nareszcie! Wszystko dzięki temu, że data ważności białego sera powoli się kończyła, a ja tak naprawdę nie miałam pomysłu na obiad. Leniwe podałam z ciepłym sosem malinowym, który zrobiłam z dżemu. Od dzisiaj zdecydowanie częściej będę robiła leniwe w rożnych wydaniach, także na słono, bądźcie czujni! Muszę jednak przyznać, że kuchnia polska(...)obtaczamy w mące. Zagotowujemy osoloną wodę. Wkładamy kluski i gotujemy przez kilkanaście sekund od momentu wypłynięcia na wierzch. Do rondelka dodajemy dżem. Czekam, aż powstanie gęsty, ciepły sos, w razie potrzeby można dodać nieco wody, gdy będzie zbyt gęsty. Leniwe odcedzamy przy pomocy łyżki cedzakowej. Układamy na talerzu. Polewamy ciepłym sosem malinowym
Moja smaczna kuchniasmażenia twarożek: 500 g twarogu półtłustego kwaśna gęsta śmietana 3-4 łyżki cukru (w zależności od tego jak kwaśny jest twaróg) 2 surowe żółtka jajka 150 g suszonej żurawiny sos czekoladowy: 100 g gorzkiej czekolady szczypta mielonej ostrej papryki ok. 70-80 ml słodkiej śmietanki (lub mleka) Naleśniki Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Najwygodniej przy pomocy miksera lub trzepaczki rózgowej(...)nakładać twarożek - średnio około 1 łyżkę na 1 naleśnik. Zwijać w rulonik lub składać w chusteczkę. Każdy naleśnik przed podaniem należy lekko obsmażyć. Podawać obsypane cukrem pudrem i polane sosem czekoladowym. Sos czekoladowy W niewielkim garnuszku mocno podgrzać mleko lub śmietankę. Dodać pokruszoną czekoladę i ostrą paprykę. Całość wymieszać aż do uzyskania gładkiej polewy. Gdyby czekolada nie chciała się rozpuścić
Codzienna kuchnia niecodziennaDodawałam, smakowałam, kombinowałam i wyszło pysznie. Sos bardzo dobry, mięsko miękkie. Palce lizać. Polecam Polędwiczkę oczyścić z błonek i pokroić na plasterki o grubości 1 cm. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką, majerankiem, czosnkiem w proszku. Mięsko dokładnie wykulać w przyprawach. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić mięsko i boczek. Mięso obsmażyć z dwóch stron delikatnie tylko lekko zarumienić. Wrzucić cebulę(...)dodać ogórki kiszone pokrojone w kostkę. Na koniec nie dolewajcie już zbyt dużo wody, żeby nie powstała zupa Mąkę rozmieszać z małą ilością wody i wlać do gotującego się sosu. Na koniec dodać śmietanę, wymieszać i gotowe. Podawać z ziemniakami i dodatkowo ogórkiem kiszonym. Danie bardzo smaczne, polecam. Smacznego
Kuchnia Pokoleńsię z zielonej sałaty, sałaty roszponki, szparagów oraz jajek. Jak sami widzicie do przygotowania tejże sałatki nie potrzeba nie wiadomo jak różnorodnej selekcji składników. Sałatkę do smaku doprawiłam miodowym sosem i kozieradką. Kozieradka nadała sałatce lekko gorzkawego smaku. Ja sałatkę podałam jako dodatek do dania z kurczaka. Śmiało jednak możecie zajadać się nią samą, gdyż użyte do przygotowania sałatki składniki(...)MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania sałatki z zielonymi szparagami. 10 zielonych szparagów szczypta soli szczypta cukru kryształu 1 główka sałaty zielonej 2 garści sałaty roszponki 3 duże jajka Sos: 1 łyżeczka musztardy Dijon 1 łyżka miodu 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki oliwy z oliwek Jak przygotować sałatkę szparagową . Do garnka wlać wodę, dodać sól oraz cukier. Kiedy
mecooksschab wyszedł nam miękki i kruchy najlepiej przygotować go w sosie. Moja propozycja to sos węgierski, który dzięki dużej ilości warzyw nie musi być dodatkowo zagęszczany mąką. 600g schabu 3 papryki 1 marchewka 2 cebule 500 ml passaty pomidorowej (przecier pomidorowy) 5 liści laurowych 10 kulek ziela angielskiego 2 łyżki słodkiej papryki sól, pieprz olej(...)czasie wlewamy passatę, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, słodką paprykę. Doprawiamy solą i pieprzem. 3. Danie dusimy pod przykryciem przez około 1 godzinę, do momentu aż sos się zagęści a schab będzie miękki
Szefowa kuchniSkładniki na porcje dla 2 osób: 3 średniej wielkości ogórki gruntowe 4 jajka ugotowane na twardo kilka listków świeżej bazylii kilka gałązek natki pietruszki oraz koperku sól, pieprz sos 3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżeczki musztardy sarepskiej 2 łyżeczki majonezu Ogórki umyć, osuszyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Jajka obrać i pokroić w kostkę. Zieleninę (bazylię, koperek oraz(...)pietruszkę) umyć, osuszyć i bardzo drobno posiekać. Do miski przełożyć ogórka, jajka i posiekaną zieleninę. Całość przyprawić solą oraz pieprzem i na sam koniec zalać sosem (składniki na sos wymieszać ze sobą). Wszystkie składniki sałatki bardzo dokładnie ze sobą wymieszać. Od razu podawać do jedzenia. Wygląd sałatki przed wymieszaniem wszystkich składników
UgotowaćSezon grillowy jest pomału się rozpoczyna. Najwyższa pora na parę przepisów na dania z grilla. Dziś będzie to czosnkowa marynata do karkówki. Nie bójcie się czosnku
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!kalarepy i ulepszajcie go :) Polecam. Wiosenna surówka z kalarepy. Oto składniki na surówkę z kalarepy: 2 młode kalarepki 1 winne jabłko 1 zielony ogórek 3 łyżki posiekanego szczypiorku sos do surówki z kalarepy: 1/2 szklanki gęstej śmietany 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka musztardy cukier, pieprz, sól i sok z cytryny do smaku Oto przepis na surówkę z kalarepy: Krok(...)miseczce wymieszać wszystkie składniki sosu do surówki Krok 2. Kalarepki i jabłka obrać i zetrzeć na tarce do jarzyn z większymi oczkami Ogórka obrać, przekroić wzdłuż na 4 części i usunąć miąższ nasienny. Następnie ogórka pokroić w kostkę Krok 3. Wszystkie składniki włożyć do salaterki, polać sosem i lekko przemieszać. Posypać obficie posiekanym szczypiorkiem. Surówkę z kalarepki podawać jako dodatek
Moja Książka KucharskaAromatyczny gulasz z szynki to moja propozycja mięsnej potrawy do młodych ziemniaczków. Dlaczego ten gulasz jest wyjątkowy? Otóż smak całości podbijemy odrobiną ostrej pasty z papryki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!sałatka na każdą okazję. Szybka i smaczna. Składniki (na dwie salaterki): 1 sałata lodowa 2 ogórki 1 podwójny filet z kurczaka 3-4 pomidory sól ziołowa przyprawa do kurczaka Sos: 1 mały jogurt naturalny 4-6 łyżek majonezu 2-3 ząbki czosnku - zmiażdżone 1/2 łyżeczki cukru pieprz, sól zioła prowansalskie Sposób przygotowania: 1. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, wymieszać(...)przyprawą i usmażyć na oleju. Wystudzić. 2. Ogórki obrać, pokroić w półplasterki. Posypać solą ziołową. 3. Pomidory pokroić w kostkę, sałatę pokroić w kawałki. 4. Składniki na sos połączyć. 5. Sałatkę ułożyć w salaterce: sałata, pomidory, ogórki, kurczak. Wierzch polać sosem. Smacznego!!! Źródło: Obżarciuch
Kuchnia domowa Aniryżem jest pożywna no i smaczna. Składniki: 1 papryka czerwona, 1 papryka żółta, 20g szynki, 1 puszka kukurydzy, pęczek szczypiorku, 1 szklanka ryżu, 15g żółtego sera, sól, pieprz Sos: 1 łyżezka musztardy, 200g jogurtu naturalnego, Ryż musi mieć odpowiednią konsystencję, czyli ani zbyt miękki ani twardy. Ryż płuczemy pod bieżącą zimną wodą. 1,5 szklanki wody zagotować ze szczyptą(...)mieszanie widelcem. Paprykę i szynkę pokropić w kostkę. Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Szczypiorek drobno pokroić. Wszystkie składniki wymieszać z ryżem. Doprawić solą, pieprzem i sosem. Sos: dowolną ilość jogurtu wlewamy do miseczki (u mnie 200g). Do jogurtu dodajemy 1 łyżeczkę musztardy, pieprz, sól oraz kilka kropel soku z cytryny. Całość dokładnie mieszamy. Dziękuję
Słodki ZakątekPulpety w sosie pomidorowym wielu z nas kojarzą się z dzieciństwem i są chyba jednym z tych dań, które się nie nudzą. Przepis na pulpety w sosie pomidorowym nie jest skomplikowany, a do ich przygotowania wystarczy kilka prostych składników. Continue reading Pulpety w sosie pomidorowym at Blog kulinarny Kurkanielotka.pl
PysiaGotuje.plśmietaną lubię serwować do kotletów schabowych, drobiowych, klopsów, a nawet do dań z grilla. Często ona u nas gości zwłaszcza w sezonie na nowalijki. Wedle uznania możecie zwiększyć ilość sosu śmietanowego, dodać do niego więcej soku z cytryny lub cukru – w zależności jak bardzo słodko-kwaśne potrawy lubicie. Polecam również wypróbować mój przepis na sałatę masłową ze śmietaną(...)kwaśną śmietanę, dodać sok z cytryny (u mnie 2 łyżki, ale można dać więcej do smaku), łyżeczkę cukru oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać, by powstał jednolity sos. Do dużej miski wrzucić sałatę masłową, ogórki, rzodkiewki oraz sos śmietanowy. Całość dokładnie wymieszać i odstawić na ok. 15-20 minut do lodówki, by smaki nieco się przegryzły. Taką surówkę
Kulinarne PrzebojeBardzo lubię sałatki. Czy to takie lekkie z różnymi sałatami i winegretem czy takie konkretniejsze z sosami na bazie jogurtu czy śmietany. Kilka ciekawych przepisów na sałatki znajdziecie TUTAJ . Dzisiaj przedstawiam Wam przepis na sałatkę, która ostatnio zagościła na naszych stołach zwłaszcza podczas rodzinnych imprez. Jest ona bardzo szybka w przygotowaniu, składa się z niewielu składników, a do tego wyjątkowo(...)konserwowego, odsączonego z zalewy 200g sera źółtego goudy, pokrojonego w kostkę 4 plastry ananasa, pokrojonego w kostkę mała puszka kukurydzy, odsączonej z zalewy pół czerwonej papryki, pokrojonej w kostkę sos: 3 łyżki jogurtu naturalnego greckiego, 2 łyżki śmietany 18%, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, sól, pieprz Przygotowanie: Wszystkie składniki sałatki przekładamy do miski i mieszamy. Do miski dodajemy składniki
Życie ze smakiemJajko zapiekane z pieczarkami w kremowym sosie Kolejny przepis z serii: Oeufs cocottes ! Tym razem zapiekane jajka z pieczarkami w kremowym sosie śmietanowym. Przepyszne! Proporcje na dwie kokilki: Składniki: 2 jajka z wolnego wybiegu od szczęśliwych kurek 100 g świeżych pieczarek 2 łyżki Crème fraîche épaisse légère 15% (albo kwaśnej śmietany) 2 dymki cebuli 1 mała(...)dymkę cebuli, podsmażyć i dorzucić pokrojone pieczarki. Po ich podsmażeniu dodać przyprawy, dwie łyżki śmietany i mieszając dusić około trzech minut. Do wysmarowanych kokilek masłem przelać pieczarki w sosie, wybić do każdej kokilki po jednym jajku, lekko jeszcze oprószyć solą i pieprzem. Obsypać delikatnie pokrojonym szczypiorkiem. Piec w temperaturze 230 stopni około 10 minut. Podawać z ulubionym pieczywem. Smacznego
Wino Francja Kuchnia