sosy - 72234 przepisów (strona:1227/4816)

Sałatka z kurczakiem i parmezanem 175

kurczaka –  6 łyżek tartego parmezanu –  kilka pomidorków koktajlowych –  1 mała sałata rzymska –  4 grzanki o grubości ok.2 cm np. z bagietki sos cezar – 4 łyżki majonezu – 1 łyżeczka sosu worcestershire (dostępny w sieciówkach) – 1 łyżeczka musztardy – 1 i 1/2 łyżeczki soku z cytryny – 1 mały ząbek czosnku(...)osuszyć i pokroić na mniejsze części. Wyłożyć na głębokie talerze. Dodać pokrojone pomidorki koktajlowe, kurczaka i grzanki. Na koniec posypać sałatkę tartym drobno lub na większe kawałki parmezanem. Przygotowujemy sos Cezar. Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z wszystkimi składnikami. Opcjonalnie doprawić solą i pieprzem do smaku. Polewamy nim przygotowaną sałatkę. Artykuł Sałatka z kurczakiem i parmezanem pochodzi z serwisu

I LOVE LIFE
IMPREZOWY WIENIEC Z SALAMI 114

szkl. ciepłej wody, 1 łyżeczka ziół prowansalskich Nadzienie: 10 plastrów salami, 5 pieczarek, 3 łyżki kukurydzy, pół czerwonej papryki, 1 cebula dymka 5-6 łyżek startego żółtego sera Sos: 2 łyżki ketchupu,  2 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki(...)Rozwałkowujemy na koło większe niż blacha w której ułożymy pizzę, kroimy na 15-16 trójkątów. Gotowe trójkąty układamy na blasze, tak aby podstawa zachodziła na siebie.  Smarujemy sosem.  Układamy pokrojone składniki: salami, pieczarki, paprykę, cebulę oraz kukurydzę i ser żółty.  Końce trójkątów zawijamy do środka. Pizzę wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy

słodki bratek
Restauracja Ale Gloria | Warszawa – Miejsca ze Smakiem 118

dobry wybór dla osób, które poszukują świeżych i lekkich pozycji w menu. Co na danie główne? Zostałam przy gęsinie i na danie główne zamówiłam Konfitowane udo gęsi z sosem wiśniowo – chrzanowym podane z pyzami i zasmażanymi buraczkami. Gęsina była miękka i delikatna, pyzy z okrasą i buraczki pasowały do niej doskonale. Oczywiście do tego dania nie mogło zabraknąć nalewki(...)Saska Wiśnia z nutą rumu. Jako drugie danie zamówiliśmy ponownie pozycje z menu sezonowego. Była to pierś perliczki podana ze szparagami oraz sosem morelowym. Dodatkiem były także świeże pomidorki koktajlowe. W jednym jak i drugim daniu sos z owocową nutą dopełnił ich smak. Po tak sutym obiedzie zrezygnowaliśmy z deseru, jednak w menu znajdziecie wiele różnorodnych pozycji, jak klasyczna beza

Kuchnia Bazylii
Sos tatarski 160

Jeden z lepszych sosów na zimno do jajek, szynki, kanapek czy też ryby. Super przepis na sos tatarski z kaparami i musztardą. Zrobisz zapewne w niecałe 20 minut. Spróbuj, bo naprawdę warto poznać ten smak.  - uniwersalny sos do jajek na twardo - można go trzymać w lodówce do 7 dni - szybki i prosty w przygotowaniu

AniaGotuje.pl
Meksykańskie Chili con carne – przepis 262

Meksykańskie Chili con carne, czyli przepis na ostrą wołowinę w sosie pomidorowym z dodatkiem czerwonej fasoli. To danie wywodzące się i popularne w Meksyku, mocno doprawione chili, pieprzem i kminem rzymskim. Meksykańskie Chili con carne Składniki (dla 4-6 osób) 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek ½ łyżeczki papryki chili w proszku ½ łyżeczki sproszkowanego cynamonu(...)małym ogniu, w razie potrzeby doprawiamy solą, pieprzem i papryką chili. Podajemy z ryżem lub z pieczonymi ziemniakami. Meksykańskie Chili con carne Pieczone ziemniaki z piekarnika Pulpety w sosie pomidorowym – sprawdzony przepis Pikantna zupa meksykańska – przepis Artykuł Meksykańskie Chili con carne – przepis pochodzi z serwisu Księga Smaku

Księga-Smaku
Kotleciki drobiowe z warzywami dla dzieci i dorosłych - przepis krok po kroku 187

obiadu z ziemniakami i surówką lub tez zapakować do lunchboxa. To takie trochę kotleto-placki, więc niekoniecznie potrzebują węglowodanów. Wystarczy dodać do nich sałatkę, fajnie też smakują w towarzystwie sosów, np. jogurtu z czosnkiem, sosu tzatziki czy ketchupu. I najważniejsza ich zaleta (bo mocno prosiliście mnie w ankiecie o takie przepisy) - kotleciki drobiowe świetnie smakują też na zimno. Wypróbowane - jadłam(...)ręczniku papierowym. 7. Kotleciki drobiowe podawaj na ciepło lub na zimno. Dobrze smakują w towarzystwie na przykład ziemniaków i surówki, ale także podane z dipem - np. czosnkowym, z sosem tzatziki , z ketchupem. Możesz zapakować je do lunchboxa i zabrać następnego dnia do pracy. Możesz je odgrzać w mikrofalówce lub zjeść na zimno (wypróbowane, gdy pilnowałam remontu mieszkania

Chilli Czosnek i Oliwa
Zapiekanka z serem i szynką 202

zapiekankę. Wystarczy dodać warzywa np.mrożone, które zawsze są u mnie w zamrażarce w przypadku braku świeżych i takim sposobem powstaje nam już prawie gotowe danie. Na koniec jakiś sos i do piekarnika. Nie wiele roboty, maksimum smaku.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zachęcam również do skorzystania z innym moich przepisów na zapiekanki. ZAPIEKANKA WARZYWNA Z TUŃCZYKIEM I SEREM oraz ZAPIEKANKA(...)żółty i szynkę kroimy w kostkę. Jajko roztrzepujemy ze śmietaną, dodając sól i pierz dodatkowo.  3. Formę delikatnie natłuszczamy. Nakładamy makaron, szynkę, ser i warzywa, na koniec zalewając sosem. Delikatnie przemieszajcie, aby sos dobrze się rozprowadził.  4. Zapiekankę wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 30 minut w 170 stopniach. Danie bierze udział w konkursie HORTEX. Przepis możecie pobrać

Zdrowie i pysznie na talerzu
SZYBKA SAŁATKA Z WĘDZONYCH UDEK I BROKUŁA + FILMIK 123

SOS :   4 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu sól, pieprz do smaku 1 płaska łyżeczka cukru 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę(...)obieramy od kości i kroimy w kostkę. Pieczarki odcedzamy, kroimy w talarki i wyciskamy z nadmiaru płynów. Por kroimy w cienkie talarki, pomidory i ser fetę w kostkę Składniki sosu mieszamy. Do miski przekładamy rozdrobniony brokuł, kukurydzę, kurczaka, por, pieczarki, ser fetę, pomidory i polewamy całość sosem. Posypujemy prażonym słonecznikiem. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Sałatka brokułowa 242

Zapraszam na smaczną sałatkę brokułową z serem feta, sosem czosnkowym oraz prażonymi płatkami migdałowymi od Helio. Sałatka pięknie się prezentuję na stole i super smakuje. Polecam Składniki: 1 brokuł 200 g sera feta (w kostkach) 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu 1/2 łyżeczki soli, pieprzu i czosnku suszonego garść płatków migdałowych od Helio Przygotowanie: Na suchej patelni podprażamy płatki(...)ostygnięcia. Brokuł dzielimy na małe różyczki, myjemy i gotujemy al dente w osolonej wodzie (ok. 3-4 minuty). Zaraz po ugotowaniu wyjmujemy brokuły i przelewamy je zimną wodą. Sos: mieszamy razem jogurt, majonez i przyprawy. Brokuły układamy na talerzu lub półmisku, posypujemy serem feta, polewamy sosem. Górę posypujemy podprażonymi płatkami migdałowymi

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Słoikovo-czyli najlepsze i najwygodniejsze śniadanie 2 173

Uwielbiam śniadania do pracy w słoikch. Mało pracy, zbilansowana dieta, wygląda super i tak smakuje. Z tego miejsca pozdeawiam wszysrich "słoikovców". SKŁADNIKI: Sos: Łyżka jogurtu (nie grecki-bo sos będzie zbyt gęsty) Łyżeczka musztardy (dałam francuską) Malutki ząbek czosnku Sól Pieprz Pozostałe składniki: Kukurydza Papryka czerwona Łosoś wędzony Koperek Jajko Szczypiorek Kilka czarnych oliwek Pomidor Spaghetti z cukinii Kapar jabłuszkowy(...)ugotowane na twardo jajko, posypujemy szczypiorkiem, dodajemy kilka oliwek, pomidora oraz zrobiony, przy pomocy obieraczki Julienne, spaghetti z cukinii, Słoik zamykamy-przed jedzeniem mocno nim potrząsamy, żeby sos pokrył resztę składników-Gotowe :) Dodałam kaparka jabłuszkowego-bo uwielbiam

Kopystką po garach
Przepisy na Wielkanoc bez mleka 251

schab bije je wszystkie na głowę. Schab upieczony według tego przepisu jest idealny do jedzenia na zimno do chleba. Można go także podać na ciepło na świąteczny obiad z sosem, który powstaje w trakcie pieczenia. Wielkanocne buraczki z chrzanem Buraczki z chrzanem to doskonały dodatek na wielkanocnym stole. Buraki możemy upiec w trakcie pieczenia świątecznych mięs, by oszczędzić czas. Jajka(...)ugotowaną w rosole gęsinę, przyrządzenie II dania zajmie nam maksymalnie 15 minut. Gęsinę w winie spokojnie może zjeść mama karmiąca piersią, gdyż podczas gotowania alkohol wyparuje z wina. Domowy sos tysiąca wysp Sos tysiąca wysp to świetny dodatek na świąteczny stół. Jest banalnie prosty w przygotowaniu. Dobrze komponuje się zarówno z jajkami, jak i z pieczonymi mięsami. Błyskawiczna sałatka

Dieta bez mleka
Pulpety z ryżem w sosie grzybowym 141

danie pokochasz od pierwszego kęsa. Sos z dodatkiem suszonych grzybów i pieczarek jest niezwykle aromatyczny i smaczny. Pulpety z dodatkiem ryżu są bardzo syte. U nas taki obiad znika bardzo szybko! Pulpety: 300 g mięsa mielonego z szynki 50 g ugotowanego ryżu 2 jajka 3 łyżki bułka tartej 1 cebula Sól Pieprz Czosnek granulowany 2 łyżki natki pietruszki(...)litra bulionu drobiowego 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 2 marchewki Sos grzybowy: 1 cebula 150 g pieczarek Garść suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 0,5 szklanki wody 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka mąki pszennej Mięso mielone łączymy z ugotowanym ryżem oraz natką pietruszki. Dodajemy posiekaną w kosteczkę cebulkę. Wbijamy jajka i wsypujemy bułkę tartą. Doprawiamy solą, pieprzem

VioletoweKucharzenie
MAKARON ZAPIEKANY ZE SZPARAGAMI, POMIDORKAMI i SOSEM GORGONZOLA 122

Makaron zapiekany z zielonymi szparagami, suszonymi i świeżymi pomidorkami oraz sosem śmietanowym z gorgonzolą. Pyszne i szybkie danie w sam raz na obiad po pracy (makaron i szparagi można ugotować z wyprzedzeniem). SKŁADNIKI / 3-4 PORCJE 150 g makaronu rigatoni lub penne 150 g pomidorków cherry 150 - 250 g zielonych szparagów 6 kawałków suszonych pomidorków ze słoiczka 150 ml śmietany(...)zagotowujemy śmietankę. Dodajemy starty czosnek i podzieloną na kawałki gorgonzolę. Lekko solimy. Mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy z ognia. Na spodzie naczynia żaroodpornego o wymiarach 20x30 cm, rozprowadzamy 1/3 sosu śmietanowego. Wykładamy makaron ze szparagami i suszonymi pomidorami. Dodajemy pomidorki cherry i wykładamy pozostały sos. Delikatnie mieszamy.  Na wierzchu rozkładamy podzieloną na kawałki mozzarellę, posypujemy orzeszkami pinii. Wstawiamy

cool and minty
Sałatka ryżowa z papryką - pyszna i prosta 183

gotowanie) duży strąk papryki 1 cebula czerwona lub biała 200 g dobrej wędliny (użyłam szynkowej z pieprzem) pęczek natki pietruszki 250 g ogórków konserwowych 1 mały korzeń selera na sos: 2 łyżki jogurtu naturalnego kremowego 3 łyżki majonezu 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, papryka ostra 1 łyżka soku z cytryny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem(...)paseczki. Cebulę kroję w cienkie półplasterki. Natkę pietruszki drobno siekam, ogórki kroję w drobną kostkę. Selera obieram, ścieram na tarce o średnich oczkach i polewam sokiem z cytryny. Przygotowanie sosu: Do majonezu dodaję jogurt, koncentrat pomidorowy, doprawiam solą, pieprzem, papryką ostrą i dokładnie mieszam – sos jest gotowy. Wszystkie składniki sałatki dodaję do ryżu i dokładnie mieszam. Sprawdzam smak i jeżeli

Uwaga Babcia Gotuje

Proponowane wyszukiwania