sosy - 72234 przepisów (strona:1220/4816)

Gołąbki z młodej kapusty po benedyktyńsku 146

papryki 1 płaska łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka granulowanego czosnku 3 łyżeczki słodkiej , mielonej papryki 2 łyżki miodu sól , świeżo mielony pieprz do smaku 1/2 pęczka świeżego , siekanego koperku sos : 1 litr soku pomidorowego 2 posiekane , cebule zrumienione na maśle 1 szklanka słodkiego, czerwonego wina 1 łyżeczka granulowanego czosnku sól , pieprz do smaku 4 łyżki słodkiej śmietany mąka pszenna , rozrobiona(...)wodą do zagęszczenia sosu dodatkowo : oczywiście młoda kapusta , duża główka smalec do smażenia Kapustę spażamy i oddzielamy liście . Zostawiamy do ostygnięcia . Składniki z listy farsz mieszamy ze sobą , wyrabiając na gładką , jednolitą masę . Każdy liść kapusty faszerujemy , dużą łyżką farszu . Zawijamy jak to gołąbki , każdy ma swój patent , ja nie wiążę nićmi , tylko ciasno zawijam i układam jeden przy drugim

Ogrodnik w podróży
Cytrynowe szparagi z piersią kurczaka 127

towarzystwie pysznej piersi z kurczaka. Proste, szybkie, jednogarnkowe danie, które przygotujecie w 20 minut! W sam raz na zabiegany dzień. Cytrynowe szparagi i kurczak w połączeniu z cytrynowo-miodowym sosem sprawiają, że nie sposób oderwać się od talerza. Słodko-kwaśne smaki na pewno skradną Wasze podniebienia. Cytrynowe szparagi z piersią kurczaka polecają się na obiad! Kto się skusi? 😉 Przygotowanie(...)minutes Czas całkowity 20 minutes Składniki: 400 g piersi z kurczaka 200 g szparagów ¼ szklanki mąki 1½ cytryny + sok z połowy cytryny 2 łyżki masła + 2 łyżki do sosu 2 łyżeczki miodu sól, pieprz czarny, pieprz cytrynowy Sposób wykonania: Umyte i osuszone piersi z kurczaka kroimy wzdłuż tworząc 2 filety. Każdy filet doprawiamy solą i pieprzem czarnym. Następnie obtaczamy każdy

Mostek w kuchni
SPAGHETTI BOLOGNESE + FILMIK 130

opakowaniu.  W garnku podpiekamy na oleju cebulę, dodajemy mięso, mieszamy aby sie nie zbryliło i dodajemy przyprawy. Wlewamy pomidory z puszki. Chwilkę gotujemy na małym ogniu.  Do sosu bolognese dodajemy przecier, mieszamy, doprawiamy jeszcze do smaku, na koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilkę gotujemy i zakręcamy gaz.  Do sosu wsypujemy garść tartego sera i mieszamy(...)Nakładmy porcję makaronu, polewamy sosem, posypujemy serem i parmezanem. Danie podajemy ciepłe. Smaczego.                                     Zapraszam do obejrzenia filmiku i subskrybcji kanałau

Kulinarne Fantazje Marioli
Surówka z młodej kapusty z majonezem i szczypiorkiem 184

łyżka posiekanej natki pietruszki 2-3 duże gałązki szczypioru – ok. 20-30 g (w zależności jak ostry smak surówki chcecie uzyskać) Składniki na sos do surówki z młodej kapusty: 1 czubata łyżeczka musztardy delikatesowej 1 czubata łyżeczka musztardy francuskiej 1 łyżeczka soku z cytryny 1 czubata łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18% 1 czubata łyżki majonezu sól i pieprz(...)dłońmi i zlać nadmiar płynu. Marchewkę umyć, obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Cebulę obrać, posiekać w drobną kosteczkę. Szczypiorek i natkę pietruszki również drobno posiekać. Przygotować sos: w tym celu w miseczce wymieszać ze sobą na jednolitą masę 2 łyżki majonezu, 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%, 1 łyżeczkę musztardy delikatesowej i 1 łyżeczkę musztardy francuskiej

Kulinarne Przeboje
Ślimaczki z ciasta francuskiego z boczkiem, cebulką i mozzarellą 184

czubata łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18% lub majonezu 2 czubate łyżki ketchupu pikantnego 2 łyżki oleju rzepakowego Wykonanie: Cebulkę oraz boczek Sławek zarumienił na patelce. Ciasto francuskie wysmarował sosem z majonezu oraz ketchupu, który wcześniej przygotowała Janina. Mozzarellę starł na tarce o grubych oczkach. Na sos ułożył smażony boczek z cebulką, a następnie uzupełnił startą mozzarellą. Całość zawinął dłuższymi bokami(...)roladę, którą pokroiliśmy w plasterki o grubości ok 3cm. Wyłożone na blaszce ślimaczki wstawiliśmy do piekarnika nagrzanego do 200stC na mniej więcej 20min. Ślimaczki można podawać z sosem czosnkowym. SMACZNEGO! Pozdrawiamy, Sławek, Janina, Paula

Sprawni w smaku
Sałatka z młodych ziemniaków, rzodkiewek i marynowanego ogórka 265

ogórka – trzeba go włożyć do octu dzień wcześniej, żeby przez noc poleżał w lodówce. A tu inny przepis na Sałatkę z ziemniaków i szparagów gdzie zamiast majonezu jest sos z pesto. Print Sałatka z młodych ziemniaków, rzodkiewki i marynowanego ogórka Pyszna wiosenna sałatka z młodych ziemniaków, rzodkiewki i marynowanego ogórka, idealna na grlilla Course Salad Keyword młode ziemniaki, ogórek(...)łyżek octu winnego albo ryżowego 1 łyżeczka soli 1 pęczek koperku duży 1 kg młodych, niedużych ziemniaków 1 pęczek rzodkiewek 1 cebulka albo 2-3 małe cebulki z dymki SOS 1/3 szklanki majonezu 1/3 szklanki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka soku z cytryny sól, pieprz do smaku Instructions Pierwszego dnia pokroić ogórki w plasterki. Połowę koperku posiekać W misce wymieszać ocet

Cooking for Emily
Smażony makaron teriyaki z kurczakiem i warzywami 164

pół godzinki czyli szybko, smacznie, syto... Na 2 porcje 100 gram makaronu do dań chińskich 250 gram mieszanki warzyw chińskiej 1 duży filet z kurczaka ok 300 gram Na sos teriyaki 2 łyżki oleju (najlepiej sezamowego ,ale zwykły też może być) 5 łyżek sosu sojowego 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu 1 łyżka imbiru świeżego( starty na tarce(...)małych oczkach) 1 łyżeczka czosnku (przeciśnięty przez praskę) Można też kupić w marketach już gotowy sos ,lecz ja zdecydowanie polecam zrobić samemu) Makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu ,polecam dodać do wody pół łyżeczki kurkumy,makaron będzie miał ładny kolor i dodatkowy aromat. Na dużą patelnię lub do woka dajemy odrobinę wody ,miód następnie resztę składników na sos.Całość zagotować

Andzia Pichci
Sałatka z brokułem i rzodkiewką 126

Idealna sałatka na kolację świetnie się sprawdzi również na różnego rodzaju uroczystościach. 200/250 g brokuła 5 jajek M 150 g rzodkiewki kukurydza konserwowa pół puszki koperek 1 duży pęczek sos czosnkowy ok. 10 łyżek Brokuła wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy na małym ogniu 2 minuty, odcedzamy i wkładamy do zimnej wody ,wystudzony ponownie odcedzamy. Rzodkiewkę trzemy na tarce(...)Jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy na ósemki lub w kostkę według upodobań. Koperek drobno siekamy. Na dnie miski układamy brokuła posypujemy połową posiekanego koperku i polewamy połową sosu czosnkowego. Następnie wykładamy odsączoną z zalewy kukurydzę i starte rzodkiewki. Na wierzchu układamy pokrojone jajka i polewamy drugą częścią sosu czosnkowego ,posypujemy pozostałym koperkiem

Andzia Pichci
Sos musztardowy 114

Idealny sos do jajek na twardo i do mięs. ok. 500 ml bulionu 2/3 łyżeczki musztardy 50 gram słoniny szczypta cukru,sól 2 łyżki mąki Słoninę kroimy w drobną kosteczkę,przekładamy do garnka i przesmażamy na małym ogniu do momentu aż się lekko przyrumieni Dodajemy mąkę i przesmażamy krótko,następnie wlewamy bulion cały czas energicznie mieszamy. Dodajemy musztardę i przyprawy(...)doprowadzamy do wrzenia gotujemy chwilkę na małym ogniu. Można dodać odrobinę słodkiej śmietanki wtedy sos będzie bardziej kremowy

Andzia Pichci
Salatka meksykańska z kurczakiem 105

papryki czerwonej 1 mała cebula czerwona Pół puszki kukurydzy Pół puszki fasoli czerwonej mały kawałek papryczki chili Przyprawa do dań meksykańskiej użyłam przyprawę do chili con carne Sól Na sos 2 łyżki keczupu 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego Makaron ugotować,odcedzić i wystudzić. Fasolę i kukurydzę odcedzić,przepłukać. Kurczaka pokroìć w kostkę i podsmażyć na patelni dodając przyprawę(...)meksykańską. Paprykę i cebulę oraz papryczkę chili pokroić w kosteczkę. Wszystkie składniki na sos połączyć ze sobą Składniki  przekładamy do miski polewamy sosem i dokładnie mieszamy. Najlepiej odstawić na minimum godzinkę do lodówki

Andzia Pichci
Karkówka zapiekana z warzywami 172

przygotowana karkówka jest kruchutka i rozpływa się w ustach,mięciutka i delikatna w sosie z warzywami to pyszny obiad, ale też świetne danie na ciepłą kolację imprezową. Na 6 porcji 6 plastrów karkówki o grubości ok 1 cm 250 gram cebuli 400 gram papryki w strączku,użyłam czerwonej i żółtej 300 gram pieczarek ⧪ dodatkowo na sos 6 łyżek majonezu(...)plaster karkówki nacinamy delikatnie nożem i rozkładamy na blaszce. Przyprawiamy wegetą i pieprzem. W misce łączymy ze sobą majonez,śmietanę i keczup,przyprawiamy czosnkiem w granulkach,mieszamy. Tak przygotowanym sos nakładamy na każdy kawałek mięsa. Następnie kroimy w piórka cebulę,paprykę w paseczki i pieczarki na plasterki i mieszamy. Warzywa rozkładamy na karkówce, przyprawiamy delikatnie wegetą i czosnkiem w granulkach

Andzia Pichci
Naleśniki bolońskie zapiekane z serem 139

oleju  szczypta soli Farsz 500 gram mięsa mielonego 1 średnia cebula 200 gram włoszczyzny (u mnie mrożona) 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka suszonej bazylii sól pieprz  Sos 1 mała cebulka 1 łyżeczka bazylii 1 duży ząbek czosnku  1 puszka krojonych pomidorów 400 g 1 łyżka masła sól pieprz pół łyżeczki cukru 20 ml śmietanki słodkiej(...)dodajemy pomidory z puszki ,przyprawiamy i dusimy do momentu aż pomidory się  nieco rozgotują od czasu do czasu mieszając. Na sam koniec wlewamy śmietankę i dalej gotujemy aż sos zgęstnieje.( w razie potrzeby podlewamy odrobiną wody) Na środek każdego naleśnika układamy ok 2 łyżki farszu, zawijamy boki naleśnika do środka i zawijamy w rulon (jak np. krokiety) Tak przygotowane

Andzia Pichci
Spaghetti z sosem pomidorowym i oliwkami 175

Zapraszam na spaghetti z sosem pomidorowym i oliwkami. Danie szybkie w przygotowaniu, proste i bardzo dobre. Składniki: 1 średnia cebula 7-8 łyżek oliwy z oliwek 3 ząbki czosnku pół kilo pomidorów świeżych lub 1 puszka pomidorów garść listków bazylii 1 łyżeczka cukru sól pieprz 50 g czarnych oliwek 240 g makaronu spaghetti (2 porcje) Wykonanie: Cebulę siekamy w drobną(...)kostkę, solimy i podsmażamy na oliwie (do zeszklenia). Oliwa nada pomidorowemu sosowi charakterystycznego smaku, dlatego dajemy jej dość dużo (7-8 łyżek). Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do cebuli i podsmażamy około 3 minuty. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, drobno kroimy i dodajemy do cebuli.Wsypujemy cukier, solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy drobno poszatkowane listki bazylii. Dusimy pod przykryciem

Smak mojego domu
ŁOSOŚ SMAŻONY W WOKU Z WARZYWAMI: pyszny przepis 129

szybkich potraw, które dają dużo radości z jedzenia jest łosoś z patelni, smażony z warzywami : z marchewką, czerwoną, zieloną i żółtą papryką, fasolką szparagową, czosnkiem i imbirem. Łosoś doprawiony sosem sojowym, winem ryżowym z dużą ilością posiekanej kolendry. Przepis na łososia z warzywami nie jest skomplikowany, dlatego z jego przygotowaniem poradzi sobie niemal każdy :) Łosoś smażony z warzywami - najczęściej podawany(...)czosnku 1 marchewka garść fasolki szparagowej 1 czerwona papryka 1 zielona papryka 1 żółta papryka 2 łyżki wina ryżowego albo wytrawnego sherry 1 łyżeczka cukru pudru 1 łyżka jasnego sosu sojowego dużo posiekanej kolendry Łosoś smażony z warzywami - przepis, który warto zapamiętać: Krok 1. Łososia opłukać, osuszyć i pokroić w kostkę Czosnek i imbir obrać i bardzo drobno posiekać Marchewkę

Moja Książka Kucharska

Proponowane wyszukiwania