jakie lądują w hamburgerze: mielone mięso wołowe, bekon, ogórek kiszony, cebula oraz u mnie papryka lub pomidor i szczypiorek. Na koniec odpowiednie przyprawy, w tym musztarda i ketchup albo sos pomidorowy i mamy znakomitą zupę na co dzień, ale i od święta. Składniki – zupa cheesburgerowa: 1,5 litra bulionu 150 g żółtego sera dobrej jakości 500 g mięsa mielonego(...)mnie w makro papryka) 2 ząbki czosnku 20 g tłuszczu do smażenia np. masła klarowanego ghee lub oliwy z oliwek extra virgin 10 g pikantnego ketchupu bez cukru lub sosu pół na pół chili i pomidory albo przecieru pomidorowego 100% 10 g musztardy dobrej jakości (patrz na skład i ilość cukru) sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny papryka słodka papryka
Ola la LCHFdomowy kebab z kurczakiem czy sałatkę kebab , tym razem zapraszam Was na idealną propozycję na sałatkę gyros, idealną na każdą imprezę. Mój przepis to zestaw mnóstwa warzyw i idealnego sosu który dzięki czosnkowi i tabasco stanowi najlepszy dodatek do tego dania. Musicie sami spróbował. Lubisz jedzenie fast food w domowej wersji, zajrzyj też do przepisów na: – zapiekanki z pieczarkami(...)salaterki, a następnie układaj kolejne pietra z warzyw – cebula, pomidory, papryka, kukurydza, ogórki świeże i ogórki konserwowe, sałata. Z majonezu, ketchupu i przeciśniętego przez praskę czosnku przygotuj sos. Jeśli lubisz bardziej pikantne smaki dodaj jeszcze tabasco. Sałatkę podawaj z sosem. SMACZNEGO! Artykuł Sałatka gyros pochodzi z serwisu nietylkopasta.pl - blog kulinaria, restauracje, podróże
nietylkopasta.plSkładniki: 1 wędzona makrela 2 ziemniaki 1 jabłko 1/2 czerwonej papryki 2 ogórki konserwowe 1 cebula dymka (razem ze szczypiorem) Sos: 1/2 szklanki śmietany 18% 1 łyżka ostrej musztardy (sarepska) 3 łyżki octu winnego sól, pieprz Sposób wykonania: Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy i kroimy w plasterki. Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki a następnie w plasterki. Cebulę kroimy w krążki(...)szczypior szatkujemy na drobne kawałki. Ogórki konserwowe oraz paprykę kroimy w paski. Makrelę oczyszczamy z ości i łamiemy na mniejsze kawałki. Składniki sosu mieszamy ze sobą i doprawiamy solą i pieprzem. Wszystkie składniki sałatki mieszamy i polewamy sosem
Qchnia po prostumąki ziemniaczanej 250 g marchewki 3 łyżki oleju 1 cebula 2 ząbki czosnku 150 ml rosołu drobiowego 1 łyżeczka estragonu 2 łyżki kaszy manny sól, pieprz Sos: 1 cebula 1 łyżka masła koziego 200 ml bulionu warzywnego 1/2 szklanki śmietany 1/2 szklanki startego parmezanu 3 łyżki posiekanej natki pietruszki Przygotowanie Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości(...)smaku doprawiamy solą i pieprzem. Z ciasta formujemy placki, na środek każdego kładziemy farsz, który otulamy ciastem. Gotujemy w osolonym wrzątku przez 10 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Sos: Posiekaną cebulę szklimy na maśle, zalewamy bulionem, blendujemy. Następnie dodajemy śmietanę i parmezan, podgrzewamy (nie zagotowujemy). Wrzucamy posiekaną natkę, mieszamy. Kluski podajemy z sosem. U nas kluski były jeszcze podsmażone
R'n'G Kitchenszybkie, smaczne dania czaruję. To danie jest ekspresowe, po 30 min jest gotowe. Warzywa- marchew, cebula czerwona, seler naciowy, do tego mun, świeża kurkuma, makaron wyjątkowy. Bulionem warzywnym z sosem sojowym i nutą chili doprawiane i z świeżymi ziołami podane. Dla mnie bomba smakowa, oraz czasowa, bo krótkie gotowanie, zamieniam na dłuższe smakowanie i odpoczywanie. Składniki(...)eczka startej ś wie ż ej kurkumy, 2 kostki bulionu warzywnego Vegeta Natur + 500 ml wody, 2 ły ż eczki Vegeta Natur pikantna z chili , 2 ły ż ki sosu sojowo grzybowego, 1 opakowanie makaronu z br ą zowego ry ż u nitka 170 g, 2 -3 łodygi selera naciowego, p ę czek zielonej pietruszki, p ę czek
Moniki Smakołykibiałe cebule, 1 łyżeczka Vegeta Natur pikantna z chili, 1 łyżeczka Vegeta Natur z koperkiem, 1 łyżeczka Vegeta Natur z czosnkiem, 4 łyżki oleju rzepakowego, 1 łyżka sosu ciemnego sojowego, ponadto: ok. 500 g ryżu jaśminowego, 1 kłącze kurkumy ok. 3-4 cm, sól, brukselka, cukier, zielona pietruszka, chili suszone mielone. Przygotowanie: Marchew obieramy i jeśli jest duża(...)kurczaka przekładamy do rękawa do pieczenia (zawiązany jeden koniec), dodajemy marchewkę i cebulę. Mieszamy przyprawy Natur z chili, z koperkiem i z czosnkiem, wsypujemy do mięsa. Dolewamy olej rzepakowy, sos sojowy i całość dokładnie mieszamy, rękaw związujemy. Odstawiamy na ok 1-2 godz w chłodne miejsce. Piekarnik nastawiamy na 200 ° C, mieso w rękawie p rzekładamy na blachę
Moniki SmakołykiPyszna, soczysta pierś z kurczaka zapiekana w aromatycznym, warzywnym sosie okazała się tak pyszna, że powtarzałam ją już dwa razy w ciągu czterech dni ;) Danie zachwyca, polecam. Składniki na kurczaka pieczonego w warzywnym sosie: 4 pojedyncze piersi z kurczaka Vegeta Natur 1/2 łyżeczki ziół do drobiu 1 duża cebula 4 pieczarki kawałek czerwonej papryki (taki 5x5 cm) 2 łyżki kukurydzy(...)której smażyły się warzywa wlewamy śmietankę, oraz wodę wymieszaną z mąką, zagotowujemy. Doprawiamy jeszcze Vegetą i wyłączamy grzanie. Do mięsa i warzyw w brytfannie dokładamy kukurydzę i wszystko zalewamy sosem. Całość pieczemy jeszcze 30 minut. Upieczone mięso podajemy z tłuczonymi ziemniakami i surówką np. z buraczków. Danie bierze udział w akcji
Rozpustne gotowaniełyżka masła 3 jajka 100 g serka wiejskiego 1 łyżeczka przyprawy Vegeta Natur do mozzarelli i pomidorów 1 awokado 1/2 cebuli czerwonej 1 garść rukoli 1 garść świeżego szpinaku SOS JOGURTOWY: 1/2 szklanki gęstego jogurtu przyprawa Vegeta Natur do mozzarelli i pomidorów Przygotować sos jogurtowy doprawiając jogurt przyprawą od Vegety Natur. Bułeczki rozkroić i połówki podsmażyć na maśle od wewnętrznej(...)Usmażyć na patelni, starając się, aby jajecznica pozostawała w większych kawałkach. Przełożyć na podsmażone bułeczki dokładając pokrojone w plasterki awokado, krążki cebuli, liście szpinaku oraz rukoli. Między warzywami smarujemy sosem jogurtowym. Smacznego :) Przepis bierze udział w akcji zorganizowanym na Durszlaku.pl #durszlakXvegetanatur #vegetanatur #inspirowanenatura
https:KKuchniaMniamŚledzie połączone z warzywami i słodko-kwaśnym sosem to propozycja, która doskonale sprawdzi się przy każdej okazji. Są naprawdę pyszne, a przyznam, że nie jestem wielką miłośniczką śledzi. Te bardzo lubię, więc gorąco Wam polecam! 500g solonych filetów śledziowych 2 cebule 1 marchewka (duża) 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki zielonej 200 ml wody około 200g koncentratu pomidorowego, 3 łyżki(...)czasie do warzyw dodać listek laurowy, ziele angielskie, wodę, koncentrat pomidorowy, ketchup i miód. Wszystko razem dokładnie wymieszać oraz dusić do miękkości prze około 8-10 minut. Na końcu sos doprawić do smaku octem, solą z pieprzem oraz opcjonalnie odrobiną cukru. Śledzie połączyć z całkowicie ostudzonym sosem i wstawić do lodówki - najlepiej na całą noc, aby smaki się przegryzły
Di gotujeCześć! Bardzo popularne danie jakim są pulpety. Każdy ma jakiś swój pomysł na ich wykonanie. Robię je w sosie koperkowym, z warzywami, zapiekane a tym razem zrobiłam wersję najbardziej chyba znaną: pulpety w sosie pomidorowym. Składniki: * 50 dkg mięsa mielonego np. wołowo - wieprzowego * 1 cebula * 2-3 ząbki czosnku * 3 łyżki masła do smażenia pulpetów i cebulki * mąka(...)masłem. Kiedy wszystkie pulpeciki były obsmażone dolałam passaty pomidorowej i jeszcze dusiłam je ok 15-20 minut od czasu do czasu przekręcając je na drugą stronę. Sos podczas duszenia odparował i zagęścił się. Odrobinkę wszystko poprószyłam solą, pieprzem oraz świeżym tymiankiem. Pulpety podawałam z kaszą bulgur, można również z ziemniakami jak i z makaronem. Jako dodatek akurat
Pieprzyć z FantazjąMagda Przepis na ten makaron jest świetnym przykładem, że sos do makaronu nie musi być zawsze ciepły. Chłodny, kremowy, pikantny od sera sos jest miłym kontrastem dla gorącego makaronu ze słodkim od masła porem i chrupiącym boczkiem. Bardzo sycąca i smaczna propozycja, do tego prosta i szybka w wykonaniu. Istna gratka dla wszystkich miłośników makaronów. Składniki (na 2 porcje): 200g(...)mieszamy do chwili, aż masło się rozpuści i pokryje makaron. Dodajemy także usmażony boczek, doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy. Gotowy makaron rozkładamy na talerze, polewamy porcją przygotowanego sosu i posypujemy dużymi okruchami pozostawionego sera. Od razu podajemy. Powrót na górę
Smaczna Stronaleśnych grzybów (mogą być oczywiście mrożone) 1 cebula 1 mały por pół szklanki groszku konserwowego sól i pieprz do smaku 1 łyżka posiekanej pietruszki 1 łyżka masła Sos; 1 puszka pomidorów bez skóry 1 garść rukoli 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 szklanka wody sól, pieprz , słodka papryka do smaku 1 kulka sera mozzarella Przygotowanie; Muszle(...)Dorzucamy pokrojone grzyby, dusimy do miękkości, aż wyparuje cały płyn. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Dodajemy groszek i pietruszkę, mieszamy. Do blendera wkładamy wszystkie składniki sosu, blendujemy na gładki krem. Makaronowe muszle nadziewamy grzybowym farszem. Układamy je w naczyniu żaroodpornym, zalewamy sosem pomidorowym. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 25 min w temp. 180C. Pod koniec pieczenia
Radość kipiąca uśmiechem.produktami. Ekspresowy makaron z pieczarkami i brokułami / 1 porcja Składniki: 100 g makaronu Chow Mein Noodles 2 garście malutkich pieczarek 3 duże różyczki brokuła 2-3 łyżki sosu sojowego 1 ząbek czosnku sól, pieprz do smaku 2 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: Czosnek obieramy i kroimy na plasterki. Malutkie pieczarki kroimy na plasterki. Różyczki brokuła rozdzielamy na mniejsze(...)części. Na patelnię wylewamy oliwę z oliwek. Dodajemy brokuły oraz pieczarki, a następnie plasterki czosnku. Całość smażymy na najmniejszym ogniu. Dodajemy sos sojowy. Mieszamy i smażymy tak długo, aż brokuły będą miękkie. Makaron wkładamy do wrzącej wody i gotujemy 4 minuty. Odcedzamy i przekładamy na patelnię z pieczarkami, czosnkiem, brokułami i sosem sojowym. Doprawiamy do smaku. Podajemy zaraz
Moja smaczna kuchniapieczonej papryki , cynamon , sól do smaku i jedną szklankę wody . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przykrywamy i dusimy na niewielkim ogniu około 2 godzin . Co jakiś czas warto zajrzeć , czy sos za bardzo nie odparował i w razie potrzeby uzupełnić . Mięso ma się dusić w małej ilości sosu nie pływać jak w zupie . Po upływie dwóch godzin sos powinien samoczynnie się zagęścić
Ogrodnik w podróżykaszy jaglanej z brokułem, orzechami i daktylami, risotto z kaszy orkiszowej z boczniakami i orzechami włoskimi, paella z pęczaku z krewetkami i kurczakiem, zapiekany bulgur z jarmużem w sosie pomidorowym. W tym menu na tydzień znajdziecie pięć kasz na pięć dni tygodnia. Menu jest dobre dla zestresowanych – bo kasza koi nerwy i poprawia humor! Kasza na cały tydzień(...)sposób. Zamiast ryżu mamy pęczak, który idealnie nadaje się do tej roli. Świetnie chłonie wilgoć, a pęczniejąc tworzy podstawę bardzo sycącego dania. Piątek: Zapiekanka z bulguru i kuskusa w sosie pomidorowym Wegetariańskie danie z zapieczonej kaszy bulgur, wymieszanej z jarmużem, zanurzonej w wolno duszonym sosie pomidorowym. Na tym wszystkim „polewa” z jogurtu, parmezanu i jajek. Proste, sycące danie. Opisy dań
Niedzielny kucharz