sosy - 72234 przepisów (strona:1206/4816)

Kurczak duszony w pieczarkach 115

ząbki czosnku 2 szklanki bulionu drobiowego ( osobiście używam domowego rosołu, ale taki z kostki też może być ) sól, pieprz do smaku mąka pszenna, rozmieszana z wodą do zagęszczenia sosu ( około 2 łyżeczki mąki na 1/2 szklankę wody Kurczaka płuczemy w zimnej wodzie, oczyszczamy z wszelakich zbędnych, kulinarnych ekstrasów, w stylu piórka, pałki, błonki Osuszamy papierowym ręcznikiem. Dzielimy na dowolne kawałki(...)patelnię na której smażyliśmy zalewamy bulionem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Doprowadzamy do wrzenia i całość wlewamy do garnka z mięsem. Całość doprawiamy solą do smaku.Ten zabieg pozwoli na uzyskanie aromatycznego sosu. Mięso dusimy pod przykryciem na niewielkim ogniu, ma pykać nie bulgotać. Jak już będzie miękkie, wlewamy śmietanę, ponownie doprowadzamy do wrzenia i zagęszczamy mąką rozrobioną z wodą do lubianej konsystencji

Ogrodnik w podróży
Sałatka z kurczakiem i sosem czosnkowym 179

Sałatka z kurczakiem i sosem czosnkowym – szybka, prosta i dość delikatna w smaku, z dodatkiem sosu czosnkowego. Idealnie sprawdzi się na kolację lub jako sałatka na imprezę. Jeśli chcecie, by była nieco intensywniejsza, bogatsza w smaku, to mo The post Sałatka z kurczakiem i sosem czosnkowym appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Bataty z żurawiną 122

granat, więc trzeba sobie jakoś radzić. Żurawina godnie go zastępuje. Bataty z żurawiną Drukuj przepis Składniki 2 duże bataty garść żurawiny 1 kostka fety paczka rukoli 2 gotowane buraki sos balsamiczny sól pieprz listonic_name = "Bataty z żurawiną (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "2 duże bataty garść żurawiny 1 kostka fety paczka rukoli 2 gotowane buraki sos balsamiczny(...)żurawinę wrzątkiem i odstawić na parę minut. Potem wylać wodę. Krok 2 Upieczone bataty posypać rukolą, pokrojonymi w plasterki burakami, kosteczkami fety i żurawiną. Przyprawić do smaku i polać sosem balsamicznym. function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp

CoolinarniePL
Śledzie w sosie śmietanowo-musztardowym 119

Śledzi u mnie nigdy dość i mam dla Was kolejną pyszną wersję. Coś na wzór tych dostępnych w sklepie w sosie musztardowym. Sos zrobiłam ze śmietany i musztardy francuskiej i całość zabarwiłam kukrumą. Pyszne i proste i mają zdecydowanie krótszy skład niż te dostępne w sklepie. składniki: 7-8 filetów śledziowych solonych 1 duży kubek śmietany 18 % 4 kopiaste łyzki(...)mleku lub wodzie aby pozbyć się nadmiernego słonego smaku. Wymoczone śledzie pokroić na małe kawałki. Do miski przełożyć śmietanę. Dodać musztardę, ocet, kurkumę oraz pieprz. Dokładnie wymieszać. Do sosu przełożyć pokrojone śledzie, ponownie wymieszać. Przełożyc do słoja i odstawić do lodówki na 1-2 doby aby się dobrze przegryzły

Monia miesza i gotuje
Ryby na Wigilię. Co zamiast karpia? (Ricette con il pesce per la Vigilia di Natale) 139

Salmone in crosta di sfoglia con spinaci) Łosoś zapiekany w cieście (Salmone al forno in crosta) Wytrawne serniczki z wędzonym łososiem (Cheesecake al salmone affumicato) Łosoś na parze z sosem imbirowym (Salmone al vapore con crema di zenzero) Łosoś z marynowaną cukinią (Salmone con zucchine marinate) Pasztet z łososia (Terrina di salmone) Gravlax - marynowany łosoś (Gravlax - salmone marinato) Pasztet(...)tuńczyka, bez pieczenia Tuńczyk z salsą z awokado, limonki i pomarańczy (Tonno con salsa al lime, avocado e arancia) Roladki z dorsza w sosie cytrynowym (Involtini di merluzzo con crema di limone) Pieczone filety pstrąga łososiowego w panierce z cukinią i marchewką (Filetti di trota salmonata gratinati con zucchine e carote) Pieczona dorada z pomarańczą, limonką i żurawiną (Orata

La grande e la piccola cuoca
Kolorowa sałatka z makaronem i wędzonym kurczakiem 566

ćwiartka z kurczaka (lub filet) 150 g drobnego makaronu– u mnie w kształcie ryżu 4 jajka 1 ogórek zielony 1 czerwona papryka 1 szklanka kukurydzy konserwowej 1/2 pęczka szczypiorku Sos: 2 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1-2 ząbki czosnku sól i pieprz       *** Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i kroimy w kostkę *** *** Wędzonego kurczaka(...)zimną wodą, odcedzamy *** *** Ogórka obieramy ze skórki i razem z papryką kroimy w kostkę *** *** Kukurydzę odsączamy z zalewy *** *** Szczypiorek drobno siekamy. Wszystkie składniki sałatki umieszczamy w dużej misce *** *** Przygotowujemy sos: w miseczce umieszczamy majonez, jogurt oraz przeciśnięty czosnek. Całość delikatnie doprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy *** *** Sos dodajemy do sałatki, dokładnie mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy do smaku solą

Blog z Apetytem
Królik w śmietanie – przepis 101

naczynia żaroodpornego ściągamy przykrywkę a mięso zalewamy słodką śmietanką ze zmieszaną jedną łyżką mąki, po czym królika wstawiamy już bez przykrycia do piekarnika i pieczemy jeszcze przez 10min, aż sos zgęstnieje a królik się zrumieni. Gotowego królika podajemy z frytkami i np. sałatką coleslaw Smacznego. królik w śmietanie Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Dorsz pieczony z koperkiem Śledzie(...)sosie koperkowym Zapiekanka z ryżem, brokułem i kurczakiem Karczek pieczony w rękawie foliowym Artykuł Królik w śmietanie – przepis pochodzi z serwisu Księga Smaku

Księga-Smaku
Grzybowe penne 148

olej i usmaż pieczarki na złoty kolor. Następnie dodaj namoczone grzyby i 2 ząbki czosnku starte na tarce. Wymieszaj całość. Dodaj pomidory z puszki i wodę z moczenia grzybów. Sos powinien ładnie zgęstnieć. To potrwa około 5 minut. Dopraw solą i pieprzem. Sos połącz z makaronem. Przełóż na talerz i podawaj z orzechową posypką. Smacznego! table.macro { font-size(...)porcja makaronu zawiera 50% zalecanych dziennych porcji warzyw Dobrym pomysłem będzie zamiana makaronu na pełnoziarnisty. Będzie to dodatkowa porcja błonnika, żelaza, cynku i witamin z grupy B. Do sosu idealnie będzie pasowała cieciorka z puszki lub fasola. Porcja dobroczynnych strączków! P.S. Dawajcie znać w komentarzach jak Wam wyszło! I czy smakowało. Możecie mnie też śledzić na Facebooku i Instagramie

wiecejwarzyw.pl
BIGOS WEGETARIAŃSKI 160

szklanki czerwonego wina 100 g suszonej żurawiny  4 łyżki suszonej czerwonej soczewicy 40 g suszonych pomidorów ze słoiczka 2 i 1/2 szklanki bulionu lub wody (najlepiej z sosem sojowym lub ekologiczną warzywną kostką bulionową) 2 łyżki posiekanej natki pietruszki PRZYPRAWY 3 łyżki sosu sojowego 3 kulki jałowca 3 kulki ziela angielskiego 3 listki laurowe 1 łyżeczka kminku 1 łyżeczka(...)także suszoną żurawinę i pomidory. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy pozostałe przyprawy. Smażymy 3 minuty, często mieszając.  Wlewamy czerwone wino i chwilę odparowujemy. Dolewamy bulion lub wodę oraz sos sojowy. Zagotowujemy, przykrywamy pokrywką i redukujemy płomień do minimalnego. Gotujemy 1-2 godziny, aż większość płynu odparuje. Można chwilę pogotować bez przykrycia, gdyby pozostało dużo płynu (lub zagęścić 1 łyżeczką

cool and minty
Rolady śląskie wołowe 146

będą brązowe. Wówczas wlać około 500 ml wody, przykryć i dusić na małym ogniu przez 1,5 godziny. Gotowe mięso wyjąć i odstawić do przestudzenia. W międzyczasie powstały sos zaciągnąć mąką i przyprawić do smaku solą i ewentualnie pieprzem. Mięso odwinąć z nici i włożyć z powrotem do sosu. Gotować je jeszcze przez 10 minut w sosie i podawać

My simple kitchen
Karkówka zapiekana z pieczarkami 505

zapiekać w dniu podania.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1kg karkówki 3 cebule 1/2 kg pieczarek sól, pieprz słodka papryka w proszku olej do smażenia mąka do obtoczenia sos: 2 łyżki maggi lub sosu sojowego 3 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki octu 2 łyżki cukru 8 łyżek wody (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1.Karkówkę pokroić na kawałki. Natrzeć solą, pieprzem(...)Następnie obtoczyć w mące i obsmażyć. Przełożyć do brytfanny lub naczynia żaroodpornego.  2.Cebulę pokroić w talarki. Przełożyć na karkówkę, na wierzch pokroić pieczarki w paski. Następnie zrobić sos, wymieszać wszystkie składniki, zalać karkówkę, przykryć i wstawić do piekarnika.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); 3.Zapiekać ok 1,5 godziny w temperaturze

Danka Pichci

Proponowane wyszukiwania