dobry wybór dla osób, które poszukują świeżych i lekkich pozycji w menu. Co na danie główne? Zostałam przy gęsinie i na danie główne zamówiłam Konfitowane udo gęsi z sosem wiśniowo – chrzanowym podane z pyzami i zasmażanymi buraczkami. Gęsina była miękka i delikatna, pyzy z okrasą i buraczki pasowały do niej doskonale. Oczywiście do tego dania nie mogło zabraknąć nalewki(...)Saska Wiśnia z nutą rumu. Jako drugie danie zamówiliśmy ponownie pozycje z menu sezonowego. Była to pierś perliczki podana ze szparagami oraz sosem morelowym. Dodatkiem były także świeże pomidorki koktajlowe. W jednym jak i drugim daniu sos z owocową nutą dopełnił ich smak. Po tak sutym obiedzie zrezygnowaliśmy z deseru, jednak w menu znajdziecie wiele różnorodnych pozycji, jak klasyczna beza
Kuchnia BazyliiJeden z lepszych sosów na zimno do jajek, szynki, kanapek czy też ryby. Super przepis na sos tatarski z kaparami i musztardą. Zrobisz zapewne w niecałe 20 minut. Spróbuj, bo naprawdę warto poznać ten smak. - uniwersalny sos do jajek na twardo - można go trzymać w lodówce do 7 dni - szybki i prosty w przygotowaniu
AniaGotuje.plMeksykańskie Chili con carne, czyli przepis na ostrą wołowinę w sosie pomidorowym z dodatkiem czerwonej fasoli. To danie wywodzące się i popularne w Meksyku, mocno doprawione chili, pieprzem i kminem rzymskim. Meksykańskie Chili con carne Składniki (dla 4-6 osób) 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek ½ łyżeczki papryki chili w proszku ½ łyżeczki sproszkowanego cynamonu(...)małym ogniu, w razie potrzeby doprawiamy solą, pieprzem i papryką chili. Podajemy z ryżem lub z pieczonymi ziemniakami. Meksykańskie Chili con carne Pieczone ziemniaki z piekarnika Pulpety w sosie pomidorowym – sprawdzony przepis Pikantna zupa meksykańska – przepis Artykuł Meksykańskie Chili con carne – przepis pochodzi z serwisu Księga Smaku
Księga-Smakuobiadu z ziemniakami i surówką lub tez zapakować do lunchboxa. To takie trochę kotleto-placki, więc niekoniecznie potrzebują węglowodanów. Wystarczy dodać do nich sałatkę, fajnie też smakują w towarzystwie sosów, np. jogurtu z czosnkiem, sosu tzatziki czy ketchupu. I najważniejsza ich zaleta (bo mocno prosiliście mnie w ankiecie o takie przepisy) - kotleciki drobiowe świetnie smakują też na zimno. Wypróbowane - jadłam(...)ręczniku papierowym. 7. Kotleciki drobiowe podawaj na ciepło lub na zimno. Dobrze smakują w towarzystwie na przykład ziemniaków i surówki, ale także podane z dipem - np. czosnkowym, z sosem tzatziki , z ketchupem. Możesz zapakować je do lunchboxa i zabrać następnego dnia do pracy. Możesz je odgrzać w mikrofalówce lub zjeść na zimno (wypróbowane, gdy pilnowałam remontu mieszkania
Chilli Czosnek i Oliwazapiekankę. Wystarczy dodać warzywa np.mrożone, które zawsze są u mnie w zamrażarce w przypadku braku świeżych i takim sposobem powstaje nam już prawie gotowe danie. Na koniec jakiś sos i do piekarnika. Nie wiele roboty, maksimum smaku. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zachęcam również do skorzystania z innym moich przepisów na zapiekanki. ZAPIEKANKA WARZYWNA Z TUŃCZYKIEM I SEREM oraz ZAPIEKANKA(...)żółty i szynkę kroimy w kostkę. Jajko roztrzepujemy ze śmietaną, dodając sól i pierz dodatkowo. 3. Formę delikatnie natłuszczamy. Nakładamy makaron, szynkę, ser i warzywa, na koniec zalewając sosem. Delikatnie przemieszajcie, aby sos dobrze się rozprowadził. 4. Zapiekankę wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 30 minut w 170 stopniach. Danie bierze udział w konkursie HORTEX. Przepis możecie pobrać
Zdrowie i pysznie na talerzuSOS : 4 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu sól, pieprz do smaku 1 płaska łyżeczka cukru 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę(...)obieramy od kości i kroimy w kostkę. Pieczarki odcedzamy, kroimy w talarki i wyciskamy z nadmiaru płynów. Por kroimy w cienkie talarki, pomidory i ser fetę w kostkę Składniki sosu mieszamy. Do miski przekładamy rozdrobniony brokuł, kukurydzę, kurczaka, por, pieczarki, ser fetę, pomidory i polewamy całość sosem. Posypujemy prażonym słonecznikiem. Smacznego
Kulinarne Fantazje MarioliUwielbiam śniadania do pracy w słoikch. Mało pracy, zbilansowana dieta, wygląda super i tak smakuje. Z tego miejsca pozdeawiam wszysrich "słoikovców". SKŁADNIKI: Sos: Łyżka jogurtu (nie grecki-bo sos będzie zbyt gęsty) Łyżeczka musztardy (dałam francuską) Malutki ząbek czosnku Sól Pieprz Pozostałe składniki: Kukurydza Papryka czerwona Łosoś wędzony Koperek Jajko Szczypiorek Kilka czarnych oliwek Pomidor Spaghetti z cukinii Kapar jabłuszkowy(...)ugotowane na twardo jajko, posypujemy szczypiorkiem, dodajemy kilka oliwek, pomidora oraz zrobiony, przy pomocy obieraczki Julienne, spaghetti z cukinii, Słoik zamykamy-przed jedzeniem mocno nim potrząsamy, żeby sos pokrył resztę składników-Gotowe :) Dodałam kaparka jabłuszkowego-bo uwielbiam
Kopystką po garachschab bije je wszystkie na głowę. Schab upieczony według tego przepisu jest idealny do jedzenia na zimno do chleba. Można go także podać na ciepło na świąteczny obiad z sosem, który powstaje w trakcie pieczenia. Wielkanocne buraczki z chrzanem Buraczki z chrzanem to doskonały dodatek na wielkanocnym stole. Buraki możemy upiec w trakcie pieczenia świątecznych mięs, by oszczędzić czas. Jajka(...)ugotowaną w rosole gęsinę, przyrządzenie II dania zajmie nam maksymalnie 15 minut. Gęsinę w winie spokojnie może zjeść mama karmiąca piersią, gdyż podczas gotowania alkohol wyparuje z wina. Domowy sos tysiąca wysp Sos tysiąca wysp to świetny dodatek na świąteczny stół. Jest banalnie prosty w przygotowaniu. Dobrze komponuje się zarówno z jajkami, jak i z pieczonymi mięsami. Błyskawiczna sałatka
Dieta bez mlekadanie pokochasz od pierwszego kęsa. Sos z dodatkiem suszonych grzybów i pieczarek jest niezwykle aromatyczny i smaczny. Pulpety z dodatkiem ryżu są bardzo syte. U nas taki obiad znika bardzo szybko! Pulpety: 300 g mięsa mielonego z szynki 50 g ugotowanego ryżu 2 jajka 3 łyżki bułka tartej 1 cebula Sól Pieprz Czosnek granulowany 2 łyżki natki pietruszki(...)litra bulionu drobiowego 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 2 marchewki Sos grzybowy: 1 cebula 150 g pieczarek Garść suszonych grzybów (borowiki, podgrzybki) 0,5 szklanki wody 2 łyżki śmietany 18% 1 łyżka mąki pszennej Mięso mielone łączymy z ugotowanym ryżem oraz natką pietruszki. Dodajemy posiekaną w kosteczkę cebulkę. Wbijamy jajka i wsypujemy bułkę tartą. Doprawiamy solą, pieprzem
VioletoweKucharzenieMakaron zapiekany z zielonymi szparagami, suszonymi i świeżymi pomidorkami oraz sosem śmietanowym z gorgonzolą. Pyszne i szybkie danie w sam raz na obiad po pracy (makaron i szparagi można ugotować z wyprzedzeniem). SKŁADNIKI / 3-4 PORCJE 150 g makaronu rigatoni lub penne 150 g pomidorków cherry 150 - 250 g zielonych szparagów 6 kawałków suszonych pomidorków ze słoiczka 150 ml śmietany(...)zagotowujemy śmietankę. Dodajemy starty czosnek i podzieloną na kawałki gorgonzolę. Lekko solimy. Mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy z ognia. Na spodzie naczynia żaroodpornego o wymiarach 20x30 cm, rozprowadzamy 1/3 sosu śmietanowego. Wykładamy makaron ze szparagami i suszonymi pomidorami. Dodajemy pomidorki cherry i wykładamy pozostały sos. Delikatnie mieszamy. Na wierzchu rozkładamy podzieloną na kawałki mozzarellę, posypujemy orzeszkami pinii. Wstawiamy
cool and mintygotowanie) duży strąk papryki 1 cebula czerwona lub biała 200 g dobrej wędliny (użyłam szynkowej z pieprzem) pęczek natki pietruszki 250 g ogórków konserwowych 1 mały korzeń selera na sos: 2 łyżki jogurtu naturalnego kremowego 3 łyżki majonezu 4 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól, pieprz, papryka ostra 1 łyżka soku z cytryny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Link do filmiku z przepisem(...)paseczki. Cebulę kroję w cienkie półplasterki. Natkę pietruszki drobno siekam, ogórki kroję w drobną kostkę. Selera obieram, ścieram na tarce o średnich oczkach i polewam sokiem z cytryny. Przygotowanie sosu: Do majonezu dodaję jogurt, koncentrat pomidorowy, doprawiam solą, pieprzem, papryką ostrą i dokładnie mieszam – sos jest gotowy. Wszystkie składniki sałatki dodaję do ryżu i dokładnie mieszam. Sprawdzam smak i jeżeli
Uwaga Babcia Gotujemiękką część. W tym miejscu odcinamy zdrewniały kawałek. Tyle teorii. A teraz do dzieła! Polecamy Wam kilka naszych sprawdzonych przepisów ze szparagami. Smacznego! SZPARAGI Z MAKARONEM W MAŚLANYM SOSIE Pyszne, zielone danie. Mega prosta i szybka pasta w aksamitnym, lekkim sosie z pociętymi na kawałki szparagami. SPAGHETTI ZE SZPARAGAMI, ZIEMNIAKAMI I PESTO Niesamowite połączenie kremowych ziemniaków z makaronem al dente(...)cieście bez tłuszczu. Dlatego można sobie pozwolić by szparagi i prosciutto były zanurzone w sernikowym nadzieniu. MISA OBFITOŚCI Z KREWETKAMI, PĘCZAKIEM I WARZYWAMI Kluczowym składnikiem jest tu niepozorny sos, prosty, ale nadaje całości smaku i charakteru. SPAGHETTI PRIMAVERA Pyszna wiosenna pasta! Zielona, pełna nowalijek i smaków wiosny. Chyba najbardziej zdrowy makaron. PĘCZOTTO PRIMAVERA Wiosenne danie, pełne zielonych warzyw z kremową
Niedzielny kucharzpewno nie raz mieliście ochotę przygotować na obiad schab, ale inaczej niż tradycyjny kotlet. Dziś przychodzę do Was z pomysłem na schab gotowany z warzywami w sosie własnym. Mięso wychodzi miękkie, kruche a sos bardzo aromatyczny. Do tak przygotowanego schabu wystarczą ziemniaki lub ryż i ulubiona surówka :) Składniki: * 4 plastry schabu bez kości * 1 marchewka * pół korzenia pietruszki(...)warzywami było nią pokryte. Całość gotować na małym ogniu z lekko uchyloną pokrywką około 45 minut. Mąkę wymieszać z wodą, pod koniec gotowania mięsa wlać mączną zawiesinę, aby zaciągnąć sos
Zrób to smaczniezostawić w szybkowarze. Gołąbki wyjąć na talerz, wywar wlać do garnuszka, odlać 1 szklankę, dodać koncentrat pomidorowy Pudliszki " zobacz TUTAJ" , zagotować, mąkę wymieszać w szklance wywaru i wlać do sosu, mieszać do zagotowania i zagęszczenia sosu, wsypać pokrojony koperek - pyszne gołąbki drobiowe z białej kapusty z kaszą, kiszoną kapustą w sosie pomidorowym są bardzo smaczne i warte zrobienia i zjedzenia
W Mojej Kuchni Lubięwyszła pyszna. Miałam porcję na dwa dni. W pierwszy kaczkę zaserwowałam z ryżem i buraczkami, zaś w drugi dzień z tłuczonymi ziemniakami i buraczkami. Z kaczki można przygotować również sos. Wystarczy odlać z gotowej kaczki nieco tłuszczu do garnuszka, w osobnym garnuszku wymieszać odrobinę wody z łyżką mąki pszennej typ 500, wlać mąkę do tłuszczu i mieszając podgrzewać, aż całość(...)bokach i na wierzchu kaczki, po czym nałożyć pokrywę naczynia i włożyć do piekarnika. Piec przez 1,5 godziny obracając kaczkę w połowie czasu (powinna znajdować się w sosie pod jabłkami i cebulami). Następnie ponownie obrócić udka z kaczki, tak aby skóra była z wierzchu, ułożyć ja na jabłkach i cebuli (wierzch kaczki musi wystawać z sosu), posypać wierzch odrobiną
Passions hobbies life