sosy - 72234 przepisów (strona:1239/4816)

Naleśniki ruskie z serem żółtym 165

wiele szybciej niż pierogi, nie trzeba zagniatać ciasta i żmudnie go sklejać. Naleśniki podałam podsmażone na maśle z serem żółtym, ale świetnie sprawdzi się do nich też jakiś sos np. koperkowy albo pieczarkowy. [embed]https://youtu.be/sd9Sg1FDRh8[/embed] Składniki na około 12 naleśników ruskich: 2 szklanki mleka 2 szklanki wody 3 szklanki mąki pszennej 2 jajka pół łyżeczki soli łyżka oleju(...)attachment_7610" align="aligncenter" width="685"] Naleśniki ruskie[/caption] Zobacz inne przepisy na naleśniki: Zapiekane Naleśniki Z Mięsem Mielonym Naleśniki Z Białym Serem Odchudzone Naleśniki Z Serkiem I Sosem Brzoskwiniowym (194 Kcal) Zapiekane Naleśniki Z Pieczarkami I Kurczakiem Naleśniki Po Meksykańsku Naleśniki Z Pieczarkami W Sosie Koperkowym Artykuł Naleśniki ruskie z serem żółtym pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl

e-PrzepisyKulinarne
Indyk w sosie z gorgonzoli z makaronem 207

każdej strony było rumiane.  Do garnka z mięsem wlewamy szklankę wody, przykrywamy przykrywką i dusimy około 45 minut.  Gdy indyk będzie miękki wyjmujemy go z garnka. Do sosu, który powstał podczas duszenia mięsa dodajemy śmietanę oraz ser gorgonzola. Mieszamy rózgą cały czas podgrzewając do momentu aż ser się roztopi a sos będzie bez grudek. Wrzucamy z powrotem mięso(...)Makaron gotujemy al'dente. Wrzucamy do garnka z sosem i mięsem. Mieszamy. Wykładamy na talerze. Posypujemy pomidorkami koktajlowymi przekrojonymi na połówki oraz poszatkowaną, świeżą bazylią

Qchnia po prostu
Kokosowa granita. Azjatycki deser idealny nie tylko dla wegetarian 164

Kokosowa granita, czyli domowe lody kokosowe Granita z mleka kokosowego to cudowna alternatywa dla tradycyjnych lodów. Z dodatkiem odrobimy soku z cytryny lub limonki, podana z sosem czekoladowym, stanowi świetny deser na upalne popołudnie. Kokosowa granita - potrzebne składniki: 2 małe puszki pełnotłustego mleka kokosowego 1/4 szklanki cukru (lub miodu) 1/4 szklanki wody 1/2 limonki lub 1/4 cytryny (sok i skórka(...)sos czekoladowy lub świeże owoce do serwowania Sposób przygotowania Mleko kokosowe wlać do plastikowego naczynia, w którym będzie zamrażana granita. W niewielkim rondlu połączyć cukier z wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotować ok. 2 do 3 minut. Następnie lekko przestudzić. Połączyć syrop cukrowy z mlekiem kokosowym i dokładnie wymieszać. Granitę doprawić starta skórką z cytryny lub limonki oraz wyciśniętym sokiem

Korniszonki
Wieprzowina w curry z brzoskwinią 234

wykorzystałem to, co miałem w domu. Składniki (na 2 osoby): 100g schabu lub innego mięsa wieprzowego pół czerwonej papryki 1 cebula 1 brzoskwinia 200ml śmietanki 30% pół łyżeczki curry sos rybny szczypta cynamonu ząbek czosnku sól pieprz cukier Przygotowanie: Mięso należy pociąć w słupki i wrzucić do garnka na rozgrzany olej. Gdy zacznie się przyrumieniać dodajemy szczyptę cynamonu, pokrojoną(...)piórka cebulę, starty czosnek, szczyptę cukru i kilka kropli sosu rybnego. Całość mieszamy, żeby cynamon i czosnek się nie przypaliły. Paprykę kroimy w słupki i dodajemy do mięsa. Podobnie postępujemy z obraną brzoskwinią. Całość podduszamy kilka minut i dodajemy curry oraz śmietankę. Gotujemy kilka minut, aby śmietanka lekko odparowała i sos zgęstniał i doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy z ryżem

Jacob Tastes
Langosz 327

okrasą czosnkową, śmietaną z czosnkiem, serem oraz podsmażoną paprykową kiełbasą (typowo węgierską), czy też z gulaszem. Przepis na mojego langosza pochodzi z ze strony przepisy.pl i jest podany z sosem ze śmietany i szczypiorkiem. Proponuję od razu zrobić podwójną porcję bo znika z talerza w mgnieniu oka. Jest pyszny, mniam. Składniki na langosz (wychodzi 4 duże lub 6 mniejszych(...)części, z każdej robimy placek i odkładamy jeszcze na 15 minut do wyrośnięcia. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor z obydwu stron. Odsączamy na papierowym ręczniku. Podajemy z sosem. Składniki na sos: około 4 łyżki gęstej śmietany 18% garść posiekanego szczypiorku łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz do smaku Szczypiorek drobno siekamy i przekładamy do miseczki, skrapiamy sokiem

Mam apetyt na ...
sałata rzymska z kurczakiem 186

pożywne, chociaż zdecydowanie lżejsze byłoby bez sera, ale co tam, raz się żyje.  Składniki: 2 główki sałaty rzymskiej garść pomidorów koktajlowych polędwiczki z kurczaka w ulubionych przyprawach sos po łyżce majonezu i jogurtu greckiego łyżeczka lub dwie startego twardego sera sól i pieprz do smaku Przygotowanie: kurczaka przyprawić wcześniej (natarłam sosem sojowym, ostrą maggi, słodką papryką, i curry), następnie(...)podsmażyć na patelni sałatę umyć, wysuszyć i pokroić  przygotować sos - wszystko dokładnie wymieszać - i zalać sałatę dodać pomidorki i dokładnie wymieszać  na tak przygotowaną sałatę ułożyć pokrojonego kurczaka Smacznego

Gotowanie z pasją
Fasolka szparagowa a'la bigos 189

razie potrzeby podlewać wodą. Wlać około 1/4 litra wody, doprowadzić do wrzenia i chwilę pogotować. Dodać przecier pomidorowy, wymieszać. Mąkę rozprowadzić w zimnej wodzie (około pół szklanki), zagęścić sos. Doprawić do smaku. Sos ma być mocno przyprawiony. Fasolkę umyć, odciąć końcówki, przekroić strąki na krótsze kawałki. Ugotować do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem kwasku cytrynowego. Ugotowaną fasolkę wymieszać(...)sosem. Podawać z pieczywem

Praktyczna pl
Czwartek: Polędwiczki z kurczaka w sezamowo-migdałowej panierce 178

sezamową – prosty, odkrywczy i bardzo interesujący. Kurczak po usmażeniu jest chrupiący, a wewnątrz soczysty i miękki dzięki jogurtowej zaprawie, pęknie pachnie orzechami i ma świetny smak, doskonale podkręcony przez sos ajoli, odświeżający i lekki dzięki dość dużej zawartości soku z limonki. Czas przygotowania całego dania zamyka się w 30 minutach. Możecie pominąć etap macerowania w jogurcie, ale warto kurczaka zanurzyć(...)żeby nie przypalić mięsa, przez 3 minuty z każdej strony, albo do momentu aż panierka ładnie się przyrumieni, a z mięsa po przekłuciu będzie wydobywać się przezroczysty sos. Podawaj polędwiczki z sosem ajoli. Artykuł Czwartek: Polędwiczki z kurczaka w sezamowo-migdałowej panierce pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Sałatka makaronowa z mięsem mielonym 148

Sałatka wyszła rewelacyjnie. Po schłodzeniu smakuje wybornie. Dzięki aksamitnemu i delikatnemu czosnkowemu sosowi od Folwark smaki wszystkich składników są wyraźnie wyczuwalne. Składniki 250 g makaronu kritharaki (w kształcie ryżu) 250 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 1 mała puszka kukurydzy 1 cebula 3 łyżki oleju rzepakowego 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1/2 zielonej papryki 3 ogórki kiszone 1 garść(...)grzybów mun 3-4 łyżki sosu czosnkowego od Folwark sól, pieprz Przygotowanie Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Grzyby przygotowujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy posiekaną cebulę, mięso mielone, pokrojone w kostkę papryki, kukurydzę, pokrojone w kostkę grzyby, obrane i pokrojone w kostkę ogórki, lekko oprószamy solą i pieprzem. Smażymy przez kwadrans na największym płomieniu

R'n'G Kitchen
Kaczka ze śliwkami i pieczonymi ziemniakami 144

pysznie! Mąż był zachwycony połączeniem papierówek z żurawiną i jeżynami właśnie z dużą ilością śliwek, które w trakcie pieczenia się z piersią kaczki rozpadły się i stworzyły pyszny owocowy sos. Gorąco polecam na obiadowe danie! A jak przygotować kaczkę ze śliwkami? Składniki kacze piersi 200 g śliwek 2 jabłka (użyłam małych papierówek) żurawina / jeżyny suszony tymianek papryka słodka (sypka) sól(...)góra-dół bez termoobiegu. Ziemniaki przykrywam folią aluminiową, którą zdejmuję w połowie pieczenia. Moja kaczka piekła się 1h i 25 min. Co jakiś czas przewracałam ją i polewałam powstającym sosem. Do kaczki nie dodałam żadnego tłuszczu. Sos powstał z jej własnego wytopionego tłuszczu oraz z owoców. Kaczka smakuje wybornie! Smacznego! Artykuł Kaczka ze śliwkami i pieczonymi ziemniakami pochodzi z serwisu

Raj dla Podniebienia
makaron rurka z prawdziwkami... 200

smalcu zrumienić pokrojony w kostkę schab z cebulą, dodać grzyby z wywarem, przyprawę jarzynkę, pieprz mielony i gotować z 10 minut śmietanę wymieszać z mąką i wlać do sosu, mieszać do zagęszczenia sosu makaron ugotować w osolonej wodzie i podać z sosem , posypać koperkiem - szybkie, smaczne, proste, łatwe danie na sycący i aromatyczny obiad, z makaronem smakuje pysznie, również kasza

W Mojej Kuchni Lubię
Wieża z pomidorów i mozzarelli ze szparagami 204

pomidorów i mozzarelli ze szparagami Składniki:  2 duże pomidory  2 kulki mozzarelli mały pęczek cienkich szparagów 2 garście bazylii 1-2 ząbki czosnku oliwa sól, pieprz sos balsamiczny (opcjonalnie) Przygotowanie:  Szparagi umyć, poobłamywać stwardniałe końcówki i ugotować na parze al dente. Listki bazylii posiekać i przełożyć do miseczki, czosnek rozgnieść i posiekać, dodać do bazylii, zalać oliwą(...)oliwek, tak aby pokryła bazylię i powstał gęsty sos, doprawić solą i pieprzem.  Oliwą z bazylią zalać szparagi, delikatnie wymieszać i odstawić. Pomidory umyć i pokroić w grube plastry. Mozzarellę odsączyć i pokroić w poprzek na grube plastry. Na talerzu ułożyć pomidora na nim plaster mozzarelli, posmarować ją oliwą z bazylią i położy kolejny plaster pomidora - należy zadbać

Codzienne Gotowanie
Ketchup z cukinii z papryką 170

Jest to gęsty, bardzo smaczny sos o słodko-kwaśnym smaku w którym wręcz można się zakochać :)) Idealnie komponuje się z wędlinami, serami, mięsami, pizzą, i pewnie jeszcze wieloma innymi daniami. Jego wykonanie nie jest trudne i w sumie raczej szybkie- nie licząc czasu gdy zasolone warzywa odstawiamy na kilka godzin     Składniki: 1,5 kg cukinii(...)kroimy w kostkę. Warzywa przekładamy do dużego garnka, wszystko zasypujemy solą (3 łyżki) i odstawiamy na około 6 godzin *** *** Następnie wsypujemy cukier (1 szklanka) i wszystko, razem z powstałym sosem gotujemy przez 20 minut, mieszając od czasu do czasu żeby się nie przypaliło. Po tym czasie gdy warzywa zmiękną dodajemy koncentrat (400g), ocet (1 szklanka) i przyprawy: po jednej łyżeczce

Blog z Apetytem