sosy - 72234 przepisów (strona:1239/4816)

Kurczak w sosie orzechowym - błyskawiczny i pyszny obiad 127

mrożonki ze sklepu. Można przygotować coś ekspresowo, ale pysznie i zdrowo. Takie własnie jest moje dzisiejsze danie: pierś z kurczaka pokrojona w kostkę i uduszona w maślano-orzechowym sosie. Do przygotowania tego sosu użyłam masła orzechowego, które bardzo lubię. Od dawna przymierzałam się do zrobienia mięsa z jego dodatkiem. Kiedy jednak w końcu zrobiłam, to - uwierzcie - w ciągu tygodnia robiłam(...)razie potrzeby. Pod koniec duszenia dodać masło orzechowe i resztę masła - dobrze wymieszać. Można dodać więcej wody lub odrobinę słodkiej śmietanki, jeśli ktoś lubi potrawy z większą ilością sosu. Danie podawać z ryżem i dowolnymi, ulubionymi dodatkami

Codzienna kuchnia niecodzienna
Makaron muszle z mięsem mielonym 266

Beszamel: 3 łyżki mąki pszennej 3 łyżki masła 3 łyżki tartego parmezanu 1 czubata łyżeczka musztardy dijon 300 ml mleka szczypta gałki muszkatołowej sól, świeżo mielony pieprz Beszamel i sos pomidorowy możemy przygotować wcześniej. Zaczynamy od beszamelu. W niewielkim garnku roztapiamy masło. Dodajemy mąkę i cały czas mieszamy, aż zacznie skwierczeć i nabierać złotego koloru. Zaczynamy wtedy strumykiem wlewać mleko(...)jednocześnie szybko i energicznie mieszając. Sos będzie gęstniał. Gdyby zaczęły się robić grudki, należy szybciej mieszać – im bardziej zacznie gęstnieć, tym bardziej stanie się gładki. Dodajemy do niego parmezan i musztardę. Przyprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do przestudzenia. Do rondelka wlewamy passatę pomidorową. Wyciskamy do niej dwa ząbki czosnku, dodajemy łyżkę octu balsamicznego i łyżkę oliwy. Przyprawiamy solą, szczyptą

Poezja smaku
Sałatka z mozzarellą i kiełkami 133

mozzarella –  2 słodkie małe papryczki –  kilka pomidorków koktajlowych –  1 mała sałata rzymska – 1 garść kiełków brokułowych i z rzodkiewki sos – 1 łyżeczka cukru – 2 łyżki octu balsamicznego – 1 łyżeczka musztardy – 1 łyżka oliwy z oliwek – 1 łyżka musztardy – opcjonalnie sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Wszystkie warzywa(...)myjemy. Sałatę osuszyć i pokroić na mniejsze części. Wyłożyć na głębokie talerze. Dodać pokrojone pomidorki koktajlowe,  pokrojoną w kostkę mozzarellę oraz pokrojoną paprykę. Na koniec dodać kiełki. Przygotowujemy sos . Mieszamy wszystkie składniki. Opcjonalnie doprawić solą i pieprzem do smaku. Polewamy sosem przygotowaną sałatkę. Artykuł Sałatka z mozzarellą i kiełkami pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
Udka kurczaka w majonezie i musztardzie, pieczone na kapuście kiszonej 293

Lubię takie nieskomplikowane obiady, które w zasadzie 'robią się same', tak jak w przypadku tej potrawy 😊 Jedynym 'wysiłkiem' jest wymieszanie mięsa w sosie z majonezu i musztardy, a potem wstawienie do piekarnika i cierpliwe oczekiwanie na gotowe danie 😉 Udka są soczyste i mięciutkie, a kapusta duszona jest genialna- pod wpływem sosu i soków z mięsa dodatkowo nabiera smaku! Tak sobie(...)pieprzem. Majonez wymieszać z musztardą, przełożyć do miski z udkami, dokładnie wymieszać i odstawić na pół godziny. Kapustę przełożyć do dużego naczynia żaroodpornego, kolejno ułożyć mięso (wierzch mięsa posmarować sosem, który został w misce na dnie) i zakryć folią lub przykrywką. Piec w 200 stopniach (grzanie góra-dół) przez 1 godzinę, a następnie odkryć i piec 30 minut. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Langosze 152

pierwsze domowe langosze. Tradycyjnie podaje się je z kwaśną śmietaną i żółtym serem. Ja poszalałam i moja wersja składa się z piersi kurczaka duszonej w przyprawach, pomidorków koktajlowych, szczypiorku, sosu czosnkowego oraz sera. Langosze przepis na 6 placków 400 g mąki pszennej 30 g świeżych drożdży 300 ml ciepłej wody płaska łyżeczka cukru pół łyżeczki soli + olej do smażenia(...)żółty + sos czosnkowy + ulubione dodatki, np. mięso, warzywa Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj cukier, łyżkę mąki oraz 4 łyżki ciepłej wody. Całość wymieszaj, aby składniki się połączyły. Zaczyn odstaw w ciepłe miejsce na ok. 15 minut. W tym czasie w dużej misce wymieszaj mąkę z solą. Gdy zaczyn wyrośnie dodaj go do mąki, powoli dodawaj również ciepłą wodę i zagniataj

365 dni dookoła kuchni
Żeberka po amerykańsku na grilla i nie tylko. 129

malaksera. Przygotowanie żeberek – na patelni rozgrzać olej i obsmażyć żeberka na złoty kolor. Następnie obtoczyć je w marynacie. Jeśli Wam trochę zostanie to możecie ją zostawić na sos do pizzy. Ja właśnie tak zrobiłam. Na kolacje była pizza. Polecam patrz tu http://kuchniapokolen.pl/prawdziwa-pizza-jak-we-wloszech/ Pieczenie – grillowanie rozgrzać piekarnik do 200 C. Raszki włożyć do blaszki, na dno wlać(...)Wstawić do piekarnika i piec godzinę.(czasami trzeba przedłużyć czas pieczenia) Po pół godzinie podlać delikatnie wodą, Jak już marynata będzie lekko podpieczona to można żeberka też polać wytworzonym sosem. Ja podałam z ziemniakami więc wykorzystałam wytworzony sos. Trzeba go doprawić solą i zagęścić mączką ziemniaczaną rozmieszaną w małej ilości wody. Zagotować. Grillowanie – rozłożyć żeberka na tackach do grillowania

Kuchnia Pokoleń
Kurczak w sosie musztardowym 163

Szybki pomysł na mięso kurczaka, to pokroić go w kostkę, obsmażyć, zalać bulionem z dodatkiem musztardy, dusić kilka minut, a następnie zagęścić sos mąką. Do tego jakaś smaczna surówka i ziemniaczki i… obiad gotowy, podano do stołu;) 2-3 filety z kurczaka 1 szkl. bulionu 1 łyżka musztardy np sarepskiej 1 płaska łyżka mąki 1-2 łyżki natki pietruszki(...)się podsmaży dodajemy musztardę zmieszaną z gorącym bulionem. Dusimy pod przykryciem przez około 10 minut. Mąkę rozrabiamy w niewielkiej ilości zimnej wody. Wlewamy na patelnię. Mieszamy do czasu, aż sos zgęstnieje. Chwilę gotujemy, po czym zdejmujemy z palnika. Na koniec danie doprawiamy jeszcze w razie konieczności solą albo pieprzem i sokiem z cytryny. Posypujemy posiekaną natką pietruszki

Smaki Na Talerzu
ZIOŁOWE PLACUSZKI Z QUINOA 129

duże jajka ● 1 pęczek młodej cebulki ● ½ pęczka szczypiorku ● ½ pęczka kolendry ● 4 garście sałaty lub miksu sałat ● 2 łyżki oliwy z oliwek ● 2 łyżki oleju rzepakowego ● 1 łyżka japońskiego sosu teriyaki ● oliwa z oliwek do smażenia ● garść kiełków (np. lucerny) do dekoracji (opcjonalnie) ● sól, pieprz Przygotowanie : Usuń zielone części z cebulki, drobno posiekaj cebulkę. Zioła umyj, osusz i drobno posiekaj(...)minuty, aż się zrumienią, po czym delikatnie przewróć na drugą stronę i smaż jeszcze przez 3 min. Przygotuj dressing do sałaty: wymieszaj olej rzepakowy i oliwę z oliwek z sosem teriyaki, dodaj resztę posiekanej cebulki. Dopraw solą i pieprzem. Ułóż placuszki z komosy na sałacie i podawaj z sosem

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Filet z kurczaka i marchewka z cukinią 110

obiad. 2-3 pojedyncze piersi kurczaka kilka łyżek mąki krupczatki 4-5 marchewek (ok. 600g) 2 małe cukinie 3-4 małe cebule sezam do posypania warzyw 2 łyżki sosu sojowego szczypta ziół prowansalskich sól, pieprz masło/olej Obraną marchewkę kroimy na około 5 cm słupki. Cukinię wraz ze skórką kroimy na paseczki. Cebulę kroimy w piórka. Marchewkę wrzucamy na lekko(...)Oprószamy ją szczyptą ziół prowansalskich oraz niewielką ilością soli morskiej (ja daję morską ziołową). Po chwili dorzucamy odcedzoną marchewkę. Całość smażymy jeszcze przez chwilę. Na koniec polewamy niewielką ilością sosu sojowego oraz doprawiamy solą (uwaga, sos sojowy jest słony) i pieprzem. Umyte i osuszone ręcznikiem papierowym mięso kroimy na mniejsze porcje. Oprószamy je z obu stron solą i pieprzem. Otaczamy

Smaki Na Talerzu
Pieczone arabskie pulpety 181

cielęciny. Natomiast dla tych którzy liczą kalorie idealne będą kotlety wykonane z mięsa drobiowego. Mielone mięso idealnie nadaje się także do przygotowania klopsików. Klopsiki możemy podawać z rożnymi sosami, na przykład pomidorowym lub śmietankowym. Możemy je smażyć z cebulą lub z pieczarkami, albo podawać w formie zapiekanek z dodatkiem ziemniaków czy też makaronu. Mielone także idealnie sprawdzi się w zapiekankach(...)dodatki wybieramy w zależności od upodobań i kulinarnych gustów, lub konkretnej kuchni, według której przygotowujemy to danie. I tak na przykład moim numerem jeden jest faszerowany bakłażan, zapiekany z sosem pomidorowym, parmezanem i świeżymi ziołami. Nie sposób także nie wspomnieć tutaj o różnego rodzaju sosach przygotowanych na bazie mielonego mięsa, pochodzących z kuchni włoskiej. Kto z nas nie lubi pysznego

Kulinarne przygody Gatity
Surówka ze szpinakiem 161

świeżym szpinakiem, pomidorkami, mini korniszonami oraz rzodkiewkami. Surówka będzie świetnym dodatkiem do obiadu. Polecam Składniki: 2 spore garście szpinaku 1 pęczek rzodkiewek garść pomidorków koktajlowych 10 mini korniszonów sos: 3 łyżki oliwy 1 łyżka soku z cytryny pieprz, sól do smaku Przygotowanie: Szpinak, rzodkiewki i pomidorki myjemy i osuszamy. Do miski przekładamy szpinak. Pomidorki kroimy na połówki a rzodkiewki(...)plasterki i dodajemy do szpinaku. Korniszony kroimy w plastry i dodajemy do pozostałych składników, mieszamy. Sos: do małego słoiczka wlewamy oliwę, sok z cytryny oraz dodajemy sól i pieprz, zakręcamy i chwilę potrząsamy. Sosem polewamy surówkę przed podaniem. Smacznego Moją surówkę podałam na pięknym talerzu od  Galeria Cuda Świata

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Sałatka z grillowanym halloumi, mango oraz grejpfrutem 184

dodatku.  Na głębokim talerzu układamy miks sałat, na niego wsypujemy mango oraz układamy wyfiletowane cząstki grejpfruta. Posypujemy grillowanym serem i pestkami. Przygotowujemy dressing. To ostatnio ulubiony przeze mnie sos, klasyczny, a zarazem zaskakujący dzięki dodatkowi francuskiej musztardy z chrupiącą gorczycą. Wypróbujcie do ulubionej sałatki, a pokochacie go tak jak ja! Dressing: 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu(...)balsamicznego 1 łyżka miodu 2-3 łyżeczki francuskiej musztardy sól oraz pieprz Wszystkie składniki wkładamy do małego słoiczka, zakręcamy go, potrząsamy do zmieszania składników i sos gotowy! Sos wylewamy równomiernie na sałatkę i podajemy. Sałatka świetnie sprawdzi się jako lunch lub dodatek do obiadu - jest boska! Smacznego

Cooking Monster
Wiosenna sałatka 157

sałatkę prawie "fit" ;) Składniki: główka sałaty lodowej 1 czerwona papryka 1 zielony ogórek kilka rzodkiewek 4 jajka ugotowane na twardo 2 pomidory pęczek szczypiorku Sos: 1 kopiasta łyżeczka majonezu 1 mały jogurt naturalny 1 łyżeczka musztardy miodowej 1 łyżeczka keczupy 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę sól, pieprz, cukier Sałatę lodową porwać na małe kawałki i wrzucić do miski. Rzodkiewki(...)ogórek pokroić w plasterki a paprykę i pomidory w kostkę. Warzywa dodać do sałaty i wymieszać. Na wierzchu ułożyć pokrojone w ósemki jajka. W misce wymieszać składniki sosu i doprawić go do smaku solą, pieprzem i cukrem. Gotowym sosem polać sałatkę w wierzch posypać posiekanym szczypiorkiem

My simple kitchen
Sałatka z boczkiem, orzechami, owocami i sosem winegret / Salad with bacon, nuts, fruits and vinaigrette sauce 108

Składniki / Ingredients: 200 g boczku / 200 g bacon mix sałat / mix lettuces sos winegret / vinaigrette sauce   szklanka 100% soku Hortex jabłko / glass of 100% Hortex apple juice 250 g truskawek / 250 g strawberries 100 g orzechów włoskich / 100 g handfuls of shelled walnuts  250 g borówki amerykańskiej / 250 g blueberries 100 g sera pleśniowego typu niebieskiego(...)połówki. Truskawki kroimy na cztery części. Ser kroimy w kostkę. W misce mieszamy mix sałat, kawałki truskawki, borówki, orzechy i ser. Na górze układamy plastry boczku. Całość skrapiamy sosem winegret. Do sałatki polecam szklankę soku 100% jabłko Hortex, który podkreśla smak. Smacznego! ***** First, we fry the bacon slices. After preparing the bacon, we wash and dry vegetables and fruits

Projekty ze smakiem
Grillowany łosoś pomarańczowy na duszonym czosnku niedźwiedzim 111

Czas gotowania 10 min Czas przygotowania 25 min Grillowany łosoś 2 filety z łososia pacyficznego (każdy po 120 g) 1 mała pomarańcza 2 łyżki miodu 2-3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku ½ łyżeczki mielonego imbiru Duszony czosnek niedźwiedzi 200 g świeżych liści czosnku niedźwiedziego 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła klarowanego pieprz(...)biały sól Dodatkowo plastry pomarańczy do dekoracji Grillowany łosoś Z pomarańczy wyciskamy sok, dodajemy miód, sos sojowy, oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pozostałe przyprawy. Marynatę umieszczamy w torebce strunowej, dodajemy łososia, zamykamy torebkę i odstawiamy na 30 minut, aby łosoś się zamarynował. Duszony czosnek niedźwiedzi Szalotkę drobno kroimy, czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy szalotkę

Wędrówki po kuchni

Proponowane wyszukiwania