkiem inna z sosem winegret-pomysł poddała mi znajoma ,musiałam zrobić....i tak to zdecydowanie moje smaki!!Polecam,przepis można urozmaicić jeszcze bakłażanem ale ja akurat nie miałam a i tak wyszło pysznie.... Składniki: dwie małe cukinie 1 cebula 1 papryka ser feta ulubione zioła oliwa na sos: 3 łyżki oliwy 1 łyżka octu winnego łyżeczka octu balsamicznego łyżeczka(...)stopniach ok 10-15 min(żeby były miękkie ale nie za bardzo) Wyjmujemy ,wkładamy do naczynia w którym będziemy podawać, posypujemy pokrojoną fetą.Mieszamy  dokładnie składniki na sos i gotowym polewamy warzywa. Można podawać je na ciepło lub na zimno i tak i tak jest pyszna,polecam

Swojskie jedzonko
Makaron z cukinii w stylu azjatyckim! 117

lubicie dalekowschodnie smaki. MAKARON Z CUKINII PO AZJATYCKU - 2 cukinie - 3 łyżki sezamu białego - 1 łyżka sezamu czarnego - 2 łyżki oleju rzepakowego - łyżka mąki ziemniaczanej lub ryżowej - 4 łyżki sosu sojowego - czosnek granulowany, kardamon po 3 szczypty - sól, pieprz opcjonalnie kilka kropel oleju sezamowego Na rozgrzanej patelni lub woku na oleju podpraż biały sezam, dodaj po chwili makaron z cukinii(...)zrobisz go za pomocą spiralizatora - to taka tarka/ końcówka do warzyw), czosnek granulowany, kardamon , przesmaż go przez 3- 5 minut, dodaj sos sojowy, sól, pieprz i całość poduś przez 2 minuty. W kubeczku wymieszaj mąkę z 4 łyżkami wody, dodaj na patelnię, wymieszaj dokładnie i zagotuj. Makaron z sosem wyłóż na talerz i posyp czarnym sezamem. Opcjonalnie skrop olejem sezamowym

SMYKWKUCHNI
Kurczak a’la Tandoori 135

Banalnie prosty przepis na niesamowicie aromatycznego kurczaka w sosie z mleczka kokosowego i indyjskich przypraw. To danie możesz wykonać na 3 sposoby – na patelni, w wolnowarze i w szybkowarze. Dodatkowo świetnie się mrozi przed ugotowaniem, więc możesz mieć przygotowaną porcję, którą wrzucisz do wolnowaru i obiad ugotuje się sam. Zamów produkty potrzebne do wykonania tego przepisu: #fancy-title(...)Dodaj do koszyka Wowka Miód Słoneczny Wielokwiatowy 300g 16,67  zł Dodaj do koszyka Kurczak a'la Tandoori Banalnie prosty przepis na niesamowicie aromatycznego kurczak w sosie z mleczka kokosowego i indyjskich przypraw. To danie możesz wykonać na 3 sposoby – na patelni, w wolnowarze i w szybkowarze. Dodatkowo świetnie się mrozi przed ugotowaniem, więc możesz mieć

Oslov.
KREWETKI Z FASOLĄ W SOSIE POMIDOROWYM 110

Krewetki z fasolą w sosie pomidorowym to wyśmienita potrawa kuchni greckiej. Może być serwowana na obiad lub kolację. Ten kto lubi owoce morza będzie zachwycony tym przepisem. KREWETKI Z FASOLĄ W SOSIE POMIDOROWYM.  SKŁADNIKI : fasola biała cannellini (400 g) krewetki średniej wielkości  (1 kg.) pomidory krojone z puszki (400 g) oliwa z oliwek (4 łyżki) papryka czerwona(...)pokrojonego, dodajemy liść laurowy, pomidory z puszki i ciągle mieszając dusimy na średnim ogniu aż część wody odparuje. Następnie dodajemy fasolę, bulion, natkę pietruszki i gotujemy 5 min. aż sos pomidorowy się zawiąże. Dodajemy wcześniej usmażone krewetki z chilli i gotujemy jeszcze 1- 2 minutki. Solimy i pieprzymy wg. uznania. 5.) Danie podajemy skropione oliwą z oliwek i ze świeżym

Rita creative
Makaron z czarnej fasoli z warzywami 129

ciekawość a potem chce się go jeść i jeść.  Makaron jest bezglutenowy. Opakowanie starcza na 4 porcje. Przygotowałam z nim zielone warzywa: jarmuż, zielony mrożony groszek i awokado. Sos: oliwa z oliwek z sokiem z limonki. Smak świetnie orzeźwia otarta skórka z cytryny. Do tego prażone orzeszki piniowe. Dobrze jest pokruszyć fetą. opakowanie makaronu z czarnej fasoli 2 garście(...)oczyszczonego jarmużu blanszowanego awokado 3/4 szklanki mrożonego groszku uprażone orzeszki piniowe otarta skórka z cytryny wyparzonej lub ekologicznej. Sos: oliwa z oliwek ok. 2-3 łyżki, sok z połówki limonki oraz ząbek przeciśniętego przez praskę czosnku. Makaron ugotuj w osolonej wodzie. Odcedź. Jarmuż wymieszaj z blanszowanym groszkiem. Wlej sos i wymieszaj. Wyłóż makaron na talerze. Nałóż warzywa, dodaj pokrojone

AZgotuj!
Maślany kurczak z suszonymi pomidorami. Prosty przepis na wspaniałe danie 115

pokrojone pomidory (najlepiej użyć pomidorów w oleju, jeśli masz pomidory bez zalewy, należy je namoczyć w ciepłej wodzie przez około godzinę), wszystko przesmaż, wlej pół szklanki wody i zagotuj. Sos powinien nabrać lekko kremowej konsystencji z mąki, która przeniknęła do masła podczas smażenia. Na patelnię ponownie połóż bitki, obróć, aby pokryły się sosem, trzymaj na ogniu jeszcze przez minutę(...)można też dodać świeżą natkę. Rada: tak przyrządzonego kurczaka można jeść z różnymi dodatkami, nam jednak najbardziej smakuje po prostu z bagietką, którą można do sucha wytrzeć pyszny maślany sos. Artykuł Maślany kurczak z suszonymi pomidorami. Prosty przepis na wspaniałe danie pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie

Kulinarna Polska
Wtorek: Zapiekanka ziemniaczano-batatowa cottage pie 168

stopni. Ziemniaki i przekrojonego na połowy batata wstaw do nagrzanego pieca. Piecz około 40 minut, aż warzywa będą miękkie, co sprawdzamy nakłuwając nożem lub widelcem. Krok 2 Sos. W międzyczasie umyj, obierz i posiekaj marchewki, pietruszki i selera oraz cebulę. Rozgrzej w rondlu 2 łyżki oleju, wysyp na niego warzywa i smaż na średnim ogniu mieszając przez 8 minut minut(...)momentu, gdy mięso będzie brązowe. Dodaj po łyżeczce rozmarynku i tymianku oraz szczyptę gałki muszkatołowej. Krok 3 Wlej do mięsa wino, gotuj chwilę, żeby odparować alkohol. Następnie włóż do sosu 2 łyżki przecieru pomidorowego i rozprowadź w płynie. Wlej szklankę bulionu, zagotuj, zmniejsz ogień, przykryj i duś na wolnym ogniu do momentu aż ziemniaki w piekarniku będą miękkie

Niedzielny kucharz
Sałatka z kurczakiem i szpinakiem 126

Łyżki Pietruszki suszonej SKWORCU sól i pieprz do smaku  2 Łyżki przyprawy do kurczaka SKWORCU 1 Łyżka Czosnku Grys SKWORCU 2 Łyżki oleju rzepakowego  1 Łyżka sosu sojowego ciemnego (opcjonalnie) Sałatka:  50 g makaronu drobnego typu ryż  10 dag sera żółtego w kawałku  3 ogórki konserwowe duże lub 4 mniejsze  3 garście szpinaku świeżego(...)liście  1/2 pora (biała część) 1/2 pęczka kopru świeżego  Sos:  2 łyżki Majonezu tradycyjnego  3 łyżki ketchupu dowolnego  2 łyżki jogurtu naturalnego  sól i pieprz do smaku  PRZYGOTOWANIE:  1. Mięso myję i kroję w drobną kostkę.  2. Do miski przekładam mięso oraz wszytskie składniki marynaty. Mieszam. Odstawiam do lodówki

Gotowanie Patki
Tortilla z kurczakiem i kiełkami 123

kurczaka marynata do kurczaka: łyżeczka kurkumy, łyżeczka imbiru. łyżeczka czosnku granulowanego, łyżeczka papryki słodkiej, łyżeczka papryki ostrej, pół łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu, 2 łyżki oleju rzepakowego, 2 łyżki sosu sojowego 4 tortille 4 liście sałaty połowa czerwonej papryki kiełki bambusa z puszki/słoika Przepis 1 Piersi oczyszczamy i przekrajamy na pół, aby były cieńsze. Wszystkie przyprawy, olej(...)sos sojowy mieszamy. Wkładamy do tak powstałej marynaty kawałki mięsa. Odstawiamy na około 15 minut. Im dłużej będziecie marynować, mięso będzie smaczniejsze. 2 Po tym czasie smażymy mięso na dobrze rozgrzanej patelni grillowej z obu stron do mocnego zrumienienia - około 5-7 minut z każdej strony, lekko dociskając mięso do patelni. Możecie wykorzystać także zwykłą patelnię lub upiec mięso

Kuchnia Bazylii

Proponowane wyszukiwania