Połowę owoców włóż do miski, polej sokiem z cytryny i posyp łyżeczką cukru. Odstaw na ok. 20 minut. Następnie połącz z resztą owoców i zmiksuj. Biszkopty maczaj w zmiksowanym sosie owocowym i układaj na dnie małych pucharków. Ułóż warstwę sosu i przełóż masą mascarpone. Następnie ułóż kolejną warstwę biszkoptów wcześniej maczanych w sosie, wyłóż serek mascarpone. Udekoruj wierzch świeżą miętą
I LOVE LIFEdnia przyszłam do Was z faszerowaną papryką. Taką, którą zrobicie z pozostałości po niedzielnym rosole, bo nie dość, że mięso zużyjecie, to śmiało rosołu możecie użyć jako bazy na sos. Czasem zdarza się też, że jest resztka ugotowanego ryżu, więc tym bardziej wtedy należy skorzystać właśnie z takiego prostego rozwiązania ;) Składniki dla 2 osób: 2 papryki 60g ryżu 200g chudego(...)gotowanego mięsa 1 mała cebula Kilka gałązek świeżej pietruszki 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego #Pudliszki 2 łyżki masła Sól, pieprz do smaku Sos pomidorowy: 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka domowego bulionu ¾ szklanki wody ½ małego słoiczka koncentratu pomidorowego #Pudliszki Szczypta cukru Sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania Ugotowane mięso- najlepsze rosołowe- mielimy w maszynce
Kuchnia w czekoladzieminut. Gdy łupinki zrumienią się, zmniejszamy płomień. Dodajemy sok z cytryny i ocet. Gdy płyn troszkę odparuje, dodajemy pomidora., kapary, oliwki i tymianek. Dolewamy ok. 100 ml wody. Doprowadzamy sos do wrzenia i przekładamy do niego usmażony wcześniej fenkuł. Przykrywamy patelnię i całość dusimy pod przykryciem ok. 10 minut, przewracając plastry kopru na drugą stronę po 5 minutach. Jeśli(...)sos będzie zbyt wodnisty, gotujemy go bez przykrycia przez ok. 2-3 minuty, by odparował. Plastry przekładamy wraz z sosem na talerze, podajemy z ricottą, posypane skórką z cytryny. Oryginalny przepis znajdziecie w „Cała obfitość” Y. Ottolenghi. Porcja ma ok. 344 kcal
Kucharzycakurczaka i zrobić pyszne spaghetti wegetariańskie. Składniki: 2 małe filety z kurczaka 1/2 czerwonej papryki 1/2 żółtej papryki 1/2 małej cukini 6 szparagów Garść pomidorków koktajlowych 1/2 szklanki sosu marinara (według tego przepisu) lub passata pomidorowej 1/3 opakowania makaronu spaghetti 1 łyżka oliwy 2 łyżeczki oregano 2 łyżeczki cebuli w proszku 2 łyżeczki czosnku suszonego 2 łyżki tartego parmezanu Sól(...)pieprz Przygotowanie: Krok 1 Zagotuj litr wody, posól. Wsyp makaron. Gotuj 10 minut. Odcedź. Wlej do makaronu pół szklanki sosu marinara. Wymieszaj. Jeśli nie masz sosu marinara użyj zwykłej passata. Dopraw ją tylko solą i pieprzem oraz odrobiną cukru. Krok 2 Umyj warzywa. Pokrój papryki w paski a potem w kostkę. Cukinię w ćwierć talarki. Szparagi w dwucentymetrowe kawałki (wcześniej
Niedzielny kucharzprzystało na mieszkańców tego regionu przygotowujemy je na różne sposoby. Zawsze je lubiłam, obojętnie jak przygotowane. Można je zrobić grillowane, z wody, w pizzy lub tarcie lub z sosem holenderskim, albo podać w postaci zupy krem – możliwości jest wiele. Ja najbardziej lubię grillowane szparagi zawinięte w szynkę parmeńską, lub boczek. Piotrek ma zaś 2 swoje ulubione przepisy na białe(...)szparagi: gotowane szparagi z sosem holenderskim i gotowane szparagi z bułką tartą i masłem, podane tak samo jak fasolka szparagowa , Zobaczcie, z czym najlepiej podawać szparagi i jak przyrządzić proste, smakowite dania z białymi i zielonymi szparagami. Polecam nasze najlepsze przepisy ze szparagami. Wybraliśmy 10 najlepszych przepisów ze szparagami, znajdziecie poniżej, kliknijcie w link nad zdjęciem, to przeniesiecie się
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięDodatki u Mnie : 🍕 20 dag mięsa z grilla,kielbasy z grilla,warzyw z grilla doprawione przyprawami do grilla Skworcu 🍕 15 dag sera wędzonego tartego 🍕 15 dag pieczarek 🍕 sos bbq na spód 🍕 sól i pieprz do smaku Przygotowanie : 1. Do miski dodaję wszystkie składniki ciasta. Dokładnie wyrabiam ,można recznielub za pomocą maszyny. Ciasto musi być miękkie(...)odchodzić od dłoni. 2. Ciasto rozwałkowujemy. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostawiamy w ciepłym miejscu przez ok 2 godzin. 3. Po tym czasie smarujemy dowolnym sosem ciasto,kładziemy dodatki. 4. Piekę ok 35 min w 180 stopniach. 5. Podajemy z ulubionymi sosami
Gotowanie PatkiCześć! W moim domu do roślinożerców zalicza się żeńską część rodziny. Ta część właśnie była zachwycona takim właśnie obiadem. Ugotowałam kluski szpinakowo - serowe. Podałam je z sosem pomidorowym a że miałam pieczarki w lodówce to zrobiłam też sos pieczarkowy i podałam tym, co akurat na taki sos mieli ochotę. Składniki: * 30 dkg liści szpinaku
Pieprzyć z FantazjąSos chrzanowy jest wspaniałym dodatkiem zarówno na zimno np. do jajka, lub na ciepło do zrazików mielonych,czy gotowanej wołowiny. Dziś przygotowałam go do zrazów wieprzowych i tagliatelle. SKŁADNIKI: zraziki: 0,40dag. mięsa mielonego przyprawy:sól,pieprz,majeranek cebula 2 ząbki czosnku sos: 1 mał kwaśna lub słodka (12%) śmietana 2-3 łyżki chrzanu 1-2 łyżek mąki pszennej WYKONANIE(...)mięso doprawiamy, formujemy okrągłe zraziki i gotujemy w osolonej wodzie, dodajemy chrzan, gotujemy jeszcze chwilę, doprawiamy sos solą i pieprzem, zaprawiamy śmietaną z dodatkiem mąki, gotujemy makaron i gotowe
Kuchnia BeatyPieczone warzywa: 2 papryki czerwone 4 pomidory malinowe 1 cebula 1 cukinia oliwa z oliwek czosnek niedźwiedzi rozmaryn świeży szczypta soli Sos pomidorowy z pieczonych warzyw z oliwkami: pieczone warzywa oliwa z oliwek do smażenia 1 lampka wina czerwonego 1 łyżka koncentratu pomidorowego Pudliszki garść czarnych oliwek marynowany(...)smaż na niej czarne oliwki, pokrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz marynowany zielony pieprz. Wlej wino, zredukuj je. Dopraw solą, chili i cukrem, dodaj koncentrat pomidorowy i wymieszaj sos. Na koniec dodaj pieczone warzywa i duś składniki maksymalnie 3 minuty, starając się nie mieszać zbyt mocno składników, by się nie rozpadły. W tym czasie krewetki nabij na "patyczki" zrobione
Mango Papajałączymy ze śmietaną i połową szczypiorku. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Na dnie salaterki rozkładamy porwaną na mniejsze części, umytą i osuszoną, sałatę. Następnie wykładamy 1-2 łyżki sosu. Dajemy kalafiora, polewamy go 1-2 łyżkami sosu. Następnie wykładamy warstwę pomidorów. Dajemy cebulę. Rozprowadzamy resztę sosu. Posypujemy kiełkami oraz pozostałym szczypiorkiem
Smaki Na Talerzupoza tradycyjną kiełbasą na grilla? Dziś przedstawiam Wam 2 pyszne pomysły. Skrzydełka z grilla i proste szaszłyki z kurczakiem. Przygotowując grillowane smakołyki nie zapomnicie też o pysznych sosach. U nas to podstawa. Dla mnie oczywiście czosnkowy i pomidorowy, a dla panów koniecznie ostre sosy . Oni lubią mocne wyznania A i ja czasem tak zaszaleje mając pod ręką dużą ilość picia(...)Skrzydełka z grilla Składniki: 1 kg skrzydełek z kurczaka (8-9 sztuk) Na marynatę: 3 ząbki czosnku (obrane i przeciśnięte przez praskę) 1 łyżka miodu 3 łyżki sosu sojowego 3 łyżki oleju 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki pół łyżeczki pieprzu Przygotowanie: Mieszamy składniki marynaty. Oczyszczamy skrzydełka. Umieszczamy np. w naczyniu żaroodpornym i zalewamy marynatą, mieszamy jeszcze chwilę
Słodkie okruszkiopakowanie mixu sałat 1 puszka kukurydzy 2 filety z kurczaka pomidorki koktajlowe 1 opakowanie sera feta 30 g płatków migdałowych u mnie Helio curry indyjskie olej do smażenia Sos czosnkowy: 2 - 3 większe ząbki czosnku 200 g jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu sól pieprz 1. Kurczaka kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wrzucamy kurczaka i smażymy(...)sałat myjemy, osuszamy na sitku, pomidorki kroimy na ćwiartki, kukurydzę odsączamy z zalewy, fetę kroimy w kostkę. 2. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni. 3. Przygotowujemy sos: do miseczki dajemy czosnek przepuszczony przez praskę, dodajemy jogurt naturalny, majonez i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. 4. Do większej misy dajemy: na spód mix sałat, następnie kukurydzę, naszego usmażonego kurczaka, pomidorki
kruche babeczkismacznie zjeść. Wracam do wpisów „Obiad w 30 minut” – smacznie, szybko i zdrowo! Dzisiaj proponuję makaron spaghetti z tuńczykiem, zielonym groszkiem w pysznym śmietanowo musztardowym sosie! Ekstra szybkie i ekstra smaczne Składniki: 200 g makaronu spaghetti pół szklanki mrożonego zielonego groszku 3 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku polskiego sól, świeżo mielony pieprz 1 łyżeczka musztardy(...)papryka konserwowa 2 łyżeczki kaparów puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym 125 ml śmietanki 18% 1/4 szklanki wody z gotowania makaronu Makaron gotować w osolonej wodzie ok 8 minut, następnie doda zielony groszek, gotować jeszcze 2 minuty, odcedzić, zostawiając 1/4 szklanki wody z gotowania. W międzyczasie posiekać drobno czosnek, paprykę pokroić w drobną kostkę, tuńczyka odcedzić. Na patelni rozgrzać
Mój pomysł naSkładniki: 500 g polędwiczki wieprzowej 400 ml mleczka kokosowego 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryczka chili 1 i 1/2 łyżki żółtej pasty curry 1 i 1/2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka koncentratu pomidorowego sok z połowy limonki 1 łyżeczka kurkumy sól kolendra ryż jaśminowy Sposób wykonania: W garnku zagotowujemy mleczko kokosowe z dodatkiem poszatkowanego drobno czosnku oraz pasty curry. Gotujemy(...)małym ogniu przez 5 minut. Następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, sos rybny, sok z limonki, kurkumę, poszatkowaną papryczkę chili oraz sól. Podgrzewamy od czasu do czasu mieszając. Gdy sos delikatnie zgęstnieje dodajemy pokrojoną na małe kawałki polędwiczkę. Gotujemy przez 20 minut często mieszając. Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem. Wierzch posypujemy poszatkowaną kolendrą
Qchnia po prostuPieczone żeberka w sosie barbecue, grilowania ryba, stek, kaszanka i warzyw – wszystko z grilla, tyle że zrobionego w domu, w piekarniku. To doskonała alternatywa dla klasycznego grilla. Pozdrowienia z Krainy Deszczowców! Właśnie zaczęliśmy długo wyczekiwaną majówkę, wymarzony wyjazd, pierwszy od miesięcy, gdyż wszystkie wcześniejsze urlopy trzeba było odwołać ze względu na ciągle, żłobkowe infekcje Miłosza. Opuszczaliśmy Warszawę przykrytą ciężkimi(...)kieszonce papieru do pieczenia lub folii aluminiowej. Fachowo mówiąc jest to metoda pieczenia en papilote. My w tym tygodniu tak będziemy robić. Jeszcze w Warszawie upiekliśmy super żeberka w sosie barbecue. W menu jest jeszcze grillowany kurczak, ryba, kaszanka i warzywa. Zapraszamy do odwiedzania Niedzielnego Kucharza. Mamy nadzieję, że nasze przepisy zainspirują Was i pomogą przetrwać majówkę. Pieczone żeberka
Niedzielny kucharz