Śledzia możemy przygotować na setki sposobów. Doskonale smakuje podany z sosem na bazie musztardy z odrobina miodu i soku z cytryny. Przepyszny! Składniki: 400g filetów śledziowych a'la matias 1 cebula 2 łyżki musztardy stołowej 2 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżki majonezu 3 łyżeczki oleju 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka octu lub soku z cytryny sól, czarny pieprz(...)osuszyć papierowymi ręcznikami. Obie musztardy, miód, sok z cytryny, maggi i olej mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i czarnym pieprzem. Śledzie układać na talerzach i serwować z dodatkiem musztardowego sosu. Śledzie można również pokroić w kawałki i wymieszać z sosem. Trudność przygotowania: łatwe Ilość porcji: 2 Kaloryczność: 370 kcal/porcja
Pyry na Gazłyżka kaparów) 2 ogórki konserwowe kilka gałązek natki pietruszki + do dekoracji 1-2 łyżki oleju roślinnego lub oliwy z wytłoczyn oliwek 2 jajka przepiórcze (opcjonalnie mogą być kurze) sos Worcester sól, pieprz sos tabasco Przygotowanie: Polędwicę drobno posiekać lub zemleć. Szalotki, ogórki oraz kapary pokroić w małą kostkę. Natkę pietruszki oddzielić od łodyg i drobno posiekać. Wszystkie składniki wymieszać(...)mięsem, doprawić solą, pieprzem, tabasco i sosu Worcester. Do tatara dodać odrobinę oleju roślinnego lub oliwy (oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest niewskazana, ponieważ jest zbyt intensywna w smaku). Do mięsa można dodać niewielką ilość gazowanej wody mineralnej. Wszystkie składniki mieszać do momentu, aż mięso będzie odchodzić od ściany miski i zacznie tworzyć jednolitą masę. Uformować pożądany
Obiad gotowygłówki sałaty masłowej 2 garście rukoli 1/2 niedużej kapusty pekińskiej 1/2 średniego bakłażana 1 pomidor 1 kiść winogron 150 g sera typu Lazur 3-4 jajka (po 1 porcję) SOS: oliwa ocet balsamiczny musztarda miód sól, pieprz, zioła INGREDIENTS (3-4 portions): 1/2 lettuce 2 handful of rocket 1/2 small Chinese cabbage 1/2 medium eggplant 1 tomato 1 bunch(...)jeśli mają dużo pestek – teraz jest moment na ich wydłubanie. Ser pokrój na kawałki dowolnej wielkości, ale takie żeby były obecne w całej sałacie. Do słoika wlej/wsyp składniki sosu, zakręć i połącz składniki energicznie potrząsając słoiczkiem. Gdy składniki się połączą wlej zawartość słoika do miski ze składnikami sałaty i wszystko dokładnie wymieszaj. Rozgrzej patelnię grillową, ułóż bakłażana
Martyna Cookslekko schodziło z deski). Pamiętajmy, że pizza nie musi być idealnych kształtów. Mam deskę o średnicy 30 cm, więc przygotowuję pizzę na niej. Tak powstały spód smarujemy cienką warstwą sosu pomidorowego (radzę użyć sprawdzonego przepisu na sos pomidorowy do pizzy ). Dodatkowo sos posypałem suszonym oregano. Na wierzch układamy ulubione dodatki, ale nie za dużo, bo inaczej może powstać zakalec! Dodałem
Kuchnia ŁukaszaAromatyczne i pyszne krewetki z czosnkiem, imbirem , sosem sojowym i chili, smażone na maśle z dodatkiem oleju kokosowego. Całość skropiłam sokiem z limonki, posypałam kolendrą i podałam z chrupiącą bagietką. Takie sobie wspaniałe śniadanko zaserwowałam Polecam ! Szybko się je robi i są wyśmienite. Składniki: około 300 g dużych krewetek (surowych lub obgotowanych) 3 ząbki czosnku 1 łyżka startego na dużych(...)oczkach imbiru szczypta chili 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka masła 1 łyżka oleju kokosowego sok z limonki do skropienia świeża kolendra do posypania Przygotowanie: Czosnek drobno posiekać. Krewetki obrać z pancerzy, oczyścić i przełożyć do miseczki. Dodać sos sojowy, imbir, chili i czosnek. Wymieszać. Na patelni rozgrzać masło i olej i wrzucić zawartość miseczki. Krewetki smażyć około 2 minut
Oryginalny smakwodę. Czas moczenia zależy jak słone mamy śledzie. Następnie śledzie osączam z wody i dokładnie osuszam ręcznikiem papierowym. Śledzie przekrawam wzdłuż na pół i kroję na mniejsze kawałki Przygotowanie sosu: Cebulę kroję w piórka, umytą paprykę oczyszczam z gniazd nasiennych i kroję w cienkie paseczki. Umyte pieczarki kroję w półplasterki, ogórki kroję w półplasterki. Natkę pietruszki drobno siekam. Teraz(...)smażę na małym ogniu przez kilkanaście minut, do miękkości papryki. Na koniec dodaję koncentrat pomidorowy, ketchup, doprawiam delikatnie solą, pieprzem i całość jeszcze smażę około 3 minut. Następnie sos przekładam do miski i odstawiam do wystudzenia. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Końcowe przygotowanie śledzi: Do miski z sosem dodaję śledzie, natkę pietruszki, ogórki, dokładnie mieszam, sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam
Uwaga Babcia GotujeOregano · Sól · Papryka ostra · Jajko Składniki na sos Tzatziki: · Duży jogurt naturalny · Szczypta soli · Szczypta pieprzu · Koper(...)Ricottę kroimy w kostkę i układamy na wierzch sałatki. 11. Pozostał nam sos, jogurt mieszamy z solą, pieprzem, koprem, obranym i startym na dużych oczach ogórkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. 12. Tak przygotowanym sosem polewamy
Kulinarna Chwilajestem człowiek-ziemniak. Ja mogę jeść ziemniaki zawsze, o każdej porze i w każdej postaci! Kluchy ziemniaczane uwielbiam i gdyby nie to, że najbardziej lubię je z dekadenckimi, tłustymi sosami które są najprostszą drogą do całkowitego zaniku talii i przejęcia roli ludzika Michelin, jadłabym je pewnie co drugi dzień. Domowe gnocchi nie są trudne do zrobienia, a te z dodatkiem(...)posklejały. Powtarzamy z kolejnymi porcjami ciasta. Te gnocchi są pyszne nawet z samym palonym masłem i odrobiną szałwii, posypane dodatkowo startym parmezanem, ale można je podać również z sosem pomidorowym albo w takim wydaniu jak na pierwszym zdjęciu: z fenomenalnym i superszybkim do zrobienia sosem śmietankowym z czosnkiem i z młodym szpinakiem– KLIK . Spróbujcie, nie pożałujecie! SKŁADNIKI 2 duże
Karo in the Kitchenszklanki mąki (+ do podsypywania) 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 jajko gałka muszkatołowa sól pieprz olej do smażenia nadzienie: 300g kiszonej kapusty 100g pieczarek 1 cebula majeranek czarny pieprz sos: 3 łyżki jogurtu greckiego 1-2 ząbki czosnku 1 łyżka posiekanego koperku sól pieprz Kapustę opłukać (jeśli jest bardzo kwaśna), odcisnąć. Pieczarki obrać i pokroić w drobną kostkę. Cebulę pokroić(...)zlepić jak pyzy i spłaszczyć. Można nadać okrągły lub owalny kształt. Farszynki smażyć na rumiano z obu stron na niewielkiej ilości oleju na małym ogniu. Podawać ze śmietaną lub sosem jogurtowym. Sos: c zosnek przecisnąć przez praskę. Dodać pozostałe składniki, wymieszać. Smacznego
Obiad gotowyprzyjemny szum krople spadających na ziemię i pobliskie dachy niezwykle uspokaja... Dziś dla odmiany coś na wytrawnie. Jak dla mnie kaczuszka wybitna :) Z chrupiącą skórką. Do tego idealny sos na bazie jabłek, pomarańczy i masła. Taki obiad na pewno zachwyci waszych gości :) Przepis na tą kaczuszkę znalazłam na tej stronie (klik ). W oryginale jest to receptura Karola Okrasy. Pozwoliłam sobie(...)rozmarynu (1-2 gałązki). Smażyć, aż jabłka lekko się przyrumienią. Jabłka zdjąć z patelni, wlać sok pomarańczy i dodać kawałki masła. Poruszać patelnią podgrzewając wszystko na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Wówczas włożyć do niego przesmażone jabłka i wymieszać. Upieczone piersi kaczki pokroić w grube plastry, polać sosem i podawać z jabłkami i cebulką
My simple kitchenSkładniki: 2 kokosy 1 garść roszponki 1 op. płatów łososia 1/2 szklanki kuskus 3 mini banany (kilka kropel z cytryny) 2 łyżki płatków migdałowych garść malin garść czereśni SOS: 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego sól pieprz Przygotowujemy sos: wszystkie składniki mieszamy. Przygotowujemy sałatkę: Kuskus przygotować wg przepisu na opakowaniu. Banana obrać i pokroić w plasterki(...)pestki. Płatki migdałowe uprażyć na patelni. Owoce oraz płatki migdałowe wymieszać z kuskusem. do kokosa przekrojonego na pół wkładamy roszponkę oraz kuskus z owocami oraz łososia. Podajemy z sosem
Kuchnia w oparachnatka do dekoracji 1-2 łyżki oleju roślinnego o neutralnym smaku np. słonecznikowy lub rzepakowy po jednym żółtku jajka na każdą porcję - mogą być kurze lub przepiórcze opcjonalnie sos Worcester i tabasco sól i pieprz do smaku Opcjonalnie możecie dodać do tatara także inne dodatki. W wydanej w 1956 roku książce Kuchnia Polska wśród składników są m.in. musztarda i marynowane(...)grzyby. W innych przepisach pojawia się też sos sojowy, anchois, sardynki w oleju, oliwki, papryka konserwowa i drobno posiekane chili. Szef kuchni Dominiki Moskalenko, autor nieco zmodyfikowanego przeze mnie powyższego przepisu nie poleca dodawania do tatara oliwy z pierwszego tłoczenia, ponieważ ma zbyt intensywny smak. Tatar wołowy - przepis Polędwicę bardzo drobno posiekać lub zmielić na sitku o dużych oczkach
Kulinaria - potrawy z różnych stron światadwie pizze o średnicy ok. 26 cm) 160 ml ciepłej wody 2 łyżki oleju lub oliwy 1 łyżeczka soli pół łyżeczki cukru 10 g drożdży świeżych 280 g mąki Sos Składniki: pół puszki pomidorów krojonych szczypta soli szczypta pieprzu szczypta papryki słodkiej szczypta oregano 1 płaska łyżeczka czosnku granulowanego Dodatki: 4 średnie sztuki pieczarek 2 kulki sera mozzarella (każda(...)miało średnicę ok. 26 cm. Możesz nie używać stolnicy i rozciągać ciasto tylko na papierze do pieczenia. Arkusz papieru przytnij do wielkości swojej blaszki. Na gotowe ciasto wyłóż połowę sosu pomidorowego i rozsmaruj łyżką. Następnie podziel mozzarellę na małe kawałki za pomocą dłoni i rozłóż równomiernie na całej pizzy. Na wierzch rozłóż pieczarki. Możesz też użyć innych dodatków wedle uznania
Słodki BlogKotlety Mexico Szukamy przepisów na święta a co powiecie na soczyste kotlety, polane pysznym sosem. Można zaskoczyć gości inną odmianą kotleta. Składniki: · 1 kg schabu · Cebula · ½ kg pieczarek · Serek hochland(...)Sos meksykański w słoiczku · 15 dag sera żółtego · Pieprz · Sól · Olej do smażenia · 2 jajka · Bułka tarta do panierki Sposób przygotowania
Kulinarna Chwiladrobną kostkę, czosnek i imbir pokrój w plasterki, dodaj przyprawy i smaż całość na odrobinie oleju. Dodaj następnie orzechy razem z wodą, suszone pomidory i zblenduj całość na gładki sos. Sos wymieszaj z kalafiorem i wstaw ponownie do piekarnika na 40 minut. Po tym czasie kalafior powinien być miękkie, a sos powinien zgęstnieć. W razie potrzeby zostaw całość w piekarniku
wiecejwarzyw.pl