sosy - 72234 przepisów (strona:1210/4816)

Karkówka pieczona w ketchupie 255

Karkówka pieczona w ketchupie Miękkie, kruche i delikatne mięso, pieczone z cebulką w wyrazistym, lekko słodkawym sosie ketchupowym. Bardzo smaczny pomysł na obiad. Danie robi się łatwo i szybko, wystarczy pokroić mięso i cebulę, zalać sosem i do piekarnika.     Składniki: ok 1 kg karkówki 3 cebule 3-4 ząbki czosnku 1/2 szklanki ketchupu 1 łyżka koncentratu pomidorowego(...)kroimy w plasterki. Połowę cebuli wykładamy na dno żaroodpornego naczynia *** *** Na cebulę wykładamy połowę mięsa *** *** Na mięsie układamy resztę cebuli *** *** Na wierzchu wykładamy drugą część mięsa i całość zalewamy sosem ketchupowym *** *** Naczynie przykrywamy folią aluminiową lub pokrywką i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C. Pieczemy przez 1,5 godziny. Pół godziny przed końcem pieczenia zdejejmujemy folię (lub pokrywkę

Blog z Apetytem
Wiejskie kieszonki naleśnikowe 157

propozycja na naleśniki, które bardzo przypominają tradycyjne krokiety do barszczu, jednak są wzbogacone o dodatkowy składnik, którym jest boczek :) W tej wersji smakują wyśmienicie, zwłaszcza na ciepło, podane z sosem czosnkowym. Chociaż bez sosu czosnkowego, a z kubkiem ciepłego barszczu czerwonego też smakują idealnie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wiejskie kieszonki naleśnikowe – Składniki: Wiejskie kieszonki – Składniki na ciasto naleśnikowe(...)potem w jajku, a na koniec w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i smażyć wiejskie kieszonki z obu stron na rumiano. Podawać je bez niczego lub np. polane sosem czosnkowym. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); The post Wiejskie kieszonki naleśnikowe appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
NUGGETSY Z SELERA Z DIPEM KOPERKOWYM 205

Zaczynamy od ugotowania plastrów selera, które następnie doprawiamy do smaku i panierujemy jak tradycyjnego schabowego - w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano i podajemy z sosem koperkowo-czosnkowym oraz opcjonalnie także ziemniaczanym puree. Najchętniej przygotowuję to danie, wykorzystując seler pozostały po ugotowaniu bulionu warzywnego. Można także wykorzystać seler z rosołu.  SKŁADNIKI / 2-4 PORCJE 1/2 dużego(...)łyżki mąki  1/2 szklanki bułki tartej 4 łyżki tartego parmezanu sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano masło klarowane lub olej do smażenia  SOS KOPERKOWY 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 mały ząbek czosnku, starty na tarce 2 łyżki posiekanego koperku 1/2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego sól  WYKONANIE Selera obieramy

cool and minty
Kluski gotowane na parze 105

Kluski gotowane na parze są nadziewane powidłami śliwkowymi, utopione w przepysznym waniliowym sosie i posypanym makiem. Kluski pochodzą z południowej i wschodniej Austrii oraz z Niemiec nosząca nazwę germknödel. Składniki: 30 dag mąki 2 dag świeżych drożdży 8 dag masła 2 jajka 1/3 szklanki mleka 2 łyżki cukru szczypta soli powidła śliwkowe zmielony w młynku mak niebieski wymieszany z cukrem(...)tylko różnicą, że używamy do tego 3 a nie 2 szklanki mleka i 5 łyżek cukru zamiast 4-ech. Ma powstać nie za rzadki ale i nie za gęsty sos waniliowy. Na talerz wylewamy sos waniliowy, na nim układamy kluskę i posypujemy obwicie zmielonym makiem wymieszanym z cukrem pudrem. Najlepszy na ciepło. Podoba Ci się Ten przepis? Pokaż go innym

Smaczne Potrawy
Pulpeciki po meksykańsku w sosie pomidorowym 120

Składniki: sos: cebula ząbek czosnku 400 g pomidorów z puszki  150-200 ml wody liść laurowy 2 kulki ziela angielskiego 1/3 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu łyżeczka oregano łyżeczka oleju do smażenia 1. Na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Po chwili dodajemy pomidory, wodę i przyprawy mieszam i gotuję na małym ogniu pod przykryciem około(...)minut. Po tym czasie otrzymamy gęsty, aromatyczny sos, który blendujemy ja lubię na gładko, ale można zostawić taki jaki jest. pulpety: 300 g - 500 g mięsa mielonego cebula ząbek czosnku połowa czerwonej papryki 100 g - 200 g ugotowanej czerwonej fasoli (z puszki lub gotowanej w domu) garść natki pietruszki 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki kuminu (kminu

NA MOIM TALERZU
Pulpeciki po meksykańsku w sosie pomidorowym 160

Składniki: sos: cebula ząbek czosnku 400 g pomidorów z puszki  150-200 ml wody liść laurowy 2 kulki ziela angielskiego 1/3 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu łyżeczka oregano łyżeczka oleju do smażenia 1. Na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek. Po chwili dodajemy pomidory, wodę i przyprawy mieszam i gotuję na małym ogniu pod przykryciem około(...)minut. Po tym czasie otrzymamy gęsty, aromatyczny sos, który blendujemy ja lubię na gładko, ale można zostawić taki jaki jest. pulpety: 300 g - 500 g mięsa mielonego cebula ząbek czosnku połowa czerwonej papryki 100 g - 200 g ugotowanej czerwonej fasoli (z puszki lub gotowanej w domu) garść natki pietruszki 1/2 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki kuminu (kminu

Na moim talerzu
Udka zapiekane w sosie pomidorowo-paprykowym 622

Udka zapiekane w sosie pomidorowo-paprykowym to kolejna propozycja na szybki, łatwy do przygotowania i smaczny obiad dla większej ilości osób lub na dwa dni :) Składniki na ok. 5 porcji: ok. 1 kg udek z kurczaka bez kości 2 puszki krojonych pomidorów 2 duże czerwone papryki 1 biała cebula 1 czerwona cebula 4-5 ząbków czosnku przyprawy: sól, pieprz, suszona(...)Pomidory przelać w całości do miski. Paprykę i obraną cebulę posiekać w sporą kostkę, dodać do pomidorów. Dorzucić również przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy i cukier. Powstały sos dokładnie wymieszać i wylać go równomiernie na udka. Naczynie ponownie wstawić do piekarnika i piec przez ok. 60 minut, do miękkości mięsa. Gdy góra sosu zaczęłaby się przypalać, przemieszać ją. Gotowe

Simply Food
Sałatka z tuńczykiem i ogórkiem 150

Sałatka z tuńczykiem i ogórkiem Sałatka z tuńczykiem i ogórkiem Składniki na 4 porcje: 2 puszki tuńczyka w sosie puszka groszku konserwowego 3 ogórki kiszone czerwona cebula duże winne jabłko pęczek szczypiorku sok z cytryny 2 łyżki majonezu 2 łyża jogurtu naturalnego sól pieprz ostra papryka curry Sałatka z tuńczykiem i ogórkiem Wykonanie: Groszek  osączyć z zalewy. Ogórki pokroić(...)skrojeniu skropić sokiem z cytryny, aby miąższ nie ściemniał nieapetycznie.   Wymieszać wszystkie przygotowane składniki. Do sałatki dodać odsączonego z zalewy rozdrobnionego tuńczyka. Posypać połową posiekanego szczypiorku. Przygotowanie sosu Majonez wymieszać z jogurtem. Dodać sól, pieprz, odrobine ostrej papryki oraz curry niewielką ilość. Przed podaniem polać sosem. Podawać z pieczywem. Artykuł Sałatka z tuńczykiem i ogórkiem pochodzi z serwisu Pomysłowa

Pomysłowa kuchnia
Pieczone pałki z kurczaka z cytryną i ziemniakami 247

Pieczone pałki z kurczaka z cytryną i ziemniakami to może być nie tylko weekendowa propozycja na rodzinny obiad. Możecie zrobić ją każdego innego dnia, spakować w

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Gnocchi z gruszką, szynką szwarcwaldzką i gorgonzolą 205

się poddałam. Znalazłam pyszne gotowce i teraz używam ich do takich rarytasów... Przyznać się do słabości to nie wstyd, ale ten przepis trzeba wypróbować. Koniecznie! Gnocchi w serowym sosie z dodatkami: 500g kluseczek gnocchi dobrej jakości 100g szynki szwarcwaldzkiej 200ml śmietanki (30-36%) 200g gorgonzoli dolce 1 gruszka 2 łyżki miodu np. tymiankowego 0,5 łyżeczki tymianku 30g orzechów włoskich(...)obrać), w garnku rozgrzewamy 2 łyżki miodu i dodajemy do niego owoce. Podsmażamy aż gruszka nieco zmięknie. Można także pominąć ten kroki i pozwolić, by gruszka zmiękła w sosie serowym i dodać do niego miód.     Szynkę szwarcwaldzką można tylko pokroić na drobniejsze kawałki lub uprzednio podpiec ją na chrupko w piekarniku w temp. 180 ºC przez

Cooking Monster
Dorsz w stylu Livorno (Baccalà alla Livornese) 152

głębokiej patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, zeszklić cebulę, dodać czosnek, chwilę smażyć razem, a następnie zalać pomidorami. Zagotować, doprawić lekko i dusić pod przykryciem ok 10 minut, aż sos nieco zgęstnieje. Rybę obtoczyć w mące, podsmażyć z obu stron na pozostałej oliwie. Oliwki przekroić na pół, razem z kaparami dodać do sosu. Sos doprawić do smaku solą, pieprzem, dodać posiekana

Obiad gotowy
Kapsalon 165

Składniki: 200 g frytek dwie garście startego sera żółtego jedna pierś z kurczaka  przyprawy: kebab - gyros do kurczaka, pieprz, sól sos: 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego łyżka ketchupu pieprz, sól, czosnek + ewentualnie zioła sałatka: sałata lodowa (kawałek) ogórek (kawałek) pomidor sól,pieprz 1. Pierś z kurczaka myjemy, kroimy na paseczki. Przyprawiamy i odstawiamy.  2. Smażymy frytki(...)gotowe lub obieramy ok. 3 ziemniaki, kroimy na frytki) i przygotowujemy sos mieszając wszystkie składniki. 3. Pierś kurczaka smażymy na łyżce oleju. 4. Składniki na sałatkę kroimy przyprawiamy i mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. 5. Składamy fast food : do aluminiowej lub szklanej foremki wkładamy frytki, garść startego sera żółtego, kurczaka i wkładamy do piekarnika na kilka minut

NA MOIM TALERZU
Kapsalon 195

Składniki: 200 g frytek dwie garście startego sera żółtego jedna pierś z kurczaka  przyprawy: kebab - gyros do kurczaka, pieprz, sól sos: 2 łyżki majonezu 3 łyżki jogurtu naturalnego łyżka ketchupu pieprz, sól, czosnek + ewentualnie zioła sałatka: sałata lodowa (kawałek) ogórek (kawałek) pomidor sól,pieprz 1. Pierś z kurczaka myjemy, kroimy na paseczki. Przyprawiamy i odstawiamy.  2. Smażymy frytki(...)gotowe lub obieramy ok. 3 ziemniaki, kroimy na frytki) i przygotowujemy sos mieszając wszystkie składniki. 3. Pierś kurczaka smażymy na łyżce oleju. 4. Składniki na sałatkę kroimy przyprawiamy i mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. 5. Składamy fast food : do aluminiowej lub szklanej foremki wkładamy frytki, garść startego sera żółtego, kurczaka i wkładamy do piekarnika na kilka minut

Na moim talerzu
Orkiszowe gofry z warzywami, mango, serem żółtym i sosem jogurtowym 118

łyżeczka proszku do pieczenia łyżka cukru szczypta soli dodatki: mała puszka kukurydzy 3 małe podłużne słodkie papryki mango pół pęczka szparagów łyżeczka oliwy gouda z kozieradką natka pietruszki limonka sos jogurtowy: mały jogurt naturalny 2 ząbki czosnku pół pęczka szczypiorku Jogurt mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz drobno posiekanym szczypiorkiem. Odstawiamy do lodówki. Jajka rozdzielamy. Żółtka ucieramy z cukrem(...)kroimy je na mniejsze kawałki. Ser żółty kroimy w kosteczkę (lub za pomocą foremek wycinamy wzorki np. gwiazdki). W zagłębienia gofrów wkładamy dodatki. Posypujemy natką pietruszki i podajemy z sosem jogurtowym oraz cząstkami limonki. Smacznego:) Artykuł Orkiszowe gofry z warzywami, mango, serem żółtym i sosem jogurtowym pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog