Spring rolls to rodzaj sajgonek podawanych na świeżo, bez smażenia. To świeże warzywa zawinięte w papier ryżowy. Najlepiej smakują z ostro-słodkim sosem chili. Są banalnie w wykonaniu i wystarczy niecałe 15 minut, aby były gotowe! Idealnie sprawdzą się jako przekąski na wieczór z przyjaciółmi. Ja postawiłam na fit przekąski, bezglutenowe i wegańskie... z sałatą, marchewką, papryką(...)tylko warzywa, ale też ugotowany makaron, np. sojowy, usmażone krewetki czy kurczaka... Składniki: 6 arkuszy papieru ryżowego 6 listków mini sałaty rzymskiej 1 marchewka 1/2 czerwonej papryki 1/2 awokado sos słodka chili Wykonanie: Sałatkę myjemy i osuszamy. Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w cienkie słupki. Paprykę myjemy, usuwamy nasionka i kroimy w cienkie paseczki. Awokado obieramy ze skóry i kroimy
Kuchnia MagdaLenywywaru warzywnego (może być rosół) 3 ząbki czosnku 1 cebula (około 70 g) 2 łyżki mąki pszennej (może być ziemniaczana) 1 łyżka masła około 1 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka słodkiej papryki ½ łyżeczki tymianku ½ łyżeczki czosnku granulowanego ½ łyżeczki soli szczypta pieprzu, papryki ostrej sól, pieprz do smaku olej do smażenia natka pietruszki (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem(...)około 1 minuty. Następnie dodaję pieczarki i smażę około 5 minut. Teraz do pieczarek dodaję masło i gdy się roztopi dodaję mąkę i przez chwilę smażę. Następnie dodaję mięso, sos sojowy, wywar, dokładnie mieszam i duszę około 3 minut. Na koniec strogonowa zabielam śmietaną. Do śmietany dodaję kilka łyżek sosu, dokładnie mieszam i dodaję do strogonowa. Dokładnie mieszam i jeszcze
Uwaga Babcia Gotujełyżka pestek z dynii – 1 łyżeczka kolendry – ½ ząbka czosnku – ½ łyżeczki ostrej papryki – 1-2 łyżeczki cząbru i oregano – szczypta pieprzu i soli – ok. 200 g ulubionego makaronu spaghetti – sos pomidorowy np. z tego przepisu Przygotowanie: Przygotuj brokuły, umyj i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Ugotuj soczewicę ( ale uważaj, żeby nie była za miękka ale bardziej zbliżona do al dente). Wrzuć(...)orkiszowej i wszystko wymieszaj łyżką. Formuj brokułowe kuleczki i smaż na małej ilości oleju, co chwilę obracając, by usmażyły się ze wszystkich stron na złotobrązowo. Odsącz na papierowych recznikach.Przygotuj sos z tego przepisu (1/2 porcji) i ugotuj makaron al. dente. Brokułowe kotleciki podawaj z makaronem i sosem pomidorowym. Smacznego. Artykuł Kotleciki brokułowe z makaronem pochodzi z serwisu I LOVE
I LOVE LIFEktórzy lubią chrupać będą zachwyceni smakiem tej sałatki. To za sprawą selera naciowego, kiszonych buraków i tryskających słodkim sokiem owocem granatu do tego sos vinaigrette z angielską musztardą opakowanie rukoli kiszone buraki seler naciowy owoc granatu awokado pestki dyni i słonecznika od kiełki lucerny Sos vinaigrette: sok z połówki cytryny 2 łyżeczki angielskiej musztardy 2 łyżki oleju(...)pestek winogron pieprz Pestki prażymy na patelni. Seler i awokado kroimy w plastry. Na rukolę rozkładamy warzywa, posypujemy owocem granatu i prażonymi pestkami dyni i polewamy sosem vinaigrette
AZgotuj!wasz wybór. Bardzo polecam do spróbowania. Drukuj Surówka z kapusty pekińskiej i pora Szybka do zrobienia surówka o oryginalnym smaku. Składniki 6 liści kapusty pekińskiej 1/2 średniego pora Sos 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu szczypta soli, cukru i pieprzu Wykonanie Por i kapustę myjemy i kroimy Warzywa wrzucamy do miski. Składniki sosu mieszamy i doprawiamy według uznania. Warzywa mieszamy(...)sosem Artykuł Surówka z kapusty pekińskiej i pora pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuwysmarowania formy Pulpety: 480g mielonego mięsa z szynki 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki natki z pietruszki 1 jajko 1 bułka kajzerka sól pieprz vegeta klarowane masło Sos pomidorowy: 1 puszka pokrojonych pomidorów 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki 4 łyżki pikantnego ketchupu 30g masła sól pieprz Wykonanie: 1. Mięso przełożyć do dużej miski(...)jajko, posiekaną natkę z pietruszki i bułkę namoczona wcześniej w wodzie. Masę dokładnie wyrobić, doprawić solą, pieprzem i vegetą. Uformować pulpeciki wielkości brukselki i usmażyć na klarowanym maśle. 2. Sos pomidorowy: Pomidory z puszki przełożyć do garnka, dodać masło, ketchup, cukier i papryki. Całość zagotować, doprawić solą i pieprzem. 3. Brukselkę ugotować do miękkości w osolonej wodzie. 4. Do żaroodpornego
Szalona Kuchnia Ewelinysosu możemy dodać grzyby świeże lub mrożone. Dzięki nim jest tak bardzo aromatyczny. Najlepiej smakuje z ziemniakami i buraczkami. Pulpety: 500g mięsa mielonego 1 jajko 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz, papryka słodka, lubczyk 1 mała cebula Sos: 500g grzybów świeżych lub mrożonych (u mnie podgrzybki) 2 cebule 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego duży pęczek natki pietruszki 150ml(...)bulionu, posiekaną natkę pietruszki, dusimy do miękkości przez 1 godzinę. Po tym czasie dodajemy śmietankę i mąkę rozmieszaną w odrobinie wody. Doprawiamy solą, pieprzem i przyprawami. Przekładamy pulpety do sosu, dusimy jeszcze kilka minut
Szefowa kuchnigarść groszku cukrowego 1/4 zielonej papryki 2 małe ziemniaki (odmiana przeznaczona do pieczenia i sałatek) 1/4 żółtej papryki 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka sosu sojowego Przygotowanie: Papryki kroimy w paski. Groszek cukrowy kroimy na mniejsze kawałki. Czosnek obieramy i kroimy na plasterki. Ziemniaki ze skórką kroimy w słupki. Na patelnię wylewamy oliwę z oliwek. Dodajemy(...)ziemniaki, papryki i groszek cukrowy oraz czosnek. Smażymy tak długo, aż ziemniaki będą miękkie. Makaron przygotowujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Makaron dodajemy do warzy na patelni, dodajemy sos sojowy. Podsmażamy jeszcze chwile, dokładnie mieszamy makaron z warzywami i sosem. Doprawiamy do smaku, jeśli potrzeba. Podajemy zaraz po przygotowaniu
Moja smaczna kuchniajuż tylko i wyłącznie od Ciebie. Zachęcam Was do odwiedzenia podobnych przepisów gdzie królują pieczone warzywa: – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację – bataty z sosem awokado – kurczak z batatami – carpaccio z buraka – sałatka z żółtym burakiem – sałatka z kolorowych buraczków – frytki z batatów – chipsy z batatów – zbiór przepisów(...)Sklejaj niewielkie kulki z ciecierzycy i wrzucaj je na rozgrzany olej. Smaż przez około 2 minuty z każdej strony a następnie wyjmij na papierowy ręcznik który wchłonie nadmiar tłuszczu. Sos: zblenduj wszystkie składniki sosu. Podawaj z usmażonymi falafelami. SMACZNEGO! Artykuł Falafel pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże
nietylkopasta.plłososia. Spróbujecie? Składniki: – 1 kilogram filetu z łososia – 1 kopiasta łyżka musztardy słodkiej – 2 łyżki oleju sezamowego – 1 łyżka octu ryżowego – 1 łyżka sosu sojowego – sok z połówki jednej cytryny Wszystkie składniki sosu wymieszać w misce. Rybę pokroić na spore kawałki, włożyć do miski z sosem, obtoczyć z każdej strony i schować do lodówki
Smaki Arminepęczak, to bardzo często wymyślam sałatki z dodatkiem tej właśnie kaszy. Dziś na drugie śniadanie zrobiłam sałatkę z kaszą pęczak w roli głównej Dodałam trochę papryki, tuńczyka, fety i sosu sriracha. Wyszło pysznie. Spróbujecie? Składniki: – 200g kaszy pęczak – 1 papryka czerwona – 150g sera feta – 1 puszka tuńczyka w kawałkach (w oleju) – 5-6 rzodkiewek(...)puszki kukurydzy konserwowej – 1/2 pęczka pietruszki – sos sriracha wg smaku Kaszę pęczak wypłukać bardzo dokładnie, ugotować w osolonej wodzie i wystudzić. Paprykę, fetę i rzodkiewki pokroić w kostkę. Wystudzoną kaszę przełożyć do dość dużej miski, dodać tuńczyka (razem z olejem), drobno posiekaną pietruszkę i resztę składników. Dodać sos i przyprawy wg smaku i wszystko dokładnie wymieszać. Gotową sałatkę
Smaki Arminegotowania go zmieniam od tak... Tym razem miałam przygotować pieczeń nadziewaną według przepisu z książki Jak gotować Marii Disslowej, z 1930 roku. Nadzienie przygotowałam według starej receptury, natomiast z sosem pokombinowałam. Nie dodałam pomidorów, zamiast nich dałam grzyby suszone. Mięso przygotowałam w garnku rzymskim. 1 kg mięsa wieprzowego (szynka – cienki płat, schab), 40 g słoniny, 4 anchois, 20 g grzybów(...)przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec około godziny (jeśli pieczemy w garnku rzymskim to do zimnego piekarnika). Upieczone mięso wyjąć i trzymać w cieple. Sos zmiksować i przetrzeć przez sito. Zagotować. Można sos zagęścić mąką. zastawa
królestwo garówZiołowe kulki. Składniki; ok. 50 dag ugotowanych ziemniaków mix ziół - 3 łyżeczki ( poszatkowana bazylia, tymianek, rozmaryn) sól i pieprz do smaku 2 łyżki siemienia lnianego olej roślinny Sos; 150 g jogurtu naturalnego świeże zioła - bazylia, pietruszka... sól i pieprz Przygotowanie; Siemię lniane należy uprażyć na suchej patelni, pod przykryciem a następnie gorące ziarna mielimy w moździerzu lub młynku(...)kawy. Następnie przygotowujemy sos, jogurt doprawiamy do smaku, mieszamy z ziołami i gotowe. Ugotowane ziemniaki tłuczemy, dodajemy posiekane zioła a także doprawiamy solą oraz pieprzem. Mieszamy. Z powstałej masy formujemy kulki o średnicy około 3cm. Kulki panierujemy w zmielonym siemieniu i smażymy na łyżce oleju z każdej strony na rumiano. Podajemy oprószone ziołami z sosem jogurtowym. Pycha! Szybko
Radość kipiąca uśmiechem.Będąc w Anglii przywiozłam puszkę fasolki w sosie pomidorowym. Postanowiłam wykorzystać ją do przygotowania tradycyjnego angielskiego śniadania. Wprawdzie takie śniadania nie są już tak popularne jak dawniej. Ale kiedyś właśnie tak wyglądał posiłek przygotowywany dla mężczyzn, którzy pracowali fizycznie i potrzebowali z rana sowitego śniadania. Taką porcją naprawdę można się najeść. Składniki (na 1 porcję): 1 jajko 2 kiełbaski typu(...)frankfurterki 2 duże pieczarki 2 łyżki pieczonej fasolki w sosie pomidorowym 2 plastry surowego boczku 1 pomidor 1-2 tosty Sposób przygotowania: 1. Na dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, rozłożyć nacięte kiełbaski, plastry boczku, pokrojone w grube plastry pieczarki i wbić jajko. Kiełbaski, boczek i pieczarki odwrócić po jakimś czasie. Jajko lekko popieprzyć i posolić. 2. Na drugiej małej
Kuchnia domowa Aniwstawić do lodówki, aby nabrała smaku. Ten przepis na sałatę to taka baza, do której można np. grillowaną cukinię, oliwki, grillowaną paprykę, kurczaka, co tam chcecie! Do sałatki podajemy sos jogurtowy z czosnkiem. Jak przygotować sos do sałatki makaronowej? Przygotowujemy sos mieszając jogurt z majonezem, rozgniecionym czosnkiem, solą i pieprzem. Smacznego! The post Sałatka makaronowa z mozzarellą i suszonymi pomidorami
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię