wieczór, który odbiera energię do działania ehhh... Ale jeść trzeba, więc nadal szukam pomysłów na szybkie i smaczne posiłki :) Ostatnio na obiad zrobiłam pierś z kurczaka z marchewką w sosie śmietanowym, mówię Wam pycha a robi się ją na prawdę prędko, spróbujcie koniecznie! :D Składniki na 3-4 porcje: ok. 550-600 g piersi z kurczaka 1 duża cebula(...)bardzo duża marchewka 1 duży ząbek czosnku ok. 50-70 ml śmietanki 30% sól, pieprz 2 kulki ziela angielskiego 1 liść laurowy mąka do obtoczenia mięsa + ewentualnie do zagęszczenia sosu Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki, następnie obtoczyć w mące i obsmażyć z obu stron na mocno rozgrzanym oleju (gdy będzie się smażyć na drugiej
Simply Foodbigos, czy fasolka. Coś co możemy ugotować dziś i jeść przez kilka dni. Niżej przedstawiam propozycję takiego obiadu, przygotowanego z kwaśnej kapusty z kiełbasą, łopatką i wołowiną w sosie własnym. Składniki 2 kg kapusty kiszonej 500 gram łopatki wieprzowej 2 pętka kiełbasy 1 puszka wołowiny w sosie własnym 1 cebula 3 listki laurowe kilka ziaren ziela angielskiego olej(...)ugotowanej kapusty. Teraz na tej samej patelni, na rozgrzanym oleju smażymy mięso z łopatki. Usmażone i miękkie mięso również dodajemy do kapusty. Zostaje nam jeszcze wołowina w sosie własnym. Mięso wyjmujemy z puszki, kroimy w grubszą kostkę lub kawałki i dodajemy do kapusty i pozostałych mięs. Ponownie doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do bigosu. Mieszamy dokładnie i dusimy
Życie zaczyna się w kuchniGorąco polecam! Składniki: 1 opakowanie papieru ryżowego 500 g mięsa mielonego 2 średnie marchewki 1 cebula kilka liści kapusty pekińskiej 1 garść suszonych grzybów mun 50 g makaronu ryżowego sos sojowy, pieprz, olej do smażenia Sposób wykonania: Marchewkę ścieramy na tartce o grubych oczkach. Cebule drobno siekamy, podsmażamy razem z marchewką na oleju. Dodajemy mięso. Wszystko razem smażymy(...)etapie możemy dodać sos sojowy, pieprz. Ilość według uznania (ja dałam około 3 łyżek sosu). Na koniec dodajemy (wcześniej namoczone) i posiekane w słupki grzyby mun, posiekane 4 liście kapusty pekińskiej oraz przygotowany wg instrukcji na opakowaniu makaron ryżowy. Wszystko razem podsmażamy jeszcze kilka minut. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. Przygotowujemy papier ryżowy. Moczmy płatki i nakładamy farsz i zawijamy
Smaki NataliiPodobno było to ulubione danie Abrahama Lincolna. Kremowy sos złożony jedynie z warzyw i bulionu czyni go niezwykle zdrowym i niskokalorycznym. Prosta, ale pyszna i aromatyczna potrawa. Zamów produkty potrzebne do wykonania tego przepisu: #fancy-title-4 {font-family: "Montserrat"} .product", "slidesPerView" : 6, "displayTime" : 6000, "transitionTime" : 500, "nav" : ".mk-swipe-slideshow-nav-5", "hasNav" : true, "pauseOnHover": true, "fluidHeight" : "toHighest" }'> Bulion(...)Dodaj do koszyka Diet-Food – Bio Masło Klarowane Ghee 300g 42,86 zł Dodaj do koszyka Kurczak Fricassee Podobno było to ulubione danie Abrahama Lincolna. Kremowy sos złożony jedynie z warzyw i bulionu czyni go niezwykle zdrowym i niskokalorycznym. Prosta, ale pyszna i aromatyczna potrawa. 400 g Mięsa z uda kurczaka lub indyka 2 szt. Marchewki
Oslov.pożywna. Składniki: 2 garście sałaty 1/2 szklanki makaronu Farfalle Arc Pol 1 jabłko 200 g filetów śledziowych 1/3 szkl. suszonej żurawiny 1 biała rzodkiew 1 łyżka soku z cytryny SOS DO SAŁATKI: 2 łyżki majonezu 1 łyżeczka musztardy miodowej 1/2 łyżeczki cynamonu sól pieprz Makaron Farfalle Arc Pol ugotować al dente. Przygotowujemy sos do sałatki: majonez, musztardę, cynamon, sól(...)obrać i pokroić. Żurawinę sparzyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Na talerz wyłożyć naprzemiennie sałatę, makaron Farfalle Arc Pol, rzodkiew, śledzie, jabłko i sam wierzch posypać żurawiną. Przed podaniem polać sosem. Wpis powstał ze współpracą
Kuchnia w oparacholeju 50 g masła 1/2 szklanki zielonej soczewicy 1 jabłko 3 łyżki powideł śliwkowych 20 suszonych śliwek 40 g suszonych grzybów 150 ml brandy lub czerwonego wina 5 łyżek sosu sojowego 1 l bulionu warzywnego lub wody PRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, po 2 łyżeczki: kminku, ziaren kolendry, gorczycy, suszonego oregano, pieprzu ziołowego, tymianku; po 4 kulki: ziaren jałowca(...)jakiś czas mieszamy. Zwiększamy płomień do dużego, dodajemy suszone śliwki wraz z alkoholem w którym się moczyły oraz namoczone grzyby wraz z wodą w której się moczyły, sos sojowy i powidła śliwkowe. Wprost do garnka z bigosem ścieramy na tarce jabłko wraz ze skórką. Mieszamy i dodajemy kiszoną kapustę. Zagotowujemy, przykrywamy pokrywką i redukujemy płomień do małego. Gotujemy
cool and mintyTego typu śledzie zawsze są u nas w domu mile widziane. Piszę tutaj o przepisach w stylu śledzi po kaszubsku, giżycku, itp. Musi być sos pomidorowy i ocet. Tym razem dorzuciłam do podstawowych składników powidła śliwkowe domowej roboty i śladowe ilości cynamonu. Tak tak, cy-na-mo-nu. Pomidory i cynamon bardzo się lubią. Ryba, cynamon, święta, te sprawy. Wiecie(...)kostkę cebulę, smażymy do zrumienienia. Dodajemy do tego liść laurowy, pomidory, powidła, ocet, cynamon i pieprz, smażymy całość na wolnym ogniu około 10 minut. Musi z tego wyjść gęsty sos. Śledzie mieszamy z sosem, wkładamy do lodówki
Kardamonovywśród wigilijnych potraw. Składniki: 750g płatów śledziowych Matias 4 ogórki konserwowe 1 czerwona papryka 1 mała papryczka chilli 1 czerwona cebula 100g pora 1 łyżka octu sól pieprz Sos: 3 ząbki czosnku 2 łyżki musztardy 6 łyżek oleju 1/2 łyżeczki brązowego cukru 6 łyżek ketchupu pikantnego 1/2 łyżeczki mielonej papryki ostrej pieprz Wykonanie: 1. Filety śledziowe namoczyć w czystej(...)Ogórki konserwowe, cebulę i papryki pokroić w małą kostkę. 3. Por pokroić w plasterki, a następnie na pół. 4. Czosnek zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. 5. Składniki sosu wymieszać ze sobą, a następnie doprawić pieprzem. 6. Wszystkie składniki sałatki przełożyć do dużej miski, dodać sos i całość dokładnie wymieszać. Ewentualnie doprawić solą, pieprzem i wstawić do lodówki aby smaki
Szalona Kuchnia Ewelinyrównie dobrze moze stanowić przekąskę, czy kolację. Sałatkę przygotowujemy z ugotowanych buraczków. SKŁADNIKI: 4 ugotowane buraczki 2-3 ogórki kiszone 2 cebulki szalotki lub jedna zwykła sól,pieprz sos winegret WYKONANIE: buraczki, ogórki, cebulę kroimy w małą kostkę, przygotowujemy sos winegret(pamiętajcie dołóżcie 1 łyżkę miodu), warzywa mieszamy ze sosem i gotowe
Kuchnia BeatyPropozycje na świąteczne rybki (będą aktualizacje:) Śledzie w marynacie korzennej Śledzie po kaszubsku - w sosie pomidorowym Ryba po grecku Śledzie po cygańsku Ryba z pieczarkami i papryką w sosie Śledzie z suszonymi pomidorami Śledzie w sosie czosnkowym Śledzie z majerankiem i olejem lnianym Śledzie z rodzynkami - po sułtańsku Śledzie z fasolką czerwoną Śledzie po duńsku Sałatka jarzynowa ze śledziami Śledzie
Uwaga Babcia Gotujemieć zapasik na długi czas. Jesień była bardzo łagodna, więc roszponka niesamowicie obrodziła. Zazwyczaj używam jej do sałatek. Tym razem jednak postanowiłam przygotować z niej pesto, które stało się sosem do makaronu i dodatkiem do zupy z pasternaka . Składniki : 2 duże garści roszponki 10 liści bazylii 2 łyżki mąki arachidowej 2 ząbki czosnku sól 3 łyżki oleju lnianego dwie łyżki(...)opadnie. Wyjąć roszponkę z miski i przepłukać na sicie. Osuszyć. Roszponkę, liście bazylii, czosnek przepuszczony przez praskę, mąkę arachidową, szczyptę soli i łyżkę oleju zmiksować za pomocą blendera. Do sosu dodać ocet jabłkowy i olej. Zmiksować raz jeszcze. Sos doprawić do smaku solą i ewentualnie rozrzedzić olejem
Weekendy w domu i ogrodziekulki mozzarelli 4 łyżeczki zielonego pesto 4 ząbki czosnku 4 łyżeczki miodu po dwa plastry szynki serrano na filet 1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich sól , chilli do smaku sos : 1 puszka pomidorów krojonych w zalewie 1/2 cebuli 1/2 czerwonej papryki 1 łyżka ciemnego octu balsamicznego 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka suszonej bazylii 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka ostrej , mielonej papryki(...)sól do smaku Składniki warzywne z listy sos , siekamy na małe kawałki i podsmażamy na oleju . Jak warzywa się zrumienią , dodajemy ostrą mieloną paprykę . Mieszamy , wlewamy pomidory z puszki , ocet balsamiczny , miód , bazylię sól do smaku . Dusimy aż warzywa zmiękną , następnie blendujemy na gęsty , gładki sos . Filety z piersi kurczaka płukamy , osuszamy ręcznikiem . W każdym robimy nacięcie , kieszonkę na mozzarellę
Ogrodnik w podróżypatelnię pokrywką, żeby ser zdążył nabrać ciepła i lekko się rozpuścić. Na sałacie układamy po plastrze odgrzanego klopsa z serem i plasterki chrupiącego bekonu. Pora na porządny chlust sosu BBQ. plastry pikli i szczyt bułki. Podajemy od razu. Na drugi dzień nasze cheeseburgery zjedliśmy z oscypkiem – kolejność odgrzewania i składania wszystkich elementów zostaje bez zmian, ale sam ser trzeba(...)się źle ale ma jedną ogromną wadę – w czasie podgrzewania przestaje być jednolity, od cheddara oddziela się tłuszcz który wsiąka i w bułkę, i w kotleta, i rozrzedza resztę sosów, a całości dodaje odczuwalnego ciężaru i nieprzyjemnego tłustego posmaku. Mój komentator nie wziął pod uwagę jednego – cheddar to naprawdę kruchy ser i nie ma opcji, żeby go pokroić w plasterki
Karo in the KitchenDziś przedstawiam Wam pierwszy w tym roku pomysł na świąteczne danie;) Rozpływający się w ustach karp zapiekany z pysznym sosem z grzybami leśnymi z pewnością przypadnie do gustu wszystkim przy (nie tylko) wigilijnym stole. Dzięki przygotowaniu w go formie szczelnych “pakiecików” pozostaje soczysty, bardzo delikatny i aromatyczny dzięki leśnym grzybom. Przygotowałam go z pomocą Folii z papierem(...)czym dodaj czosnek i smaż jeszcze przez 1 minutę. Wmieszaj mąkę i smaż, mieszając całość przez 1 minutę, dodaj grzyby, bulion i wino i gotuj, często mieszając, aż sos zgęstnieje, przez około 2 minuty, dopraw solą i pieprzem jeżeli to konieczne. Umieść 4 kawałki papieru do pieczenia na blaszce do pieczenia, wyłóż na nie grzyby w sosie i na wierzch
karmelowy